Kripto katasztrófaturizmus

A mögöttünk álló bő fél évben jelentősen átrendeződött a Bitcoin árnyékában kialakult kriptopiac. Korábbi mamutok merültek feledés homályába vagy éppen szenvedtek el csúfos bukást; romhalmazaikon újabb szereplők virágoztak ki, akik ma már javában kebelezik be a teljes piacot.

Míg a tavalyi év hypejának árnyékában az tekinthettük hírértéknek, hogy melyik szereplők nevei jelennek meg a Forma-1 autók oldalán, vagy éppen egy nevesebb USA sportcsarnok oldalfalán főszponzorként, ma ott tartunk, hogy ugyanezen vállalatok szépen csendben a háttérben átrendezik a piacot. Az előző bull run egyik nagy nyertese (Coinbase, $COIN) mára szintet lépett és kilépve a nagy parkettre a NASDAQ-on méretteti meg magát a recesszió árnyékában. Ami tegnap még közös piaci érdek volt, az mára már versenyhelyzetet generál. A Coinbase egyik csúcsterméke, az USD Coin (USDC) körül szépen lassan fogyatkozik a levegő, előbb a Binance döntött úgy, hogy elrejti azt az ügyfelek elől, majd éppen most a napokban az FTX is bejelentette, hogy ki kívánja venni a részét a stablecoin tortából és saját regulált stablecoin eszközt kíván a piacra dobni. Az igyekezet nem véletlen. Ahogy a 2000-es években teret nyertek a tőzsdéken a tech részvények, úgy bontakozik ki a szemünk előtt egy újabb részvénypiaci átrendeződés, ahol IPO-k, SPAC-ok, vagy (coinbasehez hasonlóan) direkt tőzsdei listázáson keresztül lépnek szintet az olyan nagy szereplők, mint a kraken, ftx és a circle. Csak, hogy néhány olyan szereplőt említsek meg, akik kapcsán már radar felé került ezen szándékuk.

Az elmúlt fél év bizony bőven adott alapot arra, hogy ezen átrendeződések megtörténhessenek. Sajnálatosan jó példa erre a kriptoalapú kölcsönszolgáltatás piaca, ahol mindösszesen két jelentős káresemény kellett az apokalipszishez, nevezetesen a 3AC Ikarusz-effektusa és persze a Terra bukása. Ez elég is volt ahhoz, hogy magával rántsa a Celsiust és a Voyagert. A két nagy szereplő pedig magával rántott tovább közel egy tucat kisebb szereplőt, akikről ezáltal derült ki, hogy a hangzatos üzleti tevékenységük mögött valójában csak szolgáltatás-viszontértékesítés állt.

Mint minden káresemény, ez is csak erősebbé és transzparensabbé tette a kriptopiacot, hisz törvényszerű, hogy az őrület csúcsán tomboló hangulat által kitermelt zombicégek és szalmabábok bukása kitisztítja a piacot és lényegében validálja a talpon maradt üzleti szereplőket.

A témakört írott formában kifejteni hatalmas munka lenne, ezért Stier Katával közösen úgy döntöttünk, hogy egy podcastsorozatban tárgyaljuk ki a történéseket és persze azok legfontosabb tanulságait.

A sorozat legfrissebb epizódja most szombaton jelent meg, amiben a Celsius és a Voyager utóéletével, Sam (bácsi) ügyködéseivel, a profanity issueval és persze a decentralizált governance halálával is foglalkoztunk:

Ha esetleg lemaradtál volna a három részes podcast előző két részéről, akkor azokat is megtalálod alább:

Második rész: “Lavina, amelyet a Terra bukása indított el – a kriptopiac jelene” – 2022. június 30.
Első rész: “A Terra bukása: algoritmikus stabilcoinok, az egymillás kérdés és Ethereum 2.0” – 2022. május 14.

Bookmark the permalink.

4 Comments

  1. Vices volt ezt most az FTT után meghallgatni. Lesz szó erról is?

  2. Vicces volt ezt most már a Sam bácsi bukása után olvasni 🙂

  3. Hm. Elsőre azt hittem, én néztem el valamit. Másodjára már látom, itt cenzúra van. Kár. Pedig csak annyit írtam, hogy vicces ezt Sam bácsi buktája után olvasni.

    De akkor már azt gonosz kérdést is fölteszem: ti mikor jöttök?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *