Bitcoin: Mi fog történni augusztusban és mi TÖRTÉNHET később?

Chain splittől való félelem, bitcoin cash (BCC), a SegWit lényegének félreértése vagy meg nem értése, különböző blockláncok, extrém volatilitás és bizonytalanság jellemzi az emúlt hetekben a bitcoin közösséget. Nagyfokú zavart látok, amikor a hazai $crypto online magazinokat lapozgatva vagy éppen hasonló témájú fórumokat, facebook csoportokat átnézve próbálom értelmezni, hogy miként is állunk itthon a bitcoint hamarosan érintő változásokhoz. Az alábbiakban röviden, tényszerűen leírom, hogy mi is fog történni hamarosan, majd ezt követően leírom, hogy mi várható az augusztusi SegWit aktiválás és chain splitet követően.

Miért fontos a SegWit? A bitcoin hálózat 10 percenként bocsát ki 1 db új maximum 1Mb méretű blockot. Ez átlagosan 2000-2500 tranzakciót tartalmazhat. Gyakran ennél több tranzakció gyűlik össze, ami feltorlódást okozhat. Ezen probléma kezelésére, két út áll a közösség előtt: “bigger block” – mely a blockok méretét növeli, ezzel növeli hosszútávon a teljes blockchain méretét is, továbbá a “SegWit”, mi úgy növeli a blockok méretét, hogy azok visszamenőlegesen kompatibilisek maradnak. (részletek erről kicsit lentebb)

Amivel már NEM KELL foglalkozni:

Az elmúlt hetekben mérhetetlen információ halmaz ömlött rá mindarra, aki megpróbálta értelmezni, hogy mi is történik, illetve mi is fog történni a bitcoin körül. Jómagam is megpróbáltam közelről lépést tartani a történésekkel, de bevallom, hogy nem egyszer és is vakvágányra futottam néhány információ kapcsán. Az elmúlt egy hónapban a bitcoinnal foglalkozó legtöbb cikk a BIP 91, BIP 141 és BIP 148 körül pörgött. Na ezek azok a kódok amikkel innentől nem kell foglalkozni. A BIP 91 elérte a közel 100%-os szintet és megtörtént a SegWit2x felkészültség lock-inje. Ez CSAK annyit jelent, hogy papíron minden miner pool fel van készülve a SegWit protokoll támogatására. Innentől ez már nem releváns, bármennyire is fontos volt ezeddig a BIP 148 (kényszerített SegWit aktiválás) és bármennyire is e körül pörgött az elmúlt két hónapban mindenki.

Ezt egyébként maga Luke DashJr nyilatkozta le. Aki az egyik vezető fejlesztője a a Bitcoin Core csapatnak és nem mellesleg az UASF kezdeményezés egyik élharcosa

Ami most hátra van az egy 2×2 hetes időszak a tényleges SegWit lock-in-ra és aktiválásra. Ez egyfajta türelmi idő, hogy mindenki fel tudjon készülni a technológia váltásra. Itt a mindenki alatt főleg az üzleti szereplőket kell érteni (tőzsdék, wallet kezelők, stb.)


Mi FOG történni augusztusban:

BCC-t támogató tőzsdék BCC-t NEM támogató tőzsdék BCC-t támogató walletek BCC-t NEM támogató walletek
Bittrex GDAX  Trezor  Exodus
Quoine Coinbase  Ledger
Kraken Poloniex
cex.io itBit
Bitfinex BitMex
Gemini
Bitstamp
A ViaBTC elkerülhetetlenül végrehajtja a Bitcoin blocklánc hardforkját 2017 augusztus 1-jén 12 óra 20 perckor (UTC időzóna szerint). Ekkor létrejön a Bitcoin Cash nevű fizetőeszköz, ami (lévén hardfork) un. “airdrop” elven landolni fog mindenkinél, aki éppen akkor rendelkezik bitcoinnal. A “Bitcoin Cash” egy altcoin, ezt senki sehol nem tagadja. Kvázi úgy kell kezelni, hogy a ViaBTC ajándékba ad minden bitcoin tulajdonosnak pont annyi BCC nevű altcoint, amennyivel éppen rendelkezik bitcoinban. Hogy miért teszi ezt? Mert abban reménykedik, hogy a fel tudja azt futtatni és képes lesz a BCC nem csak együtt mozogni a BTC-vel, de akár értékben meg is haladni azt. Ezzel azonban itt és most SENKINEK nem kell foglalkoznia. Akinek van BTC-je, annak lesz BCC-je és pont. Ez egy altcoin. Majd elválik, hogy mire lesz jó. Van benne ugyan potenciál, de ennél több szót ez az augusztusi hard-fork téma NEM ér. Aki meg akarja érteni, hogy mi az a BCC és miért gondolhatja bárki is jobbnak, mint a BTC-t, annak linkelek egy leírást erről. Röviden a BCC egy anti SegWit bitcoin (BTC) klón, tehát a skálázási problémát nem a SegWit alkalmazásával akarja megoldani, hanem a blockok méretének dinamikus növelésével.

 

A SegWit lényege, hogy az eredeti blocklánc 1Mb-os blockjait kibővítik maximum 4 Mb-ra, de úgy, hogy a meglévő 1Mb teljesen megfeleljen a korábbi szabványnak, így a régi bitcoin kliensek is tudják majd azt olvasni és értelmezni. Cserébe az 1Mb-os blockokból kiszedik a tranzakció küldő aláírást/aláírásokat így ott jelentős hely szabadul fel, így sokkal több tranzakció fog elférni az 1Mb-os block méretbe.

Ami viszont ennél sokkal fontosabb: Ahogy fentebb is írtam a Bitcoin blockláncon sikeresen MEGKEZDŐDÖTT a SegWit lock-in. A sikeres lock-inhez az kell, hogy a cikk írásának pillanatában alig 3 órája elkezdett új block sorozat (2016 db block) 95%-a SegWit szignált tartalmazzon. Ha ez sikerül, akkor várhatóan augusztus 8 hajnali óráiban megtörténik a SegWit lock-in.  A lock-int követően újabb egy egész difficulty-adjustment periódusnak (újabb 2016 block) kell eltelnie, hogy a SegWit be is aktiválódjon. (Ennek várható ideje: 2017. augusztus 21). Ha minden jól megy (márpedig innentől jól fog menni), akkor ezt követően sikeresen lezárul a közel két éve húzódó SegWit aktiválás és újabb szintre emelkedik a Bitcoin hálózat áteresztő képessége.

Fontos megérteni, hogy a SegWit TELJESEN visszamenőlegesen kompatibilis. Tehát annak aktiválódása esetén a régi bitcoin kliensek is tudnak minden gond nélkül küldeni és fogadni is bitcoin tranzakciókat. Ezt úgy oldja meg a protokoll, hogy a jelenlegi tranzakciós protokollok (P2PKH és P2SH) küldő aláírásai továbbra is az alap 1Mb-os blockban fognak szerepelni, a kibővített SegWit buffer csak az újonnan erre a célra bevezetett (P2WPKH és P2WSH) tranzakció kódok esetén kerül alkalmazásra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogyha senki nem fogja használni az új tranzakció kódokat, akkor egy darabbal sem fog több tranzakció elférni egy blockba, viszont ha elkezdik használni az új kódokat, akkor folyamatosan/arányosan több tranzakció fér el egy blockba.

A jelenlegi periódusban az eddig elkészült blockok 100%-a tartalmazta a bányászok részéről a SegWit (BIP141) szignált. Szóval jól állunk. A periódusokat könnyedén tudod magad is követni az: https://www.xbt.eu url-en.

Mi TÖRTÉNHET augusztus után?

Ha félreteszünk minden konspirációt és eltekintünk attól, hogy a Jihan művek esetleg ezen idő alatt milyen egyéb érdekességekkel rukkolhatnak elő, akkor az idei évre már csak EGYETLEN releváns eseményt érdemes észben tartani: Ez pedig a SegWit2X-ből a “2X” tag, amely a New York egyezményben rögzítetteknek megfelelően 3 hónappal a SegWit sikeres aktiválását követően kell, hogy bekövetkezzen (november körül). A “2X” lényege, hogy a jelenleg 1Mb-os alap block méret (+ max 3Mb witness kiterjesztés) megduplázásra kerül, így már 2Mb-nyi tranzakció és maximum 6 Mbytenyi aláírás (SegWit) kerülhet egy blockba. Ez a változtatás azonban már nem oldható meg soft-forkkal, a változtatás olyan mértékben módosítja a bitcoin protokollját, amit követően a régi (nem SegWit2x/bigger block ready) kliensek már egyáltalán nem fogják tudni értelmezni a blockokat, azok hashét nem fogják tudni kiszámolni a hiányzó 1Mb-nyi adat miatt. Ezért nevezik ezt a műveletet hard-forknak, hiszen ezt követően a bitcoin protokoll már visszamenőlegesen nem kompatibilis a régi kliensekkel/nodeokkal.

Itt jön be az ami miatt ennek a fejezetnek a címe “TÖRTÉNHET”. Itt komoly ellentét van a Bitcoin Core fejlesztő csapat és az üzleti érdekeket tömörítő New York agreement csapata között. Előbbi csak akkor látná szükségesnek a skálázás ilyen jellegű kiterjesztését, ha az valóban szükséges, utóbbi viszont szeretné sürgetni a block növelést. A nézeteltérés a következő két ábra értelmezésében rejlik:


A bal oldali ábra a un. mempoolban felgyűlő és feltorlódó tranzakciókat mutatja, mely miatt sok esetben nem tud egy tranzakció bekerülni a soron következő blockba. A mempool lényegében egy ideiglenes tároló, amiben várakoznak az éppen folyamatban lévő trazakciók, egy tranzakciók akkor tekinthető sikeresnek, ha azt a mempoolból kiveszi egy bányász és blockba foglalja.  A jobb oldali ábra pedig azt mutatja, hogy mindennek ellenére napi átlagban a blockok mérete még így sem éri el az 1 Mb-ot sem. A sikeres SegWit aktiválás (és persze a SegWit protokoll használat) esetén a blockokba több tranzakció fér bele, így a mempool (a jelenlegi elvárás szerint) folyamatosan üres lesz.

Amennyiben ez valóban így lesz és a SegWit aktiválása valóban stabilan megoldja a bitcoin hálózat áteresztő képesség problémáit, akkor komolyabb krízis történhet:

 • Nevezetesen az üzleti érdekeket és a bányászokat tömörítő New York egyezményt aláíró csoportosulás úgy dönthet, hogy márpedig erőltetni akarja a ‘bigger block’ (2X) aktiválását, míg a felhasználókat és fejlesztőket tömörítő csoportosulás, úgy dönthet, hogy márpedig nem akarja végrehajtani a hard-forkot.

Ezen a ponton kialakulhat egy olyan nézeteltérés, amit az érdekellentétben lévő felek úgy kívánnak feloldani, hogy a bányászok végrehajtanak egy un MAHF (Miner Activated Hard Fork) műveletet, tehát hashing power erőfölényüket kihasználva végrehajtják a közösség nyomása ellenére is a hard-forkot. Ennek a hard-forknak az esélye azonban napról-napra egyre elenyészőbb, hiszen lényegében (még ha nem is feltétlenül szándékosan), de pont azért hozza létre a ViaBTC a “Bitcoin Cash” (BCC) altcoint, hogy hosszútávon biztosítsa a bitcoin skálázhatóságát dinamikus blockmérettel. Ha a NYA csapat kezében ott lesz egy ilyen alternatíva, akkor igen kicsi az esélye annak, hogy a BCC helyett egy újabb hardforkolt altcoint hoznának létre…

Hogyan hathat mindez a bitcoin jövőbeli értékére?

Augusztus 1-je után lényegében már sehogy. Hamarosan kifut a FUD szekér, innentől egyetlen fél sem érdekelt abban, hogy tovább rontsa saját üzleti érdekeit csak annak érdekében, hogy befolyásolja a bitcoin jövőjét. Ezen a ponton kijelenthető, hogy a BCC nevű altcoinhoz vezető hard-forkon kívül semmilyen egyéb hard-fork nem várható reálisan. (Ide sorolom a SegWit2x novemberi blockméret növekedésének esetleges megfúrása esetén előkerülő hard-fork kérdését is). Minden ezzel ellentétes híresztelés csak a további rosszhiszemű, bizonytalanságot keltő piacbefolyásoló propaganda szörnyszüleménye.

Remélem a fentebb leírtak segítenek felkészülni a bitcoint érintő változásokra és megvalaszolták az esetleg felmerülő kérdéseket. Ha mégsem lenne minden tiszta, akkor alább a komment szekcióban felteheted kérdésed. Terveim szerint az idő előre haladtával folyamatosan fogom frissíteni ezt a postot, ha olyan esemény történik, ami szükségessé teszi ezt. Amennyiben úgy gondolod, hogy ismerőseid számára is érdekes lehet ez a post, akkor rögtön itt alább megtalálod a “Recommend” gombot, használd egészséggel 🙂

13 Comments

 1. “A ViaBTC elkerülhetetlenül végrehajtja a Bitcoin blocklánc hardforkját 2017 augusztus 1-jén hajnali 0 óra 20 perckor (UTC időzóna szerint)”

  Szerintem délután lesz!

  https://www.bitcoincash.org/
  Fork Date: 2017-08-01 12:20 p.m. UTC

  A 12:20 pm az ebéd után van.

 2. Szia Csaba. Szeretném megköszönni ezt a leírást. Nagy segítség, ráadásul tárgyilagos és bárki számára érthető megfogalmazásban. Köszi!

 3. nos ez érthető világos beszéd volt.köszi.ha lehet írj gyakrabban

 4. “Akinek van BTC-je, annak lesz BCC-je és pont.”

  Hol és hogyan jelenik meg a BCC, ha pl van online walletemben bitcoin?

  Én is beállok a sorba köszöngetni, hogy írsz ílyen posztokat! (Egyébként ez a cikk nem jelenik meg a főoldalon! Mobilon kaptam értesítést, aztán az asztali gépen keresgélnem kellett egy ideig.)

 5. Én semmi infót nem kaptam a blockhaintól

  • Kellett volna hogy kapj? A blockchain igen ritkán szokott levelezni halandókkal, de persze nem tudhatom 🙂

 6. Szia! Nagyon jó cikkeket írsz, ebből is látszik hogy képben vagy nem úgy mint mi jó néhányan. Sokat segítenek ezek a cikkek. Például tisztába tesznek téves gondolatokat. Én most úgy érzem a Segwit aktíválása után lehet hogy egy újjabb cikk megint nagy segítség lehetne. Például : 3 hónapot kell még várni talán arra hogy gyorsabb és olcsobb legyen az utalás a BTC-vel, vagy hogy most már lehet ezt használni valahogy ? A Ledger Nano esetén például a “show advenced option”- t bepipálva választani lehet még pluszban a “bitcoin segwit uasf”-t és a “bitcoin segwit2x”-t is. De vajon ezek használhatók már? Szerintem van még pár tisztázatlan dolog nem csak az én de mások fejében is a segwit aktiválással kapcsolatban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *