Bitcoin: $6k! Soha ne mond hogy soha!

Még a $3447-os BTC/USD árfolyamnál postoltam ki, hogy nem fogok folyamatosan ATH (all time high) postokat készíteni. Ehhez azóta többé-kevésbé tartottam is magam, de a 6.000 dolláros szint megihletett, úgy hogy billentyűzetet ragadtam. Szóval alig két órája ütötte át az árfolyam az újabb kerek történelmi szintet a Bitfinexen, majd a Bithumb (KR) és a bitFlyer (JP) tőzsdék is megérintették az új ATH-t. Az árfolyam (és a piac) most látványosan azon gondolkodik, hogy mit kezdjen ezzel az árfolyammal. Kb 2 órája toporog az árfolyam kicsivel 6000 USD alatt az összes nagyobb forgalmú tőzsdén. Megspórolnám magamnak a tippelgetést, hiszen mire befejezem és publikálom a cikket már úgyis ki fog derülni, hogy merre tovább.

Hogy mi a fő oka annak, hogy pont a 6000 USD-s árfolyamon éreztem újra időszerűnek az ATH postolást? Elérkeztünk oda, hogy immáron kevesebb mint 10 napi gyertya választott el bennünket a legutóbbi historikus mérföldkőtől (5000 USD). Ez csak véletlen? Ekkora lendület volt az árfolyamban?  Az előző etaphoz (4000-5000) még 70 nap kellett, azt megelőzően pedig bőven több százas nagyságrendekről beszélhetünk.

Szóval ha ez nem véletlen, akkor lehet elérkeztünk oda, hogy hivatalos is parabolikus pályát vizionáljunk a Bitcoin árfolyamának. Ebben az esetben az árfolyam növekedését át kellene értelmeznünk 1000-es mérföldkövek helyett nagyságrendi mérföldkövekké. 10.000, 100.000 és így tovább, már hogy dollárban és 1 bitcoinra vetítve. Ez továbbra is nonszensz? Menjek már ezekkel a minden alapot nélkülöző nagyotmondásaimmal? Maradjunk is ennyiben 🙂

Azt a parabolikus hét szentségét!

Adja magát persze a kérdés, hogy ha nem a parabolikus pálya jellemző okozta a szokatlanul gyors kiugrást, akkor mégis mi más? Szokás szerint az okokról leginkább csak spekulálni lehet, de azért akad itt néhány megalapozott tény:

 • A Katalán függetlenségi kezdeményezést leverni próbáló Spanyol intézkedések hatására a provinciális függetlenségüket féltő katalánok százezrei vonultak ki az utcákra és ha már ott jártak, akkor rendre kipakolták a bankjaikat, mely pénzek egy része igazolhatóan bitcoinban csücsül jelenleg.
 • A nagy növekedés hátterében persze leginkább az amerikai piac áll, amit egyébként az időzítés is igazol, hiszen az amerikai kereskedelmi nap pirkadatakor kezdődött meg a hirtelen árfolyamemelkedés. Ez utóbbihoz kapcsolódhat, hogy a Bitfinex – igazodva a szabályozói környezethez – hivatalosan is beszünteti a kereskedelmet az U.S. állampolgároknak november 9. dátummal. A Bitfinexen pihenő fiat (usd) kimentésére az egyik leglogikusabb lépés a bitcoinra váltás és onnan kiutalás.

Apró érdekesség: a quartz kispekulálta, hogy az új ATH miként is befolyásolja Satoshi Nakamoto vagyonát. Az öregnek(?) megközelítőleg 980.000 bitcoinja van, melyek révén vagyona 5,9 milliárd dollárra tehető. Ezzel a világ leggazdagabb embereinek ranglistáján az előkelő 247. helyet foglalja el

Viszont ha már árfolyam és ATH, akkor mit szólnátok egy kis játékhoz? Akinek van kedve, az írja meg  kommentben, hogy éppen mit csinált amikor az árfolyam átlépte a 6000 dolláros szintet? Esetemben elég egyszerű: Ültem a gép előtt, vadul szuggeráltam az árfolyamot és azon agyaltam, hogy: “ha ez átüti a 6k-t, akkor tuti írok róla egy postot…

[commercial_break]
Bookmark the permalink.

73 Comments

 1. Elgondolkoztam h nem olyan regen meg azon agyalgattam h hátha lesz egyszer 6000 dollár mert akkor megtízszereztem a befektetett penzem

 2. Álláshirdetéseket böngésztem és pont ránéztem a telefonra amikor ma délután kilőtt, utána csak figyeltem a Krakent, hogy na merre lesz az irány 😀

 3. Neked írtam a fb-on, hogy BTC ATH, ebből még 6k is lehet… 😀

 4. A KIKA-ban néztünk kanapékat és örömmel láttam, hogy a BTC egy szemmel is jól látható összeggel járult hozzá a leendő vásárláshoz 🙂

 5. A $6000 szint szerintem azért is elégé fontos mert nagyon-nagyon közel került a 100MRD-os market cap.

 6. Éppen ültem a tetőn és azon agyaltam, hogy mennyi bitcoint merjek betenni a freebitcoinra kamatra.

 7. Éppen beértem az oviba a kislányomért, amikor megláttam. Utána vettünk egy kis csokit, hogy megünnepeljük az új csúcsot! Régebben azt ígértem neki, hogy ha eléri a 3000 dolláros árfolyamot a bitcoin, akkor kap egy rollert (meg is kapta). Most már nem merek semmit ígérni… 🙂

 8. Épp nyomkodtam az F5-öt. 🙂
  Nem, mert szerencsére frissül magától. Igazából mi itt leginkább gép előtt élő emberek vagyunk. Így a többség – ha éppen nem helyi idő éjjel történik valami – látjuk, átéljük az eseményeket. Jó érzés részese lenni.
  Az egyik első kommentem itt a blogodon olyasmiről szólt, hogy akkor sem bánnám, ha összeomlana, mert legalább megpróbáltam és elmesélhetem az unokámnak, hogy ott voltam a digitális aranyláz idején.

  Ezzel szemben ez nagyon nem akar összeomlani. Írtam valamikor nyáron ide, hogy véleményem szerint elérkezett a mainstream ideje. Erre valami olyasmit válaszoltál, hogy még nem, mert az majd akkor jön, ha az utcai kéregető is Bitcoint fog elfogadni.

  Nos, úgy látszik, hogy az már inkább a lecsengése lesz a dolgoknak. Itt az elmúlt évek “semmittevése, patthelyzete” után olyan erővel robban a piac a fellélegzést követően (segwit), ami ezt az árfolyamot eredményezi.

  Hallgattam ma egy jó podcastot:
  http://www.bitcoin.kn/2017/10/fake-news-27000-bitcoin/

  Sok egyéb mellett nagy vonalakban azon a véleményen van, hogy nem kell félni a segwit2x-től. Namost ha valóban simán vagy max. kisebb döccenővel túllesz a Bitcoin ezen is, akkor vajon mi következik? A tippem: A csillagok.
  Itt már nem a Holdról van szó. Azt jövőre simán elhagyja. A cél a csillagok.
  ETF-ek, intézményi befektetők, ICO-k, amik kezdenek beéri és csinálni is valamit, “mindenki hozzon magával még egy embert” duzzadása a közösségnek.

  Egy youtube elemző szerint a legtöbbet azzal tehetünk a Bitcoinért, ha szó szerint hozunk még egy embert, azaz a saját közösségünkben hirdetjük, terjesztjük. Persze csak ésszel.

  Visszatérve a podcastra: a srác a 200 napos mozgóátlag és az aktuális ár arányát elemezgeti és sebészi pontossággal jósolta meg az utóbb években a rallikat. Most egyébként azon dühöng, hogy a 27 ezres Bitcoin árat ő nem kijelentette (és hamisan idézték őt a Cointelegrafbon), hanem csak megjósolta jövő év elejére. Mert – ahogy mondta – amit ő kijelent, az úgy is történt az évek során.
  Variance blogja mellett érdemes követni őt is.

  Végezetül:
  Ma a kislányomnak az államkincstáros Start számlájára akartam utalni pénzt. Nem tettem. Bitcoint vettem belőle. Ezt elkülönítem neki papírtárcára és 18 éves korában átadom.

  • “Ma a kislányomnak az államkincstáros Start számlájára akartam utalni pénzt. Nem tettem. Bitcoint vettem belőle. Ezt elkülönítem neki papírtárcára és 18 éves korában átadom.”

   t.ök.é.l.e.t.e.s. döntés!

   • Az majd kiderül. 🙂 De azért nagy esély van rá, hogy lehagyja a Babakötvényt.
    Még mielőtt a gyámügy rám ugrana: Van mit ennie, van ruhája, nem veszélyeztetem és a számlája sem üres. Éppen ezért merek kockáztatni.

   • Igazán jó megoldás a babakötvényt, meg a start számla. Akinek van havi fix jövedelme, a legjobb, ha minden hó 10-én utal rá X ezer forintot és azt a gyerek 18 éves koráig nem lehet piszkálni.
    Ez minden pénzügyileg fegyelmezetlen, következetlen (tömeg 99.9%-a) ember számára sokkal jobb mint bármi más gondoskodás a gyerek jövőjéről.
    Számomra az igazán nagy félelem, hogy ez bizony egy állami bank. Mi garantálja nekem, hogy az állam nem gondol egyet és szántja be azonnal az egészet? A rajta lévő összegeket meg einstandolja.
    Nagyobb esélyt látok arra a következő 18 évben, hogy ez megtörténik, mint hogy nem. Én ezért nem merek start számlára befizetgetni a gyereknek. Sajnos.

    • Erről a következőt gondolom – és írtam is már ide róla. A kötelező magánnyugdíj nem a miénk volt, ezért azt nem elvették tőlünk, hanem az állam visszavette a KEZELÉSÉT. Nagyon helyesen. Ha nem tette volna, most omlana össze az egész nyugdíjrendszerünk.

     Államkincstár, babakötvény: A fentiek miatt a lakosság nagy része tévesen azt hiszi, hogy egy demokratikus országban jön a kormány és elveszi a magántulajdont. A babakötvény magántulajdon (az önkéntes nyugdíj szintén), ahhoz semmi köze az államnak. Éppen ezért azt normál körülmények között nem veszi el. Ha mégis, akkor az lesz a legkisebb gondunk, ugyanis az olyan állapotokat sejtet, hogy az ember az életéért fut, nem pedig a befektetéséért. Eljöhet ilyen világ? Simán. De egyelőre úgy néz ki, hogy jó irányba alakulnak a dolgok. Ezért sok Bitcoin mellett van értelme egy kis Start számlának is. 🙂

     • így most ~30 évvel kitolta hogy összeomoljon és néhány millió embertől pedig visszavette a nyugodt nyugdíjkor esélyét.
      Ami állami számlán, állami banknál van arra magántulajdonként számítani szerintem önbecsapás. De ne legyen igazam.
      Van aki ebben hisz van aki meg abban. Van aki btc-t vesz más meg államkötvényt, 10-20 ev múlva meglatjuk kinek volt igaza

     • “A pénztártag követelése – a tulajdonlás elve szerint – a pénztártag tulajdona,” – mondja ma is a törvény. Tehát, nem másé. Kezelésével az állam bízta meg a pénztárakat.

     • A nyugdíjrendszerünk már most összeomlott, amit mi befizetünk az már kevés a fenntartására. A mostani emberkéknek fel kell készülniük, hogy 15 év múlva már csak magára számíthat az ember, az államra nem. Illetve ha még most összeomlik, akkorra lehetne kiépíteni valamilyen olcsóbb rendszert, amit fenn is lehet tartani, de az sok lemondással járna, közelebb lenne a szocihoz mint a mostani demokratikusnak csúfolt rendszerhez.

 9. bittrex lekerdezesekkel szarakodtam, láttam is, hogy az alt befektetéseim folyamatosan gyengülnek..

 10. Cimborámékkal vacsiztunk. Mire hazaértem, ez a jó hír várt.

 11. Nem nézem óránként (dehogynem!). De 10.000nél és 100.000nél szóljatok!

 12. Örömködtem az 5800-on, majd az 5900-on, miközben jól besöröztem, így a 6000-et átaludtam.

 13. Éppen befejeztem a komposztkazánom építését.

 14. Vállon veregettem magamat, hogy májusban bevásároltam.

 15. Mivel nincs BTC-m, azon gondolkoztam, hogy ezt csak azért csinálják a BTC-vel, hogy minden más coin-t meg tokent a földbe döngöljenek.
  Most már csak azt kell eldöntsem, hogy melyikből vegyek 🙂

  • Nem igazán értem az ilyet. Benne vagy a körforgásban, időt töltesz vele, de BTC-d nincs. Az egész történet a Bitcoinról szól. Az altok csak mellékszereplők. Tavasszal hatalmasat meneteltek, nem várható el, hogy ez tovább folytatódjon. Ráadásul az a menetelés is inkább a Bitcoin belső harca miatt volt.
   A Bitcoin a csillagokba tart, az altok követik ugyan, de nem biztos, hogy olyan hozammal.
   Ugyanakkor jó döntés altokat is tartani, de BTC mellé. Nekem is van ETH, NEO, XRP, meg pár egyéb. Tartom, nem adom el, pedig vérzik az összes. Nem veszek hozzájuk, ennyit tudok/merek most tenni. A Bitcoint pedig nézem, ahogy heti átlagban többet hoz, mint bármi más éves szinten ezen a bolygón. Döbbenetes.

   Egyszerűen döbbenetes. Nem hittem volna, hogy ekkora tartalék, lendület van még benne, amikor pénzt tettem a zöld asztalra. Kb. tízszerezést tartottam reálisnak, százszorozásban reménykedtem. De ami idén történik és jövőre robbanás lesz, az elmos minden határt, amit a pénzről, értékről, hozamról eddig az emberiség gondolt.

   • Szerintem meg pont, hogy az altokban van hatalmas növekedési potenciál, persze százalékban kifejezve. Az, hogy a BTC növekedik 10-20-30 százalékot havonta, az eltörpül az a 50-100-200 százalék mellett amit egy-egy alt csinál, akár hetente is.

    Arról ne is beszéljünk, hogy kb. fél éve indultak ezek az alt projektek, kb. 2018-2019-re várható, hogy elkészülnek a fejlesztések, a termékek és mindennapi életünk részévé váljanak. Na és majd akkora lesz az, hogy a BTC növekedése eltörpül az altokéhoz kést.

    Legalábbis én így látom, érzem …

    U.I.: Persze veszek addig BTC-t is, legkésőbb év végéig 🙂

    • Igen, ez egyértelmű. Szörfözni kell a két csoport között. Bitcoin és altok.
     De az elkövetkező hónapok a Bitcoinról fognak szólni. A Gold után talán esik valamennyit. Érdekes lesz majd, hogy milyen arányban.
     A november pedig egyértelmű: Ha nem háborúzik a két lánc, akkor mindenki jól jár. De ha elkezdődik egy bányászharc, akkor nem hiszem, hogy altokban kell tartani a pénzt, mert zuhanhat minden.

   • Nekem nincs BTC-m, én inkább csak vásárlásra használom (árfolyam nyereség). Sokkal jobban bejönnek az ALT-ok, olyan hozamot tudtam produkálni amit álmomban sem gondoltam volna. Ha hagyom BTC-ben közelébe sem lett volna a profitom a mostanihoz.

 16. Görög, Dr. Balázs

  Ugyanazt csináltam, amit június óta mindig:-). (Mostanra már) lakonikusan konstatálom és szemlélem, ahogy altokba pakolt BTC-im immáron 90%-a (alt)köddé vált:-). Amikor a BTC korrigál, az altok jobban korrigálnak, amikor pump van, akkor az altok léhán követik…ha követik:-). Dehát így van ez az altokkal – egyszer fent, százszor lent:-).
  Sebaj – közeleg a karácsonyi nagybevásárlások ideje – előfordulhat, hogy sokan altokat vesznek szeretteiknek???:-).
  Anyhow – Long Live Cryptos!!! #HODL

 17. Abbol tud lenni igazan buborek, aminek nem lehet vagy nagyon nehez beloni a valos vagy valoshoz kepest relativ erteket. Nincs mas, a btct csak ahhoz tudjak merni, ami potencial van benne. Az meg a most forgalomban levo ko + ep allomany. Ez a mostani 1000szerese, nagyjabol 100 triilio usd.

  Felreertes ne essek, nem gondolnam, h ez mostanaban eljon (ha egyaltalan), de a nagy, penzugyi befektetok szerintem igy gondolkodnak. Van 5% esely a 0ra, 20% az 5Kra, 50% az 50re, 20% a 100kra es 5% az 1mre. Az atlag, varhato arfolyam, ami igy kijon az szerintem (most nem szamoltam ki, csak a pelda kedveert irom) 100k korul lehet. Ez akkora hozam a kockazathoz kepest, h amint lehet, onteni fogjak a lovet. Epp ezert hiszek enis a parabolisztikus palyaban. Nagyon gyorsan fog bearazodni, el sem hisszuk majd. Jonnek majd vele a normalisabb alrok is.

  Persze ettol ez meg lufi, ki is fog durrani, csak nem most. A nagy befektetok bearazzak majd kb valosra, aztan jonnek majd meg a haziasszonyok, akik meg nyomnak ra jo sokat. Na, ott durran egyet. De mivel mar mindenki ebben lesz, mindenki erdeke az lesz, h valoban elterjedjen es akkor szeoen beall majd, ahogy kell neki. Higy ez hol lesz? Passz. De jo benne lenni, vegignezni.

 18. Egy csavarral az autóm bal hátsó kerekének gumijában autókáztam haza, abban bízva hogy nem lesz baj. Nem lett. Örültem neki, és annak is hogy 6k felett volt a Bitcoin mikor hazaértem. 😀

 19. Vicces,de épp a Szerencse háza című filmet néztem

 20. Én most azt várom, hogy a következő 2-3 évben már meg lesz a 100 k, mert felgyorsulnak az események. Egész egyszerűen most kezdünk csak belemenni a mainstreambe. Az átlag embernek még fogalma sincs, hogyan kéne venni, de már a celebek elkezdtek róla beszélni, az automaták gombamód szaporodnak (https://coinatmradar.com/charts/#growth, duplázott év eleje óta kb.., itt is látható a parabola), ettől kezdve pedig megállíthatatlan az egész, a tömeg azt teszi amit a celebek tesznek, szörnyen befolyásolhatóak a népek, nyilván a bitcoin vállalkozások is rá fognak erre játszani. Nagyon benne van a pakliban az intézményi befektetők megjelenése is a jövőben, a nagy bankok nem fognak tudni ellenálni az ügyfelek kérésének ezen a téren. Ráadásul egyre kevesebben fogják szerintem eladni, mert minek ha megy fel az ára folyton, így a drasztikus kereslet növekedés egy szűkülő kínálattal fog találkozni, aminek tudjuk mi a vége. 🙂

  A másik oldalon azt látom veszélyesnek ha az államok veszélynek fogják látni, mert túl nagyra nő és megpróbálják csírájában elfojtani mint Kínában, bár amennyire sejtem ez nem menne túl könnyen max. más csatornákra menne a forgalom. Lehet az oroszoknál és Kínában is arra megy csak ki a játék, hogy majd államilag ellenőrzött tőzsdéken lehessen legálisan kereskedni. Majd meglátjuk.

  Mindent összevetve én úgy gondolom, hogy pár év múlva visszanézve szánalmasan olcsónak fogjuk látni a mai árakat.

  Rövid távon: nem értek hozzá de lehet hogy megint elindult egy újabb Elliott hullám? Gondolom 2X előtt lesz majd egy parahullám, hogy jajj-jajj, az lesz a korrekciós fázis, aztán ha minden rendben lemegy és ugye az mindenkinek az érdeke, akkor jöhet a hullám második felfele szakasza amikor a legtöbbet szokott menni az árfolyam. Láttok erre esélyt? Csak azt nem tudom ebben a verzióban mikor fognak felfele menni az altok, mert már a béka feneke alatt vannak így is..Lehet idén már nem..

 21. Már nagyon szenzációhajhásznak érzem magam, de 100 K áron lenne a kapitalizáció kb. két Alma ára a jelen viszonyok szerint és hát szerintem bármekkora eredményeket is értek el, ez nagyobb újításnak, durranásnak tűnik még ha nem is hasonlíthatóak össze, mert más tészta. Ebből következően az Ether is nagyon olcsó a potenciált nézve más mostani érett cégekhez hasonlítva. Inkább a most a világban lévő készpénz és számlapénz nagyságához kéne viszonyítani, azt tudja valaki hogy hány csilliárd dollár? Arról ne is beszéljünk ha páran a tuti ingatlan mert az a biztos megoldás helyett a jövőben BTC-re gondolnak..Befejeztem, túl optimista lettem. 🙂

 22. Úgy érzem, egy kicsit túlreagáljátok, lassan már azt várjátok, hogy a világ összes értékét kellene beárazni a bitcoinba. Úgy értem, hogy ami létezik a világon, elosztani azzal a 21 milliárd darab akármvel.
  Ez egy vicc, hogy egy számítógép által ganarált jelért ennyit fizetnek. Persze a reklám nagy úr, az embereket be lehet etetni, főleg úgy, hogy mindenki azt látja, mennyi pénzt lehet keresni.
  Azt itt senki nem meri leírni, hogy semmi érték nincs mögötte, a tulipánhagymát az ember megfoghatta itt elfelejted a kódodat és elúszott a pénztárcád. Ez egy nagyon drága játék, csillagászati áron , nulla értékkel.
  Pontosan minden úgy van, ahogy írjátok, már a celebek is erről beszélnek, meg a mari nénik is és mindenki csodálkozik, hogy még működik, de hogy mi hajtja, azt csak sejteni lehet…akinek van, nem érdeke, hogy bedőljön. Minél magasabb szinten száll be valaki, annál nagyobb bukója lesz. Persze azt nem tudni, meddig lehet húzni, de azt mindenki tudja, hogy a piramisjátékban az utolsók szívják meg legjobban.

  • Ó dehogy nem meri leírni bárki, én magam is gyakran leírom, hogy mennyire túlértékelt a piac, mert tényleg az. Viszont nem azért túlértékelt, mert nullát ér, hanem azért mert a bitcoin használata nem indokolja ezt az árszintet. Ez egy bizalom, egyfaja aranyláz, talán még tulipánhagyma is lehet, de hogy nulla a valós értéke, azt kétlem. Persze ez is csak egy privát vélemény és mentségemre szolgáljon, hogy elfogult vagyok. Mindenesetre én személy szerint 4 éve hallgatom, hogy lufi, kipukkad, tulipán és ponzi.

   • +1 Szerintem is túl van áraza! Nagy bukás lesz a vége sokaknak sajnos…:(

   • Én örülök, hogy te, egy bitcoin szakértő, le mered írni az efajta véleményedet, mert őszintén megvallva 2012 óta figyelem a bitcoin létét, és akkor is megbotránykoztatott, hogy ki hajlandó akár 10 dollárt fizetni egy elektronikus jelért.
    Azóta kioktattak jópárszor, hogy mennyi mindenre haszálható (volna), de egyenlőre csak a spekuláció hajtja az árfolyamot. Folyamatosan feltűnik egy-egy hír, ami bizonygatja, hogy fizetőeszköz, aztán bebizonyosodik, hogy csak egy tranzit eszköz, amit úgy használnak, hogy dollárért veszik, utalják, aztán visszaváltják dollárra.
    Lehet én vagyok maradi, de nem tudom miért kellene egy számítógépes jelért nagyságrendileg többet fizetni, mint egy zsák búzáért. Itt megjegyezném, hogy nem csak ennél a terméknél vagyok szkeptikus, de például egy évekig veszteséges cégnek, miért szárnyalnak a részvényei. TUDOM-tudom a tőzsde a jövőt árazza.
    Abban igazad van, hogy a valós értéke nem nulla, mert elég költséges dolog bányászni, de miért is? Azért mert több százezer számítógép tartja fenn a rendszert?
    A jövő majd eldönti, mire lesz jó,ahogy az elektromos autó jövője is kérdéses, annak fényében,hogy az elektromos áramot szuper környezetszennyező erőművekben állítják elő, csak nem éppen az orrunk alá pöfögik a füstöt.
    UI.: Meglepett, hogy nem letámadva kommentáltad az írásomat, látom egy EMBERREL hozott össze a sors.
    Köszönöm!

    • A bitcoin termelési költségét valóban a bányászat adja, ami ezáltal implicit meghatározza a piaci értékét is, ha az árfolyam ez alá zuhanna akkor a bányászat lassulna. Erről írtam korábban egy elemző cikket. Most egyébként a bitcoin esetén ez a bekerülési összeg valahol 1170 dollár körül van minden egyes új bitcoinra számolva. Tehát ha commoditynek vesszük a Bitcoint, akkor elmondható, hogy minden ezen érték feletti ár/árfolyam tiszta spekuláció és csak arra a befektetők bizalmára és kapzsiságára utal.

     Ezzel együtt a termelési költség egyáltalán nem egyszerűsíthető le a több százezres gépek szintjére. Bár a bányász költség valóban ablakon kidobott pénznek tűnhet, és igaz hogy technológiailag elég lenne milliószor kevesebb kapacitás is, de ne feledjük hogy a hashing/mining adja a hálózat védelmét is. Jelenleg akkora kapacitás védi már a blocklánc integritását amekkorát senki más nem tud saját erőből építeva világon. A bitcoin bányák összesített hasing powere a több százszorosa a top500 szuperszámítógép kapacitásának, nopersze ez asic, tehàt csak errr jó, szemben a szuperszámítógépekkel. Szóval tény hogy ki lehetne bányászni 10 $-ért is egy Bitcoint sőlt valaha annyiért is bányászták, de ehhez az kellene, hogy lemondjunk a blocklánc védelméről, ami kellő motivációt adhatna egy rosszhiszemű invesztornak, hogy a Bitcoin befektetés helyett inkább az 51% attackba invesztáljon és tegye taccsra az egész hálózatot.

     Tehát vedd úgy hogy egy kb 1200 dolláros èrtéken gyártott valami (bitsorozat) hordoz jelenleg egy 6000 dollár körülni bizalmi értéket. Ez szerintem egyébként teljesen egészséges arány. Ahogy növekszik a hashing kapacitás úgy lesz képes növekedni a bizalmi ár/érték is. És a vicces, hogy ehhez nem kell, hogy a befektető megértsék ezt az összefüggést. A rendszer nagyszerűsége, hogy ez a folyamat teljesen automatikus.

     • Az árfelhajtó hatás az nagyban összefügg a piacon lévő mennyiséggel. Egyenlőre a valós mennyiség töredéke forog, mivel az emelkedést látva senki sem akar megszabadulni a fillérekért beszerzett bitcoinjaitól. Ha be is esik az árfolyam, nem kell elhamarkodniuk az eladást, mert nagy az esélye, hogy valaki megveszi a bepánikolók (akik drágán vették) bitcoinjait, illetve ilyen drágán már csak azok vesznek, akiknek nem számít egy kis megingás.
      A most elindított kampány viszont a kispénzűeket akarja berángatni a piacra, akik a birkaszellem képviselői.
      2007-ben én is beálltam közéjük, igaz egy pénzügyi tanácsadó hatására, sikerült meggyőznie a piac “örökkévaló” száguldásáról, ami persze az én esetemben 1 évig sem tartott.
      A mostani piacot figyelve, szerintem sokkal roszzabb a helyzet és már jópár éve minden nap csodálkozom, hogy nem omlott össze. Ez olyan, mint egy felhőkarcoló, aminek nincs alapja sem falai, a felső szintek és a tető a levegőben lebegnek, meghazudtolva a fizika szabályait.- esetünkben a közgazdaságtan van meghazudtolva.
      Nagyon eltorzult a piac, de nem tehettek mást a politikusaink, vagy hagyták volna összedőlni de akkor buktak volna ők is és a dúsgazdag barátaik, vagy istent játszva beavatkoznak, művien lélegeztető gépre kötve a rendszert. Ennek a mellékhatása az, ami most van. Vagy tömjük a gyógyszert és szárnyal, vagy abbahagyjuk és összeomlik. No ennek nemsoká itt lesz az ideje és ettől én rettegek (és nem csak anyagi okokból)

     • Segíts mert confuse vagyok. Milyen kampányra gondolsz?

      Btw: ha ennyire rossz a világképed a jelenlegi gazdasági rendszer kapcsán (amit egyébként osztok), de a bitcoin/altcoin/cryptovalutát sem látod alternatívának, akkor mit gondolsz/látsz a jövőnek? Mit halmozol/halmoznál?

  • Az USD is egy számítógép generálta jel. Csak papírra nyomva.

   • Azt sem díjazom, hogy orba szájba nyomják a zöldhasút, de mögötte mégiscsak egy amerikai gazdaság áll. A bitcoinnak az a szerencséje, hogy a dúsgazdag befektetők ráugrottak a lehetőségre és hírdetik a csodát. Vajon Japánnak miért van szüksége ilyen eszközre. Ott szerintem a bankkártya kézenfekvőbb megoldás. Kínából és Indiából ezzel lehet kicsempészni a vagyonokat.
    Okos szerződések…………..
    Egy szó, mint száz, spekuláció van a háttérben és amíg hisznek benne, emelkedni fog és amíg emelkedik, hinni fognak benne. Aztán fordulhat a kocka.
    Majd az idő eldönti

    • Ez a “nincs mögötte valós érték” éppolyan flegma kijelentés, mint amennyire bizonytalan a btc jelenlegi ára. Nem kevés induló vállalkozás jut tőkéhez ICO révén, aminél pont a piacilag mért valós érték és az ahhoz társuló bizalom fogja az altcoin értékét vezérelni. Értem a bitcoinos aggályaid, de a lónak te is egy oldalán állsz csak. Én nagyon kíváncsian, egészséges érdeklődéssel várom az árfolyamok alakulását. Nagyon fiatal vagyok a kriptovilágban (bár ne csak ott lennék az :)) de bőven jókor szálltam be a biznicbe, mindezt az Ether extrém módon megérős bányászlázának köszönhetően. Persze van veszítenivalóm, de nem a holnapi kenyér árát tettem fel rá. Innentől pedig csak egy borzasztóan izgalmas dolgot követek le élőben: egy új világ kibontakozását. Speciel ma még a hiradók sem tudják, hogy micsoda szenzációs témát ignorálnak és max. bulvár szinten említenek meg néha-néha.

     Más: Csaba, MonaCoin, ZenCash szárnyalásokról (szigorúan ékezetekkel) van kommented? Kibányásztunk egy 6-os riggel 3-4 MonaCoint, azóta alábbhagyott atempó, úgyhogy vissza Ether, de ez a két coin viszonylag nagy kapitalizáció mellett ugrott meg egy-egy nagyságrendet és vált igencsak vonzó bányászalannyá.

     • Kb két hete hallottam először a monacoinról az egyik hazai nagy bitcoin early adoptertől azzal a kommenttel, hogy: ”basszus erről de lemaradtunk”. Azóta inkább nem foglalkozom vele:)

  • ​​​​​​​​​​​​ “Chancellor on brink of second bailout for banks.” – ahogyan a blog fejlécében is látható 🙂

   Azt gondolom talán máig sem született jobb mondat arra, hogy miként definiálhatjuk a kriptopénz igazi jelentőségét és értékét. Sok dolog borult azóta, kínai bányászfarmok ragadták magukhoz a hatalom egy részét és a többi. Mégis kijelenthető, hogy a kripto már most megváltoztatta a világot.
   Fel kell mérni mi a különbség a mai bankrendszer és a kripto világ között és ott lesz a válasz minden kérdésre.

  • 21 milliót akartam írni, de ha figyelembe vesszük, hogy(szét) osztódhat, akkor már nem is biztos, hogy csak ennyi lehet belőle.

 23. Azon gondolkoztam, hogy ha nem bányagépre költöm azt a 1.2 milliót, hanem Bitcoin-t veszek tisztán, akkor most egy sokkal boldogabb ember lennék. Ehelyett nézem, ahogy az ETH & ZEC mit szerencsétlenkedik, és tépem a hajamat. Legszívesebben átütném a monitort ököllel…vááá. 😀

  • Nem egészen. Ha ilyen triviál dolog lenne, hogy mikor mibe tedd a pénzed, akkor ennyire volatilis sem lenne a piac és akkor ennyit nem is kaszáltál volna (ha egyáltalán). Szóval az, hogy nem volt ingerenciád BTC-be tolni a bányaértéked, az be van építve ebbe az áremelkedésbe. Szóval nó para, öcsémmel mi is összeraktunk egy frankó kis masinát, azóta is megy 0-24, de a bizti kedvéért én tettem BTC-be is. Nem tudom miért, de nagyon bizseregtem, mikor meghoztam a döntést. Egyelőre igazol a formula, de nekem sincs ésszerű magyarázatom arra, hogy miért nem valami egzotikusabba tettem (tettem abba is, de csak a diverzitás kedvéért és jóval kevesebbet).

   • Nekem is a fent említett két alton kívül van még más is. De a Bitcoin-t valahogy kihagytam eddig. Nem tudom, olyan furcsa késztetés kerít hatalmába, hogy abból csak akkor veszek, ha egy egész coint képes leszek. De ilyen rally-kat követően ez a vágyam egyre távolabbi.

 24. Véletlenül lőttem egy egy képet a nicehashról. Egész szép jövőképet mutat 🙂

  http://faucet.dcweb.hu/nice.jpg

 25. Én alapvetően altot bányászok és altban van a kriptom nagyobb része. Ebben az esetben mégsem zavar az, hogy nem száguld úgy, mint a BTC, én Variance-féle elvet vallom. Egy ETH az holnap is egy ETH lesz. Nem utolsó sorban még így is vastagon pluszban vagyok.

  A mostani emelkedéssel az a bajom, hogy nem a normál piaci trendek fújják felfelé az árfolyamot, hanem a chain split várakozás. Nagyon sokan azért vesznek vagy azért mozgatnak BTC-be, mert gyakorlatilag egy *1.5-2 számot is belelátnak a történetbe.
  Márpedig ha mégsem szakad ketté a lánc, akkor az elvileg maradó árfolyam helyett elkezdik majd sokan beönteni a BTC-t a piacra, és leverik az árfolyamot. (Amely esést a mostani emelkedéssel ellentétben az altok szépen követnek majd)

  Igen, ettől még továbbra is 1 BTC=1 BTC vagy netalán =1 B2X, de ez a történet most a laikusok fejében jó nagy katyvaszt fog okozni.

  • Sokan az airdropra hajtanak, aki eddig nem vett, majd akkor vegyen szerintem amikor ez a sok manó kiszáll a BTC-ből és leveri az árfolyamot valamennyire.

 26. Azt megtudjátok mondani, hol érdemes BTC-t venni? Bocs ha már volt ilyen bejegyzés, komment. Érdekelne, hogy Magyarországról mi a legjobb megoldás? Kártyával fizetni érte, átutalni vagy van, hogy be tudok fizetni bankszámlára.
  Szóval melyik oldal, megoldás a legjobb.
  Kösz!

 27. Nekem picit vicces h emberek örömködnek nagyokat a bitcoin árfolyamán, miközben a http://www.coinmarketcap.com oldalon 135-170milliard$ közt mozog a teljes piac kapitalizációja ebből 43-56% közt van a bitcoin részesedése. Jelenleg most a legmagasabb a piacba öntött pénz es a bitcoin nagyobb %-t tudhat magának ebből a pénzből…akár a bitcoingold (ingyenpénz ) miatt. Amig 100-200milliard $-kat nem öntenek bele az iparágba addig lehet nézegetni az árfolyamot, de 10.000$-tól még messze van nagyon. A bitcoinra hogy fognak tekinteni az államok kétséges…államok által létrehozott digitális valutákba vetett bizalom es garancia elolvaszthatja a bitcoin árfolyamát. Egy megfontolt porlasztásra es tartalékolasra uj coinokra biztatnám a befektetőket üdvrivalgás helyett.

  • Azért a bitcionnak sem olyan nagy a kapitalizációja, hogy egy egy nagyobb befektető ne tudná megmozgatni az árát. Ha jól tudom, ráadásul a tőzsde nem szabályozott, csak egy pénzváltó, így az is előfordulhat, hogy egy-egy tulajdonos a számlái között adja veszi, fiktív forgalmat generálva és felhajtva az árat.(laikus szemmel gondolom)
   A cryptoknak nincs teljesítménye, tehát a bekerülési költségen kívül nincs semmi, ami irányt adhat az értéke meghatározására.Nem beszélve arról, hogy a legtöbbet még 50 dollár alatt bányászták.
   Én a kezdetek óta egy nagy csalást sejtek emögött, nem gondoltam volna, hogy elmegy 1000-ig de látva ezt a szárnyalást, meg a tőzsdéken működő esztelen emelkedést, már minden előfordulhat.
   A technológiát sem ismerem,(csak az itt leírtakból tudok leszűrni egy kis tudomány), de biztosan hasznát lehetne venni, de mint fizetőeszköz nem fogja kiszorítani a mostaniakat.

 28. Srácok, lenne egy kérdésem a Kraken-nel kapcsolatban. Tudom, hogy nem ide tartozik, de nem tudok stop-megbízást adni. Amikor kiválasztom a megbízás típusát, akkor csak a limitáras és a piaci áras megbízások jönnek fel a legördülő menüben. Ezen felül nem tudok a felvett pozícióhoz stop-ot sem beállítani vagy TP-t.
  Köszönöm előre is a válaszokat!

  • Nem is fogsz egy jó ideig, kb 2 honapja ezeket kikapcsoltak. A kraken nagyon komoly performancia gondokkal küzd, amig nem oldják meg a platform upgradet, addig ezek a limitációkkal kell élni.

 29. Minden termek annyit er eppen amennyit masok hajlandoak fizetni erte.
  Irtam korabban arrol hogy nem arra kell elso sorban koncentralni hogy 1 BTC mennyit er sokkal inkabb a vasarloertekre amit megtestesit….
  Amikor azon tanakodunk hogy mennyi lehet a BTC erteke 50k; 100ezer$ esetleg 1M$ nem mindegy hogy mikor lesz annyi es az sem hogy akkor eppen ez milyen erteket kepvisel….
  Ugye korabban vett valaki 10000BTC-ert 1 pizzat, ma 1BTC-ert jo nehany szaz pizzat tud venni az ember…es lehet hogy 1 nap 1 BTC-ert tudunk majd venni 1 hazat esetleg 1 tengerparti nyaralot…esetleg 1 lotuszt, ferrari-t vagy Bugatit…
  Azon joval kevesebben akadnak fenn, hogy az ingatlanuk esetleg a reszveny befektetesuk az elmult nehany evben hogyan nott…
  Nem hiszem hogy tul sokan foglalkoznanak BTC-vel, sot a portfolio kutatasabol az derult ki hogy kozel 7%-nak van BTC-je, na most a portfoliot nem hiszem hogy a magyar lakossag tobb mint 5-10%-a olvasna rendszeresen…ebbol pedig kovetkezik, hogy valoszinuleg a mo-i lakossag kevesebb mint 0,5-1% birtokol valamilyen mennyisegu BTC-t…es meg az is lehet hogy az altalam meghatarozott szam sokszorosa a valosagnak…
  Jelenleg 1800BTC/nap amit a piacnak fel kell tudni szivnia ezen az aron ez 10,5-11M$/nap…Na most ha azt nezzuk, hogy csak az ECB havi szinten 60 billio EUR-val higitja az EUR-ot es akkor meg a tobbi jegybankrol nem is beszeltunk akkor nem olyan nehez elkepzelni hogy 1 nap a BTC erteke joval magasabban lesz mint jelenleg….a kerdes tovabbra is az marad szamomra mondjuk 2,3,4 esetleg 5 felezes utan amikor mondjuk 2028-ban napi szinten csak 225BTC esetleg 2032-ben amikor napi szinten mar csak 112,5BTC kerul a piacra milyen aron fognak ezek gazdat cserelni es mi lesz akkor ezeknek a vasarlo ertekuk???
  Nagyon nem mindegy hogy eves 657ezer uj BTC-t vagy csak 41ezer BTC-t kell tudnia felszivni a piacnak…
  Folyamatosan felezes pedig olyan deflacios hatasu lesz mindenre nezve a BTC-hez viszonyitva amire velemenyem szerint nem volt pelda a tortenelembe, na most ha hozza vesszuk hogy az egyre nagyobb allami, ceges es szemelyes adossagokat csak novekvo inflacioval lehet kordaban tartani 1 darabbig akkor tenyleg felmerul a kerdes hogy a parabolikus emelkedesek egyre nagyobbak lehetnek amig el nem erjuk azt a kritikus arat ahonnan mar nem igazan lehet tovabb novekedni…
  Ha azt mondanam hogyha a BTC bevaltja a hozza fuzott remenyeket, akkor akik rendelkeznek majd 1 BTC-vel azok nem a jelenleg szamitott milliomosok hanem inkabb multi milliomosok taboraba fognak tartozni $-ban vagy mondhatnam a szerencsesek 0,2-0,3%-ba…hogy mikor azt nem tudom,de ez is benne van a pakliban….

  • Sokszor van olyan érzésem, akik belevágtak, mindenkit meg akarnak győzni, hogy a bitcoin nélkül kihal az emberiség. Ezét jönnek a találgatások, kijelentések a milliós, milliárdos értékről. Megértem őket, hiszen ez csak addig fog működni, amíg hisznek az emelkedésben. Amint zuhanni kezd és többen megijednek, összedől mint a kártyavár. Már most is szuper túlértékelt, de gondoljuk el, miért is van ez.
   Masszív reklámkampány folyik (egyenlőre nálunk kevésbé), minden egyes hír címlapon. Aki bányászta, vagy szendvicsért kapta, annak nincs vesztenivalója, tehát üldögél rajta. Csak kis hányada van forgalomban, amely a mostani árfolyamon forog.
   Az 1800 bitcoin/nap előállított jelet nem kell a piacnak felszívni, megmarad a bányásznál és kamatozik. Előállította 1100 dolárért és pihenteti a számláján most 6 ezerért.
   A kínaiak, aki ki szeretnék menteni a vagyonukat. szerintem megveszik, átutalják, aztán visszaváltják. Közben nyernek, vagy buknak az árfolyammozgáson, de a vagyonuk már dollárban bármikor rendelkezésre áll és azonnal költhető.
   Arról sem szabad megfeletkezni, hogy amint megcincálják az oroszlán bajuszát, állami szinten fognak fellépni a cryptók ellen, esetleg megalkotva nemzeti cryptovalutákat, oda átterelve a befektetőket.
   Az idő majd eldönti, mi fog kialakulni, hisz még olyan új dologgal állunk szembe, ami még szinte meg sem született.

   • BTC nem kamatozik.
    kb.14millio penztarca van jelenleg ez 0,2%-a a lakossagnak,de jonehany BTC tulajdonos tobb penztarcan tartja a BTC-it…
    A forgalom az utobbi napokban 59%-a Japanbol van…;az igaz hogy konnyu vagyonokat mozgatni vele,de ezt nem csak a kinaiak csinaljak..es akar hiszed akar nem jo nehany vagyonos ember letezik a vilagon akik szeretnek tobb labon allni ha esetleg valtozas allna be az altaluk fenn tartott kapcsolatokban….amig Svajcban elfogadjak igazan nincs jelentosege, hogy az oroszok esetleg mas orszagokban mit nyilatkoznak van eppen legalisnak tartjak vagy sem….Korabban jottek azzal ha lekapcsoljak az internetet akkor vege, eleg kicsi az eselye hogy az egesz vilagon lekapcsolnak az internetet, es valoszinuleg akkor az embereknek sokkal nagyobb problemakkal kellene szembenezniuk,mint hogy eppen mennyit er a BTC-juk…
    Egyebkent mar internetre sincs igazan szukseg mert ha jol tudom muhold ill. satelite-on keresztul is lehet a blockchain-hez kapcsolodni…
    Egy masik erdekes dolog, mi kenysziritene valakit arra hogy a korabban megvasarolt BTC-jet mondjuk 50,60,70 esetleg 80%-al olcsobban valjon meg tole mint amennyiert vasarolta???
    Ugye sokan jonnek azzal hogy jelenleg ~16,6M BTC van forgalomban azonban aki rendszeresen olvassa a blogot tudja hogy ennek jelentos resze nem vesz reszt a napi forgalomban, sot nagyon valoszinu hogy 1 bizonyos % elveszett ill. tobbe nem hozza ferheto….
    Nem tudom hallottal-e arrol hogy jo nehany Azsiai es Oceaniai orszagban BTC-vel akar kozuzemi szamlat is tudsz fizetni ill. vannak cegek akiknel rendszeres megtakaritas is eszkozolheto…(kepzeld el hogy minden heten, ket hetben, esetleg havonta 50,100 esetleg 200$ megtakaritast BTC-ban kulonitesz el….
    Elarulok neked 1 titkot nekem is van (es nem 1 megtakaritasi szamlam) ami hetente 100$-ert vasarol BTC-t; sot tovabb megyek ha a kovetkezo 10 evben nem valtozik az arfolyam es folytatom ezt a tevekenyseget meg akkor is tobb penzt vettem mar ki a BTC-bol mint amit a kovetkezo 10 evben fogok befizetni…
    Hidd el rajtam kivul vannak jo nehanyan akik hasonloan jarnak el, sot nehany emberrol ill. parrol tudok akik az osszes megtakaritasukat ebben tartjak (ezzel mondjuk nem ertek egyet),de ilyen is van…
    Szoval a vilag egy reszen ahol el 3-4milliard ember es a megkeresett jovedelem tobb mint 20-30% megtakaritasa valik mit gondolsz mennyi penz fog ebbe aramlani???…nem hiszem hogy az en eletemben innen fog meg az arfolyam 1000-10000-szerezodni,de hogy a kovetkezo 10-20 evben 10,20,30 esetleg 50-szerezodhet az arfolyam azt se tudom kizarni…
    u.i.: en 2014-ben hallottam eloszor BTC-rol es 2015 elejetol foglalkozok vele; elofordulhat-e, hogy lesz benne ujbol 50,60,70 esetleg 80%-os korrekcio eses???
    Hat persze; de arrol lenne erdemes statisztikat kesziteni, hogyha lenne 40%-os vagy nagyobb esesnel akkor a BTC-nal foglalkozok mekkora hanyada kezdene el ujbol vasarlasba es mennyivel kulonitene el tobb penzt erre ill. kepes lenne varni 2,3 esetleg 4 evet mire az arfolyam ujbol elerne a bekerulesi arat???

    Tudod hanyan es hanyszor temettek mar a BTC-t???
    https://99bitcoins.com/obituary-stats/

    • Én senkit nem akarok lebeszélni róla, sőt, bizony látva a brutális emelkedést néha elgondolkodom, milyen jó lett volna, ha 2012-ben nem azt gondolom, hogy hülye aki egy számítógépes jelért ad 11 dollárt, hanem el kezdtem volna bányászni, akkor még fillérekért, napi 1,2 bitcoint a papírtárcámba rakva.Jó kis mellékes jött volna össze.
     Ugyanígy sajnálkozhatnék, hogy egy baráti társasággal szórakozva az egyik barátom azt elemezte, hogy a facebook legalább 30 dollárt ér, miért nem veszek 20 ért részvényt. Nem beszélve az amazonról, de 14000 forintnál hívtak a budacashtől, hogy ez nagyon alulértékelt.(oda is csak úgy raktam a pénzem, hogy valaki kezeskedjen érte, így éppen azt buktam el, amit 2 év alatt kerestem,köszönet a BEVA-nak)
     Tehát volt és biztosan lesz még nagyon sok “sztori” amiért nem hajolok le, de ezt az ember csak akkor tudatosítja, mikor már nyújtózkodni kell érte.
     Teljesen igaz, hogy azok az érvek nem állják meg a helyüket, amik a fizikai megsemmisülésről szólnak, tehát lekapcsolják a villanyt, meg az internetet. Ha ezt valaki megteszi, akkor az ember az életét menti, nem a vagyonát. Hamarabb lesz egy szabályozás, amivel esetleg megtörik a szárnyalását, ezzel kukába dobva az ötletet. (pl. kínában nem lehet használni a google-t, a szabad internet korában valahogy megoldják, ilyen szinten, ha már bántja őket a ctypto boztosan kieszelnek valamit ellene)
     Szerintem a nagy kérdés az, hogy felbuzdulva a bitcoin szárnyalásán, már ezernél is több ilyen, vagy hasonló termék van a piacon és gombamód, szinte osztódással szaporodnak. Persze mindenki meg akarja lovagolni ezt a divatot.
     Mire jó a bitcoin? Gyűjteni és gazdagodni. A pénz szerepe eltörpül a spekuláció mögött. Ha mindenki csak ücsörögni fog rajta, hogyan tölti be a pénz szerepét. Sehogy! Az egyik legnagyobb forgalmat az ide-oda ugrálás generálja, az egyik cryptoból a másikba. Aminek kisebb a kapitalizációja, azt még a mari néni is megmozgatja. Japánban is azért engedélyezték, mert még senkinek nem szúrja a szemét. Ha bebizonyosodna, hogy állami, vagy magasabb érdekeket sértene, nem hagynák szó nélkül.
     Én azért nem szállok bele, mert nem látom mögötte a 6000 dolláros értéket, ahogy 2012-ben sem láttam a 11 et (és persze azóta sokminden változott, de az értéke nem nőtt 600 szorosára, csak az ára)
     Szerintem ez egy divat és eljön majd a kijózanodás, de írom SZERINTEM! Ha valaki látná biztosan a jövőt, több generációra bebiztosíthatná az anyagi hátterét, de ez a rizikója a spekulációs pénzvilágnak. Ha kiszámítható lenne, már nem lenne.

 30. Üdv mindenkinek!

  Végre ismét látni/olvasni néhány józan hangvételű hozzászólást, gondolatot az oldalon! Csaba prágai posztja óta terveztem, hogy valami hasonlót szóljak hozzá én is, mint pl. „altcoin”, de krónikus idő és energiahiányban szenvedve a még kavargó és rendezetlen gondolataim leírása helyett úgy voltam vele, hogy a kevéske szabadidőmben a tőzsdei folyamatok elemzése mellett inkább a blog korábbi cikkeinek elolvasásában próbálom az elmaradásomat behozni, és amíg a – szerintem egyébként figyelemre, elemzésre, elgondolkodtatásra mindenképpen érdemes – felfedezett tanulmány * (Silvio Gesell – A természetes gazdasági rend c. művének) lényegi megállapításait nem tudom nektek tömören leírni, inkább bele sem kezdek a mondanivalómba.

  Ám attól a „prágai” poszttól úgy érzem, mintha itt is elszállt volna picit a hangulat a józan gondolkodás táptalajától a hurráoptimizumus felé , és miután többedszerre olvasok olyan mondatokat, pl. Cryptopresence-től, hogy „Ha amerikai lennék, most tenném fel a “Life savings”-emet a Bitcoin asztalára. […] Korábban írtam, hogy meglátásom szerint talán éppen a Bitcoin (és társai) fogja összehozni az emberiséget Nem vagyok naív, de mindig reménykedem. […] De ami idén történik és jövőre robbanás lesz, az elmos minden határt, amit a pénzről, értékről, hozamról eddig az emberiség gondolt”, vagy Misitől: „Fel kell mérni mi a különbség a mai bankrendszer és a kripto világ között és ott lesz a válasz minden kérdésre” – úgy érzem, jobb, ha inkább bedobálom e könyvből vett zilált gondolataimat már félkész állapotukban is a blogra, hogy együtt gondolkodjunk, még mielőtt tényleg elszállunk véglegesen , vagy éppen azért, hogy az általam felfedezett gondolatokról derüljön ki már végre az, hogy fabatkát sem érnek.

  Silvio Gesell 1920-ban írt egy – magyar kiadásában – 380 oldalas könyvecskét, aminek a címe: „A természetes gazdasági rend”. Bár emberünk maga is üzletember volt, és a közgazdaságtan elméleti hátterével is behatóan foglalkozott, mivel végül is outsider-nek számított mint „kutató”, nem „szakmabéli”-nek, hogy így fogalmazzak; ahogy az lenni szokott: művét, gondolatait eléggé lefitymálóan kommentálták, pedig nagy hatással volt abban az időben a gondolkodni (még) szerető olvasóközönségre (elvont értelmiségiekre éppúgy, mint a gazdálkodást „gyakorlatiasabb” oldaláról is ismerő gazdasági szereplőkre – és persze, ahogy lenni szokott, politikusokra is).

  Érdekesség, hogy elmélete élesben is kipróbálásra került, és a mainstream vonal számára „sajnos” működött is, ezért hamarosan betiltották / felszámolásra került modellje, amivel egyébként a fennálló pénzügyi rendszerünk generikus – tehát természetéből fakadóan kezdettől fogva létező – és ismert hiányosságait próbálta orvosolni. Keynes azt mondta róla, hogy még sokat fogjuk Gesell gondolatait elemezni és felidézni – aztán érdekes módon valahogy mégis eltűnt a süllyesztőben.
  Egyébként a könyv magyar fordításban 2004-ben jelent meg először, és 2011-ben volt a 2. kiadása – tehát nagy valószínűséggel (a nem mainstream történelem és közgáz ismeretekre is nyitottabb kutatók és kalandorok kivételével) egy még nálunk alig ismert műről van szó. Az interneten elolvastam ugyan egy magyar közgáz egyetemi tanár 10 oldalas elemzését is a könyvről, aki szintén csak e magyar fordítás után találkozott az elmélettel először, előtte csak Keynes-től idézve, de inkább nem minősíteném egyelőre az általa leírtakat, mert jót nem nagyon tudnék róla írni. (Azért röviden mégis talán annyit, hogy érthető legyek: elemzést szerintem nem így és nem ilyen stílusban ír az ember egy ilyen témáról, ami minimum figyelemre érdemes, de mindegy.)

  Ezúttal most eltekintenék annak ecsetelésétől, hogy Gesell mit vázol fel „megoldásként” mindazon problémákra, amivel nap mint nap szembesülünk (hiszen erről szól a 380 oldalas tanulmánya), de a fennálló pénzügyi rendszerrel kapcsolatban, a problémák fő okaiként (tehát a gondolatmenete kiindulópontjaként) a következőket állapítja meg (és most mindenki gondolja végig, hogy a „digitális pénz” ebből a szempontból forradalmi-e, és megoldást nyújt-e ezekre):

  1) Minden aránytalanság és igazságtalanság, amivel a társadalomban nap mint nap találkozunk, az alapvetően hibás pénzrendszer működtetéséből adódik.
  2) A pénzrendszer azért elhibázott, mert olyan pénzt működtet, amely kiváltságos szerepben van, amelynek „előjogai vannak” minden mással szemben. Mindenekelőtt például: ellentétben az árukkal, a pénz nem romlik meg, nem rohad el, (és ezért) korlátlanul felhalmozható.
  3) A pénz tulajdonosa ezért (elsősorban a fentebb említettek miatt) mindig előnyben van az áruját (vagy éppen a saját munkaerejét eladni szándékozó!) féllel szemben, hiszen a körmozgásból – abból a cserekereskedelemből, aminek megsegítésére éppen hogy kitalálták valamikor a pénzt – a pénzét tulajdonosa „korlátlan ideig” visszatarthatja és kivonhatja, miközben a másik felet szorítja az idő, mindennapi szükségleteinek kielégítése, stb.
  4) Az egyensúlytalan helyzet (az erőfölény) miatt teheti meg a pénz tulajdonosa azt is, hogy ennek használatáért akár kamatot számítson fel, még annak ellenére is, hogy nyilvánvaló: annak pénzbeli fedezete egy adott pillanatban nincs is meg a rendszerben, tehát lényegében csak egy másik szereplő rovására állítható elő (vagy törleszthető, ha ez éppen hitel, és nem egy befektetésre ígért kamat).
  5) A megtakarítás lényege, hogy kevesebbet költünk a kiadásainkra, mint amennyit a bevételeink engednek. A megtakarítani nem képes ember – ahogy mondani szokás – a saját erőforrásait pazarolja, de sokan – a fentiek figyelmen kívül hagyása vagy fel nem ismerése miatt – szem elől tévesztik az érme másik oldalát: hogy maga a megtakarító pedig mások erőforrásait pazarolja.( A meg nem vett, elhalasztott áruval, amellyel a kereskedő bevételét csökkenti; a kamattal, amit a saját befektetésére, vagy kölcsönére hozamként elvár, stb.)

  Itt és most, e hosszúra nyúlt hozzászólásban nem kívánom kifejteni, hogy erre milyen megoldásokat javasol Gesell, de annyit előjáróban talán elmondhatok a hányavetiség vádja nélkül, hogy számára a „jó” pénz alapvető tulajdonsága, hogy ugyanúgy romlik, mint az áru, tehát nincs kiváltságos helyzetben (Megj: az infláció nem megoldás erre, mert attól még, hogy „darabszámra nő” a pénz kínálata; a pénz alapvető, Gesell által is felvázolt kiváltságait nem szünteti meg.)

  Anélkül tehát, hogy most ebbe is belemennék (hiszen a könyv feldolgozásánál tartok én is) rendkívül érdekes és izgalmas amúgy, ahogy szakmánként végiglogikázza, végigvezeti, hogy tulajdonképpen igazából ez lenne mindenkinek a lehető legüdvösebb rendszer– a bankártól, a megtakarítótól, a gazdálkodótól kezdve minden szakmán át.  Szóval csak biztatni tudok mindenkit, hogy olvassa el a könyvet, mert minimum közbeszédre lenne érdemes szerintem. Rám mindenesetre akkora hatással volt, hogy miután a neten elolvastam a pdf-et, gyorsan könyv formátumban is megrendeltem, hogy újra és mélyebben áttanulmányozhassam a gondolatmenetét, és mint egy tankönyvet, feldolgozzam. 

  [Egy jó tanács azoknak, akiknek esetleg kedvet hoztam az olvasásra: ha valaki nekilátna, akkor szerintem először magát a könyvet olvassa el, ne azt, hogy „mit mondtak róla és ki írta”, hogy „tiszta talajt” érjenek az elolvasottak és ne befolyásolja befogadásukban, értelmezésükben semmi. Ugyanebből az okból magát a könyvet is szívem szerint az előszavak átlépésével, a 29. oldaltól javaslom olvasni első alkalommal – aztán utána már mehet minden, ami belefér  ]

  A digitális pénz tehát, végszóként, szerintem azért nem hozhat „mást”, mint amit eddig tudott a pénzrendszerünk, mert – azon túl, hogy a „mögöttes értéke” is vitatható, ugyanazokat a gyermekbetegségeket hordozza magán, mint a jelenleg ismert rendszer (és tulajdonságaiból adódóan, a fentiek alapján – minden marketing ellenére – valószínűleg nem is ennek megoldására hozták létre szerintem). Ezen csak erősít a most tapasztalható (és egyébként jogos) #HODL hozzáállás, ami máris a „rácsücsülést” hirdeti stratégiaként – csak akkor, hogy és mikor lesz ebből csereeszköz (=”olaj a gépezetben”), amitől tehát szívesen megválik a tulajdonosa? Vagy, ha majd szívesen megválik tőle, és valóban ráömlik a piacra, akkor mennyit is fog érni?

  Persze Egy olyan világban, ahol 200 M eurókat fizetnek egy futballistáért, szerintem van annyi „őrült”, kockázatot kereső pénz, hogy az egekbe fellőjön egy ilyet és akár évekig ott is tartson.
  Emiatt én azt mondom, vizsgáljuk, foglalkozzunk az üggyel, ha már előttünk nő fel egy új eszközosztály és a tőzsde is érdekel sokunkat – magam is vizsgálom, hogy mikor lelhetek esetleg jó beszállókra -, de erős fenntartással kezeljük mindazt, ami előttünk zajlik, tartson ez 1 M $-ig, vagy tovább…

  Elnézést a hosszáért, de így lett kerek!

  • Azt nem is próbálom megjósolni, hogy meddig tart a szárnyalás, ugyanúgy, mint a tőzsdén, legtöbbször megmagyarázhatatlan mozgások vannak.
   A hozamok és az emelkedés láttán, megrészegülnek a befektetők és ebből keletkeznek az ésszerűtlen mozgások.
   Miért van szükség újfajta fizetőeszközre? Kórusban jön a válasz, mert eszetlenül nyomják az államok a pénzt. Mi lenne, ha nem nyomnák? Nem lenne pénzbőség és nem pörögne a gazdaság a pénz felértékelődne, ezáltal minden más le. A befektetők jóval óvatosabban spekulálnának, a részvények a cégek teljesítményét mutatnák.
   De mivel a pénzvilágban nincs “mi lett volna, ha” így kell elfogadnunk a helyzetet. Szerintem már nem sokáig lehet ezt húzni, lépni kell, mert mindenhol fújódik a buborék, degradálva a valós értéket. Ha viszont összeomlik az egész, a cryptók is ugyanúgy megsínylik a bukást, ha nem jobban, mert akkor teljesen más alapokról fog indulni a rendszer .A mostanit már nem lehet majd megfoltozni.

   • Azt hiszem találtunk egy baromi jó témát, amit biztosan nem fogunk tudni a blog komment szekciójában kitárgyalni, mert már így is baromi sok fontos információ sikkadt el. Tamás, altcoin, hicks, és aki még bevonódna: volna kedvetek valamikor erről egy kerekasztal beszélgetést tartani? Valahol Pesten beülhetnénk egy arra alkalmas helyre, mert látom hogy ez a beszélgetés nekem biztos nagyon hasznos lenne. Én cserébe annyit tudom ígérni, hogy a tapasztalataimról születni fog post.

    • Csaba, benne vagyok, de fogalmam sincs, mikor, hol lenne jó leülni! 🙂 Addig is, ne kímélj minket a pletykákkal sem! 🙂

     • Srácok, ha lehet ilyet kérni, akkor én szívesen csatlakoznék a beszélgetéshez.
      Közgazdász vagyok, de első sorban a tőzsde áll hozzám közel jó ideje már, illetve az utóbbi időben a viselkedési közgazdaságtan felé fordultam inkább, mint a mainstream közgáz felé. A variance-ot már régóta olvasom, már az előtt kezdtem, mielőtt kripto-val kezdett volna foglalkozni. Ennyit magamról első körben.

      Érlelem már magamba a gondolatot régóta, hogy mi is a BTC,ETH,STB (még mielőtt elkezdené valaki bányászni: az STB nem kriptopénz) és több helyen is olvastam/olvasom a véleményeket, hogy van, aki szerint áru, és van, aki szerint pénz (illetve van a harmadik felfogás, hogy csalás, meg van a negyedik, aki nem érti, csak mánia van és veszi, az ETF-ekbe beömlő pénzre gondolok itt). Én onnan indultam ki, hogy a jelenlegi pénznek volt egy fejlődéstörténete, amiben megpróbáltam analógiát keresni a mostani állásra és addig jutottam, hogy ez a kriptovilág az árupénzhez áll talán a leg közelebb, legalábbis a BTC biztosan. Ha megnézem, hogy mik voltak az árupénz jellemzői, akkor majdhogynem stimmel.
      A fentebb említett Gesell könyvet még nem olvastam, de ez igen érdekes lehet, úgyhogy azonnal meg is rendeltem. Nagyon érdekesnek ígérkezik.

      Szóval hova küldjek mail-t, vagy mit adjak meg, hogy meghívót kapjak a beszélgetésre?

    • Én is köszönöm a meghívást, meg a bizalmat, hogy éppen velem akarod megbeszélni a bitcoin illetve a cryptok jövőjét, de eleve elfoglaltságom miatt sem tudnék részt venni, meg nem gondolom, hogy építő jelleggel hozzá tudnék szólni.
     Az eddigi hozzászólásaim a véleményemet tükrözik, de azt tudni kell, hogy én eléggé konzervatív befektető vagyok és ebben nem tud megingatni a nagy szárnyalás sem. Jobb ma egy veréb…..meg holnap is egy. Bevallom a pesszimizmusom saját tapasztalatból származik, buktam itt-ott és általában mindig jobban fájt az veszteség, mint az elszalasztott nyereség. Nem irigylem a milliókat kereső spekulánsokat, a gazdagságot nem a pénz mennyisége adja, de anyagi téren sem panaszkodhatom.
     További szép napot kívánok!

 31. Szia, nagyon szepen koszonom a meghivast es nagyon szivesen talalkozek hasonlo erdeklodesu emberekkel,de sajnos 20-22ezer km valaszt el….Sydneyben elek igy valoszinu hogy a talalkozon nem tudok reszt venni,de ha esetleg erre jarnal szivesen meg hivnalak egy italra vagy vacsira ahol kitargyalhatnank a minket erdeklo dolgokat.
  Sajnos csak par honapja fedeztem fel a blogot az europai nyaralasom utan…elotte en csak az angol nyelvu mediabol szereztem az infokat…
  Jelenleg is eleg sok interjut es elemzest hallgatok a temaban,de kulonosen jonak tartom a blogot mert idonkent nagyon melyen elemzi Csaba az adott temat ill. kerdeskort….ilyen melysegu es minosegu informaciot nem konnyu talalni meg angol nyelven sem…
  Mondjuk en nem vagyok programozo ill. szoftver fejleszto igy valoszinuleg nem ismerek megfelelo embereket ill. nem allok kozeli kapcsolatban olyanokkal akik ebben a temaban teljes melysegben benne vannak…

  Tegnap hallottam eppen ha valakit erdekel a scalling-al kapcsolatban…
  https://www.youtube.com/watch?v=AecPrwqjbGw

  https://antonopoulos.com/books/
  Mastering bitcoin inkabb programozoknak ajanlanam
  The internet of money-t pedig kedv csinalonak ami segit mas nezopontbol megvilagitani ezt a technologiat ill. parhuzamot vonni kulonbozo technikai vivmanyokkal a multbol…

  remelem tudtam valamit hozza tenni ill.informaciot nyujtani a blog olvasoi reszere…

  Legyen szep napotok!

  u.i.: au-ban egyebkent a heten fognak nehany torvenyi szabalyozast a BTC-nal kapcsolatban tenni a parlamentbe…

  • Szia Tamás!

   Ha lehet, valami rövid kivonatot tudnál írni a törvényi szabályozásról? Cél, eszköz, stb.

   Kösz: SzK

 32. Egyelore csak nehany foszlanyt tudok, mert meg nem terjesztettek a parlament ele,de a heten kerul ra sor utana reszletesebben fogok irni ha erdekel masokat is…
  Szoval ugy nez ki hogy a torveny elfogadasa utan engedelyre lesz szukseg ahoz hogy valaki kereskedesi szolgaltatast nyujtson digitalis fizetoeszkozokre, ez a kereskedelmi vetel ill. eladasra vonatkozna….(hasonlo mint a penzintezeteknel van)…jelenleg ha valaki 300$-nal tobbert akar egyszerre vasarolni BTC vagy mas crypto-t akkor azt rogziteni kell (hogy ki, mikor es milyen aron vette, telefonszam, lakcim)…jelenleg nem kell GST-t nem afa koteles es elmeletileg ha nem brokernel kereskeded vagy mas penzugyi szolgaltato cegnel akkor nem kell az arfolyam nyereseg utan adot fizetni,mert nincs ra torveny…ez nem jelenti azt hogy nem ia lesz ra…(mondjuk itt visszamenoleg nem lehet a torvenyt rahuzni dolgokra)…ettol fuggetlenul amit ceges szamlara vettem es arfolyam nyereseget ertem el en ill. a cegem nagyon nagy valoszinuseggel fogunk ra adot fizetni kerdes hogy a konyvelom arfolyam vagy a ceg penzugyi eredmenye utani adot fogja javasolni…
  Ha az arfolyamnyereseg utan fizetunk akkor valoszinuleg LIFO (last in first out) rendszer szerint…szoval a legutolso veteli ar es az eladasi ar kozotti arfolyamnyereseget fogjuk fizetni…
  (nyilvan kisebb az arfolyamnyereseg 2700$-on vasarolt BTC-n mint mondjuk a 250$-ert vasarolt BTC-n)…
  😉
  Egyelore ez 1 eleg szurke resze a gazdasagnak,de 2 szenator elege probalja erre felhivni a figyelmet ill. a legnagyobb bank szokott digitalis ill. crypto-kkal kapcsolatban rendezvenyeket szervezni….es jo nehany ausztral bank benne van a R3 projectben…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *