Bitcoin: a nagyság ára és átka

Az elmúlt egy esztendőben számtalan alkalommal írtam le, hogy technológiailag miért is butaság temetni a Bitcoint. A blogon leírtakon túl egyéb social platformok, meetupok, konferenciák, kerekasztalok sokasága lett örök mementója ebbéli elhivatottságomnak. Addig amíg a piacon a gőzölgő orrú bika üti ki az utat, addig persze könnyű a Bitcoin dominanciájáról és az altcoinok alárendelt szerepéről beszélni, hiszen a Bitcoin elsőbbsége és a médiában megjelenő erőfölénye garantál számára bizonyos előjogokat. Bevallom, így utólagosan számomra is nagy lutri volt, hogy mégis mi fog történni télvíz idején, amikor a leharcolt bika helyét átveszi a cammogó tolókocsis medve. Most, hogy majd másfél hónapja tart a lejtmenet, talán kimondhatjuk, hogy ez most már nem csak egy egyszerű leszúrás, hanem valóban eljött az az elhúzódó korrekciós időszak, amit a cryptopiacokon nem láttunk egy ideje.

Egyrészt persze múltbéli teljesítmény alapján jövőt jósolni több mint badarság, másrészről viszont ne feledjük el, hogy olyan neves és nagy közgazdászok mint William F. Sharpe vagy a Nobel-díjas Eugene Fama is leraktak olyan kutatásokat, amik a múltbéli piaci hatások jövőbeli predikcióit elemezték. Sharpe: “Közvetett vagy közvetlen módon feltételezhető, hogy a múltbeli eredményeknek van valamennyi előrejelző képessége” [William F. Sharpe: The Sharpe Ratio. In: Journal of Portfolio Management, American Finance Association, 1994 XXI. évf. 3. sz., pp. 49–58.]

Személy szerint egyik kedvenc kockázati-felár elemző eszközöm a W. F. Sharpe nevéhez fűződő Sharpe-ratio, amiről anno még tavaly májusban írtam itt a blogon. Amikor tavaly november végén leírtam a fekete karácsony cikksorozat második részében ama pesszimista jövőképemet, mely szerint egy komolyabb kiugrás után még vissza fogunk nézni a 8000 USD-s árfolyam alá, akkor is pont a sharpe-ratio rángatott le a földre az akkor éppen tomboló eufóriából. A TA eszköztár által kirajzolt predikció (~8k) és az immáron 48 napja tartó korrekció eddigi mélypontja (~7.600 USD) bőséges alapot szolgáltatott nekem, hogy végre elkezdjek belevásárolgatni a gödör feltételezhető aljába.

Ez az a pont, ahol illőn vissza is térnék a cikk eredeti gondolatmenetéhez. Miért is pont a Bitcoint kezdtem újra csipegetni. Miért is nem a korrekciót egyébként igencsak jól tűrő Ethert vagy éppen a tegnap hatalmas hypeot kapott Litecoint? Egyrészt a 48 napos korrekció és a 61%-os price-drop ellenére sem gondolom, hogy feltétlenül a gödör aljára értünk volna. A cryptopiacok pániktesztje meglátásom szerint még közel sem ért véget. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy további jelentősebb árfolyamzuhanások várhatók, de a jelenlegi korrekció helyreállása még bőven rejtegethet meglepetéseket. Az elmúlt 8 évben a Bitcoin és a többi kriptopénz lényegében gazdasági szempontból egyfajta légüres térben mozgott. A Bitcoin közvetlenül a 2008-as pénzügyi válság után indult és a recovery időszak nagy részében csendben fejlődött lényegi monetizált érték nélkül. A FED quantitative-easing és a 2013-as bankrendszer roppanások idején (Ciprus, Görögo.) éppen az első reneszánszát élte a Bitcoin, amikor is pont egy olyan zakót rajzolt le, mint amit éppen most is látunk az árfolyamokon. 2014 óta azonban egy full-bull-run piac árnyékában zakatolt a Bitcoin, mely időszakban a DIJA és az S&P 500-as U.S. tőzsdeindexek is 40%-ot meghaladó teljesítményt produkáltak. Egy ilyen folyamatosan növekedő piacon nem tűnhet nagy teljesítménynek átlag feletti hozamokat produkálni. Lehet itt jönni a tetherrel és a bitfinex csalással (és persze kell is jönni…), de lássuk be, hogy ahol a pálya lejt, ott nem nehéz száguldozni.

A helyzet viszont az, hogy egyre több piaci szereplő kezd komoly szkeptikus véleményeket megfogalmazni a részvénypiacok szárnyalása kapcsán. Évi stabil 10%-ot meghaladó részvénypiaci átlag nyereség egy olyan gazdasági környezetben, ahol az államok nagyrészt már-már kacsingat a negatív kötvénykamatokkal… nos, több mint meglepő. Honnan is ez a nagy gazdasági teljesítmény? Eme szkeptikusság pedig óvintézkedéseket szül. Ehét pénteken az irányadó tőzsdeindexek 2%-ot meghaladó mínusszal zártak. Bár ez a szám nevetségesen hangozhat a kriptotőzsdéken szocializálódott tradereknek, de a hagyományos értéktőzsdéken, ez már aggasztó jel. Csak a DOW (DJIA) közel 700 pontot zuhant napon belül. Persze mindezt pénteken… csak, hogy legyen min gondolkodnia a befektetőknek.

Hogy mi köze a DJIA dropnak a Bitcoin korrekciójához? Ha a tőzsdeindexek 2007-hez hasonlóan hulló késekként kezdenek zuhanni az elkövetkező napokban, akkor bizony elérhetünk arra a pontra, amiért anno Satoshi Nakamoto létrehozta a Bitcoint. Az elkövetkező gazdasági recesszió lehet a Nakamoto terv tesztje. A józan paraszti ész azt mondatja, hogy egy recessziós időszakban a kriptopénzekre sem várhat túlságosan fényes jövő. Ellenben nehéz elvonatkoztatni a sokat emlegetett frázistól: “a kriptopénzek mögött nincs semmi“… és bár naphosszat elemezhető ezek kijelentés abszurditása, de ha mégis elfogadjuk, hogy a befektetők nagy részének a szemében valóban pont ennyit ér a kriptopénz, akkor ezzel együtt explicit azt is elfogadhatjuk, hogy a recessziónak sem lehet túl sok hatása a kriptopénzekre. Sőt mi több, a kriptopénzek tőkepiaci jellege (véges mennyiség, zárt piac, limitált piaci közforgás a HODL miatt) kifejezetten jó alapja lehet egy pozitív kimenetelű Nakamoto tesztnek.

Miért is beszélek továbbra is a Bitcoinról és miért nem beszélek mondjuk valamelyik frissebb altcoin üdvöskéről? Ezzel kapcsolatban a véleményemet már számtalanszor kifejtettem. Tetszik nem tetszik, de a Bitcoin a “nagy öreg” a kriptopiacon. Az elmúlt egy év a Bitcoinról szólt, azon belül, hogy miért is nem jó, miért kéne meghalnia, miért sokkal jobb bármi más (Bitcoin Cash… bahhhh)… miért fog flippeningelni a Ethereum, majd a BCH és végül még a Ripple is bepróbálkozott… Persze mind ugyanazon lendülettel le is pattant a trónfosztási kísérletről. Amikor valaki – friss húsként – úgy dönt, hogy befektetéseket eszközöl a kriptopiacokon, akkor a kockázatokat állítja szembe a potenciális haszonnal. Márpedig ebben az inerciarendszerben a Bitcoin kifejezetten jól teljesít. Ha a Bitcoin felfelé megy, akkor az altok is felfelé tudnak haladni, ha a Bitcoin zuhan, akkor azt általában a legtöbb altcoin jelentősebben megsínyli. Az elmúlt évek ezirányú tendenciáját egyedül talán az Ethereumnak sikerül megtörnie, ami egészen ehét közepéig látszólag rezisztensen tűrte a kriptopiacokról kiáramló százmilliárd dollárokat, ám a hét második felével az Ethereum is behozta a lemaradását és immáron mindenki újra ugyanarra figyel: Vajon mi fog történni a Bitcoinnal…

Lehet temetni a Bitcoint akár technológiailag, akár ideológiailag, bőven lehet ennek akár alapja is. De ha valaki rövid/közép távon akar érvényesülni a kriptopiacokon, akkor – meglátásom szerint – továbbra is nagy balgaság a Bitcoin ellen fogadni…

Bookmark the permalink.

29 Comments

  1. Köszi ezt a kis helyzetre reagálós cikket. A ZClassicon gondolkodom most már hetek óta, végül miután követem az amögötti közösség munkáját, beleértve a kommunikációjuk színvonalát és egyenességét, nagyon szimpi lett. Hamarosan pedig Bitcoin Private néven hardforkolódnak, a közösség kezébe adva a ZCL további pályafutását. Van róluk akár egy pár mondatos véleményed, hogy mennyire tartod komolynak őket akár az btcvel akár a többi alttal összevetve? Mindenesetre a forkig még velük tervezek.

    • Szerintem azzal, hogy beleteszik a bitcoint a nevukbe, elrontják az egészet.

      • Igazad van a marketinges oldalon történő nyerészkedéssel kapcsolatban, de inkább a mögöttes tartalom értéke érdekelne egy nálam hozzáértőbb szemével. Én csak azt látom, hogy rendszeres konferenciák, folyamatos twitter informálás és tiszta, jól érthető kommunikáció jellemzik őket azon túl, hogy az anonimitás, mint egyik fő szempont szerepel a feature listán. A fejlesztések is folyamatosak, a pénztárcát is javítják és már Electrumos verziójuk is van, illetve ez a fork is érdekel engem, hogy az eddig sikeres ZClassic árfolyamemelkedés mögé tudják-e tenni a valódi értékeket immár BTCP cimke alatt, vagy a közösség jobbat fog-e vajon lendíteni a ZCL cimkét átvéve.

  2. Az LTC hype el lett intezve egy fel mondattal, erröl lehet tudni barmi többet?

    • A LTC Foundation jelentette be még decemberben, hogy létrehoznak egy commercial LTCPay payment gatewayt. Erről jelentek meg most konkrétumok, amiket felkapott a média és egy jelentősebbet szárnyalt az LTC is miatta (rövid ideig), a hype fő oka annyi volt, hogy a bejelentésben szerepelt a VISA elfogadás, tehát egy olyan mobil appot raknak le, amivel úgy lehet VISA ready POS-okon fizetni, hogy a collateral mögötte Litecoin. Kb ennyi.

  3. Nem akarok kekeckedni, de emlékeim szerint nem volt azért az a karácsony előtti cikked annyira pesszimista. Most visszanéztem rá a linkedből, a határidős piacok indulásától pl. azt vártad, hogy: ” szét fogják szaggatni a piacot és tovább hizlalják a parabolikus pályát.” Aztán, bár nem saját álláspontodként írtad, de cikkeket idéztél, amelyek szerint február végére akár a 100 ezer dolláros szint is meglehet, és onnan várható egy erős korrekció (kb. 40 ezerig). łMegj: tőlem legyen, nekem nem fájna 🙂 ] Azt, hogy 8-ra visszakorrigálhat, még a határidősök indulása előttre remélted. Azzal zártad, hogy ez lehet az utolsó karácsony, amikor még földi halandó tud ebből venni.

    Nincs ennek semmi jelentősége a szememben, félre ne értsd, mert ezek jóslások, becslések a jövőre nézve, amit semelyikőnk sem lát, ráadásul becsülöm a munkádat és tisztelem a tudásodat, hozzáértésedet, Csaba, de ha már így leírtad, fordítva egy picit a decemberi írások élén, csak a szemébe ötlik az embernek.

    • Jahh, nem volt célom kiszínezni a múltat. A fekete karácsony cikksorozat egy három részes “eposz” volt, aminek a középső darabja sikerült nagyon pesszimistára. (akkor éppen olyan hangulatban voltam…) Nem volt célom a kérdéses szakasszal a jövőbelátó képességeimet fírtatni 🙂

  4. Sziasztok!
    Lelkes olvasója vagyok a blognak, most jutottam el odáig, hogy megosszam pár gondolatom.
    1. Az LTC-ről: Nem lehet, hogy az odalakon az LTC-t használják ki-be ugrásra fiat/crypto vonatkoztatásban? Kevesebb a tranzakciós költség, és gyorsabb is.
    2. ETH-ban írtam már pár smart contracotot, illetve pár crypto-nak utána olvasva látom mire (lesz/lehet) jó. Viszont a BTC újra szárnyalása nem tudom miért következhetne be. Azon kívül, hogy az “első” és nagy hypja van, nem rendelkezik semmi féle előnnyel. Ha a hype elmulik(kipukkad a buborék), akkor már nem lesz sláger, mert mindenki csak a nagy bukót nézi. Aki cryptoba akar fektetni, onnantól már nem háziasszony lesz, hanem a crypto értékét méglegelő befektető. Ez esetben nem más crypok lesznek a célpontok?

    Mi a véleményetek?

    • A Bitcoin vélt vagy valós előnye nem feltétlenül abból fakad, hogy jó, gyors vagy bármilyen szempontból technikailag fejlett-e. Sőt, az elsőbbsége és a médiafölénye sem feltétlenül a releváns a nagy játékosok számára. Ami ennél sokkal fontosabb, az a Bitcoinban mozgatott vagyon hatása az árfolyamra. A 140 $milliárdos kapitalizációjú Bitcoinban mozgatni 100 millió USD-t lényegesen kisebb hatást gyakorol az árfolyamra, mint ugyanennyi pénzt mozgatni a 8$mm kapitalizációjú Litecoinban. Arról nem is beszélve, hogy igen sok tőzsdén nem igazán lehet direktben fiat-ot litecoinra váltani, hanem előtte be kell iktatni egy Bitcoin váltást. Ezek olyan fundamentális okok, amik számomra szavatolják még egy jó ideig a Bitcoin erőfölényét.

  5. Még nem tudom hova tenni ezt a cikket.
    Kis előkészítés az esetleges búcsú a kripto pénz+tőzsde eddigi ismert formájától? (“lufi pukkanás” küszöbén állunk?)
    Eddigi jóslatok más irányban mentek.

    Ami nem tetszik idáig ez évben az a sok hír hogy így-úgy szeretnék országok/nemzetek szabályozni, meg szorítani, esetleg tiltani. Ha ezek a dolgok tényleg beindulnak, szerintem ott lesz az hogy beárazódik a btc.

  6. Mi lesz, ha bezuhannak a részvénypiacok? Egyre több a károgós hír effelelől. Onnan akkor iradtalan pénzek kezdhetnek kiáramolni, aminek egy része akár a kriptopiacon is landolhat. Ami akkora fúvódást okozhat, amihez képest a decemberi kismiska volt.

    • felmerül a kérdés, hogy a rizikósnak számító részvényekből miért tenne bárki is az extrém rizikósnak számító kriptókba pénzt, a defenzív részvények, államkötvények, menekülődevizák, arany, neadjisten a készpénzben ülés helyett.

    • Ha bezuhannak a részvénypiacok, akkor szépen az emberek visszalépnek a biztonságos bankbetétekbe, állampapírokba, aranyba stb. Nem a még kockázatosabb Bitcoint fogják választani szerintem.

      • Lajtha András Balázs

        Éppen azért zuhantak be az értékpiacok, mert a beigért kamatemelések mellett a részvények magas kockázatáért már csak kisebb hozamelőnyt tudnak igérni. Ugyanez hatványozottan igaz a kriptopiacokra is.
        Ha a piramisjáték oldalát nézzük a dolognak, akkor valószínüleg év végén sikerült elérni az utolsó embert is, aki még nem hallott BTC-ről, most már csak költségesebb sales eszközökkel lehetne újabb tőkét mozgósítani. Az, hogy 7K-nál sem ugrott a volumen az egekbe nekem azt mondja, hogy az érdeklődés már nem a régi. A csúcshoz képest -60%-alatt járunk, ami a BTC esetén persze nem ismeretlen dolog, de az elmúlt hetek során kisebb korrekcióra is nagyobbat rezdült a piac.

  7. kicsit off topic és meg is csúsztam a kérdéssel de… izgatottan vártam a blockchain budapest 2 színpadra lépésed valamelyikén hogy szó lesz a LN-ről. Bár elnézve a sok öltönyös résztvevőt lehet hogy unták volna?! 🙂 Lesz e mostanában valamerre előadásod a témában?
    Mindenesetre köszi az előadásokat és sok sikert a projekthez (inlock.io)!

    u.i.: a Te slide-jaidat közzéteszed valahol? Ott az ígérték felkerül az összes slide.. persze sehol nincsenek egyelőre.. legalábbis pár napja még nem voltak.

  8. 20 mrd a 24h volumen, a market cap meg csökkeg 60-mrdal. ezt a dolgot nagyon nem értem. eddig abban a hitben voltam, hogy ebben az esetben a market cap max 20 mrd-al csökkenhet, de ezek szerint ez nem így működik és hiába tettek be korábban sok pénzt az emberek a piacra, könnyen le és felnyomhatóak az árak

    • Nincs összefüggés. A marketcap mindig az aktuális (utolsó) váltás árfolyamából származik. Egyre jobban kirajzolódik az ABC korrekció (Eliott Wave) alja. Bár korai erre még predikciókat tenni, de a 7000 USD tűnik reális támasznak.

  9. Szeretem a technikai elemzéseket, az egyik 10500-11500-közötti sávot vár, a másik 7000-et szép egzakt tudomány.
    Bármit le lehet vezetni benne, és a bármi ellenkezőjét is 🙂

    • A tenyérjóslás modern kori manifesztációja ez kérem szépen. Tessék is úgy kezelni. A TA eszközök általában a tőzsdei pszichológiát próbálják modellezni, semmi mást.

    • aztán majd a holnapi szenátusi hírek eldöntik. bár lehet addig elérjük a 7k-t és az 5600 vagy 10 lesz a kérdés

  10. Az eses nagy resze le fog zajlani a kovetkezo 6-12hetben velemenyem szerint…
    Nem tudom, hogy mar meg volt-e az alja,de en nem tartom kizartnak hogyha elesik 7600 akkor 4500-5500-as szintet is meglatogathatjuk…utana jo lenne ha az arfolyam egy 30-40%-os savban eltoltene nehany honapot mondjuk 3-9honap (amig megszabadulnank a remego gyenge kezo befektetoktol) ami kepes lenne 1 ujabb stabil alapot adni…
    majd 18-36honappal kesobb uj csucsok johetnek (valamikor 2021-2022 korul)…
    Ez lenne az elmelet a BTC korabbi tortenetet figyelembe veve, aztan meglatjuk, hogy mit hoz a valosag…
    En nehany het mulva neki allok heti szinten vasarolni (cost averaging) BTC-t a kovetkezo 1,5-2 evbe…

  11. Ez a chart már elég ronda ahhoz, hogy a noobok ne vegyék. A friss hús amúgy is a zöldre jön, nem a pirosra. Ez nem egy sima dip amit megveszel, ezt már nem lehet beadni a nagymamáknak. Szerintem még nem láttuk az alját és nem fog visszapattanni egyhamar. Ahhoz sok-sok hónapnak kell eltelnie, mire egy ekkora birkanyirás emléke megszépül.
    Persze az új cryptonoobok amúgy sem btct vesznek már jóideje, hanem ethert (mother of all scams) vagy valami shitcoint, hiszen igazán nagyot szakitani ott lehetett. Más meg ugye nem számít, hiszen a digitális aranyaknak nincsen semmi értelme a spekuláción kívül. ( Monero és Cryptokitties kivétel)
    A futures is besült, nem hozott új vevőket.
    A blockchaint érdemben nem lehet scalelni, ez mostmár a napnál is világosabb (kivéve a bitcoin cash tulajok számára), a layer2 pedig még mindig nem a jelen.
    Szerintem ezzel az évvel kampec lesz ennek a lufinak, és a medvepiac talán majd kiszüli magából a valós innovációt és nem csak annak az igéretét. Ámen.

  12. Futures is besult nem hozott uj vevot…; na erre azert reagalnek; mert ha a szakadas lassul (eler egy 65-80%-os esest) akkor nagyon valoszinunek tartom hogy jo nehany hedge fund ra fog mozdulni erre az egeszre, nyilvan nem fogjak beletenni az altaluk kezelt vagyon 20-30%-at,de nehany %-ot biztos….
    Igy en 2000-4500$ korul komolyabb veteli erore szamitanek, nyilvan ok nem fogjak megtepni egybol, hanem elkezdik szepen csendben gyujtogetni, majd idovel elkezdenek noni az open interest a futures-eken…ha pedig a hedge fund industry egyszer ramozdul azok a BTC-re fognak (70-80%)-ban mozdulni nem a kisebb alt-okra….es akkor a marketcapja a BTC-nek nem 125B lesz hanem inkabb 500B-2,5Trillio kozott valahol ahoz pedig nem nehany ezres BTC ar tartozik hanem nehany tizezres, esetleg 1-2 szazesres ar…
    Ne feledjuk az internet mindennapiva valasahoz sem 1-2 ev kellett hanem 1-2 evtized, ha hasonloan nezzuk akkor elottunk van meg 2 felezes, egy komolyabb reszvenypiaci crash, a kotvenypiacrol nem is beszelve….ami utan ha a jelenlegi forgatokonyvet nezzuk, akkor az jon le, hogy nem nehany orszagban hanem a tobbsegnel meg fognak jelenni a negativ kamatok..az pedig meg nagyobb tomegeket es meg tobb megtakaritast hozhat erre a piacra…
    Scalingre jo nehany megoldas letezik, de mivel a rendszer decentralizalt igy idore lesz szukseg amig kialakul az egyetertes, hogy melyik uton haladjon tovabb a fejlesztes….
    Kryptok egy ujabb eszkozosztaly, ezen lehet vitatkozni jelenleg,de idovel a tobbseg ugy is el fogja fogadni ezt a tenyt…

    • A Crypto lehet egy újabb eszközosztály, és én abban szinte biztos vagyok, hogy a digitális aranyat a nagypénzű pénzintézetek fogják piacra dobni, talán nemsokára.

  13. Nagyon érdekesek a hozzászólások, majdnem mindegyikből nagy félelemszag árad.
    Én nagyon szívesen látnék egy felmérést, hogy ki mióta foglalkozik kriptoval és milyenre értékeli a jelenlegi pánikszintjét. Persze ha a blogmotorban ez kivitelezhető.
    Ezt azért mondom csupán mert én úgy érzem most értem be, 2011 óta kisebb megszakításokkal bányászom, több száz bitcoint adtam el 2 dollár körüli áron (mindezt úgy, hogy semmi szükségem nem volt arra a pár dollárra).
    de nem érdekel.
    Biztos vagyok benne hogy 2020 őszén a felezés után, túl leszünk a 20 ezres árfolyamon és utána újabb “lufi” fújása fog elkezdődni. Nem tudom ez meddig fog menni de én egy kb. 8-10X magasabb ATH-ra gondolok.
    Nem tudom megítélni, hogy melyik kripto lesz a végső befutó, de a bányász iparág nagysága és a technológiában még kiaknázatlan lehetőségek miatt ( 7nm es chipek) a 2020 as csúcsban biztos vagyok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *