Hamis (bitcoin) arany csillogása: a kiszámítható jövő!(?)

Nem nagyon szoktam mostanság spekulálgatni, de most kivételt teszek, mert a hazai cryptofórumokon és facebook csoportokon folyó aranyláz láttán megszólalt bennem egy csilingelő hang…

Ahogy talán sokan tudjátok alig néhány napja dingelte be a bitcoin az újabb árfolyamcsúcsát, amit követően minimális fluktuálás mellett (alig 6-8%) folyamatosan a $6000-es árfolyamtartományban oldalazgat. Ennek a hurráoptimizmusnak a fő oka, a Bitcoin Gold (btcgpu) chainsplit és az ehhez tartozó airdrop, melyet a most Bitcoint zsákoló spekulánsok már be is áraztak. A hardfork/chainsplit szele már itt van. Kb. egy órája már a Bittrex lockolta a btc walleteket, 4 órán belül a yobit-en már indul a btc gold határidős kereskedés.

Hogy pontosan mit áraznak be a “befektetők”? A japán bitstaron már javában megy a határidős spekuláció, a btg/btc keresztárfolyam ott most 0,05999. Tehát valahol 300-400 usd köré várják az airdrop bonust.

Mindez szép és jó, de a friss Bitcoin befektetők egy része semmit nem tud erről az aranylázról és vásárolja ath közelben a bitcoint, majd jön nekik hamarosan a döbbenet. A Bitcoin ökoszisztémájával még csak ismerkedőknek a mostani történést leginkább az osztalékszelvényes részvényekhez tudnám hasonlítani. Ott ugye az a jellemző, hogy az osztalék előtt a piac beárazza már a profitot. Majd az osztalékelfogadó közgyűlés után egy pillanat alatt eltűnik az osztalék összege az árfolyamból.  Pontosan ez fog most történni a Bitcoin árfolyamával is, már most is jól látszik, hogy a nagybefektetők folyamatosan profitot realizálnak, miközben áramlik be az aranylázas pénz is.

A hardfork határideje a 491407 block keletkezése, ekkor fog elkészülni a snapshot a bitcoin gold hardforkhoz. Ezen snapshot alapján derül ki, hogy ki mennyi btg-vel fog rendelkezni. A cikk írásának pillanatában a 491282-es blocknál tartunk, tehát várhatóan még kb 20 óra van hátra. A legtöbb btg invesztor már hetek óta az altcoin pozícióinak kárára vásárol bitcoint. Ez gyönyörűen meg is látszik a litecoin, ethereum és a további altcoinok árfolyamán.

Hogy mi fog történni 20 óra múlva? Ez az, amihez talán nagyon spekulálni sem kell: elkezd kiáramlani a rengeteg pénz a Bitcoinból, amiből természetesen friss és ropogós diszkontált altcoinokat fognak venni, ami mellett extra profitként behúzzák majd a bitcoin gold árát is.

[commercial_break]

Mi fog történni azokkal, akik az aranylázról semmit sem tudva most a családi ezüstöt zaciba vágva veszik a szuperpénzt 6000 usd körüli árfolyamon? Holnap reggel arra ébrednek, hogy a “befektetésük” már közel 20%-ot zuhant, mire pánikeladásba kezdenek. A célárat 48 órán belül valahol 4400 dollár körül várom, ami egy tökéletes beszálló pont lesz az addigra felhízlalt altokból. Ahogy a BSG-ben mondották vala: “ez már megtörtént és meg fog történni újra”. Ugyanez a taktika ment le a bitcoin cashnél, és ugyanez fog lezajlani két alkalommal is novemberben; a bitcoin cash hardforknál (nov 13.) és a segwit2x hardforknál is.

Ha ezzel a cikkel, csak egy embert meg tudok menteni attól, hogy ő legyen az a balek, aki finanszírozza a bálnák nyerészkedését, akkor már megérte megírni. Ha van olyan ismerősöd, aki elvakultan rohan a pánikeladásba (avagy a szuperpénz csúcson vásárlásba), akkor talán még nem késő vele beszélned, vagy egyszerűen csak megosztani ezt a postot a “recommend/ajánlom” gomb megnyomásával itt alul.

Bookmark the permalink.

119 Comments

 1. Én arra gondolok, hogy a meglévő Bitcoinjaim egy részét átforgatom USDT-be, OMISEGO-ba, GAS-ba. Szerintem a kapott BTCG csak pillanatnyilag fog egy boomot csinálni, aztán rohamosan fog esni az ára, azt valahol megáll majd. Azt hiszem mindenki várja hogy mit lehet csinálni a BTCG-vel, mire lesz jó. Kb. annyira mint BTCC.

 2. Félelem és reszketés a cryptopiacon 😀 fontos cryptotörténelmi esemény zajlik körülöttünk, benne vagyunk 😀

 3. Azert a Catalan helyzetet ne hadjuk ki ebbol az egeszbol,ha pedig ezt is hozza szamitjuk akkor lehet hogy csak 4800-5200-ig korigal az arfolyam…
  Persze a krypto kozosseg szerintem jobban jarna ha a kovetkezo 6-8honapban lenne min. 40-60%-os korrekcio…de ez nem kivansag musor!

  • Szerintem a Catalan helyzetnek nincs sok koze a BTC arahoz.

   • Lehet hogy nincs, de az elmult hetekben megnott a forgalom a Spanyoloknal, hogy milyen aranyban arra nem emlekszem,de a lehetseges bank run-ra…fogtak ezt…ugyanis nehany penzintezet ugy dontott, hogy athelyezi kozponti tevekenyseget Barcelonabol….Madridba…erre egy aprobb resze a lakossagnak ugy dontott, hogy kiveszi a bankbol a penzet..ugye nem kell kulonosen magyarazni, hogy a fractional reserve alapu penzintezeteknel mit is jelent ha a betetek egy bizonyos szazalekat kivonjak a bankbol egyszerre ill. nagyon rovid idon belul, raadasul ha egy orszagon belul eppen a legfejlettebb egyik leggazdagabb regioban teszik, ahol valoszinuleg magasabb aranyban vannak megtakaritasok…(ez nem 1 ciprusi helyzet) es csak pletyka…de jelenleg nem ismerjuk a Catalan helyzet veg kimenetelet…
    Idovel okosabbak leszunk, bar szerintem a Catalan helyzet esetleg koreai haboru elmeletileg nagyobb hatassal kellene lennie az arfolyamra mint mondjuk JPM vagy Jamie Dimond egy-egy megnyilatkozasanak…
    Persze a piac nagyon ritkan viselkedik racionalisan…

 4. Ami pozitív hozadéka lehet az egésznek, hogy a következő hardforkok már nem vágják annyira haza a piacot, mostani.

 5. Üdv Variance! Ezek szerint elképzelhető, hogy jobban járunk, ha a meglevő Btc-t a fork előtt “csúcsáron” eladjuk, esetleg veszünk valamilyen altból, amelynek az ára most viszonylag lent van pl. Eth, majd a fork lezajlása után, a Btc-t alacsonyabb áron visszavesszük? Persze ezzel elbukjuk a goldot. Nyilván a gold majdani ára ill. Btc fork utáni áresése fogja megmutatni, hogy helyes (volt-e) a fenti taktika…

  • Ez is egy lehetséges taktika, alternatíva. Én személy szerint a risk managementben hiszek. Van egy saját céláram, ezt írtam is a postban. Ami coint efelett vett azt már likvidáltam is, amit alatta azt hodl-olom és azzal megpróbálok nyerészkedni a goldon. Majd a célár közelében visszalépek a bitcoin pozikba.

 6. Az aug1-es hard fork után hol volt a visszaesés, amiről a cikkíró beszél? És megint ezek a részvényes analógiák… És ez a gyerek adja itt a tippeket? 😀

  • Aug 13-15 között az árfolyam 20%-ot zuhant köszönhetően a bitcoin cash körül kialakult hurrá optimizmus miatt, ezt követően csinált a bch 300% pumpát. Hosszan fejthetném ki hogy miért történt ez akkor két héttel később és miért fog ez most instant történni, de lássuk be ez téged nem igazán érdekelne, uhogy inkább nem erőltetem magam. Természetesen én is tévedhetek és ahogy szoktam, most is csak az általam ismert információk alapján vontam le a következtetéseket.

   • Ne felejtsd el, hogy a klasszikus pénzügyi elemző eszközök a btc-vel kapcsolatban teljesen más kontextusba helyezendők, nagy részük nem is használható érdemben. A bch pumpot egyrészt a bányászok átállása indukálta, nem is tartott sokáig… Nem rossz az analógiád, de a helyzet még ettől is jóval komplexebb. Kétségtelen, hogy lesznek kilengések.

    • Nem beszéltem klasszikus elemző eszközökről, hanem hoztam egy analógiát a részvény piacokról amivel megpróbáltam elmagyarázni egy olyan cryptopiac specifikus dolgot amit baromi nehéz megértenie annak aki most ismerkedik ezzel a piaccal, ez neked nem tetszett, sajnálom. Kétségtelen hogy a helyzet komplex, azonban ez a cikk célközönsége (ahogy ezt meg is fogalmaztam) az a réteg aki ma a családi ezüstből akar bitcoinba menekülni, holnap pedig a fejét fogja a falba verni mondván: “mit tettem”.

  • Ez nem kocsma ahol tippeket kapsz, hanem az egyik legjobb blog a temaban ahol informaciokat osztunk meg egymassal…aztan hogy ki hogyan dont az mindenkinek a szive joga, mint ahogy a feleloseg a nyereseg es veszteseg is mindenki magan ugye…

  • @kovats zoli

   Ez a “gyerek” nem tippeket ad, hanem veszi a fáradtságot (és bátorságot) -az egyébként legszínvonalasabb magyar nyelvű krpto témájú blogon- ahhoz, hogy leírja amit gondol. Időt, energiát nem sajnálva publikál, a technológia és a kriptovilág mélyebb megértését nagyban segítő cikkeket. Szerintem kicsit több tiszteletet érdemel. :@

  • És mi is a baj a részvényes analógiákkal ?

 7. Köszi a gyors választ. Azt hiszem én is valami hasonló módon igyekszem átvészelni e zavaros időket:)

 8. Az elképzelhető, hogy előbb lezuhan a BTC árfolyam mint a Bittrexen holnap reggel 7 órakor bevezetésre kerülő BTG?

 9. Aki BP-en lesz holnap este (én sajna nem) és nem tudna róla:

  @MadBitcoins in Hungary #Bitcoin Meetup
  Tuesday Oct 24 – 19:00 (7:00 PM)
  Anker Klub, #Budapest
  https://twitter.com/MadBitcoins/status/922375015647141888

 10. Azt látom, hogy június közepe óta folyamatosan csökken minden alt-btc páros. Most azon filózom, vajon melyik alt a legbiztonságosabb és legvalószínűbb, hogy visszanyer sokat az erejéből a goldhajsza után. Az ETC pl. extrém módon begyengült, EUR-ban kifejezve is feleződött az értéke. Ez vajon nagy lendület lehetőségét, vagy inkább egy amúgy is ingatag, gyenge teljesítményt indikál csak? Az ETH is gyengült fiatban is, de azért nem fele a június közepi értéknek. Amúgy miért pont június közepe? És mi történt az ETC-vel szeptember legelején, ahol hatalmasat ralizott az árfolyam?
  https://imgur.com/a/AsKbx

  • Én is tartok pár tucat ETC-t pont emiatt. De bízok még a DOGE-ban. Akármilyen nevetségesen kevés az árfolyama, a múltban mindig óriási üzleteket hozott.

   Igen. Ami a tőzsdén elmúlt, az nem biztos, hogy újra meg fog történni.
   Igen, aki meg akarja jósolni az árfolyamokat, az bizony csalódni fog.

   Arra gondoltam, hogy – bár már későnek tűnik – eladni az összes ETC-t, BTC-ben kivárni a chainsplitet, majd visszavenni az ETC-t. Ezzel elvileg lehet 25% körül keresni, ha tényleg annyi lesz a Bitcoin gold árfolyama, mint ahogy a határidős piacokon árazzák.

   Szerencsére – vagy sajnos – nincs biztos stratégia.

  • Én Eth vásárlásán gondolkodom erősen, esetleg még egy kevés Neon. Az Eth-t bányászom is, bízom benne, hogy erősödik majd.

   • Én is, de ez a mostani ár ismeretlen területen van nekem. Már a 280$ is jónak tünt, de 273.7$ is volt utána(bittrex), és ki tudja mi lesz az alja.

 11. Elindult a yobiten is a btg/btc futures. Az árfolyam perpillanat ott is 0.06 körül mozog.

 12. Számolgattam picit. Nagyon esélyes, hogy hacsak(!) nem száll fel a bgold ára valamilyen érthetetlen oknál fogva és a papírforma érvényesül (most mindenki btc-t vesz, felverik az árát, majd az aranylázat követően bezuhan mondjuk 5000-re, mert mindenki visszamegy az altokba, vagyis az altok meg picit erősödnek), akkor pont hogy ETC/ETH/akármiben tartott pénz most jobb helyen van még a goldról való lemondás árán is.

  Nézzük az alábbi szándékosan kerekített, egyszerűsített példát. Van 1 BTC-d.
  1 BTC = 6000 USD.
  Eladod ETC-ért:
  1 BTC = 573 ETC = 6000 USD

  Lecseng az aranyláz, lemondtál a goldról.
  BTC lemegy 5000 USD-ra.
  Altok meg mondjuk átlagban erősödnek 10%-ot, így az ETC is. (tudom, lezser hasracsapás, de játszunk csak)

  573 ETC = 6000 USD * 1,1 = 6600 USD
  1 BTC = 5000 USD

  Nyilván visszaváltod, mert BTC az rulez.
  6600 / 5000 = 1,32 BTC
  Vagyis csináltál 1,32 BTC-t.

  Nézzük a golddal: Megtartod BTC-det és csücsülsz.
  Megkapod a goldot, ami kb 3-400 USD.

  A gold-szüretelők jó része eladja nyomban, leverve annak árát., de maradjunk 200 eur-nál. BTC is lemászik, hiszen visszalépnek sokan altba.

  Mi történt? 1 BTC-d mellé, ami ugyebár 5000-et ér, csináltál még 200 USD-t.
  Szóval nem gondolom, hogy most kéne az ETC-det eladni.

  De, mindegy csak akkor igaz, ha:
  – Tényleg sokan kilépnek a BTC-jükből a gold szüretet követően és altot vesznek.
  – Tényleg 3-400 körül nyit a gold.
  – Nem jön semmilyen rossz hír az altokkal kapcsolatban.
  – Nem jönnek fudok, nagy bejelentések időközben.

  Viszont amit még így megnyersz: a goldot övező ismeretlen tényezők és bizonytalanságot elkerülöd, és tetszés szerint dönthetsz, hogy mely öreg, már “bizonyított” altot jelölsz meg átmeneti bunkernek magadnak. Sry a hosszú és szájbarágós hsz-ért, a tévedés jogát fenntartom. 😀

  • Jah, és itt azzal nem is számoltam, hogy a b2x körüli fud is még tovább tiporhatja majd a btc árát. Nem azt mondom, hogy mindez így is lesz, de legalábbis meg tudom majd magyarázni magamnak, ha igen, hogy miért. 😀

  • Nagyjából én is így látom a dolgot, hasonlóan kalkuláltam, aztán pár nap múlva lehet, szidni fogom magam:)

  • Én az aug hardforknal be voltam tojva, hogy a 2700$-os ár be fog zuhanni 1500-1600$-ra. Menekülésként 6btc-ért bánya gépeket vettem. Természetesen a visszaesés után felment 5000$-ra az árfolyam. Gepekbol elég jól szálltam ki szerencsére, de közel sem olyan jól, mintha tartottam volna a btc-t. Nehéz okosnak lenni.
   Véleményem szerint az alkotok csak akkor fognak emelkedni, ha a BTC is. Viszont simán lehet valamelyik alt vehemensebben fog felértékelődni.

 13. Sziasztok,

  Hu olvasokent vagyok jelen es ritkan osztok meg gondolatokat, velemenyeket. Az ok az hogy nem szeretek ugy hozzaszolni olyan temakhoz amiben nem erek el bizonyos foku ismeretseget mielott “osztanam az eszt” 🙂
  Lenne egy kerdesem amirol mindenki velemenyere nagyon kivancsi vagyok.

  Mi lenne a jobb dontes:
  A – KRAKEN/Bittrex-en tarolni a BTC-t a fork utanig hogy a Gold-hoz minel hamarabb hozzaferjek
  B – Sajat walletbe mozdulni is kivarni a vihart.

  Tenyek:
  A Karken eddig nem nyilatkozott hivatalosan a Gold listazasrol, ezert ketsegeim vannak.
  A Bittrex listaz 1:1 aranyban, de nem tudom mar beutalni hozzajuk.

  Ha a wallet mellett dontok, melyiket ajanljatok? Jelenleg az Exodus-t hasznalom, szemelyes prefereinciak miatt.

  Nem vagyok NOOB de kivancsi vagyok mas hasonszoru velemenyekre, esetleg startegiakra.

  A valaszokat elore is koszonom!

  • Juke es masok is leirtak a velemenyuket, hogy mi lesz nem tudjuk,de valoszinuleg variance altal megfogalmazott visszaeses mar elkezdodott…
   nehany hardver wallet es a papirpenztarcak mukodni szoktak ilyen esetben, aztan hogy ki mikor probalja a piacra dobni az ujdon sult portekat az egy masik kerdes….
   ugye az osregi spekulacios mesterfogas:
   Manipulald 1 reszveny ” egy eszkoz arat minnel magasabbra, majd add el a kozonsegnek a lefele vezeto uton “esesben”…
   Persze nekem az lenne a velemenyem, hogy nem probaljak egybol meghuzni felfele ill. pump-olni az arat mert nagy lesz az eladoi nyomas,de ha az elult az elso eladoi nyomas akkor meghuzhatjak, pumpolhatjak 1 kicsit hogy meddig azt nem tudjuk…majd valoszinuleg ahogy Csaba irta jon a dump….
   Szamomra ill. a rendelkezesemre allo informaciok szerint ez a bitcoingold (BTG) semmi extraval nem jelentkezik, csak a mining hardwer GPU nem ASIC…
   Persze meg az is elofordulhat, hogy nagyon melle lovok…
   (mert ugye az egymast koveto hardforkoknal hozzaszokunk, hogy a levalo agbol kell az eredeti lancon levo (BTC-t) venni…aztan egyszer meg az is elofordulhat, hogy az uj ag erteke kezd el igazan emelkedni….

   • Koszonom a velemenyed. Ugy latom BTG-tol nehezebb lesz megszabadulni es viszonylag kockazatos ha nem valamelyik tamogatott Walletban vagy exchange-en tartottam a BTC-t, amik nem tunnek bizalomgerjesztonek elso ranezesre. Kiveve persze ha Bittrex-en maradt volna az osszes BTC-m mas lenne a helyzet, de egyenlore ok sem nyitjak meg a kereskedest az uj coin-ra.
    Maradnak a joaron vasarolt coinok ahol vannak amig kiderul milyen lesz ez a BTG. Nem kockaztatom oket es lemondok a BTG-rol.
    Arrol nem is beszelve hogy a Bottrex allaspontja szerint NINCS Replay protection a kodban, ami eleg nagy scam-nek hangzik igy mar. Szerintem mindenkepp tele lesz az internet eltulajdonitott BTC/BTG-rol szolo hirrel a fork utan.

 14. Sziasztok, 6000 kornyeken epp a buborek vonalat keszult atutni a btc. Epp ideje egy korrekcionak.

  http://charts.woobull.com/bitcoin-nvt-ratio/

 15. Felulrol a 3. Chartot nezzetek. Tul eros mar a btc az altokhoz kepest, szerintem.
  https://coinmarketcap.com/charts/

 16. Apa gyere kezdodik…

  • Jaja, jó nehezen is megy el a BTC-m, picit későn reagáltam, de már kopik…

   • Szépen esnek a dolgok.. Még csak 16h, és hol van még az éjjel.. 😀

    • Ez teljesen normális. Azon tőzsdéken már javában váltják a btc-t altra vagy fiatra(usdt) ahol már freezelték a btc walleteket (pl yobit, bittrex). A yobiten egyébként nagyon beteg a fluktuáció. Előbb lement egészen 0.05-ig, majd onnan felpattani 0.11-ig, most újra 0.088 körül mozog. Kíváncsian várom hol lesz a vége a snspshotra és a tényleges btg mainnet startra.

 17. Kivancsi lennek mi a velemenyetek a Dash-rol???

 18. Egyetertek a strategiaval, de nem lehet hogy az utolso hard forkig a BTC ara duzzadni fog? Ha tobb HF is lesz most egymas utan, biztos minden egyes hardforknal a BCH scenario jatszodik le? Nem lehet h most tobb HF egyutt 1 hosszabb periodust fog tartani?

  • Nagyon messze van a november 18-as segwit2x HF. Nem hiszem hogy addig kitartana ez. Sokkal logikusabb nekem egy újabb felugrás azt megelőzően. De ettől még nem lehetetlen. A derült égből villámcsapásként jött bitcoin cash hardfork (november 13.) kétségtelenül megkavarhatja a paklit. Mindettől függetlenül én kitartok a predikcióm mellett, különösen amiatt mert látványosan ebbe az irányba indultak el az árak az elmúlt 2-3 órában.

  • Nem tudok semmilyen újabb HF-ról, ami a goldhoz és a BCH-hoz hasonlítana.

 19. A piaci kapitalizacioja mar 1 jo ideje ujbol emelkedesnek indult a BTC-nek…mar 58,5%-nal jarunk…meg az is lehet hogy egy nap meglatogatjuk ujbol a 80%-ot?!

 20. BCH-ban a kraken-nel erdekes dolgok figyelhetok meg az ajanlati konyvben….mintha minden aron tartani akarnak,…aztan el-el tunnek nehany 100db-os megbizasok, ha tippelnem kellene lehet hogy meg iden meglatogatja a BTC a 200$-os szintet….
  Nagyon ugyes teritesnek, tomesnek tunik szamomra…

  • Azert 95%os eses eleg durva volna… Ha btcre gondolsz es nem bchra…

   • Biztos BCH-ra gondol 🙂 BTC-re ez az ár KO lenne. BCH-nál az ár nem gond, ha megtartja régi szokását, mostanában szépen ment fel, aztán le, megnyugodott, és megint fel.

   • Bocs igazad van 200$-os szintet BCH-ra ertettem…
    BTC-nel nem tartom valoszinunek hogy 1000$ ala essen,de meg az is lehet hgoy tobbet meg a 2000$-os szintet se fogjuk megkozeliteni…

 21. Sziasztok,

  Krakenről mit tudunk ? Előfordulhat hogy nem kapom meg a btg-met ? 491408as blokknál adhatok el nyugodtan? Kicsit korlátozottak a netezési lehetőségeim ezekben a napokban, érdekes lesz így…

 22. Sziasztok! Egyre inkább kezdek én is azon a véleményen lenni, hogy el kell engedni a BTG-ot. Ha nem sikerült jól kiszálni belőle, akkor csak pár százalékot tud hozni. Ráadásul a fork pillanata után (meg előtte is) hozzá lesz láncolva az ember a Bitcoin-jához. A csapból is az folyik hogy Replay attack, meg ne nyúlj hozzá pár napig, mert elveszthetsz mindent.
  Sajnos én is (másokhoz hasonlóan) minden Bitcoinomat a biztonságos pénztárcámban csücsültetem, úgyhogy esélyem sincs ALT-ra váltani, hacsak nem ShapeShift-el… Nem tudjátok véletlenül hogy korlátozva lesz-e a ShapeShift a fork környékén? Jó megoldás lehet ez egyáltalán?

 23. A BCG szerintem szépen be fog árazódni arra a szintre, ahol az ETH van/lesz MH/USD alapon.

  Viszont felmerült bennem néhány kérdés. Nem úgy volt, hogy a BCG-hez premineolva lesz a blockchain a difficulty miatt? Akkor nem lehet, hogy a BCG “genezis” blokkja nem is a legutolsó blokk szerinti állapot lesz, hanem egy korábbi?

  • Nem néztem ennek utána pontosan, de a bitcoin gold blocklánca preparált. Augusztus 1 állapothoz képest forkolták, amire rátolták a premininget, erre manipulálják rá a holnapi snapshotot, amiből nov 1-én indul a gold mainnet. Egészen addig csak ezchangeken belüli határidős kereskedés lesz. Egyébként sok az aggasztó jel továbbra is. Főleg a premineolt blockok és a bizonytalan replay protection miatt vélelmeznek sokan scamet.

   • A bittrex így fogalmaz:
    Bitcoin Gold does not currently have:
    -Fully formed consensus code
    -Implemented replay protection
    -Adequate code for testing and auditing
    -Publicly known code developers

 24. @variance köszi szépen az összefoglalót! (Legközelebb azért lehetne kérni kicsit korábban? 🙂 ) Minden Bitcoinom Wallet-ben van (mert mindenhol azt tanácsolták hogy így a legbiztonságoabb), és így esélyem sincs gyorsan átváltani ALT-okra. 🙁 Még a ShapeShift is visszaküldte a tranzakciómat. Már csak abban bízhatok, hogy a Bittrex a fork után hamar fogja engedélyezni a feltöltéseket, illetve hogy közvetlenül a fork után történő utalás nem veszik el a semmibe valami replay gebasz miatt…

  • Nem kifejezetten nagy öröm nekem, hogy a bitcoin goldról írhatok. Meglátásom szerint a BTCGold egy baromi nagy scam, de ez természetesen koránt sem egyértelmű, mindenesetre napról napra egyre több jel mutat arra, hogy ez egy nagy átverés. Ami biztos: Ha valóban el is készül a snapshot holnap hajnalban, akkor sem látom arra SEMMI garanciát, hogy november 1-én valóban lesz itt btcgold mainnet, vagy ha mégis, akkor nem kizárt, hogy akkora bughalmaz lesz, ami miatt az egész projekt megy a kukába.

   • Csak félő. hogy a mostani legújabb hívő réteg csalódásában nem a Bitcoint, hanem az egész kriptovilágot kiáltja ki bűnösnek. Bár ez akár jót is tehet a piacnak, mert kicsit kevesebben lesznek azok, akik hisznek abban, hogy a pénznyomtatás a megoldás arra, hogy kevés a pénz.

    • A legnagyobb poén az, hogy pont ez tenné a legjobbat az egész cryptovaluta világnak. Az a baj, hogy az újonnan csatlakozók már csak az árfolyam miatt jönnek. 4 éve még a Bitcoin egy geek cucc volt, gyakorlatilag képzelenség volt róla társaságban beszélni, mert az emberek el sem tudták képzelni, hogy mi is az. Két éve már a közbeszéd tárgyává vált, de inkább csak mosolyogtak rajta az emberek ha szóba kerül. Tavaly ütött be a “megélhetési bányász” szakosztály, ami idén első félévben csúcsosodott ki. Akik most csatlakoznak, azokat – tisztelet a kivételnek – már csak az aranyláz hajtja, a 1000+% profit és a villám dealek. Bármennyire is a padlón volt 2014 és 2015 vége közötöt a Bitcoin az első nagyon komoly árfolyam pofon miatt, akkor legalább tényleg a technológiáról és a fejlődésről szólt minden, jött az Ethereum, a smart contractok és a crowdsale szélesebb körben, a DAO és egy csomó jó dolog (meg mégtöbb rossz).
     Jó lenne, ha egy időre megint megpihenne az árfolyam. Akik most kiábrándulnak, azok a következő nagy hullámnál emelt fővel fogják döngetni a mellüket, hogy “én már itt voltak 5-6k-nál is és azóta is büszkén hiszek a technológiában”. Tudom pontosan… Én is így kezdtem 🙂

     • Mindannyian a pénz miatt vagyunk itt, te is. Egy, az árfolyam spekulációról szóló írás alá ilyet kommentelni, hogy te nem a pénz miatt bitcoinozol… ne viccelj már. Ezen felül van akit érdekel a technológiája jobban, van akit nem, ennyi.

     • Had én döntsem el, hogy miért foglalkozok egy konkrét témával. Számodra ez a post az árfolyam spekulációról szólt, számomra pedig arról, hogy felhívjam reményeim szerint néhány ember figyelmét arra ami történni fog (pontosabban ami azóta megtörtént), mivel úgy vélelmeztem, hogy igen sokan nincsennek ezzel tisztában. Egy szóval sem mondtam soha, hogy a cryptovaluták anyagi oldala érdekel, de azt lásd be, hogy ha számomra CSAK ez lenne az egyetlen motiváció, akkor ez a blog nagyon másról szólna.

   • Persze hogy Scam! De te elsősorban a helyzetet tisztáztad, ami nagyon hasznos! Az ALT-ok már el is kezdtek emelkedni azok miatt, akik nem pályáznak az ingyen aranyra, csak kivárták amíg minden a mélyponton lesz. Ejj, de sajnálom hogy nem a Bittrex-en csücsül a pénzem… Már nekem sem lenne Bitcoin-om. 🙁

 25. Nem olvastok Portfóliót. A szaúdi herceg miatt esik a bitcoin.

 26. Élmény volt átolvasni a sok-sok hozzászólást. Nyüzsög a blog, klassz nagyon.

  Nem vagyok és nem is leszek soha Bitcoin szakértő, de egy valamit már az első találkozáskor felismertem: Ismét lép egyet az emberiség.

  Vajon miért olyan nehéz ezt elhinni? Talán azért, mert ritkán történik ilyen. Amikor a papírpénz elkezdett terjedni, mennyire voltak lelkesek az emberek? Semennyire. Látszólag nulla “mögöttes” értéke volt. Még tűzgyújtásra is alig felelt meg.

  Most megint egy váltás zajlik. Pont a papírpénzt cseréljük le. Pontosabban nem. Mert ez nem a pénz helyett lesz, hanem mellett. Nagyon szépen megférnek majd a piacon.

  Az, hogy a Bitcoinból mi lesz, nem tudom. De miért ne ülhetnénk fel egy olyan vonatra, ami száguld? Amikor megérkeztem ide, azt hittem, mindenről lekéstem. Örömmel tapasztalom, hogy “mindössze” pártízezerszeres növekedést hagytam ki. Ugyan már. 🙂

  Vajon kibírtam volna a hullámvasutat az elmúlt évek során? Nem biztos. Éppen ezért most, amikor már egyértelmű, hogy ebből “lesz valami”, nem nagy dolog rátenni az asztalra egy csomó pénzt. Ehhez már nem kell bátorság. Csak elhatározás. 2010-ben nem biztos, hogy meg mertem volna lépni és ha igen, ki tudja, mekkora haszon után vettem volna ki – azért, hogy aztán szaladjak az árfolyam után.

  Valamelyikőtök írta, hogy 2012 óta követi a történetet és még mindig nem vett belőle. Én 2013 óta. De vételre csak idén határoztam el magam. Megúsztam a 2013 év végi összeomlást, amikor én is úgy voltam, hogy “na ugye”.

  A villám idén csapott belém és pár nap leforgása, átolvasott éjjelek után döbbentem rá, hogy mi van itt készülőben. A felszín alá kapartam magam és egy új világ bontakozott ki. Mintha megtaláltam volna Atlantist. 🙂

  • Most van egy kis BTC emelkedes. Minek
   tudhatjuk be?

  • Atlantis elsüllyedt magával rántva a gazdagságot, pompát. 🙂
   Amit variance írt, én is úgy érzem, hogy mellékvágányra tették a technológia valódi értékét. A spekuláció kiöli a jót belőle, feleslegesen felhajtva az árát ezzel torzítva a felhasználását. Ha jól tudom, nem pénzt akartak belőle csinálni, hanem az adatkezelést volt hivatott megreformálni. Egy úgynevezett startup, amely egy speciális részvényt adott a támogatóinak, méghozzá a bitcoint. Ez egy nagy közösségre épülő technológia és, hogy ne lehessen befolyásolni, mindet a rendszer intézett, a jutalmazást, a működést, az adattárolást stb.
   Csendben növekedett a “részvényesek” száma és a kis közösség a részvényeit elkezdte értékesíteni. Elhíresült a 10000 bitcoinért egy hamburger esete.
   Az első szárnyalás az azután következett, mikor az egész világ hangos volt egy drogkereskedő lekapcsolása miatt, akinél több százezer bitcoint találtak. Ha jól tudom, akkor futott fel 50 dollárig az árfolyam. Aztán ez szépen fejlődött, amíg egy-egy befektető elkezdett spekulálni a bitcoinokkal. Akkor volt a nagy hírdömping és már csak a pénz oldalát hangsúlyozták ki. Utána tudjuk, a zuhanás jött és a kijózanodás, csalódottság és szerintem ekkor kezdtek többen ráugorni a technológiára, de csak a pénz szerepét kihasználva. Megalakultak a bányásztársaságok, óriási pénzt költve a számítógép farmok létesítésére. El kezdtek kifejleszteni más cryptókat, persze legtöbbet a meggazdagodás érdekében és elindult a nyílt és rejtett reklámkampány, minden napra biztosítva egy hírt a csodáról. Ez lassan beérett és most már ott tartunk, hogy !!!pénzért!!! videókat lehet letölteni a használatáról, a spekulációról meg a meggazdagodásról. A nyugdíjasklubban előadás volt a nagymamáknak, hogy nem kell érteniük hozzá, csak adják össze a pénzt és majd egy cég kezeli, intézi a bitcoinbefektetést.
   Ez olyan mint a viagra, szívgyógyszernek indult, de a mellékhatása repítette az égbe, aztán azért eléggé elhalványult. Lehet, ha tovább fejlesztették volna szívgyógyszernek, nagyobbat alakított volna.
   De visszatérve a bitcoinhoz, látjuk a felfutás hatását, egyesek tiltják, szabályozzák, meg a technológiával saját pénzt fejlesztenek. Nem nézik jó szemmel a térhódítását.

   • Találtam jobb hasonlatot a viagránál. Inkább olyan, mint az X faktor. A tehetségek felkutatása volt a “nemes cél”, most meg már csak a bizniszről szól. Az énekest felépítik, csillagok közé emelik, kifacsarják aztán mehet a kukába. Jöhet a követkető.
    Az emberek ezt érzik és szerintem nagyon leáldozóban van. Én csak a reklámokból tudom, hogy egyáltalán műsoron tartják, de kell is neki.

   • Feldobtad a napomat! Rég nevettem ilyen jót! 🙂

 27. hogy lehetséges, hogy beutaltam krakenre btc-t, depositnál success-t ír és még is 0 a balance?????

 28. Ajánlott most mozgatni a btc-t walletből?

  • Gondod nem nagyon lehet belőle. A snapshot már megtörtént, innentől nincs nagyon okod rá, hogy ne használd a coinjaidat belátásod szerint. Hogy konkrétan mikor fog indulni a BTG az egyelőre nagy rejtély (úgy néz ki ez lesz a crypto világ “Schrödinger macskája” 🙂

 29. Ennyi volt az ügy?

 30. A Drupal szlogenje: “Come for the code, stay for the community.”
  Az emberek többsége előbb a hasznot keresi, majd egy részük, töredékük megtalálja az értéket is a mélyebb rétegekben. Éppen ezért nem baj, ha valakit csak az árfolyamnyereség érdekel. Sokan megmaradnak a számok figyelésénél és szorozgatnak, hogy nekik mikor jön el a “holdfázis”. 🙂
  Viszont – mint minden területen – itt is kialakul egy közösség. Akár itt ezen a blogon, akár úgy általában a Bitcoin világában. Egy olyan közösség, amelyik a nyerészkedés mellett a technológiára is élményként tekint. Variance oldalán úgy érzékelem, többségben vannak azok, akiket a háttér is érdekel. Jó ezt látni és együtt haladni előre. Bármerre is visz a kód. 🙂

 31. Már csak az a kérdés, hogy mikor érdemes visszamászni altból btcre. Láthatóan szinte az összes megugrott és most stagnál. Nem volt földrengés, inkabb olyan volt az egész, mint egy egymenetes korrekció. 🙂

 32. No most ki mit gondol, mi van? Érdemes lehet BTC esésre játszani? Dél-Koreában most van 19 óra, ők nem adják el, vagy nem tudják, mert tele a mempool?
  https://blockchain.info/unconfirmed-transactions

  19000 nem megerősített trabnzakció és nő. Amcsik 3-4 óra múlva kelnek…

  • Hát nem igazán az a helyzet, amire számítottunk. Jó kérdés, hogy mi lesz azzal a már 21k nem megerősített tranzakcióval. Valószínűleg ha beindul a feldolgozás, akkor fog nagyot korrigálni a BTC. Ezért is nem indultak meg annyira az alt árfolyamok valószínűleg, mert nem tudnak BTC-ért altot venni.

  • Ha ugyanazon tőzsdén belül adják-veszik vagy váltják altokra, akkor nem jönnek létre tényleges tranzakciók, mert csak az exhange könyveli el a folyamatot. Tényleges látható tranzakcióvá akkor válik, ha valaki saját walletbe vagy más exchengehez visz át coint. Így simán lehet nagy kereskedés úgy, hogy annak a blockchainben nyoma sincs.

   (Ez is megmutatja, hogy az exchangen tartott zseton bizalmi alapon a tiéd, míg ki nem rakod olyan helyre, aminek a kulcsával te bírsz. Cserébe a kereskedésnél a jutalékon kívül semmilyen tranzakciós díj nem terhel)

   • Ennek talán a legjobb példája az amit a yobit csinál, akik már kiosztották előre a btg coinokat úgy hogy stabil blokklánc sincs mögötte. (Sőt perpillanat instabil sincs 🙂

 33. Hmm, lehet, hogy szellemeket látok, de furán nyugis a piac. Egyrészt a totális piaci kapitalizáció alig érezte meg a szitut, vagyis az altok szinte mind úgy voltak képesek emelkedni, hogy a BTC éppcsak csökkent. Másrészt a BTC éppcsak megingott. Valószínűleg Csaba által korábban említett “ignore” lista elég jól működik a szervezetek részéről, mert még a médiában sem nagyon jelennek meg szenzációhajhász írások a goldról. Mindenki óvatos. Vihar előtti csend, vagy tényleg egy pukkanásra futotta a berobbanni akaró cointól… hm.

  • Ami most történik azt úgy hívják hogy a piac teszteli éppen az aktuális támaszt. Ha az kitart, akkor oldalazgatunk esetleg emelkedünk a következő HF forgatókönyv alapján, ha viszont borul a támasz (és perpillanat én ennek jelét látom inkább), akkor beindulhat a postban említett panic-sellout. Csak egy olyan régió kell, ahol elgurul a gyógyszer…

   • Én most picit szembe mentem az árral. Eljátszottam az ETC példát, amit fentebb vázoltam, kerestem rajta 10%-ot. Nem sok, de az már megvan és újra BTC-n csücsülök. Félek, hogy ha _komolyan_ bedől a BTC, az magával húzza az altokat is, ahogy szinte mindig. Talán a fiat lenne még észszerű. Jó ég tudja.

   • Nekem van egy olyan érzésem, hogy a BTC tulajdonosok igen nagy többsége hosszú távú befektetésként kezeli, ezért havi egyszer ránéz hogy álnak a grafikonok, és kész. Nem tudja mi az a BTG, meg mi az hogy hard fork. Ő csak akkor fog pánik eladni, ha bemondja a CNN hogy bedőlt a Bitcoin.

 34. Sziasztok! Én semmi egyebet nem szeretnék, mint köszönetet mondani Csabának a munkájáért. Illetve mindenki másnak a hozzászólók közül. Köszönöm, hogy a crypto világ homályában némi fényt engedtetek az agyamba, hogy felfogjam mi is történik itt és mi várható a közeljövőben. Azt gondolom, hogy sokan ezt még mindig nem értik. Hiszek abban, hogy nagy dolgok vannak készülőben és vagy most megpróbálsz felugrani arra az egyre gyorsabban robogó vonatra, vagy csak pislogni fogsz pár év múlva hogy ezt jól elcseszted. Elég a klisékből 🙂 Most hogy így benyaltam csak egy kérdés: Ripple kérdésében hogy álltok? Érdemes foglalkozni vele? Örök hála még egyszer!

 35. Szerintem egyenlőre azért nem zuhant, mert a mostani történéseket legtöbben nem értik. A legtöbb spekuláns nem lát bele, ahogy én sem igazán, ezért nem is nagyon érdekli őket. Működik a birkaszellem, most már bárki mondhatja, hogy ez lufi, eddig az összes cikk úgy lett lehozva, hogy szegény szerncsétlen (aki kritizálta) nem ért hozzá.
  Én meg vagyok győződve, hogy aki befektetőként szállt bele, az sem látja át, de nem is kell neki. Pénzt akar vele keresni, ami egyenlőre működik is.Én ugyanígy látom a tőzsdei mellveregetős “szakértőket”, akik az utóbbi években nagyot szakítottak. Ezeknek “több volt a szerncséjük, mint az eszük”. Belvágtak és bejött és emögött semmi tudomány nincs. Utólag mindent meg lehet magyatázni, sőt számításokkal alátámasztani. A tőzsdén szinte nem volt olyan termék, amivel hosszútávon nagyobbat lehetett bukni.
  Ahogy 2008-ban a nagy hitelminősítők minden cégnek nagyon sok pluszt adtak és táplálták a hamis emelkedést, most ugyanígy vagyunk. Már minden csúcsot döntött, minden szárnyal. Ennek oka a pénzbőség, amit a központi bankok eltúloztak és az emiatti optimizmus. Ez az optimizmus nem fog már sokáig tartani, de ha bekövetkezik az összeomlás, itt nem a pénzügy, hanem az egész politikai rendszer fog összedőlni. Beláthatatlan következménye lesz.

 36. Afrikaban ( Zimbabwe) BTC veteli ara 10000$ folott van…eladasi ar 9500$ (USD)

 37. Kozben a CoinDesk kiadott egy cikket hogy a BTG hivatalos oldalat DDoS tamadas erte es mar orak ota elerhetetlen:
  https://www.coindesk.com/bitcoin-gold-website-following-massive-ddos-attack/

  BTG: http://btcgpu.org/

 38. Mar elerheto az oldal, csak szerintem meg szerkeztik…
  https://btcgpu.org/

 39. Fura, mintha elmaradt volna a zuhanás, vagy csak késik? 🙂

 40. Mi az oka Az Ethereum nagy oldalazásának

 41. Csabát kérdezném, hogy mi a véleménye ezekről a decentralizált exchange kezdeményzésekről?
  https://decentrex.com/
  https://bisq.network/

  A fentieket olvasva úgyérzem mindenkit ‘extrém’ módon érdekelhet ez a téma.

  Működhetnek ezek >>megbízhatóan<< atomic swap nélkül(vagy éppen azzal?), bevonva ráadásul a fiat pénzeket is?

  • Használok néhány decent exchangek, bár pont nem ezeket. Amit leginkább személy szerint preferálok az az etherdelta. Alapvetően a smart contract alapú decentralizált tőzsdék szerintem hibátlanok, de nem feltétlenül lehet a céljuk az, hogy kiváltsák a centralizált exchange hubokat. A decent tőzsde védelmét jellemzően a smartcontract adja ennél fogva minden ügylet on-chain történik, legalábbis az etherdelta biztosan így működik, namost ez miatt pl az etherdeltán egy deposit van hogy 1,5 óra egy konkrét order pedig akár 10-15 perc is lehet. Ezzel szemben ugye a centralized xchg hubokon egy order jobb esetben atomic művelet.

   • Azt írod: “minden ügylet on-chain történik” éppen ezért nagyon érdekelne, hogy pl. a https://bisq.network/ hogyan tudja megoldani névtelen felek között a dollár-bitcoin tranzakcíót???

    Ha esetleg 1* lesz rá időd én (és talán más is) nagyon szívesen olvasnék decent exchange témájú -techinikai kifejtős- cikket itt a blogon. (Azért téged kérlek mert senki mást nem ismerek aki ennyire járatos a témában)

    Úgy gondolom, hogy az (LN és az) atomic swap elterjedése hatalmas lökést ad majd a kripto pénzek terjedésének, főleg ha sikerül kiveztni őket egy köznép által is emészthető GUI-re. Viszont mielőtt ez megtörténe a decent exchange megoldások jobbról előznek és megvalósítják lényegében ugyanazt másfajta technológiával?

   • A decentralizált exchangeknek én személy szerint nagy jövőt jósolok. A legtöbb ilyen szutyok kínai tőzsdének erősen kétes a háttere, előbb-utóbb úgyis az összes csődöt jelent és lenyúlja a befektetők pénzeit, mint eddig az összes kb.

    Ha támad a maci a gazdaságban (szvsz 1-2 év) és a pénzbőség korának végére érünk, azt a crypto világ nagyon meg fogja érezni, durva esés lesz, a nagy pánikban pedig kilóra fognak bedőlni a tőzsdék – kivéve az elosztottakat. Addigra talán lesz is használható belőlük.

    Az Etherdelta jelenleg sajnos nem ilyen, nagyon pöcsköszörű a használata. Az egy dolog, hogy ótvar szemét módon néz ki a UI, de order matching sincs, illetve order kiadásánál is nagyon könnyű benézni valamit, a törlés meg már tranzakcióhoz kötött. Lassú, szétfagy, üvölt róla, hogy valaki a garázsban hegesztette. Ha ilyen lesz a web3, hááát…

    Másik oldalról nézve az Etherdeltának pont ez az előnye persze, az egzotikussága és borzalmas felülete miatt kevesen használják, ICO-ból kimaradva (vagy akár annál olcsóbban is) ott még jó áron lehet bevásárolni a friss ropogós ERC20 tokenekből, mielőtt a csingcsung tőzsdéken rárepül a sok madár, akiknek el lehet passzolni aztán jó áron a shitcoinokat…

    Rendszeresen ED-n kereskedni viszont kb. olyan, mint töltött stukkerrel a zsebedben ugróiskolázni.

    • Ez egy nagyon szép összefoglaló volt. 🙂

     Igen, EtherDelta borzalmas. De van egy varázsa, az biztos.

     1-2 éven belül válság? Hááát. Nem biztos. Az a helyzet, hogy válságról válságra tudják egyre jobban kerülgetni a szemeteskosarat a pénzügyi/politikai világ szereplői. Veteránok lettek a mostani vezetők. Nem könyvekből olvasták, hanem átélték.
     Persze meglátjuk majd.

     • Időzítésben nyilván tévedhetek, 2 éve kb. mostanra tippeltem volna a fordulópontot. Ahhoz képest már most tologatom. 😛

      Ettől függetlenül szinte minden pont úgy néz ki a piacokon, mint ahogy a válságok előtt szokott közvetlenül. Igen, aki ott volt 2007-ben, annak erősen deja vu érzése van.

      A pénzügyi/politikai világ vezetői meg pont ugyan annyira veteránok, mint voltak 10, vagy akár 20 éve, illetve most még a szokásosnál rosszabb helyzetben is vannak. A jegybanki kamatok a béka segge alatt, emellett mivel szokatlanul sok idő telt el az utolsó válság óta, a fiatal befektetők egyre nagyobb része még sosem látott igazi medve piacot, sok a fürdőgatya nélkül lubickoló szerencsétlen.

     • Ráadásul én azt látom, minél inkább válság-szerű dolog zajlik valahol, a kriptodevizákba való menekülés egész szépen feldobja a piac értékét. Ha pl. magyar válság figyel be, én sem ETF-ekhez rohanok, hanem btc/ether/akármibe tolom a dellát, az már biztos. Persze amilyen volatilis még szerencsétlen piac, annyira itt is jöhet egy gebasz, de kicsit olyan érzésem van, mintha folyton csak ijesztgetni akarna, hogy a gyenge kihulljon. Béna egy kép, de mégis kicsit ilyen szívbajosokat lepregetőnek tűnik az egész. Sokszor jajveszékeltek már, sőt, sokszor be is zuhant minden, de mégis mindig egyre csak erősebben tér vissza.

 42. Tulajdonképpen minden esik…minta kifelé menekülnének…
  Az esés elmaradni látszik egyelőre

 43. Mitől esik folyamatosan a segwit tranzakciók aránya?
  http://segwit.party/charts/#
  Méghozzá elég csúnyán. Esetleg régi tárcák nyíltak, hogy utaljanak? Azokon pedig nem volt segwit.

  Mindeközben:
  http://segwit.party/nya/
  27-ről 30-ra csusszant. Alakul. 🙂

 44. Juke: nagy kérdés, hogy válság esetén a “kriptapénzek” hogyan funkcionálnak, menekülőeszközként (arany 2.0), vagy mint kockázatos befektetési formák. Én inkább utóbbira tippelnék, már csak az árfolyam ingadozásokat tekintve is, azért elég messze vagyunk az arany megbízhatóságától.

  Ha meg jó vételi lehetőségek vannak a “valódi” piacokon, akkor mi a búbánatnak parkoltatnád a pénzed egy nehezen megfogható virtuális valamiben, aminek lehet 0 lesz az értéke jövőre, mert feltörik az algoritmusát, vagy éppen kitalálnak valami sokkal jobbat helyette? A válság igazából egy nagyon jó lehetőség lesz arra, hogy a cryptoban megkeresett vagyonok egy részét kimentsék a “valóságba”.

  Az eddigi lokális válságok esetén, amikor megszaladt a BTC árfolyam, leginkább pénzügyi korlátozásokról beszélhettünk, amikor is a cryptoval a hagyományos pénzügyi rendszer lett “megkerülve”. Egy globális tőzsdeválság teljesen más jellegű történet.

 45. ‘aminek lehet 0 lesz az értéke jövőre” + “kitalálnak valami sokkal jobbat helyette” ->
  Ezt általában azoktól hallani, akik lemaradtak a crypto elejére (bár még most is csak ott tartunk 🙂 ), és nem látják, hogy a blockchain forradalmasítani fog technológiailag rengeteg dolgot.

  Olyan szempontból biztosan igaz az amit mondasz, h a többségnek nullázódhat az ára, de ezzel mindenki csak jár ->> kihullanak a scam/hulladék coinok a piacról.

 46. XMR-t láttátok? jól belevettek.. Megint valami hiba volt? vagy sos kellett valakinek sok. Nem egyszerü 😀

 47. Én valahogy nem látom azt a hatalmas BTC beszakadást, amit mindenki olyan nagyon várt….

  • Én meg nem értem, miért várnak sokan BTC beszakadást. 🙂
   Korrigál – rendben. De megy felfelé. Még sok éven keresztül.
   Ráadásul a Gold egy viccnek indult, most is az (100 dollár), így nagy eseményeket nem okozhat(ott).

   Egyre jobban azt érzem, hogy a novemberi csata sem lesz katasztrofális. Tegnap itt írtam is, hogy 30% ra emelkedett az egyezményből kihátrálók aránya. Közben a bányászok sem egységesek már annyira:
   https://coin.dance/blocks
   78% – és csökken. 🙂

   Csata lesz, de a Bitcoin megmarad. Ráadásul Bitcoin néven és BTC ticker-rel. Ez a lényeg a nagy tömegeknek. A fork pedig hadd fusson B2X néven. Elfér a coinmarketcap.com-on.

   • Itt van Mr Optimista 😀 Benne volt a pakliban, jobb félni mint megijedni. Ez lenne a kivánatos, a kis esés, és megy minden tovább, határ a csillagos ég. 😀

    • Egyelőre még tartogatnám az optimizmust. Nem akarok farkast kiáltani, de ez nekem inkább néz ki bulltrapnek.

 48. Az exchangerekhez vissza kanyarodva… Hallottatok már a Cobinhoodról? Most indul 1-jén, szerintem elég ígéretes, én toltak bele rendesen, kiváncsi vagyok a véleményekre itt.

  • Én nézegettem, de a target 50%-át sem érte el akkor. Hogy performált a végén?
   Mért tartod íéretesnek?

   • 40% körülit ért el! 46.000. ETH körül, az azért nem semmi summa! Nincs még ilyen a piacon, ahol zeró a exchange fee, az hogy én ígéretesnek tartom az nem sokat jelent, ezért lennék itt kiváncsi a jártasabbak véleményére 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *