Bitcoin kibeszélő: $100k pricetag és a CME group Bitcoin futures

A blogos kommentek és a facebookon általam követett közösségi aktivitások alapján úgy látom, hogy most a címben szereplő két téma izgatja legjobban a hazai közösséget.

Kezdeném is az előző cikkben megemlített $100k-os célárral. Talán logikailag nem volt egyértelmű, de a “Bitcoin: fekete karácsony” cikksorozat a legkevésbé sem arról szól, hogy én bármilyen célárat is adjak bármihez. A cikksorozat lényege, hogy bemutassam a nemrégiben csatlakozott új olvasóknak azt, hogy milyen szinten ambivalens az a piac, amire éppen a megtakarításaikat akarják beönteni. Egyik oldalról óvodások szintjén működő konfliktuskezelési képességekkel ássák alá az ellenérdekelt felek a közösség bizalmát és ezáltal próbálják saját anyagi haszonszerzésüket előtérbe helyezni, másik oldalról viszont adott egy közösség, aki nem akarja mindezt tudomásul venni és igazából még az sem nagyon zavarja, hogy nyilvánvalóan mesterségesen pumpálják fel az árfolyamot. Ennek a “csalinak” a célja az lehet, hogy a lufit pumpáló lelkes közkatonák szeretnék minél magasabban eladni az évek alatt összekuporgatott bitcoinjaikat.

Ám a lufiknak van egy nagyon fura sajátossága, baromira nem lehet jól meghatározni, hogy pontosan mikor fognak kipukkanni, ráadásul a pénzügyi lufik kapcsán az sem biztos, hogy a kipukkanás után azonnal ereszt le, vagy csak nagyon lassan fut ki belőle a levegő. Sokan hasonlítják a jelenlegi helyzetet a 2013-as Bitcoin pricetag crashez, ám a két esetet kár egy lapon említeni, annyira különböző a piaci környezet. Akkor a felfutást egy regionális bankrendszer-összeomlás vezérelte, amit mára “ciprusi gazdasági krízisként” ismerünk, amikoris nagyon sokan vizionálták egy teljes világméretű gazdasági crasht. Mivel ez nem következett be, így nagyon hamar ki is pukkant a pánik okozta Bitcoin lufi.

Ma azonban nincs semmi hasonló történet. A Bitcoint perpillanat nem hajtja semmilyen akut pénzügyi krízis. Egyszerűen elérte a mainstream adaptációt. Ez a fajta adaptáció miatt hiszik sokan, hogy a perpillanat bizonytalan háttérrel (tether) felpumpált Bitcoinra szépen lassan rákapnak a népek és az intézményi befektetők belépésével önálló életre kel a “szörnyszülött”. A tether kapcsán csak halkan jegyzem meg, hogy az elmúlt 24 órában újabb 50 millió USD-nyi tether került “kinyomtatásra”… Ebből 30 millió alig 2 órája, nem nehéz kitalálni, hogy mi fog történni várhatóan néhány órán belül ezen hatalmas mennyiségű USDT-vel… Nyilván a pumpával megvárják azt, hogy az ázsiai (különösen a Japán) régiók felébredjenek. A 30 millió USDT bőven elég lehet, hogy 10k felé tolják az árfolyamot, ahol beindul egy epic FOMO faktor, ami érzésre szerintem (és ez most kivételesen a saját véleményem…) meg sem fog állni 11,5-12k dolláros árfolyamig.

A $100k dolláros célár is ezen várakozásokhoz kapcsolódik. Mivel többen is kérdeztétek, hogy honnan jött az idézett TA tipp, ezért megosztom az alábbi képet:

Persze ne feledjünk el, vonalakat egy ábrára bárki tudhat húzogatni… Az adott elemző hitelességét a korábbi predikciói és publikációi adják.

Hogy mennyire tartom reálisnak és tarthatónak ezt a növekedési ütemet? Ez számos dolog függvénye, függ attól, hogy mennyire is hitethető el az emberekkel (és különösen az intézményi befektetőkkel), hogy ez itt már a mainstream adaptáció és MA minden dollárt érdemes az OLCSÓ bitcoinba fektetni. Ehhez még kellene egy keveset tolni a Bitcoinon és fenntartani azt december közepéig. Na ez az a feltételezés amivel kapcsolatban komoly fenntartásaim vannak. Éppen ezért bármennyire is szép a fenti ábra, az sajnos csak egy logikus tech analízis output, ami igen ritkán szokott egy az egyben beválni.

Térjünk akkor át a CME Group Bitcoin futures-re, ami a nagy képlet másik fontos tényezője.

Az CME Group által jegyzett Bitcoin futures a szintén a csoport által jegyzett CME CF Bitcoin Reference Rate (BRR) alapján kalkulálódik. A futures contract értéke fixen 5 bitcoin, a kontraktusjegyzési időszak munkanapokon lehetséges csak. A kontraktusokat kétféle periódussal lehet megvásárolni: Negyedéves (márciusi kezdéssel) és havonta kiadott jegyzéssel. A kontraktus összesen maximum +/- 20%-os árfolyam fluktuációt engedélyez a kibocsátáskori BRR árfolyamhoz képest. A 20%-os meghaladó árfolyamingadozás esetén felfüggesztésre kerül a kontraktus. Ez utóbbi nyilván azért egy fontos kivétel, mivel a futures-ökkel nem csak longolni, de shortolni is lehet.

Ennél is fontosabb viszont, hogy miként is működik a BRR kalkulációja. Ez nem egy realtime érték, hanem napi jegyzésű referenciaérték, amit munkanapokon londoni időzóna (GMT+0) szerint délután 4-kor tesznek közzé a délután 3 és 4 közötti forgalmi adatok aggregálásából. Az indexhez a nagyobb tőzsdék aggregált forgalmát használják fel, melyek között ott van a Kraken, Bitstamp, GDAX és még néhány további cryptotőzsde is.

Nagyjából ennyit érdemes tudni a CME Group határidős Bitcoin termékéről, amely az előzetes információk alapján december 11-én kerül kibocsátásra. A határidős termék mögött annak kibocsátója (CME Group) vállalja, hogy 1:1-ben tart letétben Bitcoint, melyet az ügyfelek a kontraktus terminálásával lehívhatnak. A CME Group vezetőségének nyilatkozata alapján feltett szándékuk a Bitcoin árfolyam fluktuációjának megregulázása, melynek érdekében a készleten tartott Bitcoinok kapcsán aktív portfóliómenedzsmentre készülnek.

Röviden tömören ennyi… Jöhetnek a vélemények, gondolatok és minden más ami jól esik… 🙂

[commercial_break]
Bookmark the permalink.

135 Comments

 1. Érdekes ez a grafikon és a reakciók – a twitteren.
  Amikor még sehol sem volt a tízezer, drukkolt mindenki, hogy meglegyen. Most pedig alig hiszik el és gyanúsan nézegetik. Crash-t vizionálnak, miközben azzal telt az elmúlt időszak, hogy lelkesen vonalakat rajzolgattak a logaritmikus grafikonra – aminek a végén nem tízezer, nem százezer, hanem millió dolláros bitcoin volt. De azért nem több, mert véget ért a grafikon.

  Persze a többség optimista:
  “sell order wall at 10k shows that if it breaks through it’s goin to the freakn moon”

  Én kiegyeznék a fenti vonalakkal. Ráadásul logikusnak is tűnik. Éves szinten egy tízszerezés bizony százezret jelent jövőre.
  Ha valaha valahol megállapodik az árfolyam, elkezdhetjük pénzként is használni.

 2. Erről van valami infó?
  “A határidős termék mögött annak kibocsátója (CME Group) vállalja, hogy 1:1-ben tart letétben Bitcoint, melyet az ügyfelek a kontraktus terminálásával lehívhatnak.”

  A FAQ ezt írja:
  “Settlement: Cash settled by reference to Final Settlement Price, equal to the CME CF Bitcoin Reference Rate (BRR) on Last Day of Trading.”
  http://www.cmegroup.com/education/cme-bitcoin-futures-frequently-asked-questions.html

  Vagy félreértem a dolgot?

  • Jót kérdeztél, erre most így kapásból nem tudok válaszolni, de úgy egyébként a futures termékek minden esetben “fully covered” állapotúak, ahogy én tudom. De ha ebben tévedek, akkor majd kijavít valaki.

   • én úgy gondolom, hogy nem lesz btc-ben a fizikai elszámolás. nem is tudom, hogy jelen pillanatban ezt hogyan lehetne kivitelezni . termény vagy olaj esetében a long kap egy warehouse certifikátot amivel el lehet ballagni a cushingi raktárba és felpakolni a 2 hordó olajat az utánfutóra és kész .másrészt sok esetben a brókercég kifejezetten nem is engedi a fizikai teljesítést. még pénzügyi termékekben sem . pl államkötvény határidő . jelzik , hogy vagy zárd le vagy kösd át a következő lejáratra .

   • Mit ertesz azon, hogy fully covered? Az equity indexek, interest rate es logikusan mar jopar commodity es mezogazdasagi termek, tovabba az FX futures, – ahova varhatoan a $BTC-t is be fogjak sorolni – cash-settled.

    • Ahogy én tudom, a cash-settled azt jelenti, hogy a ténylegesen meg is veszik az adott árucikket, de azt nem szállítják “fizikailag” a befektetőhöz, hacsak azt a befektető külön (saját költségén) nem hozza el/hívja le. De tény, hogy ezen a téren kissé ismeretlen terepen járok, úgyhogy hozzatok kérlek képbe, ha nagyon félreérteném a dolgot 🙂

   • Én kereskedtem határidős olajjal, gázzal és annak opcióival. Nem néztem most utána, de szerintem csak az adott árfolyamon lévő BTC $ értéke lesz csak. Az olajnál a lehívásnál sem az van hogy kiszállítanak hozzád 5000 hordó olajat, hanem $ értékét kapod.

 3. Azt tudjuk hogy a tether mennyisége valószínűleg nem kóser. De ez nem befolyásolhatja a CMEGroup értékesítéseit? Vagyis a bizalmat az árfolyam iránt, a befektetők részéről?

  • Nem hiszem, hogy a CME Groupot ez valóban érdekelné. A CME Group nem vak bolondokkal van kitömve, évek óta kőkeményen benne vannak a crypto bizniszben, csak nem kifejezetten reklámozták eddig ezt. Többek között befektetők a Digital Currency Groupnak. A DCG többek között az eszmei szerzője és a lebonyolítója volt a NYA (New York Agreementnek), mely egyrészről tető alá hozta a SegWitet, másrészről pedig szintén tető alá hozta a sikertelen SegWit2X kezdeményezést.

   • Akkor ez az esemény akár garancia is lehet, hogy a közeljövőben nagy gebasz nem kívánatos. Lehet túl optimista vagyok.

 4. Elindult egy korrekcios folyamaf?

  • Ebben az évben a záró árfolyamokat nézve kb. minden harmadik napon volt nagyobb a változás 4%-nál. No para! 🙂

 5. Szia,

  Ebbe szerintem meg a CME-nek is bele torhet a foga, talan nem is az a kerdes hogy beletorik vagy sem inkabb az hogy mikor!
  Korabban irtam, hogy Mark Hart egyik interjujaban beszelt arrol, hogy a hedge fundok kb. 0.5%-a rendelkezik igy vagy ugy BTC-vel viszont a hedge fund managerek kozel 5% rendelkezk sajat szamlan BTC-vel.
  Azt nem tudom, hogy a befektetesi piacnak mekkora resze probal majd BTC-t vasarolni,de a napi 1800BTC meg $10k-os aron is $18M-nak felel meg…
  Ez havi szinten ~550M$; negyedevente pedig tobb mint 1,5billio$…
  Na most azt tudjuk, hogy CME tartalekalapu rendszerrel dolgozik, nem hiszem hogy a BTC-ket le lehetne hivni a szerzodes lejarata utan sokkal inkabb keszpenzes elszamolassal fog tortenni.
  Azt se feledjuk, hogy 1 ilyen szerzodeshez 2 fel kell ugye; 1 vevo es 1 elado is…
  Ki fog az eladasi oldalon allni, ha az arfolyam napi szinten konyeden 10-15%-ot mozoghat, majd jon a hetvege amikor is nem lehet hozzaferni ill. kockazatot kezelni…
  vagy majd egy csendesebb penteki nap utan hetfon mondjuk vagy 1 esetleges hosszu hetvege utan (4 kereskedesi nap szunetel) nyit a piac nem tobb mint 20%-os elmozdulassal….mikozben a valosagban ment mondjuk az arfolyam esetleg 30-40%-ot….ki fizeti a kulonbseget…(gondolom senki)…
  A GBTC is atlagosan 20%-os premiummal forog a BTC arfolyamahoz kepest, ki akar 20%-os premiumot fizetni…
  A lenyeget pedig ne felejtsuk itt nem lehet majd a piacra onteni mint a nemesfem piacon 1-2 eves termelest, mert az ar emelkedesevel parhuzamosan nem fog megjelleni exta mennyisegu valos BTC…
  Szoval hosszabb tavon komoly ketsegeim vannak ezzel kapcsolatban, rovid tavon mukodhet es kicsit stabilizalhatja az arfolyamot ill. csokkentheti a volatilitast,de idovel ahogy egyre kevesebb BTC lesz hozzaferheto a felezesek miatt, komoly problemak adodhatnak….
  Tovabbra is tartom, hogy talan nem is a BTC ara hanem 1 BTC vasarlo erteke ami igazan fontos lehet a jovoben….
  7-7,5 miliard ember el kozel 1 milliard otthonban, szoval elmeletileg majd vehetunk lakast hazat 0.02BTC-ert esetleg 0.2BTC-ert???
  CME group jol mukodik nyersanyagoknal, mezogazdasagi termekeknel es 1 sor termeknel,de digitalis devizanal nem vagyok meggyozodve. hogy mukodne ez mert nem lehet majd “haveri” alapon ill. 1 kozponti allami szervvel olyan torvenyeket hozni ami a BTC arat megregulazna….vagy majd itt is bemondjak hogy most eppen nem lehet vasarolni vagy csak eladni lehet mikozben a piac robog a maga utjan…
  🙂 erdekes lesz az biztos

  • Valamiért az én fejemben az van, hogy a CME Groupban nem totálisan idióták ülnek, akiknek fogalmuk sincs a Bitcoinról, végül is évek óta invesztálnak nem keveset a Bitcoinhoz kapcsolódó üzleti szereplőkbe, hátha ragadt rájuk valami…
   Persze lehet, hogy totálisan tévedek és tényleg ennyire szűk-látókörűek. Tudja a franc. Van még a tervezett startig kb 14-15 nap… Addig még bármi történhet, akár az is hogy a jó Isten véletlenül nullával oszt… Statisztikailag megvan ennek is az esélye.

   • Ez sem mas mint a forglombol es dijjakbol ok is reszesedni szeretnenek, ha pedig kozeli kapcsolatuk van a banyasz cegekkel akkor jo kis bennfentes kereskedes lesz ebbol, ha pedig az ar nem akarna esni akkor majd a banyaszok atallnak a BTC-rol BCH-ra…igy a tranzakcios dijjak tovabb nonek majd a BTC-nel es sikerul majd jo nehany befektetot ill. intezmenyt jol lehuzni…
    Nem vagyok biztos hogy bizonyos dolgokat lehetne vegyiteni, tuzet a vizzel, digitalis decentrelizalt devizat tartalekalapu kozpontilag iranyitott kereskedesi rendszerrel…
    Nem mondom hogy nem hiszek blockchain alapu elszamolasu rendszerrel…mert ilyennel jo nehany helyen Nasdaq ill. ASX-en is probalkoznak ill. tesztelgetik,de forditva nem tudom hogy mukodhet az ugy…

    • Alapvetően nincs ellenemre a szektikusságod, mindettől függetlenül én valahol szeretnék abban hinni, hogy a Bitcoin futures akár jót is tehet magának a bitcoinnak. Nopersze komoly pénzt én se tennék rá.

  • kb hasonlóan látom én is. egy futures termék akkor működik jól ha van sok hedger meg sok spekuláns. itt azt nem látom egyelőre, hogy kik lesznek a hedgerek. egyébként ha valaki ebben az évben ellenőrzött piacon akart btc-t venni akkor az áttétlesen végül is megtehette akár komolyabb méretben is . volt több olyan elfogadható méretű cég aki a blockchain-t meg a btc-t beemelte az üzleti modelljeibe. .ezeket a cuccokat megvéve végül is részt lehetett venni a dologban .ősz elejétől pedig már ott volt akár a 4 svéd nasdaq etp. két btc (eur és sek) és két etherum (szintén eur és sek ).

 6. Koreában már megvan a 10000.

 7. Miért tér ott el ennyire? Ott nyomatják az USDT mókát?

 8. Zimbabwe-ben meg mar mult heten megvolt a 13500$

 9. Nem egy kategória.

  • Egyelore nem; de ha Zimbabwe-ben nem is hivatalos penzkent funkcional joval tobben aranyaiban tobben hasznaljak mint Koreaban, pedig Korea az egyik legfejlettebb IT es digitalis technologia teruleten…(a forgalomba es tranzakciokba pedig az is beleszamit).
   Remelem nem hiszed hogy Zimbabwe-ben a szavanan setalgat a lakossag nagy resze esetleg a tuz korul tancolgatnak…lehet hogy nincs olyan gyors az internet mint koreaban es nincs mindenkinek Samsung telefonja,de a novekedesi potencial a gazdasagnak joval magasabb mint Koreanak…
   Mindig erdekesnek talalom amikor az europaban esetleg usaban elo emberek Azsiarol esetleg afrikai orszagokrol ugy beszelnek mintha azok a kokorszagban lennenek….
   Aztan az ember szembesul a valosagban, hogy Parizs legfelkapotabb bevasarlo kozpontjanak vecejeben nem tudod hova lepj mert olyan “gane kosz van” mig a lesajnalt azsiai es afrikai orszag repuloteren levo wc-jenek a foldjerol akar ehetnel is mert olyan tisztasag van…(es ezt most tulzasnak veszed mindaddig amig nem szembesulsz a valosaggal).
   Az emberek nagy reszenek eleg hamis kepe van a vilagrol….

   • Kedves Tamás!

    Nem vagyok hülye, tudom hogy kb. mi van ott. De azért kösz az igyekezeted, Spektrum helyett voltál Natgeom. 🙂 Ennek ellenére én a második legforgalmasabb bitcoin tőzsde áráról beszéltem (Bithumb), úgy érzem azért ez más volumen mint Zimbabwe forgalma. Nem tudom miből gondolod, hogy lenézek bármilyen országot is. Be cool!

 10. A bitcoin ára úgyanazért emelkedik, amiért a részvények árai. A meggazdagodás érdekében eszetlenül ugrálnak bele és mivel korlátozás nélkül könnyedén be lehet lépni, a birkák megjelenésével szárnyal az árfolyam. Nem szabad elfelejteni, hogy egy masszív reklámhadjárat is folyik annak érdekében, hogy minél több embert meggyőzzenek.
  Az bizonyos, hogy amíg hisznek az emelkedésbe, emelkedni fog az ára és amíg emelkedik, addig könnyű hívőket toborozni.
  Nézzük meg viszont a gazdasági hátterét. Tudtommal a fiat pénzekkel azért játszadoznak az egyes államok, hogy egy kicsit szabályozni tudják a gazdaságot, ahogy a 2008-as összeomlást is ezzel fogták meg (tolták el).Tehát az állampogárok nyakába zúdítottak több kamionnyi pénzt, amit már korábban fedezet nélkül elköltöttek.
  Mire rendeződni látszik a helyzet (szerintem csak látszat), akkor jön egy vezető, aki azt mondja: forduljatok el ez eddigi rendszertől, gyertek inkább hozzám egy független virtuális világba, ahol nem parancsol senki, de azért a való világgal megtartjuk a kapcsolatot, legalábbis ami kedvez nekünk. Meddig fogja tűrni a hatalom ezt a kiválást, főleg úgy, hogy a megmentésre szánt pénz egy része is itt landolt. Lehet a következő egy virtuális világ megalapítása lesz, ahol adót sem kell majd fizetni sőt semmilyen szabály sem lesz. Eljön az igazi demokrácia.
  De visszatérve a valósághoz a legtöbb előadás is arról szól, hogy hogyan lehet meggazdagodni, hogyan lehet nagy pénzt keresni. Győzögetik egymást a befektetők és próbálnak minél több friss befektetőt bevonni, fenntartani a piramis építését. És persze a sok élelmes befektető közben megalkotja a saját kis cryptoját, amivel satoshi nyomdokaiba szeretnének lépni a semmit nem érő számítógépes jel árát feltornázva a csillagos égig.
  A bitcoint mint pénzt egy ideig el kell felejtenünk, hisz ki az a hülye, aki elkölt egyet is belőle , az óriási forgalmat a spekuláció generálja és csak töredéke a fizetés, még az is csak közvetlenül, mivel a kereskedő legtöbbször azonnal visszaváltja fiat pénzre.
  Sokan az internethez hasonlítják, de internet nem volt és feltalálták. A fiat pénz meg volt, van és talán még egy darabig lesz is, ezért nincs vele betöltve semmilyen űr.
  Ez olyan, mint az elektromos autó. Egyszerű szemfényvesztés a környezetvédelem oltárán, amíg az áramot hőerőművekben termelik, többszörösen szennyezve a környezetet, nem beszélbe az akkumlátorok előállításánál is fellépő környezetszennyezést.

  • Arra nem gondolsz, hogy “most jött el az idő”?
   Minden, mindig változik. Hatalmas utat tett meg az emberiség pár ezer év alatt és eljutottunk a globális, digitális pénz igényéhez.
   Egyre inkább azt gyanítom, ez még csak a kezdet. Az árfolyam “kénytelen” emelkedni, hogy elférjen benne az emberiség vagyonának egy szemmel látható része. Ez most még ki lehet használni, később valószínűleg lenyugszik.

   • Miért kellene az árfolyamnak emelkednie, hiszen a cryptok száma nincs korlátozva, ráadásul kreálnak valamilyet, aztán bitcoint vesznek belőle, aztán bitcoinért meg vesznek dollárt.

    Eljutunk egy globális digitális babiloni zűrzavarhoz. A bányászok vitáznak, legnagyobb nyereség érdekében és a hatalomért, a nagy játékosok huncutkodnak, az ügyes üzletemberek meg kifacsarnak belőle, amit lehet. Napi szinten kreálnak jópár cryptot, mindegyik valamiért egyedi. Na ebben igazodjon ki valaki.
    Nagyon emlékeztet a ´89 után hozzánk is betört piramisjátékokra, csak ez globális szinten terjed. Újdonság, titokzatos háttérel, meggazdagodási reményekkel.
    Biztosan emlékszel, mikor autóbuszokkal hordták össze az embereket, hogy 1200 márkáért vegyenek német befektetést. Még talán mindig megvan az a részvénynek tűnő papír, amit osztogattak. Nagyon vonzó volt, szerencsére akkor még nem volt rá valóm, de nagyon sokan beleugrottak.
    Itt folyamatosan pénzről beszélünk, de nem arra megy az irány. Szuper spekulációs eszköz, ami egy számítógépes jel, egy okosan megírt algoritmussal generálva és Magyarországnak elegendő árammennyiséggel fenntartva. Ennyi erővel a gazdálkodj okosan pénzeit is használhatnánk, egy írásvédett táblázatkezelőn evidálva.
    Mindenkitől azt hallom, micsoda csoda ingyen, gyorsan utalni, aztán a valóságban azért nem így működik. Amíg a spekulásnsok kezében lesz, addig nem lesz pénz belőle, főleg nem a mindennapi vásárlásoknál.
    Az üzletesek ugyanúgy fogadják el, mint az Erzsébet utalványt, a nagy gazdasági versenyben, mindent meg kell tenni a vásárlókért, különben lemaradsz.
    Hogy mit hoz a jövő, senki sem tudja, de amíg a nagyhatalmak nem állnak be emögé, addig csak egy jó drága divatnak lehet tekinteni. Az interneten nem lehet korlátozni, de illegálisnak lehet nyilvánítani és szerintem rögtön meg is teszik, amint a gazdasági nagyhatalmi érdek úgy kívánja.

  • “… amíg az áramot hőerőművekben termelik, többszörösen szennyezve a környezetet, …”

   Ennek fussál neki mégegyszer!

   Adalékok:

   Az ultraszuperkritikus hőerőművek feketeszén esetén 45-46% hatásfokkal üzemelnek. Nitrogénoxid kibocsátásuk gyakorlatilag nulla. Az füstgáz kibocsátásukra sokkal szigorúbb határértékek vonatkoznak mint a gépkocsikra.

   A városi üzemben a belsőégésű motorokkal hajtott gépkocsi az üzemanyag energiatartalmának kb 15%-át használja fel haladásra. A katalizátorok ellenére nagyságrendekkel nagyobb a károsanyag kibocsátásuk.

   • Hát igen, csak az előállított áramot szállítani, tárolni kell, tehát tölteni az akkumlátorokat. Itt is szép veszteség van. Füstgáz, meg a nitrogén dioxid kibocsájtást nem vitatom, de CO2-t azt okádják rendesen, ami ugye a globális felmelegedést okozza.

    • A blokklánc technológia legismertebb alkalmazását a kriptovalutákat minősítetted az alábbi hasonlattal:

     “Ez olyan, mint az elektromos autó. Egyszerű szemfényvesztés a környezetvédelem oltárán, amíg az áramot hőerőművekben termelik, többszörösen szennyezve a környezetet, …”

     Napelemmel helyben töltött elektromos autók esetében értelmét veszti az érvelésed. A mai energiamixben már most is jelentős tétel a megújuló energia, továbbá az E-ON forgalmazta áramban 60% körüli az atomenergia. Ennek fényében csúsztatásnak, félrevezetésnek hat a hőerőművek szennyezésére hivatkozni, hiszen a leváltani kívánt technológia környezetszennyezése, – az akkumulátorokat is figyelembe véve, – nagyságrendekkel nagyobb.

     Részben helyes következtetésre jutottál helytelen érvekkel, feltételezésekkel.

     Az elektromos autó és a blokklánc technológia valóban hasonlít egymásra: előremutató, világunkat élhetőbbé, jobbá tévő technológiákról van szó.

     A hozzászólásaid tartalma a “szemfényvesztés”!
     Remélem csak tájékozatlanság áll mögötte, azon segíthetünk.


     “Hát igen, csak az előállított áramot szállítani, tárolni kell, tehát tölteni az akkumlátorokat. Itt is szép veszteség van.”

     A smart grid és a megújuló energiaforrások fejlődése a decentralizáltabb áramhálózat kialakulásával jár és ezzel együtt az elektromos autók terjedése a hálózati veszteségeket is csökkenti. / töltésre kapcsolva hálózati pufferként működhetnek. /

     Az üzemanyagot szintén szállítani, tárolni kell. Ezenfelül előállítani és a kőolaj maradékát eltüntetni. ! /A pakura környezetszennyezése súlyos környezetvédelmi probléma./


     “Füstgáz, meg a nitrogén dioxid kibocsájtást nem vitatom, de CO2-t azt okádják rendesen, ami ugye a globális felmelegedést okozza.”

     Egyrészt az energiamix kisebb szeletét termelik a hőerőművek, másrészt a gépkocsi energiaigényének előállítása során kevesebb CO2 keletkezik a sokkal nagyobb hatásfokú hőerőművekben mint a gépkocsikban elégetve.


     “Eljutunk egy globális digitális babiloni zűrzavarhoz”

     Javaslom tanulmányozni ennek a blognak a korábbi elemzéseit, abban választ találhatsz a kétségeidre, oldódni fog a zűrzavar a fejedben.

     Én a mindennapi életben is használom a kriptovalutákat. Olyan IBAN bankszámlaszámom és bankkártyám van ami mögött többek között kriptovaluták vannak. Tavasszal amikor a VOIP telefonszámomat töltöttem fel pénzzel olcsóbb volt a Raiffensenes bankkártyámmal vásárolt bitcoin segítségével kiegyenlíteni a számlát mintha bankkártyával fizettem volna direktbe.Alattunk még a zöldségesnél is bitcoin egyenlegem terhére fizetek. Izgalmas kaland használni a mindennapi életben, de élvezem és idáig magasan megérte.
     Évtizedek óta üldögélek több száz többé-kevésbé kidolgozott szabadalmi témán és most esélyem van a DAO segítségével néhány megvalósítására. Nekem ezt jelenti a blokklánc technológia.

     Kívánom, hogy te is megtaláld az utat ebben a zűrzavarban!

 11. Velemenyem szerint a CME Group kelloen nagy ahhoz a piacon, hogy a BTC futures bevezetesevel kapcsolatban barmilyen problema is felmeruljon. Nyilvan ok is mindent megtesznek annak erdekeben, hogy megvedjek magukat es az ugyfeleiket. Ne felejtsuk el, hogy kontroll is lesz a kereskedeskor, egyreszt ott a price limit a nagy aringadozasok esetere, masreszt, amirol meg nem szolt a fáma, hogy fedezetkent vajon mennyi initial es a maintenance margint kernek majd be egy kontraktus megkotesehez. Elek a gyanuval, hogy ez nem a kishalak jatekszere lesz. Tovabba jot fog tenni, hogy szabalyozott piacra kerul ez a termek, mert most nagyon a lovak koze van hajitva a gyeplo. Ezenfelul prognosztizalhato, hogy az intezmenyi es az eddig kevesbe kockazatvallalo befektetok is megjelennek, novelve ezzel a forgalmat egy felugyelt kornyezetben, ami jotekonyan hat majd a volatilitasra.

 12. nem értek a lovakhoz de a cash settle nem azt jelenti, hogy amikor lejár a future, akkor csak dollárban lehet megkapni az értékét és bitcoinban nem? Ergó ténylegesen bitcoin adásvétel nem történik, csak a referencia árfolyam alapján lesznek vesztesek meg nyertesek.

 13. My name is Ethan, Bcash Ethan!

  Nagyon off, de valaki magyarázza el kérem, hogy ezek a srácok, (Jihad Who, Roger kVer és FakeSatoshi DrCSW) miért vetkőznek ki magukból közszereplőkhöz méltatlan módon, ha valaki véletlenül Bcash-nek mondja az amúgy Bitcoin Cash-t, okay?!

  • Azon kívül, hogy közszereplésre méltatlanok? Alapvetően a tegnapi interjúban Roger Ver ezt egészen pontosan megfogalmazta. Számára nagyon fontos az a retorika, hogy a ‘Bitcoin’ márkanévről leválassza a (legacy) bitcoin láncot és azt a jövőben bitcoin core-nak nevezzük. Ezzel szemben legalább ennyire fontos, hogy a bitcoin cash megtartsa a teljes nevét, szemben a “gúnynév” Bcash névvel. Ha ezt így sikerül végig vinni, akkor – Roger Ver szerint – bizonyos egyébként teljesen megalapozatlan indokok miatt a Bitcoin Cash jogot formálhat a “Bitcoin” márkanév bitorlására. Ezen törekvése/törekvésük kapcsán eléggé rossz irány az, ha nem állnak ki nyíltan a bcash/altcoin/shitcoin, stb. jelzők ellen. Persze, hogy meglett egyébként értelmes és tehetős emberekbe miért nem szorult legalább annyi értelem, hogy ezt képesek legyenek kulturált keretek között megtenni… Nos az csak és kizárólagosan őket minősíti.

   Roger Ver totálisan kifacsart gondolatmenete szerint a Bitcoin blocklánc elvesztette a jogát a Bitcoin márkanév használatára akkor amikor implementálta a SegWit protokollt. Mivel a SegWit protokoll nem része a satoshi whitepapernek. Ezzel egyetemben a Bitcoin Cash-t teljes értékű satoshi whitepaper compliant termékként állítja be, amely úgy egyébként teljesen mellébeszélés, lásd csak a DAA-t, aminek nyoma sincs a whitepaperben.

   A DAA egy ugyanolyan reakció a változó piaci hatásokra (ingadozó hash power), mint amennyire a segwit reakció a a malleability attackra, ami anno 2014-ben összerogyasztotta a Bitcoint.

   Mindazonáltal azt tényként el lehet fogadni, hogy a BCash valóban sokkal közelebb van a Satoshi féle vízióhoz. A nagy kérdés itt inkább csak az, hogy mi is a célja a pénzügyi forradalomnak? Görcsösen ragaszkodni egy egyébként működő, de 8 éves koncepcióhoz, vagy annak gondolatmenetét tovább fejlesztve és arra ráépítve létrehozni valamit, ami tényleg alapja lehet a jövő független világpénz rendszerének. Hogy erre képes lehet-e akár a Bitcoin, akár a Bitcoin Cash? A felek között zajló gyermeteg politikai játszmázás miatt én ezt nem gondolom. De Biztos vagyok abban, hogy akad a szürke zónában néhány olyan gondolkodó, akik figyel és tanul mindabból a színjátékból amit ezek a bohócok játszanak.

   • Köszönöm a válaszod! Mindazonáltal láttam az interjút, tökéletesen értem mi az ami nem tetszik nekik a Bcash elnevezésben, ami számomra érthetetlen az az, miért nincs annyi önuralmuk, hogy civilizáltan tudják kezelni a hasonló helyzeteket? De erre meg is kaptam a választ a hsz-ed első mondatában. Végignézve a brand mögött felsorakozó neveken (Ver, Wu, Garzik, Wright és McAfee) nem sok jót várok tőlük a jövőben!

    • Ez az interjú egy médiahack volt, ha esetleg nem esett le. Sokkal többen látták a videót és hallgatták végig az álláspontját. Olyanokhoz is eljutott ezáltal, akikhez egyébként nem. Ennyire hülyének ne nézd már Vert 🙂

     • Miert jo a nagy nyilvanossag elott egy idegbeteg idiotanak tunni? Szerintem, ha beszelnek errol az interjurol, akkor nem az kerul szoba, hogy Satoshis vision, hanem, hogy Ver egy idiota.

 14. Futuresről egy pár szót, bár nem olvastam végig a CME tervezetet, sorry. Normál esetben a CME-nek egy darab BTC-t sem kell venni, ő csak lehetővé teszi a kereskedést. Trade akkor lesz értelemszerűen, ha akad azonos áron eladó és vevő. A Tőzsde szerepe annyi a történetben, ha napi adjust van akkor naponta, egyébként pedig lejáratkor elszámolja a futures contractokat. Vagyis a kötési ár és a záró ár különbségét egyik oldalnak átutalja, másiktól levonja. Természetesen az nyithat csak bármelyik irányba pozíciót, akinek megfelelő letétje van a tőzsdén (a letét nem kell BTC-ben legyen). Viszont ezáltal a tőzsde garantálja, ha nyersz mindenképp kifizetnek. Az lehet még, hogy a nagy volatilitás miatt 20%-on maximalizálják az elmozdulást, tehát ott automatikusan zárhatják a pozikat (de ezt mintha csak valaki felvetette volna, nem olvastam róla)
  Egyébként sok szempontból hasonlít a futures ügylet a margin ügyletre, de mivel szabványos lejáratok vannak nagyobb a likviditás.
  Felmerülhet a kérdés, mi ebben a nagy szám, eddig is volt tőkeáttételes margin lehetőség. De a CME egy jól szabályozott, megbízható tőzsde, ott nem lesz gond a ki/be utalásokkal, supporttal, nem fog eltűnni a cég, stb.. Oda már az intézményi befektetők is biztonsággal mehetnek.

 15. “A 20%-os meghaladó árfolyamingadozás esetén felfüggesztésre kerül a kontraktus”
  ez mit jelent? megkötöm a buy ordert pénteken $10 000-en
  hétfőn az árfolyam $7000-en nyit gappel, akkor kivágtak a poziból és van 5 * 3000 (vagy 2000 ?) $ veszteségem kontraktusonként?

  • Ahogy én értelmezem a dolgot, nem erről van szó. 20%-ot meghaladó ingadozás (settlementhez képest) esetén NEM kereskedhetsz a kontraktussal. Tehát az rajtad ragad és a lejáratkor megkapod az értékét. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy pl januárban megveszel el kontraktust 16ezer USD-s BRR árfolyamon, akkor +/-3200 dolláros sávon belül tudod azt adni venni. Ennek ugye a fő célja az lehet, hogy ne lehessen egyetlen hónap alatt szétshorolni, vagy superbullozni a piacot.

  • Köszi, érdekes cikk! Ez a rész különösen:

   “By some estimates there is $10 billion of institutional money waiting on the sidelines to invest in digital currency today,” Armstrong said

   Ez jó összehasonlítási alapot tud adni a piacra befecskendezett USDT mennyiségét illetően. Coinmarketcap alapján a tether piaci kapitalizációja már a 700 milliót közelíti. Szóval annak a pénznek, amit a jelenlegi BTC tulajok messiásként várnak, hogy végre a piacra ömöljön, annak közel az 1/10-e mögöttes érték nélkül fújta eddig az árfolyamo(ka)t (érdekességként: ez az összeg kicsivel kevesebb, mint a budapesti költségvetés 1 éves bevétele, ha jól számolom).

   Ha kirántaná valaki a dugót, az bőven nem jelentené ez alapján a crypto piac végét (amit egyesek jósolnak), annyira tényleg nem sok ez a pénz. Viszont mindenképpen durva korrekciót jelentene, valószínűleg a piac történetének legnagyobbját.

 16. szerintem tularazta a piac az investment money eljovetelet. Tehat esz ervek alapjan dec.11 utan kell legyen 1 nagy korrekcio, ami utan erdemes lesz ismet belepni. Viszont akkor a hype, hogy nem az esz ervek dontenek, ugyhogy hodl-olok es azt mondom h ugyis 5 eves tavlatra terveztem a BTCvel, ugyh nem pattogok. Persze csabito a nagy haszon realizalasa, de jo ez a crypto vilag. Foleg ha beut egy tozsdei korrekcio es mindenki ebbe menekul svajci frank es arany helyett. Van itt meg potencial.

 17. Mostmár úgy tünik nem lehet leállni az USDT-vel. jön megint 20millió.. és volt egy invalid 15millió.. https://omniexplorer.info/lookupadd.aspx?address=3MbYQMMmSkC3AgWkj9FMo5LsPTW1zBTwXL

  • :DDDDDDDDDDD A Bittrex-nek azért van bőr a képén, ezt nyilatkozták: “Bittrex actively discourages any type of market manipulation, including pump groups. Consistent with our terms of service, we will suspend and close any accounts engaging in this type of activity and notify the appropriate authorities.”

   • persze hivatalosan a Tether (USDT) -höz semmi közük, mint tudjuk.

    • Ahogy én látom ez komolyabb dolog, ott ebbe lehet menekülni ha minden esik. Nem erre vonatkozott a bittrex tiltás.Szóbeszéd stb szerint vannak telegram, face stb zárt csoportok, elkezdenek pumpolni valamilyen coint, közben terjesztik az infot, az emelkedő árba beszállnak mások is, ők kiszállnak haszonnal, az árfolyam megy még ameddig megy.

     • Jónéhány ilyen group van, én legalább 5-be belefutottam. Igen, ezek jó beetetős csoportok, vigyázni kell velük.

     • Szerinted a Tether-rel való manipuláció elég komoly… mint a vakbélgyulladás 😉 btw, Csaba is írt erről külön cikket.

     • a “szerinted” -> az “szerintem” akart lenni, elgépeltem, sry.

     • hát ja, nagy okosság 😀 azóta lett még 25millió, ma 45millió áll rendelkezésre valamilyen művelethez 😀 zseniális 😀

 18. Hello mindenki!
  Egy kicsit off, de kereskedik valaki a bittrex-en? Épp most olvastam itt a véleményeket, aztán gondoltam már belépek megnézni, hogy mi a helyzet ott. Az account type -ot new -ra állították, withdrawal limit 0, alapból egyszer sem hitelesítettem az accountot eddig, megpróbálkoztam ezzel a basic verification-nal, de azt írta hogy nem szerepelek az adatbázisukban és ezt az enhanced verification-t ajánlgatja, ahova meg fel kellene tölteni valamilyen okirat másolatot.
  Szóval kicsit ilyen cryptsy jellege kezd lenni. Először megy a szöveg hogy a változtatások a hatékonyabb működéshez kellenek, majd elkezdenek törvényekre hivatkozni, majd bizonyos funkciók korlátozva vannak, utána alig akar betöltődni, majd egyszer csak puff. Mindenesetre ebben a formában nem tudok jelenleg semmit kivenni onnan. Más tapasztalt ilyeneket?

 19. IBKR founder Thomas Peterffy petitions CME and OCC clearing members to make their voices heard in the controversy of clearing Bitcoin products in registered derivatives clearing organizations – download the printable PDF here: remélem jó a link : https://t.co/CwDVCJpnrZ

 20. nem pont ideillő, de szeretnék egy tanácsot kérni, olyan típusu wallet érdekelne mint amit a variance ajánlott a neo-ra a neon-t, csak most ETH-ra illetve BCH -ra kellene valami ilyesmi, asszem ezt hívják papíralapú walletnek?

  • A Neon nem papíralapú wallet.

  • Valamit félre érthettél. A Neon egy rendes wallet sw. A papíralapú walletekre az jellemző, hogy papírból vannak (kinyomtatva), amire rá van rakva a privátkulcs és az address (jellemzően QR kóddal is). Be tudod rakni páncélba, stb. De ha jól értem, akkor Te nem ilyesmit keresel.

   • Pl. Myetherwallet-tel szemezgettem , ez olyan mint a neon, csak a böngészőből kell belepni, de ez ad olyan pdf-t , amin qr kód , private key, pulblic address ,
    Lehetséges valami kavarok, tanács , link bármi jöhet, jó tanuló vagyok 🙂

    • A MyEtherWallet egy böngészős wallet, a Neon megy egy önálló alkalmazás. Hogy érted, hogy a kettő tök hasonló? Privát kulcsot, publikus kulcsot minden wallet kezel, ez az alap funkciójuk és általában QR-kódot is tudnak gyártani az egyszerűbb használat miatt. Pontosan mit keresel?

 21. Ha bejön ez a 100k, sok fiatal lesz “cryptonyugdíjas”. 🙂 Rátesz még egy lapáttal a munkaerőhiányra. Ráadásul főleg az IT szektor lesz érintett. Kíváncsi vagyok a munkahelyemen hány kollégáról derül majd ki, hogy azért volt néhány btc-je.

  • A 100 ezerig még el kell jutni.
   Aki pár éve itt van, most megy nyugdíjba – ha van esze. Kivesz egy “kicsit” belőle, a többit meg nézi, mint halakat az akváriumban.
   Aki viszont idén kezdte (mint én is), végig kell szenvednem az ideinél is rázósabbnak ígérkező 2018-at.

   Közben a Dash valami irgalmatlan emelkedést csinál. Döbbenetes.
   De a többi is mintha felébredt volna őszi álmából.

   Ebből az egészből mindenképpen történelemkönyvi bejegyzés lesz. Az, hogy milyen előjellel, még kérdéses.

 22. Más:
  Mi a véleményetek arról, hogy majd apránként adogatok el btc-t és megyek át NEO-ba? Kb. a megtakarítás felét gondoltam átrakni. Három dolog motivál:
  1. NEO eddig viszonylag stabil maradt, hátha a korrekció alatt sem fog sokat esni.
  2. Kb. 10% kamatot fizet. Örülnék egy hosszútávú állandó jövedelemnek…
  3. Talán rendeződnek Kínában a dolgok és akkor megindulhatna felfele is.

 23. Off:
  Ez mi a WTF?
  https://www.facebook.com/events/303180116867434/
  Bitcoin gold = egy új, arany fedezettel rendelkező cryptovaluta.
  ???

 24. Ahogy nézem, sokan nem értik mit hoz vagy mit hozhat magával a futures piac. Rövid távon nehéz jósolni, az elismertség növekedése, a belépő szereplők készlet felhalmozása árfelhajtó lehet, de nem tudjuk mennyi van ebből már beárazva a piacon. Így azon se lepődnék meg, ha “sell the news” esemény lenne az indulás utáni időszak. De egy eleve parabolikus pályán mozgó árfolyam esetében, minden jóslás értelmetlen. Tőlem lehet 100K is februárban, csak hogy igaza legyen a rajzos kezű kollégának.
  Hosszabb távon már jóval egyértelműbb a hatás, az árképző centrum valószínűleg átkerül a futures piacra és ez strukturális változást hoz magával. Ha már digitális aranynak becézik a bitcoint, érdemes egy pillantást vetni a fizikai arany piacára. Itt 1:90 a fizikai és a papír (futures) piac aránya. Évek óta megy is a siránkozás, hogy a nagyok “elnyomják” az arany árát.
  Annak akit alaposabban érdekel, hogyan működik az “árszabályozás” a futures piacon ezt fórumposztot ajánlom:
  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145995493&t=9215975

  A legfontosabb tudnivaló, hogy érdemes lesz figyelni, hogyan alakul a futures piac forgalma…

 25. Pár kommenttel feljebb én is a futures-ben rejlő shortolási lehetőségek miatt linkeltem elsősorban ezt a cikket:

  https://www.investing.com/analysis/will-bitcoin-futures-crash-markets-or-capture-10b-in-trade-200268251

  Hát, kíváncsi leszek, mi fog történni ezután.
  Az mindenesetre gyanús, hogy a pénzügyi világ felszólalói közül egyre többen azért várják már a határidős termékek megjelenését, hogy végre “normálisan lehessen shortolni” a kriptók piacát…

  • Ez a futures nem arról szól, hogy amikor valaki “elad”, azaz shortol, akkor a túloldalon vevő is van?
   Elad 10 bitcoint. Nade azt valaki megveszi, nem?
   Illetve: Ha jól értem, nem lesz közvetlen összeköttetés a Bitcoinnal. Nem ténylegesen Bitcoint fognak kereskedni, hanem “ígérvényeket”.

   • Na akkor megpróbálom a legjobb tudásom szerint összefoglalni, hogy mi is fog történni a futures után:

    Szokás szerint előre tisztáznám, hogy az alábbi gondolatok az én személyes véleményemet tükrözik, amiknek egyetlen alapja a hozzám eljutott információk aggregálása, végiggondolása és konkludálása. Ezt semmiképp ne kezelje senki befektetési tanácsadásnak, ha mégis így teszi, azt tegye azért, mert a HOZZÁ beérkezett információk KÖZÖTT az én véleményemet is mérlegelve hoz meg döntést.

    A futurest az VESZI a kibocsátásnál, aki longra játszik. Tehát vagy pénzét rakja bele és arra apellál, hogy a jövőben fel fog menni az értéke. Ez eddig tiszta, ez a long.

    A piacon forgó futures-eket az veszi KÖLCSÖN, aki azt azonnal el is adja és arra játszik, hogy a lejárat előtt azt visszavásárolva megnyeri az árfolyam különbséget. Ez pedig ugye a short.

    A bitcoin jelenlegi piaci kapitalizációja egyelőre arra elég, hogy a kishalad 1:1-ben játszadozzanak vele. Ahhoz, hogy a nagyhalak tudjanak vele margin tradelni előbb fel kell tolni annak a market capét az egekbe ahhoz, hogy a teljes market capen belül elég érték kommulálódjon. Hogy hol vannak az egek? Passzolom, de a tegnap (vagy tegnapelőtt? ki tudja már) postomban vizionált jövőkép szerintem továbbra is reális. Február végére 100k, onnan pedig egy giga short következik.

    Tehát az én sentimentem az, hogy az első két kibocsátás (dec, jan futures) jellemzően giga bullban fog futni, majd a februári kibocsátástól beindul a többszörös áttétes futures short.

    És miként érinti mindezt a gyenge és buta bitcoin lábadozása? a mempool? a kihívók? és a többi badarság? Segítek: Sehogy 🙂 Én lassan egy éve minden pénzemet amit csak tudok a BTC-be öntök. A párommal gyakran poénkodunk azon, hogy lassan eljutunk a “párizsis szendvicsig, ha így folytatjuk”.

    • @variance: Azt megkérdezhetem, hogy mi az Escape Plan-ed mielőtt majd ez a giga short bekövetkezik? Fiat-ba való teljes kimenekítés? 😛

     • Van exit planem, de ezt nem szeretném megosztani, mert nem szeretnék ezzel befolyásolni senkit.
      De hogy poénra vegyük: komolyan gondolodon, hogy kéne venni egy négy slotos lovaskocsit, amibe befognék négy teslat önvezető módban, majd csapatnék vele egy fél kört az M0-son, amíg le nem kapcsolnak a kresz megsértése miatt, amivel autópályán nem lehet állati erővel vontatott járművel kőzlekedni.
      Szerintem ez egy nagyon érkedes projekt lenne, amit eddig még senki nem próbált ki.

     • Hmmm…pont ahogy gondoltam. 😀

    • “Én lassan egy éve minden pénzemet amit csak tudok a BTC-be öntök. A párommal gyakran poénkodunk azon, hogy lassan eljutunk a “párizsis szendvicsig, ha így folytatjuk”.

     “Megnyugtató” ez a távol-keleti elmélkedés. 🙂 Ami történik, csak a számok csatája. A valóság bennünk létezik.

     Ha jól értem, az eddigi “nyugodt”, pár tíz százalékos hullámokat fel fogja váltani valami iszonyatos hullámvasút. Ami kirázza azokat, akik nem kapaszkodnak eléggé.

     Vásárláshoz jól jön, hodl szemlélethez borzalmas lesz. Hol van a “we’re going to tame Bitcoin” szándék?

    • “Én lassan egy éve minden pénzemet amit csak tudok a BTC-be öntök.”
     Jovore pedig nyugdij ! 🙂

     En az arfolyam emelkedestol nem tudom utolerni azt, hogy annyi btc-m legyen mint amennyit kituztem celnak. 😀
     Viszont mivel latom, hogy kell tartalek ut is, inkabb bevasaroltam egy keveset SONM-bol is !!! 😀

    • Feltetlenul arfelhajto hatast kell generalnia a futures bevezetesnek? Nem lehet egybol shortolni?

     • Nem feltétlenül. Ez egy scenario. Ha megfelelő szintre tudják pumpálni a BTC-t még a futures előtt, akkor simán lehet logikus következtetés az egyből short is.

     • Kicsit úgy néz ki, amit Csaba is ír, hogy lehet, hogy már most megy a pumpa, szerintem vannak erre jelek.

     • Egyelőre még mindig egészségesnek tűnik az árfolyam, szóval FUD nélkül elvileg(!) nem kéne kemény korrekciónak lennie rövidtávon: https://imgur.com/a/6OA8q

    • Megmondom őszintém csodálkoznék ha ez így lenne. Mindenki gazdag lenne, márpedig mindenki erre számít most:D . Itt most szépen befognak lépni azok akik ténylegesen értenek is a piacokhoz, nem csak berakták a pénzt aztán ültek rajta és bejött. Szerintem 10k+ árfolyam abszolút nem normális jelenleg. Egy év alatt 1000% hozamra intézményi traderek longolni fognak? Cash-futures arbitrage easy stuff lesz nekik.

   • Üdv Cp’ !

    Első kérdésedre azt gondolom, hogy nyugodtan válaszolhatunk igennel,
    de a második kérdésedre nem tudom biztosan a választ. Őszintén szólva, meglepődnék, ha nem lenne semmilyen összeköttetés. Hogy idézzek egy könyvből: “Szerkezetükből adódóan a határidős piacok szorosan kapcsolódnak a mögöttes azonnali piacokhoz (az arbitrazsőrök tevékenysége biztosítja, hogy a kettő közti eltérés viszonylag kicsi és rövid ideig tartó legyen), a határidős árfolyamok igen szorosan együtt mozognak a piacokéval).” (Jack Schwager: A piac varázslói 2., 67. o :), de nem szeretnék abban a szerepben tetszelegni, hogy értek a határidős kereskedéshez, mert még nem műveltem ki magam eléggé ezen a területen, gyakorlati tapasztalatom pedig – nem utolsó sorban tőkeigénye miatt – pláne nincs (némi határidős cfd-zést leszámítva, ami azért nem ugyanaz 🙂

   • Nem vagyok egy tőzsdeguru, de gyakorlatilag, ha jól tudom: példával érzékeltetve: veszel 1db BTC-t mondjuk 10000-ért, és valakivel kötsz egy olyan szerződést, hogy egy hónap múlva kötelezően megveszi tőled 15000 dollárért az aktuális árfolyamtól függetlenül. Amennyiben egy hónap múlva 20000-et ér, buktál 5000 dollárt, de ha mondjuk ha még mindig csak 10000-et ér, akkor nyertél 5000-et. Ez a shortolás, de javítsatok ki, ha rosszul értelmezem. Meg gondolom az egész folyamat virtuálisan is lezajlódhat, tehát a számlák között. csak a különbözet mozog.

    és elméletileg a kriptotőzsdéken eddig nem lehetett ilyen üzleteket kötni, de majd most az “igazi” tőzsdék színre lépésével.

    • Nem, ez teljes tévedés, itt keveredik a határidős ügylet és az opció fogalma. Az általad vázolt eset egy eladási opció alaptermékkel fedezve, vagy egy határidős termék opcióval. Tehát, ha árfolyam emelkedésre számítasz, akkor vegyél alapterméket, long opciót vagy magasabb áron későbbi határidőre. Ha pedig árcsökkenésre számítasz, akkor adj el (shortolj) alapterméket, vegyél put opciót, vagy vegyél határidős terméket mostani áron. Összefoglalva, ha lehetőséget szeretnél egy jövőbeli adásvételre árfolyam függvényében, akkor az opció kell, ami BTC-re még nem elérhető. Ha fix árfolyamon szeretnél a jövőben venni vagy eladni, akkor határidős ügylet szükséges, amire pedig hamarosan lesz lehetőség.

     • Értem, elnézést a baromságért, jobban bele fogok mélyedni a témába. De legalább erre is jó a kripto, olyan témakörökben kupálódok, amiket életemben nem gondoltam volna, közel kerülök hozzá (gép(ész) mérnök vagyok).

 26. Csaba, találtam egy érdekes cikket, kérlek segíts majd értelmezni IT-s szemmel,
  (és persze a véleményed is érdekelne) :

  https://squawker.org/technology/blockchain-just-became-obsolete-the-future-is-hashgraph/

  A cikk alján van egy érdekes 10 perces videó is, megköszönném, ha esetleg “lefordítanád” nekünk konyhanyelvre az ezekben elhangzottakat 🙂

  Talán egy külön posztot is megérne.

  • A technológia első blikkre érdekes (hallottam is már róla), de ha nyerészkedni szeretnél rajta ez nem jelent semmit. 🙂 Tele van a piac érdekesebbnél érdekesebb technológiákkal, mégis az ósdi, bedugult, horror költségekkel üzemelő BTC toronymagasan a piacvezető mind a mai napig.

   Érdemes a cikk alatti kommenteket olvasgatni, válaszolgat a team a kérdésekre. Amennyire szimpatikus a technológia, annyira nem az a többi eleme a történetnek, patented, az implementáció pedig egyelőre nem igazán opensource, lehet nem is lesz az soha. A terméket elsősorban privát céges hálózatokra szánják.
   Ebből egyelőre nem lesz lambo. 🙂

 27. oké, akkor berakhatok egy eladást 38000€-ra krakenre, semmi különös, reális ez 😀
  Mi a véleményetek az ETH-ról? Követni fogja a BTC árat? pl reális lehet egy 1200$ ETH?

  • A nettó shitcoin BCH ára jelenleg is stabilan jóval e felett mozog. Bármi lehetséges és az ellenkezője is.

  • Én ETH-ban tartottam eddig a pénzem, és oda is váltottam át a másban bányászottat. Mára eljutottam oda, hogy szakítottam ezzel a nézőponttal. Sokadik alkalommal nézem végig, hogy egy erős BTC növekedést egy gyenge ETH(alt) növekedés követ, bezzeg zuhanásnál gyakorlatilag azonos ha nem több százalékot zuhan.
   Egyrészről panaszkodni nincs okom, fiatra lefordítva az ETH is szépen hozott. Másik oldalról nézve mondjuk egy szeptemberi 0.075-höz képest éppen 0.044-nél tartunk, azaz ha akkor szállok át akkor lassan dupláztam volna.

   Kérdésedre válaszolva reális lehet az 1200$-os ETH, pontosan a 100.000$-os BTC-nél.

   (Az más kérdés, hogy az ETH-nak megvannak a maga előnyei, mert pl. 5-10 forintos tx fee mellett sem kell 1 perc, és már át is ment az összeg.)

  • Szamomra az ETH meg mindig az elsoszamu altcoin, amivel erdemes foglalkozni a token mogott levo innovacio, a smart contract valamint az Ethereum Alliance moge felsorakozott tobb, mint 200 komoly ceges tamogato miatt. Ugyan a PoW-ot felvalto PoS némileg atrendezheti az ETH piacat, de akkor meg mindig ott lesz pl. az ETC vagy a ZEC valamint a feltorekvo coinok. Most hurraoptimizmus van a vilagban es valoszinuleg kisebbsegben leszek ezzel a velemenyemmel, de fuggetlenul a BTC szarnyalasatol, szamomra nem megnyugtato, amit mostansag muvel az őskripto, ezert inkabb tavol tartom magam tole. A CME-s hataridos bevezetes talan picit rendezi a BTC helyzetét es erdemes lesz ujragondolni, esetleg beszallni :). Fuggetlenul a szeptemberi ‘korrekciotol’ ugy vélem, hogy valtozatlanul jo irany az ETH, sot az utobbi napok eredmenyeit latva, abszolut realis lehet hamarosan egy negyszamjegyu arfolyam.

 28. A mempoolt már hetek óta szennyezik. Nem hinném, hogy valós lenne a folyamatosan emelkedő, filléres tranzakciók száma. 30 napos nézetben a leglátványosabb.
  https://jochen-hoenicke.de/queue/#30d

  • Bitfinex, és Bithumb a két zászlóshajó, A BCH ügynél Csaba írta hogy Bithumbon lehet trükk. Ti tudjátok hogy technikailag lehetséges lenne ez vagy nem, és ha igen, mi az értelme.

  • Ma reggel 58 sat/byte díjjal első blokkban átment a tx 🙂 Szerencsém volt.

 29. Sziasztok,

  Először is azzal kezdeném, hogy nagyon színvonalas ez a blog és a kommentek közül is rendre lehet szemezgetni, szóval csak így tovább!:D Ez a hsz. viszont nem csupán dicsérő céllal született, így rá is térnék a lényegre. Nem rég kezdtem el ismerkedni a kriptopénzek világával (Nov.15 az első vétel) és alapból Coinbase-n indult a “karrierem”. Viszont itt elég magasnak találom az árakat illetve BitCoin esetében az eladási árfolyam jelentős, rendre több mint 100 eurós eltérését a jelzett középárfolyamhoz képest (persze lehet, hogy ez amúgy tök normális, és csak az avatatlan szemem miatt tűnik horrorisztikusnak). Ezen felül nemrég az Etherem zömét áttoltam BitCoinba, viszont Coinbase-n keresztül ezt csak dupla konverzióval tudtam megtenni, és ezt az extra költséget a jövőben mindenképpen szeretném elkerülni. Így azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy melyik tőzsdét tudnátok ajánlani, zömmel Fiat/BTC és Fiat/ETH, de esetenként BTC/ETH kereskedésre? Fontos szempont lenne az, hogy okos telefonon is megbízhatóan működjön, mert pont a kriptokra jellemző volatilitás miatt nem érzem elégnek ha csupán gépközelben tudok zökkenőmentesen kereskedni.

  A válaszokat pedig köszönöm előre is!:)

  • Gdax.com – a Coinbase kereskedő platformja. Ugyanazzal az account-tal tudsz belépni. Pénzt rátenni a coinbase-en keresztül tudsz.
   A felülete eléggé fapados. De megbízható. Coin-t kiküldeni pedig ingyen lehet bárhova.

   • Köszönöm szépen a tanácsot, épp meg is indultam volna az irányába, de ez a mai napi leállás eléggé ijesztő. Erről tudsz/tudtok valamit? Más tőzsdénél/váltónál is volt hasonló?

 30. Akkor februárban tömeges felmondások lesznek a Világban? Van itt valaki aki jól fizető melóját tervezi feladni, amire jelentkezhetek majd?

 31. Sziasztok!
  Először is én is szeretném megköszönni a blog szerzőjének a világszínvonalú írásait! Sajnos engem is elkapott az aranyláz így talán még pont időben beszálltam a bizniszbe 😀 Vettem is egy kevéske Bitcoint, amit electrum walletban tárolok. Azt szeretném megkérdezni, hogy hol tudom ezt majd visszaváltani fiatba? Regisztráltam tegnap este a coinbase oldalára, átutaltam egy kevés bitcoint amiből vettem 10 eurót. Azt hogy tudom visszautalni a bankszámlámra? Baj az, hogy az azonosításra használt jogosítványomon szerepel mind a két keresztnevem a bankkártyámon viszont csak az egyik? Segítségeteket előre is köszönöm!

  • tőzsdéken (pl. kraken), ATM-ekben, crypto fedezetű VISA kártyákról is fel tudod venni (pl Bitwala, xapo, stb.) és peer-to-peer is meg tudod tenni a localbitcoins.com-on. Emellett ezer más megoldás is van, de talán ezek a legegyszerűbben kivitelezhetők. Apró megjegyzés: “cryptot soha nem adunk el :)”

 32. Sziasztok!

  Viszonylag új vagyok a témában, a kérdésem az lenne, hogy a HUF/EUR/USD pénzt hogy és hol érdemes BTC-re átváltani? Amennyire ennek utánajártam jelenleg 5% körüli beszállási költsége van a dolognak, amihez még hozzájön 5% kiszállási költség is. Ami azért elég durva lehúzás, sőt a szememben megkérdőjelezi a btc legfontosabb célkitűzését is, hiszen ilyen mértékű transzferköltség még a bankoknál sincs, pedig elvileg pont a bankok járulék és transuózferköltségeinek kikerülésére jött létre az egész. Ez alapján, valamint az árfolyam alakulása miatt a btc inkább csak egy spekulatív eszköz, ahol néhányan jól járnak, míg a legtöbbet lehúzzák a transzferrel foglalkozó cégek…

  • Szia. A legtöbb hazai pénzintézetből tudsz a crypto tőzsdék (pl. kraken) euro számlájára minimális 0.7-0.9% konverziós költség mellett HUF-ot utalni, eurot pedig akár 0.1% kezelési költség körül is tudsz utalni. Ezt követően a legtöbb tőzsdén 0.2-0.3% körüli commissionnel tudsz venni crypto-t. Tehát a legrosszabb esetben is 1% körül vesztesz az eredeti értékből.
   Ezzel szemben ATM-ből, vagy localbitcoinson valóban akár 5-7% is lejöhet, de azt vedd figyelembe, hogy a crypto termékek volatilitása lényegesen magasabb mint a pénzpiaci termékeké, ennek megfelelően az ATM üzemeltetőjének kell az árfolyam és egyéb technikai kockázatokat futnia, emellett gondoskodnia kell az ATM likviditás managementjéről is. Tehát itt nem feltétlenül arról van szó, hogy le akarnak húzni.

   Nézd meg viszonyítási alapként a legtöbb hazai vagy akár nemzetközi alapkezelő kezelési költségeit, nem lesz sokkal olcsóbb.

   • Rendben. Köszönöm a felvilágosítást. Ezek szerint betolni könnyű a pénzt, csak kivenni nehéz, vagy ez is ugyanilyen könnyedén megoldható? Krakenről kiutalom a pénzt a bankszámlámra?

    Másik kérdés, ma próbáltam regisztrálni a Krakenre, de a Coinbasere is. Mindkettő le van halva. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ez az egész rendszer recseg-ropog. Miután nagy a mai mozgás, így nyílván mindenki aktív, viszont az hogy ettől lehalnak a serverek az egy vicc. Egy ilyen akadás miatt sokan nagy pénzeket buknak… Biztosak vagytok benne, hogy ez az egész nem egy hatalmas lufi? 🙂 Nagyon úgy néz ki ugyanis.

  • En a Krakent hasznalom. Banki atutalassal juttatok el penzt a Krakenre, aminek van egy bizonyos koltsege, ahogy minden nemzetkozi banki atutalasnak van. A Krakenen pedig kb. 0.24%-os fee kerul levonasra “atvaltaskor.”

  • A BTC utalások költségeit ráadásul még nem is láttad, ha – az erősen ajánlott módon – esetleg privát walletben szeretnéd tartani a pénzed és nem valami tőzsdén, ami bármikor eltűnhet a befektetéseiddel. 🙂

 33. “A New York-i Fed elnök, William Dudley egy mai sajtótájékoztatón jelezte, hogy feltérképezik egy saját digitális valuta bevezetésének a lehetőségét.”

 34. Jön a felmentő sereg! 😀 25millio USDT kb 1h múlva. Minden rendben lesz 😀 Ilyen egyszerü

 35. Hát, én nem tudom mi történik, de ha itt egy komolyabb vihar lesz, nem csak egy ilyen valami, az már látszik, hogy szempillantás alatt le fogja söpörni az egészet.

  Röhej ez az ellenállóképesség, manipulálják bárhogyan is 🙂

 36. Lassan 95k meg nem erősített tranzakció: https://blockchain.info/unconfirmed-transactions

  November közepén ennek a duplája volt.

 37. Vagy csak teret hagynák egy kis beszállásra. Prognosztizáltak korrekciót le egészen 8k-ig.

 38. KO, az egész heti rally eltűnt:(

 39. Mi a szar mehet a háttérben…..Visszatér az éjjeli ágybavizelésem…

 40. 1000-ér ugrál percek alatt.Eztán ez lesz a normális?

  • Lásd meg a lehetőségeket. Ha most veszel, visszakúszik 10k-ra, akkor fogtál rajta 20%-ot…. és így tovább… és így tovább…

  • Megrázták a fát, és az ijedős verebek elbuktak 20%-ot.

   • Várjál még azért ezzel a kijelentéssel, amíg le nem csendesedik,
    vagy amíg túl nem vagyunk a határidős buli mondjuk első két hónapján 🙂

    Másrészt nem mindenki coinokon csücsül, van aki pozícióban van/volt és a stopját szedte ki. Azon nagyon nem tudsz mit hodl-olni, mert be kell rakni ( ha van esze az embernek legalábbis 🙂

    • Arra hajlok, hogy a futures-ig összességében long lesz. Utána már lehet, hogy az én verebem is felszáll egy kis időre, reményeim szerint zsíros tollazattal.:-)

 41. Látom.Hol FUD,hol FOMO fojtogat

 42. Ma megszólalt Stirlitz, akarom mondani Stiglitz és rögtön felkavarta az iszapot.

  A hagyományos pénzügyi világnak nagyon nem tetszik a kriptopiac, csak még napról napra változik, hogy megsortolni akarja vagy betiltani.
  Most a szokásos betiltós doktrína került elő.

 43. Azt láttátok, hogy a GDAX és a coinbase is leállt?!:O

 44. Ez maga a szintiszta manipulacio. Sok kisbufi kezebol kicsavarjak a btct.

 45. ezek a napok szögek a cme btc futures koporsójában. szerintem nem fogják elindítani ebben az évben. túl nagy risk a brókercégeknek,elszámoló házaknak. a klasszikus price limit eljárásban ma lett volna legalább egy tucat circuit breaker felfüggesztés. de a 20% nem érte el a tegnap záróhoz képest így egész napra nem lett volna lezárva. de mi van ha eléri a 20%ot. a cme lezár a kereskedési nap hátra lévő részére . miközben a többi platformon meg megy tovább a kereskedés. de ott a hétvégi gap risk is. napon belül majdnem 30% volt a range. és ez ebben az évben nem is teljesen egyedi eset. ez egy ellenőrzött futures termékben kezelhetetlen.

 46. Sziasztok,
  Tudja valaki értelmezni az alábbi linken lévőket? ….mi ez?

  http://www.cmegroup.com/trading/equity-index/us-index/bitcoin.html

  ….a facebook Crypto Trader Hungary csoportban elég érdekes kommentek vannak ezzel kapcsolatban, van aki szerint semmi közvetlen hatása nem lesz a BTC árra a CME futures-nek (mint ahogy Kallos Péter videójában is hallható), viszont mások szerint alapvetően befolyásolhatja/alakíthatja a BTC árfolyamát.
  Szerintetek?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *