Félig bejött

Közel tíz éve hallgatom a társadalom minden szegletéből, hogy a Bitcoin a drogosok és fegyverkereskedők pénze. Erre ma mivel van tele a teljes kripto sajtó? Ukrajna golyóálló mellényeket és éjjellátó szemüvegeket vásárol kriptopénzek segítségére.

Az ukrán hadászati beszállítók egy része ráállt arra, hogy Bitcoint, Ethereumot és stablecoinokat is el tudjuk fogadni, ezzel biztosítva a gyorsabb ellátást.

A Digitális Transzformációért felelős minisztérium által meghirdetett kripto adományozási program keretében beérkezett támogatásokat használják fel védekezési célú hadászati eszközök beszerzésére, melynek kapcsán a hivatal egyik vezetője (Alex Bornyakov) az alábbi kifejezetten érdekes nyilatkozatot tette:

A hadászati eszközök egy részét lehetőségünk van kriptopénzekben is kifizetni…

A kriptopénzekkel keresztül végzett ügyletek kapcsán pedig kifejtette, hogy ezek “… egyszerűek, egyáltalán nem bonyolultak, átláthatók és lényegesen gyorsabbak összevetve a SWIFT tranzakciókkal, melyek gyakran egy napnál is tovább eltarthatnak.

Így tíz év elteltével el kell ismernem. A szkeptikusok véleménye végülis félig bejött. A Bitcoin tényleg tökéletes eszköze a fegyverkereskedés és hadászati eszközök finanszírozásának. Különösen, ha annak forrása a támogató közösség tehetősebb tagjainak anyagi hozzájárulása egy olyan konfliktusban, ahol a békeidőben evidensként megszokott jólléti infrastruktúra egy pillanat alatt hullik ki egy ország lába alól.

Halványan rémlik, hogy a Bitcoin például pont az ilyen helyzetekre hozták létre…

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *