Bitcoin: SegWit… Most akkor lesz vagy nem lesz?

Nagy hírként járta be a világot, hogy a bitcoin minerek össz hash teljesítményéből 83%-ot uraló 56 nagyvállalat (ennyit a közösségi erőről…) megegyezett a SegWit implenetálásáról és a 2Mb-os blockméret forkolásról, mindezt várhatóan még akár idén szeptember előtt meg is lépnék. A hír az egekbe röpítette a BTC árát és a BTC-vel együtt a legtöbb altcoin is hatalmas pávatáncot járt az elmúlt napokban. Mielőtt rátérnék arra, hogy miért írtam az előző mondatot múlt időben tisztázzuk azért, hogy mi is ez a hard fork és végkép mi ez a SegWit…

A bitcoin technológia arra épül, hogy minden egyes block 1 Mb méterű, amely tartalmazza a tranzakciókat és azok hitelesítő aláírásait is. A blokkok fix időközönként kerülnek kiadásra, így limitált, hogy darabszámra mennyi tranzakció futhat párhuzamosan. Ezt a limitet manapság nagyon sűrűn kiüti az aktuális forgalom, ami miatt előfordul, hogy akár 1 órán túlra is csúszhat egy-egy tranzakció hitelesítése. Ez pedig nem igazán néz ki jól egy digitális fizetőeszköznél. Ezen problémát kétféleképpen lehet orvosolni:

  • Növelik a blockméretet, amit úgy tudnak megcsinálni, hogy leforkolnak a jelenlegi blockchain adott blockjától kezdődően egy új blockchaint amiben már nem 1 Mb-os, hanem nagyobb (2 Mb-os) blockok szerepelnek.
  • Vagy külön választják a blockokban található futó tranzakciókat és hitelesítő aláírásokat, ez utóbbi folyamat a Segregated Witness, rövidítve: SegWit.

A jelek szerint a két opció közül a Digital Currency Group és a miner társaságok mindjárt mindkettőt választották egyszerre. Ha ezeket implementálják, akkor ennek nyilván az lesz az eredménye, hogy sokkal gyorsabban történhet meg egy-egy tranzakció hitelesítése, ami sokkal nagyobb napon belüli kereskedési volumeneket biztosíthat. Ez így egy sikertörténet is lehetne, pláne, hogy az LTC (Litecoin) már meglépte a SegWitet és ott eléggé jól is sűlt el a változtatás.

A bitcoin közösség (különösen a core fejlesztők) viszont eléggé rossz szemmel nézett eddig  a SegWit koncepcióra. Sokakat nagyon meg is lepett az, hogy ennyire gyorsan megszületett a konszenzus, pláne, hogy ennyire rövid határidővel vállalták az implementációt. A pozitív híreket azonban a piac egy 30%-os árrobbanással reagálta le mindösszesen egy hét leforgasa alatt, ezzel együtt a legtöbb jelentősebb erővel bíró altcoin akár 100-150%-ot is emelkedett alig néhány óra alatt.

A nagy örömködést azonban némileg beárnyékolta már a tegnapi nap is, hiszen több kritikus hang is megjelent a SegWit kapcsán. A kritikus hangok között ma megjelent néhány core bitcoin fejlesztő véleménye is (Matt Corallo, Greg Maxwell), akik bár alapvetően támogatják mindkét kezdeményezést, azonban nem tartják reálisnak a vállalt 6 hónapos bevezetési időt.

[commercial_break]

Ez a fajta bizonytalanság most nagyon nem teszt jót a piacoknak, hiszen nagyon nem mindegy, hogy a nyári lazulás után újra azzal kell számolnia a befektetőknek, hogy a sűrűbb napokon akár órán túli átfutási időkkel kell tranzaktálniuk, vagy az év második pénzügyi felét már egy rapidabb rendszerre épülve tervezhetik. Az elhúzódó implementációs hírek és a lehetséges hard fork körüli technolgiai problémat IS lereagálva a kora esti órákban a bitcoin árfolyama egy 10%-os korrekciót hajtott végre, ahonnan azóta már szépen elkezdett újra felfelé menetelni. Ez a bezuhanás néhány altcoinnál akár 20-30%-os szakadékot is okozott.

Korai még elemezni mindennek a piaci hatásait, de egy dolog biztos: A SegWit kapcsán bemutatta azt a bitcoin, hogy mennyire éheznek a befektetők egy még modernebb technológiára, amit úgy egyébként számos altcointól már most meg is kapnak. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *