Bitcoin only for Business I.: ez már a hardfork szele?

 

Elnézve az elmúlt egy nap eredményeit kétségtelenül kijelenthető, hogy az utcákon hömpölyög a $crypto vér. A BTCUSD árfolyama stabilan zuhan több mint 48 órája és pepillanat másodjára készül annak, hogy nekifusson a 2000$-os támasz áttörésének (lefelé…). A blogomon az elmúlt kb egy hónapban kiemelt figyelmet szenteltem a Bitcoin közelgő hardforkjához kapcsolódó dráma részletes bemutatására. Eddig főleg arra törekedtem, hogy az elkövetkező időszak lehetséges forgatókönyveit mutassak be és valamilyen szinten latolagassam az egyes scenariók esélyeit. Ez a történetszál itt és most lényegében lezárható, mivel a jelek szerint már csak egyetlen scenario van, ez pedig a nagyon gyors hard-fork. Tehát jelenleg az az alternatíva látszik már csak egyetlen útként, hogy augusztus elsején aktiválódik az UASF/BIP148, mely automatikusan kizárja a non-segwit nodeokat, melyre ellenintézkedésként a teljes BTC1/BitcoinABC konglomerátum leforkolja a bitcoin blockkláncot és MÁR aug 1-et követően létrejön egy újabb teljes értékű blocklánc, amin a tervek szerint már eleve aktiválni fogják a big-block módot is. Pontosabban (és itt nagyon fontos a kontextus): Sajnálatosan a SegWit2x (Bitcoin ABC) sikertelen aktiválása miatt az augusztus elsején aktiválódó BIP148 kizárja a hasing power nagyobb részét bírtokló nodeokat/bányászokat a bitcoin blockláncból, ami miatt automatikusan egy hardfork fog keletkezni. Mindez akkor terészetesen a bitcoin core csapatnak és a BIP148-nak a hibája lesz, persze mindennek a hátterében egy szándékos kikényszerítés áll az ellenérdekelt (bitcoin only for business) csapat részéről.

Ez ugye a korábbiakban bemutatott alternatívák közül a legbrutálisabb és leghihetetlenebb. Márpedig a jelek szerint nagyon más alternatíván nem is nagyon gondolkodik már senki.

Mielőtt ezen a ponton tovább haladnál: szeretném jelezni, hogy a cikk további része elvárja azokat az alapismereteket az olvasótól, amit a korábbi bitcoin forkológia cikksorozatban már megosztottam. Ha nem olvastad azt a cikksorozatot és nagyon érthetetlen lenne bármi is az alábbiakból, akkor mielőtt hibás félkövetkeztetéseket vonnál meg, tedd meg, hogy elolvasod azt a cikksorozatot is: https://variance.hu/category/otc/bitcoin/forkology2017/

Nézzük az evidenciákat, amik ezen következtetéshez vezetnek:

 • Eredeti roadmap szerint ehét pénteken kellett volna megjelennie a BTC1 kiadásra jelölt változatának. Ez ugye a “SegWit2X” néven elhíresült, a New York Aggrementben megfogalmazott független bitcoin node szoftvere, amivel az üzleti körök ki akarják csavarni a bitcoin jövőjének irányítását az eddigi core csapat kezéből. A kiadás nem jött össze, a kiadásért felelős Jeff Garzik (Bloq.com) legfrissebb bejegyzései szerint nagyon dolgoznak a kódok és talán most a hétvégén be is fejezik. Ezt erősen alátámasztja, hogy a még tegnap is aktívan mergelték a kész kódokat a “segwit2x” főverzióba:

 • Hogy egy még ma is reszelgetés alatt álló reálisan fel tud-e kerülni több száz/ezer nodera alig 2 hét alatt? Lássuk reálisan, ennek kicsi az esélye. Márpedig ha a nodeok nagy részére SEM a SegWit ready (bitcoin core csapat) új verziójú kódja, sem pedig a még be sem fejezett és alig kipróbált BTC1 kód nem kerülhet fel, akkor a BIP148 aktiválása gyakorlatilag automatikusan szétszakítja a láncot.
 • Egyre több releváns szereplő (pl. bitcoin.org, gdax) ír az augusztus 1 kapcsán, mint egyfajta “átállásról”, aminek kapcsán kérik a bitcoint használókat, hogy augusztus 1 körül inkább ne használják a digitális pénzt. A GDAX és mellette néhány kisebb tőzsde is bejelentette, hogy a kérdéses átállási dátumon letíltásra kerülnek a bitcoin alapú műveletek. (kiutalás, befizetés).
 • Mindezzel párhuzamosan ezeddig egyetlen Japán tőzsde adott ki olyan közleményt, hogy technikailag felkészült a bitcoin blocklánc hardforkra. Az összes többi (jellemzően nyugati) tőzsde mélyen hallgat. Márpedig ez nem jó hír. Lássuk be.

Ezek voltak a közvetett bizonyítékok, ezek még nem feltétlenül indokolnák azt, hogy már augustus elsején bekövetkezzen a hardfork. Nézzük hát erre a közvetlen bizonyítékokat a minerek/bányászok szemszögéből:

 • Aki nézi az utóbbi napokban a segwit aktiválási küszöb százalékot, az láthatja, hogy nagyon brutális az ingadozás. Átlag 45-50% körül van, de van hogy az utolsó 100 blockok akár lezuhan 30% körülre is. Ennek a fő oka az, hogy a bitmain iszonyatos erőforrásokat fordít most arra, hogy stabilizálja erőfölényét a mining hash-power kapcsán.
 • Az 1 hónapja még 16%-on álló AntPool bányatársaság jelenleg az utolsó 4 napban már a blockok 23%-át, az utolsó 48 órában 25%-át, az utolsó 24 órában pedig már 29,5%-át bányászta.

 • A bitmain csapat mögött azonban nem csak az AntPool áll. A következő (jellemzően kínai) poolok is közvetlenül, vagy közvetve Jihan Wu érdekköréhez tartoznak: BTC.TOP (12,9%), ConnectBTC (1,6%), BTCC (7,7%), BTC.COM (7,5%), VIABTC (7,2%). Ez összesen majd 60%.
 • Adja magát a kérdés, hogy vajon Jihan Wu tényleg a kínai gazdaság összes profitját bitcoin minerek üzembe helyezésére fordítja, csak azért, hogy takeoverelje a networköt? június 8 és július 12 között a Bitcoin hashing difficultyja nem, hogy nem nőtt, de egyenesen csökkent a kikapcsolt minerek miatt, ezt persze pont 2 napja egy komolyabb difficulty bombbal jutalmazta a network, de ez lehetőséget adott a bitmainnak, hogy az elmúlt egy hónapban anélkül szerezzen a hálózaton domináns fölényt, hogy nem növelte lényegesen a kapacitását.

 • Ez mégis hogy lehetséges? A válasz sajnos nagyon egyszerű. A bitmain nagy valószínűséggel megállapodást kötött a jónéhány nagyobb privát miner poollal, hogy csökkentség kapacitásukat. Ezek közül – ahol ez látványosan is meg jelenik, az a grúziai érdekeltségű bitfury csapata, akinek a kapacitása alig egy hónap alatt 11%-ról 2,4%-ra csökkent. Mi az értelme annak, hogy a bitfury lekapcsolja a privát bányáit? Erre egyetlen magyarázat, hogy “Delayed gratification” megállapodást kötöttek a felek. Azaz a Bitfury csökkenti a kapaciatásait augusztus 1-ig, ami miatt ugyan elesik nemkevés kibányászható bitcointól, cserébe viszont garantálja a bitmain erőfölényét a hashing power felett a hardforknál. Nyilván a megállapodás másik fele az, hogy ezért cserébe a ‘hatalomátvétel’ után a bitmain busásan megjutalmazza a hűbérutát, amivel kompenzálja a kiesett profitját.
 • Hogy mindezt miért KÖZVELTEN bizonyítás az augusztus 1 hard-forkra? A bitmain/Jihan Wu erőfölény napról napra nő és bőven túllépte már a kritikus szintet, erre most semmi szükség nem lenne, ha a bitmain arra készülne, hogy augusztus 1-én aktiválja a segwit-et és 3 hónapig még közös blockláncon futtatja a  bitcoint, majd csak november körül aktiválja a “frankensegwit8x” (bigblock) hard-forkot. 2-3 hétre kötni ilyen aggrementeket a bányász poolokkal teljesen életszerű, 3-3,5 hónapra azonban nem.

Nézzünk további közvetlen bizonyítékokat a node kódkészlet alapján:

 • A bitcoin network peer-to-peer hálózatának az egyik legalapvetőbb része a “DNS  seed serverek” listája. Ez fizikailag bele van kódolva a nodeok forrásába, ezek a DNS címek azt a célt szolgálják, hogy a bármilyen jellegű támogatás is érje a hálózatot, ezen címeken keresztül lookupolni lehessen a legnagyobb node szervereket. Jelenleg 5 ilyen cím van bekötve a forráskódba, melyek mindegyike egy-egy nevesebb bitcoin core fejlesztő nevéhez fűzödik. Ezen címeket feloldva (nslookup) azt láthatjátok, hogy átlag 20-30 IP-t kaptok vissza, melyek mindegyikén egy-egy bitcoin node fut. Tehát ez a réteg biztosítja azt, hogy valóban támadhatatlan legyen a peer-to-peer hálózat. Nézzük mi történt ezzel a szakasszal 2 napja a forráskódban:

 • Akik kevésbé vannak otthon a forráskódok értelmezésében: A lényeg, hogy kikerült az összes jelenlegi seed node a forráskódból és cserébe bekerült egy-egy új (SegWit2x ready) seed node a BitPay-től, a bloq-tól és még két szereplőtől. A címeket és a mögöttük szereplő ip listákat visszafejtve azt lehet látni, hogy csak és kizárólag olyan bitcoin nodeok szerepelnek majd a BTC1 node alkalamzás seed szerverei mögött, amik már aktiválták a SegWit2x (tehát NEM a SegWit!)  kódot.
 • Az új seed nodeok mindegyike üzletileg kapcsolódik az új konglomerációhoz. A BitPay Jihan bulija, a bloq.com pedig Jeff Garzik cége. Szóval ezzel a lépéssel ‘házon belülre’ hozzák az üzletet.

Ennyi friss információ látott napvilágot az elmúlt napokban. Próbáltam kerülni a ködös következtetéseket, ennek megfelelően az olvasóra bízom, hogy levonja a szükséges konzekvenciákat.

A cikk címéből látható, hogy ez egy újabb (várhatóan három vagy négy felvonásos) cikksorozat első szakasza. A cikksorozat következő részei terveim alapján a következőket fogják tartalmazni:

 • Az alapító atya (Satoshi Nakamoto) milyen módon látta előre a mai helyzetet és milyen intelmeket hagyott az utókornak majd 10 év távlatából, melyek láttán az ember a fejéhez csap, hogy miként is láthatta ő ennyire előre a jövőt. Ha már ennyire a jövőt fírtatom, akkor nem tudom kihagyni ebből a cikkből Tone Vays nagybecsű írásának bemutatását sem, amiben kb 2 éve napra pontosan megjósolta, hogy 2017 augusztus 11-én valami oltári nagy történés lesz a bitcoin kapcsán, ami alapjaiban megváltoztatja a bitcoin jövőjét. A ‘jóslata’ nem mellőzi a számmisztika eszközeit sem 🙂
 • Júli 21 után biztosan lesz egy fejezet az aktuális állapotról, különös tekintettel a tőzsdék kapcsán, akik gyanúsa hallgatnak.
 • “Túlélési takitika” azoknak, akik a “#HODL” elvet alkalmazva, vagy eleve bent maradtak BTC-ben a bezuhanás ellenére, vagy a gödör alján halászgatva csipegetik most össze a véres bitcoinokat. Nekik nem árt majd komolyabban felkészülni augusztus 1-re. Ellenkező esetben lehet majd pislogás.
Bookmark the permalink.

20 Comments

 1. Szuper írás, köszi! Úgy tűnik az árfolyamok alapján, hogy a mostani sírás és fogcsikorgatás még semmi ahhoz képest, ami jönni fog hamarosan.

 2. Készítettünk egy Discord channelt, ha valaki akar a témáról beszélgetni:
  https://discord.gg/GbDnTr

 3. Csaba!

  Az altcoinok is zuhannak a BTC-vel együtt. Érdemes átmenni teljesen fiatba? LTC-re váltottam a BTC-met, mint lehetséges safe haven megoldás (az egyértelmű volt, hogy BTC-ben nem szabad most maradni), de ahogy nézem, az LTC sem igazán safe haven. 🙂

  Van egy olyan olvasat, hogy a bitcoinban megrendelű bizalom kihat az altcoinokra is, illetve te is írtad, hogy a keresztárfolyamok miatt a BTC zuhanása húzza le az altcoinokat is. A másik oldalon meg ott van a tőke, amelyik menekül a BTC-ből, és az LTC egy érett, kiforrott(abb) altcoin, amely már túlvan a SegWiten. Emiatt lehet(ne) safe haven.

  Annyi plusz infó, hogy minimális pénzzel játszom, szal nem para, ha jön most egy kis bukó, jó beszállási pont lehet , ha a helyzet tisztázódik. Persze nyilván mindenki a jó beszállásra vár. 🙂

  • Szerintem mindent leírtál ami ahhoz kell, hogy meghozd a döntést 🙂 Itt már csak azt kell eldöntened, hogy a TE személyes bizalmad megrendült a kripto valutákban, avagy sem. Ha Te bízol abban, hogy a jelenlegi turbulenciák után helyreállnak az árfolyamok, sőt a bitcoin skálázás hatására oly mértékben nő a hálózat terhelhetősége, ami miatt újabb magaslatokba emelkedik az árfolyam, akkor ennek megfelelően helyezkedj pozícióba, ha meg nem, akkor pontosan tudod mit kell tenned 🙂

  • Jó lenne most jósnak lenni.

   1) Vajon meddig esik a BTC? A forkig? Vagy utána is lesz egy kis dráma? Mikor érdemes beruházni: július utolsó hete vagy még augusztus eleje!?

   2) ETH is zuhan most mint a kő, az vajon még tovább esik augusztus után is? A kövi update-ig?

   3) Augusztus után (miután az összes beszálló megtette tétjét) megint hurrá hangulat lesz BTC/altcoin fronton? Vajon igaz lesz a $5000-es célárfolyam 2022-re? Vagy $1M :))

   4) Augusztusi és majd az őszi ETH para igazi nyertese lehet átmenetileg az LTC?

 4. Görög, Dr. Balázs

  Altot, ETH-t tartok, ha lenne meg jatszopenz, altot, ETH-t vennek mostanaban. En bizom, tehat varom, hogy a turbulanciak utan helyreallnak az arfolyamok.

 5. Én egy dolgot szeretnék csak tisztázni. Ha még a hardfork előtt vettetek BTC-t, akkor nem érdemes eladni, mert akkor az összes hard fork után lézető verzióból automatikus lesz majd a tulajdonotokban. Utánna viszont venni teljesen rizikó lesz, mivel létezni fog valószínűleg akár 4-5 féle is. Ebben igazam van?

  • Így van. Sőt annyiból érdekesebb a dolog, hogyha a hardfork után veszed közvetlenül (már ha lesz hardfork), akkor ráadásul fogalmad sincs, hogy az adott exchangen az amit “bitcoinnak” hívnak az valójában melyik hardforkolt blocklánc-ra vonatkozik. Hiszen kell ahhoz majd egy idő, hogy kialakuljon az, hogy mit hivatalosan minek hívnak.

   • Így van nyilván ahogy új blokkok keletkeznek, úgy fogják azonosítani az adott kliensek láncait. Utolsó megerősítést szeretnék kérni a részedről légyszíves. Most tervezem, hogy veszek egy kevés BTC-t, valószínűleg Krakenen. Krakenről fogom, és kiutalom a ledger nano S -emre vagy hagyjam inkább online? Folyamatosan olvasom a cikkeket a mostani BTC tanácsokról és megoldásokról, de technikailag ez a része még nem teljesen világos, hogy ha mondjuk én ráutalom a pendrive-omra ( ledger nano S ), akkor azon hogyan fog forkolódni több láncra? Nyilván az adott BTC amit kiutalok tartalmazni fogja annak a darabnak az egész block történetét. Viszont ha újra bekapcsolódik majd a hálózatra…. itt megakad sajnos az okfejtésem 😀 :S
    Köszi szépen a segítséget!

    • Hahhh… Nem a Ledger vagy bármilyen más wallet tárolja a coinokat. A wallet csak a hozzáférési kulcsokat tárolja a címeidhez, illetve esetleg felületet ad az utalások indításához és a tranzakciós történetedhez. Ha a blokklánc forkolódik, a te címeid is forkolódnak, azaz mindkét ágon “automatikusan” jelen lesznek és hozzájuk tudsz férni a kulcsaiddal.

    • @deckard már helyesen leírta. A lényeg, hogy azé a wallet, akié a privát kulcs hozzá. Ha a coinjaidat egy tőzsde (pl. kraken) számláján tartod, akkor az valójában a krakené, aki felé valamilyen egyéb formában tartozik elszámolással. Pl egy hardfork esetén ez nem jelenti azt, hogy az össze blockláncon keletkező leforkolt coinokkal is automatikusan rendelkezhetsz, kivéve ha erre az adott platform támogatást nyújt. Szóval a lényeg, hogy érdemes egy saját wallet címre kiutalni a coinokat, így az esetleges hardfork esetén az ÖSSZES keletkező blockláncon birtokolni fogod a walleted felett a tulajdonjogot.

 6. Kissé megkavarodtam, mivel itt: https://coin.dance/blocks azt látom, hogy Explicit Mining Pool Support by Proposal SegWit2x (intention) 87.7% Azaz a kibányászott blokkok majdnem 90% olyan bányászoktól jött akik támogatják a SW2x-et.

  • Dehogy. Ez csak intention, tehát csak annyit jelent hogy berakják a comment mezőbe az “NYA”-flaget. Gyakorlatban: HA lesz működő segwit2x kód akkor felrakják.

   Jelenleg a segwit2x adoptation rate (tehát akik fel is rakták már jeff garzik saláta kódját) 20%-on áll. Ehhez jön még hozzá az uasf-bip148 ready nodeok aránya ami további 27%. Szóval még 50%-nál sem tartunk.

 7. Túlélési takitika” c. bejegyzés mikorra várható? Sokan vagyunk abban a dilemmában, hogy vajon meddig zuhanhatnak az árfolyamok és mikor lenne érdemes vásárolni? Ha ennek a bejegyzésnek lenne köze hozzá, akkor örömmel venném, ha minél hamarabb napvilágot látna.
  Amúgy jók a bejegyzések, hiánypótlóak. Köszi a munkádat!

  • Idézném egy éppen készülőfélben lévő postból: “Jellemzően kerülöm azt, hogy spekuláljak árfolyamok kapcsán. Nyilván előfordul, hogy egy-egy esetben eltérek ettől az elvemtől, de összességében nem szeretnék a tuti megmondó ember lenni és varázsgömbből jósolni, vannak bőven itthon is, akik megteszik ezt helyettem és roppantul oda meg vissza vannak, ha eltalálják az irányt, amikor meg nem, akkor mindig találnak valakit, akit hibáztassanak ezért.”
   A kérdéses cikk sem erről fog szólni, hanem arról, hogy miként lehet bebiztosítani a meglévő bitcoinjainkat, hogy azokkal a legnagyobb biztonsággal vészeljük át a segwit aktiválást és az esetleges hard-forkokat.

 8. Szia, én arra gondoltam, hogy csinálnék egy SEPA utalást, és amikor/ha bezuhan az árfolyam, szépen 2-3 részletben kiszórnám kriptokba.

  A kérdés, hogy melyik oldalon célszerű most váltani, illetve tárolni 1-2 hétig a pénzt (euroban)? Esetleg USDT-t megbízhatóbbnak tartod?

  Kicsit tartok tőle, hogy ha jön egy zuhanás pont az adott platformon nem férnék hozzá a pénzemhez.

  • A taktika teljesen jó, sokan csináljuk ezt, viszont pont a most kialakult helyzet miatt én jó szívvel nem tudom ezt ajánlani senkinek. A BTC bump innentől még bármeddig mehet (árfolyamban nézve), jó kérdés, hogy vajon hány olyan platform van, ami trükközik a háttérben és esetleg nem is rendelkezik annyi cryptoval vagy fiattal, amennyi az ügyfelek felé a kintlevősége. Nem tartom kizárnak, hogy néhány kereskedelmi platform akár bele is bukhat a segwit aktiváció körüli crypto-pánikba. Persze most ezzel az ördögöt festem a falra, de ennek fényében fontold meg eljátszod-e ezt.

 9. Ha ez még áll, akkor az USDT nem járható a SEPA utaláshoz. https://tether.to/announcement/
  ‘Since April 18, 2017, all incoming international wires to Tether have been blocked and refused by our Taiwanese banks. As such, we do not expect the supply of tethers to increase substantially until these constraints have been lifted.[…]For customers with bank accounts outside of Taiwan, we are diligently pursuing alternate funding channels. New banking corridors are in the process of being established, and we are speaking with integrators of USDT about the possibility of intermediate customer redemption processes. Until then, we are asking our customers not to send any additional incoming wires until we can provide a reliable method of receiving funds. Any incoming wires will be returned to their original sending account, which may result in fees levied by your bank.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *