2018-as Bitcoin vízióm (part#2)

Az előző cikkben igen mélyre merészkedtem a nyúlüregbe, ami kétségtelenül szükséges volt, hogy megalapozhassam mindazt amiről most fogok írni. Kezdeném is mindjárt néhány nagyon impulzív, friss piaci gondolattal, ami az alapját fogja képezni a gondolatkísérletemnek:

  • A New Yorki értéktőzsdére elkezdték beadni a tőkeáttételes Bitcoin ETF kérelmeket. Ezek jelenleg a 2X Beartől a 2X Bull-ig terjedő sávot célozzák meg, de nyilvánvalóan mindenki tudja, hogy ez csak a kezdet. A Bitcoin csak az első fecske, de a Wall Street máris imádja annyira, hogy leveraged ETF-et akar rá jegyezni. Mi lesz itt, ha valaki szól nekik, hogy valójában akad itt további termékfejlesztési lehetőség még 8-10 érett és majd 1000 totálisan oroszrulett típusú kriptopénzre és tokenre.
  • A tavaly évvégi bull hurráoptimizmus a jelek szerint továbbra sem akar alábbhagyni. A XRP (és ADA) hegymenet után újra elkezdett komoly mennyiségű friss fiat money a nagy szereplőkbe is áramlani. Az 1000 dolláros csúcson áttörő Ethereum azóta stabilizálta is magát ebben a tartományban. Az Ether (Ethereum) árfolyama már túl van 8 egymást követő zöld napi gyertyán, amire soha korábban nem volt példa. Ezen nyolc napban eddig csinált 30%-ot a világszámítógép üzemanyag.
  • Ha már XRP, akkor érdemes megjegyezni, hogy az alig néhány nap alatt lezajlott Ripple rali a világ egyik leggazdagabb emberévé tette a cég társalapítóját (Chris Larsent), aki ezzel a lépéssel papíron gazdagabb emberré vált, mint a Google társalapítói (Larry Page és Sergey Brin).

picit inside joke… de aki érti, az biztos nagyot tud nevetni ezen (is)

Az XRP történet lényegében egy nagyon fontos tanulságot kényszerít ránk: Ki a francot érdekel az ideológia, ha egyszer pénz van benne? Talán a cikkem előző fejezete fényében ez a konzekvencia napnál világosabban levonható, hiszen jól látható, hogy az emberi génállományba bele van kódolva a “gyors meggazdagodás” igénye. Amit ma kockáztathatsz, azt ne halaszd holnapra! Valahol ez az adósrabszolgaság kulcsa is.

A Bitcoin és a többi 2017-es évben bekövetkezett kriptopiaci rali beindítja az emberekben a pavlovi reflexet. Ha ezt meg tudta csinálni a Bitcoin és immáron az Etheruem is átszaggatta a célszalagot, akkor miért ne csinálhatná meg ugyanezt a rallit a földről fillérekért felkapkodható aprópénz is? Ez – és lényegében csak ez a hit és bizalom – áll az elmúlt hetek szédületes “crypto-penny-stocks” őrülete mögött. Ez röpítette az ötödik helyre a Cardanot és a második helyre a Ripple-t is. Sőt valójában a top10-ben szereplő filléres “apróságok” mögött nagyjából ugyanaz a trükk áll:

  • Hozz létre egy ígéretes cryptopénzt, amiből gyárts le legalább annyit amennyi ember él a földön. Ez egy fontos pszichológiai reflexet tud beindítani. Hiszen ha valamiből létezik 38 milliárd (XRP), vagy 26 milliárd (Cardano), nem is beszélve a legnagyobb viccnek számító TRON-ról a maga 65,7 milliárd darabjával akkor ott ösztönösen mindenkiben beindulhat az igény, hogy ebből simán tudhatnék szerezni bőven és csak fog ez is annyit emelkedni, mint a Bitcoin.
  • Amikor az XRP elérte a 3$-át, akkor már mindenki 10 dollárt vizionált január közepére, sőt megjelentek 1000 dolláros predikciók is 2018 végére. Az emberek mégis hova rakták a józan eszüket vajon? Az USA GDP-je (éves bruttó hazai termék mutatója) valahol 16 Billió (angol trillion) dollár körül van. Az 1000 dolláros Ripple azt jelentené, hogy a tokenben akkumulálódó vagyon duplája lenne az USA éves ‘vagyonának’, de pl Kínát potom 4x verné meg. Ez így mennyire reális?
  • Az XRP kapcsán a manipuláció eleve bele van kódolva a protokollba. Hiszen a XRP tranzakciók során keletkező txfee egyenesen a Ripplehez vándorol, aki azt diszkontált áron adja tovább a bankoknak. Tehát a nagy szereplők folyamatosan tudják visszarakni a cirkulációba az elburnölt cryptocoinokat. Márpedig a tőzsdék igen nagy részén miből lehet XRP-t venni? Természetesen BTC-ből… Ezt a gondolatot rakjuk egy picit félre, hadd érlelődjön.

Hogyan tud egy 38 milliárd darabban létező XRP piaci értéke az egyik pillanatról a másikra felugrani több ezer százalékot? A trükk nagyon egyszerű: relatív kicsi mennyiséget engedj cirkulálni a piacon, látszólag létezzen belőle 38 milliárd, de ennek csak töredékét engedd ki a piacra, így azon limitált mennyiség ára az egekbe szökhet, ami összességében felértékeli az elzárt coinok értékét is. Így válik papíron még a Google első emberinél is gazdagabbá Chris Larsen.

Ha 2017 nagy kriptopiaci története az ICO volt, akkor kétségtelenül kijelenthető, hogy 2018 év története a “Bitcoin akkumuláció” lesz, melynek eszköze a hardfork és a “crypto-penny-stocks” termékek lesznek. Ennek hatása kettős:

  • A későn érkező nagy szereplők realizálják, hogy már lemaradtak a Bitcoin vonatról, de rájöttek, hogy könnyedén fel tudnak arra pattanni, ha gyorsabb vonatokat építenek, amire beszállóként Bitcoint kérnek.
  • A későn érkező kis szereplők pedig azt realizálják, hogy a kisebb gyors vonatokban is komoly potenciál van és akár még “Bitcoin” is válhat belőlük.

Ez a fajta beteges szimbiózis fogja leginkább meghatározni az idei évet. A Cardano és a TRON ezen pici gyorsvonatok legjobb példája. Mindkét projekt fantasztikus dolgokat ígér és meglátásom szerint ezt akár el is fogják tudni érni, de a motivációjuk valójában teljesen nyilvánvaló: A fejlesztők a kis emberekkel teremtik meg a beszállójukat a Bitcoinba. Szemléltetésként nézzük meg pl a TRON 24 órás kereskedelmi breakdownját:

Az 1,7 milliárd dollárban kalkulált napi forgalom mindösszesen 5%-a zajlott fiat/crypto pár között (TRON/KRW), az összes többi nagy része Bitcoinban került kereskedésre. Legalább ennyire érdekes és egyben tanulságos lehet a Cardano mai táblázata is:

https://coinmarketcap.com/currencies/volume/24-hour/

Íme az igen népszerű “Japán Bitcoin” névre keresztelt cryptopénz, ami a multilayered blockchain technológiája és a félelmetesen magas 26 milliárdos coin darab számával majd megváltja a világot. Most, hogy kezd lecsengeni a Cardano őrület (vagy éppen csak megpihen?) jól látszik, hogy  a potom 25 milliárd dolláros kapitalizációjú pénz, ami a market cap lista ötödik helyét foglalja el… nos ezen csoda képes volt alig negyed milliárd dolláros forgalmat összehozni, mindezt úgy, hogy  ennek a 80%-a is BTC irányban került kereskedésre. Persze legyünk korrektek, ez egy jellemzően vasárnapi forgalom, ami még eme vadnyugatinak számító piaci körülmények között is a pihenés napja.

[commercial_break]

Most szándékosan nem szeretnék kitérni a Bitcoin Cashre (de ki fogok…), ami nyilvánvalóan komoly szereplője eme “Bitcoin akkumulációs” próbálkozásnak. Azért is nem feltétlenül kezelném egy lapon a BCH-t a fentebb említett történetekkel, mert számomra is nyilvánvaló, hogy a BCH mögött álló csapat valóban hithűn küzd a Bitcoin ellen és egyben azért is, hogy ők legyenek a Bitcoin. Eme próbálkozása egyébként hamarosan újabb lendületet kaphat. Már elindult a propagandagépezet, ami a következő morzsák potyogtak eddig ki:

  • Az Amazon nagy bejelentésre készül február 2-án, eme bejelentés az eddigi pletykák szerint a cryptopénzek adaptálása várható.
  • Az egyik amazonos cryptoközvetítő cég (Purse.io) a héten kirakott egy szavazást, mely szerint gondolkodnak azon, hogy a BTC mellett más cryptopénzek felé is nyissanak, a szavazás tárgya egyébként a BCH és az ETH volt, mely mellett szerepelt a “maradjunk csak a BTC-nél” opció is. A szavazáson nagy többséggel nyert a Bitcoin Cash.
  • A Bitcoin.com természetesen ezt már fel is kapta és a zoknibábok twitteres hadserege már “Bitcoin Cash is going to Amazon.com”-ot hirdet.

Függetlenül az információk hitelességétől és azok valódi kapcsolatától, azt már most lehet látni mindenféle vizionálás nélkül, hogy mi lesz a következő Bitcoin FUD.

Mindebből máris levonnám az első fontosabb konklúziómat az idei évre:

2018 arról fog szólni, hogy iszonyatos mennyiségű újonnan érkező befektető olyan sikervárományos kriptopénzekbe fektet be, amellyel “feltalálójának” lényegében egyetlen célja, hogy ezen keresztül jusson tetemes mennyiségű Bitcoinhoz.

Persze ne feledkezzünk meg mindennek a pszichológiájáról sem. Valójában ez egy fura win-win szituáció. Miközben egyik oldalon az alapító (lásd Justin Sun a TRON esetén) Bitcoin milliárdossá válik egy szem whitepaper segítségével (no meg egy jól sikerült marketingkampány után), ami 14 milliárdnyi befolyt invesztíció után sem tud felmutatni semmilyen terméket. Addig a másik oldalon valóban beindul a semminek a felértékelődése, hiszen egyrészt nagyon sokan nyernek nagyon sokat a pumpán, másik pedig elkönyvelik, hogy ugyan most nem nyertek semmit, de ha jól megHODL-olják a $TRX coinjaikat, akkor bizony, majd a következő pumpán jót fognak keresni… És a világ legnagyobb poénja, hogy egyébként ez pontosan így is lesz…

Ennyit a vízióm emberi faktoráról. Az emberek hiszékenyek, az emberek gyorsan akarnak pénzt keresni és megint másik ezt kihasználva akarnak még többet keresni. Szóval aki egy pillanatig az abban a tévhitben ringatja magát, hogy a kriptopénzek fogják morálisan és egzisztenciálisan is megváltoztatni… mondhatnám úgy is, megjavítani a legnagyobb társadalmi problémákat (úgy mint például a javak igazságosabb elosztása), az hatalmas tévedésben van.

Pontosan ugyanekkorát téved az is, aki azt gondolja, hogy a kriptopénzek korszaka csak egy elkorcsosult fejezet lesz az emberiség történelmében és olyan gyorsan fog eltűnni, mint amilyen gyorsan az ölünkbe hullott. A kriptopénzek fogják jelenteni az új aranyat és az új olajt. Már persze nem azért, mert annyira értékes mint az arany, vagy annyira ‘hasznos’ mint az olaj… Nem, hanem azért mert iszonyatosan sokat lehet belőle keresni. A világ tele van olyan tehetős személyekkel, akik valamilyen téren elérték a saját képességeik határát, de már fél szemmel elkezdtek kacsingatni a cryptopénzek felé, hiszen a meglévő hatalmukat tudnák azon keresztül horizontálisan skálázni. Erre nagyon jó és friss példa Zuckerberg.

Ha egy kövér kritikával kellene illetnem a mai kriptopénzeket, akkor:

  • Adott a nagyhal (Bitcoin), ami belebukott a saját skálázásába és perpillanat olyan mértékben használhatatlan a tranzakciós díjak miatt, ami komolyan visszafogja annak növekedési ütemét.
  • Adott a kishal (Ethereum), ami szintén skálázási gondokkal küzd, holott pont arra jött létre, hogy a – Bitcoinnal ellentétben – ilyen gondja soha ne lehessen. Az Ethereum átlag tranzakciós díja tegnap már átlépte a 2,4 USD-t…
  • Sorra zárják be a cryptotőzsdék regisztrációs felületeit, mivel képtelenek kezelni a tömegeket.

Most komolyan, mi lenne, ha mindezen problémák orvosolódnának és esetleg valami értelme is lenne használni a cryptopénzeket az árfolyamnyerészkedés lehetősége mellett?

Márpedig a helyzet az, hogy a jövőkép ezen a téren egyre inkább reményre ad okot. A korai mamuttá nőtt “Bitcoin támogató” vállalkozásokból mára kifutott a szufla, ráadásul ellenérdekelté váltak a hálózat fejlesztése szempontjából. Nekik az a jó, ha a hálózat rossz. Fura analógia kezd kialakulni: Olyanok ezek a cégek a kriptovilágnak, mint a bankok a pénzügyi rendszernek. Az evolúció viszont nem áll meg, olyan termékek vannak jelenleg fejlesztési fázisban, amik alapvetően fogják megreformálni a digitális pénzek piacát.

Viszont térjünk vissza egy picit a facebook fenegyerekére. Mark Zuckerberg minden évben kiadja saját vízióját, amiben leírja, hogy a meló mellett mi minden egyébre akar abban az évben fókuszálni. Az idei esszéjében komoly szerepet kaptak a decentralizált lehetőségek és ezek a társadalomra gyakorolt hatásának kutatása.

Lássuk a második konkrétan megfogalmazott víziómat:

A 2018-as évben a mainstream adaptáció árnyékában folyamatosan igazol át egyre több tech-celeb, akik saját termékekbe beintegrálva kannibalizálják fel a piac azon korai szereplőit, akik saját üzleti érdekük miatt a fejlődés útjába próbálnak állni.

Hogy konkretizáljam is a víziómat: Ahogy tavaly bekerült több cash payment appba is a kriptopénz-kezelés (lásd pl. Revolut app), ugyanúgy fognak kedvenc coinjaink megjelenni gombamód számtalan más platformon is. Ezek egyszerű integrálhatóságát dolgozik immáron évek óta – az ezért sokat kritizált – Blockstream Inc, akiket leginkább a “BsCore” gyűjtőnéven illetnek manapság az ellenforradalmi erők. A Blockstream által lerakott komponensek (lightning-c, elements, sidechain és a most éppen elfogadási fázisban lévő drivechain) pont azt oldják meg, hogy ezen alkalmazások teljesen függetleníteni tudják magukat a blockláncok adta technológiai limitációktól.

Nyilván kifejezetten fontos szerepe lesz idén a reguláció és a “cryptoháború” témaköröknek is. A cryptoháború egyik igencsak félreértelmezett első lépése már meg is történt ehét pénteken, amikor a VISA azonnali hatállyal vonta vissza a wavecrest jogát a kártyakibocsátásra és elfogadásra. Ebbe nagyon sokan egyből azt látták bele, hogy a VISA felvette a kesztyűt a kriptopénzek ellen. Holott a hivatalos kommunikáció szerint a wavecrest számos alkalommal szegte meg a VISA utasításait, aminek a következménye lett a hálózathasználati-jog megvonása. Jómagam kb egy jó évig foglalkoztam a VISA utasításainak megfelelőség-vizsgálatával, így pontosan tudom, hogy a VISA auditorok milyen szinten veszik komolyan a saját munkájukat és mennyire lazán képes elhagyni a szájukat az a mondat, hogy: “ha ez és ez nem lesz meg ekkora és ekkorra, akkor azonnali eljárást kezdeményez a VISA“.

Nagyjából ennél messzebb nem is mennék a vizionálásban, így is bőven elégséges dolgot írtam le ahhoz, hogy esetleg később legyen bőven okom magyarázkodni 🙂

Bookmark the permalink.

44 Comments

  1. Engem kifejezetten dühít, amikor egy 1000+%-os ugrás után irogatnak fb-ra, hogy szerintük még ennyi meg ennyi potenciál van benne. Higgyétek el, ezen lehet óriásit bukni. A filléres coin résszel is maximálisan egyetértek.
    Off: a képen a közepén ülő hölgy nem véletlenül Brenna Sparks? 😉

    • Off: Hát hogy ki szúrtad a művész kisasszonyt… 🙂

      • lol, nekem meg a Mr. Robot-os utalás nem eset le eddig.

        Ben Bernanke – Phillip Price és Gene Sperling – Terry Colby 🙂

        Mindenki vegyen E-coin-t…mert, hogy persze az is van már! 😀

    • az egyiknek sikerült, akkor a másiknak miért ne sikerülne, mondják sokan
      Hol jár a bitcoin??? és hova várják???

  2. Ismét egy jó cikk, köszönjük! Már kezdtem aggódni, hogy én marha nem mászok át TRON-ba BTC-ből. 🙂

  3. Adjanak már egy díjat a mélyen tisztelt blog írónknak!
    Fokozatosan, cikkenként egyre jobban élvezem az írásod, mint a saját átgondolás, mint tanulás szempontjából.

    Most kicsit megriadtam ezektől a több milliárd darabos coinos dologtól (pl XRP), leginkább azért mert nem tudom hogy mit fog vele kezdeni a tömeg, mit fogok vele Én kezdeni. Későn ültem fel az XRP vonatjára, de már rajta vagyok. Majd lesz valami, max. a kalauz felébreszt a végállomásnál hogy “Ébresztő, már mindenki kiszállt “

    • Te is a tömegbe tartozol, tehát utazhattok, tolakodva a vonaton.
      Csak azt kell tudatosítani, hogy a BTC is többmilliárd darabos, csak azt satoshiban számolják és akkor már tiszta a kép. Satoshi még mindig filléres coin.
      Itt inkább a technológia külömbség a fontos, mégpedig a központosított és nem központosított, divatosabban centralizált és decentralizált.

  4. Jó látásmód. 🙂 Akik a dolgok mögé tudnak látni a gyors meggazdagodás ígéretén túl, ezt is számba veszik. Mindenesetre érdemes a centralizált coinokat fenntartásokkal kezelni és tudatosítani az emberekben, hogy nem csak spekulációs célokra jók ezek a fizetőeszközök. Hamarabb elterjedne a hétköznapi kereskedelemben is.

  5. Tegnap akartam hozzászólni, csak a portfolion egy kis vita alakult ki, inkább ott borzoltam a kedélyeket.
    Most én is két oldalon őrlődöm. A munkám kapcsán egy kis pszichológiai képzést is kaptam,(nem vagyok profi) csak egy kicsit az emberek reakcióit is figyelem. Megismétlem, nem elemzés céljából és nem a nagytömeget tesztelem, csak a fórumban hadakozók viselkedésére vagyok kíváncsi. Hihetetlen, hogy a látszólag könnyű pénzszerzés, milyen tömegeket mozgat meg és mennyire bátorrá teszi a befektetőket.(modernkori aranyláz a fotelból). A legnagyobb baj most ott gyökerezik, hogy a spekuláció olyan mértéket öltött, hogy már boldog és boldogtalan is ebből akar meggazdagodni. Itt nem csak a kryptoknál, de a tőzsdén is és minden más eszköznél, olyan birkák szálltak be……(ahol a “birkák” egy elfogadott hasonlat a terelhető tömeg kifejezésre) akiknek halvány gőzük sincs , mi is ez valójában. Ott a kaja, faljuk fel és áttörik a kerítést. Ezzel kiszámíthatatlan mozgásokat generálnak és valljuk be, nem tudatosan, mégis csiholják a tüzet, akár vagyonokat is kereshetnek.
    Visszatekintve a bitcoin jó úton indult el, az ötlet jó, csak amint nagy pénzt kezdett termelni, a spekulánsok rossz vágányra terelték. ☺♂Jöhetnék megint a viagrával, hogy micsoda csodás szívgyógyszer lehetett volna belőle, de így sokkal több pénzt hoz és így se rosszz♂☺.
    Egy kicsit szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy éppen a BTC-t gyűjtik a nagybefektetők, piacra dobva értékteten altcoinokat. Itt szerintem arról van szó, hogy BTC-ért sok altcoint meg lehet venni. Egy váltópénz lett, amiből könnyű ugrálni ide-oda és akinek sok van, az még befolyásolhatja az árat is. Nem véletlenszerűen változik az árfolyam, szerintem már jó ideje specializált cégek lesik, mikor hol tudják pumpálni az árfolyamot. Nem elhanyagolható az iparág, ami eköré épült, ami szintén óriási hasznot húz ebből.A cryptotőzsde, a bányászfarmok, az erőművek, a számítógép alkatrész gyártók és árusok és még sorolhatnám.
    Egy picit rossz érzésem van, mikor látom az egyes cryptoknak a kapitalizációját és egyes egyének (még csak virtuális) gazdagodását. Itt nem a kisbefektetőkre gondolok, hanem a nagy mágusokra, akik gondolom pezsgőbontással ünneplik a minden egyes + egymilliárd dollárjukat, röhögve az emberek naivitásán. Remélem megkapják kellő büntetésüket, ha összeszakad a rendszer és földönfutó nyomorékokat hagy majd maga után!

    • A “nagyok” időben fognak kiszállni. Egyrészt, mert értenek hozzá. Másrészt sok pénzt sok pénzből lehet csinálni. Így ha rádobnak pár millió dollárt, nekik kevesebb idő kell ahhoz, hogy komoly hozamot vegyenek ki.

      Egyébként nincs ezzel semmi gond. A világ mindig így működött. A Bitcoin lehetővé tette az első beszállóknak, hogy gazdagabbak legyenek. De gyanítom, hogy aránylag kevesen éltek vele, mert bátorság és hit kellett ahhoz, hogy valaki sok éven át tartogassa. 1000x hozamot csak így érhetett el. Ha valaki 10x nél kiugrott, attól még nem változott meg az élete.

      Én egyébként nem vizionálok összeomlást. Amint látjuk, a Bitcoin most pihen. Nagyon jó ez így, nem generálja a híreket, ami hozza a tömeget. Jön az magától is. Most épp altcoinokba. Jó projekteket kell keresni és akkor van esély, hogy meg is marad a cég, a befektetés – ha esetleg jön egy komoly korrekció.

      • Annyi huncutság van ebben az iparágban, hogy senki nem lát a mélyére. Biztosan vannak őszinte projektek, amik használhatóak és elképzelhetőnek tartom a fizetés applikációt is Ami viszont most van a piacon, az nem egészséges, óriási mértékben eltúlzott divat, ami ha így halad, bedöntheti a gazdaságot.
        A rendszerváltozás után a sok piramisjátékba belebukott befektetők, az államtól kérték számon, miért nem védték meg őket. Furcsa módon hallgatnak a nagyhatalmak, pedig érezhetik a veszélyt. A háttérben már biztosan vannak előkészítet programok, amivel megvédik magukat. Elég, ha kijelenti trump, hogy a terroristákat pénzelik és harcot kell indítani ellenük, vagy éppen most a kóreai bankokat világítják át. Be is pirosodtak a számok.
        A BTC-be először belépőknek szerencséjük volt, hogy meggazdagodtak, de 2012-13 ban már tudatosan léptek bele a nagyok, hogy meggazdagodjanak. Manipulációval, reklámmal és még ki tudja milyen praktikákkal.Reklám az is, hogy a híradóban bemondják, hogy Londonban a drogot hamarabb kiszállítják, mint a pizzát és moneroval fizetnek.
        Szerintem most már ott tartunk, hogy a 95% crypto mögött csak a meggazdagodás áll, nincs semmi más alapja. Azok meg majd bedöntik az értékes vállalkozásokat is.

      • És igy fogjuk a világ áramfelhasználását kinyírni, és ugyanúgy a Moore törvényt megfektetni.

        Tényleg jó az aranyláz hasonlat: addig csináljuk amíg bele nem döglünk, mert senki nem mer kiszállni végleg vagy az algoritmust ekkora érték mellett gyengíteni.

        A válság borítékolva 2020 körül. Habár ha Dél-korea kiszállt legalább kissé tompítódhat.

        https://spectrum.ieee.org/energy/policy/the-ridiculous-amount-of-energy-it-takes-to-run-bitcoin

    • Aki a dotcom lufiban megtanult weblapot készíteni, az jópár évre piacképes tudást szerzett. Ha ez a technológia valóban forradalmi, akkor itt sem lesz ez másképp, attól függetlenül, hogy a birkákkal, a btc árfolyamával meg a többezer shitcoinnal mi történik.
      Azt ne felejtsd, hogy a környező ökoszisztémában befektetőnek lenni és coint vásárolni két külön dolog. A kinai 0 áramköltséges bányászat, a 0,1% trading fee-re menő exchangek, a videókártya/asic gyártók, whitepapergyárak számára a bevétel kb. ingyen pénz, kockázat meg kb. semmi.

      • Valami nyoma mindennek marad, hiszen a tulipán sem tűnt el a földről, sőt elég nagy üzlet a nagyüzemi termesztése. Akik viszont kimenteték időben a nagy pénzt, azok nem ebben vállalkoztak tovább.
        A dotcomnak is van pozitív hozadéka, csak számtalan befektetőnek úszott el a pénze, megtömve egy-egy ember bankszámláját.
        Ezt nem tartom igazságosnak, hogy azok büntetlenül röhögnek a sok ember baján.

    • A “földönfutó nyomorékokat” nem sajnálom. A kapzsiság pénzügyi tudatlansággal párosulva már számtalan áldozatot szedett a történelem folyamán, nem ők lennének az elsők és nem is az utolsók.

      • Én azért sajnálom őket, mert áldozatok. Egy manipuláció áldozatai, de nem rossz emberek. A mari néninek esze ágában sem lenne ebbe fektetni, de a kisunokájával facebookozva, ezernyi felugró kis ablak azt hírdeti, hogy ez ingyenpénz. Addig tömik a fejét, míg beleugrik, mert persze máris sokezer cég ügyintézőként ott sorakozik, hogy jutalékért segítsen. Lehet éppen az unokájának szánja.
        El nem hinnéd, hogy mennyire manipulálhatóak az emberek, csak egy jól összerakott reklámkampány kell hozzá.

  6. Csaba, kérlek nézz rá erre:
    https://www.reddit.com/r/btc/comments/7owufo/the_biggest_problem_with_lightning_network_isnt/

    Mennyire megalapozottak az aggályok? Mivel /btc subreddit, így esélyes az igazság torzítása.

    Leginkább ez a furcsa számomra:
    “Lightning requires your private keys to be stored on an online computer for the entirety of your payment channel’s existence.”

  7. Grat jó a cikk! Szerintem pár hónap most ilyen nyögve nyelős altcoinos időszak jön. Aztán beérnek a fejlesztések pl a tőzsdéken (ami nagyon rájuk fér mert sokszor már használhatatlan szinten vannak) vagy a lightning network és valamelyest visszatér a Bitcoin dominancia.
    Amúgy reggelre eltűnt 60 milliárd dollár a market cap-ből. Valamiről lemaradtam?

    • Van az már -100 milliárd is…én se látom az okát, kissé nyugtalanító.

      • Ez nem jelent semmit, hisz most aktuálisan eladnak “egypár bitcoint meg mást” 10-30%-kal olcsóbban és ezt kivetítik a teljes kapitalizációra, de ez ugyanígy érvényes akkor is, mikor fordítva történik.
        Ha van egy zsák búzám és valaki baleknak el tudok adni egy búzaszemet arany áron, még nem biztos, hogy van egy zsák aranyam.

  8. Kíváncsi lennék mi a véleményed a Monaco-ról.

    Amit a VISA-val kapcsolatban írtál az akár alá is támasztja azt, ami történik. Ellenben nagyon furcsa, hogy a project eddig nem állt másból, mint bejelentésekből, mely bejelentések mindig a jövőbe pozicionálják az első kártyák kibocsátást.(Melyek állítólag már gyártás alatt vannak) Annak ellenére történik ez, hogy elvileg szeptember óta megvan a VISA approval.
    Külön kérdés számomra, hogy mi fogja biztosítani a nagy mennyiségű teljesen ingyen odaadott kártya működési költségeit. Oké, azt tudni lehet, hogy maga az exchange rate önmaga is biztosít profitot, de ezen túl az alap kártyákon kívül az összesnél van cashback is. Márpedig ez nem hitelkártya, ahol a hitelbe csúszók befizetései jól keresztfinanszírozzák a tudatos visszatérítésre játszóknak kiutalt összegeket.

    • Annyit tudok csak mondani, amit a Monaco hivatalosan kommunikál saját magáról: Ők saját állításuk szerint nem a wavecrest-tel partnerségben tervezik kiadni a kártyát, tehát ennek megfelelően a VISA intézkedése őket nem fogja érinteni (már persze ha egyszer tényleg lesz kártyájuk)

    • monacoról a szerencsejáték jut az eszembe, meg adóparadicsom a dúsgazdag embereknek. A szegényebbje csak nézelődhet
      ☺☺☺

  9. már eddig is a tőzsdés coinok hoztak tán a legjobban az elmúlt hónapokban. mi lesz most. még az a hitvány coss is kilőtt. kuckoin még ráadásul minőségi is. ez alapján kyberbe, komodoba megérheti fektetni. ha jól tudom ők indulnak dex-el

  10. Azért BTC-ben kereskednek ezekkel a shitcoinokkal, mert a világ nagy részének másban nem elérhető…
    A nagy többség BTC-t/ETH-t vesz USD-n és azt “flippelgeti” tőzsdén shitcoinokban. Ebben semmi újdonság nincs, mióta vannak altok kb. így megy ez a piacon. Nem értem miért állítod be ezt akkora újdonságnak, friss piaci trendnek.

    Amit az XRP market capról írsz az konkrétan MINDEN coinnal így van. Még a BTC-vel is. A teljes készlet légyfingnyi töredéke forog tőzsdén, a többsége vagy egy marék bálna, vagy konkrétan a készítők zsebében parkol. Ezért lehet egy tether fröccsel pl. úgy meglökni az árfolyamot. Ebben megint csak nem értem, mi a nagy kunszt.

    A LN-t és a hatásait meglátjuk, nekem azért megvannak a kételyeim. A futures market elég szépet simított a BTC árfolyamon, ezt azért nem szabad elfelejteni. BTC fronton némileg megváltozott a széljárás, egyre kevésbé a fullbolond háziasszonyok, meg a felügyelet nélküli bálnák vezérlik az árát.

    • Így van, és ezért is értelmetlen milliárdos vagyonokról beszélni (BTC-ben tartva). Ha egyszer pl. Winklevossék megpróbálnák eladni az összes bitcoinjukat, azt alaposan megérezné az árfolyam.

      • Annál ők sokkal megkentebbek, és most kinyílt a világ, mivel az 1300 crypto között szörfözgetve akár 1000%-os nyereséget rakhatnak zsebre. Már a BTCn is sokat kerestek, de képzeld el, ha a virtuális vagyonuk csak egy részével ugrálgatnak ide-oda. Még 10 millió dollárral is meg lehet mozgatni ezt a piacot, és nekik ennek a sokszorosa áll a rendelkezésükre. Szépen felporszívózgatják a kisemberek dollárjait.
        Szerintem ők már nem veszíthetnek rajta, az alaptőkéjük már aranyban pihen egy széfben, már csak virtuális nyereségüket forgatják. Ha meg véletlenül marad ez a rendszer, akkor meg tuti nyerőben lesznek, többszörösen megelőzve Bill Gatest a listán, a FED babérjaira törve.

  11. Hát igen, tényleg ilyen játszmák mennek most a piacokon. Szerintem nagyon lényeges lépés lesz az, hogy milyen módon fogják tudni megoldani a cryptopénzek adaptálását a nagyobb online kereskedőhálózatok.

  12. “Szépen” esik minden. Van valami globálgebasz? Vagy csak hintázva szép az élet?

  13. Van valami olyan hír, hogy dél koreában adóztatni akarják. 4 órás hír és kb akkor indult minden lefele. De nem a legjobb az angolom úgyhogy lehet keverek valamit.

  14. A két faszinál az alsó kép a Mr.Robot-ból van ha jól sejtem.

    • Hibátlan. A két jóember ugye a E(vil) corp két nagyfőnöke volt az első évadban. Ennél többet nem tudok mondani spoiler alert nélkül. De a felső képen szereplő ‘ikertornyok’ (Gene Sperling és Bernanke) áthallása eléggé megdöbbentő, különösen annak fényében, hogy a társadalom kritikát sem mellőző Mr. Robot első évadában szerepelt ez a jelenet, ami jóval a Ripple Swell event előtt került adásba.

  15. En is bevasaroltam altokbol De nem btc-ert hanem fiatert, a btc-met tartom. Mit lehessen azt tudni. De nekem ezert gyanus hogy nem lesz ez ilyen egyszeru. A cegeknek olyan megoldas kell ami mogott szaminkerheto fejleszto csapat van. Telefonszamokkal, hataridokkel, specifikaciokkal, minosegugyi folyamatokkal. Az nem ugy megy hogy majd hogy majd a “bitcoin kozosseg” a “tarsadalom” megszuli a problemak megoldasat.
    Az allamnak meg nevesitett penzmozgas kell mert bunuldozni akar, adoztatni akar.
    Ugyhogy a fene tudja mi lesz ebbol az egeszbol. Az emberiseg akkor vesz valamit hasznalatba ha az “intezmenyesul” a hetkoznapokban. Ez azt jelenti hogy helyere kell keruljon a jogrendszerben, viszonyulnia kell az allamhoz valahogy. Ezzel a crypto vilag meg messze ados. A regulacio az nem egy kerdes a sok kozul hanem a donto kerdes. Market cap ide vagy oda ez az egesz meg mindig csak jatek, amit paran komolyan vesznek (komoly kockazatot vallalva-pl aki btc-ert arulja a hazat.) A blokklanc mint technologia biztos hogy el fog terjedni ezt konnyu megjosolni. De egy allamtol fuggetlen, decentralizalt, anonim penz – hat elso korben pesszimista vagyok, sztem az allamok elsore nem fogjak engedni. Nem logikus.

  16. Valahol “vicces” hogy minden normális blogger / vlogger azt javasolja, hogy olyan kissebb altba érdemes fektetni, ami alulértékelt (kevés van / lesz belőle, és ennek ellenére olcsó), jó a projekt ami mögötte van, és valamilyen szinten már használatban van. Ehhez képest mindezeknek 100%-ig ellenkező coinok száguldanak egy akkorát, hogy beszarás. Mai napig 1-1 külföldi crypto befektetős csoportban NAPONTA 10-20-as nagyságrendben teszik fel azt a kérdést, hogy hol lehet Ripple-t, TRX-et venni… Nem hiszem el. Remélem nem fordul át ez az egész crypto világ a felhypeolt shitcoinok kereskedésébe, amíg az értékes projektek elhalnak, mert olyan nem kell a kutyának sem.

    • Ha jósolgatni szeretnél, akkor a dotkom lufi témakörben olvasgass, kb. ugyan abból a kottából játszik az egész crypto-mánia, csak még egy nagy adag gazemberséggel nyakonöntve a szabályozatlanság okán.

  17. Előre egyáltalán nem lehetett tudni erről valahol? Mármint a Coinmarketcap változtatásáról.

  18. Mely fejlesztéseket találjátok a legígéretesebbnek,amik megreformálhatják a digitális pénzek piacát?
    Illetve mit gondoltok a decentralizált tőzsdék potenciáljáról,ha széleskörben elterjed az LN?(ZRX pl.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *