Gondolatok a lejtmenetben, hogyan tovább a bloggal?

Azt gondolom lassan időszerű lenne eldöntenem (és nem csak nekem), hogy valójában miért is érdekel engem/bennünket az egész cypherpunk és cryptocurrency téma. Befektetőként és wannabe daytraderként nyilván mikro szinten kell, hogy nézzem a dolgokat és szomorkodnom kell azon, ha éppen lejtmenet van, vagy éppen sokkal inkább örülni a tökéletes és soha vissza nem térő szuper belépési pontok kapcsán. Persze minden lejtő végén ott egy újabb part kezdete. Bár tény, hogy sokan akarják elhitetni velünk, hogy ennek a lejtőnek a végén nincs újabb part, ez már a vég, ez már csalás, ez már a buborék vége, de vajon ez újdonság, vajon tényleg most először temetik a nagyok a bitcoint?

Másik oldalról crypto blogger, blockchain evangelista vagy éppen cryherpunk/kripto-anarhista mivoltomban a legjobbat magammal azzal tenném, ha nemes egyszerűséggel tennék erre az egészre és azzal foglalkoznék, ami legjobban érdekel: a technológiával és annak végtelen lehetőségeivel. Tartok tőle, hogy még a szakmailag felkészültebb olvasók is csak a töredékét látják át mindannak amit technológiailag ez a formálódó iparág kínál, az abban rejlő lehetőségeket pedig még kevesebben érik fel ésszel. Sokan sztoriztam már itt a blogon pl. a Lightning Networkről, meg van az a kedves olvasónak, hogy az LN lényegében egy egyszerű multi-signature address/contract? Persze kicsit felokosítva és kiegészítve néhány leleményes ötlettel. Megvan az, hogy ezen technológiák segítségével olyan dolgokat lehet létrehozni, amikre manapság ügyvédek hada és mindenféle lassú, bürökratikus folyamatok alkalmasak csak? Mondjak egy példát: asset management… Hogy néz ki ma egy asset management szolgáltatás? Fogod a pénzed, odaadod egy brókernek, aki jobb esetben berakja azt néhány alapba, amik ha rosszul teljesítenek, akkor bukod az egységeidet, ha meg jól, akkor büszkén veregeti a brókered a mellét, esetleg évente néhányszor dob egy koncot, hogy miként rendezd át a portfóliódat.

Hogy nézne ki egy crypherpunk asset management? Fogsz egy 2-of-3 multi-signature address-t, amiben a három fél: te magad, egy bizalmasod (mondjuk a párod) és maga a bróker. Az address létrehozásra kerül a relevánsabb altokban is a bitcoin mellett, majd ezt követően a bróker javaslatot tesz időről-időre a portfolió átrendezésre (atomic-swap az alt/btc addressek között), amelyhez elküldi neked az általa már aláírt tranzakciót, melyet Te meglátásod szerint vagy aláírsz vagy elvetsz. Ha elveted, akkor nem változik a portfolió, ha aláírod és beküldöd, akkor viszont eszközölődik a változás… Totális kontroll, amiben nem kell megbíznod a brókerben, hiszen tiéd a kontroll, ráadásul minden blockchainben zajlik, minden nyomon követhető. Ez csak egy ötlet, ami eddig ingyen volt. Tisztelt hazai crypto közösség, tessék megvalósítani.

És ez az a szabadság és pénzügyi függetlenség amire egyre inkább ráeszmélnek nagyon sokan. Vajon miért van az, hogy a millenniumi korosztály számára a világ legtermészetesebb dolga a #HODL-olás még a legnagyobbnak (tűnő) zuhanásban is és vajon miért van az, hogy az én korosztályom számára kifejezetten komoly stresszt okoz akár egy kisebb korrekció is? A felnövekvő korosztály pénzügyi szabadsága, szabad-szelleműsége és a központosított rendszerekkel szemben táplált teljes bizalmatlansága egyre inkább felüti magát a hétköznapokban is.

Nézz csak rá bármelyik hazai nagybankra: 10 éve mind a fiókhálózatok fejlesztésében és a vállalati ügyfélkör gyarapításában látta a jövőt, ma pedig mérhetetlen pénzt ölnek bele a digitalizációba, a digi csatornák fejlesztésébe az OpenAPI-ba és mindenbe amire ráütik a “fintech” bélyeget. Felnőtt egy korosztály, amit baromi nehéz megfogni, leginkább azért, mert velünk (70-90 között születettek) ellentétben nagyon más értékrendben nőttek fel. Számomra a szülő és a tanár autoriter személy volt. Az élet ‘value proposition’-je nem más volt mint tisztelet, eredmény és az érvényesülés. S ha letértem a ‘helyes’ útról, akkor jött a büntetés, a kiközösítés és megvetés. A mai fiatalok ebből semmit sem tapasztalnak/tapasztalhatnak meg, szabad szelleműségben nevelkednek, büntetés helyett jutalmazás van. A modern iskolarendszer nem a hibára hívja fel figyelmet, hanem arra, hogy mit csinálsz jól. Így kialakul a készség az önkorrekcióra és az önálló gondolkodásra. Lehetőségem van ezt a tendenciát élőben követni, egy halom pici gyerek él körülöttem. Konkrét példák tömkelegét tudnám leírni, de ennyire nyíltan inkább nem írnám le a személyes dolgaimat, meghagyom ezeket a meetuppokra, ott ezek mindig jó témák.

Szóval ez az a korosztály, aki saját magában hisz és saját szférájában bízik, akik nem értik és nem is akarják megérteni az “öregeket”, akik csak annyit hallottak a hazai bankrendszerről, hogy “svájci frank hitel” és csak annyit tudnak a világgazdaságról, hogy “gazdasági világválság”.

Hát meg lehet lepődni azon, hogy a kínai vezérkar pánikol a kripto-pénzügyi forradalomtól, meg lehet lepődni azon, hogy a gazdasági világválságból is meggazdagodó Jamie Dimon kétségbeesve ordibálja, hogy a bitcoin egy csalás? Naiv vagyok? Próbálok valami olyasmit belemagyarázni a történésbe, ami nincs is ott. Beszéljen helyettem a történelem:

Az ábra a bitcoin történelmének korrekcióit mutatja, már azokat amik 10%-ot meghaladó visszaesést produkáltak egy-egy újabb ATH (all time high) elérése után. 8 év alatt mindösszesen 10 ilyen alkalom volt és volt közöttük brutálisan nagy is, kétszer is volt 94%-os korrekció, legutolsó ilyen esetben 32 dollárról egészen 2 dollárig zuhant az árfolyam 2011-ben, amit potom 162 nap alatt hozott össze, majd onnantól újabb 631 napig tartott, hogy megdöntse újra a 32 dolláros ATH-t.

A leghosszabb korrekciós időszak az első nagy lufipukkanásnál következett be 2013 novemberében, amikor a ciprusi bankválság árnyékában mérhetetlen vagyon áramlott a bitcoinban, majd potom 410 napon keresztül zuhant is le 1166 dollárról 170 dollárig, ahonnan egészen idén februárig nem is tudott újabb ATH-d dönteni. Erre az időszakra datálódik egyébként az első bitcoinnal foglalkozó cikkem is itt a blogon. Így 3,5 év távlatából megborzongok amikor azt olvasom, hogy anno lazán vettem 25 BTC-t egy lejtmenetben. De, hogy mennyire ismétli magát a történelem had idézzem az akkor készült cikkem egy részletét:

Már egy jó hete benne volt a levegőben egy komolyabb korrekció Bitcoin kapcsán. Az összes relevánsabb szaksajtó egy hete csámcsog a kínai jegybank vélt (vagy valós) fenyegetésére mely szerint a nagyobb kínai bitcoin kereskedők számla befagyasztásra számíthatnak ha nem függesztik fel a tevékenységüket.

És ez nem egy múlt heti cikk, ez a post 2014 április 11-én született… Nincs valami fura áthallása ennek? Arról nem is beszélve, hogy akkor egy ilyen hír napon belül potom 20%-ot tudott ledöngölni az árfolyamon. Ma ha az árfolyam napon belül 2-3%-ot korrigál, már ömlik a csapból is a “Úr isten, itt a világ vége, a bitcoin egy csalás, mindenki meneküljön” és hasonló frappáns megnyilvánulások.

De visszatérve a fentebb bemutatott táblázathoz: hogy néz ki ennek fényében a bitcoin bull/bear aránya? Az idei szeptemberi 5000 dolláros csúcsig mindösszesen 797 napot töltött medvében az árfolyam. Ehhez képest viszont 2330 napot bullban. Ehhez persze még hozzáadhatnám a 2009-es és 2010-es early mining időket is, amikor még nem is volt valós kereskedés, de ezt inkább kihagyom, maradjunk a realitások talaján. Az eredmény: 74,6%. Szóval majd 3/4 időben az árfolyam bullban van. A korrekciós időszakok (napban mérve) átlaga 88 nap, a mediánja pedig 35 nap. Ebből ez eddig 12 nap telt el. Szóval aki szerint a gödör alján vagyunk, annak van egy rossz hírem. Akinek van kedve, az kiszámolhatja a korrekció mennyiségének (%) átlagát és mediánját is. A nagy számok törvénye alapján az is releváns lehet, egyébként valahol 50-60% körül lesz. (már hogy az átlag…)

De mi van akkor, ha ez mégis egy hatalmas ponzi-piramisjáték-lufi vagy akármi ami tényleg most fog kipukkadni? Tegyük fel hogy igen, tegyük fel, hogy az eddig 25%-os korrekció felmegy 60%-ra és elérjük a 2000-es USD-t árat, vagy merjünk nagyot álmodni és karácsony körülre jöjjön össze egy 1000 dolláros árfolyam köszönhetően mondjuk a SegWit2X történetnek. A bitcoin meghal mint technológia, ha az árfolyama $1000 vagy akár $100-as szintre zuhan? (Hipotetikus!!! Nehogy valaki ez alapján kezdjen el pánik eladást!). Semmi nem fog történni, ugyanúgy meg fogod tudni venni a sörödet az addigra már tényleg működő lightning klienseddel, ugyanúgy tudsz rá üzletet építeni és ugyanúgy tudsz belől rengeteg pénzt keresni, hiszen mint ahogy a postomat kezdtem: minden lejtő végén egy sokkal nagyobb part van…

Szóval komoly dilemmában vagyok a blog hogyan-továbbja kapcsán. Alapvetően látom, hogy nagy igény van a napi szintű árfolyam spekulációkra és nyilván ezek valahol segítik azt is, hogy aktívan beszélgessünk mikro szinten az árfolyamról, azonban valójában ez engem nem igazán érdekel. Érint persze, de nem érdekel annyira, hogy erről akarjak blogolni. Persze nyilván nem könnyű elengedni a day-tradinget, hiszen abban vannak ám az igazán jó történetek, de engem továbbra is sokkal inkább érdekel maga a technológia és az, hogy mi mindent lehet ebből kihozni. Én tényleg hiszek abban, hogy kettő, de max három éven belül olyan szinten lesz elfogadott és széles körben implementált a smart contracting és az annak hajtómotorját adó kriptovaluták világa, hogy addigra ezek megkerülhetetlenek lesznek mindenki számára. Jelenleg egy nagyon intenzív időszakot élünk, amikor már szakmai körökben már szinte mindenki tudja azt, hogy mi az a blockchain és hogy abból pénzt lehet csinálni. Jómagam azt a jövőt várom, amikor nem azért implementál valaki egy szolgáltatást blockchainen, mert azzal tud ICO-t csinálni és ezzel forrást bevonni; hanem azért, mert megérti, hogy arra amit akar tényleg a legjobb megoldást a blockchain adja. Ehhez persze még kell néhányat aludnunk… Ami viszont biztos: Ezen az úton a bitcoin és a többi altcoin árfolyama fel alá csaponghat, összeomolhat és hatalmas lufira hízhat, sőt akár parity vagy flippening is bekövetkezhet, lehet addigra a (Legacy) Bitcoin lánc már csak egy rossz emlék lesz. De a technológia és annak vívmányai velünk lesznek és nem azok fogják degeszre keresni magukat, akik vakon hittek valamiben, hanem azok akik jókor a jó információkkal felvértezve hoztak meg gyorsan jó döntéseket.

[commercial_break]

Szeretnék nagy ívben tenni az árfolyamra és a gazdasági mikro környezetre. Valójában a legtöbb mikro rossz hír makro középtávon jó hírré alakul. Lásd a mostani kínai ico és bitcoin ban történetet. Ez már megtörtént korábban is, meg fog később is történni. Kína mint gazdasági világnagyhatalom releváns szereplője annyira a Bitcoin ökoszisztémának, hogy egy kormányzati szintű döntés komolyan megrengesse az árfolyamot. De ez a döntés is csak a Bitcoin stabilitását eredményezi, tetszik nem tetszik, de egy úttörő decentralizált kripto-anarchista gazdasági modellnek nem lehet Kína a hajtómotorja. Kína ebből most (naivan feltételezve véglegesen) kihátrál, amivel teret enged az újabb fejlődésnek és gyarapodásnak. Mégis mit kapott a Bitcoin Kínától?

ASIC monopóliumot. ASICBOOST-ot. 60% egy kézben lévő hashing powert. Egy sikeres bitcoin forkot (BCH) és az ahhoz vezető két éves vitát a skálázás kapcsán, ami nem kicsit szólt arról, hogy mennyire járnak azon jól a bányászok. Ja és persze Jihan Wu-t, meg a Lee testvéreket (Bobbiet és Charliet)

Szóval az van, hogy megpróbálnák innentől kissé eltávolodni a napi kavalkádtól. Azt persze nem ígérem, hogy nem lesznek impulzív villámpostok, de fókuszálnék inkább az értékre: arra, hogy olyan postokat készítsek, amik nem csak a publikálást követő fél napban relevánsak.

Azzal persze tisztában vagyok, hogy ezen döntésem miatt elveszítem a blog olvasótáborának nagyobb részét, hiszen számukra who-cares az, hogy miként is működik egy n-of-k multi-signature addr és, hogy mit is jelent a HTLC vagy technológiailag az atomic-swap. Vagy éppen, hogy az Ethereum szeptember végére bejelentette a Metropolis upgradet, nem is beszélve az újabb multi-sign initwallet bugról, amiből példaértékű “Robin Hood” esszé született. Ha ezek érdekelnek, akkor itt a helyed.

Viszlát régi blog, üdv új blog. Meglátjuk, hogy lesz-e valódi változás, vagy ez is csak egyike lesz a számtalan be ne teljesült vágyamnak 🙂

Bookmark the permalink.

64 Comments

 1. Minden egyes cikknél reménykedtem, hogy lesz benne technikai tartalom es nem csak árfolyam grafikonra rajzolgatás.
  Persze a hírek, összefüggés keresések is nagyon tetszettek, de legjobban a szakmai cikkeidnek örültem.
  Úgyhogy részemről ez egy nagyon jó elhatározás, támogatom! 🙂

 2. Ilyen magas szinvonalu magyar nyelvü(de még angol) technologiai írások nem nagyon vannak, bárhogy is lesz, jó lesz.

 3. Én nem reménykednék benne, hogy Kína elveszíti vezető szerepét.
  Magyarországról sem magyar tőzsdéken nyomjuk, és a nagy bányák bármikor feldobják a bányagépeket egy teherautóra, és oda viszik, ahová akarják. Max Mongolíából, vagy más országokból fogják nyomni, de hogy nem fogják abbahagyni ilyen apróság miatt az tuti. A kriptomilliomosok, is gondolom el fognak költözni, nem fognak Kínában maradni, és elmenni dolgozni.
  Egyedül a kicsik szívják meg, mint úgy általában mindig.

  • Ebben teljesen igazad van. Nem is feltétlenül erre gondoltam. Sokkal inkább a kínai vezérkar befolyásoló hatására. Az elmúlt bő egy évben Kína mint regulator jelentősen tudta befolyásolni a Bitcoin piaci szerepét. Kezdve a januári tiltástól egészen a tegnapi BTCC bezárást jelző hírig. Mindezek azért érintik sokként a Bitcoin közösséget, mert – ahogy Te is írtad – Kína kezében tetemes mennyiségű Bitcoin van így félelmet kelt mindenkiben, ha Kínai szabályoz, főleg ha tilt. A tegnapi BTCC bejelentést követően röppent fel a hír, hogy ma a Huobi és a OKCoin is meglátogatja a regulatort, amit követően nyilván ugyanarra a következtetésre fognak jutni mint a BTCC. Ha a top3 exchange bezár, akkor onnantól a Bitcoin kvázi hivatalosan is nem kívánt tényező Kínában. Ez azért jó hír, mert ha valami hivatalosan tiltott, akkor onnantól már kevésbé tudja befolyásolni a Bitcoint bármilyen Kínából jövő, Kínát érintő hír. Ettől persze még ott lesznek jó néhány Bitcoin milliomos, akinek meglesznek a csatornáik.

 4. Egyet kérünk, abba ne hagyd!
  Ez meg még a “válság” előtti, pont ezlért nagyon elgondolkodtató írás!

  https://coincolors.co/2017/09/10/ennyi-volt-valoban-haldoklik-bitcoin/

 5. Hajrá! Remek blog, hiánypótló tartalom!!

 6. Szerintem csinálj két kategóriát, és ezekben posztolj, pl. daytrading és technical, mert engem mindkettő érdekel, és kb esti mese lelkesedéssel vártam eddig a napi posztokat, kár lenne heti 1-2-re csökkenni 🙁

 7. Görög, Dr. Balázs

  Mindenben csatlakozom az elottem szolokhoz. A technologiaval kapcsolatosan olyan informaciokat, reszleteket osztottal meg eddig is a blogon , amelyekre angolul rakeresve is nehez tovabbi referenciakat, hasonlo szinvonalu irasokat talalni. Nagyon sokat latok bele mindabba, amit a blockchain jelent es hoz magaval. Koszonom az irasaidat!

 8. A neten az egyik ha nem a legjobb blog kryptok teren….(es itt az angol nyelvu blogokat is belevettem)…
  En is szeretnek csatlakozni az elottem szolokhoz, koszonet az idodert es energiadert…es tovabbi sok sikert kivanok hozza!!!

 9. Imádom ezt a blogot, nagyon jók a bejegyzések, csak így tovább!

  Egy IOTA cikket továbbra is nagyon hiányolok, nehogy az legyen a végén, hogy amíg mi ennyire beleássuk magunkat a blockchain technológiába, a Tangle, mint egy gyorsvonat, elmegy mellettünk, mi meg lemaradunk róla.

 10. Annak ellenére, hogy a Bitcoin-nal (és coinok végességéből adódó deflációra építő altcoinokkal) kapcsolatban erősen eltér a véleményünk, rendszeres olvasójává váltam a blogodnak. Néha kicsit összevissza, nem leplezed a bizonytalanságod, ez nehézkessé teszi az olvasást, de azért el lehet kapni egy-egy gondolatot. Ami igazán tetszik, hogy vetted a fáradságot script-eket írni, és érdekes adatokat közölsz a bitcoin társadalom blockchain lenyomatából, ha egyszer automatikusan sikerül futtatnod az elemzéseket, tök jó lenne egy áttekintő oldal, ahol rendszeresen frissülnek az érdekes metrikák.
  Egy elméleti kérdésem maradt: ha jól értem, Bitcoin-t már leginkább a tranzakciós költségekért bányásznak. És ennek a számításigénye független a Bitcoin árfolyamától, de idővel folyamatosan nő, így nő a – dollárban számolt – tranzakciós költség is, ami a felhasználók számára teszi kevésbbé vonzóvá a coint. Közben egy friss láncban a bányászok új coin-okat találhatnak, és ugyanúgy felhalmozhatják az első néhány milliót, mint a BTC-nél régen. Nem természetes, hogy ahogyan Kolanovic mondta, a bányászok a jó MLM-esekhez hasonlóan amikor egy láncból már nem lehet eleget kipréselni, neki fognak ugrani a következőnek? Hogy alakul most a BTC bányászat megtérülése, és általában a bányászok dinamikája?

 11. Mivel személyes véleményem, hogy a TA a teafű olvasással egyenértékű ( most sok hívő lelkivilágába belegázolok 🙂 ), így engem egyáltalán nem zavar ha ebből kevesebb lesz.

 12. Én kifejezetten örülök, ha a technológiára kerül a fókusz, nem hiszek a fibonacci mintákbam, eliott hullámokbam, medvékben, bikákban, duplevékben…stb, ill. csak annyira, hogy a Pygmalion-effektus működik, amúgy meg vakmajom rulez 🙂 A technológia kiemelkedően fontos, rettenetes mennyiségű munkát, erőforrást takarít meg pár éven belül nekem, neked, a piacnak, a közigazgatásnak, mindenkinek és ha ebben ott tudunk lenni technológiai oldalról, az csak jó lehet, így számítok a blogon való okosodásra a továbbiakban is!

  Két hozzáfűzés csak még.

  Egyik a BTC, mint anyagi befektetéshez. Én mikor bő egy éve belecsaptam komolyabb téttel, egy exceltáblában a havi 10%-ot lőttem be, mint zsinórmértéket és azt, hogy majd 2020-ban megnézem, hogy áll. (egyelőre bőven hozza 🙂 ). Persze egy kis részével elkezdtem játszani icozni, de alapvetően a HODL olyan stratégia, ami biztosan műkődik. Nem gondolom, hogy a 2X kapcsán óriási hullámokra kellene számítanunk, lesz megint pár hét bizonytalanság, mint a BCH-nál láttuk, aztán megerősödve indul a Holdba a BTC.

  A másik a blog alaptémájához képest kicsit offtopik, de ha már említetted a cikkben az iskolarendszer pozitív irányú változása kapcsán. Én azt látom — körülöttem is elég sok gyerek van — hogy ez sajnos főként csak wishfull thinking, legalábbis mi szülők nagyon szeretnénk ha így lenne, de az alaprendszerben nincs sok nyoma a modern, általad is írt megközelítésnek — nagy bánatunkra. De legyen úgy, ahogy írod! 🙂

 13. Első kommentemben írtam, hogy a legjobb, legkomolyabb írásokat közlöd a témával kapcsolatban, mind magyar és talán nemzetközi szinten egyaránt. Persze angolul az óceán végtelen, így elképzelhető, hogy van hasonlóan mélyreható blog valahol.

  További jó munkát és kitartást kívánok. A technikai elemzések is hasznosak, de hosszabb távon a tudományos írásaiddal járunk a legjobban.

 14. Én ugyan nem blogolok, de abból kiindulva, hogy az email-eim megfogalmazásával is sokszor mennyit szoktam pepecselni, elhiszem, hogy lemondanál a daytrade postokról. Gondolom az időfaktor is közrejátszik. Illetve, mivel egyre nagyobb a rajongó táborod, így az elvárások is azok a blogot illetően.
  Őszintén én nem tudom hányszor frissítgettem naponta az oldalt, de sokszor. A türelmetlenebbek meg toporzékolnak, hogy miért nincs már új cikk. 😀
  Ha “csak” a technológiai részével akarsz foglalkozni, és a napi írások, heti 1-2-re redukálódnak attól én még visszatérő olvasó leszek. Bár, gondolom sokan vagyunk úgy, akik a minél több annál jobb elvét követnék. 😛

  De azt hiszem köszönöm mindenki nevében az eddigi, és a jövőbeni írásaidat is egyaránt!

 15. Valószínű ezek után is napjában többször fogom megnyitni a blogodat, hogy “hátha került fel új cikk.”
  Bár, a “mit csinálnak a nagy bálnák éppen” tartalmú cikkeket mindig nagyon szerettem, mert adott egy nagyobb képet a környezetről, hogy mik is történnek más szinteken.
  De a lényeg hogy legyél hű magadhoz! Én maradok, és ezúton köszönöm meg eddig cikkeidet is, hisz rengeteget tanultam tőled!

 16. Én is napi olvasóvá váltam és hozzád hasonlóan hatalmas lehetőségeket látok a blokklánc technológiában. Fantasztikus hogy ha csak egy kicsit is, de ennek az egésznek a részesei lehetünk!

 17. Én is napi szinten olvasom a blogot és cseppet sem bánom, ha gyertyák és fej-váll alakzatok helyett mélyebb technológiai írások jönnek. 🙂

 18. Nem szóltam még hozzá a bloghoz, bár jó ideje olvasom, és mikor rátaláltam visszaolvastam nagyon sok írást. Nem csak azért, hogy új tényekkel, hanem hogy új látásmódokkal gazdagodjak, ami szerintem ebben a témában sokkal fontosabb, mint a nyers tények és működések. Örülök ennek az információhalmaznak.

  Amit én nagyon érdekesnek tartottam az utóbbi időben részedről, az az ETH jövője, útja a PoS felé. (Most hagyjuk is, hogy az ETH értelemszerűen zuhan a BTC-vel együtt) Ez alapján nekem továbbra is érdekes, hogy konkrétan az ETH-t hogyan fogja érintetni a PoS átállás folyamata. Nem csak azért, mert a PoS nagyon ritka még az altcoinok világában, hanem mert az ETH az egyik legnagyobbként indul el ebbe az irányba, elkerülve azt, hogy a BTC útjára lépve előbb-utóbb egy komplett ország energiafogyasztásával lehessen fenntartani az ETH hálózatot.
  És itt jönnek bennem a nagy kérdések, amiből számomra az egyik legérdekesebb, hogy vajon mekkora mennyiségű kriptopénz kerül úgy forgalomba, hogy a tulajdonos nem a szokásos folyamattal és költségekkel jutott hozzá. Azaz nem rigépítés>áramszámla>altcoin>rig alkatrész eladás>rigépítés…folyamatot viszi végig, vagy legalábbis nem minden lépésben teljesen tisztán. Marihuánát nyereséges termelni(míg le nem bukik az ember), mégis egy csomó termelő bukik meg azon, hogy az áramot is lopja hozzá, nyereségnövelés céljából. A kérdés, hogy mekkora most az a kibocsátás a teljes szegmensben, ahol a keletkező pénzek alacsony költségen vagy nullán jutnak valakihez, mert például a számítási kapacitás, áramot vagy mindkettőt “ingyen” szerzi be, mert meg tudja oldani.
  Azért érdekes kérdés ez, mert ez az a réteg, akinek semmi sem drága. Ha valaki 0 költségen termel altcoint, akkor neki tök mindegy mennyi az annyi, neki nyeresége van rajta. Szóval a nagy kérdés, hogy vajon mennyi ilyen keletkezik, méghozzá a PoS miatt. Ugyanis ezek a szereplők tovább nem érdekeltek a rendszerben, és könnyen meglehet, hogy a PoS átállás folyamatában elkezdik beönteni a saját coinjaikat a piacra amellett, hogy a kapacitást más termelésbe tolják be. Ez rövidtávon keményen oda tud ütni az ETH-nak, a nagy kérdés csak az arány ebben.
  Most, hogy az ETH esetében visszavonhatatlanul közeledik a dátum erről azért szívesen olvasnék még véleményt és írást tőled, remélem készülsz vele 🙂

  Persze tudom, pont most indul az irány, hogy ne csak arról írj, amiről az olvasó akar, de ezt mindenképpen szerettem volna elmondani.

 19. Jók a daytrade posztok, csak szerintem kicsit hosszúak. Megértem ha nem ezekkel akarod az idődet tölteni minden nap. De ha te is érdekesnek találod őket, akkor mi lenne ha mondjuk ilyen rövidebb összegzéseket csinálnál, csak mondjuk pár napos vagy hetes rendszerességgel és nem kimerítő hosszú elemzéseket? Pl minden hétfőre egy rövid visszatekintés és előrejelzés hogy mi várható szerinted a héten. Esetleg vendégposztok?
  További sok sikert!

 20. Köszönjük, ha visszatérsz a technikai jellegű tudományosabb cikkekre. Emiatt jöttem én is ide!!

  DE: olyan sokan összegyűltünk itt, hogy egy fórumot szívesen látnék itt, amibe néha Te variance is be tudnál írni ha akarsz. A fórumon lehetne az árfolyamokról tradingról stb beszélgetni.

  MOST pl. írnám is be, hogy a Krakenen volt pénzem és végignéztem a 3000alatti árakat és NEM TUDTAM TRADELNI, folyton kidobott. Ti tapasztaltatok hasonlót?

  • Lesz az még 3000 alatt 🙂

    • A BTCChina máshogy értelmezi a szitut… Ők bezárnak.

     Most van az a helyzet, amit Variance jósolt. Megnyugszanak a kedélyek, hogy minden okés, visszaveszik az eladók az alacsonyan eladott coinokat. Aztán mehet megint lefelé az árfolyam….

     • BTCC
      Igen, de mindenki igyekszik csitítani a kedélyeket. Sok cikket olvastam, az álláspont az, hogy “oké, itt van most ez a regula, megértjük hogy kontrollálni kell a piacot, de majd minden megy szépen tovább a régiben”

      Szerintem a konkrét szitu az, hogy Kína kontrollálni akarja a piacot, és ehhez regulák sorát hozta létre, többek között a valós számlaazonosítást, videós-chates első autentikációt, stb. Így a mai belső tőzsdék helyét átveszik az ilyen ellenőrzöttek, a többiek meg kereskedhetnek máshol, ami kicsit megbonyolítja az életüket azoknak, akik kétes ügyletekben forgatják zsetont.

      Árfolyam:
      Várjunk még egy kicsit, fibonacci hozhat még meglepetéseket. Kérdés,hogy a következő néhány hét hírei mit hoznak.

  • En ma kora delutan be sem tudtam lepni.

 21. Azt írd, amihez kedved van éppen! Így is úgy is mindig hasznos információkat osztasz meg velünk. Egy BLOG írásának pont az a lényege, hogy az írója úgy és arról közöl információkat, amire neki éppen kedve van és nem szól bele sem a főnöke, sem pedig valami központi irányelv. Így tud igazán egyedi maradni.

 22. most is, mint mindig, a világvége érdeklődés hiányában elmarad. nyomathatod tovább, ahogy eddig, kiváló ez a blog.

 23. “Azzal persze tisztában vagyok, hogy ezen döntésem miatt elveszítem a blog olvasótáborának nagyobb részét, hiszen számukra who-cares az, hogy miként is működik…”

  Trading blogokkal, árfolyam előrejelzésekkel, spekulációkkal Dunát lehet rekeszteni.

  Viszont NINCS másik olyan magyar nyelvű blog, ami ilyen szinten tárgyalná a technológiai hátteret. Meg persze bizonyos összefüggéseket.

  Ha erre fókuszálsz, akkor szerintem ez a blog méginkább kitűnik majd a tömegből és előbb utóbb -amikor a technológia jobban elterjed- meg fog sokszorozódni a közönsége.

  Csak így tovább, szerintem nagyon jó úton haladsz.

  Köszönjük szépen.

  • Pontosan. Itt kérem színvonal van. Jó, a helyesírásra, szerkesztésre továbbra is odafigyelhetnél, de már megszerettünk így téged. 🙂

   Én nem várok napi posztokat. Az hosszú távon tarthatatlan. Saját ütemben haladj ugyanígy tovább. Ha más témákról is írsz, ami nem kripto, azt is elolvasom.

 24. 30+ komment, a többsége magasztalja a technológiai részét az írásaidnak és magam is csatlakozom. Szarok az árfolyam előrejelzésekre. Írj arról ami érdekel (az érdekel engem is)! Nah Endre kommentje itt felettem most került ki: TÖKÉLETESEN igaza van, a shit előrejelzésekből millió sok van, technológiai blog meg nincs.

  FOLYTASD amit eddig csináltál, adj nekem morzsákat a phyton programozásból, írd a technológiai oldalt, szépen kérlek.

  Emiatt a blog miatt kezdtem el phyton-t és úgy án blokk programozni tanulni. Ugyanis eddig azt gondoltam, hogy én nem az a típus vagyok. Valóban nem az VOLTAM, de te a augusztus 17-i “A programozás mint alap nyelvtudás…” című cikked felnyitotta a szememet, hogy ki kéne húznom magamat a híg fos kényelmes, programozásmentes életemből. És értem én, hogy egy ember “megváltása” nem olyan jó érzés mint azt látni a Google Analytics fiókodban, hogy 100e ember olvas téged, de … nem tudok mit írni. Kell, hogy mutasd az utat. Ha akarod előfizetek a blog folytatására, és az sem érdekel ha buzi csillámpónikat veszel a pénzből. (mindstorm programozható legót inkább a gyerekeidnek!!)

  Annyit még, hogy itt a footerben amit szeretnél: “végre arról blogoljak ami engem is érdekel, ne csak arról amit az olvasók látni akarnak.” TEDD EZT PONT

  pisz LL

 25. Mint újonc sok mindent tanultam az irásaidból, mindegy mivel folytatod csak folytasd 🙂
  U.i:. Valaki a btc utáni jövedelem adózásával kapcsolatban fejtágìtást hol találok?

  • http://www.coinbroker.hu/l/meetup-feljegyzes-kriptovalutak-a-gyakorlatban/
   “Az adózás kérdését is érintettük, amely szerint minden lezárt és nyereséges üzletkötés után 15%-os SZJA-t és 14%-os EHO-t kell fizetnünk, amit ráadásul adóelőleg formájában negyedévente kell átutalnunk a NAV részére, a vétel és eladás napján érvényes MNB által közölt középárfolyamon. “

   • A tegnapi szegedi crypto meetuppon is előkerült ez a téma, ahol végső konklúzóként pont nem ez jött ki. Amit írtál az elvileg igaz a bányászatból jövő bevételre, azonban nem igaz a kereskedésből jövő profitra.

    • Akkor mi igaz a kereskedèsből jövő profitra mint magánszemèly? Különböző oldalakon kerestem de ez a tèma elèggè vakfolt.

     • A tőzsdézésből származó jövedelem után magánszemélyként évente kell bevállani az adót az adóbevallás “Egyéb bevétel” sorában. Itt a számítás a következő: fogod a realizált jövedelmet annak veszed a 78%-át ez az adóalapod. Ennek a 15%-át adózod SZJA-ként és 27%-át EHO-ként. Leegyszerűsítve a jövedelem után 32,76%-os adót kell fizetned éves szinten.

     • Egy régebbi NAV állásfoglalás: http://bitpenz.blogspot.hu/2016/02/hyip-adozasi-tudnivalok-nav-val.html

      Itt is egyéb jövedelemnek minősítik és nem önálló tevékenységből származónak.

      Viszont:

      “Tekintettel arra, hogy a bitcoin külföldi internetes honlapon kerül befektetésre, mely sem az Szja tv. 3. § 81. pont, illetve sem az Art. 178. § 18. pontja alapján nem tekinthető kifizetőnek, így az Szja tv. 46. § (9)-(10) bekezdései szerint, ha a bevétel nem kifizetőtől származik, az adóelőleg megállapítására, megfizetésére a magánszemély köteles a negyedévet követő hónap 12. napjáig. Azonban nem kell adóelőleget fizetnie, mindaddig, amíg az adóév elejétől összesítve, vagy egyébként amely negyedévben a fizetendő összeg nem haladta meg a 10 ezer forintot. A magánszemély az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített bevallásában negyedéves bontásban – a negyedév utolsó hónapjának kötelezettségeként – vallja be azt az adóelőleget, amelynek megfizetésére a negyedévben maga köteles.”

     • “Mint arra az előző válaszlevelünkben utaltunk is „[…] ha a bitcoinban tartott pénzeszköz „nyereségét” tetszőlegesen újra befektetik, akkor […] A befektetés újbóli befektetése álláspontunk szerint rendelkezési jogosultságot teremt, ezért a fenti rendelkezés értelmében a keletkezett „nyereség” bevételként megszerzettnek minősül.”
      Ezt kiegészítve tájékoztatjuk, hogy ha arról van szó, hogy a befektetett bitcoin „árfolyama” a befektetés lejártakor több, mint a befektetés megkezdésekor, de a bitcoin visszaváltására/beváltására nem kerül sor, hanem azt újból befektetik, akkor az így keletkezett, de nem realizált árfolyamnyereséget nem kell adókötelezettség alá vonni. Ekkor az adókötelezettség akkor keletkezik, ha a bitcoin ténylegesen visszaváltásra/beváltásra kerül. Az adóéven belül így keletkezett nyereséggel szemben azonban a keletkezett veszteséget nem lehet csökkenteni.
      Amennyiben a befektetésnek realizált „nyeresége”, azaz hozama keletkezik – például a magánszemély újabb bitcoin(ok)hoz jut –, mellyel rendelkezni jogosult (azaz azt visszaválthatja devizára, vagy azt be is fektetheti), akkor a rendelkezési jogosultság napjára kell a nyereségként/hozamként kapott vagyoni érték – például bitcoin(ok) – után az adókötelezettséget meghatározni.”

      Vagyis a NAV szerint (2016.) a nyereségből nem vonható ki a veszteség.

 26. Tehát ha jól értem a vissza váltás után kell, a realizált nyereség után adóznom.
  Köszönöm a válaszokat.

  • Igen, jól érted. Csak a REALIZÁLT nyereség után kell adót fizetned. Tehát amíg kriptóban van a pénzed, addig az értéke Ft-ban csak vélelmezett, mivel nem váltod át, azaz nincs bevallási kötelezettséged!

   • Amennyiben a befektetésnek realizált „nyeresége”, azaz hozama keletkezik – például a magánszemély újabb bitcoin(ok)hoz jut –, mellyel rendelkezni jogosult (azaz azt visszaválthatja devizára, vagy azt be is fektetheti), akkor a rendelkezési jogosultság napjára kell a nyereségként/hozamként kapott vagyoni érték – például bitcoin(ok) – után az adókötelezettséget meghatározni.”

  • A coin megszerzés pillanatában keletkezik az adókötelezettség. Abban az esetben ha később felmegy az ára és akkor váltod fiatra akkor pedig az árfolyam nyereség is adóköteles.

   • Ácsi! Itt megint két fogalmat keverünk. A coin megszerzésének pillanatában CSAK akkor keletkezik adókötelezettség, ha azt bányászod, tehát részt veszel annak a létrehozásában. Amennyiben Te azt tőzsdén megveszed, akkor a vásárlás tényéhez nem kötődik adókötelezettség.

    • Akkor nem, de ha te valamilyen formában BTC-hez jutsz, pl ETH-t veszel BTC-ért, majd drágábban visszaváltod BTC-re, akkor keletkezik nyereség és adókötelezettség. Tehát nem csak akkor kell adózni ha forintra váltod a coinokat.

    • A donation-nel mi a helyzet, az nem bányászat, és nem is árfolyam nyereség, nem vettem, kapom. Pl. fórum aláírásban lévő btc/eth/egyéb cím, amire más fórumozók adhatnak ha pl tetszik egy poszt. Az is jövedelem, nem? Csak akkor ott a teljes 100% után kell adózni? Mennyit?

     • Csak tipp, de szerintem ez is szintén az “egyéb bevétel” kategória. Tehát a 32% vonatkozik rá.(78%-ának a 15+27%-a)

     • Adózni nem kell utána viszont illetékköteles lehet.

      Egyenes ági rokonok között illetékmentes, más esetben, ha nincs okirat alkalmanként 150e-ig illetékmentes. (Annyira még nem ástam bele magam, nem 100%)

      https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500117.TV

      1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez
      Az adómentes bevételekről

      “7.2.1102 a magánszemély részére más magánszemély(ek) által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni érték; nem alkalmazható e rendelkezés, ha a juttatás (a fizetés) a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik (így különösen nem adómentes a magánszemély által, hálapénz címén megszerzett vagyoni érték);”

      A további infókért érdemes az illetéktörvényt “olvasgatni”

      https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000093.TV

     • Köszi a linkeket és az idézeteket, extra hasznos volt!

      Átolvastam mindent, és ha minden igaz, akkor valóban alkalmanként 150e-ig adómentes a donation. Tehát ha valaki 1 ETH-et küldene adományként, akkor az jelenlegi értékén számolva adómentes lenne. De ha 1 BTC-vel dobna meg a fórumon, akkor a 150e feletti részből 18%-ot kellene ajándékozási illetékként fizetni.

 27. Csaba, nem írnál mégis inkább pónikról? 😀

 28. Szia Csaba! Akarhogy is dontesz, maradok huseges olvasod.

  • Köszi, nagyra értékelem a kolléga támogatását. Viszont az kissé rosszul érintett, hogy mindenféle jött-ment hazai ICO-val készítesz intejút, közben pedig az én szuperszónikus “Poni temető” ICOmról szó sem esik. Pedig biztos hozzád vágtam volna néhány ezer “pinky headless pony token”-t cserébe. 🙂

 29. Sziasztok,

  Első komment, de azt hiszem nem off-topic kérés/kérdés lesz.
  Ha már a technológia kerül középpontba, engem nagyon érdekelne, egy összehasonlító cikk, a nagyobb valutákról. Persze, ha van ilyen, akkor egy linket megköszönnék, valószínűleg átsiklottam felette. 🙂

  Üdv,
  Andris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *