Egyszer fent, egyszer lent…

Tegnap éjszaka a hőn szeretett Bitcoinom árfolyama picit bekukkantott a 6000 dolláros árfolyam alá is, ezzel végérvényesen meglepett engem is és berajzolta az elhúzódó medvepiac elkerülhetetlen prognózisát. Amikor január elején elhúzódó korrekciót vizionáltam, akkor bevallom magam sem gondoltam volna, hogy a korrekció medvébe csap át. A mai tudásommal nyilván már könnyű okosnak lenni, de kétségtelenül érdemes egy jó időre elfelejteni a bull patterneket. Persze félretéve a letargiát és a HODL-ölt coinokat ez az időszak is a profitról fog szólni, a medvepiacnak is megvan a maga sajátossága, különösen, ha a piac nem csak a saját levében fő. A pénteki nap kapcsán már megírtam, hogy az irányadó tőzsdeindexek komoly mínuszban zártak, a hétfő pedig még durvább volt. A DoW konkrétan ráduplázott a pénteki esésére, amivel behúzta az all-time-high napon belüli zuhanást, ami persze korántsem annyira durva, hiszen magasról könnyű esni, ezt pontosan tudják a Bitcoinisták 🙂 A lényeg az, hogy az egyre jobban formálódó jelek szerint az egész gazdasági gépezet egy elhúzódó recessziós időszak küszöbén áll, ami akár egy újabb krízisszerűségbe is átcsaphat.

Valahol viccesen hat amikor azt látom, hogy emberek temetik a Bitcoint és a 8k-s, 7k-s árfolyamokba már a totális megsemmisülést látják bele. Az különösen morbiddá teszi ezt, mikor felidézem ugyanezen emberek megnyilvánulásait a bullrun kellős közepén, ahol az volt a story, hogy 10k felett már nem vásárolnak, mert hátha még visszanéz 8k alá…

Én személy szerint maradok örök Bitcoin optimista és nem fogok azért károgni, mert 60-70-80%-os korrekciók néznek ki. Számomra a Bitcoint soha sem az árfolyama reprezentálta, hanem a közösség, a projektek, a fejlesztések és a belévetett hit. Márpedig eme három tényező meglátásom szerint erősebb mint valaha. Aki képes leírni a Bitcoint annak árfolyama miatt… azt várom szeretettel vissza a blogra a következő bullrun végén, amikor újra eléri az ingerküszöbét a Bitcoin aranyláz. Megígérhetem, hogy én akkor is itt leszek 🙂 Mindenki mást pedig köszöntök a mackópiacra optimalizált Variance blogon.

Bookmark the permalink.

42 Comments

  1. 🙂 osztom a véleményed….
    Nem igazán értem én sem ezt. Mindenki nézze meg a 2017 februári BTC árfolyamot.
    Makroban néze mutasson valaki még egy ilyen hozamot normál fiat részvényekkel…

    • A többség nem akkor szállt be

    • Nézem, nézem sajnos látom mellette, hogy január végén 11400 környékén bevásároltam. (kb 50%-ot buktam idáig).

      Apropo: a https://coincash.eu -nál jobbat tud valaki ajánlani?

      Vennék még abból amit a kínainak most hirtelen a piacra dobnak.

      • Vigasztaljon az a tudat (ha egyáltalán tud ez vigasztalni), hogy mi akik 1-3 éve ülünk a Bitcoin pozícióinkban bár kétségtelenül kényelmetlenül érezzük magunkat, de ettől még mindig 500-1000%-os profitban ülünk. Az én személyes jelmondataim amiket oly sokszor felhoztam már: “cryptot soha sem adunk el…” csak felhasználunk, vásárolunk belőle, hiszen arra szereztük és a “keep calm and HODL”. Nyilván eszem ágában sincs senkinek osztani az észt és pláne nem akarok befektetési tanácsot adni, de az én személyes hozzáállásom nyitott könyv előttetek.

        • Mint fanatikus bitcoin használó saját tapasztalatból írom, sajnos jobban jártam volna, ha csak tartom, mindenesetre az életérzés azért megvolt. 🙂
          Igazán akkor lesz népszerű, ha nem spekulációs céllal használják az emberek, ami elég nehéz jelen esetben, de egy kevésbé hektikus árfolyamú altcoinnal, ami sok helyen elfogadott, lehet már bátrabban vásárolnának az emberek.

      • itt is nézz szét, még nem használtam. lehet kártyával fizetni:
        https://eu.iqoption.com

    • Bitcoinista nézőpontot kell alkalmazni, nem USD-hez mérni az árat, hanem BTC-hez.
      Persze, aki keményen kereskedik, alt-btc pároson nem áll a legjobban…

  2. Az azért meglepett, hogy először zuhant be a crypto piac és aztán a részvény. Fordítva sokkal logikusabb lett volna. 😀

    El tudom képzelni, hogy a “normál” tőzsdéken ez a mostani zuhi a válságnak csak előszele (értsd: pár nagykutya teszteli a piacot) és még van feljebb, de sajnos legalább ugyanilyen esélyét látom, hogy a tőzsdei ATH megvolt, innen már inkább lejtmenet.

    Utóbbi esetben a BTC lesz még ezer alatt is. Nem kell aggódni, BTC-ben ugyanannit fog érni. 😀
    A fizetőezköszként használatnak viszont valsz búcsút lehet akkor inteni megint egy ideig, a kutya nem fog elfogadni olyan pénzt, ami holnap szignifikánsabban kevesebbet ér…

    • Kivéve, ha azonnal átváltja fiatra és nem futja az árfolyam kockázatot, de élvezi a bankoknál olcsóbb, gyorsabb pénzátvitel előnyeit.

      • Az eladó nem fog neked folyamatosan váltogatni. Ez max vmi middleware szolgáltatáson keresztül mehetne, ahol ő BTC-t nem is lát, fiatban látja a végén a pénzt (ennyit az új pénzügyi rendszerről).

        Ilyen szolgáltatásnak hogyan érheti meg ezt üzemeltetnie? Csak ha biztosan tudja, hogy x időn belül el tudja adni legalább bukta nélkül. Magyarán bazi nagy lesz a spread, teszem azt 20%-al a piaci ár alatt váltja a boltosnak a BTC-t.

        Magyarán te, mint a boltos vevője 20%-al drágábban vennéd így a cuccokat. Fenének fizetnél akkor BTC-vel?

  3. Én sem hittem volna, hogy ennyire csúnya lesz. Ráadásul nincs vége.
    Most már az ezer alatti árfolyamot is reálisnak tartom.
    A hagyományos tőzsdék is esésbe fordultak. Ha pedig ott zuhanás lesz, a pénz nem cryptoba megy, az biztos.

    Utólag szépen össze lehet rakni a képet. Talán a legkomolyabb “ébresztő” az volt, amikor pár hete Davosban valamelyikőjük értetlenkedett, hogy minek a crypto, hiszen itt van a jó dollár, amit mindenki elfogad és ki kell kergetni a Bitcoint a világból.

    Előtte-utána, óramű pontossággal megtervezett rossz hírek érték a piacot. Ilyen tavaly nem volt. Ritkábban jöttek a gyomrosok és volt idő talpra állni. Ekkora véletlenek nincsenek. Méghogy nem tudnak együttműködni az országok? Ó, dehogynem. Szép példáját láttuk-látjuk.

    Nem az a gond, hogy esik az árfolyam. Volt már ilyen többször. Nagyszereplős lett a Bitcoin és kilépett egy olyan porondra, ahol eddig még nem játszott. Itt már nem a közösség irányítja a sorsát.

  4. Csaba, erről mi a véleményed?

    https://www.banking.senate.gov/public/_cache/files/a5e72ac6-4f8a-473f-9c9c-e2894573d57d/BF62433A09A9B95A269A29E1FF13D2BA.clayton-testimony-2-6-18.pdf

    Nagyon jól összefoglalva ezen:

    https://twitter.com/valkenburgh/status/960572899886288897?ref_src=twcamp%5Eshare%7Ctwsrc%5Eios%7Ctwgr%5Ecom.facebook.Messenger.ShareExtension%7Ctwcon%5E7100%7Ctwterm%5E0

    A 12. pont: All in all, very comprehensive, helpful, and encouraging portrait of the cryptocurrency regulatory space. Confident “we got this” from the Chairman.

    A hulló késeket szerintem egy darabig még ez se fogja megállítani.

  5. Mi van, ha a kínaiaknál a szabályozások miatt mindent eladnak, és addig tart ez, amíg nekik van btc-jük? Fogadás: meddig mehet le? Nem mi alá, mert úg mindenkinek igaza van 🙂 4000?

  6. Szerintem azért logikus hogy a cryptopiac esett előszőr és nagyobbat. Ugyanis az az általános hogy egy kockázatvállaló befektetőnek általában nem csak egy helyen van pozíciója ráadásul akármennyi pénze is van egy jelentős része nem tudja megállni hogy leverage termékkel is játszon. Ilyenkor ha már van egy kis zavar az éterben akkor előszőr a legvolatilisabb termékeknél jelenik meg a forduló és jóval nagyobb hullámokkal. Aztán amint eléri az alapbefektetések piacát is a pánik mint például a sokkal biztonságosabbnak gondolt részvény és kötvénypiacokat akkor jön a második fázis amikor már nemhogy leverage terméket de semmilyen pozíciót nem fognak tartani és adnak mindent. És még az FX piacokat nem is említettem. KB most járunk itt. Azonban valahogy én még mindig nem érzem a valódi pánikot egyenlőre. Még túl friss még sokan tartják a nem leverage poziciót. Inkább ott lesz a gond ahogy itt lett emlitette valaki, ha elhúzodó medve piac lesz mert akkor a finanszírozással is számolni kell. Ilyen rövid távon azzal még nem számolnak csak a pánikkal. Tehát simán benne lehet még egy felpattanás persze nem 20 000-ig egy ujabb most már lassabb de hosszabb lecsorgás és ott, annak a végén lesz az igazi fordulópont. Legalábbis ez szokott lenni a forgatókönyv.
    Vagy nem! 🙂 Most jó lenne nekem is egy kis jövőbelátó eszköz!

  7. Szerintem akkor kezd majd emelkedni, amikor már mindenki, az utolsó hodler is holtbiztos benne, hogy zuhanni fog 0-ig. Már majdnem itt vagyunk 🙂 Ez a december eleji állapot tükörképe.

  8. Azért a hagyományos bankrendszer is odaadta a maga pofonját a rendszernek. A kisbefektetőknek nem túl jó üzenet, hogy a nagy bankok blokkolták a bankkártyás Bitcoin vásárlást, azaz az ilyen siteokon nem működik a kártya.
    Önmagában ez nem volna akkora para, de egy ilyen döntés után közelebb van annak az elvi lehetősége, hogy a visszafelé irányt is korlátozni fogják és majd lehet kutatgatni bankok után, akik bejövő utalásokat fogadnak ezekről a helyekről.
    Ne felejtsük az átlátható fizetőeszköz kibocsátás és áramlás a mai bankrendszer legnagyobb ellensége.

  9. Pataki Gábor pont arról (is) beszélt a konferencián,hogy kisebb gazdasági válságra számít idén,aminek köszönhetően a stock marketok helyett a kriptopiacon keres majd helyet magának a tőke.

  10. Mit csinálnak most a bálna számlák?

  11. hát ja.minden kritérium adott nálad ami egy hívő mentalitáshoz szükségeltetik.derék.van aki Istenben van aki a bitcoinban hisz

    • Azért annyival árnyalnám, hogy én az empirikus bizonyítékokat adta jövőkép fehér foltjait töltöm ki némi hittel és reménnyel 😉

    • a nem hívöknek meg egyszerűen ki kellett szállni egy időre ha komoly profitban voltak. amikor látták az 0 dolláros feet, egy hét alatt altokban a 400%-os növekedést, a rengeteg regulációs törekvést stb.

  12. Erről tudtok? Szerintem lényeges tegnapi esemény:
    Jay Clayton a tőzsdefelügyelet elnöke, szenátusi meghallgatása volt

    https://twitter.com/valkenburgh/status/960572899886288897?ref_src=twcamp%5Eshare%7Ctwsrc%5Eios%7Ctwgr%5Ecom.facebook.Messenger.ShareExtension%7Ctwcon%5E7100%7Ctwterm%5E0

  13. Szentirmai Gergely

    Ha 5000 nem tartja meg, akkor irány a szerintem organikus növekedési pálya 2-3k

  14. Hátha felfedezik maguknak a népek a Bitcoint, mint menekülő instrumentumot. 🙂

  15. Az szerintem nagyon kevés lenne organikusnak. Mi van ha csak a megvalósítani kívánt tőzsdepániknak (ami ugye nagyon várható volt már) csináltak helyet a kripto piacon, hogy legyen hova rakni jó árfolyamon a részvényből kivett pénzt? Ha nyomat egy erős inverzet a kripto a tőzsdékkel, akkor az akár nagyot is szólhat.. Vagy túlgondolom?

  16. Szerény véleményem szerint ez a lefelé tartó időszak pont arra lesz tökéletes, hogy a háttérben nagyon sok értékes ötlet és megoldás szülessen, így pedig folyamatos értéknövelő eszközök jelenjen meg a jövőben, amit jóval többen tudnak majd használni. Valljuk be, jelenleg főként a vízió árazódott be, de ha majd könnyebben lehet használni a crypto devizát vagy devizákat hétköznapibb embereknek is, nem lesz 30% mozgás per nap, és nem csak egy szűk város tranzakcióit lesz képes a block kiszolgálni, akkor nézzünk vissza a chartra.

    • “Szerény véleményem szerint ez a lefelé tartó időszak pont arra lesz tökéletes, hogy a háttérben nagyon sok értékes ötlet és megoldás szülessen”

      Így van! Vitalik is megmondta 500 milliárdnál, hogy szép-szép, de megérdemeltük-e.

      Bármerre is megy az árfolyam, én maradok veletek. Igyekszem józanul hozzászólni és kapaszkodom a coinjaimba. 🙂

  17. Csaba, azt hiszem a tegnapi és mai US-szenátusi meghallgatások elég fontosak a crypto-világ jövőjére nézve.
    A mai téma:
    Virtual Currencies: The Oversight Role of the U.S. Securities and Exchange Commission and the U.S. Commodity Futures Trading Commission

    Itt streamelhető:
    https://www.banking.senate.gov/public/index.cfm/2018/2/virtual-currencies-the-oversight-role-of-the-u-s-securities-and-exchange-commission-and-the-u-s-commodity-futures-trading-commission

    Ilyenek hangzanak el:
    “We owe it to this new generation to respect their interest in this new technology with a thoughtful regulatory approach.”

    Érdekelne a véleményed

    • vagy, Mr. Warner
      The underlying blockchain technology cannot be separated from Cryptocurrencies. I Expect 20 Trillion dollar market cap in the future. Reminds me of getting into cellphone business in 1980s

      Szerintem don’ t panic and HODL

    • Bezony. Egész nap tárgyaltam, este pedig a Corvinuson hallgattam meg a “Mi van a Bitcoin mögött?” előadást, szóval eléggé sűrű volt a nap, de most összetákoltam egy gyors összefoglalót a CFTC/SEC storyról. Köszi, hogy folyamatosan közvetítettél így a kommenteken keresztül az eseményről.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *