Ezmiez?

Kezdjük talán ott, hogy egy blog. Egy blog azokról a témákról amik leginkább foglalkoztatnak éppen. Persze egy hagyományos webnaplóhoz képest azért valamivel több. Nem csak írom a blogbejegyzéseket, de a blogot platformként is használom, hogy megosszam az olvasókkal azokat az eszközöket amiket a saját szórakozásokra, saját igényeim miatt fejlesztek, hozok létre. Már most is van az oldalon számos okosság (msci index tábla, befektetési alapkezelők portfólió elemző toolja, stb-stb.); az érdeklődési köröm változásával ezek az eszközök fejlődnek, átalakulnak vagy éppen akár el is tűnnek, ha kikerülnek a fókuszomból.

Hogy miért vegyítem a témákat és miért egy blog keretei között teszek elérhetővé elemző toolokat, zöld energia technológiákat vagy éppen big data elemzéseket? Aki ismeri a variance.hu domain múltját, az pontosan tudja, hogy az elmúlt közel 10 évben igen komoly mennyiségű időt szántam a korábbi tematikus blogokra. Ezek a blogok mérhetetlenül sok időmet emésztették fel, hiszen egy jó minőségű blog bejegyzései mögött szintén sok melót jelent a blog motor folyamatos szinten tartása és folyamat megújulása is. Most, hogy már nem ‘hivatásból’ űzöm a szakmát itt volt az ideje, hogy elkezdjek mindazokkal a témákkal foglalkozni amikre eddig nem nagyon volt időm, de szerettem volna velük foglalkozni. Legyen az akár a cloud computing, akár a otc piac vagy éppen a napelemek és persze ki nem hagynám a borászatot sem a listából. Lehet ennyi dologgal egyszerre foglalkozni? Nyilván nem, de mivel jelenleg mindegyik témában igencsak amatőrnek számítok így miért ne csaponghatnék a témák között? Ki tudja, ha megér a blog legalább annyi időt, mint a korábbi blogjaim (2-3-4 aktív évet), akkor talán körvonalazódik valamilyen konkrét irány amerre haladni fogok.

Jogi háttér: A blog a saját véleményemet és saját gondolataimat tartalmazza. Ezekből bár úgy tűnhet, hogy bárkit is biztatni akarhatok bármilyen befektetésre, valójában ez nem célom. Bár soha életemben nem olvastam el a 2007. évi CXXXVIII törvény-t , de azt bizton állítom, hogy sem befektetési elemzést, sem pedig befektetési tanácsadást nem végzek. Az oldalon található eszközök az alapkezelők által publikált adatokból dolgoznak. Ezen adatokat lefejlesztett automatizmusok gyűjtik össze, amik akár hibázhatnak is (mivel ugye jómagam programoztam le ezeket és mint ember, nekem is megadatik az, hogy hibázzak) , ezért mielőtt bármilyen konkrét tranzakcióba belevágsz, előbb ellenőrizd az adatokat az alapkezelőd honlapján. (Ja és ha hibát találsz akkor jelezd felém is, hogy javíthassuk)

7 Comments

 1. “Ezek a blogok mérhetetlenül sok időben emésztettem fel, …”

  Valami nem stimmel ezzel a fél mondattal.

 2. Sziasztok ! Szegyen ide szegyen oda , ez nekem magas mint lonak a cimbalom !

 3. Érdekesnek tűnik ez a blog, még olvasok, aztán majd meglátjuk, mi lesz. Most ismerkedem én is ezzel a kriptovalutás történettel.

 4. Kedves Csaba!

  Elnézést, hogy itt szólok hozzá, vagyis pontosabban itt teszek fel egy kérdést. Lehet, hogy Ön le is írta már valahol a kérdésemre a választ, csak én nem voltam elég kitartó, hogy minden cikkét végigolvassam.

  A kérdésem a következő:

  A kriptovaluta rendszereket a bányászgépek tartják életben. Bányászni egyre kevésbé kifizetődő, mert egyre nagyobb számítási teljesítményt kell bizonyítani egyre kisebb nyerességért, egyre nagyobb áramfelvétel mellett. Mi történik akkor, ha mondjuk a Bitcoin esetében már annyira nem éri meg bányászni, hogy senki nem fogja ezt tenni? Ebben az esetben mi, vagy ki fogja fenntartani a rendszert?

  Köszönöm, hogy elolvasta a kérdésemet.

  • Amennyiben most leszűkítjük a kérdést a Bitcoinra, hiszen nem minden kriptopénzre igaz, hogy bányászat kell a működéséhez, akkor annyit tudom mondani, hogy a bányászat profitabilitását annak jutalma (block coinbase reward és a mining fee) adja. Ez egy konstans érték. Minél többen vesznek részt benne annál több szereplő között oszlik szét ez a konstans érték. A rendszer a bányászok számát a ‘difficulty’-val ellensúlyozza, minél többen akarnak részesülni a jutalomból annál bonyolultabb kiszámolni a megfelelő block hash-t.
   A bányászat mindig is profitábilis lesz, hiszen ha nagy mennyiségű bányász hagyna fel esetleg a bányászattal, akkor ez kompenzálódik a difficultyban, és így sokkal kevesebb számításra lenne szükség a block hashez.

   Tehát azon bányászok járnak jól akik fajlagosan alacsonyabb költségekkel tudnak bányászni. (Olcsó áram, közvetlen beszerzési források, hozzáférés az új technológiákhoz). Ergo amíg a Bitcoin bármennyit is ér, addig biztosan lesz egy olyan kör a bányászok között akik azt magas profittal tudják végezni.

   • Köszönöm a gyors és elgondolkodtató válaszát. Én arra az időszakra gondoltam, amikor már csak pár kibányászni való bitcoin maradt és amikor az olcsó áram olcsón áron történő értékesítése is többet hoz a konyhára, mint a bányászat. Tudom ez nagyon sokára lesz, de mint lehetőség számolni kell vele. Nem is beszélve arról, hogy a bányászat csökkenése növeli a rendszer sebezhetőségét.

    • Akinek lesz bitcoinja, az mind érdekelt lesz abban, hogy fennmaradjon a rendszer, sőt, minél jobban működjön, különben a saját vagyona válik semmivé. Szóval elég sokan lesznek, akik fent fognak tartani gépeket – ha pedig mégsem, akkor a BitCoin valószínű már sokkal előbb teljesen elértéktelenedett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *