Újabb komoly lépések a bitcoin kifehérítése érdekében

Amikor egy hónapja felröppent a hír, hogy az Alphabay lekapcsolása mögött hatósági razzia állhat, majd később ez megerősítésre is került, magam sem gondoltam volna, hogy ez egy komplexebb “hadviselés” első komolyabb lépésének a része. Pedig a jelek szerint valójában ez történik, még ha leginkább a színfalak mögött is. Egyrészt a neves Darknet blackmarketek lelövése után rohamléptekkel zárt be a bitmixer.io, mely közismerten a crypto pénzmosási tevékenységek egyik fő eszköze volt, majd mai sajtóhíradások szerint Görögországban lecsukták Alexander Vinnik-et, akiről rögtön ezt követően számos érdekesség derült ki.

VARIANCE HUB OKTATÁSI CSOMAGOK!

Egyrészt Vinnik áll a talán legöregebb crypto pénz tőzsde mögött (BTC-e), amely orosz föld első számú tőzsdéje, és ami egyébként napok óta elérhetetlen egy hosszúra nyúlt “karbantartás” kereti között, mely karbantartás minden bizonnyal annyira összetett, hogy emiatt még a tőzsde cold walletjét is lepakolták: (66ezer btc)

Másrészről kiderült, hogy Vinnik letartóztatásának hátterében egy USA elfogató parancs áll, mely szerint emberünk potom 4 milliárd dollár összegben tevékenykedett pénzmosodaként, melyhez eszközként a BTC-e.com-ot (is) használta.

Hogy mindez ne legyen elég, fény derült arra is, hogy Vinnik állt a 2013-as Mt.Gox japán bitcoin tőzsde kirablása mögött is, amikor potom 630.000 BTC került eltulajdonításra. A Vinnik tárcájába befolyt 630.000 BTC közel fele került bepumpálásra a BTC-e-re, a fennmaradó rész pedig egyéb tőzsdékre került, majd ott lett értékesítve. Vinnik humorát dicséri, hogy a Mt.Gox-tól ellopott pénz egy részét egyenesen az Mt.Gox-ra pumpálta vissza, ahol azt boldogan el is adogatta a rabláson felháborodott több ezer többi ügyfél árnyékában, akik szintén likvidálták minden megmaradt pozíciójukat. 2011-ben és 2012-ben számos egyéb kisebb port kavart bitcoin rablásokból származó BTC is varázslatos módon Vinnik mosodás számláján landolt. Többek között ide ömlött be a Bitcoinical és Bitfloor teljes készlete is. (forrás)

Ami a bitcoin ökoszisztémában érintettek számára talán a legjobb hír: Elvileg az összes ellopott pénz az elmúlt 5-6 évben szépen vissza is lett öntve a piacra, tehát nem kell annyira félni attól, hogy valaki neki fog beönteni több mint fél millió BTC-t kontroll nélkül és szétveri az árakat…

Vagy mégis?

Adott a fenti ábrán is látható 66163 BTC, ami elvileg Vinnik “arany tartaléka volt”. Ez közvetlenül a BTC-e lelövése után emelődött le a számláról és egy komplex Tumbling eljáráson keresztül előbb 20BTC-s darabokra, majd onnan 1000BTC-s gyűjtő számlákra lett összemixelve a pénz. Ennél jobban nem kezdtem el elemezni a pénz útját, de akad itt egy érdekes összefüggés:

Július 25-én reggel 8 órakor kezdett el bezuhanni a BTC amúgy napok óta döglődő kutyaként oldalazó árfolyama, amikor is egyes értesülések szerint nagy mennyiségű, egy tranzakcióba csomagolt eladási ügylet lett beöltve több bitcoin tőzsdére is. A kérdéses 66 ezer BTC reggel 6:55-kor hagyta el a forrás walletet, majd reggel 7 és 8 körül zajlott le a nyomok éltüntetése a fentebb említett tumbling módszerrel.

[commercial_break]

Tehát bár közvetlen módon bizonyítani nem tudom az összefüggést az árfolyam zuhanás és a BTC-e kipakolása között, azonban az időpontok és a tulajdonos előélete okkal enged következtetni, hogy Alexander Vinnik a Görögországi kiruccanása előtt/alatt még kipakolta a családi ezüstöt, melynek elherdálásába kellemetlenül szólt bele a mai letartóztatása.

Update: Időközben kiderült, hogy a fentebb bemutatott 66 ezer BTC-s forrásszámla is már egy splitnek az eredménye, mely során a BTC-e összesen 560 ezer bitcoin lett szétdarabolva:

 • 1DiHDQMPFu4p84rkLn6Majj2LCZZZRQUaa 66.25k
 • 14e7XAZbepQp9MXXzjNG3fNLoAUpaBAXHW 66.2k
 • 1KiVwxEuGBYavyKrxkLncJt2pQ5YUUQX7f 66.58k
 • 18f1yugoAJuXcHAbsuRVLQC9TezJ6iVRLp 66.1k (gone)
 • 1EBHA1ckUWzNKN7BMfDwGTx6GKEbADUozX 66.2k
 • 16ZbpCEyVVdqu8VycWR8thUL2Rd9JnjzHt 66.6k
 • 1PnMfRF2enSZnR6JSexxBHuQnxG8Vo5FVK 66.4k
 • 194DnvmLR2HULRvxUsVag8mn2fm7dA3U2B 66.6k (gone)

Ebből két alszámla már lecsupaszításra került… Azonban még ott van majd 400 ezer BTC, ami elvileg csak arra vár, hogy valaki “felhasználja”…

INLOCK Tokenmarket nyitva!
Bookmark the permalink.

4 Comments

 1. Eléggé visszaesett a forgalom, vajon ebből mennyi lehet a BTC-E “sara”?

  • 30 napos átlagban: 3,76%. Szóval nem jelentős a volumen hatása.
   Mivel minden tőzsdének közel arányos mértékben csökkent a volumene, ezért ezt inkább tudnám már be az augusztus 1 előkészületnek.
   a
   b

 2. Eszembe jutott még egy hülye kérdés. Ha ez a Jihan gyerek visszatáncolt a forkolástól, és a másik társaság csak 3 hónap múlva akar akciózni, akkor most mindenképpen fog bit cash forkolódni 1-én, vagy csak 3 hónap múlva fog ez megtörténni? Bocs a triviális kérdésért!

  • Pont az ilyen kérdések tisztázására készítettem egy összefoglaló postot, ami már elérhető a blogon: Bitcoin: Mi fog történni augusztusban és mi TÖRTÉNHET később?

   De röviden a lényeg a kérdésedre: A Bitcash miatti hardfork már elkerülhetetlen. Pont ez miatt egyre inkább okafogyottá válik, hogy lesz-e egyáltalán hardfork 3 hónap múlva a SegWit2x bigger-block része miatt. De erről részletesebben olvashatsz a linkelt összefoglalóban.

Szólj hozzá: