Nagy fogalmatlanság határozó – A bevezető

Régóta tervezek egy részletesebb fogalom/fogalmatlanság határozó rovatot indítani itt a blogon, aminek a fő célja az lenne, hogy olyan témákat tudjunk kibeszélni, amik sűrűn kerülnek elő akár negatív, akár pozitív formában a Bitcoin és egyéb kriptopénzek kapcsán. Különösképpen azért is érezném időszerűnek egy ilyen rovat indítását, mert egyre inkább vélek felfedezni indulatokat az egyes kommentekben, ami arra enged következtetni, hogy bőven van az olvasókban is lappangó igény arra, hogy megpróbáljunk kvázi virtuális kerekasztal keretei között konszenzusra jutni olyan kérdésekben, mint pl, hogy a Bitcoin buborék-e vagy, hogy a bányászok léhűtő munkakerülők-e? Azonban mielőtt kitérnék a konkrét tartalomra, néhány közérdekű történetre is felhívnám az olvasók figyelmét:

Borbás Anti, a Blokklánc Műhely nevében keresett meg azzal a kéréssel, hogy a blog olvasóin keresztül próbáljunk megoldást találni a Műhely egy igen nagy problémájára. A december közepén indult kezdeményezés azóta is töretlenül zakatol tovább és a párhuzamosan futó projektek mellett hétről-hétre tart a csapat nyílt napot, ahol az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések adta téma mellett kaphat mindenki bepillantási lehetőséget a műhely életbe. Anti kérése ezen nyílt rendezvényekhez kapcsolódik. Jelenleg a műhely csak a feltétlenül szükséges infrastrukturális beruházásokat tudja finanszírozni, ami miatt pl.: nem rendelkeznek saját projektorral. Az előadásokra éppen ezért rendszeresen kölcsönkért projektorokat hoznak, ami erősen limitálja az ilyen programok szabadságfokát. […]. (Befutott egy felajánlás, amit ezúton is megköszönnék.)

Többen is kérdeztétek, hogy mi a helyzet már az inlock.io-val és az ICO-val, hiszen a beharangozás után hirtelen nagy csend lett. Egyrészt a jó hír, hogy a háttérben nagyon jól haladunk és lassan összeáll egy olyan roadmap amivel hosszú távra be tudjuk mutatni, hogy mit is tervezünk bele a saját történetünkbe. Addig is amíg ez nem kerül publikálásra, szeretném felhívni a figyelmeteket két jövő heti eseményre, ahol már az inlock színeiben fogok megjelenni és mindkét alkalommal arról fogok beszélni, hogy milyen izgalmas dolog is manapság startupot és ICO-t indítani. Aki érdeklődik a téma iránt az a következő két FB eseményen keresztül tud jelentkezni és a részvételi szándékát jelezi:

Nos, akkor térjünk rá egy kissé komolyabb témára, az elmúlt hetek blogos hozzászólástermése kapcsán két nagyon fontos megállapításra jutottam:

  • Egyrészről hatalmas respekt, hogy a kommentek egyre nagyobb hányada mögött nem csak a legépelt szövegmennyiségben van több munka, mint akár az adott postban, de gyanúsan komoly kutatómunkát raktok a tartalom mögé.
  • Másrészről viszont a hatalmas mennyiségű munka és érvelés miatt, számos esetben a kommentelők átlépik az indulatosság azon fokát, amit már a magamfajta kórosan szabadgondolkodású bloggernél is kezdi kicsapni a biztosítékot.

Ezúton kérnék meg mindenkit (akinek nem inge…), hogy erőltessünk magunkra némi tiszteletet a másik véleménye iránt. Aki erre a blogra jár informálódni, annak elvileg hasonló az érdeklődési köre. Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki azért jár ide, mert alapvetően gyűlöli a Bitcoint és a Blockchaint meg minden egyebet ami ezek mögé sorakozik fel, és itt éli ki a napi “Két Perc Gyűlölet” szeánszát. Szándékosan nem hirdetem szinte sehol az oldalt, nincs facebook kampány (naná… most már nem is lehetne), sőt tavaly ősszel levettem az oldalról a “one-click recommend” facebook gombot is, de még csak az oldal facebook csoportját se nagyon használom, sőt egyre ritkábban használom a portfolioblogger taget is, így igen kicsi az esélye annak, hogy valaki egy gyanúsan “clickbait” cikkcím miatt keveredik ide. Ráadásul igen nagy a beugrószintje a blognak, nem igazán kezdőbarát a tartalom, amit külön fokoz az, hogy néha nekem is komoly kihívás követni a saját gondolatmenetemet… Tisztában vagyok persze azzal is, hogy jelenleg egy alapvetően felfokozott hangulatban vagyunk mindannyian, hiszen látszólag valamiféle útválasztó körül mozgolódik az egész cryptopiac, miközben a nagyvilági tőzsdék is ingadoznak és hogy mindez ne legyen elég, nyakunkon van egy országgyűlési választás is, ami miatt alapvetően is felfokozott a hangulat itthon. Én megtisztelem az olvasókat azzal, hogy lehetőségeimhez mérten tartózkodom a politizálástól (amennyiben az nem kapcsolódik az éppen aktuális irományomhoz), cserébe viszont annyit szeretnék kérni, hogy a kommentelők ne érezzék létszükségletnek, hogy folyamatosan szétszedjék egymást.

A blog fő irányvonala mindig is az “éppen mit tanultam, hallottam…” néha tudományoskodó, néha limonádéskodó színvonal volt. Tavaly nyáron többször is megkaptam, hogy a blog unikális jellege miatt olyan felelősség van rajtam, amivel nem kellene visszaélnem. Ennek fényében nem keveset tettem azért az elmúlt fél évben, hogy eme felelősséget levegyem magamról. Többek között aktívan részt vettem számos hazai kriptopénzekhez kapcsolódó facebook csoport napi életében, de tanácsaimmal tevőlegesen hozzájárultam a kriptoakademia.com oldal elindításához is, melynek pont az a célja, hogy belépőszintről nyújtson értékes és hasznos tudást minden érdeklődőnek (és persze az is, hogy ennek felelősségét ne lehessen rajtam számonkérni…). Az akadémia mellett számos egyéb kezdeményezés útját igyekeztem egyengetni, melyek nagy része (remélem nem feltétlenül miattam…) végül az MVP állapot előtt elhalt. Van ilyen…

Szóval ezen előfelvetések fényében mutatnám be azokat a témákat, amiket tételesen szeretnék az elkövetkező napokban egy-egy külön postban kifejteni, cáfolni, igazolni vagy egyszerűen csak kibeszélni annak kapcsán az agyamban kavargó gondolatokat.

  1. A Bitcoin egy buborék és ki fog pukkadni?
  2. A HODLER spekuláns?
  3. A Bitcoin lassú, drága és fizetésre alkalmatlan?
  4. A Bitcoin értéktelen és nincs mögötte semmi?
  5. A bányászok léhűtő munkakerülők?
  6. A Bitcoin egy PONZI?
  7. A Bitcoin rossz, a blockchain jó?

A kerekasztal a következőképpen fog működni: én megírom a felvetett kérdés kapcsán a véleményem, alátámasztom olyan tényekkel, ami szerintem relevánsak, kipostolom, majd jönnek az olvasók. A kommentekben szét lehet szedni az érveimet, lehet érvelni ellene/mellette. Erre adott lesz témánként két teljes nap, amit követően kiírok egy szavazást, amiben megkérdezzük az olvasókat arról, hogy ki mit gondol a feltárt tudásanyag fényében az adott kérdésről.

Megjegyzem, mind a hét témához én már elkészültem a saját részemmel, tehát akár most ki is tudnám postolni őket egyben, de akkor elveszne a közösségi kibeszélős jellege az egésznek. Mindettől függetlenül, biztos vagyok benne, hogy már a felvetésekre be fog indulni sokak fantáziája és leírnák most a gondolataikat. Ezt itt ebben a postban nyugodtan megtehetitek előre, csak annyit kérek, hogy a commentben jelezzétek, hogy melyik gondolat melyik kérdéshez kapcsolódik.

Bookmark the permalink.

23 Comments

  1. Örülök neki, hogy bár képletesen, de az olvasók is bele tudnak szólni a blog témaválasztásaiba. Ez dícséretes.

    Lenne még egy kérdéskör amire kitérhetnél:

    A minap azon gondolkodtam, hogy felröppentek hírek arról, hogy hamarosan bevezetik a nagyobb tőzsdék az USD/kripto párokat, pl. Bittrex. Gondolom megvárták, hogy a szenátusi meghallgatáson milyen eredmények születnek.

    Ha ez gyakorlat lesz és működni fog, akkor mi várható hosszabb távon?

    Akár több száz coin is váltható lesz közvetlenül USD-ből? Ha igen az hogyan fog hatni a BTC-re?

    (Ami eddig néhány kivételtől eltekintve a fő átjáró valuta volt a Fiat pénz és az 1000. XY Coin vásárlása között, nem kis forgalmat generálva neki)

    OFF:

    Agymenés következik 🙂

    Ettől egy kicsit elkanyarodva, nézzük nagyban a dolgokat. A dollár levált a hetvenes években az aranyfedezetről, mert túl sok dollár nyomtattak fedezetlenül és tarthatatlanná vált az állapot. Ekkor találták ki a petrodollárt. Ez nagyjából azt jelentette, hogy aki olajat akart venni(a világ összes országa) az kénytelen volt dollárt használni, mert abban kellett elszámolni a megvásárolt olajat. A dollár megmenekült kb 50 évre. Jelenleg ez a rendszer is kezd inogni. Egyesek szerint a dollár kb. 50 évente kerül hullámvölgybe és a következő völgy elején járunk jelenleg. Az olaj alapú dollár bajban van és kell neki keresni egy mentőövet, különben nagy összeomlás jön odaát és végül az egész világra.

    És itt jön képbe megint a kripto. Mennyire elrugaszkodott gondolat az, ha a dollár a totális bukást elkerülvén be akar szépen épülni a rendszerbe, mint megkerülhetetlen tényező(a már bevált olajos forgatókönyv szerint) és a biztos bukást kicselezve, valakik mestertervét beváltva, felállna a padlóról mint Rocky Balboa 🙂

    A világ tőzsdéin az emberek a saját Fiat pénzükön kénytelenek lesznek dollárt váltani, hogy tudjanak venni XY kriptót. És ez hamarosan el is kezdődik, ha a Bittrex bevezeti az USD/XY coin párokat és majd csatlakozik(mert verseny van) a Binance is és a többiek is. Az USA dollár sajnos vagy nem sajnos, de megmenekül.

    És ezzel el is érkeztünk oda, hogy miért is nem lett ez az egész csirájában elfojtva…

    • semmi extra nem lesz az USD/kripto parral: a botok szepen kiegyenlitik az arfolyamot, igy ugyanannyiert tudsz majd random shitcoint venni usd-ert, mintha usd->btc->shitcoin utvonalon mentel volna

      • Ez a része tiszta, de ha nem kell venned bitcoint azért, hogy vegyél pl NEO-t, akkor a bitcoin volumen csökkenni fog, az NVT ratio is kilép a egészséges tartományból, ami az árfolyamra negatív hatást gyakorol. És róka fogta csuka helyzet is kialakulhat, amiből nehéz lesz a kimozdulás.
        Az a brutális volumen ami jellemezte a Bitcoin árfolyamot, nem kizárólag BTC hold miatt volt, hanem mert kellett az alt vásárlásokhoz. Lehet persze, hogy rosszul gondolkozom, az én rálátásom a dolgokra töredéke az itteni komolyabb hozzászólok tudásához képest, nem beszélve a cikk szerzőjéhez. Amit fentebb kifejtettem csak egy vélemény, semmi több…

        • Szerintem sem a btc, sem a shitcoin hodlerek nem generálnak kimutatható forgalmat semelyik hálózaton.

          • Kis “asd” összefoglaló:
            -január 6-án még Te magad állítottál fel filozófiai tézist azzal kapcsolatban, hogy miként kell elfogadni azt, hogy egy coin mögöttes érték nem nulla.
            -január 18-án a tether botrány csillapodásakor még jó BTC beszálló pontról beszéltél. Sőt mi több, kifejezetten üdvözítetted a Bitconnect SCAM végét.
            -feb 5-én leírtad, hogy a Bitcoinnak annyi, hiszen nem lehet skálázni (wtf?) , ezért idén már csak medvepiac fog jönni és szépen elhal az egész, idézlek:

            “Ez nem egy sima dip amit megveszel, ezt már nem lehet beadni a nagymamáknak. Szerintem még nem láttuk az alját és nem fog visszapattanni egyhamar.” >>> Ezúton is gratula a FUD-hoz… szép volt 🙂

            – rá egy hétre levezetted, hogy igazából a HODLER egy spekuláns, mivel a HODLerek veszik meg a mintelt bitcoint és valójában a HODLERek adják veszik egymásnak a bitcoint (wtf??? ha adják veszik akkor miért is HODLERek… mind1, lépjünk tovább)
            – majd rögtön le is vezetted, hogy a HODLolás valójában csak szerencsejáték és bányászok meg léhűtő munkakerülők.
            – végezetül tegnap bedobod az ultimate atombombát mely szerint simán lehet, hogy a Bitcoin forgalmának a 95%-a csak washtrade (majd hivatkozol egy JPMorgan elemzésre, hiszen a JPMorgan mint köztudott mindig is igazat mond és az elemzései mindig is tökéletesek voltak…) és különben is a HODLERek nem generálnak semmilyen kimutatható forgalmat. >>> Ha egyszer az altcoinok nagy részét (a legtöbb tőzsdén) csak BTC-ért vagy ETH-ért lehet megvenni, akkor miért is nem generálnak kimutatható forgalmat a BTC-ben? Nem értem, hogy ez hogyan jött ki.

            Most akkor mi van? Biztos, hogy csak az én elvakult, evangelizált, kognitiv disszonáns agyam számára tűnik úgy, hogy gyakran saját magadnak ellentmondóan forgatsz folyamatosan úgy érveket és állításokat, ahogy éppen az legjobban kijön neked, csakhogy elmondhasd, hogy miért is rossz a Bitcoin?

            A HODLER nem azt jelenti, hogy valaki csak megveszi a bitcoinját és utána ül rajta évekig. A HODLER meghoz egy DÖNTÉST, mely szerint a vagyonának egy részét átrendezi kriptopénzbe és onnantól ott is tartja azzal a széndékkal, hogy ne is térjen vissza azzal FIATba. Ettől még a HODLER költ, pl invesztál történetekbe amikben fantáziát lát, vesz kávét, átváltja a coinjait más coinokba, ha valamiért abban jobban hisz (NEM SPEKULÁL, NEM TRADEL! Hanem hosszútávú döntést hoz!), sőt mi több, ha lehetősége van akkor pl támogat olyan kezdeményezéseket, amik pozitív kimenetele gyarapíthatja is a coinjai mennyiségét, lásd POS Validator pool, Masternode projektek, akár egy LN hub vagy pl crypto befektetési alapok és sorolhatnám. Ez a HODLER. A HODLER nem 2 hónapja kezdte ezt a storyt, hanem itt van már X éve és mindent a SAJÁT beszállójához mér. A HODLER nem aggódik, nem azért, mert baromira kötélből vannak az idegei (de egyébként abból vannak…), hanem azért, mert ha 4 hónapnál régebb óta van a crypto piacon, akkor valójában az elmúlt 4 hónap egyetlen pillanatában sem volt veszteségben a portfoliója… Ilyen ez HODLER… Én HODLER vagyok.

          • 1. Bitcoin értéke:
            Hát vagy közel 0 vagy 1 millió, hogy megint másra mutogassak, én ezzel értek egyet:
            https://www.youtube.com/watch?v=W2-9A6aURC4&feature=youtu.be&t=1177

            Engem ez a lekaparatlan sorsjegyre emlékeztet, csak most a lekaparás elött lehet vele kereskedni. A hodler megvárja a lekaparást. Nekem ez szerencsejáték nem befektetés.
            Hogy a köztes “illúzióban” most 5ezret vagy 20ezret ér, ahhoz nincs sok támpont ezt most is tartom.
            Nyilván a 0 meg nem 0, hiszen valamennyi kereslet az illegális tevékenységek vagy akármi miatt nyilván van rá. Erre is van tanulmány, a bitcoin userek 25%-a, a láncon lévő tranzakciók 44%-a köthető illegális tevékenységhez a linkelt tanulmány szerint.
            https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3102645
            Erröl mi a véleményed?

            2. Scamek
            Minden SCAM vége üdvözítő, hiszen nem lesz több áldozat.
            Lehet,hogy az r/bitcoinon csillapodott a tether téma (más kérdés,hogy ez kb augusztusi? sztori ami késve ért el oda is), de attól még semmi nem változott. Nincs audit. Tartom,hogy ez minimum pénzmosás ami ott megy, amit hosszabb távon nem fognak engedni.

            3. Manipuláció
            A bitcoin tőzsdék forgalmára mondtam, hogy lehet, hogy washtrade.
            Krakenen usdt/usd-ról keringenek vidik amin megy a washtrade, gdaxon rendszeresek a spoof falak meg ugye a bch bevezetés.. Feltételezem, hogy máshol is hasonlóak az állapotok.

            4. Jósda

            Változott a piac ez számomra egyértelmű. Google trendsen ránézel a “buy bitcoin” kifejezésre akkor láthatod, hogy miröl beszélek. Ránézel a mempoolra, láthatod miröl beszélek. Amúgy nem ott volt az alja, bár kétségtelen, hogy hamar visszapattant. De persze lehet az általad annó idézett “hitelt érdemlő technikai elemzéseknek” lesz igaza és még februárban 100ezer lesz az árfolyam és le is esik 40ezerre…ámen.
            Amúgy mindig lesznek akik felfelé és lesznek akik lefelé várják az árfolyamot az aktuális szintröl, ezen fennakadni értelmetlen.

            5. Shitcoinok
            Úgy jött ki, hogy ha egy neo hodlernek, maximum 1-et kell utalnia a btc láncon (vagy eth ltc bch.). Ez szerinted mekkora mértékben adja a btc lánc forgalmát? Szerintem még a tözsdék közötti forgalomban is elhanyagolható az arb botok meg traderek miatt. Épp ezért én nem aggódnék, ha közvetlenül is lehetne shitcoint venni. A tether meg minél jobban háttértbe szorul annál jobb.

            6. Hodler
            Akit te hodler alatt értesz az nálam közelebb van a normál felhasználóhoz.
            Akit én hodlernek nevezek az megveszi a coinját és ül rajta évekig, vagy amig meg nem unja. Mást nem csinál, föleg nem vesz kávét btcböl.

            7. Bányász
            Ez egy tőkeigényes valami, semmiképpen sem tudás vagy munka igényes.
            A föállásban (gpu)bányász vagy nagyon unatkozik, vagy nagyon gazdag (nagyon sok gép,). Amúgy tényleg kiváncsian várom a cikket ami elmagyarázza, hogy ha van 3 rigem amiböl kb. megvan az átlagnettó, annak az üzemeltetésébe miért is fogok beleszakadni.

            8. Skálázás
            skálázás: az egész bch vita arról szolt, hogy a pow a decentralizáltság megtartása mellett miért is nem skálázható tovább lényegesen. Lényeges alatt minimum többtizezerszerest értek. És még akkor is ott tartunk ahol a Visa és sokkal többe kerül az egész. Én nem látom azt a megoldást, ami erre képes lenne.

  2. Biztosan én vagyok negatív, de az emberek többségének aki ide jön, kialakult véleménye van már a dologról. És nem egyszerű meggyőzni bárkit az ellenkezőjéről. Nyilván nem is ez lenne a cél, hanem csak a párbeszéd. De valószínüleg ugyanúgy egy parttalan vita várható majd.
    Talán kevésbé mint máshol, mert ez sokkal szakmaiasabb fórum, mint a többi, amit ismerek. Kár lenne ilyesmivel lezülleszteni.
    Ahogy bővül a blockchain ismerettsége egyre több ellenzöje is lesz majd. Ez se nem rossz, sem nem jó dolog, egyszerűen el kell fogadni, és kész.

    • Ennél sokkal egyszerűbb célom van ezzel a cikksorozattal. Az egyes témák és azok diskurációjából kijövő eredmény és az erre épülő szavazást szeretném később “quick-link”-két használni és megteheti ezt bárki más is. Olyan eszenciális témákat fogunk itt most kiboncolni, ami szerintem sokunkat érdekel. Függetlenül attól, hogy van vagy nincs ezzel kapcsolatban kialakult véleménye. Nem gondolom, hogy itt bármely téma kapcsán is meg tudnánk találni az abszolút igazságot, lévén, hogy olyan nincs. De legalább tisztázhatjuk, hogy a többség a jelenlegi helyzetben mit gondol ezekről a kérdésekről.

  3. Köszönjük szépen a megtisztelő felajánlást a Blokklánc Műhely közössége nevében. Maradok tisztelettel és üdvözlettel: Borbás Antal (Anti), Blokklánc Műhely, alapító

  4. Előre is köszönöm a munkádat e téren is…
    “néha nekem is komoly kihívás követni a saját gondolatmenetemet…”
    Hát még nekünk, elhiheted 🙂

    • Éppen ezért tartom nagy tiszteletben a kitartó olvasókat, függetlenül attól, hogy szeretik vagy gyűlölik a Bitcoint 🙂

  5. I’m in. Nyomjad Csabi bácsi! 😉

  6. Én ,csak annyit szólnék hozzá az egészhez, hogy nagyon jó és összeszedett dolgokat írsz.Látszik, hogy ténylegesen érdekel a téma és ezért próbálod a végletekig megérteni a rendszer működését, követed az új fejlesztések híreit és nekünk mindent továbbadsz.Nekem nagyon jó olvasni az írásaidat, sokszor szinte lélegzet visszafojtva
    olvasom , mint egy izgalmas krimit.Emészthető formában társz elénk mindent, ezért gratulálok ,csak így tovább.Rendszeres olvasód ,aki tudja egyre népszerűbb lesz az oldal.

  7. egy megoldas az egymas szapulalas temahoz: kemenyen es _kovetkezetesen_ ki kell torolni azokat a hozzaszolasokat ahol szemelyeskendnek, akarmennyi hasznos info tartalma van egy kommentnek. egy ido utan megtanulja a nep hogy vagy rendesen hozzaszol, vagy megy a lecsoba a hozzaszolas.

  8. Nagyon várom mindegyik témát.

    OFF
    A ZCL / BTCP csapata kiadta a BTCP whitepaper-jét: https://btcprivate.org/whitepaper.pdf , ha valakit érdekel. Érdekes egy “merge” forkolás lesz ez. 🙂
    /OFF

    • Sorry a topic szétoffolásáért.

      OFF (LTC fork)
      A fork lezajlott, utána Jaxx-ról átküldtem egy másik walletba az ltc-ket, biztonság kedvééért a jaxx többi walletje is üres.
      A litecoinca.sh FAQ-ja alapján csinálok egy LitecoinCash Core walletot, oda importálom a már kiürített Jaxx wallet pk-t.
      (How do I claim my Litecoin Cash once I have my private key?
      Firstly, NEVER paste private keys that hold any currency into ANY website or wallet in order to claim forked coins (including ours). Practice responsible forking: 1. Wait for the fork; 2. Move your Litecoin to a new address; 3. Use the private key for the “old” address to claim your Litecoin Cash.
      We’ve made it super easy to claim. No need to mess around in the debug console! Download a wallet for your platform, and you’ll find a menu item to help you import your Litecoin private keys and claim your Litecoin Cash.)

      Ha valaki nagyobbtudású olvassa ezt, láttok ebben valami rizikót?

    • “The snapshot of Bitcoin and Zclassic is set for the first blocks timestamped
      after 5 PM UTC on February 28, 2018, with the fork/main-net launch occurring
      approximately 2 days later. After launch, there will be approximately 700,000
      mineable Bitcoin Private.”

      A 21 millióból! ZCL-t dobják is a fejlesztők, megláttak a forkban az ingyenpénz lehetőségét. Persze az airdrop miatt most mindenki ZCL-t akar venni, ezért fel is ment az ára rendesen, gondolom ezen is fognak kaszálni rendesen. Persze érthető, hogy ezt csinálják, profitorientált világban élünk, de én ezt inkább undorítónak tartom…

      • Ezt kifejtenéd bővebben? Én most vagy azt nem értem, hogy mi a gond, vagy azt, hogy miért. 🙂

        • Aki most próbál felszállni a ZCL vonatra, rengeteget bukhat a fork után, ha a BTCP nem hozza az elvárt szintet, elég csak megnézni a ZCL grafikonját:

          http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/02/21/396zcl.png

          Bemásolok egy idézetet redditről:

          “ZCL will crash because it will lose all of its value after the fork. People fork bitcoin everyday and make their own coin, but bitcoin retains its value. The reason ZCL will not retain its value is because before the BTCP the dev team on ZCL had become 1 guy and the community was dying.

          The community for ZCL is only here because of BTCP. Coin market value lives and dies based on their mass appeal.”

          Engem az zavar igazán, hogy simán megtehették volna, hogy indítanak egy új coint, de nem, ők a fork irányába mentek el, ami mindig gyanús. A grafikon alapján simán benne van, hogy a gyors profit reményében egy pump and dump stratégiát láthatunk, csak itt nem bálnák csinálják a fesztivált, hanem a fejlesztők, a fork bejelentésével. Ha a fejlesztők egy nappal a fork előtt csak a ZCL-jük felét eladják, húznak darabonként 150$-t… (ha volt eszük a fork bejelentése előtt rendesen bevásároltak!)

          A 700 ezer a 21 millióból problémakör amiatt necces, hogy community coinnak hívják magukat. Ha már community coin, akkor induljon a nulláról, hogy mindenki egyenlő esélyekkel indulhasson… Úgy hirdetik, hogy nincs premine, ami végülis igaz is, ez kicsit olyan premine-ICO mix 🙂

          Persze lehet, hogy csak rémeket látok, de ez az egész story nagyon gyanús nekem.

  9. off téma de sok ember nek hasznos lehet:
    Egy olyan weboldalt vagy programot nem tud valaki ahol, mondjuk a top10 coin online chartját egy ablakban megjelenítené,?

  10. Nagyon várom már a témákat! Ha már megvannak akár jöhetnek is :), illetve ha lehet mondjuk olyan este 6 körül, hogy koncentráltabban tudjanak egymásnak esni a népek :), jobb párbeszéd alakulhatna ki, sokan este érnek rá inkább.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *