NFH#1: A Bitcoin egy buborék és ki fog pukkadni?

Kezdjünk hát bele. Ezzel a témával amúgy is tartozom a plakátkampány óta, úgyhogy duplán itt az ideje, hogy kirakjuk az asztalra ezt a témát. Az eredetileg feltett kérdés így hangzik:

A Bitcoin egy buborék és ki fog pukkadni?

Kezdjük talán ott, hogy a Bitcoin nem egyelő a bitcoinnal (BTC). Előbbi a hálózat és a technológia gyűjtőneve, az utóbbi pedig a pénznem egysége. Ráadásul a bitcoin esetében is fennáll az 1 BTC = 1 BTC (na jó, ne menjünk bele a fungibilitybe…). Mindez akkor is fennáll, ha annak a bizonyos 1 BTC-nek az egyik percben 10 ezer US$ az értéke és akkor is, ha rá egy percre nullára esik és elveszíti a vásárlóértékét. A Bitcoin egy hálózat, egy technológia, annak is az első interpretációja, ami mögött szó szerint az iparág legnagyobb agyai állnak. Olyan fejlesztések előtt állunk, amik alapvetően fogják átalakítani az egész iparágat. Hogy melyik iparágat? Lényegében bármelyiket, ahol azonosítható és mérhető az “érték”, legyen az az érték akár pénz, akár vagyontárgy… de akár emberélet is. A Bitcoin jelenlegi lakossági szintű adaptációja még a fejlett országokban is 1-2% körül van, márpedig az adaptáció rohamosan nő, mely növekedést már régóta nem tudja követni az új érmék kibocsátása. Ennek egyrészt nyilvánvaló következménye az árfolyam folyamatos volatilitása, másrészt pedig ne feledjük el, hogy a BTC piaci kapitalizációja még mindig csak alulról közelítgeti csak a 200 milliárd dollárt, sőt az egész cryptopiac is 500 milliárd alatt van, aminek még a decemberi marketcap csúcson sem volt az értéke 1000 milliárd felett. Ezek bár bődületesen nagy számok, de ha figyelembe vesszük, hogy a 150 milliárdos kapitalizációjú BTC exchange volumene még a jobb napokon is csak éppen éri el a 10 milliárd dollárt (melynek egy része feltételezhetően washtrade), akkor ebből logikusan következik, hogy a Bitcoin hálózat monetáris értéke perpillanat igencsak ingatag és könnyen befolyásolható. Aki ezt nem tudja megérteni és minden sarokban buborékot lát, annak fog még komoly meglepetéseket okozni a Bitcoin (és a bitcoin… 🙂 az elkövetkező években.

Persze buborék és buborék között is van különbség éppen ezért a kérdéshez tisztázni kell, hogy milyen buborékot is vizionál a kérdés felvetője. Jellemzően kétféleképpen szokás ezt értelmezni:

 1. Az a fajta buborékot, aminek hatására a Bitcoin elveszti a monetáris értékét és az utcákon hömpölygő cryptovérben a fiat ownerek fogják tapicskolva kántálni a: “bezzeg mi megmondtuk!!!”-ot.
 2. És persze az a fajta buborék, amit a piaci mohóság és a hibás helyzetfelmérés okoz, melyre a piac korrekcióval reagál, hiszen: “a fák nem érhetnek az égig”.

Az (1) első eshetőséggel kevésbé tudok mit kezdeni. Tudom, hogy sokan szeretnék önigazolásként ezt az eredményt látni (akár itt a blogon is), de ezen emberek fejében a cryptoközösségről a következő kép állt össze:

A csillióikon ülő szerencsés idióták, akik időben beugrottak ebbe a storyba és azóta is azt számolgatják… és a gonosz spekulánsok, akik rohannak a vonat után és bármit megtesznek, hogy ők is sokat nyerjenek ebből amíg lehet.

Aki szerint ennyi a cryptopiac, annak van egy rossz hírem: Akad itt néhány tízezer cég és a mögöttük egyre gyarapodó tudás és tőke, ami nagyon nem szeretné, ha az IoV eltűnne. Ezek a vállalkozások már realizálták, hogy miért is értéktelen a blockchain technológia mögöttes érték (cryptopénz) vagy tokenizált asset nélkül és azt is, hogy miért is van értelme erre a fura szimbiózisra üzleteket építeni. Amikor egy éve megpróbáltam felmérni, hogy mi a helyzet a hazai kriptopénzekre (és egyébként blockchainre) épülő vállalkozásokkal, akkor – őszintén megmondva – komolyan letörtem. Volt már persze akkor is néhány hazai pénzváltással és kisebb-nagyobb projekttel foglalkozó vállalkozás, de hiányoztak azok a nagy storyk amiket csak-csak kinéztem volna abból az országból, ami lényegében (számomra) igazoltan facilitátora volt az egész cypherpunk közösségi mozgalomnak. Egy év elteltével azonban ez gyökerest megváltozott. Csak az elmúlt egy évben kb 10 olyan vállalkozás született szó szerint a semmiből, ami valós problémára kész megoldást akar nyújtani. Emellett további kezdeményezések tucatjai formálódnak most is, melyek az inkubáció bizonyos fázisában keresik a saját identitásukat. Ezen vállalkozások és kezdeményezések mögött az a növekvő bizalom áll, amit a társadalom (és persze a tőke) mutat a kriptopénzek iránt. Márpedig a technológia iránti bizalom folyamatosan fejlődik, ezt nap mint nap érzem a saját bőrömön is. Sokan tudjátok, hogy utánégetővel tolom az evangelizálást az elmúlt néhány hónapban így pontosan tudom, hogy miként fogadta fél éve a közönség ha szóba került a Bitcoin és miként reagál rá, ha ma szóba kerül. Óriási a kontraszt.

És ez az a pont, ahol ki kell mondani, hogy aki nem képes a technológiát és a technológia adta lehetőségeket különválasztani az árfolyamtól, az talán nagyobb vak mint jómagam: aki olyan utópiát képzel el, amiben valóban világpénzé tud válni egy olyan csak digitálisan létező pénz, ami követi a Satoshi által elképzelt monetáris politikát. Hogy ez lehet-e a Bitcoin, vagy annak technológiai limitációja miatt túlnő rajta egy másik kompetítor… Ez a kérdés szempontjából irreleváns.

Viszont fentebb kétféle megközelítést mutattam be a buborékra. Adott a második alternatíva, ami ugye az emberi mohóság, kapzsisága és (legfőképpen) az tájékozatlanságra apellál. Ez nyilvánvalóan okoz az árfolyamnak komolyabb kitüremkedéseket, pláne, ha ezt esetleg mesterségesen meg is támogatják (lásd tether vs CBOE futures preparation…) . Ilyen buborékok voltak, vannak és lesznek is. Ez nem Bitcoin specialitás. Ha egy termékosztály piaci kapitalizációja kicsi, akkor könnyedén kialakulhat ilyen. Most is gyanúsan egy ilyen szituációban vagyunk. Persze azt se feledjük el, hogy valahol a Bitcoin alapfilozófiája pont az lett volna, hogy valamennyire rezisztens legyen az ilyen jellegű támadásokra és megoldást adjon a kapitalizmus alapját adó krematisztikus gazdasági modell miatt folyamatos növekedési igényt generáló “karvalytőke” problémakörére.

Megbukott ezen a téren a Bitcoin? A Bitcoin egy fejlődő termék és a fejlődésen most nem a termékfejlesztést értem. Ahogy a cikket is kezdtem jelenleg túlságosan alacsony az adaptációja ahhoz, hogy valóban képes legyen rezisztens lenni akár a buborékokra, akár a manipulációra. Ám a “Satoshi kódban” ott a kikényszerített növekedési modell, mely megköveteli az adaptáció időzített gyarapodást. A Bitcoin (és a teljes kriptopénz piac) egyfajta vírus, ami folyamatosan értéket von el a hagyományos gazdaságból. Mindezt nem úgy teszi, hogy a beváltott dollárokat összesöpri az utcán és felgyújtja, hanem úgy, hogy ezen értékeket olyan üzletágakba csoportosítja át ami gyengíti a hagyományos gazdasági alapokon nyugvó vállalkozások versenyképességét. Ma már eljutott a kisemberhez is, hogy “a Bitcoin mekkora környezeti kárt okoz a bányászaton keresztül“, ez ugye közvetlenül váltotta a “terroristák és pénzmosodázók eszköze” retorikát. Hogy mi következik? A következő az lesz, hogy: “a Bitcoin és társai tönkreteszik a hagyományos régiós kis- és középvállalkozási modelleket és mindenkit a dencetralizált multinacionális kultúra irányába kényszerítenek, ebben a környezetben képtelenség versenyezni az ilyen szereplőkkel“.

Aki el tudja fogadni, hogy a Bitcoin nem egyenlő a bitcoin árfolyamával és picit is képes reálisan látni a kriptopénzek piacformáló (paradigmaváltó…) hatásait, az pontosan le tudja vonni azt a következtetést: hogy hosszútávon kell számolni a digitális pénzekkel és azok diszruptív térhódításával. Innentől kezdve kriptopénz technológiai buborékról beszélni és a technológia rövidtávú lefutását vizionálni nagyfokú önbecsapást feltételez számomra.

Összefoglalva: A kriptopénzek az adaptációjuk növekedése során számos esetben kerültek és fognak is kerülni buborékba, ami hirtelen hisztériaszerű árfolyamrobbanást, majd gyors pánikeladásokat eredményezhet. Ezt számos tényező erősítheti, melyek között ott van a hiszékenység és a gyors meggazdagodás vágya is. Mindez azonban kimutathatóan nem érinti negatívan magát a technológiát és annak alkalmazhatóságát. Egyre több iparág találja meg magának a blockchaint és azon keresztül a digitális/virtuális pénzek adta üzleti modelleket, ami még hosszútávon rejt implicit értéknövelő faktort a kriptopénzekre is. Ezen faktorokat pedig tovább erősíti a szabályozó szervek alapvetően pozitív hozzáállása és az ebből fakadó általános bizalomnövekedés. (Ahol pedig ez valamiért mégsem adott, ott ugye szívroham okozta halál okán találnak rá a vaskalapos regulátorokra a otthonuk konyhapadlóján)

Bookmark the permalink.

47 Comments

 1. és most ezzel a cimmel elöre akarod megmondani hogy kifog e pukkanni vagy sem?:) szted egy buborék nem azért lesz buborék mert senki sem látja hogy ki fog pukkanni (vagy éppen nem fog kipukkanni?):)

  És vajon meddig megy még ez a képmutatás szerüség hogy a technologia huu de csodálatos beszállok a btc-be mert huude menő – közbe’ meg nyilván azért száll be mert kb leszarja a blockchaint mint technologiát (sztem kb a pénzt invesztálok 99%-a) és pénzt akar belöle keresni, lehetöleg jo sokat.persze ez olyan mint a teslába beszállni anno, de jönnek a versenytársak és csinálnak jobbat (ahogy már van is jobb), de a tesla eddig magasan nyerő,a btc viszont egyáltalán nem az, az árfolyamot nézve persze az, de ma már mindenki blockchaint fejleszt. btc csak azért van fokuszban mert ő az első és a legelfogadottabb, de ahogy a myspace meg a friendster is elsö volt a web2ben, a facebook vitt mindent, szoval az elsőség és az elterjedtség sem garancia. Ezek alapján kimondani MOST hogy lufi vagy nem lufi, ami mindig utolag derül ki ugye, a legnagyobb marhaság.
  Marhára “mindenki” azért követi ezt a blogot,mert árfolyamcélokat szeretnének hallani, és nem azért mert a technologia érdekli (alig érti valaki). Azt szeretnék hogy szugeráld meg az árfolyamot, miközben más cryptok körül is zajlik az élet nem csak a btc körül technologialilag (a kripta pénzektöl eltekintve),.De persze itt csak a btcröl lehet olvasni,(illetve a technologia ismertetés átment trading topikba és árfolyam joslásokba, “itt lesz az alja- ott lesz a teteje- organikus növekedési csatorna” – lol) (meg a kedvencem: nyögdij=btc plakát – kockázatkezelés 0. ahogy kell:D). ez is biztosan a technologia miatt lett kiirva mint ismeretterjesztés (amiröl eredetileg szó volt ugye), és nem azért mert kőgazdag lehetsz…

  Ha esetleg nem esett le, én nem azt mondom hogy nem lehet 100k vagy 1 milla vagy éppen 0, hanem annak hiánya a gáz hogy mivan ha nem az kilátások szerint alakulnak a dolgok? (btc-ben, nem a blockchainben). Egy árfolyam már rég lefordult (vagy éppen fel:)) mire nyilvánvalová válik hogy miért (általánosságban).

  • Ne kövesd el azt a hibát, hogy saját magadból kiindulva következtetsz mindenki más motivációjára. Ez a blog nem a technológiáról szól, hanem arról, hogy éppen engem mi érdekel a kriptopénzek kapcsán. A technológiai túlsúly nyilván adott a személyes érdeklődésem okán, de időnként eljátszom a wannabe daytradertől kezdve a cryptoanarchista ideológistáig bezárólag minden szerepet ami éppen érdekel. Aki tippekért jár ide, az is megkapja a betevőjét, kérdés, hogy mennyire zavarja a “vak vezet világtalant” szituáció. A cikkre is kitérve: nem a technológia a lényeg, az csak az alap. A lényeg az üzlet és a mérhetetlen tőke, ami rátal a technológián keresztül a piaci résre, ez pedig viszi magával a technológia fejlődését és annak felértékelődését is. Ennek a helyzetnek, hogy a Bitcoin kifejezetten nagy nyertese.
   Ui.: A másik zsebében turkálni pedig nem illik.

   • Nem értem egyáltalán hogy technológiai érdeklődésből miért vesz egyáltalán valaki kriptopénzt ?? 0,001 darab is elég hogy valaki technológiai érdeklődésből utalgassa a haveroknak, nem ? Túllicitálnám azt a 99%-ot amit írt valaki. De tényleg, világosítsatok már fel!

    • Szóval szerint a kriptovaluták egyetlen értéke, hogy utalgatni lehessen a haveroknak? Ha ez így van, akkor miért vesz bárki is kriptopénzt? Erre TÖKLETESEN alkalmas a hagyományos fiat money is! Tokenizáció, okosszerződések, trustless környezet, DAO modell, értékláncok nyomonkövetése, blockchain projektek… ezek így vajon elérik az átlagos érdeklődő ingerküszöbét, vagy tényleg csak az a fontos, hogy mennyi ma az árfolyam és lehetőleg mennyi lesz holnap?

     A technológia nem önmagáért létező dolog, célja az, hogy olyan dolgot hozzon létre, ami mások számára hasznos. Megvenni adott kriptopénzt, ülni rajta és várni annak a felértékelődését –> ez nyilván senki számára nem hasznos. Ellenben nyomon követni a technológia fejlődését, majd kinézni magadnak olyan témákat, amiben látsz fantáziát és ezek létrehozásában tevőlegesen részt venni (akár tesztelőként, akár programozóként, akár… akármiként) vagy akár annak létrehozását megfinanszírozni (lásd ICO, token sale modell) már sokkal inkább értéktermelő tevékenység. Ezekkel hozzájárulsz az ökoszisztéma fejlődéséhez.

     • “Ha ez így van, akkor miért vesz bárki is kriptopénzt? ” – igen, ezt írtuk le, hogy szerintünk 99.9%-ban miért..

      “Ellenben nyomon követni a technológia fejlődését, majd kinézni magadnak olyan témákat, amiben látsz fantáziát és ezek létrehozásában tevőlegesen részt venni (akár tesztelőként, akár programozóként, akár… akármiként) vagy akár annak létrehozását megfinanszírozni (lásd ICO, token sale modell) már sokkal inkább értéktermelő tevékenység.” – Ez a legutóbbi kivételével még mindig nem értem miért van neked több mint 0,0001 Btc, eth, akármi. Amennyiben kizárólag az utóbbi miatt tartasz kriptopénzt, úgy minden elismerésem, de ezzel páran vagytok csak így.

     • Várj, félre értettelek. Most arról beszélünk, hogy ÉN személy szerint miért rendelkezem kriptopénzzel?

   • ?? Masik zsebeben turkalni?

    • Hogyan máshogy kellett volna ezt értelmeznem: “ez is biztosan a technologia miatt lett kiirva mint ismeretterjesztés (amiröl eredetileg szó volt ugye), és nem azért mert kőgazdag lehetsz…”

     • hát ez nem tudom hogy lett félreértve, mert a plakátüzenet nem neked szolt nemde?
      szoval akkor kiegészitem: “ez is biztosan a technologia miatt lett kiirva mint ismeretterjesztés (amiröl eredetileg szó volt ugye), és nem azért mert kőgazdag lehetsz [nem te, hanem általánosságban akárki/mindenki, akinek szol ez az üzenet]…”

     • Jaaaj… Akkor ezt nagyon benéztem 🙂 Ne haragudj…

 2. Megint nem teljesen értem a következtetési láncot:
  1. “a Bitcoin nem egyenlő a bitcoin árfolyamával” – OK
  2. “hosszútávon kell számolni a digitális pénzekkel” – OK
  De ettől még a Bitcoin jelenlegi árfolyama lehet egy buborék következménye.

  A tulipánok sem tehettek arról, hogy a tulipán hagymák árfolyama hirtelen megugrott.

  Vagy a másik példa; a dotcom lufi idéjén túlértékelt cégek részvényei ma nullát érnek (Altavista, MySpace), miközben a hasonló profilú cégek szárnyalnak (Google, Facebook).

  • szerintem valami hasonló lehet a gondolatmenet, ami kimaradt:
   3. ha valahol lesz kipróbált, bevállt technológia, akkor azt a bitcoin is implementálni fogja elöbb utóbb az open source jelleg miatt, ezért nem aggódik, hogy a többi coin átvenné a helyét.
   4. skálázás tekintetében a lightning miatt a layer2 terén valószinüleg a bitcoin a leginnovativabb, így a többi coin max követni tudja majd idővel.
   5. ezért a bitcoinra érdemesebb fogadni,mint a versenytársaira.

   • Huha, ezeket a következtetéseket biztosan nem akartam levonni 🙂 a személyes Bitcoin mániám adott, ezt tagadni sem tudnám, viszont:
    3) egyelőre ez inkább fordítva van. Amit a Bitcoinban impementálnak, azt veszi át a piac. Erre utaltam is a cikk elején. Nem vagyok meggyőződve arról azt elmúlt évek scaling debateje okán, hogy ez igaz lenne fordítva is. Eléggé csőlátással rendelkezik a jelenlegi dev csapat, arra mennek, amit ők kitaláltak, bár tény, hogy eddig bejött nekik.
    4) a layer2 technológiailag kvázi bizonyított, de még hátra van a pudig próbája: mennyire lesz használható valós nagy mennyiségű money-flow esetén a csatornák körülményes managementje miatt. Nekem pl van most egy hétre beragadva 0.05 btcm, nyilván én csesztem el, de az is tény, hogy perpillanat durván pilótavizsgás az egész. A layer2 jó és kell is, de egyelőre baromira körülményes.
    5) nahh ezt viszont biztos, nem akartam levonni. Sőt pont azt írtam a cikkben is, hogy számomra teljesen reális jövőkép, hogy a crypto-warból nem a Bitoin emelkedik ki győztesen, hanem egy másik hasonló monetáris politikájú kriptopénz.

    Mindettől függetlenül tény, hogy ma én a voksomat a BTC-re teszem.

 3. Számomra ez a fanatizmus a nehezen megérthető (elfogadható), ami ezt az egész témát körülveszi. Gyakorlatilag néha úgy érzem néhány cikkben, hogy hülye vagyok, ha nem tolok legalább 1-2 milliót a Bitcoinban. 😀 Kevés szó esik a kockázatról, pedig van bőven, de erre senki nem készíti fel az embereket. Volt itt is valaki aki a lakásra szánt megtakarítását tette kriptoba. Na ez beteges, és nem egészséges. De hallottam , hogy sok gimnazista fiatal is (főleg a fejlett országokban) kriptokkal kereskedik, meg bányászik. Ez sincs rendjén szerintem.

  Én úgy vagyok még mindig ezzel az egésszel, hogy gyertek, és csináljátok! Váltsátok le az USD-t, a forintot, meg minden fiatot, és jöjjön el tényleg egy szép, új Világ. Addig meg használom szépen a jól bevált forintomat. 🙂 Csak ez a tukmálás nem tetszik, amit néha kapok a kripto fanoktól: “hülye vagy, ha nem veszel, mert pár millióból most x éven belül nyugdíjba mehetnél” meg “kockázatmentesen most sokszorozhatod a pénzed” stb. Erre miért van szükség? Komolyan nem értem.

  Egyébként meg a buborékokat nagyon jól fel lehet ismerni. Utólag! Nincs az az ember a Világon, aki előre megmondja neked, hogy hol képződött buborék, és hogy mikor fog kidurranni. Utólag remek könyveket szoktak írnak ezekről, de mondom: utólag.

  • Aki ilyet mond, hogy kockázatmentes, az MLMes vagy hülye. A 7ről néhány hét alatt 20k egy elég nyilvánvaló lufi volt, bár én is bebuktam vele pár %ot.
   Az általad említett gimnazisták közül nem egyet ismerek, aki vagy kis összeggel vagy egyáltalán nincs benne pl a bányászatban, de tud MINDENT róla, aktívan segít a többmilliós riges felnőtteknek akik lusták/nincs idejük utánanézni.

 4. En elegge megkesve mult ev vegen kezdetem el erdeklodni az egesz technologia irant, es leginkabb a technologia felhasznalhatosaga erdekes szamomra, az nagyon hamar megallapithato, hogy az arfolyamot elemezgetni semmi ertelme akinek van egy kevés pénzugyi tapasztalata az lathathatja a crypto mint uj termekkor tul alacsony kapitalizacioju ennel fogva kodolva van benne a magas volatilitas ehhez meg tarsul a rendkivuli figyelem ami most eppen rairanyul. Sajnos az emberek nagy resze nem kepes vagy nem akar a grafikonon tul latni, tanakodik, hogy buborek nem buorek kozben csorgatja a nyalat a tobb ezer szazalekos felfutasra. Szerintem azon kell elgondolkodni mihez képest buborek a buborek, egy hitelpénzhez képest amit mar legalabb 40-50 éve fujnak ? vagy a mestersegesen alcsony kamatkornyezettel hizlalt tozsdekhez viszonyitva? En azert jarok erre a blogra mert komolyan erdekelnek azok a lehetosegek amiket felvet ennek a technologianak a megjelenese, es megjobben erdekelnek a valaszok azokra a marginalis kerdesekre amik utjat aljak a betolteni kivant funkcioknak. Szerintem nagy hiba leragadni egy-egy krypto arfolyamára spekulalasnal, inkabb arra kell az energiakat fordítani, hogy kivalogassuk a jelenlegi nagyon szeles korbol azt a nehany valoban eletkepes konstrukciot amik tuljutnak ezen a kezdeti tulfutott idoszakon és valodi valtozast hoznak, olyat amit nem is lehet és felesleges is a mostani rendszerhez hasonlitani.
  A legerdekesebb kritka amit olvastam ez :

  https://qubit.hu/2018/02/13/a-kriptovalutak-arnyoldala-miert-ne-fektess-bitcoinba

  de ennek a cikknek a szerzoje nem foglalkozik olyan kerdesekkel mint a bankban tartott penz kockazatai (a beteteink biztositasa erosen limitalt), értékek kozvetlen birtoklasa (legtobb dematerializalt ertekhordozo, tarolo csak valamilyen harmadik szolgaltato felen keresztul elerheto) illetve a peer-to-peer közvetlen szolgaltatások piaca de a praktikusságbeli aggalyok érdekesek peldaul egy veletlen vagy hibabol elindított tranzakcio visszavonhatatlansaga és a nagyfoku visszaeles kerdeskore is erdekes.

  Elnezest az ekezetek hianya miatt de eppen nincs elerheto magyar billentyuzetem.

 5. Erre a divatra nagyon jellemző, hogy ha pénzt akarok keresni, kriptot kell csinálni. Ékes példája Venezuela vergődése, de náluk legalább a kőolaj a fedezet, ami persze ugyanolyan virtuális, mint a kripto. Az a fontos, hogy ezzel már sikerült 700 millió dollárt összegyűjteni. Fel sem tudom fogni, hogy hogyan tudnák behajtani a kriptoért kifizetett dollárokat a bátor befektetők, milyen jogi lépéseket tudnának tenni.
  Még egy érdekes dolog, hogy naponta hekkelnek meg kriptokereskedőket, lenyúlva a kriptokat, néha házon belül tartva a teljes bebételt nyerességgé téve.
  Íme egy vélemény egy másik fórumról:

  Amelyik váltót még nem törték fel, azt fel fogják törni. Vagy saját magukat törik fel, az eredmény ugyanaz…

  Készítettem egy listát az eddig meghackelt váltókról:
  Yapizon
  Bitcurex
  Bithumb
  Bitfloor
  MtGox
  Poloniex
  BTC-e
  Bitfinex
  Bitcoinoca
  Bitstamp
  Youbit
  Coincheck
  Bitgrail
  Gatecoin
  Cointrader
  Shapeshift
  Allcrypt
  Kipcoin
  Bter
  796exchange
  BitNZ
  Cryptsy
  Mintpal
  BIPS
  Vircurex
  Bitmarket.eu
  Bitcoin7

  • Az, hogy tőzsdéket és váltókat feltörnek az milyen szinten rontja/rombolja a technológia értékét?
   A blockchain és az egész cryptovaluta lényege, hogy trustless környezetet hozzunk létre ahol a felek nem egymásban, hanem a technológiában bíznak meg. Ezzen a modellben a centralizált váltók a régi kor szüleményei és hordozzák annak a kornak a kockázatait is. A hagyományos banki rendszereket, elszámolórendszereket, kártyatársaságokat soha nem szokták feltörni és soha nem lopnak tőlük pénzt? Tényleg érdekel, hogy az igen hosszú és prominens elemeket is tartalmazó lista bemásolásával mit szerettél volna hozzátenni a témához?

   Venezuela petrodollar: Ne akadj le ennél a konkrét madárszárnypróbálgatásnál. Éppen tegnap és ma jelentette be Irán és Törökország is, hogy adja ki a saját állami kriptopénzét… It is happening… now…

   • Ez a lista csak egy kis ízelítő, hogy semmi sem tökéletes. Természetesen, ha nem kellene oda-vissza váltogatni, nem is lenne szükség ezekre. Ha annyira tökéletes lenne a technológia, a tőzsdét is ki kellene iktatni, ezt is kezelhetné egy blokklánc.
    A technológiát is egy kicsit túlbecsülik, előfordulhat, hogy majd kiforr, de azért világmegváltás nem lesz belőle. Mikor ettől várjuk az emberek megjavulását, szinte kényszert éreznek,hogy ez fog majd mindent megoldani. Az okosszerződés lett a varázsszó, ezzel lehet eladni a mögöttes értéktelen coinokat. Aztán kiderül, hogy olyan komplikált az egész, hogy szinte még az sem érti, aki kitalálta. Most divatos kiejteni a “blokkcséjn”-t, rögtön okosnak tűnik az ember.
    Mire jó a Bitcoin(a technológia)? Hát arra, hogy kezelje a bitcoint. Még valami más értéke van, azon kívül, hogy feleslegesen túlbiztosított, amivel zabálja az energiát?
    És most visszatérhetünk arra, hogy valójában mire jó is a bitcoin. Spekulációra első osztályú, a decentelizált blokkláncon kezelt, centralizált kereskedésben művészkedni vele.

    • a decentralizált tőzsdék már itt vannak a kanyarban:
     https://www.altcoin.io/?kid=H2DG6&kol_redirect_url=https%3A%2F%2Fwww.altcoinexchange.com%2F%3Fkid%3DH2DG6

     A hozzászólásod további részében pedig pont azokat a kritikákat említed, amit Csaba megpróbál cáfolni, de legalább árnyaltabban beállítani. Ördögi kör.

    • Huha. Azt hiszem olyan szintet ért el a kripto-szkeptikusságod, ahonnan én már biztosan nem tudlak visszavezetni, már nem mintha valaha is kripto-hivő lettél volna, de ilyen szinten becsmérelni az okosszerződéseket és magát a trustless blockchain technológiát? Okosszerződés mögött álló értéktelen coinok? Hmm. Inkább rényleg nem kezdek bele 🙂

    • “Még valami más értéke van, azon kívül, hogy feleslegesen túlbiztosított, amivel zabálja az energiát?”

     Tone Vays 7 use case-t sorolt fel a bitcoin számára:

     1. Donations to Causes Government Does Not Approve Of
     2. Purchasing Goods Government Does Not Approve Of
     3. Gambling
     4. Purchasing Services Government Does Not Approve Of
     5. Hiding Assets from a Soon to be Spouse
     6. Hiding Assets from the Government
     7. Transferring Value Cross Borders

     While the list above may be questionable from a legal perspective, arguments can be made from a moral standpoint that everything mentioned so far should be globally legal and acceptable. This is also the reason why certain other uses for Bitcoin did not make the list.

     • Bár nyilván sehol nem érek fel Tonehoz, de had egészítsem ki néhány egyéb ponttal:

      Segít, hogy:
      8. … takarékoskodj
      9. … megtakarítást halmozz fel
      10. … kivívd a saját anyagi függetlenségedet egy olyan pénzügyi rendszertől, aminek alapja az, hogy folyamatosan elértéktelenítse a megtakarításaidat a kényszerű gazdasági fejlődés hajszolása miatt
      11. … levetkőzd a krematisztikus gazdasági modell inflációs nyomása miatt rád nehezedő kényszervásárlási ingert.

      A Bitcoin a hagyományos megtakarításokkal szemben kifejezetten kockázatos és volatilis, azonban az elmúlt évtized egyik legjobban teljesítő pénzügyi terméke: (idősáv: elmúlt két év 3 napos charttal)

      Az éppen aktuális árfolyamhoz mért veszteséges beszállókat jelölik a piros szakaszok, bárki bárhol máshol szált be, az most vastagon nyerőben van. Nem látok a jövőbe, nincs semmi alapom azt prognosztizálni, hogy innen már csak felfelé van. Csak a múltat látom és a potenciált ami ebben a termékosztályban van. Ezek alapján engem ez a termék megvett: nem csak HODLer és technológia rajongó vagyok, aki ebben (is) takarékoskodik. Én most erre a storyra tettem fel a szakmai karreiremet, erre építek vállalkozást és azzal foglalkozom nap mint nap (itt a blogon is), hogy minél több embernek elmagyarázzam, hogy miként is tud a fel/le ugráló árfolyam mögé tekinteni és meglátni azt a potenciált mindebben amit én látok benne. Együtt tudok élni azzal, hogy sokan elvesztették a hitüket ebben, vagy talán soha nem is volt hitük, azzal is együtt tudok élni, hogy sokan megalapozottnak látják, hogy ez a story eleve bukásra van ítélve…

 6. Mindig érdeklődéssel olvastam a blogodat, bár a felét sem értettem 🙂 A másik felének meg a felével nem értek egyet 🙂

  Nagyon jó témákat tárgyal a tervezett cikksorozat, követni fogom. Bitcoin témához amúgy is hozzá akartam szólni mostanában, így ideális lehet egy másfajta szemléletű inputra ez a cikk:
  https://lustaport.wordpress.com/2018/02/23/elfustolo-uzem/

  Ez nem válasz a cikkedre, mert még nem olvastam, amikor a sajátomat írtam, csak egy másik nézőpont.

  • Nagyon jo a belinkelt cikked szep levezetes, aki nem vakon ugrott bele ebbe a tortenetbe az ezekkel ugyanugy tisztaban kell legyen. En is azt varom, hogy lehul kicsit a hangulat es az ar inkabb elpattog fel le a kovetkezo evekben ez jot tenne nekem meg azoknak akik komolyan erdeklodnek a technologia felhasznalasat illetoleg mert lenne ido felzarkozni, de ha a jelenlegi fejlesztesek kozul barmelyik is feltudja oldani a meinstream elterjedes akadalyait, akkor eleg nagy az esely, hogy tokostol rugja ez az egesz be az ajtot, engem ezert erdekelnek elsosorban a futo fejlesztesek es nem az aktualis arfolyamok. De ugy gondolom most itt senki nem lehet okos mert teljesen uj eszkozosztaly szuletett/tik, az altalad felhozott peldakban nem szuletett uj eszkozosztaly hanem a meglevokben (ingatlan,penzugyi,techszektor) tortent valamilyen nagyfoku torzulas, amire en kivancsi vagyok, hogyan integralja magat ebbe a rendszerbe a bankszektor, mert abban azert nem hiszek, hogy atadnak a mostani dominanciajukat a nepnek es lemondananak jol jovedelmezo uzletuk egy reszerol vagy kesobb akar az egeszrol, erre meg erdekes figylemet fordítani, ha erre van valakinek valami ralatasa arrol olvasnek itt szívesen….

   • Csaba valaki, a bankszektor helyerol ebben az uj kornyezetben, van valami otlet ?? Erdekelne mi a velemeny errol mert a rendszer hozzaalasa negyban befolyasolhatja a buborek nem buborek kerdest, (es most analekul, hogy elvinnem a topikot az arnyekhatalmas, Annunaki, templomos osszeeskuvesek iranyaba ) szerintem a bankaroknak jelentos rahatása van arra a bizonyos “rendszerre”

  • Na meg valami (mint Columbo 🙂 ) nem szabad elfelejteni, akik 2000 ben szulettek iden 18 evesek, szoval a lenyeg ok nem tudjak mar mi az a betarcsazos internet meg dotcom lufi egy digitalis vilagban nottek fel nem kell csodalkozni, hogy ok nem erzik ezt egyaltalan idegennek szoval ketelkedni kell de nem biztos, hogy hagyomanyos ortodox modszerekkel jol meg lehet itelni a jelenlegi helyzetet.

   • Ha a 18 évesekre bíznánk azt, hogy eldöntsék a világ sorsát, akkor megnézhetnénk magunkat.
    Nem vagyok rossz véleménnyel a fiatalokról, nekik is megvan a szerepük a társadalomban, de tapasztalat és felelősség híjján nem lehet rájuk terhelni olyan feladatot, amihez fel kell nőni.
    Csehszlovákiában 1988-as diáklázadással kezdődött a szocialista hatalom megdöntése, azóta szivatják a NÉPET rendesen, mégsem történk semmi.
    Akkor is a szabadság volt a jelszó, ahogy a bitcoinnál is…nem függünk senkitől, nem hódolunk be senkinek, lázadjunk.
    Kedves Gábor!
    A technológiát soha nem szidtam, csak a köré épített bizniszelés nen tetszik. Éppen a kryptovaluta felhasználást nem látom megalapozottnak, pedig ez a reklámok lényege. Egy kicsit mögé kellene nézni, miért kellett a tengernyi dollárt kinyomtatni.
    Egy kicsit olyan érzésem van, mint a kedves vezérünk viselkedése. Egyik oldalon jó a közteher viselés, másik oldalon viszont másfelé kacsingatunk.
    Ha nem voltam egyértelmű, bővebben is kifejthetem, egy mondatban lehet félreérthető, vagy értelmezhetetlen. .

    • Valoban nem teljesen sikerult ertelmeznem :). A fiatalokkal mindossze annyira akartam celozni, hogy generacio valtas zajlik es ahogy fiatalodik a management ugy valtozik a szemlelet, de nem szeretnem ha barki felreertene, en sem a tamogato sem a szkeptikus oldalt nem kepviselem es nem is ereztem, hogy szidnad a technologiat en figyelem az esemenyeket es nem hagyom, hogy elvigyen a sztori de kimaradni sem fogok, ha elharulnak a technologia korlatai (sebesseg, ar, praktikum, visszaelesek) akkor szerintem nem lesz buborek (bar jelentosen ritkulnia kell a szereploknek) ha nem akkor pedig majd johet a na ugye… En meg ugy latom, hogy “na es..”. Ugyanis ha valoban eljon az érték internete ha nem, igy is ugy is lesznek akik rafaragnak (attol, hogy szolni fog a zene meg nem fog mindenki tancolni 🙂 ), en nem fogok a kardomba dolni ha nem lesz az egeszbol semmi, a sajat befektetett energiamat nem sajnalom (a tudas ami kozben ramragad meg akarmikor hasznos lehet) anyagilag meg egyszeruen fel kell fogni, hogy biztos egyszeruen nem letezik,
     ez lehet, hogy nagyon jol fog elsulni, en szurkolok neki de nem leszek soha elvakult.

     • Megpróbálom röviden részletezni!
      A kriptohívők nem akarnak függeni a mostani pénzügyi rendszertől, a csúnya bankároktól, meg a még csúnyább politikusoktól. De szeretnének nyugdíjat, egészségügyi ellátást, oktatást meg sokmindent, amit a közösség fizet. A gazdaság irányítását, szabályozását valamilyen szinten az állam végzi, törvényekkel terelgetve a gazdasági szereplőket. Jópár eszköz van a kezükben, amivel a közgazdászok beavatkozhatnak akár gyengítve , vagy erősítve a pénzünket, persze a másik pénzhez viszonyítva. Bármilyen furcsa is, ezzel valamilyen szintű jólétet biztosítva.
      Ebből akar kiszakadni a bitcoin közösség, élvezve a jólétet, de nem hozzájárulva.
      Ha a bankok nem adnának olcsó hitelt, a központi bank jóváhagyásával, leállnának a beruházások, csökkenne a fogysztás és beláthatatlan láncreakciót indítana el, csúfos következményekkel..
      A 18 évesek töredéke látja át a gazdaság működését, éppen kiröppenve anyuka szoknyája és apuka pénztárcája mellől, az okossabja meg éppen kezdi az aranykorát életének az egyetemen. Lehetnek világraszóló ötleteik, de ahogy egyik fiatal ismerősöm mondta “ötelettel tele a padlás, csak el is kéne adni valakinek”.
      Ezek a fiatalok látnak munka nélküli meggazdagodási lehetőséget a kriptoban.
      GÁBOR a ritka kivételhez tartozik, aki a technológia előnyeit látja és szeretné adaptálni, hivatásának érzi. Ebben nincs semmi rossz és ha az emberek javát fogja szolgálni, nagyon drukkolok neki.

    • “Ha a 18 évesekre bíznánk azt, hogy eldöntsék a világ sorsát, akkor megnézhetnénk magunkat.”

     Pedig lehet, hogy ez a Vitalik Buterin srác már 16 évesen el is kezdte, csak még sokan nem fogták fel azóta sem.

   • Az egyik legismertebb mondás a tőzsde világában by Templeton:

    The four most dangerous words in investing are ‘This time it’s different.’

    • Én ezt a mondatot a piramisjátékoknál hollottam e legtöbbet.
     “ez most más, ezzel tényleg milliomos lehetsz”

 7. Az eddigi megjegyzésekből úgy látszik, több itt a szkeptikus, mint a hívő 🙂

  Én azért “járok ide”, mert szeretném egyre megérteni ezt az egészet, és itt lehet a legértelemsebb írásokat találni. Novemberben minden prekoncepció nélkül puszta kíváncsiságból kezdtem utánaolvasni, és párhuzamosan tettem egy erőtlen Ether bányászati kísérletet is. Most egyre jobban érdekel, és egyre jobban félek ettől a jelenségtől, mert nagyon rosszat sejtek.

  Minél többet olvasok, annál inkább megerősödik bennem a meggyőződés, hogy igen, ez lufi, és sokaknak nagyon fájdalmas lesz a nagy kidurranás. Most nem megyek bele, hogy indokoljam, miért ezt gondolom, egy korábbi poszt alatt megtettem, nem ismétlem. Itt csak annyit, hogy ha most kidurran, az OK, de ha még elég sokáig fújják, akkor nagyon sokmindenkinek fog fájni, és szar lenne közpénzből menteni a Bitcoin-károsultakat. Mert hiába az ő hülyeségük, de ha elég sokan elvesztik a lakásukat, az mindenkinek szar, muszáj segíteni.

  Amire kíváncsi lennék: ezen a blogról is tanulhattunk arról, hogy működik a jelenlegi pénzügyi rendszer. Nem tökéletesen, az nyilvánvaló. – Node van-e valami elképzelés, modell, hogy a kripto technológiára épülő, központi felügyelet nélküli rendszer hogyan működne? Töredelmesen megvallom, hogy bár többször elolvastam a pénzről szóló itteni cikket, meg azóta sok másikat is, de egyáltalán nem merném kijelenteni, hogy átlátom az egészet. (Előadást tudnék róla tartani, csak nem értem 🙂 De nekem úgy tűnik, ez egy bonyolult, és érzékeny rendszer, aminek tudatos, jószándékú, finom szabályozó mechanizmusokra van szüksége. Ilyen nincs a Bitcoin-nál. A Bitcoin illetve a fejlesztő-bányász ellentétek rövid történetéből nekem pont az ellenkezője jön le: ez így totál anarchia, tele társadalmi csapdákkal.

  • Úgy müködne, hogy a jelenlegi gazdagokat lecseréljük az itt hozzászólókra ( kivéve a nocoinereket). A többi nem lényeg. 😀

   Viccet félretéve, “egy bitcoin alapú pénzrendszer ” elképzeléséhez segít, ha pl. Sound money, aranystandard kulcsszavakra keresel, az eredmény valami hasonló csak digitálisan.

   Trustless módon társadalmat pedig nem lehet szervezni, hiszen legalább annyira meg kell bíznom a szomszédomban, hogy nem lő le.

   • sztem se. kell hogy legyen egy vezér aki megmondja mi legyen ha baj van. pánikbetegségben nem jo ha nincs a kéznél pszichiáter. ha tüzvész van kb marhára nem érdekel a szomszédod, csak a te saját életed, és egy központi irányitás nélküli pénzügyi rendszerben ha pánik van….a mostani válságban az egyik felismerés az volt hogy a folyamatok nem tudnak önszabályozók lenni eléggé adott esetben, ahogyan azt a válság elött gondolták. nyilvánvalóan a mohóság és félelem miatt tudnak eszkalálodni a dolgok, és ahhoz hogy ne legyen krizis, ezektöl való elszakadás kellene, és majd pont egy decentralizált pénzrendszerben ne lenne mohóság és félelem? btc jelenleg másrol sem szol…a véleményem hogy valahol egy arany középut van, amelyben ha kell decentralizáltság van, de ha kell akkor központi irányitás.

 8. Ritka kiegyensúlyozott lett a cikk, gratula!
  Amúgy a buborékokat belülröl is lehet látni és ez teljesen egyértelműen az.
  Persze ebből se a long, se a short nem következik, hiszen kitudja milyen dátumnál, árfolyamnál lesz/volt a fordulás. Illetve a durranás után is van élet.
  Szerintem az idei anti crypto téma a diktatúrafinanszirozás lesz, a drogvásárlás, pénzmosás, környezetszennyezés már valóban uncsi kicsit. De egy jó atomrakéta ICO, na az már döfi!

 9. Talán egy kis adalék ahhoz, amit Csaba már elmondott a IoV kapcsán és most a Litepay CEO-ja Kenneth Asare is hasonlót nyilatkozott. Érdemes őt is meghallgatni, hogy ő hogyan fogja fel a dolgokat:

  http://digitalcash.hu/2018/02/24/41-orszagban-indul-februar-26-litepay/

 10. A litepay -el kapcsolatban azért kíváncsi lennék, milyen árfolyamon fogja konvertálni az adott ország pénznemére, és gyakorlatban ki fogja finanszírozni. Mert ugye ennek úgy kellene működnie, hogy a coinokat bedobálják egy kosárba, egy másik kosárból meg kifizetik a kereskedőt az adott pénznemben, mondjuk dollárban. Aztán, ha ürül a dolláros kosár, azt fel kell tölteni, ami a coinőzsdén eléggé hosszadalmas folyamat.
  Aztán lehet, hogy sokkal egyszerűbb, vagy sokkal bonyolultabb feladat, ami már megoldásra került. Azért kíváncsi vagyok, hogyan oldják meg a pénztárgépekkel a kapcsolatot

 11. Egy egeszen gyors, egyszeru, kezdo kerdes: mennyi bitcoin van mar kibanyaszva a 21 milliobol? Hol latom (a sima interneten, ha nincs semmi cryptom), hogy hogyan fogy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *