Csak meglett a négy számjegy…

Bár az 1.000 USD álomhatár elérését követően azonnal veszett dumpolásba fordult az Ethereum, de mindettől függetlenül kétségtelenül figyelemre méltó, hogy csak belépett sikeres negyedikként az “érménkénti 1000 dolláros árfolyamon túliak” klubjába a mi kis kedvenc világszámítógép-üzemanyagunk is. A lista dobogósai ugye a Bitcoin, Bitcoin Cash és a Dash. Nem emlékszem, hogy mikor írtam le itt a blogon először, hogy 2018-ra négy számjegyre várom az Ethereumot, de az biztos, hogy ezen kiszólásom szállóigévé vált. Nem egy konferencián és kerekasztal beszélgetésen megkaptam az elmúlt fél évben, hogy: “na, hol van már a négy számjegyű ETH?”, ami egyébként teljesen helyénvaló kérdés volt a Bitcoin szárnyalásának árnyékában.  Most azonban, hogy néhány hétre elment pihenni a Bitcoin az ünnepek alatt, hirtelen mindenki már az új királyokat ünnepli. Amennyi helyen én olvastam mostanában Cardano és Ripple flippeninget, annyi hírforrás szerintem nincs is. Persze időközben apuci hazaérkezett és berúgta az ajtót. Most éppen a 15.250-es ellenállásnak feszül neki éppen. Ha azt átüti, akkor lesz itt altcoin sírás-rívás megint.

Mindettől függetlenül az Ethereum elmúlt bő három hónapos emelkedése pontosan olyan emelkedés volt, amire azt mondom, hogy “igen, ilyenből kéne nagyon sok ahhoz, hogy végre komolyan vegyék ezt a piacot“.  Teljesen organikus és egyenletes növekedés zajlott le finom visszatesztelésekkel. Pont úgy, ahogy egy komoly piaci terméktől várnánk. Persze hosszan lehet taglalni az Ethereum emelkedésének okait. Nyilván kapásból mindenki vágná rá, hogy

“Jön a Casper, már testneten van!”

Ami kétségtelenül igaz, csak ugye egy ilyen kijelentésnél olyan szintű tudást és informáltságot vélelmezünk a népekbe, ami nyilvánvalóan nincs ott. Az idézett mondatból a Casper és a testnet sem hiszem, hogy sokat mond a Mr Investor Average Joenek.

Akkor mégis mi hajtotta fel éppen az Etherum árfolyamát (már hogy a Cardano és az XRP mellett)? Meglátásom szerint leginkább a lehetőség… A Bitcoin olyan szépen működő inhale/exhale fázisaiból és persze az új fiat beáramlásból, most leginkább ezekbe az altokba futotta a szufla. Tetemes mennyiségű fiat pénz áramlik folyamatosan a cryptopiacokra. Lehet itt Bitcoin medvepiacot, vagy éppen “vérző alt-” piacot kiabálni, de amikor az ember ránéz a teljes piaci kapitalizációra, akkor valahogy nem látja ezeket a durva trendfordulókat:

Ígértem egyébként nem is oly régen, hogy lesz egy külön cikk az “exit plan”-ről, tehát, hogy hol és milyen módon érdemes gondolkodni (crypto-)pozíció likvidáláson. Nagyjából két hete ízlelgetem ezt a témát, de bárhonnan is indulok neki, mindig ugyanoda jutok: “cryptot soha nem adunk el…“. Szóval tudom, hogy lógok még ezzel az adósságommal (is), de egyelőre szégyenszemre felfüggesztem ezt a témát. Nem szeretnék valami bődületes badarságot leírni, amivel úgy egyébként én sem értek egyet.

Mindez talán, most nem is annyira érdekes, hiszen mindennél sokkal fontosabb, hogy oly sok hazai és határon túli bányászkollégának alig 4 nappal szilveszter után újra van oka pezsgőt nyitni, hiszen az Ethereum is elérte azt az árfolyamot, amire nagyon sokan vártunk!

De ha már régi predikciók kerülnek szóba, akkor hadd vegyek elő egy másik iszonyatosan régi történetet. Tavaly augusztusban poénkodtam el a gondolattal, hogy kellene csinálni egy joke ICO-t, ami akkor a “Poni temető” nevet kapta. Nyilván akkor az egész egy poén volt és csak az aktuális ICO hypre reagáltam vele, de fura módon úgy hozta a sors, hogy a nagyon közeljövőben lesz mégis némi közöm egy nagyobb induló projekthez (aminek természetesen sem a pónikhoz, sem pedig a temetőkhöz nincs semmi köze…). Hogy miről szól, mi a termék és lesz-e neki bármi értelme is? Nos ezekre egyelőre nem írhatok. De ezúton javaslom, hogy aki érdeklődik egy újabb hazai (reményeim szerint sikervárományos) token kibocsátás iránt, az jegyezze meg ezt az ikont.

Bookmark the permalink.

29 Comments

  1. Az már csak az én személyes balszerencsém, hogy az elmúlt hónapokban állandóan csak jó ETH beszállókra vártam, hogy aztán ETH-ként utalhassam el a pénzem a tőzsdére és vehessek belőle BTC-t. De az nem jött soha, így aztán most se ETH-m, se BTC-m 🙂 (annyi amennyit szeretnék, hogy legyen.)

  2. Most nagyon olcsó szerintem a BTC az altokhoz képest. Remelem a Bitcoin is kilő lassan az álló vízből
    Sok sikert az ICOhoz. Lehet ez lesz az első, amibe beszállok 🙂

    • Ez nevetséges, egy számítógépes jel a bitcoin is meg a többi.Ez olyan, mint mikor a füzetbe behúznak egy csíkot (fizetsz érte 15 ezret), a füzeted legyen egy ún. pénztárca. Amit régebben írtam megvalósult, boldog boldogtalan, akinek van egy talicska pénze, összedob(at) egy cryptot, jó kis reklám, aztán az őrültek meg milliárdossá emelik. Nézd a ripple-t, satoshi jócskán lemarad rosszul taktikázott, hiszen azt gondolta, keveset kell belőle létrehozni, így hiány lesz a piacon és száguld majd az ára. Okosabbja észrevette, hogy a birkák azt sem tudják mit vesznek, nem kell itt szerénykedni. Bepötyögünk 100 milliárdot, zsebben marad 60 milliárd, így 60%-ban vagyonosodhatunk. És íme, a semmiből kibukik egy újabb cryptomilliárdos, a saját centralizált bigyójaival.Jó satoshi sem fog éhezni egy darabig a közel 1 millió BTC-jével(+casch, meg gold), ha még meg van neki.
      http://www.portfolio.hu/vallalatok/ez-mar-hihetetlen-gazdagabb-egy-kriptopenz-alapitoja-mint-zuckerberg.4.272719.html
      Erre vannak kitalálva a cryptok és semmit nem fognak megváltoztatni, csak a milliárdosok ranglistáját.

      • t.nocoiner

      • ha eltudod fogadni, hogy egy coin ( vagy az egész szektor) értéke nem 0, akkor utánna már nem nehéz belátni, hogy akármennyi is lehet. Kérdés csak annyi, hogy eltudod-e fogadni, hogy az érték nem 0.

        • Én egy picit megfordítanám ezt a kérdést: Azon emberek, akik váltig állítják, hogy a Bitcoin mint pénz értéke nulla, mert “nincs mögötte semmi”, azok hogyan tudnak elszámolni a következő tényezőkkel:
          – Ez egy multimilliárdos üzlet, ami Japánban már kimutathatóan járul hozzá a GDP-hez (igaz még csak ilyen 0.25% körül, de lássuk be pl. Magyarországon egy 0.1% körüli GDP impactú beruházásért a kormány olyan szinten nyúl és ad alá minden létező támogatást, meg stratégiai partnerséget, ami már-már gyanús is néha…)
          – Kínában a semmiből nőttek ki multimillárdos cégek, aki célhardvert gyártanak és bányásznak, melyből befolyó realizált bevételük jelenleg nagyjából megegyezik a kínai arany termelés 15-20%-ával.
          – A Bitcoin által létrehozott és az alapját jelenti blockchain technológia jelenleg az IT egyik legnagyobb buzzwordje és neves szakértők és szereplők tömkelege látja ebben az egész gazdasági szektor jövőjét.
          – Világ szinten nagyjából 300ezer olyan elfogadóhely van, ami vagy Bitcoint vagy bármilyen más cryptopénzt elfogad fizetségért.

          Ez csak néhány érdekesebb statisztika, amit számtalan hasonlóval tudnék kiegészíteni (pl. 2017 januárjában az átlagos napi forgalom 150 millió USD körül volt csak a Bitcoinban, ez mára már napi szinten meghaladja a 20 milliárd USD-t…)

          Szóval valaki valamire csak használja ezeket a fránya pénzeket, márpedig ha ez így van, akkor értetlenül állok azok kijelentés mögött, hogy “emögött nincs semmi”…

          • Eh, Csaba, nagyon sok dolgodra szeretnék reagálni korábbi cikkeid kapcsán is, de nem tudom, mikor érek oda 🙂 így addig is BÚÉK neked és mindenkinek 🙂

            Bár nem nekem írtad, de ide passzol, hogy ami engem illet, a részemről igyekszem mindig a nézőpontjaimat is változtatni, és mindig más aspektusból is szemlélni, megközelíteni az eseményeket, hátha jobb megvilágításba kerül az, amit szeretnék megérteni.

            Amikor tavaly szeptemberben – már kikerülhetetlenül – belebotlottam a kriptókba, ezért is kezdtem lázasan utánajárni egy kicsit annak, hogy tulajdonképpen mi is a pénz, és bár sok időt, energiát is elvett a fősodortól – nagy örömömre, remek dolgokra sikerült lelnem, olyanokra is, amelyek meghatározóaknak mondanék az életemben (erről majd máskor).

            Jelen pillanatban pl. nekem az segít befogadni ezt az őrületet, hogy igazából kezdek nem egy pénz árfolyamaként tekinteni rá, hanem úgy, mintha egy lehetőséget (vagy mint egy alternatív gazdaság alapját) árazna igazából a piac, amire bár még senki nem tudja, pontosan mi is épül fel tartósan, de valahonnan innen fog elágazni, ezért bizalmat szavaz neki (és befektet, mert hát az üzleti részéből sem szeretne kimaradni).

            Most ezzel persze nem azt akarom megfogalmazni, hogy felfedeztem a meleg vizet, meg amiről itt is sokan már írtatok, de annyit azért igen, hogy ezen tényleg nagyon sok múlik.

            Én például mint pénz nagyon nehezen tudom elfogadni még mindig, főleg, ami őrület generálódott körülötte (ennek több oka is van, melyek egy részét már korábban is említettem, és majd össze is fogok szedni újra. ). de mint egy új
            (hangsúlyozom: nem jobb, ez majd eldől, hanem más) világ kapuja, alapja inkább befogadhatóbb nekem.
            A pénz aspektusából tehát tagadó állásponton vagyok még mindig erősen, és nem azért mert ilyen-olyan okból még nekem sincs portfolióm, v. mert még nem szedtem ki belőle komoly profitot (főleg, hogy nyitott is vagyok rá, és lázasan kutatom a lehetőségeket – erről később) – inkább elvi/logikai okokból (erről szintén majd később 🙂

            Per pillanat, mindent egybevetve nagyobb bajom, hogy míg szeptembertől nov 8-ig a tudáshiány és az ebből adódó fork miatti kivárás tartott távol a piactól, úgy dec. közepétől -mondjuk úgy – technikai okokból szinte lekereskedhetetlen számomra mindaz, amit látok a piacon és fogni szeretnék 🙂
            Most persze túlzok, de a tőzsdéken – nem egyen – a validálási idők pl. 6-8 hétre húzódtak, az online / forex brókerek pedig hol bezárják, hol korlátozzák a kereskedési lehetőségeket pl. close only módra (ez utóbbi felületeket egy kis áttételes mókának szánnám, de röhej, hogy nem engednek játszani :).
            Szóval parádés, hogy nagyítóval sem találok olyan felületet, ahova ki merném utalni a pénzemet úgy, hogy vissza is kaphatom, vagy, ahova szeretnék, oda meg még nem tudok bekerülni, vagy amit meg venni szeretnék, nincs az adott tőzsdén, stb. stb., és tíz körömmel sem tudsz normális, megbízható infókat összekaparni. Szóval valahol ezért (is) agyrém ez az egész 🙂

  3. Sok sikert az új ICO-hoz. Kíváncsian várjuk a fejleményeket. ETH vagy ETC alapon lesz?

  4. nekem még a lisk emelkedése ami szimpi. de már jó lenne ha kijönnének a termékükkel:) őket bevárom a 10-be. koronának is lesz ico-ja. médiámegjelennéseket is kap úgy néz ki. a csíki sör, urambátyám világ miatt

  5. Remelem elsokent fogunk hallani az ICO-rol en 1 ETH bizalmat biztos megszavazok nektek.
    Sok sikert!

  6. Nem tudom Csabi, miért zavar az téged, hogy néhány alt a BTC fejére nő. Ennél jobb nem is történhetne. Ez csak azt bizonyítja, hogy erősödünk, és több lábon állunk. Másfelől, versenyhelyzetet is teremt, ami megint csak a fejlődést szolgálja.
    Nem kell minden mögött hatalomátvételi kísérletet sejteni 🙂

    • Engem sehol nem zavarnak az altok, sőt kifejezetten örülök is annak, hogy léteznek, hiszen aktívan használom is őket, mind akár vásárlásra, mind akár befektetésre. Meg persze főleg arra, hogy megfelelő pillanatban Bitcoinra váltsam őket. 🙂

      Van jónéhány olyan alt, ami elvileg nem csak, hogy a Bitcoin fejére nőhet, de akár be is tudja azt előzni. Persze, hogy ez valóban megtörténik-e valaha, azzal kapcsolatban vannak kétségeim.

  7. Sok sikert az ICO-hoz! Izgalmas utazás vár ránk idén az ico-kripto-(lufi?)léggömben, tehát kíváncsian fogjuk várni tőled első kézből a kompetens háttérinfókat, elemzéseket, roadmap-et, hogyan is kell egy újító ötletből terméket, működőképes alkalmazást építeni, ICO-val együtt sikerre vinni.

    Külön megérne egy misét (posztot), hogy milyen módszertanok, szempontok léteznek (check-list), amelyek segítségével az objektivitás talaján értékelhető egy adott ICO vagy tokenben rejlő perspektíva. Az előrevetített gyakorlati használati értékén túl, a legfontosabb szempontok között van a humán szürkeállomány, a token mögött álló szakember gárda hitelessége, elkötelezettsége, szakmai múltja, ami a létrehozás alatt álló “szellemi termék”, innováció erejére utalhat. A hazai (érintettségű) projektek közül ezen az alapon ígéretesnek látszik például az ENVIENTA vagy az Etheal.

    Ikon: ez mintha két lakat lenne, egy zárt és egy nyitott. Gugli nem sokat segít..: “Voltmeter symbol” – hmm. Mindenesetre, ha eljön az idő, szavazunk majd a coin-jainkkal. Hajrá! 🙂

  8. LTC vélemény? Köszi

    • Szia Szilvia. Mi itt nagyon sokan szeretjük az LTC-t. Egy ősöreg crypto, ami teljes egészében a Bitcoin kódbázisára épül és gyakorlatilag egyfajta “tesztnet”-ként funkcionál. Nagyon sok fejlesztés előbb kerül be az LTC-be, majd csak később a BTC-be. Ennek megfelelően alap esetben azok kedvelik, akik kedvelik a BTC-t is. Röviden ennyi véleményet tudnék róla mondani.

      Ha kérdéseddel esetleg arra céloztál volna, hogy mégis miért lőtt ki az LTC nagyon belül majd 20%-ot, arra leginkább azt a választ tudnám adni, hogy: ilyen ez a crypto szakma.

      • Csak a véleményedre voltam kiváncsi mert túl nagy volt a csend körülötte..(ami nem is mindig baj) de véleményem szerint igen alulértékelt jelenleg…….a kitörés már varható volt… Köszönöm válaszod és további jó munkálkodást itt a blogon:)

        • En is napok ota figyeltem, hogy ha minden mas emelkedik, ö miert oldalaz, tegnapelött este vettem belöle, tegnap reggel mar a +20%-ra keltem 😉

  9. Ethereum és a nép

  10. Csodálatos az a ZEC rally, ami az elmúlt pár napban kialakult. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *