IEO: a Bitcoin legújabb koporsószege

Bár egyáltalán nem unikum, hogy a szerencsevadászok minden módszerét megragadják az egyszerű pénzszerzésnek, de a kriptoeszközök világában extrém módon folyik mindennek az innovációja. Az IEO… (Initial Exchange Offering), vagy manapság népszerűbb nevén: Launchpad services ezen innováció következő állomása, ami közvetlenül a ICO és STO mánia után jön a sorban.

IEO troll
crypto troll is watching you…

A Bitcoin megkerülhetetlensége mára minden kérdésen felül kell, hogy álljon. Hiszen a világ nagyhatalmainak egyre nagyobb része fogja fel, hogy miért is indokolt a következő gazdasági ciklust a “digitális aranyra” alapozni. Legutóbb a digitális fizetőeszközökkel kapcsolatos (USA) szenátusi meghallgatáson került elő az a gondolat, hogy a Bitcoin (ki-)tiltása sokkal nagyobb feladat lenne mint azt bárki is gondolná. Nyilván ez a téma megérne egy külön cikket (és valószínűleg meg is fog), de már biztosan kijelenthető, hogy kezdetét vette a világgazdaság következő ciklusa, ami a bizalom nélküli digitális aranyra fog alapulni. Ez persze egyáltalán nem jelenti törvényszerűen a jelenleg regnáló IOU (fiatmoney) alapú pénzrendszer szükségszerű végét, sőt pont ellenkezőleg. A vezetők elvárják a “néptől” a feltétel nélküli bizalmat a gazdasági teljesítményben és az azt reprezentáló hitelpénzben, ám a nagyhatalmak egymás között már korán sem ilyen szívesen osztják a bizalmat. Így szükségszerű egy olyan mindenkin felül álló kvázi egyetemes érték léte, ami helyettesíteni tudja a bizalmat. Erre pedig… lássuk be jelenleg leginkább a Bitcoin tud pályázni… bármennyire is tűnik ma még naivitásnak mindezt feltételezni.

Persze ez az út igen hosszú még, hiszen a nemesfémeket sem egykönnyen váltotta le a ‘fekete arany’. Márpedig az energiaszektor biztosan nem könnyen fogja hagyni magát “lecserélni”, ahogy annak szereplői sem könnyen fogják elengedni azt a mérhetetlen vagyont, amiből a sivatagokban metropoliszokat emeltek.

Még ha valójában nem is ez a jövője a Bitcoinnak, akkor is egyre inkább ezt a fajta univerzális “store of value” szerepet sulykolja ma minden hírforrás az egyszeri ember fejébe. Sőt a legfrissebb (pl. a Grayscale alapok által készített) felmérések szerint a befektetők igen nagy százaléka gondolja ezt hasonlóképpen, ez pedig folyamatosan be is árazódik a Bitcoinba. A piac ciklikusságára jellemző, hogy a “lemaradók” mindig megpróbálják megkeresni a következő unikornis projekteket, amiknek hatalmas növekedési potenciálja van. Hisz logikus következtetés lehet, hogy ha a Bitcoin a ‘digitális arany’, akkor biztos lesznek itt még ezüstök, bronzok, platinák és a többi nemesfém alliterációk. Márpedig ha kereslet van, akkor bizony a kínálat is hamar létrejön.

Bár manapság már számtalan olyan platform és szolgáltatás van, ahol valós kockázatelemzés (due diligence) után történik csak befektetési javaslattétel, mégis a nagy tömegek ehelyett inkább fókuszálnak a jellemzően nulla háttérelemzés után csak technikai indikátorok által generált trade signalokat publikáló fizetős csoportokra. Korábban több cikket is írtam már arról, hogy milyen szinten zajlik Patyomkin ezen projektek és szolgáltatások mögött. Emlékeztetőül:

De persze ide sorolható a washtraden élő scam-exhangek története is, amit szintén érdemes ismerni, ha valaki józan befektetőt akar játszani. És ne feledkezzünk meg a rossz példákról sem, amiket korábban bemutattam: Invia World, CryptoGold, Initiative Q. (sorolhatnám még…)

IEO: Initial Exchange Offering

Az IEO egy roppantul egyszerű módszer arra, hogy nonszensz célokat kitűző projektek úgy vonjanak be tőkét, hogy ehhez leginkább egy nagyobb exchange meglévő hírnevét és ügyfélbázisát húzzák be… mindezt persze úgy, hogy a nap végén ebből az exchange jár csak igazán jól. A módszer általában így néz ki:

  • A projekt elkészíti a saját kis Patyomkin faluját. Listázza magát a megfelelő ICO/IEO-listing siteokon, esetleg kifizet néhány influencert, akik elkészítik a szükséges shill postokat és videókat. Nyilván elkészült a whitepaper, létrejönnek a megfelelő social csatornák és a korábban már említett fake community building eszközökkel (pl. egy airdrop vagy bounty campaign) szépen prezentálnak bizonyos méretű követőbázist.
  • ‘kinyomtatja’ a saját tokenjüket, amivel kapcsolatban fix dealt kötnek egy vagy több exchange szolgáltatóval, akik ezt követően kampány szerűen elindítják az adott tokent a saját launchpadjukon és beindul az őrület.
  • Az exchange fixen megkapja az összes token 10-20%-át (jutalomként), majd az összes többi tokenből annyit értékesít amennyit tud és ezzel párhuzamosan azt be is listázza a saját platformján. Az értékesítés során persze a szokásos marketing eszközökkel élnek, melyben akad bőven üzletileg erősen megkérdőjelezhető is, úgy mint pl. a kereslet idő előtti apadása esetén a valótlan számok közlése a “fake it till you make it” elv alapján.

Mindezt persze megelőzi az exchange részéről egy nagyon ALAPOS elemzés, amiben megvizsgálják, hogy az adott projektek és a csapat mennyire életképesek. Eddig a pontig persze el lehetne mondani, hogy alapvetően az IEO egy jó eszköz, hiszen az exchange csak nem fog rossz projekteket belistázni a launchpad szolgáltatásába.

A Binance IEO projektjei

A leginkább ígéretes projektek természetesen a kripto piacok legfőbb katalizátorából a Binance launchpadból pattannak ki. GIFTO, Bread, CELER, ELROND, MITHRIL… Csak néhány példa az elmúlt hónapok sikervárományos és széthypeolt projektjei közül, amiket természetesen a Binance szállított nekünk. CZ (Changpeng Zhao) a Binance tőzsde CEO-ja nem aprózza el ennek kapcsán az ígérgetéseket:

Valóban igaz lenne a feltételezés, hogy a most induló projektek már rendelkeznek konkrét termékekkel és ügyfélbázissal, nem pedig csak egy whitepaperre gyűjtenek pénzt? Az állítás első fele biztosan igaz, ránézve a fontosabb projektekre ezt látom:

  • MITHRIL (MIT): A Vault wallet már kész és lehet is kapcsolni a social cuccokhoz.
  • HARMONY (ONE): Szintén sikeresen launcholt mainnet és az explorer is, sőt a githubon kifejezetten aktív az élet!
  • ELROND: Ugyan még csak testnet launchnál tartanak, de a github aktivitásuk igen magas, komoly munka folyik!

Hogy mi ez a három példaként kiragadott projekt? kettő ebből (ONE és ELROND) az éppen aktuális hypera felpattant történet: megcsináljuk a legjobb és leggyorsabb blockchaint ami már tud shardingolni is. A Harmonynak ez már sikerült is: 4 shardon produkálják a teljesen üres blokkok ezreit. Megint két olyan projekt, ami megcsinálja a tökéletes blockchaint, beelőzve ezzel pl az Ethereum 2.0-át és megannyi széles körben elterjedt egyéb blockchain implementációt. Pont ugyanazon a pioneer úton haladnak mint amin haladt anno a Nano vagy a LISK… Az innováció és az implementáció fontos, de kérdés, hogy van-e valós parnerbázis, aki erre fog-e építeni bármilyen valós ökoszisztémát. Az ilyen “sikervárományos” blockchain projektekkel már tele a padlás, ha csak a 2017-es ICO boomot nézzük akkor ott a Cardano, a NEO, az EOS és persze ki nem hagynám a sorból a TRON-t.

A Binance Chain (és persze az Ethereum) a legjobb példája annak, hogy egy blockchain projektet NEM a technológia, nem az adaptív sharding, nem a fantasztikus biztonságos Proof of Akármi teszt sikeressé… hanem a valós hiánypótló usecasek és az ügyfélbázis.

Mi a helyzet a MITHRIL-lel? Nos kevés jót sikerült erről a projektről összeszednem. Legbeszédesebb az egyik 3 napja szültett reddit post, amiben valaki megkérdezte, hogy vajon meghalt-e már a Mithril projekt, amire sajnos csak annyi választ kapott lényegében, hogy: “igen”

Mindennek az eredménye is persze jól látható, a bámulatosan sikeres IEO-k után 1-2 hónappal mindhárom token árfolyama all-time-LOW-n áll.

Ha ezek ennyire hasztalan projektek, akkor mégis miért is shillelte őket ennyire a Binance? A válasz roppant egyszerű és könnyedén le is olvasható az alábbi chartról:

Binance Coin (BNB) price chart from coinmarketcap.com
forrás: coinmarketcap.com

Mindezen projektek jelenleg erősen kérdéses jövője és a pillanatnyi hype amit a Binance adott nekik csak arra volt jó, hogy az egekbe tolja fel a BNB (Binance Coin) árfolyamát. A BNB-ről tavaly szeptemberben még ezt írtam:

Nagyon sok olyan coin van a piacon, ami altként is tud komolyan érvényesülni. Mi kell ehhez? Az, hogy valódi érték legyen mögötte, az, hogy valamilyen célja legyen, ami igényt vált ki a coinra. Meg lehet nézni a jó példákat. Ott a Binance saját coinja a BNB, ami a legnagyobb hype csúcsán 0.0017 BTC-t ért és mennyit ér ma a medvepiac közepén? 0.0015 BTC-t. Ilyen az ha valamire valós igény van és nem egyedül a spekuláció hajtja az árát…

Idén márciusban már kissé reálisabban látva a történést ezt írtam:

Jól látszik, hogy az új szereplők a bear market végjátékában hatékonyan tudnak erősödni. Gondolok itt a sokat emlegetett BNB-re, ami éppen ma nyomott egy komolyabb pumpát azok után, hogy CZ bejelentette: A BNB holderek számára crypto lottót csinálnak a nemrégiben sikeresen tesztelt Launchpad serviceből (ICO->IEO tranzíció).

Szóval igen, a Binance mint a 2017-es ICO láz egyik legnagyobb győztese, aki valós terméket is tudott produkálni mostanra fogta magát és elővette az Ethereum sikerét: csak ezúttal a hypeot a saját tokenére és a saját chainjére terelte, amivel az egekbe lőtte a BNB token árát. Mondhatni megannyi projekt hulláján és újabb megtévesztett befektető csontvázain lépdelt az árfolyama az egekbe, pont úgy, hogy 2017-ben tette az Ether árfolyam.

Konklúzió?

Szükséges egyáltalán levonni konklúziót? Az exchangek az IEO launchpadokon keresztül találtak maguknak egy újabb játékszert, amivel tudnak extrém forgalmat generálni. A Binance ezt különösen jól fogta meg, hiszen ennek hátán indította be a saját Binance Chainjét és a BNBnek is kifejezetten jól jött a sok “friendly fire”. Az őrület persze még nagyon korai fázisában van. Nem tartom véletlennek, hogy a Blockchain.com és a Bitcoin.com is bejelentette (előbbi, utóbbi), hogy hamarosan saját exchangeket indít.

Hogy hol tart az IEO mánia? Sehol… nagyon az elején vagyunk. A következő Bitcoin hype árnyékában fog csak igazán kibontakozni ez az újabb történt. Az újabb #altseason! Ezzel felépítve immáron a harmadik alkalommal a “lemaradók” kapaszkodóját. Ahogy 2015-ben mindenki az akkori Bitcoin klónokra és a Bitcoint leváltó csodachainekre esküdött, úgy 2017-ben mindenki az ICOkban látta a gyors meggazdagodás reményét… A jelek szerint 2019-2020-ra várható a következő kanyar az IEOkkal. Persze badarság lenne azt állítani, hogy minden IEO elve rossz és hasztalan, pont ellenkezőleg. Az ICO mánia során is számos sikeres projekt indult, amik mára működnek és gazdagítják a nagy kripto-ökoszisztémát. Ugyanilyen sikervárományos projektek ízlelgetik most az IEO-t mint alternatív finanszírozási eszközt. A projektek nagy része (95+%) nyilván most is kuka lesz (persze úgy kuka, hogy azért a hypon sokan vastagon meg fogják szedni magukat), a fennmaradó alig 5% között pedig ott lehetnek a következő unikornis. Aki úgy érzi, hogy jó az unikornis vadászatban, annak hamarosan indul a vadászszezon… A többiek pedig pontosan tudják, hogy hol van a legjobb helyen a vagyonuk. Ami nem öli meg a Bitcoint, az erősebbé teszi, meglátásom szerint így lesz ez az IEO mánia kapcsán is.

Bookmark the permalink.

7 Comments

  1. A számokban egyet értünk, az IEO-knak is valószínű a 95% kuka, de az azért érdekelne, hogy mit tartasz Te sikeres projektnek?
    Mert legyünk öszinték, a BTC és az ETH az a két érme amit valamire is használnak ténylegesen, szélesebb körben elterjedt.
    De az általad említett Cardano például él és virul, pedig 2 éve kb megvalósítási fázisban van, rossz híreket nem hallani róluk, úgy tűnik van mögötte, tőke, fejlesztők.
    Ha valamin 2 éve dolgoznak azt talán nem lehet rossz projektnek mondani.
    Vagy ott van Neo, jövőre jön ki az új lánca, csakúgy mint Zcashnak is, vagy ott van Vechain, a Walmart már használja a nyomonkövetési rendszerét és rengeteg igéretes partnersége van.
    Természetesen Tron más lapra tartozik, egy túlhypeolt coin, bottel se piszkálnám.
    Nekem Nano is szimpi, tényleges fizetésre ezt jobban el tudom képzelni mint BTC-t, főleg a gyorsasága és a 0 költségű küldés miatt. Itt is fejlesztgetnek, itt ott elfogadják, jön ki új tárca stb.

    • Technológiailag alapvetően minden új chainben nagyon komoly potenciál van. Ahogy te is írtad a Walmart is nyitott pl a Vechain felé. Ez a potenciál mindenben benne van. Kb 2 éve pont ilyenkor shilleltem itt a blogon az IOTA-t, amiben amúgy azóta is baromi nagy potenciál lenne, csakhát a governance és a vezetőség kapcsán voltak komolyabb hiányosságok ami miatt sokan elfordultak a projekttől és nagyon sok potenciális partnership sem jött össze.
      Nekem a Cardano nagyon szimpatikus, nagyon bírom Charles Hoskinson. De a projekt kapcsán nagy a csend, nem látom az óriási “beköltözéseket” a platformra, stb.

      Hogy mi a siker kritériuma? Az, hogy használják aktívan a projekt produktumát és ha ahhoz tartozik valamilyen ökoszisztéma, akkor az is működik és aktív. A BNB ilyen szempontból sikeres, hiszen esszenciális alapja a Binance platformnak és a Chainnek. A BAT is egy sikeres token, hiszen valóban atkívan használja a Brave böngésző. A MakerDAO is sikeres, hiszen tényleg megalapozta és bizonyította, hogy működhet egy fedezet alapú stablecoin. A Monero sikere szintén kikezdhetetlen, valóban szüksége volt a világnak egy ring-ct alapú privacy coinra. És még hosszan tudnék sorolni hasonló példákat.

      A Cardano, NEO, ETH, TRON, stb. felsorolás kapcsán ugye alap platformokról beszélünk, ebbe a sorba most új belépőként csatlakozik pl az ELROND is. Ezek mind ugyanazért a címért versenyeznek: A legjobb “dapp” platform, amivel lehet tokenizálni és képes futtatni tetszőleges smartcontractot. Ezen a fronton egyelőre komolyabban az Ethereum bizonyított, jelenleg igen sok nagyvállalati projekt barátozik már azzal, hogy decentralizált appokat rakjon public blockchainre. Ezek döntően nagy része az Ethereumra megy most még. Hogy mi lesz a jövő dapp platformja? Vechain, vagy a Cardano, esetleg bejön a lufi és a TRON? Ezt ma még nem lehet látni, viszont ha én személy szerint nem lennék Bitcoin Maximalista és nyitnék az altok felé, akkor sem az alap platformok felé tenném ezt, sokkal inkább a konkrét usecaseket már stabilan produkáló tokenek felé, amiket valós és mérhető ügyfélbázis használ és hasznosít.

      • Ezzel lehet bedobom az ultimate kérdést, mert ha jól emlékszek utálod(?), de a Rippleről is írnál pár gondolatot?
        Én csak azokat a híreket látom, hogy folyamatosan jelentenek be partnereket, de azt már nem tudom, hogy ezek milyen méreteket/èrtéket képviselnek. 🙂
        Köszi

        • Semmilyen szinten sem követem a Ripple/XRP projektet. Magam is látom, hogy egyre több partnert jelent be a RIPPLE mint cég, akik egyre inkább használják a RIPPLE hálózatot. Az, hogy egy bank csatlakozik a Ripple networkhöz még nem törvényszerű, hogy valaha is fog végezni XRP tranzakciót, vagy akár csak bírtokolni fog akár 1 db-ot is. Tehát a hatalmas partner bejelentések bár kétségtelenül jól hathatnak a Ripple üzleti eredményeire, de annak hatása az XRP coinra már erősen kérdéses. A baj az egésszel az, hogy a közösség nagyon gyakran összekeveri és összemossa a Ripple Networköt és az XRP Ledgert, a Ripple mint cég pedig erősen asszisztál is ehhez a zavarhoz.

          Amikor a Ripple bejelent egy újabb banki partnershipet, akkor általában szerepel a bejelentésben, hogy melyik serviceket fogja az adott bank használni, ezek: xRapid, xCurrency, xVia és az Xprint.
          Ezen négy service közül az xCurrency-nek és az xVia-nak SEMMI köze nincs az XRP Ledgerhez.
          Az xRapid lényege, hogy az ügyfelek tetszőleges mennyiségű pénzt tudnak tokenizálni és küldeni az XRP ledgeren keresztül pillanatok alatt, aminek az elszámolását a Ripple intézi mindkét oldalon. Ehhez azonban a cég a SAJÁT XRP-jét használja, tehát valójában az XRapid nem érinti az XRP ecosystemet. Azért használja a saját token poolját, mert ezekhez a műveletekhez fix árfolyam garanciát vállal, amit nyilván nyílt ügyletekkel nem tudna biztosítani.

          A négy szolgáltatás közül egyedik az Xprint használja valóban XRP Ledert, amivel különböző szolgáltatásokat lehet igénybe venni az XRP ledgeren keresztül.

  2. Az Én konklúzióm a cikkből az olvasható ki hogy a következő hypejövő az IEO , amik által csak a tőzsdék fognak erősödni ÉS a saját coinjaik: KCS, Huobi token

    • Alapvetően egyet értek a konklúzióddal, azzal a kiegészítéssel, hogy a kérdéses exchange tokeneket az IEO-n keresztül ugyanolyan ‘thin air’ fújja fel, mint ahogy anno az Etheret pumpálta az ICO mánia okozta ‘gas’ igény.
      A Binance coint leszámítva az összes többi exchange coinra kb ugyanaz a jövő vár mint amin az Ether át ment azzal a különbséggel, hogy az azért az etherre sikerült számos olyan usecase építeni ami miatt azért maradt bőven igény az ETH-re (lásd stablecoinok, korábban említett sikeres projektek és a sikertelenek token mozgása is azért bőven utilizálja az ethereum hálózatot).
      A Binance coin (BNB) azért már tészta, mert egyrészt CZ felismerte, hogy miként tudja klónozni az ethereum sztoriját és ügyesen felhúzta a saját blockchainjét, amivel hosszútávon tudott értelmes usecaset teremteni, másrészt pedig jól látszik, hogy az CZ és csapata nem egy lövésre húzta fel a BNB-t és folyamatosan dolgoznak egy egyéb felhasználási módokon (lásd a holder lotto és számos BNB-ra építő valós partnership, stb.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *