Bitcoin: Nem süllyedünk!

Megvan az a jelenet az “Erik a Viking!” című filmből, amikor az Atlantiszi nagyfőnök hangosan cáfolja a propagandát, mely szerint Atlantisz el fog süllyedni? Ha nincs meg ez a filmművészeti remekmű, akkor mindenképp pótold a jelenetet: -youtube-

Szóval komolyan mondom valami ilyen érzésem van, amikor arról írok, hogy úgy egyébként mennyire rendben van minden. Pedig tényleg rendben van minden, James Dimon ide, Charlie Lee oda, PBoC meg amoda, valójában egy teljesen normális korrekció kellős közepén vagyunk. A Wall Streeti tőzsdespekik sírógörcsöt kapnának örömükben, ha ennyire szépen rajzolódna ki a DJIA vagy az S&P500 bull/bear market alakzata, ez annyira remekmű, hogy meg kell, hogy mutassam:

Az ábrán euroban láthatók a számok, ez ne tévesszen meg senkit, bár ha így haladunk a nap végére ezek a számok már tökéletesen relevánsak lesznek us dollárban is. A 23,6%-os fibo szint egészen sokáig kitartott, de a bear sáv a sok negatív hír miatt bebuktatta a támaszt. Ha tovább halad az árfolyam ebben a sávban, akkor 1-2 napon belül látni fogunk egy látványos felugrást (3500 eur, $4600 usd), amibe megint boldog boldogtalan be fog ugrani a pozitív felfutás miatt, majd eléri a medve sáv alja az 50%-os fibonacci szintet.

Na ennyit a wannabe TA-ról, amit úgy egyébként azért nem osztok meg szívesen, mert ha nem jön be, akkor megint hülyét csináltam magamból, ma meg bejön az azt jelenti, hogy a 38,2%-os támaszt is átütve irány az 50%-os cél, ami már eléggé borzongó 2888 euro-s szintet jelenti… Sajnálom azokat akik most pánikban eladnak a $4000 alatti ár miatt, majd 1-2 nap múlva boldogan veszik vissza 4600 körül megnyugodva, hogy nincs is itt semmi gond… De sajnos ezt a tanulópénzt minden tapasztalatlannak meg kell fizetnie… anno én is megfizettem, nem volt olcsó mulatság. Csak bejön a Goldman Sachs sokat emlegetett elemzőjének jóslata a $3000 alá benéző bitcoin árfolyammal.

Az 50%-os fibo szint (2888 eur, 3460 usd) azért tűnik némileg stabilabb támasznak az eddigieknél, mert az már egy több mint egy hónapos árszint, akik több mint egy hónapja állnak pozícióban, azok remélhetőleg kevésbé lesznek hajlamosak pánikreakciókra.

Na de nézzünk csak egy picit az árfolyamok mögé, mi is folyik a háttérben:

Három nagyon fontos és releváns dátumon látható a bitcoin walletek közötti eloszlása. Augusztus 20 a Bitcoin Cash felvirágzásának dátuma volt, szeptember 3 közvetlenül a piaci kapitalizáció csúcsán az 5000-es bitcoin árfolyam előtt rögzített snapshot és utolsóként láthatjátok a ma délelőtti állapotot.

Az első színes oszlop az aug20 és szept 3 közötti változást mutatja az egyes kategóriában, míg a másodikból a szept3 és a mai bezuhanás közötti különbözet olvasható ki.

Mit olvasok én ki ebből:

 • A legutolsó kategóriában (100,000-1,000,000) egyetlen address van, ez ugye a bitfinex walletje, amely alapvetően jól reprezentálja a piaci hangulatot. Látszik, hogy a csúcs közelben hatalmas beáramlás van a tőzsdékre jellemzően a nagyok irányából (1,000-10,000 és 10,000-100,000 közötti vagyonú walletek). Ezeket a kicsi halak szedik össze, akik vagy eleve a tőzsdén hagyják, vagy kiutalják a walleteikbe. Ugyanennek az ellenkezője látszik most, amikor bezuhant a piac.
 • A nagyhalak (akiknek már amúgy is baromi sok btcjük van) tökéletesen követik a higgadt piaci viselkedést. A csúcs közelében szépen adogatnak el a bitcoinjaikból amiket természetesen az alsó (0.0001-1 bitcoin közötti) régió veszeget meg. Majd most vásárolják is vissza az 1000 dollárt is meghaladó diszkonttal…
 • Ezzel együtt látszik, hogy kicsi walletek mellett a 100+-os BTC-t tartalmazó walletek vettek most részt leginkább a pánik eladásokat, amiket boldogan vásárolt fel a 10+-os és a 10,000+-os szféra. Azaz a nagy öregek (10,000+) és a newcomer investorok (10+).

Mindenki vonja le mindebből a saját következtetéseit. Az én következtetésem változatlan, ugyanazt nézzük most végig, amit végig néztünk június közepe és július közepe között…

[commercial_break]

 

Bookmark the permalink.

46 Comments

 1. Egy embernek végtelen sok address-e lehet. Mennyire van értelme ez alapján következtetéseket levonni?
  Ráadásul sok wallet automatikusan generál címeket, így szétszóródnak a pénzek a címek között. A tulaj látja mondjuk a 10 Bitcoin-ját, de mi itt:
  https://bitinfocharts.com/top-100-richest-bitcoin-addresses.html
  csak azt fogjuk látni, hogy 20 címre van szétszórva. Azt már nem tudjuk visszafejteni, hogy ezek egy wallet-hez tartoznak.
  Így egy Bitcoinban gazdag ember simán tartózkodhat az alsó sávokban is a sok-sok address-re szétszóródott pénzével.
  Esetleg aki régóta gyűjtöget és nem nyúlt hozzá, annak felgyűlhet egy address-en sok Bitcoin.
  Persze érdekes figyelni, követni ezt is.

  Ami biztos és a gondolatmenetedből is ez rajzolódik ki: Aki gazdag – és ésszel lett az, nem simán örökléssel – az megfontoltan kezeli a pénzét. Így 5 000 környékén nem venni fog, hanem egy kicsit eladni. 3 000 re visszacsúszva pedig nem eladni, hanem venni. Nem az egész vagyonát adja el pánikolva. Mindig csak csipeget.

  Mindenesetre továbbra is daliás időket élünk. A Hard Fork és a Segwit2x között sincs hiány izgalmakban. Klassz utazás ez. Nagyobb élmény, mint a teljes Dallas sorozat – pedig jó volt az is. 🙂

  • Ebben teljesen igazad van. Akinek sok ezer bitcoinja van az simán tárolhatja sok-sok walletben. Akinek viszont nagyon kevés van az nem tudja nagy addresseken tárolni. Szóval azért a következtetések szerintem így is levonhatók. Az hogy törtènelmi csúcson gyarapodnak a kicsi addressek, a lejtmenetben pedig a gigászok az egy olyan trend amit nem tudok/akarok csak a véletlennek betudni.

   • Sziasztok! Nekem nagyon kevés bitcoinom (illetve egy egész sincs) van, július végén vettem először, de már most azon agyalok, hogy hány walletre kellene szétpakolni, hogy ne legyen gond egy lakástűz, vagy a saját hülyeségem.

    • mennyiségtől függetlenül nem egyszerű kérdés. Több megoldás is van:
     Titkosított pendriveon [kétszeres titkosítás – veracrypt + bitlocker] csak emlékezz a jelszavakra 🙂
     Ebből többet is készíthetsz és elviszed a nagyihoz és beteszed hozzá a kamrában a polc mögé. Még ha meg is találja valaki, akkor is esélytelen, hogy feltörje.
     Aztán lehet széfet bérelni bankfiókokban, vagy magáncégeknél. Oda is ilyen módon pendrive és havi 1000 ft körül megőrzik.
     Aztán vannak azért trükkösebb módszerek is 🙂
     A private keyed ugye 64 karakter.
     Készítesz egy szép falidíszt, 32×32 karaktert ábrázol mondjuk, igazán geek falat tudsz kialakítani 🙂 Aztán pedig mondjuk a jobb alsó sarokból balra indulva a fibonacci sor számaival lépkedsz és kijön a privát kulcs a végén. Még ha tudja is valaki, hogy azon a falon van a kód, nem fogja tudni hogy nyerje ki belőle, az 1024 karakterből a megfelelő sorban kinyerni a szükséges 64-et.. hát sok sikert :))
     A 64 karakteres kódot valamilyen txt tömörítővel nem lehet tömöríteni? Ez nem tudom járható út-e.
     Hardcore verzió: megtanulod a privát kulcsot.

     • Azon merengek, hogy a szomorú természeti katasztrófák során vajon mennyi Bitcoinhoz, altcoinhoz való hozzáférés szűnik meg. Eltűnt, megsemmisült walletek, kódok.
      A bankvilágnak legalább megvan az az érve, hogy “vigyáznak” a pénzünkre. Itt viszont nagyon durván magunkra vagyunk utalva. Kevesen viszik bankba, trezorba a kulcsot. Ráadásul egy ilyen viharban a bank is simán megsemmisülhet. Az ott tárolt pénzért kezességet vállal a bank, a trezorban levő kódokért nem.

     • beütőkészlet + saválló lemez + elásás 🙂
      jön az este/éjjel, kiváncsi vagyok lesz e dömperelés

     • Electrum wallet, és inkább a seedet tanuld meg fejből. “Your wallet can be entirely recovered from its seed.”

     • “Electrum wallet, és inkább a seedet tanuld meg fejből. “Your wallet can be entirely recovered from its seed.”

      Az ilyesmivel nekem az a félelmem, hogy mi van akkor, ha baleset és amnézia? Simán.
      Vagy meghal. Az is simán előfordul.
      De még ez sem kell. Elég, ha nem ismételgetem pár hónapig és elfelejtem.
      Vagy megyek a városban és mondogatom: “chair, desktop, road, shame, creek….”

      Viszont ha le van írva, el van téve pár helyre, több az esély, hogy a családtagok hasznát vegyék.

    • Miért akarod szétpakolni? Ez igy nem risk management. Egy address kell, de annak az egynek a privát kulcs másolatait tárold fizikailag külön helyeken.

     • Ebben a világban kezdő vagyok, A privát kulcs nekem annyit jelent, mint a PIN kód. Egy kártya (wallet) egy PIN (Ezzel valószínűleg nagyon sértően leegyszerűsítem az egészet). Ha több helyen is tárolom de az egyik elmegy (megszerzik) ugrott az egész kártyaegyenleg. A saját hülyeséggel erre utaltam. Ha egy házban élek a nagyival odaég az összes pengdrive is. A bankkártyám beleejtem a folyóba, akkor annyi a teljes egyenlegnek. Jelenleg amennyit (nem) tudok a bitcoinról, a legnagyobb kockázat maga a tulajdonos, főleg most, hogy naponta cikkeznek róla mindenféle oldalak és egyre több laikus, mint én ugrik bele. Ezért szeretném több helyre, több féleképp szétpakolni. Az egyiket csak nem szúrom el. 🙂

      Pont emiatt bízom benne, mert sokan gyakorlatilag megsemmisítik a saját bitcoinjaikait, így a bányász-reward ellenére ebből csak kevesebb lessz.

 2. Az ember hajlamos a mintákat belelátni oda is ahol nincs, de én is hasonlóan látom mint te. Az Elliott hullámelmélet is szépen illeszkedhet az előrejelzésedhez. Szerintem most vagyunk az A korrekciós szakaszban. A B-t indokolhatja majd hogy leül a kinai balhé és optimistább lesz mindenki, a C-t pedig a segwit2x körüli bizonytalanság. Jóslás de leirom, hátha bejön 🙂

 3. Electrum wallet -ről pár keresetlen szó: A app semmiféle cert -val nincs hitelesítve ráadásúl a virustotal -on is fel akad, persze lehet fp de ezek és maga a hozzáállás, hogy laikusokat gyakorlatilag félretájékoztatják mert azt mondják ‘biztonságos’ boccs de ha bele tudok írni úgy az app -ba, és Te észre sem veszed az nagyon gáz.

 4. Érdekes, hogy a kicsik meg elkezdtek erősödni a BTC-hez képest. Vicces lenne, ha ezzel az egésszel csak azt érnék el, hogy 1 nagy vad helyett sok kicsi ellen keljen háborúzniuk (amik bármikor találhatnak törvényi kibújót a működésükre).

  • Milyen altcoinok erősödnek? Csak azokat látom erősödni amelyek teljesen ujjak és rizikósak jelenleg meg egy jól sikerült whitepaper alapján bele invesztálni nagyobb összeget. Az etc, ltc, etherum, ripple, hasonlók mind esnek legyen az viszonyítva btc-hez vagy akar fiathoz. Csak a kickstarter rész erősödik. Úgyhogy Variance meglátása nagyon helyes volt, mikor azt mondta hogy long poziban legjobban valószínűleg a btc-vel járunk. De én azért tartom az altokat, főleg hogy most páron veszteséget kellene realizáljak ha nem tennem :). És azt nem szeretem :))

 5. Elmagyarázhatná valaki, hogy miért kell egyszerre nagy mennyiséget a piacra tolni eladásra. kösz

 6. Öntenek mindent…. LTC is rendesen belehúzott a zuhanásba.

  • Megint Kína. Bezár az egyik tőzsde. Menekül mindenki.
   Tippem: Eladják a tőzsdén – mert el kell adni. Majd visszaveszik egymás között. Localbitcoins, meg mittudomén.
   Szóval akinek van tudása, bátorsága, az már kiszállt és várja, hogy rakétaként lőjön ki felfelé. Kérdés, hogy ez mikor lesz. Nem biztos, hogy idén.

 7. H. O. D. L.

  • Ez bizony masszív HODL. Mást nem tehetünk. Ha elkezdek kereskedni, több bajom lenne, mint simán nézni az esést. Inkább veszek majd apránként. 🙂

 8. Na, jól elkanászodtak a dolgok! 🙂 Szerintem majd az lesz, hogy lehet még további tőzsdék is bezárnak Kínában, aztán majd visszaveszik más úton az emberek, majd rakéta fel. Aki ebbe belefogott az számolt ezzel, a bitcoinos nem az a fajta aki más úton ne venné vissza..Még jó is ez így. Meg lesz végre a markáns korrekció, még hamarabb mehet megint a csilagokba az árfolyam. 🙂 A Goldmanes bácsi szavait ezután nem árt figyelni..Remélem azért nem lesz az, hogy USA-ban+ máshol is így járnak el. Bár szerintem hosszabb távon megéri befogadnia az érszágoknak a tőzsdéket. Aztán lehet arra megy ki az egész, hogy majd a kínai állam tőzsdéjén vehetsz, mint ahogy az oroszoknál is lesz ha jól tudom. Így jobban ellenőrés alá tudják vonni a területet, már aki majd ott veszi..Valószínűleg jó beszállási lehetőségek nyíltak meg hosszabb távon most, akinak van rá, lehet érdemes élni vele.

  Lenne pár kérdésem is: ilyen esetekbe mikor lehet tudni, hogy esni fog akkor Ti mit csináltok? Hova lehet menekülni, fiatba? Ha fiatba menekül az ember akkor meg adózási kötelezettsége keletkezik rögtön ha jól tudom, mert amíg kriptoban vagy addig talán nem..Felhomályosíthatna valaki ez ügyben, talán egy posztot is megérne, hogy hogyan lehet okosan eljárni és tövényesen, főleg adózás ügyileg.

  • Szerintem adózás szempontjából dec. 31 a lényeg. Addig nem kell csinálni semmit. Jövő tavasszal összeszámolni, hogy dec végéig ki mennyit keresett-vesztett fiatba való kiugrálással.
   Véleményem szerint érdemes bevallani, leadózni. Tisztesség, becsület, satöbbi. Illetve most már csak 15% az adó, nem vészes.
   Bár ha így mennek a dolgok, mint eddig szeptemberben, a NAV fog nekünk tartozni. 🙂

   • Itt negyedévente (önálló/nem önálló tevékenység) van adókötelezettség, ha most kiveszed október 12. a határidő a bevallásra és megfizetésre. Elméletileg BTC után is kell adózni, de mivel nincs rendes törvény/szabályozás, így mindenki azt lát bele amit akar (a revizor is).

  • USDT-be érdemes berkani ilyenkor. (A nagyobb tőzsdéken van) 1:1-ben váltják a $-al. Én ebbe partkoltatom most jelenleg a $-t ameddig megnyugszik a piac! Az USDT(Tether) arra jo hogy elkerüld a nagyobb ingadozásokat. Pl. ha $1000 értékben van BTC-d és ki akartad volna venni dollárba, akkor mire átértne pl. a coinbase-re vagy karken-re addigra már az lecsökkent volna $800-ra, de mivel átrakod USDT-be megmarad az $1000 és csak várni kell ameddig stabilizálódik a helyzet majd visszarakod BTC-be és veszel újra coinokat alacsonyan vagy átutalod $-ba veszteség nélkül!

   • Ez érdekesen hangzik, tudnál még írni róla hogy ez mi? Ez is kripto termék? Ha ebbe váltod az nem minősül fiatnak ergo nem kell adózni addig? Egyáltalán jól tudom, hogy amíg kriptoban van, addig nem vagyok adóköteles? Mondjuk fura lenne ha igen.. Ha jól sejtem itt meg az a nem kicsi kockázat, hogy addig a tőzsdén kell parkoltatni a pénzt, ami szerintem igen rizikós, nem igazán bízok bennük. Ezt a 15%-ot írta valaki. Ez nem több? Rémlik, hogy szja+eho köteles is. Írjon aki ért hozzá! 🙂

    • Amit tudok:
     USDT – Ez is egyfajta kriptopénz. Csak épp az USD-vel van 1:1 arányban. “Elvileg” van mögötte valódi dollár. Nem hiszem, hogy teljes mértékben. Múlt héten talán volt is egy botrány ezzel.
     Tippre: Nem kell leadózni akkor, ha ebbe mész ki, mert nem valódi pénz.
     Veszély: Senki “komoly” sincs mögötte (azaz ország, mint a dollárnál), csupán egy csapat valahol a távol keleten. Persze nem annyira vészes. Rövid időre szóló kiugrálásokhoz tökéletes.
     https://tether.to/

  • Szerintem nem érdemes most fiatba menekülni, ha valaki-mint én is-bentragadt pozicióban várni kell, amíg ismét felmennek az árak. Ahol már járt egy cryptovaluta,oda visssza is tér idôvel(árfolyamra gondolok).Aki teheti, az most vásároljon, lehet a nagyszerû Jamie D.is ezt csinálja:)

 9. https://cryptowat.ch/kraken/etheur/15m

  Másnak is feltünt már a 288eurós gyertya ?
  Be volt rakva krakenen sell orderem 279 en és nem adta el.
  Ez valami bug? 3 naponta ismétlődik.

 10. Nekem az tünt fel hogy megint be volt krepálva kraken, még api is akadt. Semmi meglepő.. 44-en vettem ltc- 16h körül, lehet hülyeség volt 😀

 11. Sziasztok! Bitstampről küldtem Bitcoint a Bittrexre kb du. 3 kor. Este 10-ig még nem ért oda…AZt hiszem 2 confirmation kéne, de a blockchain info szerint ennyi idő alatt egyet sem kapott. EZ normális?
  Kénytelen voltam xrp-t küldeni, 5 másodperc!!! alatt átért, majd a bittrexen bitcoint venni, hogy bele tudjak nyúlni az altcoin hulló késbe.

 12. Érdekes dolog történt ma este..Kaptam vagy 28 dollárnyi OMG-t az Ether számlámra..ez hogy a fenébe lehet? Közöm semmi nem volt eddig OMG-hez valaki elszúrta? Akkor sem sok esélye van ha elírja..vagy valami akció van Vitalikéknál? 🙂 Más nem kapott?

 13. Bitstamp-en a 100-1000-stb eurós “kártyás BTC vásárlás” az instant?

 14. A krypto piac önmagát falja fel, a sok beöntött btc, eth egy java része a sitkoinok finanszírozási alapja amit a zombik smart kontrakt nélkül vágtak ki a shit ico/tokenekre. Ezért nem számít nekik, hogy 200 alatt még beönt 7xx eth -ot mert úgyis csak ‘talált pénz’. Ha lett volna kontrakt nem tudnák ennyire tömegesen és ésszerűtlenűl likvidálni hanem unalmasan piac stabilizáló hatása lenne, ez volt az erc20 eredeti elképzelése csak jöttek a zombik és azonnal kell, és nem számít nekik, hogy ez nem kontratos csak kell egy szép fehérlap amire beígérik, hogy holnaptól a kútból bor foly és ennyi. Ezek a tömegek majd most rázúdítják az ostoba közvéleményt a krypto világra, hogy az rossz és átver. Ez ugyanaz a szellemi réteg aki 25 évre írta alá chf szerződést is átolvasás nélkül, és aztán elvárja a megmentést. Tudom, írjak saját blogot …

  • Teljesen igaz! Hol volt meg a fundamentuma pl. a semmiből a rendszerbe beleöntött BCH-nak? Ami rögtön a 3. helyre ugrott? Sehol! Nem klónozhatok valamit csak úgy, hogy innentől kettő van belőle. $4800-nál megdupláztak egy kosár almát, az árfolyam meg maradt, a másik meg nem 0 lett, hanem $600 az is. Meg az airdropok. Röhej!

 15. Indokolja valami, hogy az LTC a többi coinnál is jobban esik? Nagyobb mértékben és nagy forgalommal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *