Hazai banki körkép kriptotőzsdei utalások kapcsán – vendégpost

Blogom egy hűséges olvasója osztotta meg velem az alábbi méretes összefoglalót a hazai és nemzetközi bankok crypto tőzsdékről jövő és oda tartó utalások kezelése kapcsán. A téma indukálója egy korábbi blog comment volt, amely kapcsán kisebb beszélgetés alakult ki. A témához szándékosan nem nagyon szóltam hozzá, mivel ezen a téren minimális a tapasztalatom, mely leszűkül a KH és Kraken közötti oda-vissza (SEPA) utalásokra, ami egyébként zökkenőmentesen megy nekem immáron négy éve, viszont a vendégpostoló tapasztalata lényegesen szélesebb körű, hiszen kis hazánk egyik legrégebbi cryptocurrency nagybefektetőjeként bőségesen volt lehetősége kitapasztalni ama rögös utat. Bár az alábbiakat privát levélben küldte nekem, de bátorkodom közzé tenni, hisz jelezte, hogy megtehetem, ha úgy látom jónak. Egy apró megjegyzés: Jelen posttal nem célom egyetlen hazai, vagy nemzetközi bankot, bankszövetséget sem rossz fényben feltüntetni, ahogy azt korábbi kommentemben is írtam a történet mögött meglátásom szerint sokkal inkább a bankok pénzmosással (ALM) és visszaélésekkel (fraud) kapcsolatos szabályozásának esetleges szigorítása állhat, mintsem egy globális anti-crypto liga formálása. Talán nem is lehet emiatt hibáztatni egyetlen bankot sem, amikor olyan csontvázak potyognak ki a szekrényből, mint a Vinnik ügy. Ez persze a tisztességes crypto befektetőknek komoly akadály, de egy pénzügyi szervezet nem válogathat… A következő hetekben megpróbálok elérni néhány hazai banki compliance szakértőt és kikérem véleményüket a témában, ha lesz értékelhető visszajelzés, akkor mindenképp megosztom veletek.

Mielőtt azonban átadnám a szót a vendégbloggernek, kis kitérőként had hívjam fel a figyelmét minden olvasónak újra az előző postokban is már jelzettekre:

 • Beteg méretű félelemkeltő hadjárat folyik most a BTC kapcsán. Nevesebb szakemberek akár a saját szakmai karrierjüket is feladva vesznek részt az álhír terjesztésben. A minap Haipo Yang játszotta ezt el, aki egyrészről a ViaBTC vezére, másrészről közvetlenül a legutóbbi bitcoin crash elindítója is ezzel a twitterrel. Az elmúlt héten produkált flashcrashek mindegyikére jellemző, hogy egyre egyre gyorsabban mennek végbe, másrészt pedig vagy álhír, vagy félreértelmezett hír áll mögötte, melyek jellemzően Kínát érintik.
 • A történet egyébként annyira szép, hogy biztosan megérne egy külön postot, sőt valószínűleg idővel (ha eljutunk a Lessons learned részig) akkor fog is születni róla, addig is viszont óva intenék mindenkit attól, hogy kapkodva hozzon meg döntéseket álhírekre alapozva.
 • Dont Trust. Ver(ify)

És akkor itt át is adnám a szót vendégbloggerünknek az eredeti téma kapcsán:

2013 év vége és 2015 ősze között 10 nemzetközi utalást kezdeményeztem a Bitfinexről a Raiffeisennél vezetett USD számlámra. Ezeket a Bitfinex a kínai vagy taiwani székhelyű számlavezető bankjából indította és mindegyik gond nélkül (értsd: 1 nap alatt és alacsony költséggel) hazaérkezett (az utolsó 2015 szeptemberében). Mígnem, a  11. utalás 2015 októberében (~3700 USD) egyszer csak nem érkezett meg. Természetesen az ember először a hazai bank ügyfélszolgálatánál érdeklődik. A Raiffeisen ügyfélszolgálat részben csak pislogott, részben kifejezetten dezinformált (például egyszer azt mondták, nincs fedezet a küldő fél számláján!!!), ezért levelezni kezdtem a Bitfinex support-tal is. Pánikomban megpróbáltam a Krakenről is indítani egy utalást a Raiffeisen felé (~1780 EUR, ez SEPA utalás volt), és az sem érkezett meg. Végül, 2 hét (!) mellébeszélés és sunnyogás után a Raiffeisen elismerte, hogy ők tettek feketelistára minden általuk ismert kriptotőzsdét és váltót, mégpedig nem csak magyar, hanem nemzetközi szinten (tehát ez a Raiffeisen International általános policy-ja és nem a magyar leányé). Tette mindezt úgy, hogy nem rakott ki erről hirdetményt, egyénileg sem figyelmeztetett előre engem, az ügyfelet, sőt utólag sem mondta el sokáig, hogy mi az igazság. A feketelista azt jelenti, hogy minden 150 EUR feletti kimenő és bejövő tételt blokkolnak (ez szóban hangzott el a Rafi bankár szájából, leírva soha nem láttam semmit).

Ez azért fontos, mert írtátok néhányan (Béla, turing), hogy sikerült a Raiffeisentől kiutalni. Fontos lenne tudni, hogy mekkora volt az összeg, mert ha 150 EUR alatti tétel, akkor értem, ha annál magasabb, akkor nem vág össze az én infóimmal.

Közben már az összes tőzsdével leveleztem, amelyiken accountom volt, és sikerült annyi infót összeszedni, hogy az osztrák központú bank(csoport)ok között sok vesz fel ellenséges pozíciót a kriptotőzsdékkel szemben, de vannak sajnos amerikai és német bankok is ilyenek. Gregory említette a kommentjében a Standard Chartered bankot, ez például amerikai, de a Raiffeisennel erősen össze van fonódva nemzetközi szinten, a Rafi nemzetközi utalásainak jó része a SC new yorki fiókjának a közvetítésével valósul meg. Azt is kiderítettem, hogy egyik tőzsde sem vezet listát a bitcoin barát és a bitcoin elutasító bankokról, de vannak ilyen listák az interneten, hiszen ez azért valóban sok embert érint. Például:

https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/5vkk03/bitcoin_friendly_banksfollow_up_post/

Folytatom a történetet. A fentiek fényében úgy döntöttük (a feleségem és én), hogy minden kriptotőzsdén lévő kintlevőségünket megpróbáljuk hazahozni (amely egy jelentős összeg volt), mielőtt feláll a komplett banki bitcoin embargó – ismétlem 2015 őszét írjuk. Elkezdtem sorra járni a bankokat. Fontos megérteni egy dolgot a nemzetközi és az Európai Unión belüli, úgy nevezett SEPA utalásokkal kapcsolatban: sajnos az kevés, hogy találsz egy bitcoin barát magyar bankot. Ugyanis egy nemzetközi/SEPA utalás több bankon megy keresztül, ezeket hívjuk közbeékelődő vagy röviden közvetítő bankoknak (intermediary banks). A tőzsde számlavezető bankja definíció szerint bitcoin barát, mert hajlandó vezetni a tőzsde számláját. Te is találtál magadnak egy bitcoin barát bankot, remek. Azonban, ha bármelyik közvetítő bank, amelyik részt vesz a nemzetközi/SEPA utalás lebonyolításában, elutasító, akkor az utalás nem fog megvalósulni. És, sajnos ezt az infót, hogy kik fognak részt venni egy olyan nemzetközi utalásban, amely – és most lássunk egy konkrét példát – a Bitfinexnek az egyik számlavezetőjétől, a Cathay United Banktól indul, Taipei, Taiwanból, és teszem azt az OTP valamelyik budapesti fiókjába érkezik, nos ezt az infót korántsem egyszerű megszerezni. Még a saját bankjuk üzemét meglehetősen jól ismerő prémium és privát bankárok sem tudják, hogy egy külföldi utalás milyen úton-módon érkezik meg, mert ez általában a backoffice és treasury osztályok belterjes szakmai belügye, és nem is könnyű rávenni őket, hogy ezt az infót szerezzék be neked, hacsak nem vagy nagyon-nagyon kiemelt ügyfél. De még ekkor is, az információ bizonytalan lesz, mert ha a Cathay United-től nem érkezik túl gyakran utalás, akkor előfordulhat, hogy a legutóbbi nemzetközi utalás ezen az útvonalon történt, de egy új utalás lehet, hogy más útvonalon érkezne, és ezt – állítólag – nem lehet előre tudni…

Ezért kockázatosabb egy nemzetközi utalás, mert ott több közvetítő bank vesz részt a folyamatban, ezek ráadásul sokszor amerikai bankok – a fenti konkrét példában majdnem biztosan. A nagy amerikai bankok között pedig akadnak elutasítóak; Jamie Dimon (JP Morgan vezér) véleményét a bitcoinról például jól ismerjük:

http://fortune.com/2015/11/04/jamie-dimon-virtual-currency-bitcoin/

Ismeretes, hogy a Bitfinexnél azóta akkorára dagadt ez a probléma, hogy kénytelenek voltak beperelni a másik nagy amerikai behemótot, a Wells Fargo-t:

https://www.coindesk.com/wire-transfer-bitcoin-exchange-bitfinex/

https://www.coindesk.com/bitcoin-exchange-bitfinex-withdraws-lawsuit-wells-fargo/

Megjegyzem, amennyi problémát okozott nekik (és nekünk, tőzsde ügyfeleknek) a Standard Chartered, nyugodtan beperelhették volna azt is…

Visszatérve a személyes sztorimra: arra törekedtem tehát, hogy olyan bankot találjak, amely hajlandó a Krakentől (pontosabban annak német székhelyű, Fidor Bank nevű számlavezetőjétől) indított SEPA utalást fogadni. Az Unicreditnél udvariasan végighallgattak, ígérték, utánanéznek a dolgoknak, aztán nem hívtak többet. Ugyanez történt az Ersténél. Az OTP némileg pozitívabban viszonyult a problémámhoz, azonban végül a befutó az FHB lett. A közvetítő bankokról sehol sem tudtak érdemi információt adni, úgyhogy ez továbbra is lutri volt. Ezért, miután megállapodtam az FHB-val, indítottam két SEPA próbautalást, kisebb összegekkel; egyet a Krakenről, egyet pedig a Bitstampről. Szerencsére mindkettő megérkezett, az utalás indítását követő munkanapon, és ami a legérdekesebb: annak ellenére, hogy az egyik utalás Németországból, a másik pedig Szlovéniából indult, a közvetítő bank mindkét esetben ugyanaz az intézmény volt; az ING Belgium (régebbi nevén Bank Brussel Lambert)! Ezt követően már kicsit nyugodtabban mertem elindítani a Krakenről a nagyobb összeget, amely szerencsére szintén rendben megérkezett. Azóta is az FHB ügyfele vagyok, többször is utaltam haza azóta különböző összegeket, és eddig minden rendben volt.

Végül röviden referálva Gregory kommentjére, amely az egész beszélgetést elindította, nevezetesen, hogy az OTP betiltotta volna a visszautalásokat; van itt néhány dolog, amit nem értek. Az egyik az, hogy a legnagyobb magyar váltó, az mrcoin.eu is az OTP-nél vezeti a számláját. Zoli írta kommentjében, hogy az Anker Klubba telepített automata kiadja a forintot bitcoinért cserébe. Nos, mivel azt is ugyanaz a cég üzemelteti, mint az mrcoin.eu-t, ezért, ha az OTP bemondta volna az eb ura fakót, akkor az automata sem működne, amellett, hogy az mrcoin.eu leállna. Az mrcoin.eu vezetőjét, Debreczeni Barnabást személyesen ismerem, és miután olvastam Gregory kommentjét, bátorkodtam megkérdezni tőle, hogy mi a helyzet az OTP-vel; azt válaszolta, nekik működnek az OTP-s utalások…

A másik dolog, ami elgondolkodtatott, hogy az OTP tagja az Enterprise Ethereum Alliance nevű kezdeményezésnek, amely a célja az, hogy feltárja, milyen konkrét decentralizált üzleti alkalmazások építhetőek az Ethereum platformra: https://entethalliance.org/members/

Nehéz elképzelni, hogy egy bank kerek perec tengelyt akaszt a kriptotőzsdékkel, miközben a másik oldalon ilyen nyíltan leteszi a voksát a blokklánc technológia és konkrétan az ethereum mellett.

A fentiek miatt fontos lenne, hogy a Gregory nevű kommentelő elmondja, honnét szerezte ezt az információt. Nem érkezett meg a pénze, és ezt a magyarázatot adta szóban az otp-s ügyfélszolgálatos kolléga, vagy esetleg van erről a döntésről valami írásos dokumentum, e-mail, ne adj isten hirdetmény?


[commercial_break]
Bookmark the permalink.

74 Comments

 1. Jó hogy kitetted az írást. Amúgy pont ma olvastam erről a standard chartered bankrol.(nem coin téma) http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/azt_hitte_megtalalta_az_evszazad_uzletet_es_dolni_fog_a_penz_de_katasztrofa_lett_a_vege.261747.html

  Tegnap utaltam Fidor > otp, majd megírom hogy alakult.

 2. en granit banktol utaltam krakenre es negy napja on hold a status a kraken oldalan. beerkezett oda csak meg nem irjak jova, a support persze nema…

  • ugyanitt granit bank nagyon szepen fogad sepa utalast bitsamprol es coinbaserol is

  • Tegnap utaltam Grániról Krakenre 1k eurót. Első körben jött egy üzi ma, hogy a support csapat vizsgálja az utalást, aztán pár perccel később jóváírták. SEPA volt. Az utalásért kerek 3 ezer Ft-ot számolt fel a bank. Vagyis egész olcsó volt.
   Jó ez a SEPA utalás. 🙂

   • Visszafele lesz majd cifra. Én próbaképpen elindítottam Coinbase-ről szerdán OTP-re egy kisebb összeget. Majd jelzem, hogy mi lett a sorsa.
    Kíváncsi vagyok, van-e kijárat az elvarázsolt erdőből. Bár ahogy itt írtátok, bármikor bezárhatnak, kinyithatnak ajtókat. Így ami most megy, nem biztos, hogy jövőre is sikerül.

    Reményteli, hogy sorra jönnek a Bitcoin alapú kártyamegoldások, így megkerülhetőek lesznek a pénzügyi múlt árnyai.

 3. Két kérdésem lenne az íráshoz kapcsolódóan:
  1., A közvetítő bankok egy x-től y-ig tartó úton változhatnak-e 2 db átutalás között?
  2.,A fenti témára vonatkoztatva: van-e különbség SEPA és internatinal wire transfer között?

 4. Mindenkinek ajánlom figyelmébe a PH fórumot, ahol pár napja már pont erről megy a vita. A #11975 hozzászólástól érdemes elolvasni a végéig: https://prohardver.hu/tema/bitcoin_topic/friss.html

  “Ha érdekel valakit megjött ma az OTP hivatalos válasza, hogy miért nem fogadnak utalást Bitstamptól:

  A Magyar Nemzeti Bank, az Európai Bankfelügyeleti Hatóság, valamint a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem szabályait alkotó és a végrehajtásukat koordináló Nemzetközi Pénzügyi Akciócsoport (FATF) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is felhívta a pénzügyi szolgáltatók figyelmét a mesterséges pénzekben lévő magas kockázatokra. Az EBA és a FATF is azt ajánlja a bankoknak, hogy ne vegyenek, ne adjanak el és ne tartsanak nyilván mesterséges pénzeket saját vagy ügyfeleik javára, illetve fokozott óvatossággal járjanak el ezekkel kapcsolatban (MNB). Ilyen mesterséges pénz például a bitcoin, a onecoin és más hasonló, úgynevezett „criptodeviza”.

  Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy sem a bank, sem az OTP Csoport tagjai nem vesznek, nem tartanak nyilván és nem adnak el mesterséges pénzt, illetve nem fogadnak el mesterséges pénz továbbítására vonatkozó megbízásokat. Az OTP Bank Nyrt. az üzletszabályzatában https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/USZ_Penzforgalmi_szolgaltatasok_20170201.pdf foglaltaknak megfelelően kizárólag olyan ügyletek teljesítését vállalja, melyek üzletpolitikájával és a vonatkozó jogszabályi előírásokkal összhangban állnak, fenntartva a jogot arra, hogy az ezek bármelyikével össze nem egyeztethető ügyletek lebonyolítását a feldolgozás bármely szakaszában felfüggessze, vagy megtagadja.”

 5. Igaz nem nekem szól a kérés, de lehet, hogy tőlem indul az OTP bannolja a BTC-t, mivel múlt héten írtam egy ez irányú commentet egy másik népszerű fórumba.

  Történet:

  Múlthét hétfőn (08.28.) SEPA utalást indítottam Bitstampról OTP-s számlámra, amit pár órával később elutasított a Bitstamp ezzel az indokkal:
  “Please note that OTP bank does not process bank transfers that originate from bitcoin related businesses. This means that any transfer sent to your bank would be rejected and returned to Bitstamp.”

  Másnap írtam az OTP-nek, amire hétfőn meg is érkezett a válasz:

  “Köszönettel vettük bankunkhoz küldött levelét.

  A Magyar Nemzeti Bank, az Európai Bankfelügyeleti Hatóság, valamint a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem szabályait alkotó és a végrehajtásukat koordináló Nemzetközi Pénzügyi Akciócsoport (FATF) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is felhívta a pénzügyi szolgáltatók figyelmét a mesterséges pénzekben lévő magas kockázatokra. Az EBA és a FATF is azt ajánlja a bankoknak, hogy ne vegyenek, ne adjanak el és ne tartsanak nyilván mesterséges pénzeket saját vagy ügyfeleik javára, illetve fokozott óvatossággal járjanak el ezekkel kapcsolatban (MNB). Ilyen mesterséges pénz például a bitcoin, a onecoin és más hasonló, úgynevezett „criptodeviza”.
  Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy sem a bank, sem az OTP Csoport tagjai nem vesznek, nem tartanak nyilván és nem adnak el mesterséges pénzt, illetve nem fogadnak el mesterséges pénz továbbítására vonatkozó megbízásokat. Az OTP Bank Nyrt. az üzletszabályzatában foglaltaknak megfelelően kizárólag olyan ügyletek teljesítését vállalja, melyek üzletpolitikájával és a vonatkozó jogszabályi előírásokkal összhangban állnak, fenntartva a jogot arra, hogy az ezek bármelyikével össze nem egyeztethető ügyletek lebonyolítását a feldolgozás bármely szakaszában felfüggessze, vagy megtagadja.”

  Amúgy ha érdekel valakit Bitstamp->CIB múlthét szerdán még működött.

 6. “Mesterséges pénz”?! WTF? Minden pénz mesterséges, ugyanis nem a természet lökte ki magából, max a nemesfémeket.
  Nos, de hogy a témához is szóljak. Raiffeisen bankba Bitstamprol valóban nem lehet hazahívná már kb. fél éve. Viszont a Bitstamp->CIB nekem működik SEPA utalással.
  Köszönet a külön cikkért!

 7. Mesterséges pénz! A forint nem elég mesterséges?
  Ilyen mesterséges pénz például a bitcoin, a onecoin és más hasonló, úgynevezett „criptodeviza”. Azért a bitcoin és a onecoin között egy hasonlóság van: coin van a nevében. Ennyi erővel minden orvos egy büdös kókler, mert ugyanúgy dr. előtagjuk van mint dr. Mengelének volt!
  Ez a mondat nagyon durva indikátora mindannak a sötétségnek ami ilyen magas banki szinten is a fejekben van. Nagyjából öt percet fordítottak az egész megértésére. Új és akkor rossz, meg kábítószerkereskedelem. De az, hogy svájcban van ezerfrankos bankjegy az nem gond.
  Mindig is óriási rablóbandának tartottam az OTP-t aki visszaél az egyszerű emberek tudatlanságával. Lehet, ez nem is kimondott stratégia a részükről, valójában tényleg ennyire sötét, rosszindulatú beteg emberek vezetik.

  • Ne hidd már azt, hogy retardáltak ülnek ott bent. Ez Magyarország legnagyobb bankjának (aki a régióban is erős: Románia, Szlovákia) a hivatalos állásfoglalása. Én amikor megláttam ezt a “mesterséges pénz”-ezést, meg a kis bitcoin=onecoin összemosást a levélben, rögtön arra gondoltam, hogy ez egy cinikus célzás, hogy mi egy kalap alá vesszük, egyúttal magasról leszarjuk a kis szarjaitokat. Bitcoin vagy onecoin, számunkra egykutya: shitcoin.

 8. hatalmas köszönet a munkádért, rengeteg hasznos cikket olvastam már itt.

  hozzászólást még nem írtam, de most megkezdem 🙂

  nekem a cib-ből krakenre kiutalás nagy összegben (3000+ eur) 1 nap alatt szépen kiment. 3 napja történt a kiutalás.

 9. Ket részletben utáltam Raiffeisenrol, összesen 8k eurót, euró alapú számlámròl. Mindkét alkalommal felhivtak és szóban meg kellett erősítenem az utalást, miután végighallgattam, hogy a kriptovaluta az ördögtől való.
  Ma kiutalok majd egy minimális összeget Netellerre, holnap pedig Raiffeisenre, hogy lássam működik e.

 10. A kezdeti riadalom után rájöttem: Tulajdonképpen én nem is akarom visszaküldeni a pénzemet az OTP-re. 🙂 Nem azért ástam bele magam a témába, hogy eladjam, majd forintosítsam.
  https://99bitcoins.com/12_bitcoin_memes/#prettyPhoto/12/

  Most is zuhan (bocsánat, csupán korrigál), de nem zavar.

  Ugyanakkor mégis érint a banki szigor annyiban, hogy amit kiküldök, azt nem biztos, hogy vissza tudom hozni, ezért óvatosan szabad csak pénzt tenni bele.

  Mondom én, a fél világot beterelik Bitcoinba, majd ránk zárják az ajtót. “Tessék, ez kellett? Játsszatok vele.” 🙂

 11. Görög, Dr. Balázs

  CIB sepa Krakenre es Coinbase-re ki mukodott eddig. Vissza meg nem probaltam.

 12. sziasztok,

  A közelmúltból (1-2 héten belül) van-e valakinek konkrét tapasztalata OTP—>Kraken illetve Kraken—->OTP sepa utalással kapcsolatban?

 13. Mondom én, a fél világot beterelik Bitcoinba, majd ránk zárják az ajtót. “Tessék, ez kellett? Játsszatok vele.”

 14. Görög, Dr. Balázs

  Az alabbinak milyen konzekvenciai lesznek? Szerintem ez pozitiv lehet, es talan akkor kevesebbet kell aggodnunk a visszautalasokkal kozep-, hosszutavon.

  http://fintechzone.hu/megjelentek-psd2-api-szabvanyok/

  Tovabba tanulmanyozom az eszt e-residency programot.

 15. Az előző hozzászólásommal valami baj történt kérem mindkettőt törölni.

 16. Sziasztok, ugy latom, hogy minden magyar bank az otp hez hasonlo szabalyozast fog bevezetni. Ez csak ido kerdese.Az Otp compliance csak probal eloremenni es elsokent betartani az ajanlasokat. Nem tudom hanyan olvastatok a Moneyval orszagjelentest 2016bol. A 11 oldalon kulon kiemelik a virtual currencyket. PDF]
  MONEYVAL Mutual Evaluation Report of Hungary – FATF Na ez ezt implementalta az uj pmt,ami eletbe lepett iden juniusban itthon is. A criptocurrencyk nincsenek betiltva, csupan minden veluk kapcsolatos ugylet monitorozando. Az mar valoszinu egyeni banki dontes hogy mekkora limittol fuggesztik fel abeutalas fogadasat. Az otp az egyszeruseg kedveert egyaltalan nem fogad penzt kriptorelacioju uzlettol. Lehethogy meg nem minden kriptos biznisz kerult be a szurojukbe, de ez csak ido kerdese. Egyetlen “jarhato” ut maradt. Teljesen fel kell tarni a penz eredetet, es a visszautalysokra egyeni felmentvenyt kell kerni irasban. Ezt be kell mutatni (feltolteni) a bitstamp compliance support ticket rendszerebe es akkor teljesitik a kiutalast. Ezt mindket oldal ledokumentalja,igy ha ellenorzik oket,akkor tudjakbizonyitani hogy betartottak a compliance ajanlasokat. Egyszeru ugye?

 17. Én kb. három hete küldtem át riaffeisenből krakenre 1000+ EUR-t és két nap alatt átment a szokásos telefonos engedélyem után, ahogy azt egy előző kommentben is írták. Vissza én még nem próbáltam utalni.

  • Kifelé valószínűleg engedik ezután is. A visszaúttal lesznek egyre nagyobb gondok.

   Nem kell visszautalni. Felszabadító érzés. 🙂
   Persze nem így van ez. Ha tudom, hogy nem hozhatom vissza, akkor nem küldök ki többet. Ami kint van, azzal pedig történik majd valami. A BTC lefelé megy, a Monerót épp pumpálják. Mindig van lehetőség.

 18. Nem csak mo-on vannak bankok es kulonbozo applikaciokat fognak kitalalni ha abban uzleti lehetoseget latnak….Minnel nagyobb az ellenallas annal nagyobb igeny es lehetoseg lesz arra hogy a piaci szereplok 1 ilyen problemara megoldast talaljanak amit az ilyen intezkedesek okoznak…
  Azzal tisztaban kell lenni hogy a bankok uzleti tevekenyseget folytatnak, es nem jo szandekbol vegzik tevekenyseguket,de 1 nap eljohet annak is az ideje, hogy 1 bank nem engedheti meg majd maganak, hogy ne fogadjon el krypto tozsdekrol atutalast…
  Kraken-nel nekem meg nem volt problemam, azon kivul hogy piciket magas a withdraw fee (60$) 25000$-os kiutalasnal…
  Nem elek europaban,de ugy tudom, hogy az europai unio allamaiban elo allampolgarok nyithatnak mas unios orszagban is bankszamlat, ha nem akkor az union kivul…
  Nem hiszem hogy tul sokat kell varnunk hogy megjelenjenek a BTC es mas krypto-kra epulo kartyak amikkel fizetni is lehet majd a boltba esetleg ATM-bol penzt kiveni…
  vagy csak telefonon digitalis fizetest lehetove tenni…

 19. A gond az, hogy elindítasz egy (nagyobb) utalást abban a hiszemben hogy simán átmegy és egyszer csak blokkolhatják sőt ha nem tudod igazolni a pénz eredetét, akár el is konfiskálhatják. Pont ez volt az egyik észrevétel a Magyarországról szóló országjelentésben, hogy alig volt ilyen “confiscation”.
  Mivel ez az egész EU-ra érvényes ezért a Bitstampre is tkp. teljesen hasonló szabályozás van. pl. kis összegű kiutalással nincs gond, de nagyobb összegű kiutalásnál pénz eredet igazoló dokumentum feltöltését kérik. Azaz a luxemburgi szabályozású Bitstamp igencsak szigorú,ha egy limiten felül kezdesz kereskedni. Nem teszteltem mi lett volna ha elmarad az eredetigazolás, de akár az is előfordulhatott volna, hogy a Bitstamp szlovén számlavezetője egyszerűen zárolja a pénzt és bejelenti az illetékes FIU-nak, és ezáltal is javítja a statisztikáját. de ha utánanézel Ausztrália illetékes hatóságának valószínű ott is hasonló a helyzet:
  http://www.austrac.gov.au/about-us/intelligence.
  Szóval jó lenne itthon megoldani a cryptotőzsdékre kimenő ill. onnan visszajövő pénzek jogszerű indítását/fogadását. Én mindenesetre nagyon szurkolok variance.-nak, mint a kis magyar kriptoközösség selfmade vezetőjének, hogy sikerüljön a magyar befektetők nevében vmilyen egyeztetést kezdeményezni a bankok főnökével (MNB), hogy sínre kerüljenek ezek a dolgok.
  Vagy mindenki digitális észt állampolgár lesz? Kiváncsian várom Dr. Görög Balázs tapasztalatait.

  • Kraken ausztral bankszamlara 2-3 nap alatt utal…
   AUSTRAC-al egyebkent talan kijelnthetem hogy valamilyen szinten tisztaban vagyok a munkam miatt…
   Nem ismerem igazan a mo-i bankrendszert, OTP-rol van szemelyes tapasztalatom, azt inkabb nem kommentalnam, mert tul sok jot nem tudok irni….
   Mint irtam ha mo-i bankokkal problema van, biztos vagyok benne hogy mas europai bankok kozul van olyan ahol ez nem jelent problemat…

 20. Sziasztok! Én a héten utaltam Erste-ből kraken-re es az utalás 1 nap alatt megerkezett. Van esetleg valakinek tapasztalata a visszautalsról is? Azaz kraken-róla Erste-be megjon a pénz? Mi van akkor, ha csináltatok egy btc derbit kártyát arra utalok es aztán úgy veszem fel? Próbálta már ezt valaki?

  • Én az utóbbi hetekben/hónapokban többször küldem Erste számláról Kraken-re és fordítva (800 – 1800 EUR közötti összeget) és mindig minden pénz megérkezett. Legutóbb augusztusban ment Kraken-ről Erste számlára 1000+ EUR, probléma nem volt.

 21. Független Bankár

  Számomra ez is tökéletesen beillik a kirakósba, a félelemkeltés, az álhírek, a banki ellenséges hozzáállás. Gondolom senki se gondolta komolyan, hogy a mai világot irányító bankrendszer majd simán engedi egy új monetáris rendszer kialakulását. Ez kőkemény háború és az is lesz. De ugyanúgy ahogy ma már az internetet sem lehet teljesen szabályozni, ezt sem lehet majd és idővel a mai rendszer kénytelen lesz megadni magát. Ha okos, beépíti és átalakítja a jelenlegi állapotokat, ha buta akkor elbukik. Ez a jövő, bármit is tesznek előbb vagy utóbb de működni fog. Én tartom a pozicioimat. Az Estcoinos kommenthez kapcsolódóan pedig a minap Draghi megmondta az hogy az Eurozónában csak Euró lehet. Félnek mert ha lesz egy ország amely saját kriptovalutaval próbálja finanszírozni magát a piacon mi szüksége lenne az IMFre és a többi támogatásra hogy utána láncon rangassak?! Ahogy mondtam a háború elkezdődött…

  • Én személy szerint annak örülnék, ha mind a kettő erős lenne, hiszen stabilabb két lábon állni, mint egyen.

   Gondolom bankoknál meglátták ezt: https://coinmarketcap.com/charts/ és elindult a kapkodás. Ezzel sajnos ugyan akkora kárt okoznak nekünk mint maguknak, de jelenlegi cél ennek a meredek emelkedőnek a megtörés.

 22. Ezzel az egésszel csak pont azt érik él, hogy segítik a pénzmosást/terrorizmust (ez de unalmas), mivel rákényszerítik az embereket a “sötét sikátorban” való kereskedésre, mintha valami rossz drogosok lennének.

  +1 a debit kártya kérdéshez. Az ilyen kártyáknál kinél van az ellenőrzési kötelezettség? Kisboltban fizetésnél mondhatja valamelyik magyar bank, hogy elutasítja, mert mesterséges pénzzel akarok fizetni?

 23. Az eredeti levél író kb 1.5 millájával mi lett? Vissza kapta, vagy eltűnt az éterben?

 24. Emlékszem, hogy az MtGox-os számlát a Citi már 2013-ban blokkolta, szívtam is miatta. Amúgy megoldás lehet az MrCoin, meg a különböző btc prepaid kártyák, melyeknek két hátránya van, egyfelől jellemzően van egy abszolút limit, amit nem léphetsz túl, másfelől a forint miatt egy 3-4% foreign transaction fee mindig rájön még. Talán a skrillnél láttam forintalapú walletet és kártyát, meg kéne nézni közelebbről.

 25. Sziasztok! Én vagyok az eredeti post szerzője.
  MJOE kérdéseire a válaszok: 1. Igen, sajnos változhat az útvonal két utalás között is, hiszen egy bank több közvetítő bankkal állhat szerződésben (több banknál lehet ún. nostro számlája), vagy válthat is közvetítő banki partnert időközben. 2. A SEPA utalások esetében, mivel az egy Európán belüli rendszer, kevesebb közvetítő bankra van szükség, szerencsés esetben egyre sem (a küldő és a fogadó bank vezet egymásnál ún. nostro és loro számlákat). A nemzetközi utalásoknál biztosan beékelődik közvetítő bank, és nagy eséllyel azok között lesz amerikai. Mivel a Bitfinextől sanghai-i vagy taiwani banktól érkezett volna az utalás, ezért én még a Bank of China-nál is érdeklődtem, és kiderült, hogy még ott is átment volna valami new yorki leánybankon az utalás miközben Taiwanról eljut Budapestre.

 26. Sziasztok! Zölcsi kérdésére a válasz: A Bitfinexről indított utalásomat viszonylag hamar visszakönyvelte a Bitfinex, bár az utalási költséget (fix 20 USD) levonta. A Krakenről indított utalásom viszont hetekig “el volt veszve”, de végül azt is visszakönyvelte a Kraken. Hogy mi tartott ilyen sokáig, azt is szívesen leírom, amennyiben érdeklődésre tart számot, de az végül is nem tartozik szorosan a történethez; egy technikai részletkérdés, a Fidor Bank malőrje miatt volt, amelyet azóta biztosan kijavítottak.

 27. A coinbase számlaszámát megadva az alábbi üzenet fogadott:
  “Sajnáljuk, de a TransferWise nem támogatja a Bitcoin vagy egyéb Kriptopénz alapú szolgáltatások részére történő utalásokat.”

  • Pedig ők is a pénzügyi rendszer megreformálásán dolgoznak. Úgy látszik a toljunk ki a bankokkal duma csak duma 🙂

   • Én is próbáltam a TW-ról utalni és ledöbbentem, hogy nem megy. És pont ez jutott az eszembe. Jönnek itt az innovációval meg a pénzügyi rendszer átalakításával. Közben ezek szerint annyira azért ők sem nyitottak az új dolgokra…

 28. Kedves 7alvoo és Mindenki! Higgyétek el, hogy a Transferwise magatartása sem új keletű! Van egy barátom, aki 2014 áprilisában próbált a Transferwise-on keresztül utalni a Bitfinexre (mivel az ő akkori bankja, az Axa nem nyújtott devizaszámla-szolgáltatást és ezért a nemzetközi vagy SEPA szóba sem jöhetett) és már akkor is ugyanezt a választ kapta, mint ti most.
  Az egész cikket azért írtam, hogy megmutassam, nem arról van szó, hogy a bankok most nekiálltak felállítani az általános zárlatot. Ráadásul, a kommentjeitek alapján a helyzet nagyrészt változatlan: 1. Sejthetjük, hogy a Rafival vigyázni kell: bár kiengedni kiengedi a pénzt, de be már nem fogja, legalábbis egy bizonyos összeghatár felett – amely 2015-ben 150 euró volt -, biztosan nem. turing azt ígérte, nemsokára teszteli ezt, lásd September 10, 2017 at 09:23 komment.
  2. Héder Balázs, Görög Balázs dr., fti, exsexs és cerunnki kommentjei alapján valószínűsíthetjük, hogy a CIB és az Erste működik, ahogy eddig is működött.

  Az egyetlen újdonság és egyben rejtély is számomra az OTP. Ugyanis
  Gregory és G-Magic állítják, hogy nem működnek az utalások, míg ugyanakkor mások, mint például Gézuka (September 7, 2017 at 22:49), Thomas (September 8, 2017 at 09:12) és nem utolsósorban Debreczeni Barnabás a mrcoin-tól azt állítják, hogy nekik meg minden jól működik. UP&DOWN pedig épp most teszteli az OTP-t (September 10, 2017 at 00:16), várjuk az infókat.
  Szóval erre a rejtélyre kellene választ találnunk, hogy most akkor mi van az OTP-vel? Megy vagy nem megy?

  • Hi!

   Korábban írtam, hogy pár éve mind a Raifeisennél mind az OTP-nél gond nélkül ment az oda-vissza utalás. 2 hónapja próbáltam a Bitsampról SEPA utalást indítani előszőr a Raifeisenhez és a bitstamp elutasította. Megpróbáltam a OTPre is SEPA utalást indítani és szintén elutasították. Ekkor nemzetközi utalással próbálkoztam a OTP számlára és azt érdekes módon engedte a Bitstamp annyi hátránnyal, hogy sokkal nagyobb volt a tranzakciós költség és kb 5 napig tartott mire megérkezett az OTP-s számlámra.
   Ekkor döntöttem úgy, hogy választok egy kisebb bankot ahol eddig gond nélkül tudok oda vissza SEPA utalással pénzt mozgatni.

  • Közben UP&DOWN is megírta a tesztelős posztjához válaszként (September 11, 2017 at 15:34), hogy Krakenről OTP-re megérkezett a 3K eur.
   Gregory pedig “ígéretet” kapott hosszas levelezés után, hogy a Bitstamp küldi és OTP fogadja az utalást, ….lehet hogy végül mégiscsak működik az OTP oda-vissza? …meglátjuk.

  • Hello, ez a teszteles reszemrol most elmarad. Kisebb osszeggel teszteltem volna csak ilyen proof of concept szintjen, de az ertelmet vesztette, miutan felmerult a 150 Euros limit, nagyobb osszeget pedig most nem szeretnek kiutalni.
   Ha, majd egyszer ugy alakul, akkor azert beirom a fejlemenyeket.

  • Megerősítem az OTP kifelé történő működőképességét; nagyon magas összeg esetén is. Visszafelé is működik, bár azt csak 200 USD alatti öszegekkel teszteltem.

 29. Unicredittel kinek van tapasztalata? Kis összeget enged, próbáltam (<100€) felette még nem.

  • Annyira gáz, hogy olyanok írnak erről cikkeket, akiknek nem sok köze van hozzá.
   Egyetlenegy idézet:
   “rengetegen kezdtek bitcoinkibocsátásokkal pénzt gyűjteni a piacon”
   Valószínűleg tokenkibocsátásra gondolt.

 30. Sziasztok ismét!

  Célegyenesbe érkezett a bitstamp-otp utalásom. 10 napi levelezés után OTP megígérte, hogy fogadja, Bitstamp megígérte, hogy elutalja az összeget. Az OTP állítja, hogy NEM LÉTEZIK TILTÁS a Bitstamp utalások fogadására (Bitstamp ennek ellenkezőjét állítja). Bele kellett egyeznem, hogy Bitstamp ktsgeit vállalom, ha mégis visszafordul az utalás. Update következik…

  • “Az OTP állítja, hogy NEM LÉTEZIK TILTÁS a Bitstamp utalások fogadására”
   Mikor rákérdeztem nekem nagyon nem ezt mondták (lásd feljebb).

   Jó lenne tényleg összerakni egy listát a BTC barát bankokról.

  • UPDATE: mai nappal megérkezett a magánszemély SEPA utalás EURban a Bitstampről. 0,9euró a ktsg, viszont kb. 1,5 hétig tartott. Az OTP-től az alábbi szóbeli infót kaptam:-bár valóban volt nyár közepén egy utalás befogadási zárlatuk a Bitstamp irányába, de azóta fogadnak utalást ismét a bitstamptől. Sajnos azonban a Bitstamp NEM INDÍTOTT el egy sima SEPA withdrawal kérést az OTP felé, csak többszöri (egyre durvább) sürgetésemre és úgy hogy megígértették velem, hogy vállalom a visszafordítás ktsget ha lesz ilyen. Úgyhogy a tanulság: (egy darabig) a bitstamp felé a SEPA megjegyzésben kell jelezni, hogy AZONNAL indítsák el az utalást és vállaljuk a visszafordítási ktsget (ha otp számla a kedvezményezett), azaz most a bistamp tette listára az otp-t. Remélem tudtam kicsit segíteni másoknak.

 31. Addig szívóznak a néppel a bankok, míg elmegy mellettük az evolúció.
  Ezt már nem lehet megállítani. Próbáljanak kitalálni valamit sürgősen, mert pár év és nem lesz szükség rájuk.

  Most még rájuk vagyunk utalva, ezzel vissza is élnek, de utána fénysebességgel fognak lemaradni.

  Napi szinten jönnek az olyan ICO-k, ötletek, amik a hagyományos banki megoldásokat kerülik meg. Összekapcsolódik az emberiség, kihagyva a hagyományos közvetítőket. Ingatlanügynök, taxisofőr, bank.

  Tegnap egy olyan ICO-ban vettem részt (ATLANT), ami “decentralizált” ingatlanberuházást próbál megvalósítani. Az, hogy sikerül-e, más kérdés, de az ötlet jó. Azt az Airbnb-t próbálja “őskövületté” tenni, amelyik őskövületté próbálja tenni a hotelipart.

  Aki ezt nem érti meg, az ott fog ragadni a XX. században.

 32. Cib 2017.09. kifelé 1000 euro felett is ok. Viszont ára is van, a sepa 15euro plusz ők váltják a legroszabúl az eurot, máshol 304 náluk 312 tehát nem csodálkozom rajta, hogy engedik mert gigászit kaszálnak rajta, ezért néztem meg a TransferWise -t mert ott normális az euro ár és szolidabb lenne a tranzakciós díj is.

 33. A revolut a nem túl távoli jövőben btc, eth, ltc feltöltéseket is enged, az is egy korrekt alternatíva lehet.

 34. Kedves Gregory és mindenki!
  Örömmel és megnyugodva olvastam, hogy Gregory utalása is megérkezett az OTP-re.
  Engedjétek meg, hogy megpróbáljam összefoglalni, mit szűrtem le én ebből a történetből, a kommentjeitekből.
  1. Az első ijedelem ellenére szerencsére az OTP továbbra is működik. Hogy mi okozta a nyár közepi zárlatukat, szerintem örök rejtély marad (netán egy közvetítő?). A Bitstamp jószándékúan figyelmeztetett, de ő sem volt naprakész, nem értesült arról, hogy az OTP újra fogadja az utalásait.
  2. A konkrét ügyben sajnos az OTP maga is nehezítette a tisztánlátást, mert egy teljesen félrevezető közleményt adott ki! Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e lebonyolítani átutalásokat kriptotőzsdékkel, azt a választ adta, hogy az “OTP Csoport tagjai nem vesznek, nem tartanak nyilván és nem adnak el mesterséges pénzt, illetve nem fogadnak el mesterséges pénz továbbítására vonatkozó megbízásokat.” Ez azt jelenti ugyebár, hogy nem tudsz az OTP-nél bitcoint venni, bitcoint utalni, és nem fogad az OTP bitcoint. Köszönjük OTP, ezt senki nem is várja el tőled, nem is ez volt a kérdés! Mi eurót (dollárt, stb.) szeretnénk utalni és fogadni. Na kiderült, hogy ezzel nincs (már) probléma.
  3. Van számos más magyarországi bank is, amelyek a közelmúltbeli információink szerint jól működnek: K&H, Erste, CIB, FHB. És tudjuk, hogy van a Raiffeisen, amellyel vigyázni kell, részleteket lásd fentebb.
  4. Azt is tudjuk, hogy a bankok compliance osztálya figyeli a nagy összegű utalásokat. Valójában ez mindig is így volt, kriptotőzsdéktől függetlenül. Másrészt tény és való, hogy speciálisan a kriptopénzek és a kriptogazdaság is egyre nagyobb figyelmet élvez a bankok és a hatóságok részéről, hiszen az elfogadottságuk, penetrációjuk növekszik, szép lassan haladnak a mainstream felé. Hogy ebből mi következik egy konkrét bank viselkedésére nézve, azt nehéz megjósolni, jöhet jó is, rossz is.
  5. Végül, pontosan az előző pontból következően, arra is fel kell készülnünk mindannyiunknak, hogy bármikor, bárkivel megtörténhet az, ami velem történt 2015 őszén, nevezetesen, hogy a jól bejáratott, éveken át kifogástalanul működő csatornája hirtelen felmondja a szolgálatot. Vagy azért, mert a fogadó bank negatív irányba változtat a hozzáállásán, vagy azért mert bármelyik másik bank a közvetítői láncban így tesz. Hiszen, mint ahogy leírtam, egy SEPA, vagy egy nemzetközi utalás nem kizárólag a küldő és a fogadó bank belügye. Sajnos ez a kockázat (is) része ennek a kriptovilágnak, amelyben mi tevékenykedünk. Én azonban abban bízom, hogy mindig lesz olyan bank (banki csoportosulás), amely a jövőt és a lehetőséget látja a kriptogazdaságban, és mi mindig meg fogjuk találni azt az intézményt, amelyik tisztességgel kiszolgál minket!
  Köszönöm Csabának ezúton is, hogy lehetőséget adott rá, hogy megjelenjen az írásom a blogon!

 35. A másik témához kapcsolódóan, hogy honnan lehet értesülni új ICO-król, token launch-okról, a korábban már említettek mellett van még az
  https://www.icocountdown.com/

 36. Hali,

  én is most utaltam első alkalommal, csak tájékoztatásként ismertetem:

  MKB Bank SEPA utalás 110 euró, vasárnap este indítottam Uphold Euro tárcába. A cím egy portugál bank volt.
  Hétfőn kora délután jelzett az MKB hogy elküldték.
  Most, szerda este megérkezett az Uphold tárcába a teljes összeg.
  Bankszámlámról vontak le 1600 forint utalási költséget.

 37. Fio Banka-nál minden gond nélkül működnek a SEPA utalások Bitstamp-ről. Igaz, ahhoz egyszer ki kellett menni Szlovákiába, hogy számlát nyissak (az Érsekújvári fiókban beszélnek magyarul, és kb. 10 perc alatt meg is volt a számlanyitás), de azóta ingyen tudok eurót utalni, nekem is tudnak eurót utalni, ingyenes a számlavezetés, és egy eurós bankkártyám is van ingyen.
  http://bankszamlak.blog.hu/2017/03/15/fio_banka

 38. OTP => Coinbase: OK
  Coinbase => OTP: OK (245 EUR, 2017.09.19)

 39. MagNet Bank Coinbase oda-vissza működik.
  MagNet Bank -> Kraken odafele működik, vissza még nem próbáltam.

 40. A Raiffeisen oda-vissza működik Krakenre. (ma lett aktuális a vissza 🙂 )

 41. Talán ideje egy kicsit felmelegíteni ezt a topikot és update-elni az infokat.Azt hiszem változott 1-2 bank hozzáállása.
  OTP (mai) hivatalos válasza, miután rákérdeztem a kriptotőzsdei utalásokra:

  Tisztelt xxxxxx!

  Köszönettel vettük bankunkhoz küldött levelét.

  Sem bankunk, sem az OTP Csoport tagjai nem vesznek, nem tartanak nyilván és nem adnak el mesterséges pénzt, illetve nem fogadnak el mesterséges pénz továbbítására vonatkozó megbízásokat. Ezért a kriptoőzsdéről érkező deviza átutalási tranzakciók nem kerülnek feldolgozásra.

  Bankunk kizárólag olyan ügyletek teljesítését vállalja, melyek üzletpolitikájával és a vonatkozó jogszabályi előírásokkal összhangban állnak, fenntartva a jogot arra, hogy az ezek bármelyikével össze nem egyeztethető ügyletek lebonyolítását a feldolgozás bármely szakaszában felfüggessze, vagy megtagadja.

  Az OTP Bank Nyrt. szolgáltatásaival a továbbiakban is állunk az Ön szíves rendelkezésére.

  Tisztelettel:
  yyyyyyyy
  ______________

  Érdekes, hogy a kiutalásoknál nem problémáztak.
  Több kérdést is felvet a válaszlevél, pl. milyen jogszabályi előírásokkal nem áll összhangban a dolog, illetve, hogy itt szó nincs kripto utalásról, hanem csak euro tranzakcióról (amit ki is hangsúlyoztam a levélben). De természetesen a bűvös “nem áll összhangban az üzletpolitikával” kitétel itt is adu ász. Ezzel nem lehet vitatkozni.
  Futok majd még egy kört, de valószínűleg teljesen feleslegesen.

  Ha valakinek van friss infoja a “kriptofriendly” bankokról azt megköszönném.

  • Sziasztok! Január elején coinbase-ről Erste számlára utaltam 1000 EUR körüli összeget, gond nélkül megérkezett. Szóval Erste továbbra is crypto-friendly.

  • OTP-s vagyok, de jó rég utaltam már a számlára…. ha beköcsögösködnek akkor törhetem a fejem B terven.

  • Sziasztok!

   Bár nem utalás, de azért hasznos lehet az info. Coinbase-en debit kártyával vásároltam BTC-t február elején és most láttam, hogy a bank (Erste) készpénzfelvétel (!) miatt 3600 Ft körüli kártya tranzakciós díjat számolt fel. Szóval a Coinbase kártyás vásárlás készpénzfelvételnek minősül… Jó tudni.

   Üdv,
   Balázs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *