A szép új (kripto-)világ hajnalán…

Bár továbbra is meg vagyok arról győződve, hogy korai még temetni a kripto-macit, de azt kétségtelenül érdemes elismerni, hogy a hírek kapcsán igencsak nagyot fordult a világ. Még pár nappal ezelőtt is arról szólt a gazdasági világsajtó, hogy oda a Bitcoin és vérfürdő, meg fürdővér, meg fürdős-fürdő, stb… Persze a crypto-gazdasági világsajtó sem szavazott ennél nagyobb bizalmat, hallhattunk itt teljes virtuális pénz összeomlásról, nullára leíródó kripto-piacról, stb. Majd jött a nagy fordult, kiállt (pontosabban ült) két öltönyös úriember a a zöldhasú szenátus elé és levillantották a szentbeszédet, mely szerint nagyon nem kellene elcseszni a következő generációk játékszerét, ezzel párhuzamosan Musk kiröppentett egy Teslát a világűrbe és ma már ott tartunk, hogy Mario Draghi (ECB elnök) szerint elképzelhető, hogy az Európai nagybankok hamarosan Bitcoint is elfogadhatnak, gyűjthetnek… HODLözhetnek.

Hosszan lehetne az elmúlt napok minden apró momentumát elemezni, de előtt picit leragadnék Draghinál, majd szánnék némi időt Muskra is. Draghi, aki ugye az Európai Központi Bank elnöke az utóbbi időben nem kevés időt és energiát szentelt a fiatalabb korosztálynak. Ezen törekvései között kiemelkedő volt az #AskDraghi kampány: január 18 és 20 között eszközölt az ECB három kérdést twitteren. Aki részt vett a múlt heti Blockchain Budapest konferencián, az láthattam ott az alábbi slideomat:

Mindhárom kérdés az európai fiatalsághoz került címzésre, melyekben az EKB arról érdeklődött, hogy mennyire vagyunk megelégedve (haha… magamat is beleképzelve a célközönségbe…) a jelenlegi gazdasági helyreállással, mennyire hisszük, hogy a pénzügyi szektor stabilabb mint 10 éve és mennyire tartjuk a bitcoint életképes alternatív fizetőeszközként a tradicionális pénzeink mellett. A válaszokból is jól látható, hogy az első két kérdés esetén leginkább a szkeptikusabb vélemények tudtak dominálni, míg a bitcoin (mint alternatív fizetőeszköz) esetén a támogató válaszok aránya kimagasló. Azonban a kérdéseknél és a válaszok arányánál akad itt egy sokkal érdekesebb statisztika is: az összes box bal alsó sarkában láthatjátok az adott válaszok darabszámát… Az első két kérdésre éppen csak összejött 1000-1000 válasz, míg a bitcoin képbe kerülése mindjárt hozott 30k szavazatot. Hosszan lehetne elemezni, hogy a célközönséget miért érdekli kevésbé a világgazdaság helyzete, mint a bitcoin… de, lássuk be: igencsak hiteltelen lenne, ha pont jómagam próbálnék logikát keresni mindebben. Elemzés helyett, leírnám amit már oly sokszor leírtam: Ez, az bizonyos új generáció… az internet generáció, akiknek éppen átadni akarjuk a világ stafétabotját. Ők azok, akikről Giancarlo elnök úr két napja oly meghatóan beszélt a szenátusi meghallgatáson, ők azok akikhez Draghi szólt és ők azok, akiknek az egyik legnagyobb példaképe Elon Musk, aki kilőtt a világűrbe egy Teslát. Ők azok, akiknek hamarabb volt bitcoinja, mint akár csak nekem és ők azok, akiket baromira nem érdekel az árfolyam, hiszen “ráérnek kiseggelni“. Nagyon sok ilyen fiatallal volt lehetőségem az elmúlt egy évben beszélgetni. Még tavaly szeptemberben foglaltam keretesbe ezen generációval kapcsolatos éppen akkor sokként ért friss élményemet:

Szóval ez az a korosztály, aki saját magában hisz és saját szférájában bízik, akik nem értik és nem is akarják megérteni az “öregeket”, akik csak annyit hallottak a hazai bankrendszerről, hogy “svájci frank hitel” és csak annyit tudnak a világgazdaságról, hogy “gazdasági világválság”.

Vicces így utólagosan visszaolvasni ezt a cikket… A cikk a nagy szeptemberi zuhanási időszak kellős közepén készült, amikor éppen csak elhagyta Jamie Dimon száját a “Bitcoin egy csalás!” frázis és éppen az aktuális kínai banolás borzolta a kedélyeket… no meg az árfolyamot is. Eltelt 5 hónap és még mindig nem semmisült meg a Bitcoin, sőt mi több: bár túl vagyok egy hihetetlenül óriási zuhanáson, de fura módon még mindig magasabban van az árfolyam, mint amikor a fentebb idézett ominózus cikkem készült.

Azóta a Bitcoin (jójó… és a többi egyéb kis izé is…) túlélt rengetege politikai, technológiai, ideológiai, szociológiai, stb támadást. Belülről rohasztja a közösséget a kognitív disszonancia és a gyűlöletkampány, de valahogy minden egyes lépésnél helyrebillen a világ rendje. Az idő előrehaladtával az ember ösztönösen már mindenhol összeesküvést lát. Majd leül egy csapat életvidám fiatallal, akikkel megosztja aktuális konspirációit, akik bölcsen végig hallgatják a nagyokos véleményét, majd így szólnak: “Értem,de az mennyire kemény már, hogy Musk berakta a Starman mellé az Asimov Alapítvány összest?

Szóval Musk… Kilőtt egy Teslát az űrbe? Mi ebben a nagy szám? Túl azon, hogy… kilőtt egy Teslát? Leginkább az, hogy megtehette és meg is tette. Az ember, aki az internettel párhuzamosan vált felnőtté. Zip2, majd PayPal, amiből egyből ment is tovább a SpaceX-be és a Teslába a megtermelt vagyon. Mára egy akkora szövevényes céghálózaton uralkodik, amit felvázolni is lehetetlen, számtalan kockázati befektetési alap vezetője, melyek projektek százait inkubálják napjainkban is. De mindez nem menő… A menő az, hogy kilőtt egy Teslát, aminek a műszerfalán természetesen (újabb popkultúra utalásként) ott a “DON’T PANIC” felirat. A menő az, hogy a twitteren tartja a kapcsolatot a közösségével, akikkel meg tudja értetni magát és akik imádják még a zombi apokalipszisre készült lángvetőjét is

Felnőtt az internetes rock&roll nemzedék, akik olyan sztárok lesznek, mint amilyenek anno nekünk a valódi rock&roll zenészek vagy éppen a képregényhősök voltak. Ami nekünk Tony Stark volt, az a “millennials” generációnak már Elon Musk. Az űrben keringő meggypiros roadsternél betegebb reklámot élő ember nem találhatott volna ki.

Ez az a magatartás, az a fajta “mert megtehetem érzés“, amit a Bitcoin és a kriptopénzek világában nap mint nagy tetten érek. Egyre inkább kezd felgyorsulni a generációk közötti szakadék tágulása. Amikor, egy fiatal pályakezdő fél év után közli, hogy “kiégett és nem lát már motivációt a munkájában…” holott még be se tanult, majd az exit-interjút kiderül, hogy ja egyébként 6 éve bányászik és van 107 db bitcoinja, szóval annyira azért nem esik kétségbe…

Persze ebből nem illik levonni messzemenő következtetéseket… Könnyű egy-egy esetből szalmabáb érvelést gyártani. Még, akkor sem feltétlenül jogos általánosítani, ha már a második… harmadik… sokadik mintaszerűen megismétlődő eseten is túl vagyunk. De amikor elmegy az ember pl. a Blokklánc Műhely egyik eventjére, ahol a bemutatkozó tagok közül hárman is megemlítik, hogy egyébként éppen felmondani készülnek, mert sokkal jobban érdekli őket a community jellegű blockchain programozás, még akkor is, ha ebből egy jó darabig nem látnak pénzt sem, ami amúgy egyébként sem érdekli…

Előre Elon Muskok, előre millennials generáció, előre blockchain… ja és toljátok magatok előtt a Bitcoint. Üzenjük innen a szakadék másik oldaláról…

Bookmark the permalink.

70 Comments

  1. A bejegyzés megint…jó.
    De amiért hozzászólok az egy hülye kérdés. Nagy macera lenne dark témát csinálni az oldalnak? Mert ha nem az akkor nagyon remek lenne. Egyetlen oldal a most épp megnyitott 9 tabom közül ahol beépített, vagy custom témával nem lehet jól setétre varázsolni, így este meg nem esik jól átváltani ide…dehát cikk van akkor átváltok..:)

    • Nightreader témának +1
      A cikknek is +1, épp készültem írni, hogy “de a válaszok számát is figyeljé…” és persze nem csak én vettem észre. 🙂

  2. “Ez az a magatartás, az a fajta “mert megtehetem érzés“, amit a Bitcoin és a kriptopénzek világában nap mint nagy tetten érek. Egyre inkább kezd felgyorsulni a generációk közötti szakadék tágulása. Amikor, egy fiatal pályakezdő fél év után közli, hogy “kiégett és nem lát már motivációt a munkájában…” holott még be se tanult, majd az exit-interjút kiderül, hogy ja egyébként 6 éve bányászik és van 107 db bitcoinja, szóval annyira azért nem esik kétségbe…”

    És ez a világnézeted basszus, hogy van egy fiatal, aki nem akar dolgozni, csak bekapcsolni a gépét és ezt ideírod teljesítménynek……hát gratulálok.

    Elképesztő amit képviselsz, édes istenem, ezt az abszurditást ami itt van, ez egész egyszerűen elképesztő…..

    • Nyilvánvalóan a teljes kép egy igen kicsi részét látom és erről is tudok írni. Hogy teljesítmény-e a fentebb általad idézett szakasz? Biztosan nem, hogy tendencia? Ezt viszont bizton állíthatom, hogy igen.

    • Ne viccelj, ha lenne 100 btc-d te elvégeznél olyan munkát amihez semmi kedved csak mert ez a társadalmi elvárás?

      • Szerinted mi lenne a civilizációból, ha mindenki így gondolkodna?

        • Csak nézz körül a gazdagabb körökben, és megtalálod a választ. Azaz most sincs sokkal másképp.

          Mindenki? Nincs túl sok embernek több mint 100 BTC-je. 😀

        • nem fog mindenki így gondolkodni. de egy x százalék miért ne gondolkodhatna így? 15 éve volt egy lehetőség elmegyek bankba, hivatalba aktát tologatni, vagy építek pár szexoldalt magamnak. szemrebbenés nélkül utóbbit választottam. most ha egy fiatal 1-2 éve a kriptózást, bányászást választotta az még jobban járt, mint én anno. nem tudom melyik a igénysebb meló, de mindkettőt érdekes művelni és az adott korban újdonságként hatott. persze nekem vannak korlátaim, tisztában vagyok vele, hogy nem fogom megváltani a viilágot, akkor legalább miért ne érezzem jól magam miért szakadjak meg másnak.

    • Kekszes!

      “És ez a világnézeted basszus, hogy van egy fiatal, aki nem akar dolgozni, csak bekapcsolni a gépét és ezt ideírod teljesítménynek……hát gratulálok.

      Elképesztő amit képviselsz, édes istenem, ezt az abszurditást ami itt van, ez egész egyszerűen elképesztő…..”

      Nem tudom milyen abszurditásról beszélsz, véleményem szerint ez abszolút helyzetfüggő, tehát semmi abszurd nincs abban, ha egy ember úgy dönt, hogy az alulfizetett pozícióban nem hajlandó tovább dolgozni.

      Itt most az alulfizetett jelzőt értelmezd relatívan. 107 BTC-vel a birtokodban (kiszámoltad hogy jelen árfolyamon az kb. mennyi pénzt ér?) is ugyanezt gondolnád?

      Számomra az sem egyértelmű, hogy nem akar dolgozni, csak az, hogy ott nem, annyiért nem. Simán elképzelhető hogy más terve van, nem ördögtől való, ha egy fiatalnak más elképzelései vannak a jövőjéről.

      Ha ez az egész csak annyiból állna, hogy bekapcsolod a géped, és nem dolgozol… 😀

  3. Válság a hagyományos tőzsdén?
    Korai még pár napos esés után válságot mondani, de vajon elképzelhető egy “pihenő időszak”? Nagyon sokat és sokáig emelkedtek az amerikai tőzsdék.

    Viszont a pénz, ami onnan kimegy, nem valószínű, hogy ide jön át. Egy még kockázatosabb, nagyon új területre.
    Éppen ezért akár egy hosszan tartó stagnálás is várható. Ami pont jó alkalom, hogy a technológia utolérje az árfolyamot.

    Furcsa (persze értem én) folyamatosan ötvenezer, százezer dolláros jóslásokat olvasni a “nagyoktól”, akik tavaly is jócskán tévedtek, csak éppen alulról.

    Kényszeres termelés van mindenhol. Évente új telefon, ami alig tud többet az elődjénél. Ha nem növekszik x millióval a Facebook felhasználók száma, már pánikolnak. Előbb-utóbb ez az egész le kell lassuljon.

  4. Azért ha a feltörekvő bitcoin generáció nincs tisztában alapvető közgazdasági kérdésekkel, csúnyán megégethetik magukat.

    • Na látod, erről szólt az óriásplakát, ezért lesz _nekünk_ nyugdíjunk 😀

    • Hát ha a kriptopénzek átveszik az uralmat a dollár felett, akkor az eddigi egész gazdasági modellt kidobhatod 🙂 Majd a felnövő nemzedék csinál egy teljesen mást. Én a 40 éveim vége felé(nem tudom pontosan mert nem érdekel 🙂 ) tartó informatikus vagyok és sajnos vannak rossz berögzült félelmeim , ezért belekényszerítem a gyerekeimet egy olyan (oktatási) rendszerbe amiben én sem hiszek már jó ideje, azzal a felkiáltással, hogy egyelőre ez van ezzel lehet érvényesülni, de reménykedek benne, hogy rájönnek maguktól,hogy van teljesen más út (azért a tanórákon kívül arrafelé rugdossuk őket finoman 🙂 ) Ja és nekik is van egy pici kriptojuk. 🙂 Persze vagyok olyan hülye, hogy élőben néztem a falconheavy fellövését utána meg órákig a tesla kameráit és meggyőződésem, hogy az első spacex rakéta fellövésétől számítjuk majd az űr meghódításának új korszakát és majd, ha a kriptopénzek megvetik stabilan a lábukat a gazdaságba, akkor meg egy új gazdasági rend és talán egy új a földet átőlelő világrend kialakulása is elkövetkezik (na túlpörögtem 🙂

  5. Jó meglátások de azért szerintem a kontinuitás fontos a generációk között.E nélkül olyan lenne az élet mint az alap nélkül készült ház.

  6. Hát errol van szo… Köszi Csaba!

  7. Nekem nincs 100 BTCm, de 16 éves vagyok, átlagos középiskolába járok, ahol a legtöbb osztálytársamnak van bitcoinja, vagy más cryptoja. Két éve kaptam szülinapomra egy gamerriget, ami azóta étert bányászik. Nagyon ritkán játszok csak rajta. Nem hiszem, hogy valaha is be fogok ülni egy köztisztviselői vagy akármilyen munkahelyre, ahol napi 8 órát fogok dolgozni.

    • Na, jó egy véleményt olvasni elsőkézből ebből a generációból. Az az igazság, hogy ezért nem lehet hibáztatni. 😀 És akkor finom voltam. Én eggyel régebbi modell vagyok, de kicsit mindig is úgy éreztem magam, hogy az újhoz korban már nem tartozom, de a régi attitűdök, miszerint “fiam, el kell menni 8 órát dolgozni egy nagy vállalathoz, mer’ az a biztos”, a “magold be holnapi dolgozatra a 200db évszámot”, a politikában az önnös érdekek kergetése a legalapvetőbb küldetéstudat teljes hiánya nélkül, a vállalkozói lét csak csalások-ügyeskedések árán lehet sikeres, stbstb ez mind olyan kor és olyan korszellem termékei, amit SOHA nem tudtam magaménak érezni és mindig sántának éreztem. És tökéletesen megértek minden fiatalt, aki ebben a fajta mókuskerékben nem akar tekerni.

      És biztos vagyok benne, hogy ez nem munkakerülő magatartásból fakad, minden ember (na jó, majdnem minden) legbelül mindig is vágyott arra, hogy kifejezze önmagát, hogy megmutassa a világnak, hogy ő is hasznos tag tud lenni a kozosségben és ha ehhez olyan út vezet, hogy nem beülsz egy hivatalba, nem a vetésre mész szántani, és nem hazug politikusnak mész, hanem a kriptovilág kreatív tagjává válsz, akkor ezt kell tenni. Mindig azt szoktam mondani, hogy jó csak abban lehetsz, amit szeretsz csinálni, ezért már gyerekkortól kezdve hagyni, sőt támogatni kell az embert abban, amit szeret csinálni, mégha az őkövület szülői szemmel nézve aktuálisan hasztalannak tűnő foglalatosságot is takar. Persze ehhez észre is kell venni, hogy mit szeret a gyerek, jól absztrahálni, de ehhez oda is kell figyelni a gyerekre.

      Uhh, jól elkalandoztam. Szóval ifjú generáció, kriptóra, blokkláncra fel! Tommy, ha 16 évesen ilyen blogokat olvasol… anyám! Jó úton jársz, bármi is lesz belőled. 😀

      • “fiam, el kell menni 8 órát dolgozni egy nagy vállalathoz”

        Így van. Én ezt úgy oldottam meg, hogy vállalkozó lettem és a magam ura vagyok. Egy nagy főnök helyett van sok kicsi, de sokkal kellemesebb.

        A generációk közti talán évezredes egyetértés felbomlott. Olyan volt ez, mint a váltófutás. Én átadom neked a világot, megőrzöm számodra, te pedig folytatod.

        Ez felborult. Egyrészt túl gyors a változás, a generációk már nem értik meg egymást. Másrészt árulás történt. A földet gyorsuló ütemben zsákmányoljuk ki és ennek hatására az újabb generációkban kialakult egy ellenérzés, bizalmatlanság.

        Talán-talán a Bitcoin és szellemisége összehozza a bolygót. Világfalu lettünk, de még mindig nincs összhang. Ez változni fog, ha szerencsénk van, még a mi életünkben.

        • Ne nevettess! A bitcoin fogja jobbá tenni a világot! Az a sekulatív eszköz, ami arra jó, hogy esetleg átrendezze a milliárdosok listáját? Az a kütyü, aminek a működtetéséhez öbbezer tonna széndioxidot okádnak a légkörbe a kínai erőművek?
          Verik a mellüket a 16 évesek, hogy hanyatt fekve semittevéssel gazdagodnak és nem kell hozzá semmi.
          Olyan generációt nevelük, akik semmit nem akarnak, csak élni, szórakozni és lázadni…csak úgy, mert az divatos. Dolgozni szégyen! Látod….nem fogok beülni egy hivatalba, mit gondolnak ezek a hülyék! Eltart majd a számítógépem!
          Felsőbbrendű!

    • “Nem hiszem, hogy valaha is be fogok ülni egy köztisztviselői vagy akármilyen munkahelyre, ahol napi 8 órát fogok dolgozni. ”

      Az a baj azzal, amit itt nyomattok úgy általánosságban a “generációs különbségről” hogy zéró, semmi értéket nem képvisel a te – ha igaz amit írsz, bár nem nem hiszem – 16 éveddel, hogy a mostani kb 25-től lefele semmire nem jó, zéró értelmű és képességű, dolgozni – értsd, fizikailag bármilyen produktív munkát tenni – nem képes ez a korosztály.

      És ami itt megy: mint amikor a hippik körbeadják a füves cigit és mondogatják egymásnak aléltan, hogy “húúú, ez de jó anyag”.

      Magyarán annyira bemagyarázzátok itt magatoknak a fantazmagóriátokat, hogy az már a téboly.

      Megmondom mi a helyzet: azzal, hogy az amcsiban már ilyen mértékben, politikailag elkezdték pumpálni – személyes érdekből vezérelve, ebben biztos vagyok – felfelé az árfolyamot az tökéletesen bemutatta már véglegesen, hogy ennek már annyi, ez egy szuperspekulációs eszköz most már tisztán látszik, ami addig fog menni, amíg a nagyok ropogós dolcsikra visszaváltják a digitális jeleket és aztán annyi ennek a fantasyvilágnak, amit bevezettek itt legújabb őrületként.

      Ennek már vége.
      Ennyi volt.

      • Tehát az a rengeteg vállalkozás, a kockázati tőkések milliárd dollárjai, az ebben a percben is futó tokenízációs projektet ezrei, szóval ez mind rossz lóra tett és minden ide ömlő tőke és erőforrás csak pazarlás? Ezt te magad sem gondolhatod komolyan. Szerintem nézz egy picit körül, hátha meglátod, hogy ez az egész “homokozó”, nem csak önmagáért, szórakozásból létezik. Lehet itt jönni a hippizéssel és a jó anyaggal, de a felszínen látható spekulációs téboly mögött nagyon komoly munka folyik.

        • “de a felszínen látható spekulációs téboly mögött nagyon komoly munka folyik.”

          Mantra.
          Semmilyen munka nincs, az önámítás megy, az önigazolás megy.
          Egy pont miatt nem omlott csak össze ez az egész ha lenne benned annyi józanság a milliárd dolláros befektetés meg a komoly háttérmunka mantra mellett, hogy elkezdet csápolni Chris Giancarlo (CFTC) és Jay Clayton és emiatt a protekció miatt nem mondták ki a felügyeletnél, hogy itt gond van.

          Ebből van most csak talpon még az árfolyam valamennyire, hogy nektek ez a baromi nagy szerencsétek, hogy érdekeltség van felsőbb körökben.

          De visszatérve még egyszer: a mantrád hamis a befektetett milliárdjaiddal meg a háttrémunkával, a hajadra kenheted ezt, itt ez a meghallgatás volt és kész.
          A többi az illúziód és az önámításod része, ez semmit nem számított, csak a szöveg az úriemberektől és ennyi.

          • Részigazságaitok vannak. A bitcoint valóban lehet egyszerűen elektromos jelnek tekinteni, akárcsak a gyémántot egy kupac szénatomnak, amelyek szerencsés módon rendeződtek. Mondok egy másik példát: a humán gyógyászatban vannak bizonyos fémimplantatumok, amelyek ára igencsak borsós az anyagárukhoz ill. az előállítási költségeikhez képest. Amit igazából meg kell fizetni, az a mérnöki munka, ami ezen eszközök kifejlesztése mögött van. A bitcoint is folyamatosan fejlesztik, és reméljük sokáig fogják is. Természetesen én is tudom, hogy mindezek mellett túlértékelt volt decemberben. Lehet hülyézni a cryptofanokat, de azért azt is el kell ismerni, előfordulhat, hogy egy pénzügyi technológiai forradalom küszöbét lépjük át a bitcoinnal, az ethereummal, és a többi altcoinnal. Én ebben bízom:)akár az itteniek többsége. Mindazonáltal én sem tartom helyesnek, hogy a felnövekvő generáció tagjai bányagépek ventillátorai mellett hűsöljenek a dzsangájukkal, ez nem lehet életcél, nyilván ez teljesen utópisztikus is. Dolgozni, alkotni kell, az ember így tudja csak megvalósítani magát, a világ csak így mehet előre, ez nem is kérdéses.
            Azt is el kell ismerni, hogy a cryptovilágnak voltak, vannak, és vélhetően lesznek is még nehéz pillanatai, de ahogy mondani szokás: TEHER ALATT NŐ A PÁLMA

          • Én felnézek azokra, akik cryptót bányásznak. Nem mernék belevágni.
            Érteni kell hozzá. Kb. olyan lehet, mint az autóipar hajnalán. Ment a kocsi 100 métert, majd lerobbant és szerelni kellett.

            A redditen folyamatosan hibaelhárítási tanácsokat lehet olvasni. Persze akinek semmi gondja, nem ír oda. De azért bőven lehet vele munka.
            Munka? Nos, igen. Ez is egyfajta munka. Alkotásnak is lehetne nevezni. Nem csak a kibányászott coin miatt, hanem azért, mert ők is létrehoznak valamit.

            Aki évtizedeket ül egy hivatalban és aktát tologat, na azt nem igazán nevezném munkának. Inkább kényszerű időtöltés. Cserébe elhelyezi magát a hagyományos világrendben és pénzt kap érte.

            Szóval viszonylagos az, hogy mi a munka. 🙂

          • Én is bányászok,pontosabban építettem a cimborámmal egy gépet,ami bányászik. Szeretem, jó érzés,hogy “kinyer” valamit,ami talán a jövő pénze. De…Mondjuk úgy, a bányászat életem nem legszofisztikáltabb ténykedése:)

          • Hú, neked valami nagyon komoly gondod lehet, hogy ennyire indulatos vagy…
            Azért az elég erős kijelentés, hogy a blockchain technológia kitalálása és fejlesztése, az nem munka, az semmi. Most függetlenül attól, hogy mennyit ér vagy sem a bitcoin, a technológia velünk marad. Csinálj jobbat, ha ez annyira semmi…
            Másrészt egy egész korosztályt leszólsz, hogy semmire nem jók. Kinek képzeled te magad, hogy ilyet le mersz írni? Ez az arogancia csúcsa. Elárulom, hogy én a munkahelyemen nagyon sok huszonéves fiatallal dolgozom együtt és a világon semmi gond nincs a munkájukkal, úgyhogy szállj egy kicsit magadba szerintem…
            Szerintem egyetlen értelmes fiatalnak sem az az álma, hogy napi 8 órában melózzon egy gyárban vagy irodában. Hogy az élet mit hoz, az egy másik kérdés, sokaknak ezt fogja hozni… A legtöbb értéket viszont azok fogják teremteni, akik megvalósítják az álmaikat és ők is fognak a legtöbbet dolgozni…
            Mellesleg sokat mondó, hogy a sok pénzről egyből az jutott eszedbe, hogy nem akar dolgozni, csak bekapcsolni a gépet, holott ezt így nem írta le senki. Ezek szerint te nem dolgoznál, ha sok pénzed lenne…

          • Annyira szép ez a gondolatmenet, hogy éppen azon agyalok, valahol, valamilyen formában ki kellene ezt emelni. Jól nézne ki az olyan nagy gondolatok mellett, mint a:
            – az internetes sajtó sosem fogja lenyomni a nyomtatott sajtót.
            – az okostelefon csak buta embereknek való
            És még sorolhatnàm.

            Nincs azzal baj, hogy elvakult vagy, de hogy vak is, az már lehet probléma. Maradjunk annyiban, hogy én tiszteletben tartom a meglátásod és mementóként, fogom használni, akkor is, ha igazad lesz és akkor is, ha nem.

            Amit valószínűleg nagyon nehéz megértenéd: a Bitcoin egy technológia, ami nem egyenlő az usd árfolyamával. Az árfolyamot lehet manipulálni és akár a teljes “digitális-jel” monetáris értékét is nullára lehet írni, de ettől még a technológia itt marad és nagyon rövid időn belül minden földlakó életének szerves része lesz. Ha tetszik, ha nem.

          • Nem szeretnék vitatkozni veled, de a “Semmilyen munka nincs, az önámítás megy, az önigazolás megy.” részre had reagáljak egy ténnyel:
            Elastos project: https://github.com/elastos/

            20 millió sor kódnál tartanak. 17 éves projekt, amibe 4-5 éve kezdték implementálni a blockchain technológiát.

            Sok hozzád hasonló emberrel találkozni, akik gyakorlatilag bármit mondasz nekik, egy választ tudnak adni: NINCS MÖGÖTTE SEMMI, NINCS MÖGÖTTE MUNKA. PIRAMIS. ÁTVERÉS, ÖSSZE FOG DŐLNI.

            Egy ilyen szintű projektet, hogy tudnál jellemezni? Melyik választ vennéd elő a zsebből? Nincs mögötte munka? Mantra? nincs mögötte semmi? Mire jó ez?

          • Megmondom őszintén, én neheztelek azokra a barátaimra, akik hosszú ideig azt mondogatták nekem, hogy hagyd a fenébe a Bitcoint. Csalás, nincs mögötte semmi, nem értékelhető, stb. Pénzügy, informatika területén dolgozó emberek. Így amikor kicsit bele akartam nézni, majd megkérdeztem őket és ezt a választ kaptam, letettem róla.

            Csak tavaly nyáron jutottam el odáig, hogy komolyabban beleásom magam. Ennek a hatásáról már írtam nektek itt. Olyan érzés volt, mint amikor megismertem a feleségemet. Az első pillanatban tudtam, hogy ő az igazi.

            Keserűség, düh, lelkesedés, kétségbeesés keveredett bennem. Miért hagytam, hogy a szakmájukhoz elvileg értő emberek legyintése sokáig távol tartson tőle.

            Most, hogy még mindig ilyen kommenteket olvasok – nem csak itt – hanem gazdasági oldalakon is, egyre jobban elgondolkodom. Vajon mennyi idő kell, amíg az ember felismeri a jövőt? Milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy a jelen árnyékából kilépjen és meglássa a “két lépéssel” előtte járó folyamatokat?

            Mint kiderül, nem elég érteni valakinek a szakmájához, ha közben képtelen távlatokban gondolkozni, összerakni a kirakós elemeit, amik ott fekszenek előtte. Rendben, nem mindenki képes erre, nincs ezzel gond.

            A gond azzal van, amikor valaki már küldetésként tűzi ki zászlajára a tagadást. Azért drukkol, hogy beessen az árfolyam, ellopjanak megint valamelyik tőzsdéről valamit és jöhessen, hogy ő megmondta. Közben nem veszi észre, hogy a mellette levő emberek sorra szállnak fel a vonatra és a végén ő marad pár társával együtt a pályaudvaron.

      • Tudod Kekszes, édesapám már bőven 60 felett van, diplomája sincs, mindezek ellenére az orránál tovább lát, nem skatulyázza be sem a mai fiatalokat, sem a kriptót, sőt! Látja benne a fantáziát, mögötte az értéket!

        A Te véleményed ezzel ellentétben sarkos, olyan mintha valahogy nem tudnád felfogni vagy elfogadni, hogy mások gondolkozhatnak másképp, mint te magad. Hidd el, az idők változnak, és az lesz sikeres, eredményes, aki ezekkel a változásokkal lépést tud tartani.

        Akár szuperspekulációs eszköz a bitcoin, akár valós értéket teremt (szerintem utóbbi, de 10 év múlva már mindannyian többet fogunk tudni :D), próbáld meg elnézni, ha valaki erre alapozva meg tudja teremteni a jövőjét. Neked nem kötelező ezt tenned.

        • Fizettél már bitcoinnal? Ezen kívül használod valamire?
          A bitcoin = a meggazdagodással. Az emebrek, akik beleszállnak a 90%-a ezért ugrik bele. A többi 10 % meg kényszerűségből elfogadja, majd rögtön FIAT pénzre váltja Erről szólt az összes reklám, illetve álcázott reklám. Jól hangzik az okos szerződés, ez valami új, világmegváltó. A Megváltó itt van közöttünk, megváltja a világot, jobbá teszi az embereket. Jól hangzik, de mivel is?
          Fizetőeszközt költeni kell, azért fiztőeszköz. “BTC-t nem adunk el” mondják a fanatikusok. Kuporgatjuk, így lehet felverni az árát.
          Van az a pénz, amiért meg lehet győzni a szenátus tagjait, hogy úgy döntsenek, ami nekik jó.Aztán úgyesem lehet számonkérni tőlük.

      • Elértem idáig a hozzászólásoknál, de az elejétől kezdve a hippi korszak járt az eszemben, a lázadunk, mindegy mi ellen, úgysem értjük. Jó buli, mindenki ezt éljenzi, ez a divat. Ja és ….papa ezt te nem értheted! Mi vagyunk a jövő! Hajrá!

    • Azért valljuk be, ennek vannak veszélyei szerintem, azaz kb fogalmad nem lesz mi az a kemény meló, milyen lesz az, amikor azzal tanulsz legtöbbet magadról, hogy mikor a k. anyjába küldenél valakit mégsem teszed, amikor full kitartással kell menned elôre, mivel az élet szemetet hord eléd.. Nem ismerlek, de van még remény, hogy ne higgyed el azt, hogy minden ingyen van a világon.. mert sokaknak nem így lesz.. Ha van egy kis józan eszed, akkor elrakod a bitcoinjaidat, majd szépen besétálsz a melóba sz.pni, hogy tanuljál.. Ez az élet 😉

      • Meg fogják tapasztalni, nem kell sok idő hozzá. Lubickolnak a jólétben, de munka nélkül ezt nem lehet fenntartani..Mindig volt egy két szerencsés kalandor, akik ki tudtak használni egy-egy divatot a meggazdagodáshoz, de ezt a vagyont a sok kis birka dobta össze nekik.
        Ahogy az energia sem vész el, csak átalakul, a pénz sem fog csepegni a számítógépből.
        Egy ilyen kérdésem lenne : mit fog kezdeni a világ az olyan befektetőkkel, akik bitcoin milliomosok, ha esetleg elérné az 1 milliós árfolyamot a BTC?
        Mert ugye satoshi rendelkezik azt megközelítő mennyiséggel. Vagy már okosan kitárazott 20 ezernél? Akkor viszont van egy titkos dollár milliárdosunk.

        • Elgondolkoztató dolgokat írsz, de látszik, hogy indulatból teszed.

          Először is: Senki nem tudja, mi lesz ebből az egészből. Még Variance sem. 🙂

          Azért vagyunk itt, mert a kíváncsiság, az újdonság iránti vágy, az érdeklődés hozott ide minket.

          A munka minden évszázadban mást és mást jelent. Kétszáz éve felháborító lett volna egy paraszti világ számára a számítógép előtt üldögélés, miközben kombájnok aratják a búzát. Nem görnyed senki a földeken. Mi ez a henyélés. 🙂
          Pár évtized és a mezőgazdaságban ember csak a gépek javításával, felügyeletével fog foglalkozni.

          A helyzet az, hogy nem véletlenül jutottunk idáig. Folyton kerestük a módját a kényelmesebb létezésnek. Nagyon úgy néz ki, hogy jó úton járunk. Kellemesebb, biztonságosabb a világ. Bárki bármit is mond. Össze sem lehet hasonlítani a középkor körülményeivel.

          Igen, tegnap is lezuhant egy repülő – sajnos több is fog még az idén.
          De a fejlődés, a változás nem áll meg. Lehet, hogy a Bitcoin mindössze egy érdekes kísérlet lesz, de elképzelhető, hogy előfutára egy olyan elsöprő változásnak, amiből kevés adatik meg egy ember élete során. Miért maradnánk ki belőle?

          • A történelem tanárom….még a szociban….azt mondta, hogy a technikai fejlődés hozza majd magával, hogy az emeberek már csak 3-4 órát fognak dolgozni, mert a gépek majd helyettesítik az embert, mi meg majd színházba járunk, szórakozunk, élvezzük az életet. Majd eltelt 30 év és a kombájnista 12 órát ül az óránként 6 hektárt tudó kombájnban, a szallag mellett 3 műszakban szerelik össze az audikat, a kamionsofőrök érdekében törvényt kellett hozni, hogy ne tolják 12 órát a gépet (megjegyzem egy kis mágnes csodákra képes), 🙂 és még a szerencsétlen gázszerelő pénztárosunk is 25 órát dolgozik naponta, de csányi is 16 órát húz le a melóban. :-)…és a nagy robotizáció ellenére nem találni már embert, akit munkára lehetne fogni.
            Ámokat kergetünk és várjuk a csodát, most éppen egy újdonságban reménykedve, vakon várva a megváltást.
            Újra feltenném a kérdést, mit kezdünk a bitcoinmilliomosainkkal, ha elszállna az árfolyam.

    • Kedves Tommy. Rendben van, nem akarsz dolgozni 8 órában. És akkor mi az amit csinálni akarsz? 🙂

    • Feleslegesen jársz iskolába! Cryptot bányászni az apucitól kapott gamerringgel a menő. Ha mindenki így keresné a dollárokat, ki viszi majd el a szemetet. Ja, kidobod az ablakon? Holnap már a pék sem kel fel hajnalban, hisz dolgozik helyette a számítógép. Igen, ez a jövő! Hajrá!

  8. Nekem erről az Isten Városa című film vége jut eszembe, ugyanolyan drasztikus a generációváltás, a generációs különbségek.

  9. Szia Csaba!

    Azért ezzel a Draghi dologból még – szerintem – nem szabad messze menő következtetést levonnia senkinek.

    Éppen ma fogok erről lehozni egy cikket (nem, nem Draghi-ról, bár őt is megkérdeztem természetesen én is), hanem az ECB álláspontjáról.

    Üdvözlettel:

    Charlie Firpo

  10. Ez csak az én véleményem, de a mai fiatalság beleértve én is (26 évesen még talán beletartozom), nem akar élete végéig melózni. Látja a szüleit, akik ledolgoztak 40-45-50 évet, felneveltek egy-két gyereket, és mire végre lepihenhetnének 62-65 évesen, addigra már testileg roncsok lesznek.
    Cryptonál meg meg lehet teremteni egyfajta korai nyugdjjazást, ember gyűjtögeti, bányássza, kereskedik vele, aztán 40-50 évesen meg otthagyhatja a munkát, a nyugdíjig meg foglalkozhat a hobbijával, nyugodtan nelveheti a gyereket, miközben maga után fizeti a járulékokat a cryptoból, és meg tudja teremteni a magának vlaó jólétet.
    Nemhiába a fiatalok sem hülyék, ők is inkább választják a könnyebik utat, ha másikon csak szopás van és a halál.

    • Vagy legalább is arra számítunk hogy ez így lesz…. De hát ugye mindeki a technológia miatt van itt, nem az árfolyam miatt 😀

      • Jajj, én vajon mi miatt vagyok itt? Bányászok… most építem a második rigem. Trade-elek (picikét csak, nem értek hozzá, de megszoroztam már a picikémet picikével többre. Illetve szoftverfejlesztő (és product owner) vagyok, de nagyon remélem, hogy a jelenlegi fejlesztői tudásomat hamarosan fintech irányba is tudom bővíteni, főleg kripto irányban. Ezért is írtam múltkor Csabának, hogy irígykedek most az otthon egyre csak formálódó, kerekedő kriptoközösségre, de majd ha hazaköltözöm, pótlom a kimaradásom. 🙂

        Szóval látom, hogy sokan szeretnek itt sztereotip “mélységben” gondolkodni, amit nem tudom, hogy a sok keserű tapasztalat, irígység, vagy valami más negatív ok szül, de egy extrém pozitív dolognak tartom ezt a blockchain és kriptovilágot, szerintem magunk érdekében érdemes hasonlóan pozitív szemlélettel figyelni (ha már egyszer ide evett minket a fene) és hozzátenni gondolatban, tevőlegesen, akárhogy. Aki most épít, az tényleg jövőt épít. Persze lehet álmodozónak hívni a hozzám hasonlókat, de a minap egy ilyen nyikhaj álmodozó tolt ki az űrbe egy Teslát. Nos, szeretnék én is olyan nyikhaj lenni. Na jó, akkor fele. Peace.

        • “Persze lehet álmodozónak hívni a hozzám hasonlókat, de a minap egy ilyen nyikhaj
          álmodozó tolt ki az űrbe egy Teslát.”

          Musk a PayPal-l csinálta meg a szerencséjét.
          -Tesla autógyártó vállalkozása jelenleg erősen veszteséges. (gyorsuló tempóban).
          -A Hyperloop projektjének a lényege, hogy van egy 5 éves gyerek szintjén megálmodott elképzelése, és az európaiaknál próbál házalni, hátha itt működő rendszert csinálnak belőle. A finanszírozást meg a szaudiakkal oldja meg. A szabadalmak és alapítói jogok természetesen nála vannak. Van még továbbá egy német gyártmányú fúrógépe, amivel alagutat fúr, amit talán Los Angeles önkormányzata fel tud majd használni valamire. Ezzel kapcsolatban óriási siker, hatalmas zsenialitás volt, hogy sikerült a fúrási tempót 20%-l megnövelni, ami ékes bizonyítéka az amerikai módszerek szuperior mivoltának (valójában a németek által ráhagyott biztonsági tartalékot iktatták ki)
          SpaceX-nek kormányzati háttere van, mivel az amcsiknak olcsó világűr-szállítmányozó kellet, a NASA túl drágán dolgozik. E célból megcsinálták a SpaceX-t, odarakták Muskot (pávián a bőrfotelben kb.) tolják a cégnek az műszaki infót, az apró szakmai fogásokat, (amiket hosszú évek alatt izzadtak ki sok kudarc árán) valamint ellátják kereskedelmi forgalomban nehezen hozzáférhető cuccokkal, anyagokkal.

          • Hihetetlenül leegyszerűsítetted a dolgot. Persze lehet így is nézni. A TESLA veszteségessége nem kifejezetten érdekli az investorokat, 5 év alatt 1000%-ot hoztak a papírok. Éppen nemrégiben fogadták el Musk újabb 10 éves tervét, amiben lényegében 15x marketcap növekedést ígért. (700 billion usd-t 2025-re), ezért cserébe a tulajdonosok akkora pénzt (részvényopciót) igértek neki oda, ami kétségtelenül a világ leggazdagabb emberévé fogja tenni. A SpaceX egy közel 20 éves story, amiből az első 10 évben mindenki csak nevetett rajta. Majd lerakták a landolni képes falconokat és hírtelen beállt mögé az állam is. A Boring és a solar-roof projektet ne is említsük…

          • Ha nincs a tesla, akkor az elektromos autó fogalma még mindig egyenlő lenne a pici béna városi tanulmányautóval. Lehet, hogy veszteséges, de legalább lépésre kényszerítette a többi autógyártót.
            SpaceX: A cég hajnalán 4db kilövésre volt pénzük. A sikeres kilövés volt a feltétele, hogy a NASA szerződést kössön velük. Az első 3 kudarc volt. A 4. végül sikerült, átmentek a vizsgán. Az “odarakták Muskot” azért elég erős. A saját pénzét kockáztatta! Persze innen kis hazánkból nézve biztos nehéz elképzelni, hogy valaki saját erőből ér el valamit.
            Egyébként a SpaceX fejlesztéseket egymás után rakva gyönyörűen kirajzolódik már az irány: elérni a Marsra.
            Én szurkolok neki. A NASA-nál sok tudás van, de nagyon lassan haladnak. Kell ez a fiatalos tempó.

          • Mások már megírták, leegyszerűsíted a dolgot, és tenném hozzá, hamisan. Mi az, hogy odarakták?

            Musk egy rendkívül innovatív üzletember. Ember, ő magánemberként csinált egy elektromos autót, ami menet- és piacképes, csinált egy hordozórakéta portfóliót, ami menet- és piacképes, majd kilőtte az autóját a rakétájával a Marsot érintő pályára.

            Lehet, hogy el fog bukni egyszer, de több dologban mozgatta meg az emberiséget, mint ezer tonna politikus…

    • Nem akarok nagyon belemenni, de ez egy zero osszegu jatek-ktgek. Nincs penztermelesi kepesseg mint egy vallalatnal. Aki itt nyer vmit, az mas karan nyeri azt meg. Olyan nincs hogy mindenki mukodteti a sajat gepeit, hűsöl es kozben termelődik a penz. Valakinek meg kell termelni azt, hogy te hűsolhess. Es hogy azok bangladeshi gyerekmunkasok vagy epp mernokok mar tokmindegy. Ha lesz MI, robotizalas, ezzel parhuzamosan, akkor lesz s cryptonak letjogosultsaga, de ez meg nem par ev. Persze kesobb meg alakulhat.

      • Így így. Nem az lenne ennek a cryptonak a lényege, hogy akkor mostmár senkinek nem kell gürizni, bár tény, hogy sokan ezt remélik tőle. Ha tényleg bejön a dolog, akkor a korai beszállóknak megadathat, a többieknek nem.
        De szerintem nem is ez volt a cikk lényege, csak valamiért ezen akadtak meg sokan. A lényeg szerintem az akart lenni, hogy a fiatalabb generációk sokkal fogékonyabbak erre a technológiára, mint a régi pénz/gazdasági modellre, ami erősen növeli annak az esélyét, hogy ez a technológia velünk maradjon, kinője magát és felforgassa az általunk megszokott rendszereket. És nincs is ezzel semmi baj. Azt viszont messze nem fogja jelenteni, hogy dologzni nem kell, sőt… Legfeljebb nem pont úgy, ahogy azt mi megszoktuk…

    • Sok ember gondolta ezt így, mikor a megtakarítását 2017 december 17-én belerakta a bitcoinba. Bemutatott a főnökének és beheveredett a karácsonyfa alá.
      Januártól meg fohászkodni jár a templomba, hogy találjanak ki már valami jó hírt, legalább ne bukjon rajta.
      Az árfolyam azért áll itt, mert a bank szívesen ad hitelt minimális kamatra, hogy éhen ne haljon. Aztán, ha törleszteni kell, majd a bank esetleg diszkont áron átveszi a bitcoinjait, de csak a háza után.

  11. Mivel egyre inkább automatizálnak mindent, egyre kevésbé van szükség az emberi munkaerőre, így a leglogikusabb az lenne, ha a munkaórákat lecsökkentenék, nagyobb lenne a produktivitás és a munkakedv is vagy azt csinálni, ami épp az embert foglalkoztatja, abban a legtehetségesebb.

    Egyébként akár lehet kortól független is az új iránti vágy. Vannak 60 felett is hobbi programozók pl. akik nyugdíjas éveiket ezzel teszik színesebbé, és vannak köztük, akik elég profin űzik ezt 🙂

    De az, hogy csak üljön az ember a kriptóján és a lambojával furikázzon fel, s alá, eléggé unalmas lenne. Nemde? 🙂
    A lényeg a kreatív szabadság. 😉

    • Azzal nem értek egyet, hogy egyre kevésbé van szükség az emberi munkaerőre. Olyan munkaerő hiány van, hogy már a migráns is jó, csak legyen ki leszedje az almát. Az autóiskola előtt szedik szét a teherautó jogsival rendelkezőket, mérnöki fizetést ajánlva a 8 elemis sofőröknek. Hova tűnt a sok ember, ha mindent robotok csinálnak?
      A kripto most igenis arról szól, hogy mindenki várja a meggazdagodást a masszív reklámkampány hatására, de legikább a reklámozó befektetők vágyakoznak. Óriási iparág épült az egész menedzselésére.
      Amit előszeretettel szajkóznak, hogy a pénznyomtatás, meg a pénzügy ellen jött létre az egész, az teljesen elferdített vélemény. Éppen az tartja életben, a pénzbőség fújja ezt a lufit is, ugyanúgy, mint a tőzsdék szárnyalását is az generálja.

  12. Kekszes,

    Én úgy látom, hogy elég sokan és elég nagy emberek/társaságok ülnek már az asztalnál. Ez a szekér még menni fog egy darabig és könnyen lehet, hogy új célokra is felhasználják majd a digitális devizákat.

    Csaba,

    Draghi kapcsán csak óvatosan. Tudom nem erről beszélt, de a nyílt színen ez a véleménye az ECB-nek a kripto pénzekről.

    http://digitalcash.hu/2018/02/09/az-europai-unio-sem-akar-sajat-cbcd-t/

    Más kérdés, hogy én nem hiszek nekik, nagyon is az ő céljaikat tudja szolgálni egy ilyen programozható pénz rendszer.

  13. “elkezdet csápolni Chris Giancarlo (CFTC) és Jay Clayton és emiatt a protekció miatt nem mondták ki a felügyeletnél, hogy itt gond van. ”

    Ez valóban elgondolkoztató. Legutóbb tavaly novemberben a BCH-BTC háború csúcspontján éreztem azt, hogy bármikor bedönthető a Bitcoin. Még Variance is azt elemezte, hogy bizony nem sokon múlott a flippening. (koreai tőzsde lekapcsolása vetett véget neki).

    Most pedig ez. Esett hatezerig kb. dec. 20 óta. Majd varázsütésre fellélegzett a piac. Két lelkes és befolyásos ember kortesbeszédének hatására.

    Valószínűleg itt már régen eldöntötték, hogy kell ez nekik. 🙂

    Egy felszínes párhuzam: Esnek az USA tőzsdék, a kriptopiac pedig emelkedik.

    Egyelőre nincs értelme továbbgondolni, de pár hónap múlva kiderül: Vajon a pénz (egy részének) átáramlása vette kezdetét?

  14. Akit nem érdekel a pénz de szeretne valami hasznosat csinálni, jöhet hozzám az építőiparba melózni, mindig kell egy jó ember… 😛

  15. A francba…Írtam volna egy nagyon hosszú hozzászólást.. szinte már készen volt, erre véletlenül megpöttyintettem az egerem oldalváltó gombját…és elszállt az egész :)) Mondjuk lehet, hogy így volt jó, és csak megkíméltem magam a várható kődobálástól, mert egy picit dehonesztáló lett volna a hozzászólásom, de azért kár érte 🙂 Ha lesz erőm, holnap összeszedem magam, mert ez a “szép új kriptó világ” felhívás keringőre 🙂

  16. A bloombergen megjelent cikk szerint csodbe fognak menni a bitcoin banyaszok.

    https://www.bloomberg.com/gadfly/articles/2018-02-06/bitcoin-crash-sees-miners-fried-in-this-game-of-chicken

    Komolynak tuno cikk, meg tudja valaki szakerteni?

    • próbáltam hobbibányász szemmel megérteni, van benne valami, de szerintem nagyobb a rendszer annál, minthogy simán mind csődbe menne. szerintem folyamatosan mennek csődbe bányászok, vesz valaki gépet kínából, megérkezik, beszakad az árfolyam – soha nem térül meg. én egy olyan világban bányásztam, ahol jöttek be az egyre jobb asic gépek, ha egy hónap alatt nem jött vissza a fele a gép árának, megszívtad, mert negyven naponként feleződött a hatékonyság…
      azon gondolkodom, hogy csinálok egy “nyugdíjasotthont” bányagépeknek, ahol 16 forint lesz az áram, de nem lesz garantálva a 24 órás üzem.
      lenne rá itt igény? 10-15 kw lenne az első hullám. napelem. annyi fér el a tetőn, ahova szánom.

    • Felhőbányászat során BTC szerződéseknél:
      Hashflare: 1 éves kontrakt. Ha a BTC kb. 3000 dollárra esik, már nem profitábilis. Ha 21 napig ezen az áron, vagy ez alatt van az ár, a szerződés megszűnik. Ha ez idő alatt bármikor bármennyi időre újra profitábilis, a számláló újraindul.

      Genesis Mining: életre szóló szerződés, amig profitábilis. Itt a fentiekhez hasonlóan kb. 3000 dollár vagy az alatt már nem profitábilis, ám itt 60 napig kell egyhuzamban ilyen alacsonyan lennie az árnak.

  17. (OFF: Aki szeretne night mode-ban böngészni annak ajánlom ezt a bővítményt:
    https://chrome.google.com/webstore/detail/night-mode-pro/gbilbeoogenjmnabenfjfoockmpfnjoh
    Chromium alapú böngészőkben működik. Én Vivaldi alatt próbáltam és szuperül teszi a dolgát.)

  18. Szerintem meg az a fantasy, hogy van egy világ, ahol a pénzmenyniség 5%-át a kormányok adják ki, a maradék 95%-ot meg a kereskedelmi bankok hitel formájában. Ennek következtében 233 000 milliárd egységnyi adósság van ezen a világon, ahol 7 milliárdan élnek. Ami azt jelenti, hogy mindenkinek, több mint 33 000 egység adóssága van. Miközben 3 milliárdan napi 2 egységnél kevesebbet keresnek.

    És van egy állam, ahol minden egyes kinyomtatott saját fizetőeszközre ötször annyi államadósság jut, de legalább lehet kisvasutazni meg stadionba járni. Ebben az államban a bérek 70-80%-át elvonják különböző adók és terhek formájában. Ha valakinek van, egy kis tartaléka a bankba azt hónapról hónapra sarcolják. Ráadásul megszabják, hogy mikor és milyen feltételekkel juthat hozzá a saját megtakarításához.

    Kekszes “troll” és hasonlók: Látszik az írásod indulatosságán is, hogy mennyire bejött az a fajta „produktív élet”, amiről beszélsz.
    Azt hiszitek, hogy a ”napi 8 óra munka”, meg a ”kemény munka” megismerése fog eredményre vezetni, attól lesz csak valaki hasznos tagja a társadalomnak?
    Most amikor itt állunk a robotika, automatizálás és AI technológiák robbanásszerű elterjedése előtt?

  19. Egy meghatározó esemény, ami még tovább erősítheti a kriptodevizák létjogosultságát és egyúttal egy igen fontos lépés a bitcoin életében. Az arizonai szenátus elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi majd az adófizetést bitcoinban. Persze még egy lépcső hátravan, a Képviselőház jóváhagyása, de miután ott is GOP többség van, várható, hogy az utolsó törvénykezési szinten is át fog menni és remélhetőleg követi a többi állam is őket. Úgy tűnik, hogy végre az amerikai állam is felismeri azt a tényt, hogy a jövő nem(csak) a fiat valutáról szól.

    • Ha jól tudom, Ausztráliában már így van, aztán egy ujjamon meg tudom számolni, hányan fizetik az adót bitcoinban. A lehetőség adott, de ki akarna megszabadulni ettől a szuperértékes csodától. Valaki már elindíthatna egy vállalkozást, hogy nála be lehet fizetni mindent bitcoinban, ő meg majd továbbítja dollárban, ha már annyira fontos, hogy fizethessenek bitcoinnal. Persze magas jutalék fejében.

      • Coinbase merchant szolgáltatása, bitpay pl. pont ezt csinálja.
        Igazából kb a helyek 99%-a , ahol lehet fizetni bitcoinnal, az egy ilyen szolgáltatás ügyfele, tehát az elfogadóhoz már dollár kerül.
        Tehát egy bolti btc fizetésnél meg kell bizni egy ilyen szolgáltatóban, a szolgáltató által használt bankban, illetve a bolt bankjában.
        Ezt nevezem én forradalomnak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *