Bitcoin: fekete karácsony(!) – 2. rész

A történet első részét valahol ott hagytam abba, hogy a scaling debate eredményeként látványosan alulmaradt ‘BigBlockers’ erők a sebük nyalogatása helyett inkább a tettek mezejére léptek és a Bitcoin Cash hardfork után folyamatosan és módszeresen kezdték el mérgezni a Bitcoin közösséget. Ennek eszközei tettenérhetők, elég csak a Bitcoin.com-ra tekinteni, ami immáron hetek óta nyíltan hirdeti, hogy a Bitcoin Cash A Bitcoin és a hivatalos walletjükben is a Bitcoin Cash-t kezelik alapértelmezetten ezzel megtévesztve megannyi gyanútlan felhasználót, akik terveik alapján ‘csak egy Bitcoin walletet’ akartak letölteni.

Mindezen módszeres kampányok azonban egyre inkább váltanak ki rezisztenciát a Bitcoin közösségből. Míg a retorika szerint az összes “BsCore” hívő egy idióta és nem látják a fától az erdőt, addig a valóság az, hogy megannyi BsCore fannal beszélve azt látom, hogy mindenki pontosan látja az erdőt és a problémákat is, de a probléma megoldását nem a BigBlocker csapatban látják, hanem a Blockstreamben. Hatalmasat téved aki azt gondolja, hogy itt egy jó és egy rossz között lehet választani. Valójában két relatív rossz közül kell választani és minő meglépő: mindkét oldal szeretne baromi sok pénzt keresni…

Az előző részt azzal zártam, hogy napnál világosabb az év végi 10k-s Bitcoin árfolyam. A korábban már feltárt hashing power összefüggések alapján ugyanennyire világos az 1.8k-2k-s Bitcoin Cash árfolyam is. Alig 3 nappal az előző cikk után már stabilan 9500 dollárnál tartunk és gyanús, hogy akár még ma, de legkésőbb holnap szinte biztosan meglesz a 10 ezer dolláros árfolyam. A hétvége folyamán számos pozitív történet következett be.  Egyrészt lezajlott Rigában az év utolsó erősen BsCore orientált konferenciája (Baltic Honeybadger 2017 conf), ahol komoly megerősítést kapott a közösség a Blockstream csapatától. A SegWit2X-ből kétségtelenül győztesen kijött különítmény továbbra is az eddig kijelölt úton kíván haladni. Szintén komoly lendületet adott a Shinhan bejelentése (Dél-Korea második legnagyobb bankja), mely szerint a bank 2018 közepére az ügyfelei számára Bitcoin értéktár- és walletszolgáltatást kíván nyújtani.

A fák tényleg nem érhetnek az égig?

Egy jól ismert mondás szerint: “a fák nem érhetnek az égig”. Ez a mondás egyre sűrűbben kerül elő a Bitcoin kapcsán. Persze jó kérdés, hogy hol is van az ég és hol is tartunk most ahhoz képest. A legfrissebb, egyébként hitelt érdemlő technikai elemzések alapján a korábban már sokszor emlegetett parabolikus árfolyam pálya csúcsát valamikor 2018 februárja körül érheti el az árfolyam, ahol… leírni is alig merem… az árfolyam kb $100.000 dollár körül lesz. Ott egy félelmetes korrekció várható ami gyakorlatilag a 2018-as év nagy részét ki fogja tenni, de év végére már bőven túlszárnyalásra kerül a februári csúcs is. (Egyébként a félelmetes korrekció valahol 40 ezer USD körül lehet… khm.)

Hogy mi a franc hajtja ennyire a Bitcoint? Nyilvánvalóan a mainstream adaptáció. A startpisztolyt már ellőtték, kb két hetünk van a CME Group féle Bitcoin futures termékre, amivel szét fogják szaggatni a piacot és tovább hizlalják a parabolikus pályát. Az megvan, hogy a geek körökben népszerű Big Bang Theory sorozat következő epizódja (nov 30) miről fog szólni? Lehet tippelni 🙂 Majd 13 millió amerikai néző fogja fél órán keresztül kapni az influenct arról, hogy a srácok miként próbálják egy régi laptopról helyreállítani a walletjüket, amire anno poénból bányásztak néhány bitcoint…

A médián keresztüli mainstream adaptálódás fontos gyújtópontja minden fejlődő technológiának, különösen amikor már a szakmai sajtó mellett a szórakoztató részleg is felkapja a témát. A méltán autentikus Mr. Robot sorozat már tavaly bemutatott egy Bitcoin alapú utópiát. De a Family Guy már 2015-ben kikacsintott egy pillanatra a Bitcoinra és tett egy eléggé beteg célzást arra, hogy a Bitcoin a megoldás a pénzügyi problémákra.

Bármennyire is fura az érzés, de lassan tényleg bejön amit még a 6000 dolláros árfolyamnál vizionáltam október közepén:

[…] elérkeztünk oda, hogy hivatalos is parabolikus pályát vizionáljunk a Bitcoin árfolyamának. Ebben az esetben az árfolyam növekedését át kellene értelmeznünk 1000-es mérföldkövek helyett nagyságrendi mérföldkövekké. 10.000, 100.000 és így tovább, már hogy dollárban és 1 bitcoinra vetítve.

[commercial_break]

Na de miért is fekete karácsony ennek a postnak a címe: Az előző részben bemutattam, hogy mennyire ingatag lábakon áll a Bitcoin és, hogy ezen háttér milyen módon mérgezi napi szinten azokat, akik nem csak egy hiperbitcoinizálódó megtakarítást látnak ebben a crypto-fabatkában. Most nézzük ennek a történetnek a másik oldalát: Sokszor írtam már a blogon a személyes unikornisomról… arról a bizonyos “eredeti növekedési pályáról“. Aki követi a blogot rendszeresen az pontosan tudja, hogy mire gondolok. Ezen növekedési pályáról billentette ki az egész scaling debate a Bitcoint még júniusban és a hónapokon keresztül tartó sikertelen visszatérési kísérletek után egészen novemberig kellett várni, hogy stabilan vissza tudjon térni az árfolyam ebbe a sávba. Na ez annyira jól sikerült, hogy ha marad a jelenlegi növekedési ütem, akkor ma, de legkésőbb valamikor holnap el is érjük a sáv plafonját, ami valahol 9850 és 10k dollár között van. Onnan viszont simán befigyel egy komolyabb korrekció egészen a sáv aljáig, ami egészen véletlenül pont valamikor december 11-12 körülre várható. Árfolyamot nem szívesen tippelek, de személy szerint nem csodálkoznék, ha visszanéznénk $8k alá. Ezt követően a felugrások és a visszakorrekciók  már extrém mértékeket fognak ölteni, ennek a kezeléséhez pedig kötélidegzetek fognak kelleni.

Ha a tippem bejön és tényleg a CME Group futures kibocsátása előtt még végrehajtódik ez a pánikkorrekció, akkor várhatóan ez lesz az utolsó pillanat a világtörténelemben, amikor halandó ember még egyáltalán be tud szállni a Bitcoin üzletbe. Jelenleg SEMMILYEN garancia nincs arra, hogy a Bitcoin skálázási problémái rövid távon megoldódnának. Ennek megfelelően az árfolyam esetleges nagyságrendi ugrásai hasonlóképpen hathatnak a tranzakciós költségekre is. Márpedig azok fixek, nem függnek az utalt volumentől. Pl. egy 100 dolláros mining fee, komoly akadálya lehet, hogy halandó befektetési termékként tekinthessen a Bitcoinra… És ezt a 100 dollárt majd abból a Bitcoinból kell megfizetni, ami éppen parabolikus pályán húz a hold felé.

TO BE CONT…

Bookmark the permalink.

35 Comments

 1. Látom neked is van bioritmusod, hajnal 2-4 között a legjobb blogolni 🙂

 2. Én meg most megyek aludni. LOL. Vagy inkább jaj. 🙂
  Izgi post, izgi időszak. BTC tulajként pláne. Milyen jó, hogy a karácsony, a rég nem látott család, a projektem és egy Google verseny együttese tereli el a figyelmem az egészről ezidő alatt (persze most is itt esz a fene). Na jó éjt, csatlakozom az alvókhoz egy picit…

 3. Kezdünk függőlegesbe fordulni?

  A Lightning Network mikorra várható? Volt már egy teszt tranzakció kb. két hete. Annak hatására indult be az éppen aktuális emelkedés.

  De konkrét dátum sehol. Pedig nagyon kellene.
  Röhejes, hogy a core fejlesztők ELTANÁCSOLNAK a segwit használatától, amíg az LN nincs a helyén. Nem értem, hogy miért.

 4. Sziasztok!

  Az érdekelne, hogy a fórum közönsége mennyire bízik a várható korrekciók idején (pl. 10 000) a BCC értékmegtartó erejében? Ahogy láttuk nincs sok korreláció köztük. Kicsit talán inverz is? Már az is jó lenne ha nem bukna annyit lefelé. Szerintetek?

 5. Azért kissé belém nyilalt ez a februári 100 000. Ennyire eddig nem vártuk koránra, ha jól tudom. 🙂 De legyen!

  • Ez természetesen csak egy TA rajzolgatás eredménye, amit a Bitcoinnál érdemes óvatosan kezelni. Tudod ezek azok az ábrák, amikor hajlamosak minden nap az aktuális állapothoz igazítani, majd azt mondani, hogy: “tessék lássék, mi szóltunk előre” 🙂

   • Nos, simán el tudom képzelni, itt most megbojdul a méhkas. Kétségtelenül lesz valami! 🙂 Csak azt tudnám, hogy melyik másik kriptoba érdemes menekülni a korrekciók előtt. A mostani kis korrekciónál ment a BCH is vele. Erre mi lehet a megoldás? Bár lehet a szent grált keresem. 🙂 Valaki írjon valami taktikát, amire természetesen nem vállal felelőséget! 🙂

    • Komoly BTC esésnél az altok még komolyabban esnek. Fiatba érdemes menni. Vagy hodl, mert sose tudni, hogy az most kis korrekció vagy nagy. Eladod, erre már megy is fel.

     • fiatba átmenéssel a nav jár jól , már ha becsületesek akarunk lenni.

     • @roland tudtommal altba menekülés esetén is adózni kell. ugyanúgy realizálod a hasznot. aztán hogy altba vagy forintba vagy euróba az mindegy.

 6. Ha valóban ez fog történni, azaz a BTC árfolyama elkezd durván elszállni, akkor azt hogyan fogják az altok viselni szerinted? Követik a BTC-t szárnyalását(persze más arányokkal) vagy olyan szinten megkezdni mindenki az altokat BTC-be önteni, hogy durva korrekcióval a folyamat minden altot lefejez?

 7. Én kis miska vagyok itt, a többiekhez képest, de sztem itt BTC hiszti lesz, minden más le lesz ejtve. Nem fogják tétlenül nézni az altosok a szárnyalást, komoly haszonról mondanának le. Persze sosem ilyen egyszerű.

 8. Ismételt köszönet az írásodért. Szeretem olvasni a szavakba öntött meglátásaidat a
  várható történésekről. Az idő eddig igazolta, hogy mindig nagyon jól rátapintottál az általad végzett adatelemzésekből a valós háttértörténésekre és ennek várható kimeneteleire. Ez az elmúlt hetek BTC vs BCH csatái után is még nyilvánvalóbb. (Az az ominózus összeesküvés elmélet írásod a BCH-ról lám-lám mennyire jó megérzés volt valójában!!!)
  És én is nagyon egyetértek azzal, hogy egy új korszak kezdődik azzal, hogy megjelennek azok az intézményi befektetők a piacon, akik eddig próbálták az összes létező módon keresztezni a BTC útját. Az a felgyülemlett hiányérzet, a lemaradt eddigi haszonról fogja az első nagy lökéshullámot adni a piacon. Nyilván azok akik tőlük elsőként lépnek be a kereskedésbe, innentől szét fogják oltani a többi konkurens cég arcát is, mert a haszon lássuk be egyenlőre garantált és ezzel őket is
  egyre jobban ösztökélve a minél előbbi kockázatvállalásra. Ezek az alapok minimum 2x nagyobb erővel fognak pozitív kampányt folytatni a cryptopénzek piacáról, mint azt egy hagyományos esetben tennék. Ezek a folyamatok pedig mind-mind felgyorsítják az árfolyam emelkedéseket.

  • Akkor most innentől kezdve elmaradnak az egészséges korrekciók?
   Kína ICO stop, Jamie “hülye, aki Bitcoint vesz”. stb.
   Most délelőtt volt egy esés, vártam, hogy na akkor eresszünk kicsit a lufiból. De nem. Egyelőre megy ismét felfelé. Mintha alulról támogatná valami. Hasonlóan a Bitcoin Cash esetében. Azt sem engedik lejjebb, hiába száguld a BTC. Szépem megvárja, míg elfárad, aztán ő következik.
   Itt megy felfele minden. BTC, altok, szinte minden.
   Most szippantja be az emberiséget a Bitcoin őrület? Megtörténhet.
   Aztán amikor mindenki bent lesz? Na, akkor mit fogunk csinálni?

   Egyébként ezt már beszéltük:
   A Bitcoinnak előbb el kell érnie egy komoly méretet, le kell nyugodnia (ha tud) és csak utána tud pénzként viselkedni.

   A BCH fordítva akarja elérni – remélem nem sikerül, mert egyre unszimpatikusabb az egész banda.

   Aminek nem látom értelmét jelenleg: ICO-kba fektetni. Néhány megszaladhat, de a többség lagymatagul vergődik. Közben az a pénz máshol haladna felfelé.

   • Nagyon úgy fest a dolog, hogy maga a Bitcoin ilyen mértékű “kitartása” és szinte elképzelhetetlen értéknövekedési mutatói olyan folyamatokat indíthat be, ami miatt mindenkit valamilyen mértékben és formában majd az elkövetkezendő időkben ennek a részese szeretne lenni. (mert az már úgymond egy státuszszimbólummá is válik, mint mondjuk a Facebook-on fent lenni.) És mivel a BTC-k száma igen csak behatárolt ( nem tulipánhagyma, amiből azért az idők folyamán annyit lehet termeszteni, amennyit akarunk) , így aki lemarad azok közt biztosan sokan lesznek, akik majd beérik először a BCH-val és a BTG-vel, majd a többi lemaradó pedig a többi altcoinok népszerűségét és egyben az értékét fogják egyre nagyobb mértékben növelni.

  • @TTomas, Anélkül, hogy ismeretlenül is fényeznélek, szeretném kifejezni, hogy nagyon előrehaladott a levezetésed ill. a meglátásod. Zseniális, ahogy a várható folyamatokat valószínűsíted és a mögöttes mozgatóerőket låtod! Maximálisan így gondolom én is.

 9. nem lehet hogy a piac tularazza jelenleg az intezmenyi befektetok eljovetelet?

 10. BCH/BTC keresztbe mit láttok bele? Folytatódik a nagy emelkedő trend, vagy a kicsi gyengülő? 🙂

 11. “A legfrissebb, egyébként hitelt érdemlő technikai elemzések alapján a korábban már sokszor emlegetett parabolikus árfolyam pálya csúcsát valamikor 2018 februárja körül érheti el az árfolyam”, sry hogy megint rákérdezek, de esetleg nem tudod alátámasztani egy linkkel?

 12. ezek a hétvégi nagy emelkedések ( vagy esések ,,, bár ez ritka manapság ) nem igazán tesznek jót a cme futures bevezetésének a gap risk miatt. a cme-nek önmérsékletet kell majd tanúsítania a margin mértékének a meghatározásánál. szerintem itt megy most a legnagyobb vita a brókercégek a kibocsátó és a hatóságok között. egy határidős termék esetében egy 15%os hétvégi gap risk katasztrofális hatásokkal járhat. azon sem lepődnék meg ha dec.11.-én nem indulna el a kereskedés. nálam egyébként az a nagy kérdés, hogy a kontraktusok short oldalán kik fognak majd állni.

  • Pontosan. Én abszolút nem értem hogy a btc és a futures egyáltalán hogy jön egy lapra.

  • “a kontraktusok short oldalán kik fognak majd állni.”

   Esetleg azok, akinek van mondjuk 50 k BTC a zsebükben, és azt ráborítván 10k-s árfolyamon a piacra elégedetten bezsebelik a jól eltalált futures-ön keresztül a nyereséget.

 13. Nem tudom, hogyan működnek ezek a “future”-ok, de az teljesen kizárt, hogy short-olni fogják a BTC-t? Nem történhet meg olyan, hogy lenyomják 1000 körüli az árfolyamot, hogy majd ott vegyenek?

  • De 🙂 Bármi lehetséges. A valószínűsége az 1000-neki kicsi.

  • Dehogynem…Pont ez a lényege, hogy az intézményiek is shortolhatják majd. Szóval a bitfinexes, tetheres fiúk nyomhatják majd a pumpát, ha a másik oldalon is nagyfiúk lesznek…A CME manipulálni fogja az árfolyamot a pozicióik tudatában, mert a futures lejáratkor nekik kell kifizetni a különbségeket. Ehhez vagy lepaktálnak a tehternyomdászokkal vagy harcolnak ellenük. Honnan tudhatjuk, hogy a BTC-t lufizó, miatta piacot veszítő intézményiek nagy része nem egyből shortolni kezd, vagy hogy Dimonék nem táraztak be előre, amikor diszkontálták az árfolyamot? Kötnek 5k-s árfolyamra futurest és nyakon öntik a 10k-n a kisbüfiket, akik hozsannáznak, mert mainstream lett a BTC… Sell the news – túl egyértelmű lenne, ha az történne, amit mindenki vár. A cápák nem abból szoktak profitálni, amiből a plebs. Eddig bitfinexes, bithumbos pulikutyák (Ver, Jihan Wu) terelgették a nyájat, de most megjelennek az igazi farkasok, lehet visszasírjuk még őket…

 14. Van egy token, a REP (Augur).
  Attól függetlenül, hogy én egy ígéretes technológiának látom, van még egy érdekessége:
  https://etherscan.io/token/tokenholderchart/0xe94327d07fc17907b4db788e5adf2ed424addff6

  “The Top 500 holders collectively own 91.73% (10,090,184.07 Tokens) of REP”.

  Ez az 500 ember folyamatosan figyel arra, hogy legyen elegendő forgalma a REP-nek, nehogy lekerüljenek az exchange-ekről, az árat is stabilnak mondanám. Stabil úgy, hogy nagyon alacsonyan van az ICO-hoz képest, tehát bőven mínuszosok a tulajdonosok.

  Mit gondoltok, nem lehetne ez egy menekülő coin? Az az 500 ember csak nem fogja magát megszívatni és még lentebb tolni az árfolyamot …

  • Úgy érted, hogy ameddig nekik nem áll érdekükben eladni sokat/mindent vagy nem dől be a projekt, mert akkor ott világvégeparti lesz 😀

   • Nem tűnik úgy, hogy bedőlne, elméletileg hamarosan jön az éles verzió, beta-ban már működik. Helyükben meg én sem adnám el ilyen áron, úgy csak durva veszteséget relizálnának.

  • Menekülőnek ott a dollár és az euro. A crypto semmiképpen sem menekülő :DD

 15. “2018 februárja körül érheti el az árfolyam, ahol… leírni is alig merem… az árfolyam kb $100.000 dollár körül lesz. Ott egy félelmetes korrekció várható ami gyakorlatilag a 2018-as év nagy részét ki fogja tenni, de év végére már bőven túlszárnyalásra kerül a februári csúcs is. (Egyébként a félelmetes korrekció valahol 40 ezer USD körül lehet… khm.)”

  Na akkor most 100k nál v. 40k nál lesz a korrekció, vagy én nem értem a szöveget.?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *