Kilenc év…

2009-ben, pontosan ezen a napon készült el a Bitcoin első blockja, a genezis block. Vagyis ha egészen akkurátus akarok lenni, akkor ezen napon számolta ki Satoshi Nakamoto a genezis block hashét, ami azóta is bele van hardkódolva az összes Bitcoin node forráskódjába. A coinbase param azóta is tartalmazza a kultikus mondatot: “Chancellor on brink of second bailout for banks.”, azaz:

“A kancellár a második bankmentő csomag elfogadásának peremén”

A mára kultikussá vált esemény hátterében az a piaci félelem állt, mely szerint a 2007-2008-as pénzügyi krízis továbbgyűrűzése miatt újabb bankmentésekre lesz szükség. Eme nemes gondolatot a ‘The Times’ angol lapjában megjelent azonos című vezércikk inspirálta. Hogy ekkor egyébként még mennyire nem volt kész a node kód, azt igen jól jelzi, hogy a genezis blokkot követő első block elkészültére további öt és fél napot kellett várni.

Érdekesség, hogy az első 9 block rewardjához (összesen 450 bitcoin) soha nem nyúlt hozzá Nakamoto. Viszont a későbbi block rewardokat már közös címekre lapátolgatta össze. Több teória is létezik arra, hogy miért pont az első kilenc block kapott ilyen kiemelt figyelmet, kezdve onnan, hogy az azokhoz szükséges privát kulcsot elveszítette vagy olyan módon generált, ami később nem bizonyult kompatibilisnek a tényleges implementációval, egészen odáig, hogy valamiféle kultikus jelentősége lehet a 9-es számnak, ami a tízes számrendszer utolsó egy helyiértéken ábrázolható számjegye. Bármi is volt ennek az oka, az biztos, hogy idén eme számba nagyon sok mindent bele fognak magyarázni, hiszen immáron 9 éves lett a Bitcoin.

Egyébként a genezis blokk, pontosabban a genezis reward address a mai napig “közkedvelt” zarándokhelye a Bitcoin rajongóknak. Az elmúlt 9 évben összesen 1150 alkalommal utaltak erre a címre valamekkora összeget. A coinbase reward (50 BTC) mellett további 16.74 Bitcoin landolt a 1149 tranzakció eredményeként a címen. Legutóbb alig 2 napja (január 1) küldött rá valaki 0.00506755 bitcoint (kb ugyanekkora mennyiségű mining fee társaságában). A névtelen adományozó éjfél után másfél órával döntött úgy, hogy az újév első tranzakcióját a genezis reward addressre küldi. Ha bárkiben is felmerül a kérdés, hogy miért küld bárki is pénzt egy – feltehetően – örökre befagyott számlára, akkor annak javaslom, hogy nézzen szét bármelyik nagyobb műemlék szökőkút körül és nézze meg, hogy mi is csillog annak az alján. Ez egyfajta tisztelgés Satoshi és munkájának emléke előtt. Ezen logikus teóriát támasztja alá, hogy számos esetben olyan fontosabb dátumok körül kerül pénz erre az addressre, mint az újév, karácsony este vagy éppen a Bitcoin whitepaper kiadásának időpontja

Apró pikért megjegyzés: érdemes lehet megnézni a Bitcoin hardfork láncokon is ezt a bizonyos address-t (1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa). Valamilyen szinten biztosan reprezentálja az adott hardfork köré gyűlő közösség tisztelettel adózását Satoshi munkássága előtt az a tény, hogy mennyi érme csobban a genezis block reward szökőkútjába. A Bitcoin Cash, mely magát az egy és igaz Satoshi True Visionnek tituláló és a Bitcoin nevére és babérjaira törő hardfork… szóval a BCH láncon annak leforkolása óta mindösszesen öt alkalommal érezte úgy a közösség egy-egy lelkes ‘vizioniszta’, hogy illene ilyen módon kifejeznie a tiszteletét. Mindezen idő alatt a mérhetetlen tranzakciós díjakkal és lassulással küzdő eredeti Bitcoin láncon 56 alkalommal találkoztak szombaton ötkor Zsanettel a szökőkútnál.

Persze nehéz megmondani, hogy kinek mi a valódi oka arra, hogy egy halott címre küldjön pénzt. Ahogy mindennel, így ezzel kapcsolatban is számtalan mítosz kering. Kezdve a blockchain spammerek által random címekre küldött kis mennyiségű bitcoinoktól, egészen az ezen tevékenységet reklámként felhasználó cégekig. Mindenesetre én a magam részéről ezt apró gesztusként fogom fel.

Az új év első pontjával ezúton köszöntenék mindenkit és adózom tisztelettel a Genezis blokk és Satoshi munkássága előtt. Kilenc éve alatt ebből a kézzel összehackelt genezis blokkból a világ egyik legjobban és legstabilabban működő pénzügyi rendszere lett, ami bár mára nagyon komoly technikai problémákkal küzd és amúgy is szétszakítják a belső harcok, de mindezektől függetlenül stabilan mutatja a fényt és a kiutat mindazoknak, akik alternatívát keresnek vagy éppen alkotni akarnak. Boldog szülinapot Bitcoin!

Bookmark the permalink.

13 Comments

 1. Wow, mindig újabb mélységekbe engedsz bepillantást 🙂

 2. Jók ezek az ismeretterjesztő anyagok, egyfajta kultúrális légkört ad a témának.

  Off: neo, zcl, ripple, lbc elég jól mentek mostanság.

  Off2: vajon a nicehash tényleg fizeti majd az elmaradását, ahogy az oldalukon írják?

  Off3: tud valaki egy jó, de megfizethető könyvelőt/adószakértőt?

 3. Kedves Csaba, elnézést kérek a zavarás miatt. Olvasom a blogodat és nagyon tetszik! Szeretnék kérdezni egyet-kettőt lszi válaszolj majd rá ha van lehetőséged. Rendelkezésemre áll egy gép, amiben van 4db 1080Ti kártya és mondhatni nem számít a villany számla sem. ETH minert össze is raktam rajta viszonylag hamar és egy poolban tervezem futtatni. Azt olvastam így érdemes. Ezt meg tudod erősíteni? A második kérdésem az lenne hogy a fent említett konfiggal ETH-t vagy ZCash-t érdemes bányásznom a mai difficulity szerint? Illetve egy utolsó, hogy a Zcash-ről nem nagyon találtam olyat, hogy poolban bányásszák. Ez azért van mert azt nem úgy szokás? Köszönöm szépen a válaszodat!

  • Picit megkopottak az emlékeim ennek kapcsán, de majd max a többiek korrigálnak: Én ugy tudom, hogy a 1080Ti-re (pontosabban annak a DDR5x memóriájára) továbbra sincs optimalizált Ethereum miner. Szóval ha ez még mindig így van, akkor javaslom, hogy inkább a ZCash-ben gondolkozz. Egyébként meg minden ilyesmihez használd a whattomine.com oldalt. Az segít kiválasztani, hogy mit érdemes éppen a leginkább bányászni. Mondom ezt úgy, hogy amióta összeraktam az első GPU rigemet még tavaly tavasszal azóta ZEC-et bányászok 🙂

  • Én ezt a poolt használom Zcash bányászatra. Korrekt, semmi gond vele.
   https://zcash.flypool.org

   • Én is valahogy mindig visszatérek a ZCash-re. Pedig folyamatosan nézem a WTM-t, és nyitott vagyok az éppen aktuális legjobban hozó coinokra. De már sokszor lusta vagyok utánajárni, és állítgatni a különböző minereket. Eddig volt már Ether, +Decred, +Pascal Coin(de ez valamiért nem jött össze), Monero, Monacoin, Verge, Nicehash stb…de a legstabilabbnak a ZCash bizonyult (EWBF Cuda miner-el), a többi alatt rendszeresen lefagyott a rig (6x 1070). A Monacoin mining (CCminer) meg egy igazi szemét, mert miután lefagy a fogyasztás attól még ugyanannyi, mikor megy rendesen. Ami igazán kellemetlen mikor kb 8 óráig megy feleslegesen. 😀
    Egyszóval nálam is Zcash + Flypool kombó megy. Egy +1080Ti-vel megvan kb a 3.2 – 3.5 kH/s.

    • A Nicehash-re meg nem merek visszaállni azok után ami történt. Hiába kerültek vissza szép helyekre a whattomine-on.
     @Juke: Én is kíváncsi leszek, hogy kifizetik-e az elmaradásokat. Bár nekem csak 50$ ragadt be.

     • A Nanopool-ban tudsz ETH-t és ZCash-t is bányászni, elég alacsony payout limitekkel. A konfiguráláshoz van tool az oldalon, ami legenerálja a szükséges cfg-t is.

 4. Off téma: – van valamilyen összefüggés hogy jelenlegi emelkedő trend a nem bányászható coinoknak kedvez?

 5. Egy kis történelem sosem árt. Jó olvasni hasonló jellegú írásokat is.

  Ezt is érdemes elolvasni:
  https://variance.hu/2017/05/08/zcash-zec-praktikus-tanacsok-banyaszathoz/

 6. A genesis block rewardjat rendszer szinten nem lehet elkolteni, de ha megvan a privkey az addresshez, akkor a tobbit igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *