Bitcoin only for Business III.: Ready, set, GO!

A cikksorozat lezárásában Satoshi jövőképéről írnék még 2008-ból és tanácsokat osztanék meg a chain splitre való felkészüléshez. Mielőtt belekezdenék, egy nagyon jó hír: Ma délelőtt hivatalosan is átlépte a BIP91 (NYA/SegWit2x) ready kibányászott blockok aránya a 80%-ot, ehhez még hozzájön további 13,9% Bitcoin Core/SegWit block arány, melyek együttesen már majdnem elérik a 95%-ot. Tehát a jelek szerint (ha nem változik semmi), akkor a most futó 336 darabos blocksorozatban már meg fog történni a BIP91 lock-in, amit követően akár ehét végén megtörténhet a SegWit/BIP141 aktivációja.

Az elmúlt napokban sokan kerestetek meg azzal, hogy miként is kellene felkészülni a BTC és BCC (Bitcoin Cash) blocklánc szétválásra. Mielőtt ezzel kapcsolatos tanácsaimat megosztanám egy kis visszatekintés Satoshi Nakamoto (a BTC atyjának) gondolataira, amit akkor írt le, amikor először felvetődött a bitcoin skálázhatósának lehetséges jövőképe mind tárkapacitás, mind pedig sávszélesség szempontjából. Ez a kérdés ma rendkívül aktuális, hiszen hatalmas luxus ma úgy dönteni, hogy valaki a saját gépén privát walletet üzemeltet. A blocklánc mérete 124 Gbyte körül van, aminek a letöltése a legtöbb felhasználó számára akár egy napos tortúra is lehet. Arról nem is beszélve, hogy a mai modern notebookokba rakott SSD-k tárkapacitása sem arra van méretezve, hogy blockláncokat tárolj rajta. Egy BTC, ETH és Zcash blocklánc együttes tárolása meghaladja a 200 Gbyteot, melyek ugye nem csak statikus adatok, hanem folyamatosan növekszenek. Alig négy éve a BTC blockchainja még belefért 16 Gbyteba. Alig négy év mulva pedig a jelenlegi skálázási célokat elnézve (akár SegWit2X/8M HF, akár BCC bigger blocks), a blocklánc több Terabyte-ra is hízhat.

Tippem szerint valahol 2018-2019 között lesz az a pillanat, amikor a bitcoin blocklánca olyan méretűre hízik, amit egy hagyományos notebookon/asztali gépen már képtelenség lesz tárolni. Nézzük mit gondolt ezen problémáról Satoshi még 2008-ban, amikor először tette közzé a bitcoin koncepcióját: (forrás)

“A felhasználók számára elégséges az Egyszerűsített Fizetési Ellenőrzést (8-as fejezet) használni ahhoz, hogy ellenőrizzék a dupla költéseket, ehhez bőven elég csak a blocklánc fejlécét tárolni, ami fix mennyiségű adat naponta (12 KB/nap) függetlenül a tranzakciók mennyiségétől. Csak azoknak kell teljes értékű nodeot futtatni, akik új coinokat akarnak csinálni (szerk: bányászok). A kezdetben ugyan minden felhasználó hálózati nodeokat fog futtatni, de ahogy annak növekedése elér egy bizonyos szintet, ez már csak speciális szerverfarmokon lesz biztosítható speciális eszközökkel. Szerver farmonként elégséges lesz egy nodeot futtatni ami kapcsolódik a (bitcoin) hálózathoz, a többi szerver helyi kapcsolaton fog kapcsolódni ehhez az egy nodehoz.

A sávszélesség szintén nem lehet akkor probléma ahogy azt sokan gondolhatják. Egy tipikus tranzakció átlagosan 400 byteos (köszönhetően az ECCnek). Minden tranzakció két alkalommal kerül kihirdetésre a hálózat felé, ami átlagosan 1 KByteot jelent tranzakciónként. A VISA 37 milliárd tranzakciót hajtott végre a 2008-as üzleti évben, ez átlagosan napi 100 millió tranzakciót jelentett. Ennek megfelelően az ehhez szükséges sávszélesség 100 Gb/nap lenne, vagy máshogy nézve: 12 DVD avagy 2 db HD minőségű filmnyi sávszélesség, de pénzben nézve a jelenlegi árakon kb 18$ naponta.

Biztosra veszem, hogy már nem fog különösen nagy kihívást jelenteni 2 db HD mozifilmnyi adatot továbbítani napi jelleggel majd akkor (évek múlva), amikor a (bitcoin) hálózat eléri ugyanezt a méretet.”

Satoshi tisztán látta majd 10 éve is már, hogy miként tud kinőni a bitcoin hálózat. Ahogy a kis monológjában is szerepel, ma még szinte bárki hozzáférhet saját network nodehoz és letöltheti azt magának, azonban hamarosan ez már elérhetetlen lesz legtöbbünk számára. Tény, hogy nagyon nem is lesz rá szükségünk, hiszen egyre több olyan trusted wallet szolgáltató van, akik úgy biztosítanak online elérhető walletet, hogy ahhoz CSAK és kizárólagosan a felhasználó rendelkezik privát kulccsal. Nem a reklám helye, de ilyen fizikai kulcstárakat bárki vásárolhat akár a Trezortól, akár a Ledgertől.

[commercial_break]

Nézzük akkor a jelenlegi helyzetet: Alig két hét maradt hátra a BTC és a BCC chainsplitig, amire érdemes felkészülnie mindenkinek, aki már rendelkezik BTC-vel, avagy venni akar addig és megtartani a chainsplit alatt is:

 • A chainsplit során ugyanannyi BCC-d fog keletkezni a bitcoin cash blockchainben mint amennyi BTC-d van éppen akkor a bitcoin blockchainben.
 • Azonban ehhez CSAK akkor fogsz hozzáférni, ha rendelkezel a bitcoin wallet addressedhez tartozó privát kulccsal.
 • A trading platformok (coinbase, polinex, kraken, stb). NEM wallet szolgáltatók. Az ott tárolt cryptod és fiatod nincs egy a nevedhez kötött számlán tárolva, azokat jellemzően gyüjtő számlákon vannak, amiknek a privát kulcsához NEM férsz hozzá.
 • Az, hogy a trading platform a chain split után mit kezd a másodlagos blocklánccal (BCC), az a saját döntése. Nyilván a legtöbb platform fog felületet biztosítani a BCC kereskedéshez is, azonban az a saját üzleti döntésük, hogy a chainsplit során keletkező új pénzt odaadják-e a felhasználóknak, vagy zsebre vágják. Alig két héttel a chainsplit előtt erről a legtöbb nyugati kereskedelmi platform még egy szót sem nyilatkozott!
 • A leginkább logikus megoldás, ha kiutalod a crypto pénzedet saját walletbe.
 • A legjobb, ha tényleg saját a gépeden futó walletbe utalod ki ideiglenesen a BTC-det. Ilyen walletet le tudsz tölteni a hivatalos oldalról: bitcoin.org/hu/letoltes. Azonban arra készülj fel amit fentebb is leírtam. Nevezetesen, hogy egy-egy ilyen wallethez kell egy teljes network node, amihez le kell töltened kb 120 Gb-ot:

 • Amennyiben saját gép helyett valamilyen online wallet szolgáltatóhoz utalod ki a pénzed, akkor győződj meg arról, hogy a wallet szolgáltató felkészült a chainsplitre és lehetőséget fog adni arra, hogy hozzáférj a BCC chainhez is.

Mindenkinek (aki persze érintett benne) sok sikert kívánok a chain splithez és az egész SegWit aktiválási ceremóniához. Komoly akadályokon lendült túl újra a bitcoin és vele együtt a egész bitcoin közösség. A chain pontos üzleti kimenetelét megjósolni egyelőre nem nagyon lehet. A spekulációk persze már megkezdődtek, sőt egyes platformokon már megy is a kereskedés az egyébként még nem is létező pénzzel. A bitfinexen perpillanat 0.8712 a BCC/BTC árfolyamaránya. Ebből persze egyelőre még semmit nem érdekes levonni. Viszont érdemes elkezdeni bookmarkolni a BCC/BTC keresztárfolyamokat 🙂

Itt jegyezném meg, hogy fog némi zavart okozni a “BCC” ticker, mivel a Bitcoin Cash előtt is már létezett egy ilyen rövidített nevű coin (BitConnect Coin).

Bookmark the permalink.

43 Comments

 1. Köszönöm, nagyon hasznos cikk. Jól értelmezem az alábbiakat a bitfinexes keresztárfolyam ismeretében?
  Ha a BCC-BTC keresztárfolyam majdnem 1:1 akkor kvázi USD-ben nominálva az árfolyam nagyjából feleződni fog a BTC-t tekintve? Itt jön tehát be a jelentősége, hogy vajon a trading platform szupportálja majd a BCC-t is, vagy sem (?). Altcoin – BTC keresztárfolyamok pedig kvázi duplázódnak ilyen esetben (?) – ez mondjuk csak a bookmarking miatt jelentős, hogy viszonyítani lehessen az aug. 1. előtti keresztárfolyamokhoz – nyilván USD-ben a viszonyítás folyamatos marad az altcoinok esetében.

  • Egyelőre bármilyen nem érdemes spekulálni ezen. A crypto coinok árfolyamát minden esetben a kereslet és a kínálat határozza meg. A BCC coin megjelenésekor egy nagyon rövid és elemi pillanatig a BCC és a BTC között 1:1-es keresztárfolyam lesz. Ezt követően pedig a két pénz árfolyama elindul abba az irányba amit a kereslet és a kínálat diktál. Mondanám, hogy logikusan adja magát, hogy a BTC+BCC árfolyama augusztus 1 után azonosnak kellene lennie a BTC augusztus 1 előtti záró árfolyamával, azonban a crypto piacokon minden van csak logika nincs 🙂

   • Nagyon köszönöm a gyors választ. Igen, akárhogy nézem, a kiszámíthatalanság biztos:-).

   • Azért a kereslet kínálaton megfigyelhető, hogy 4-6 milliárdos napi volumen mellett viszonylagos egyensúly van felfelé a főbb 4-5 coinban (megjelennek a beragadók, eladók) tehát nem látom, hogy innen felfelé mostanában a főbb termékek árazottsági nagyságrendet válthatnának, mint történt az tavasszal. Ebben a volumenben én nagyobb esélyt látok lefelé csorgó konszolidációra (anno 2014). Persze ezt csak múltba való visszapillantóból látom, de valahogy mégis, több pénz kéne a kitöréshez. Mondjuk egy felfelé 50-100 % is valami 🙂

 2. Én kicsit kezdek belekavarodni. A ledger nano S-em doksiját végig olvasva a privát kulcsot a secure chipjében tárolja. A használata egyenértékű egy wallettel, azzal a különbséggel, hogy nem kell letölteni a blokkláncot, hanem 3rd party app-al kommunikál a blokk lánccal. Ebből kifolyólag jó megoldásnak kell lennie ennek is, a szétszakadásra, nem?

  Köszi!

 3. “A legjobb, ha tényleg saját a gépeden futó walletbe utalod ki ideiglenesen a BTC-det. Ilyen walletet le tudsz tölteni a hivatalos oldalról: bitcoin.org/hu/letoltes. Azonban arra készülj fel amit fentebb is leírtam. Nevezetesen, hogy egy-egy ilyen wallethez kell egy teljes network node, amihez le kell töltened kb 120 Gb-ot:”

  A Jaxx wallet-ben meg tudod nézni a a címedhez tartozó privát kódokat, szóval ez nem lehet jobb alternatíva mint letölteni 120Gb-ot?

  • De-de, sokkal jobb, viszont erre írtam: “Amennyiben saját gép helyett valamilyen online wallet szolgáltatóhoz utalod ki a pénzed, akkor győződj meg arról, hogy a wallet szolgáltató felkészült a chainsplitre és lehetőséget fog adni arra, hogy hozzáférj a BCC chainhez is.”
   A Jaxx kapcsán pont nem láttam még egyelőre kommunikációt.

 4. Szia!

  Írtad, hogy Kraken-t használod a kereskedéshez. Amikor márciusban BTC/BTU split volt, mi volt a policy részükről?

  Sajnos nem találtam visszamenőleges infót Krakenen, Poloniex viszont úgy fest, biztosította mindkét egyenleget!

  https://poloniex.com/press-releases/2017.03.17-Hard-Fork/

  • A krakenre nem vezették be a BU/BTU-t. Ennél többet nem tudok. Tippre gondolom benyetém a coinokat.

 5. Papir tarcara valo utalasrol mi a velemenyed?
  Mennyire ajanlod?

  Koszi.

  • Teljesen jó.
   A paper walletek vagy print formában tárolják magukat a privát kulcsot, vagy minden adatot, amiből elő lehet állítani a privát kulcsot. Mindegy, hogy online csinálsz walletet és gépeden tárolod a privát kulcsot, vagy készítesz egy papir tálcát, a lényeg, hogy MINDENRŐL legyen egy másolatod. Bármi történhet a papirral, bármi történhet a gépeddel, legyen másolatod a privát kulcsról biztonságot helyen.

 6. A https://multibit.org/ wallet nem tölti le a teljes chain-t, csak a fejléceket nézi végig, és a kulcsot tárolja.

  • Én a multibittel már szívtam. Egyrészt nem lehet belőle kinyerni (legjobb tudomásom szerint) a private keyt. Másrészt az általa használt címeket sem tudod pontosan, listaszerűen lekérdezni.
   Harmadrészt (ez az én hülyeségem volt) az utalási Fee-t kézzel lehet benne állítani, így nekem sikerült csodálatosan 0 Fee-vel utalni, ami be is ragadt és egy napom ment rá, mire sikerült dupla utalással visszaszerezni.
   Mindez 15 perc lett volna, ha a private key egyszerűen kinyerhető!

 7. Független Bankár

  Szia! Köszi a hasznos írást. A Trezor walletrol mi a véleményed?

  • Ahogy a cikkben is írtam, a Trezor egy nagyon hasznos eszköz a lokálisan, biztonságosan tárolt privát kulcshoz.

 8. Bitfinexen a BCC (Bitcoin Core) és BCU (Bitcoin Unlimited) token már jópár hónapja elérhető. A BCC nem erre a BitcoinCash-re vonatkozik a leírás alapján, hanem pont a nem forkoló eredeti láncra.

 9. A cryptopay.me biztonságos BTC tárolásra?

 10. Ez mi már?
  http://www.trustnodes.com/2017/07/20/coinbase-gdax-will-not-support-bitcoin-cash

  Kíváncsi vagyok, hova fut ez ki… megint megy a spekula, aztán hirtelen meggondolják magukat, amint betáraztak? Túlkombinálom?

  • Teljesen jól gondolod. Ezt már tegnap is írtam (vagy csak akartam?), a coinbase ezt most eljátsza és nem hiszem, hogy az egyetlen csapat lesz. Lássuk be, ez kihagyhatatlan ziccer az összes tőzsdének. Ráadásul ezt bárki elkerülheti, ha kiutalja a coinjait, szóval legrosszabb esetben is csak azt lehet rájuk mondani, hogy kihasználják a felhasználók tudatlanságát.

   • Cserébe mégis kilőtt a Bitcoin, de úgy, hogy lehagyta az összes altcoint is, vagyis azokat nem húzta fel magával, mint eddig. Valaminek még történnie kellett most.

   • Tegnap amúgy annyit megemlítettél, hogy felfüggeszti a GDAX is a ki és befizetéseket, de a linkelt hír arról beszél, ha jól értettem, hogy konkrétan lenyeli a Bitcoin Cash-t, vagyis azt nem fogja támogatni. Tehát a CoinBase és GDAX userek 31-ig vegyék ki a pénzüket, ha Bitcoin Cash-t is látni akarnak belőle. Ez picit drasztikusabb hozzáállás. De a délelőtttől fogva kilőtt Bitcoin árakat még mindig nem tudom hova tenni.

 11. Pontosan így érzem én is, ez egy tudatlanságra játszó elkenés a bálnáktól. Fontolóra vettem a közösség morálja és úgy általában pozitív mentalitása miatt fel kellene kérni egy coindesk-szintű médiumot, hogy szólítsa meg körkérdéssel a tőzsdéket, milyen politikával kezelik a split kérdést (nyilván soha nem merült fel még szerkesztői meetingen ilyesmi :P). Persze kevés már az idő átformálni a döntéseket ennyivel, de jó egy kicsit merengeni rajta: Egy ilyen PR sztori segíthetné – kedvező együttállás esetén – a globális értékrend regenerálódását és az egymás iránti bizalmat. Pedig az az egyik legfontosabb kötőerő, és vastagon része a blokklánc-szellemiségnek: az előremutató hatásai néha már egy klasszikus Star Trek utópia szintjén járnak. 🙂

  Ugyanakkor a szembenálló két pénz árfolyama nagyobb eséllyel mozogna együtt, amíg a valós teljesítményeik és kapitalizáció alapján szétválnak – így meg a cap-re nézve ez egyfajta inflációs hatás (x2 coin vol.) és azonnal szétválik kereskedésben az áruk, ami mögött nincs semmilyen valós fundamentum. Egyformán látjuk?

  Azért nézzük meg mi történne a tőzsdékkel, ha pl egy évtizeddel később történik majd ilyen azonos körülmények mellett: az userek többsége már nem teljesen noob, praktikus eszközök állnak majd készen – simán kiutalják a pénzüket… a tőzsde gyűjtőszámlája meg lerottyan minimumra… le is húzhatnák a rolót. Ma viszont még vadnyugat van.. 🙂

  Szerintem amúgy a cikkben “a node 120Gb-os letöltése” valamiért negatívan hat az IT-ben kevésbé járatosak számára, azt sugalja, hogy bonyolult dologról van szó. Valójában pár kattintás és mindent megcsinál magától a tárca alkalmazás; külső USB háttértárra vagy nagyobb pendrive-ra is letölthető a *komplett bitcoin blokktörténelem*! Ami használati szempontból talán nem értékes az átlagos felhasználónak, de a biztonságérzetét ennek tudatában mindenképp növelie kell.

  Csaba, nagyon szépen köszönöm a sok infót/tudást, amit a blogodon lehet olvasni! Azt viszont még érdemes lenne kifejteni a post kapcsán, hogy mitől és hogyan jelenik majd meg augusztus 2-án MINDKÉT láncon, különböző pénznemekben a lementett tárca coin tartama!

  • Két független blocklánc lesz. Lesz a mostani bitcoin blockchain amit a meglévő tárcákkal (pl Bitcoin Qt) tudsz elérni, és lesz egy teljesen független másik blocklánc amit meg a bitcoin ABC tárcájával tudsz elérni. Amennyiben saját tárcádban volt a pénzed a split előtt, akkor ugyanazzal a privát kulccsal tudsz hozzáférni mindkét tárcán keresztül mindkét blockláncban lévő ugyanazon walletedhez és persze ezáltalán az ahhoz kötött BTC/BCC-hez.

   Ezen túlmenően megvan a magam véleménye a split chain és annak várható hatása kapcsán. Különösen a két coin (BTC, BCC) későbbi viszonyára. Ma este terveztem volna írni erről egy kisebb szösszenetet, de most megmondom őszintén nincs hozzá sok kedvem, inkább meghallgatom néhányszor az “Until it’s gone”-t, ha mára rendkívüli aktualitását nyerte…

   • Pedig nagyon érdekelne szerintem sokunkat. Nekem pl. még ebből sem világos tisztán, hogy most akkor az új BTC + BCC = mostani BTC értékben, vagy esetleg mostani BTC = új BTC = új BCC (0. pillanatban) és akkor bármelyikből költök egyet, az mindegyikből levon majd?

    Tehát van teszem azt 100 mostani BTC-m. Split után lesz ugyanúgy 100 új BTC-m és plusz 100 MCC-m, vagy összesen lesz 100 és bármilyen nemben is költök egyet (BTC, vagy BCC), az a tárcámban lévő BTC-ből levon egyet.

    Bocsi, hogy ilyen szájbarágósan kérdezem, de ez totál kavarc most a fejemben.

    Egyáltalán ha most van 100 BTC-m (teoretikus sajnos) a Krakenen, akkor azt is érdemes átváltani gyorsan valami másra a split előtt, vagy épp ellenkezőleg: most jó, hogy BTC-m van, mert abból lesz 2 féle coinom is a split után, amelyek együttes értéke csak több lehet, mint az előtte lévő BTC? 😀 Nyilván az árfolyam is rendesen ingadozni fog. Kavarc, kavarc, kavarc. Tudsz egy kis rendet vágni a fejemben? 🙂

    • Lesz 100 BTC-d, amihez hozzáférsz a rendes módon, semmilyen változás nem lesz. Plusz ezen felül, egy bitcoin ABC tárcába ha importálod a private key-edet akkor lesz ott 100 BCC-d. Hogy melyiknek mennyi lesz dollárban az értéke? Na ez az egymillió dolláros kérdés 🙂

    • Vegyük azt, hogy MOST van 1 BTC-d a krakenen. Nézzük a scenariokat:
     – átváltod MOST fiatra, mondjuk eurora. Akkor MOST lesz 2348 eurod (beszarás, hogy ment fel ma…). Ebből a 2348 euroból azt veszel amit akarsz, már persze miután befizetted utána ugye az adókat, ehót satöbbi. De ami marad, abból pl tudsz venni egy repjegyet (csak oda) thaiföldre és a fennmaradó összegből kihúzol ott 5-6 évet.
     – átváltod most tetszőleges altcoinra. Akkor lesz belőle annyi altcoinod, amennyit éppen most ér. pl éppen most kijön belőle majd 12 Ether. Ebben az esetben innentől lesz 12 Ethered, amiből ugyan nem veszel repjegyet (egyelőre), de lesz 12 Ethered, amíg el nem adod.
     – ott hagyod a 1 BTC-det krakenen, poloniexen, gdaxon, vagy ahol van: semmi nem fog történni, augusztus 1 után is lesz 1 BTC-d, aminek az akkori árfolyama ma még nyilván rejtély, de valahová az egy doboz gyufa és null km-es Tesla Model3 kezdő ára közé saccolom.
     – kiutalod egy privát walletbe az 1 BTC-det és augusztus 1-ig nem bántod. Ekkor az fog történni, hogy lesz ez után is 1 BTC-d, viszont mivel rendelkezel a privát kulccsal, így hozzá fogsz férni a frissen leforkolódó “bitcoin cash” blockchainhez is a Bitcoin ABC klienssel, amiben ugyancsak lesz 1 BCC-d. Hogy augusztus 1 után az 1 BTC-d és a frissen létrejövő 1 BCC-d mennyit fog érni, az egyelőre rejtély, viszont tény, hogy mindkettőből lesz egy-egy darabod. Jobb esetben az 1 BCC-dből kijön majd egy retour jegy is a visszaútra, ha bármi miatt is hazajönnél.

     És persze ne feledkezzünk meg a legfontosabb scenarióról:
     – kiutalod privát walletbe az 1 BTC-det, majd boldogan vársz augusztus 1-ig, amikor is létrejön az 1 BCC-d is, majd telnek a hetek, mikor is rájösz, hogy basszus nem mentetted le a privát kulcsot és a gépedről meg a kutyád véletlenül letörölte a bitcoin klienst a privát kulcsoddal együtt. Ekkor nagyon szomorú leszel, hogy oda mind az 1 BTC-d, mind pedig az 1 BCC-d, előbb naponta nézel rá az árfolyamra, majd egyre-egyre ritkábban és néha anekdotázol a haverokkal, hogy “nekem basszus van egy bitcoinom, csak nem férek hozzá”, amikor is ők hatalmas tisztelettel néznek rád, hiszen tudják, hogy abból akkor már akár egy házat is lehet venni (vagy egy fél doboz gyufát…). Mindez 1-2 évvel azután lesz, hogy John McAfee élő adásban az amerikai NBC csatornán eszik meg a saját farkát: https://twitter.com/officialmcafee/status/887024683379544065

 12. Sziasztok, én csak nemrég olvasom a blogot és nagyon hasznos még ha nem is mindent értek elsőre.Van BTC-m uphold-on viszont nem tudom, hogy mit akar kezdeni a BCC-mmel, de sajnos segítsége kellene, hogy tudnám ezt a mentést megcsinálni, hogy biztonságban legyek. Esetleg egy link vagy pár mondatban a lépések.
  Köszönöm

  • 1. Letölöd a privát walletet pl a cikkben is szereplő bitcoin.org/hu/letoltes cimről.
   2. Elindítod és megvárod amíg szinkronizálja a blockchaint.
   3. Ha a wallet szinkronba került, akkor a “Receive” menüpont alatt, ott rányomsz a “Request payment” gombra, nem kell felette kitölteni semmit.
   4. Erre kapsz egy szép QR kódot alatta pedig az “Address”-nél látod a keletkezett privát walleted címét. Ezt elmented, mert erre kell majd utalni.
   5. Amennyiben biztos csak rövidtávra akarod használni a walletet (értsd az aug 1. átállás idejére), akkor ezt követően csak annyit tegyél meg, hogy a “Backup Wallet” menüponttal mentsd le a walletedet lehetőleg több helyre is (pendrive, esetleg írd ki CD-re).
   6. Ha megvan, akkor a kapott wallet addresre utald ki a pénzedet az uphold,kraken, akármiről. Ezt általában a Funding/Withdraw menüpont körül tudod megtenni, bár nyilván minden platformon máshol van.
   7. Ellenőrizd, hogy megérkezett-e a BTC-d a privát számlára. Ha igen, akkor hátradőlhetsz, mindent megtettél amit meg lehetett, hogy felkészülj. Várhatod a chain splitet.

   Ha nem csak rövid távon tervezel a privát wallettel, akkor érdemes a backup előtt még encrpytálni az egész walletet, ilyenkor egy extra password kell majd minden művelethez.

   • Koszonom meg az a kerdes hogy aug 1 utan hogy ferek hozza a BCChez illetve ugyan itt valik lathatova a BCC?

 13. PCK: a hozzászólások közt kicsit feljebb megtalálod 🙂

  VARIANCE:
  Köszi az infókat, ami még hasznos lenne:

  – egy “Bitcoin ABC klienshez” link, ha már létezik ilyen

  – Egészen pontosan milyen esemény, és főként milyen konkrét időpontra hangolva indítja be a splitet (mi a pontos időpont, amikor saját walletben kell lenni éppen)? Hol lehet erről olvasni még?

  • Fork Date: 2017-08-01 12:20 p.m. UTC

   olvasnivalók, letöltendők:
   – bitcoinabc.org
   – bitcoincash.org

 14. Facepalm, sorry. Köszi!

  Ez itt a lényeges annak, aki foglalkoztatja addig a coinjait:
  Fork Date: 2017-08-01 12:20 p.m. UTC

 15. Szia!
  Új vagyok még a témában. Az itt olvasottak alapján leszedtem a Bitcoin Core-t. Viszont mire kiutaltam rá a BTC-met ezt a figyelmezetést írta:
  Warning: Unknown block versions being mined! It’s possible unknown rules are in effect
  Olvastam, hogy mi ez a probléma, csak nem világos, hogy most van valami teendőm ezzel? Érhet így meglepetés?

  • Nem, ez teljesen ‘normális’, azóta van ez az üzenet mióta elkezdték a nodeok hírdetni a BIP91-es a block verzió fejlécben. Nem kell vele foglalkozni.

   • Köszönöm a válaszod!

   • “Papírra” lementett cím és privát kulcs mennyire megoldás? Nekem most ezen van. A trezorom ma jött meg sajnos. Mindenképpen le kellett volna kapni az egész node-ot?

    • Teljesen jó. Nem kell a teljes node, elég ha bármilyen módon is de rendelkezel a privát kulccsal és az addressel. Azt később bármilyen kliensbe be tudod tölteni, ami képes ezt kezelni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *