Újabb komoly lépések a bitcoin kifehérítése érdekében

Amikor egy hónapja felröppent a hír, hogy az Alphabay lekapcsolása mögött hatósági razzia állhat, majd később ez megerősítésre is került, magam sem gondoltam volna, hogy ez egy komplexebb “hadviselés” első komolyabb lépésének a része. Pedig a jelek szerint valójában ez történik, még ha leginkább a színfalak mögött is. Egyrészt a neves Darknet blackmarketek lelövése után rohamléptekkel zárt be a bitmixer.io, mely közismerten a crypto pénzmosási tevékenységek egyik fő eszköze volt, majd mai sajtóhíradások szerint Görögországban lecsukták Alexander Vinnik-et, akiről rögtön ezt követően számos érdekesség derült ki.

Egyrészt Vinnik áll a talán legöregebb crypto pénz tőzsde mögött (BTC-e), amely orosz föld első számú tőzsdéje, és ami egyébként napok óta elérhetetlen egy hosszúra nyúlt “karbantartás” kereti között, mely karbantartás minden bizonnyal annyira összetett, hogy emiatt még a tőzsde cold walletjét is lepakolták: (66ezer btc)

Másrészről kiderült, hogy Vinnik letartóztatásának hátterében egy USA elfogató parancs áll, mely szerint emberünk potom 4 milliárd dollár összegben tevékenykedett pénzmosodaként, melyhez eszközként a BTC-e.com-ot (is) használta.

Hogy mindez ne legyen elég, fény derült arra is, hogy Vinnik állt a 2013-as Mt.Gox japán bitcoin tőzsde kirablása mögött is, amikor potom 630.000 BTC került eltulajdonításra. A Vinnik tárcájába befolyt 630.000 BTC közel fele került bepumpálásra a BTC-e-re, a fennmaradó rész pedig egyéb tőzsdékre került, majd ott lett értékesítve. Vinnik humorát dicséri, hogy a Mt.Gox-tól ellopott pénz egy részét egyenesen az Mt.Gox-ra pumpálta vissza, ahol azt boldogan el is adogatta a rabláson felháborodott több ezer többi ügyfél árnyékában, akik szintén likvidálták minden megmaradt pozíciójukat. 2011-ben és 2012-ben számos egyéb kisebb port kavart bitcoin rablásokból származó BTC is varázslatos módon Vinnik mosodás számláján landolt. Többek között ide ömlött be a Bitcoinical és Bitfloor teljes készlete is. (forrás)

Ami a bitcoin ökoszisztémában érintettek számára talán a legjobb hír: Elvileg az összes ellopott pénz az elmúlt 5-6 évben szépen vissza is lett öntve a piacra, tehát nem kell annyira félni attól, hogy valaki neki fog beönteni több mint fél millió BTC-t kontroll nélkül és szétveri az árakat…

Vagy mégis?

Adott a fenti ábrán is látható 66163 BTC, ami elvileg Vinnik “arany tartaléka volt”. Ez közvetlenül a BTC-e lelövése után emelődött le a számláról és egy komplex Tumbling eljáráson keresztül előbb 20BTC-s darabokra, majd onnan 1000BTC-s gyűjtő számlákra lett összemixelve a pénz. Ennél jobban nem kezdtem el elemezni a pénz útját, de akad itt egy érdekes összefüggés:

Július 25-én reggel 8 órakor kezdett el bezuhanni a BTC amúgy napok óta döglődő kutyaként oldalazó árfolyama, amikor is egyes értesülések szerint nagy mennyiségű, egy tranzakcióba csomagolt eladási ügylet lett beöltve több bitcoin tőzsdére is. A kérdéses 66 ezer BTC reggel 6:55-kor hagyta el a forrás walletet, majd reggel 7 és 8 körül zajlott le a nyomok éltüntetése a fentebb említett tumbling módszerrel.

[commercial_break]

Tehát bár közvetlen módon bizonyítani nem tudom az összefüggést az árfolyam zuhanás és a BTC-e kipakolása között, azonban az időpontok és a tulajdonos előélete okkal enged következtetni, hogy Alexander Vinnik a Görögországi kiruccanása előtt/alatt még kipakolta a családi ezüstöt, melynek elherdálásába kellemetlenül szólt bele a mai letartóztatása.

Update: Időközben kiderült, hogy a fentebb bemutatott 66 ezer BTC-s forrásszámla is már egy splitnek az eredménye, mely során a BTC-e összesen 560 ezer bitcoin lett szétdarabolva:

 • 1DiHDQMPFu4p84rkLn6Majj2LCZZZRQUaa 66.25k
 • 14e7XAZbepQp9MXXzjNG3fNLoAUpaBAXHW 66.2k
 • 1KiVwxEuGBYavyKrxkLncJt2pQ5YUUQX7f 66.58k
 • 18f1yugoAJuXcHAbsuRVLQC9TezJ6iVRLp 66.1k (gone)
 • 1EBHA1ckUWzNKN7BMfDwGTx6GKEbADUozX 66.2k
 • 16ZbpCEyVVdqu8VycWR8thUL2Rd9JnjzHt 66.6k
 • 1PnMfRF2enSZnR6JSexxBHuQnxG8Vo5FVK 66.4k
 • 194DnvmLR2HULRvxUsVag8mn2fm7dA3U2B 66.6k (gone)

Ebből két alszámla már lecsupaszításra került… Azonban még ott van majd 400 ezer BTC, ami elvileg csak arra vár, hogy valaki “felhasználja”…

Bookmark the permalink.

4 Comments

 1. Eléggé visszaesett a forgalom, vajon ebből mennyi lehet a BTC-E “sara”?

  • 30 napos átlagban: 3,76%. Szóval nem jelentős a volumen hatása.
   Mivel minden tőzsdének közel arányos mértékben csökkent a volumene, ezért ezt inkább tudnám már be az augusztus 1 előkészületnek.
   a
   b

 2. Eszembe jutott még egy hülye kérdés. Ha ez a Jihan gyerek visszatáncolt a forkolástól, és a másik társaság csak 3 hónap múlva akar akciózni, akkor most mindenképpen fog bit cash forkolódni 1-én, vagy csak 3 hónap múlva fog ez megtörténni? Bocs a triviális kérdésért!

  • Pont az ilyen kérdések tisztázására készítettem egy összefoglaló postot, ami már elérhető a blogon: Bitcoin: Mi fog történni augusztusban és mi TÖRTÉNHET később?

   De röviden a lényeg a kérdésedre: A Bitcash miatti hardfork már elkerülhetetlen. Pont ez miatt egyre inkább okafogyottá válik, hogy lesz-e egyáltalán hardfork 3 hónap múlva a SegWit2x bigger-block része miatt. De erről részletesebben olvashatsz a linkelt összefoglalóban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *