Bitcoin:SegWit aktivációs küszöb és altcoin kilátások a nyárra

Az előző két cikkben ([-1-], [-2-]) bőségesen kifejtésre került, hogy mi a SegWit, miért jó a [Segwit2MB] döntés a bitcoinnak és arról is írtam, hogy milyen fundamentális pozitív hatásokkal is jár ez. Ami viszont kimaradt mindkét cikkből az az aktivációs küszöb. A SegWit (blockchainről leválasztani a tranzakció jóváhagyásokat) során a meglévő block láncból egy újabb fork jön létre, ezen fork kapcsán esszenciális, hogy a meglévő blockchain hashing powerét adó bányászok nagyobb része már tudja kezelni a SegWitet és a 2Mb-os block méretet. Ha ez mégsem teljesülne, akkor a SegWit bevezetése komoly károkat okozhatna, hiszen kiesne a pénzügyi tranzakciók hitelesítését adó bányász erőforrások egy része. Arról nem is beszélve, hogy az új protokollt nem támogató bányászok tovább fejtenék a jelenlegi blockláncot, ami miatt életre kelne az új és életben maradna a régi blocklánc is. Ez nagyon komoly (negatív) hatást gyakorolhatna a bitcoinra.

Ennek elkerülése érdekében lett meghatározva még a SegWit felmerülésekor, hogy az aktivációs limit 95% kell, hogy legyen. Ami azt jelenti, hogy csak akkor történhet meg SegWit aktiválás, ha a bányászok összesített teljesítményének 95%-a már olyan bányász klienst használ, ami támogatja az új “Segwit2Mb” protokollt. Ennek az aktivációs küszöbnek az elérése eléggé komoly kihívásnak tűnt az elmúlt egy évben (jelenleg egyébként 30% körül tartunk). Ez a lassú penetráció komolyan hatott is a bitcoin árfolyamára, mesterségesen alacsonyan tartva azt.

A gordiuszinak tűnő csomót végül az előző cikkben már említett Consensus 2017 szakmai konferencia oldotta fel, ahol a bányász hashing power 83%-át bírtokló nagyvállaltok közös egyetértésben elfogadták, hogy az aktivációs küszöböt 95%-ról 80%-ra csökkentik, ezzel explicit kizárva a döntésből a SegWittel nem szimpatizáló (jellemzően Kínai) bányásztársaságokat. A SegWit2Mb döntést heves szakmai és fejlesztői ellenállás követte, nevezetesen, hogy nincs felkészülve erre még a bitcoin piaca és különben is a fél éves határidő irreális. Ám a tiszavirág életű ellenállás hamar elcsendesedett és ahogy azt a segwit.com-on is lehet követni átlagosan napi 0,5-1%-kkal nő a “SegWit2Mb” ready bányász kliensek aránya. Jelen pillanatban éppen 30,3%-nál tartunk.

Az irányt pozitívan értékelik a befektetők is. Ma reggelre 1 BTC árfolyama már újra 2400 dollár közelében van, ami már csak 12,5%-ra van a két héttel ezelőtti (május 25 -> Consensus 2017 bejelentés) all-time-best 2722 USD árfolyamtól. Ráadásul a vékonyodó Ichimoku felhő alapján újabb felfelé kitörő manőverre készül az árfolyam.

A techológiai kilátások adta fundamentális optimizmus napról napra megjelennek az elemzői előrejelzésekben is. Tegnap jelent meg a CNBC-n a Saxo Bank vezető elemzőjének predikciója, amiben 10 éves távlatban 100.000 dollárra vízionálja egy BTC árfolyamát. A jelek szerint Kay Van-Petersen is imádja a nagy és kerek számokat, bár tény, hogy ez BTC elmúlt néhány éve alapján trendszerűen nem tűnik irreálisnak ez a predikció sem. Ami viszont biztos: a SegWit aktiválása (idén Q3-Q4 között valahol) minden bizonnyal meg fogja dobni a BTC árfolyamát, a 3000 USD a minimum, de ennél jóval nagyobb plafonérték is elképzelhető. Lényegében az elkövetkező fél évre a SegWit aktivációs százalék egyfajta piaci indikátorként fog hatni, amennyivel nő az SegWit ready hashing power nagyjából azzal arányosan fog emelkedni a BTC árfolyama is. Tehát ezt az emelkedést már elkezdte beárazni a piaci és folyamatosan árazza is az aktivációig.

[commercial_break]

Mi a helyzet azokkal a kisbefektetőkkel, akiknek még ez sem elég, vagy akik azon búslakodnak, hogy sok-sok éve már beszállhattak volna a BTC-be, de mivel nem tették, ezért lemaradtak a rally első üteméről? Nekik kétségtelenül ott van alternatívaként az altcoin piac. Jól látható, hogy a valós fundamentummal rendelkező altcoinok sorra ismétlik meg a bitcoin sikerét. A befektetők egy részének a bitcoin piaci túlságosan ‘konzervatív’, ezért keresik a kihívásokat az altcoin piacokon. Néhány példa:

  • A cryptocurrency piacon összehozott talán legnagyobb reputációs veszteség elszenvedő Ethereum alig fél évvel a híres ‘bankrablásos’ sztori után potom 3000%-os protofitot hozott össze. Az év végi stabil 5-10 USD-s árfolyamhoz képest éppen most 235 USD-n jegyzik az árfolyamát, amit egyébként gyors ütemű alig két hónapos töretlen emelkedéssel ért el.

  • ZCash (ZEC): Az én személyes kedvencem és perpillanat befektetéseim első számú célpontja. Maga az altcoin tavaly októberben indult, amikor is nagy hírnevet szerzett a szolgáltatásként kínált teljesen saját blockchainre épülő zero-knowledge ‘követhetetlenséget’ a tranzakciók támogatása kapcsán. A BTC:SegWit bejelentésig a ZEC tetszhalott állapotban létezett, nagyjából 50 dolláron oldalazott a kiadást követő hype után, ahonnan a SegWit bejelentés egészen 300 dolárig repítette, most éppen egyébként 243 USD-n jegyzik.

Ezen két történet is bizonyítja, hogy a cryptopénzek világában bőven van lehetőség jó befektetéseket találni. Persze könnyű kiemelni két pozitív példát a sok száz altcoin közül és abból levonni következtetéseket, azonban látni kell, hogy az altcoinok nagy része igen komoly fundamentális háttérrel rendelkezik. Téves azt gondolni, hogy az altcoinok csak és kizárólag azért jönnek létre, hogy valaki nyerészkedjen rajta. Igen sok ‘token’ elvű altcoin van a piacon amelyeket ICO (Initial Coin Offering) kibocsátással, közösségileg megfinanszírozott alapon hozott létre egy-egy startup, fintech. Ezen cégek olyan valós közösséggi tevékenységet végeznek, amit a befektetők azzal jutalmaztak, hogy finanszírozták az indulást és ezért cserébe tokeneket kaptak a startuphoz létrehozott blockchainből.

A top20 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező altcoint megnézve, szinte kizárólag ilyen ICO/DAO elven működő finanszírozott crypto pénzeket látunk. Lásd: Ethereum (első széles körben elterjedt smart contracting projekt), Waves (elosztott és bérelhető blockchain szolgáltatás), Augur, stb. A top20-as lista alatt vannak a jelenlegi ‘startuppok’ akik éppen túl vannak az ICO-n és elkezdik a saját értékteremtő tevékenységüket.

Mi a helyzet a még meg sem nyitott blockchainekkel? Az ICO calendar most a nyárra is tele van igazi gyönszemekkel, csak néhány projekt: Sonm (decentralizált, elosztott supercomputert akarnak létrehozni blockchain alapokon), OpenANX (decentralizált kereskedelmi platform, tőzsde). Mind két projektre érdemes figyelni. Ezeknél is érdekesebb és aktuálisabb a ZenCash kiadása, ami egyébként néhányszori elhalasztás után éppen ma aktuális. Éberen érdemes figyelni a Zencash-t az elkövetkező napokban.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. A cikkben említett ICO Calendart hol lehet elérni? Érdekelne, hogy mibe lehetne beszállni a nyáron. Írtad, hogy abba érdemes beszállni, aminek van fundamentális háttere is, a Zencash esetén mi az?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *