15 Comments

  1. Köszi a cikket, nekem segített tisztábban látni a miérteket.

    A lender user szemszögéből ez hogy néz ki? Adott mondjuk 100.000 USDC, ezt kihelyezi 10% kamatra. Milyen kondíciókkal teheti ezt meg, kamatperiódus, duráció, miegymás? Gondolok itt olyasmire, hogy rögzített-e az időtáv (pl. fix 1 év és lejár), fix vagy változó kamatozású, milyen gyakran kerül a kamat újraszámolásra. Ha a BTC ára tartósan beesik a harmadára, az milyen hatással lehet az USDC kamatokra?
    Gondolom az biztosítva van, hogy a borrower likvidálásra kerül a margin elérésekor, így a lender nem veszíthet pénzt… mintha ilyesmit olvastam is volna egy korábbi posztodban.

    • Ez leginkább attól függ, hogy milyen platformról és milyen termékről beszélünk. Ha megengeded, hogy hazabeszéljek, akkor nézzük az INLOCK Savings Account termékét USDC-re.

      Ennél az alap éves kamat 8%, amit különböző opciókkal 11% felé lehet növelni, de most maradjunk az alap esetnél. Ennek eléréséhez semmit nem kell tenned azon kívül, hogy beutalod a kérdéses USDC összeget. Tehát nem kell “kihelyezned”, ajánlatok böngészned, egyeztetned kölcsönvevőkkel és nem kell lockolnod sem. Ha úgy döntesz, hogy kell ez a pénz másra, akkor bármikor kiutalhatod. A kamatok nálunk heten vannak jóváírva (szerdán) és naponta vannak elszámolva. Tehát minden lezárt nap után jár a kamat.
      A jóváírt kamatok onnantól tovább kamatoznak, ebből jön ki a meghírdetett 8%-os alap APR.

      A beutalásnál semmilyen hosszútávú elköteleződést nem kell megtenned, tehát nem kell megjelölnöd, hogy mennyi időre akarod kihelyezni, milyen feltételekkel stb.

      Azért tudunk ennyire rugalmasak lenni, mert nagy mennyiségű (immáron 20 millió dollár meghaladó) ügyfélvagyont kezelünk, így a forgókészlet bőven elégséges a napi szintű igények kiszolgálására. Ha mégis előfordul, hogy napon belül bejönne egy nagyobb kiutalási igény, amit nem tudunk lefedni a szabad készletből, akkor is átlagosan 3-4 órán belül vissza tudjuk hívni a kérdéses összeget az intézményi szereplőktől.

      A BTC tartós beesése nem feltétlenül hat negatívan a piacra. Ha a piac emelkedik, akkor a stablecoinokra van nagy kereslet (long finanszírozás), ha pedig zuhan, akkor pedig a kriptókra (short finanszírozás). Nekünk letétkezelőként az a feladatunk, hogy mindig a legjobb és legbiztonságosabb üzletet kössük, amikkel stabilizálni és lehetőség szerint maximalizálni tudjuk a kamatokat.

      Amit esetleg érdekes lehet átfutni ha további kérdések merülnek fel: https://inlock.io/faq-items/hogyan-mukodik-a-kamatozo-tarca/

  2. Nem lehetne ezt az inlock pushing ot kicsit alább hagyni? Inkább legyenek külön cikkek az inlock ról csak ne mindenben az inlock reklám legyen pls.

    • Mivel ezzel foglalkozom 0-24-ben, így nehezemre esne ezt különválasztani. Ha ez témának van INLOCK relevanciája, akkor ezt megemlítem. Nem azért teszem ezt, mert ennyire ócska módszerekkel akarom reklámozni, hanem azért, mert egyszerűen szerintem illik az adott témához. Ahogy eddig is, úgy a jövőben is törekedni fogok arra, hogy ha egy cikkben van INLOCK hivatkozás, akkor ott legyen a cikk TAG-jei között az INLOCK. Akit bármilyen okból is frusztrál a termék, az egyszerűen ki tudja hagyni ezeket a cikkeket.

      • Az ingyenebéd kellett a népnek, amikor csak tájékoztattál, de ha véletlenül egy pici hasznot is ki tudsz húzni a blogodból, az már fájós. Szerintem egyáltalán nem nyomulósan hozod az Inlock példákat. Amíg hasznos és érdekes, amikről írsz, egyáltalán nem bánom, ha néha releváns Inlock-speci infókat is beleraksz. …csak hogy a másik oldal is kifejezze véleményét.

  3. Üdv! Az lenne a kérdésem, az ILK tokennek van/lesz egyéb jelentősége illetve felhasználási területe azon kívül, hogy tartod, és ezzel többletkamatot kapsz? Erről van esetleg bővebb leírás? Továbbá az lenne a kérdésem, hogy hol lehet ezt a tokent megvásárolni?
    Köszi a választ!

  4. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy idén az elmúlt 3 hónapban keletkezett a tether készlet, több mint fele. Ez a vizsgálat a valódi fedezettel mennyire hiteles?

  5. Azt kérném elmagyarázni, ha beutalok az Inclock-hoz tegyük fel 10M Ft -nak megfelelő Usdt-t, akkor ki és mi garantálja az esetleges hack lehetőségét? Miért jobb itt biztonságban tudni ekkora összeget, mint egy “megbízható” nagyobb múlttal rendelekző tőzsdén?

    • Az ügyfélvagyont nem mi kezeljük közvetlenül, hanem abból a likviden tartott rész a Fireblocksnál van (ez ugye az a része, ami éppen nincs kihelyezve). A Fireblock-szal van egy exkluzív biztosítási szerződésünk, amiben a szolgáltató biztosítója anyagi felelősséget vállal a Fireblocksnál bekövetkező esetleges kiberbűncselekményekből, feltörésekből, technológiai hibákból és akár fizikai incidensekből származó káresetekre is. Itt a kártérítés nekünk (INLOCK) jár. Gyakorlatilag a Fireblocks a biztosított, mi pedig a biztosítás kedvezményezettei vagyunk.
      Hogy ez a biztosítás ténye számodra ér-e többet mint egy megbízható nagyobb múlttal rendelkező tőzsde, ezt neked kell eldöntened.

  6. Eddigi kriptó-pályafutásom legvadabb stake-je 338,95 %-os APY-val, egy hónap alatt több, mint 1000 $-t fialt.
    Közgazdaságilag magyarázható-e, hogy az eddig csak a Ponzi-módszerrel (piramis-játék) elérhető hozamok lendinggel, liquidity-poolokkal, stakeléssel messze lekörözhetőek? Nem lesz ennek valamikor valamilyen böjtje?
    Csaba, ha egyszer a 24 órádba belefér, írnál ezekről kicsit bővebben?
    Vagy már írtál, csak nem láttam?

  7. Szia Csaba,
    Telegram csoportod van?
    Koszonom

  8. Üdv.

    Engem az érdekelne, hogy a BSC lánc támogatása mekkora kockázatot jelent számotokra? Valószínűleg inkább csak elméleti kérdés, de van arra forgatókönyv ha a Binance tőzsde és ezzel a BSC lánc összeomlása/elértéktelenedése/meghackelése esetén mit csinálnátok? Illetve van-e magasabb kockázata annak, ha valaki beutalásra ezt a láncot használja az ETH helyett?
    Ugye mert tudvalevő hogy ez egy erősen centralizált blokklánc.

    Másik kérdésem az lenne, hogy EUR (esetleg CHF) alapú stablecoin bevezetését nem-e tervezetik?. Egyáltalán létezik-e a piacon jelenleg olyan projekt ezek közül ami érdemes lehet erre?

    • Szia. Jelenleg “magas” a kockázati faktora ennek, ugyanis a BSC lánc támogatás kívül esik az INLOCK biztosítási környezetén. Viszont jó hír, hogy pont tegnap beszéltük át a folyamatban lévő fejlesztéseket az egyik intézményi asset management partnerünkkel, aki jelezte, hogy már lóhalálában dolgoznak a BSC lánc integrálásán és amint ezzel megvannak, onnantól a meglévő biztosításunk már ki fog terjedni a BSC-n kezelt eszközökre is.
      Egészen addig viszont a kockázatok minimalizálása érdekében a BSC láncon kizárólag rövidtávon használjuk. Tehát az ügyfelek be tudnak rajta utalni hozzánk eszközöket, de azok legfeljebb fél-egy napig léteznek csak nálunk peg-elt formában, amit követően kötegelve visszaváltjuk azokat natív coinokra/tokenekre. Pont emiatt nem is támogatjuk jelenleg a BSC hálózaton történő kiutalásokat, hiszen ahhoz jelentősebb eszköz likviditást kéne ott tartanunk, ami növelné az üzemi kockázatainkat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *