A nap, amikor akár ki is végezhették volna a Bitcoint…

De jött Chris Giancarlo (CFTC) és Jay Clayton (SEC), akik úgy döntöttek, hogy nagyon nem kéne szórakozni a gyermekeik játékszerével… Az elmúlt két napban a cryptovilág lüktető homlokkal figyelte a SEC (értékpapír felügyelet) és a CFTC (határidős-termék felügyelet) összevont ülését, ahol nem kisebb tét forgott, minthogy a véresszájú szenátus még véresebb-szájú szenátorai darabokra cincálják a “virtuális pénzeket” és az azokat finanszírozási eszközként hasznosító ICO-kat. Az előzetes várakozások nagyon vegyesek voltak, amit rendesen be is árazott a piac a ma hajnalra 6000 dollár alá bezuhant Bitcoin árfolyammal. A tanúk padjára idézett Giancarlo és a Clayton urak szakértői minőségükben nyilatkoztak a kérdésről. Míg Clayton igen kimérten, leginkább a semlegesség és a “csak kéne valamit ezen szabályozni” végletek között kavargott, addig Giancarlo előadása maga volt a crypto-orgazmus. Hosszan fejtegette, hogy lehet szidni a Bitcoint, de azt vegyék már észre a szenátusi tagok, hogy sehol nem lenne blockchain és a fintech szektort megreformáló DLT, ha anno nem jön létre a Bitcoin. Szintén hosszan fejtegette a generációs különbségeket és azt, hogy mit is jelent a mai fiatalságnak a kriptopénzek adta pénzügyi szabadság és, hogy ennek hosszabb távon milyen szinten lehet pozitív hatása az egész világgazdaságra. A tanúskodás csúcspontja kétségtelenül az volt, amikor Giancarlo elmagyarázta a szenátusi tagoknak,hogy mi az a “HODL” és miért is fontos megérteni ezt a fogalmat.

Konklúzió? Talán a legfontosabb, hogy a két tanú munkálkodásának és az egyébként a témában amúgy is megosztott szenátoroknak köszönhetően nem következett be katasztrófa, nem hozott olyan döntést a testület mely azonnali kivégzésként hatna a kriptopénzekre. Mindazonáltal a szabályozó szervek szerepe elég jól körvonalazódott a jövőre nézve. Letisztázásra került, hogy a virtuális pénzek (cryptok) nem ördögtől valók és nem kell őket tiltani, ellenben a szabályozásra szükség van, hiszen igen sok csalás kapcsolódik hozzájuk, amiktől viszont meg kell védeni a befektetőket. Ezen szabályozás kapcsán a SEC és a CFTC erősen együtt fog működni. Három különálló témára bontották fel a szabályozást: DLT (Elosztott főkönyvi technológiák), Virtuális pénzek (kriptopénzek) és az ICO-k. A DLT kapcsán egy nagyon gyenge szabályozás várható, melynek fő célja a gyors és hatékony adaptáció elősegítése, míg az ICO-k kapcsán egy nagyon komoly szabályozást helyeztek kilátásba, aminek a fő célja a jelenlegi teljesen tiltó és démonizáló SEC állásfoglalás felülvizsgálata és egy olyan jogi környezet létrehozatala, amiben az arra alkalmas kezdeményezések zöld lámpát kaphatnak az államok területén is. A kriptopénzek ezen skálán középre kerülnek. Itt a reguláció célja egyértelműen a csalások és a piaci manipulációk elleni hatékony szabályozás kialakítása lesz.

Az USA ezzel meghozta azt a pozitív döntést, amit már régóta várt a piac: a kriptopénzek nem kerülnek eleve tiltásra, avagy banolásra, azok használata innentől hivatalosan is legális és azok adaptációját szabályozással kívánják a jövőben erősíteni. Bár a szabályozás önmagában nem feltétlenül kellene, hogy pozitív élményként érjen bárkit is (különösen egy stateless cryptocurrency esetén), azonban a tény, ahogy beszélt minderről a két vezető (Clayton és Giancarlo) már önmagában is azt sugallja, hogy végre a megfelelő politikai döntéshozatali szinten is felfogták a kriptopénzek lényegét és a jövő generációra gyakorolt hatását. Az élőben közvetített tanúskodás egyes jelenetei már-már olyan szinten hajlottak “Bitcoin awareness” irányba, hogy így utólagosan végigpörgetve is könnyeket csaltak a magamfajta kissé megfáradt Bitcoin rajongó szemébe. Annyiszor írtam már le a saját világmegváltó Bitcoin víziómat és annyiszor kaptam meg, hogy: “Áhhh. Úgyis kivégzik a regulációval…” Ilyen ez.

A pozitív fordulatot a piac ezidáig napon belül +30%-os emelkedéssel jutalmazta a BTCUSD árfolyamon az egyes altoknál (pl. Ethereum) még ennél is jelentősebb az emelkedés. Ezeddig egyedül a Bitcoin Cash árfolyam reagált csak mérsékeltebben a jó hírekre, nyilván a BCH kapcsán piac kevésbé éli meg pozitívumként, hogy a SEC és a CFTC komolyan fel akar lépni a piaci manipuláció ellen… 🙂

Ui: Mielőtt bárki is pezsgőt bontana: Továbbra is medvepiac van, egy fecske nem csinál nyarat. A mai SEC/CFTC ülést tessék kifejezetten óvatosan értékelni startpisztolyként…

Bookmark the permalink.

59 Comments

  1. Na, ennyire a saját érzéseimmel analóg cikket is ritkán olvasok. Ezigaz a szabályozásokkal kapcsolatos gondolatokra, a várakozásaimra és a kilátásokra is. Köszi ezt a tömör összefoglalót!

    ps.: mintha az XRP valamiért lelomhult volna ebben az optimista hangulatban 🙂

    • Minden lomhult. Igaz ez kicsit gyorsabban, és csúnyábban. A Ripple egy szitokszó, egy mumus az igazi crypto hívők körében. De azért nem egy BCH, ugye Variance, vagy? 😀
      Sebaj, én azért betáraztam belőle (~1500), te Juke?
      Ha R.I.P Ripple lesz, hát az roppant ripacs rikácsolásba fog robbanni nálam.

      Ui: Most nem azért, de amúgy miért egy fidget spinner lett a logója? Jó tudom, triskelion meg minden, de akkor is. 🙂

      • Nem, nem, lomhulás alatt azt értettem, hogy mikor a nagy depresszióból felfelé elkezdtek visszakorrigálni az árfolyamok kb. mindenhol, akkor a ripple maradt odalenn. Sőt. Ugye Feb. 6-áról beszélünk. Ma történt valami az XRP árfolyammal, de igazából nekem mindegy is, csak feltűnt. Nem ripple-zök. Amióta felvilágosultam :), hogy decentralizált jövőképemből kiesik, már nem támogatom.

        Most leleplezem magam: a “soha nem hozzányúlsz, vagy rácsapok a kezemre” bitcoinocskámon kívül minden játékpénzem perpill ZCL-be raktam. Nem tudom, hogy itt a Variance-on, vagy más fórumban méltattam korábban már a csapatot, úgyhogy most nem fecsérelnék rá szavakat, de a lényeg, hogy szimpatikus nekem az az atmoszféra, ami körbelengi őket és a ZCL-t, és persze a BTCP-ZCL szétválós fork is motivál. Szóval leegyszerűsítettem a portfoliómat eléggé. Egyelőre.

  2. Élőben néztem a launchot. Ha már a bitcoinét egy pár évvel lekéstem 🙂

  3. Sandor Kezsmarki

    Írd le kérlek,hogy mi ez a hodl dolog

    • A HODL a “HOLD” szó átvariálása. HOLD mint tartani valami értéket. Az alaptörténet emlékeim szerint még bőven 2013-2014-re nyúlik vissza, amikor egy wannabe daytreder enyhét ittas állapotban öntötte ki a lelkét a bitcointalk fórumon, ahol is jelezte, hogy bármi is csinál a Bitcoinjaival azon csak bukik, úgyhogy innentől történjen bármi is, ami megmaradt azt csak tartogatja és ő bizony nem fog tovább daytradelni, mert ahhoz full béna. A bejegyzés annyira jól sikerült, hogy felkapta a közösség és kialakult a HODL mozgalom, aminek a lényege, hogy “cryptot sosem adunk el, csak felhasználunk, költünk”. Aki HODLer, az nem spekulál, csak vásárol és gyűjt. A HODLerség egyfajta hitvallás, amely annak tanúbizonysága, hogy a HODLer már egyfajta új világrendre próbál beilleszkedni.

      Egy valamire való HODLer szereti is játszani ezzel a szójátékkal, így pl ha létrehoz egy céget, akkor annak a nevébe is belecsempészi. Pl milyen vicces lenne egy olyan cégnév, hogy: Variance HODLing Kft… Ohh wait… most nézem, hogy ilyen cég már létezik és minő érdekesség, hogy pont a születésnapomon jegyezték be. Micsoda véletlen…

  4. https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/27628713_1830409316993753_459898235668326270_o.jpg?oh=88d03889eb667f87d9225a310222ca3c&oe=5B1E0863
    REmélem sikerült beilleszteni 🙂 És itt a Tesla amit kilőttek és már ők is tudták DONT PANIC 🙂 Csak a HODL hiányzik 🙂

  5. Hasznos összefoglaló, köszönöm.
    Akkor részben ezért lehetett ez a zuhé.

    Elgondolkoztató is egyben. Vajon mennyire “store of value” valami, ha jön egy Roger Ver (november) és trükközik egyet. Jön egy meghallgatás (tegnap) és előtte bezuhan az árfolyam.
    Értem én, hogy még kevés szállal kötődik a két “világ” egymáshoz és amikor az egyik szálat megrángatják, berezeg az egész pókháló, de ez is azt mutatja, hogy még nagyon messzire van a stabil kryptopiac. Talán majd amikor még ennél is komolyabb árfolyam, market cap. lesz és a fél világ használni fogja.

    Az indikátorunk viszont szép csendben kúszik felfelé:
    http://charts.woobull.com/bitcoin-nvt-ratio/

  6. az elmult egy honap esését ki hodl oltam a btc-t , aztán 6ezren kitettem fiatba lejjebb visszaszállva gondolván . de innentől csak emelkedett, ugyhogy nekem köszönhetitek a fordulót 😀 , valószínű pályázok az év luzerre címre, volt mikor jól sült el egy ilyen short , de nehezebb a bukó benyelni – ilyen az emberi természet

    • “aztán 6ezren kitettem fiatba lejjebb visszaszállva gondolván . de innentől csak emelkedett”

      Saját tapasztalat, élmény:
      Tavaly dec. eladtam 16ezren valamennyit. Hazahoztam. Így megvolt az élmény, hogy nyertem rajta. Nem nyomasztott a “HODL mindhalálig” nehéz terhe.
      Innentől felőlem mehet bármerre, anyagilag nem érint, lelkileg pedig könnyebb.

      Variance örök HODLer, ugyanakkor ezt kevesen tudják végigcsinálni. Haladó szemlélet, lelkierő kell hozzá. Nekem sem menne.

      Legközelebb, ha masszív pluszban vagy, adj el egy keveset, utald haza, adózd le a következő évben. Ami pedig bent marad, azzal könnyebben tudsz végigmenni a hullámvasúton. Mert az lesz még bőven.

      Coin Mastery-t követem már egy ideje a Youtube-on. Azon a meglátáson van, hogy néha el kell adni egy keveset és “hazahozni”. Legyen élmény, tapasztalat, hogy nyersz rajta. Nagyobb biztonságot ad és amikor jön a zuhé, nem az egész esik a nyakunkba, nem inog meg a kezünk és ki tudjuk várni az emelkedést.

      Egyelőre forintból élünk, hiába hiszünk a digitális jövőben. Józannak, mértékletesnek kell maradni. Nehéz. 🙂

  7. Csak a HODL szó korrekt magyarázatához:

    HODL = “Hold On for Dear Life”, azaz nem adjuk el, míg élünk, de legalább addig, amíg nyugdíjba nem vonulhatunk a nyereségből!

  8. Hát biztosan még nagyon sokan fognak “belerúgni” a Bitcionba és ahogyan elnéztem az elmúlt időszakot, nagyon sok embernek az okoz vagy okozna örömet, ha ez az egész dolog elbukna vagy egy nagy kudarc lenne. És bár nehezen, de tudomásul kell venni az ő vágyaikat is, ami aztán még sokszor kihathat az árfolyamok alakulására. Nagy valószínűséggel az idő előrehaladtával az emberek nagy többsége fog találni egy olyan területet ebben az egész blokklánc technológiában, ami miatt végül azonosulni fog tudni vele és neki is haszna származhat belőle.
    Azért azt jó volt látni, hogy január második felétől, már sokkal stabilabban működtek az esések alatt is a tőzsdék és a pénzváltók. (legalábbis én így tapasztaltam)

  9. Picit off topic:
    Mr Coin csapata 10-11órája írta ki, hogy “váratlan frissítés miatt határozatlan ideig nem tudtok vásárolni”
    Véletlenül sem azért, mert előre lehetett látni, hogy ki fog lőni az árfolyam, ezen hír hatására.. kicsit bosszantó, de persze lehet, hogy csak számomra

  10. Csaba a saját szoc problémád ha gyűlölöd a most regnáló kormányt.szíved joga.ám ezen a felületen nem kéne a megosztó politikának megjelenni (még akkor sem ha te üzemelteted)

    • Szerintem az egész ország mély tisztelettel tekint a kormányra nincs ebben semmi megosztó… 😉

    • Pardon? Miről tetszik beszélni? Mit tetszett kiolvasni a sorok közül? And by the way: nem üzemeltetem, hanem írom, ez továbbra is egy privát blog és ezen minősége nem is fog változni.

      • Szerintem a kisvasutas dolog verte ki nála a biztosítékot 🙂

        • Természetesen M.o. nem lőhet ki műholdat, mert anyáznának a szomszédai, és az USA megvádolná illegális rakétakísérletekkel, tehát marad a kisvasút. Addig örüljön a blogíró, amíg ez megy, és nem valami komolyabb. Ha pedig másra vágyik költözzön az USA-ba, biztos hasznát vennék a SpaceX projektben. (csak hogy felvegyem ezt a stíust)

          • “Addig örüljön a blogíró, amíg ez megy, és nem valami komolyabb.” “Ha pedig másra vágyik költözzön az USA-ba” Ha már atom demagógia: Komoly az, hogy szerencsére senki nem lesz beteg és ezért nem kell 10 órát várnia a sürgősségin. Komoly az, hogy szerencsére mindenki stadionüzemeltető így van mit a tejbe aprítani. Tudom, tudom költözzek én is.

          • Hűha, vannak itt gondok… Ezt a témát szerintem ne nyissuk ki ennél jobban 🙂

          • Néhány technikai megjegyzés az indokolatlan trolletetés jegyében:
            – Magyar műhold mondjuk van, igaz nem egyedül, mi magunk lőttük ki: http://cubesat.bme.hu/
            – Az ország területéről felbocsátás nem nagy ötlet és szomszédaink elég jogosan hőbörögnének – csillió tonna rakétaüzemanyagnál kínos, ha lakott területre pottyan vissza az eszköz. Az ESA űrkikötője sem Európában van. (Ennek persze pálya-fizikai okai is bőven vannak.)
            – A kezünkre csapást az Egyesült Államok jó eséllyel átengedné az Uniónak (== Bundesmutti) és/vagy Oroszországnak. A Távol-Keleten hivatalosan is az a deal, hogy ne fejlesszen atomfegyvert az USA egyik szövetségese sem, Uncle Sam elrettentő erejére lehet hagyatkozni. Mi, itt más függőségi hálóban élünk.
            – A SpaceX-nél külföldi állampolgárokat nem alkalmazhatnak.

            Egyébként meg ez egy egészen kimagasló minőségű blog és én hónapok óta értetlenül állok az előtt, hogy Csabának hogy van ennyi küldetéstudata. Az, hogy a saját blogján némi iróniával utal olyan folyamatokra, amik neki állampolgárként és adófizetőként nem biztos, hogy tetszenek, szerintem nehezen értelmezhető akár gyűlöletként, akár “megosztó tartalomként”. Legfeljebb stílusbotlás, ha már.

            Csaba, egy konstruktív megjegyzés: szuper lenne, ha esetleg lennének linkek forrásokra is, pl. a szabályozás három területre differenciálásával kapcsolatos döntés vonatkozásában. Egyébként a meghallgatás biztos izgalmas volt, de én kissé gyanítom, hogy a stratégiáról a konszenzus azért korábban kialakult. Amit írsz, tökéletesen rímel erre a fél éves anyagra: https://www.weforum.org/whitepapers/realizing-the-potential-of-blockchain

        • Miért, mi a baj a kisvasutakkal?

          • “Béláim ezt eltoltuk, rátoltuk …” 🙂

          • Hagyjuk a kisvasutakat 🙂 és a focit az a “nagy” emberek “szórakozása.
            Ami bennünket köt össze az a Crypto!

            Korábbi cikkedben tettél egy közérdeklődésre számot tartó ígéretet:

            “De figyelmemet leginkább az ADA (Cardano) tudta lekötni. Apropó: Cardano… aktívan barátkozom vele, komoly meglepetés volt nekem az $ADA és legkevésbé sem csak az árfolyama miatt, technológiailag is érdekes egy darab. Hamarosan összefoglaló cikk várható.” – DECEMBER 17, 2017 – 21:59

            Azóta nyilván sok minden történt amit legtöbbször kiválóan elemeztél.
            Kérlek tartsd meg ebbéli jó szokásodat a jövőben is!

            Fentiek után adja magát a kérés/kérdés:

            Várható a közeljövőben az összefoglaló cikk?

            UI.: Egyenlőre… THX Chris Giancarlo 🙂

          • Nem várható komolyabb elemzés egyhamar a CARDANO kapcsán. Korábban kifejtettem emlékeim szerint, hogy az ADA-t a multimilliárdos Bitcoin szipka projektek közé sorolom (lásd TRON, XRP). Ez a véleményem esetleg megváltozhat, ha a Cardano le is tesz valami konkrétat az asztalra.Nem szeretnék újra olyan hibába kerülni, hogy túlhypeolok egy NEOhoz hasonló story-t a whitepaperje alapján, majd jön a felismerés, hogy egy évvel a release után is nyomában sincs a projekt annak amit igértek.

          • Nálunk van kisvasút.Csípem

  11. Ha már árfolyam, elérte a korrekciós szintet minden, innen izgi ismét …

  12. A SEC meghallgatások után,ha a hivatalos állásfoglalás,esetleges jogi erejű tiltás teljes erővel sújtana le az ICO szekcióra,mit gondoltok milyen mértékben befolyásolná az ETH közeljövőjét?

    • A SEC nem tervezi az ICO-k betiltását, pusztán csak szabályozni kívánja azokat, aminek az a célja, hogy a befektetőket megvédjék és egyfajta rendszert alakítsanak ki. A kriptokra ez jótékony hatással lehet, hiszen valamennyire stabilizálja majd a volatilitást és egyúttal legalissá is teheti a piacot az amerikai állam szemében. Elindulhat végre az Ethereumban rejlő értékek kiaknázása egy szabályozott környezetben oly módon, hogy az minden félnek már elfogadható lesz.

  13. Stellar-hoz milyen walletet tudnátok ajánlani ? Neon típusú megfelelne

  14. StellarDesktopWin64-v3.4 – ezt találtam

  15. A “kisvasút” story lezárásaként annyit, hogy bár ez baromira nem szokásom,de a post végéről levettem a zárszót. Nem volt célom ezzel senkit megbántani, de ha mégis sikerült bárkit megbántottam ezzel a politikai vagy bármilyen egyéb hitvallásában, akkor azért természetesen elnézését kérem. Magam részéről kifejezetten értetlenül állok az előtt, hogy a saját blogomon azzal kell szembesülnöm, hogy ha kifejtem a véleményem, akkor azt kapom az arcomba, akkor takarodjak az országból. Azért ez elgondolkodtató…

    • ….elgondolkodtató hogy troll/tirpákból mennyi van.
      Tuti nem válaszoltam volna neki, azt írsz amit akarsz. ez te földed

      • Lépjünk túl ezen. Totálisan irreleváns a téma. Van itt sokkal izgalmasabb történések hála istennek 🙂

    • Elég szomorú… 🙂 Nem újdonság senki számára, az hogy a sajtó és szólásszabadság milyen irányba tart. Az sem, hogy a fellőtt Teslában egyértelműen Soros egyik gyíkembere volt az űrruhában, és éppen illegálisan kivándorolt :D.
      Csaba, mi itt vagyunk és figyelünk rád. Ui: Akinek pedig más szemében a szálkát.. 🙂

    • [off] Eddig csak azért nem reagáltam az emberre, mert nem akartam elvinni a topikot mégjobban ebbe az irányba, de igen komoly tévedésben vannak egyesek, ne a kurzor mozgassa már az egeret. Hivatalosan (mégha ez a gyakorlatban sokszor sérül is), de szólásszabadság van. S habár így ő is leírhatta a véleményét, az más kérdés, hogy nem állja meg a helyét az óhajának sem a formája, se a tartalma. Arra meg pláne nincs szükség, hogy beteszi a lábát egy közösséget formáló erővel bíró privát blogra és kioktató jelleggel hőbörög. Mintha kötelező lenne ide járnia. Ejj, az arcom leszedem.

      Kicsit eszembe juttatja, hogy amikor belinkeltem egyszer a saját blogomon lévő egyik cikket egy ember kérdésére válaszul, akkor ott nem azt kaptam, hogy köszi, meg de jó, hanem hogy bizonyítsam, hogy én írtam (mintha olyan nagy szám lenne). Én meg kérdem: minek? Ha segít, egészégedre, ha nem, akkor elnézést, hogy feltartottalak. [/off]

    • Ez egy privát blog, moderálj es törölj bátran, magyarázkodás nélkül. FYIF az origon már kommentelni sem lehet.

  16. Hagyjuk a politikát, az polarizálja a kripto közösséget. Egyébként én is csípem a kisvasútat. Csaba zseniális meglátásai mellett felesleges volt kisvasútazni, függetlenül attól, hogy az Ő földjén akar vagy nem akar síneket látni.

    • Nálamnál nagyobb kisvasút fan kevés van eme földön. A fiam révén az őrület határáig maxoltuk ki a síneket és a mozdonyokat. Most is éppen így néz ki a szobája:

      Hosszan lamentálhatnék azon, hogy ki, mibe, mit akar itt beleképzelni és mennyivel kerekebb lenne ez a világ, ha… de inkább nem is folytatom, lévénhogy nem ezért gűltünk itt össze.

      • Thomas a gőzmozdony.
        A kislányom imádta.
        Nehogy elásd a kertben!
        🙂

        • Tartok tőle, hogy ha megpróbálnám, akkor Áron fiam előbb-utóbbi melléjük ásna be engem is… Így is komoly krízis volt a pónik miatt…

      • gyí gyí …sok itt a köcsög

        • Tisztelt egybegyűltek. Nem nagyon szeretek kapálgatni, ezért szépen megkérek mindenkit, hogy zárjuk le ezt a témát. Tudom, hogy én kezdtem éppen ezért kérem, hogy engedjük el. Nem fogok egyesével moderálgatni, meg takarítgatni. Ha nem sikerül kijönnünk ebből a gödörből, akkor droppolom az egész postot az összes kommenttel együtt. Köszönöm.

    • Huha… Régen olvastam már ekkora blődséget… Nagyjából olyan a “feltárt korreláció”, mintha perces charton próbálnál rápointolni egy váll-fej-váll alakzatra és arra tolni egy shortot. Végül lehet, hogy bejön… A S&P és a DJIA február elejéig ment az égnek, a Bitcoin pedig már december közepe óta van zuhanópályán. A Bitcoin árfolyama egyértelműen a pozitív hírekre fordult (leginkább a SEC/CTFC döntés), míg a DOW ma is majd -600 ponttal zárt. A ^VIX ráadásul megint 32 pont felett van, szóval nem tudom, hogy miből jött ki ez a korreláció, de hogy nem a valós adatokból az tuti. Olyan ez a korreláció mint az én “eredeti növekedési pálya” elméletem. Epik büszke vagyok magamra, amikor éppen kijön belőle valami, de ha valaki megkérdezné, hogy miért pont a tavaly január-májusi időszakot használom baselinenak, akkor nehezen tudnék kikezdhetetlen választ mondani erre… Még szerencse, hogy eddig senki nem kérdezte meg…

      • Jó én bro HODLER sorstársa vagyok a tőzsde terén… csináltam 4ből 2-őt… aztán láttam, hogy nem megy, a maradékot elutaltam onnan a vérbe… egy hét múlva hivatalosan is bedőlt az MT Gox, talán az egyik utsó teljesített kimenő utalás volt az enyém. ja, meg pár hónap múlva egy levél japánból, hogy tanúskodhatok a tokioi biroságon, ha van panaszom. nem volt. 10 dollárt buktam, sokkal kevesebbet, mint a saját hülyeségemből.a papír megvan, jó kis geek relikvia 🙂 szóval megbízok bloggazdai véleményedben, én inkább mint social engeneering vészjelzés miatt érzem, hogy ez az, hogyha egy hülyeséget elég pénzből elég sokszor és hangosan lehet mondani, és elég ember elhiszi, még talán igaz is lesz… vagy jó lenne, ha az lenne. mertha most a tőzsdékről átmegy a pénz a bitcoinba…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *