Hybrid + Napelem: Tapasztalatok 4 év után

A blog minden bizonnyal egyik leginkább keresett bejegyzése a mai napig a hasonló címmel megjelent írásom ami 10 hónap fényében mutatta be a korábbi saját beruházásból megvalósított fűtés korszerűsítést, mely során a fűtést un. hybrid gázkazán és levegős hőszívattyús rendszerrel oldottam meg, amihez az áramot napelemmel termelem. A konstrukció részleteit az eredeti cikkben fejtettem ki.

COINMIXED BITCOIN VÁLTÁS!

A cikkben az első 10 hónapos eredmények alapján azt prognosztizáltam, hogy a korábbi fűtési rendszerhez képest évi 669ezer forintos megtakarítást tudok elérni, amivel alig 4,5 év alatt pozitívba fog tudni fordulni a beruházás. Most, hogy lassan véget és a negyedik fűtési szezon is (bár ennek némileg ellent mond az időjárás) itt az ideje, hogy visszamérésre kerüljön a prognózis.

Mindjárt az elején le is leplezném, hogy mi lett az eredmény: sajnos egyelőre még nem történt meg a teljes megtérülés, de ennek két igen fontos oka:

 • Ahogy az eredeti cikkben is írtam: “A megtérülést nyilván valamennyivel rontani fogja az esetleges meghibásodásoknál a garanciális időszakon kívüli javítások költségei, stb.” – Nos ilyenből volt bőven. Volt szerencsém beújítani egy villámcsapást, ami sorban kivégezte a hőszivattyú néhány fontos alkatrészét aminek kb a 80%-át volt hajlandó kifizetni a biztosító (ezúton is csak bíztatni tudok mindenkit, hogy aki egy olajkályhánál komolyabb technológiát használ a fűtéshez, az ne fukarkodjon a lakásbiztosítással…) A számla persze így is majd száz ezer forintra rúgott.

 • A tavalyi fűtési szezonra sikerült annyira kiismernem a hybrid paraméterezését, hogy végre azzal a hatásfokkal működött, amit elvártam tőle. Ennek megfelelően az tavalyi-idei fűtési szezonban már végre azt a megtakarítást hozta amit elvártam tőle, de ehhez sajnos ennyi időnek kellett eltelnie. A kiépítő kollégák szaktudása nem igazán terjedt ki a finomhangolásra, így kénytelen voltam én összeszedni a szükséges szaktudást.

Szóval ezen buktatás fényében, most úgy néz ki, hogy a megtérülési mutató valahol 6 és 6,5 év között várható függően attól, hogy lesz-e még bármilyen egyéb probléma amit saját zsebből kell finanszíroznom.

[commercial_break]

Egy fontos apróság amit itt megjegyeznék: Az összes leírás szerint a hibrid hőszivattyús-gázkazános megoldásnál +6/+7 C körül javasolják az átállást a hőszivattyú és a gázfűtés között. Nos ez hatásfok szempontjából lehet optimális H-s tarifa vagy normál tarfia esetén, azonban ha valaki magának termeli meg az áramot, akkor ez durván nem optimális. Azzal, hogy az átkapcsolási küszöbértéket átraktam +6 fokról -2 fokra azt értem el, hogy egy nagyjából ugyanolyan téli időszakban átlag 600 kWh helyett 850 kWh-ra növekedett a hőszivattyú áramfelvétele, cserében viszont 1500 köbméterről 850-re csökkent az egész téli szezon gáz idénye. A kettő közötti különbség igencsak számottevő.

INLOCK - ezúttal legyél Te a Bank!
Bookmark the permalink.

8 Comments

 1. n betűkkel meggyűlik a bajod rndesen, hol odateszed ahova nem kell, ahova meg kéne oda nem. Amugy jó cikk(ek) megtudtam amit akartam.

  • Köszi a visszajelzést 🙂 Örülök, ha hasznosnak találod.

   • Szia!
    Pont egy ilyen döntés előtt állok és nagyon örültem a cikkednek! Köszönöm!
    Finomhangolás alatt mit értesz még, nagyon érdekelne, hogy milyen paraméterek beállításával sikerült a várt hatásfokot elérned?
    Üdv!

    • Cop görbét lehet finomhangolni a konkrét eszközben. Be lehet állítani a gáz és a villany árát, ami ugye a napelem miatt releváns. Emellett az olyan fix tényezőket érdemes állítani mint pl, hogy mi legyen a legalacsonyabb hőfok aminél még bekapcsolja a hőszivattyút. Ez alap esetben (gyári beállításon) +7Cfok, én ezt levittem -2-ig, ezen értem el azt a hatásfokot amit a cikkben is említettem.

  • ..rndesen?
   Jó kritika 🙂

 2. Szia!

  Hasonló megoldásban gondolkozom, mint az álatalad használt hibrid rendszer.

  Ariston Hibrid Evo premium 35-8 és 3,7 KW-os napelem rendszer. A kérdésem az lenne, hogy mekkora a házatok, amit a rendszeretek kiszolgál? A miénk 180m2 földszint+120 m2 tetőtér. (most kerül rá 15 cm garfitos szigetelés és új 0,6-os K értékű ablakok.

  tapasztalatod alapján megfelelően tud majd működni a rendszer?

 3. Szia Variance!

  Köszi az infót, pont hasonló rendszerben gondolkodunk mi is. A hőszívattyús kültéri egységre általában 62dB értéket ír a gyártó, mi a tapasztalatod, nem e túl hangos?

  A hálózati melegvíz tároló kapacitás , rendelkezésre állás szempontjából tudja amit vártok tőle?

  A ház méretére én is kíváncsi lennék, mert mi egy 100 m2 es 1 szintes házat Ariston Class premium 24 KW-al 800m3 el kifütünk.( 21C-al)

  • Az aktívan fűtött alapterület kb 200nm körül van. Immáron 7 éves a rendszer és nem túl sok bajom volt vele. 2-3 évente persze bedöglik egy-egy keringtőszivattyú vagy áramlásérzékelő, de általánosságban nagyon bevállt a rendszer. A melegvíz tároló kapcsán nem gondolom, hogy feltétlenül jó döntést hoztunk, valószínűleg célszerű lett volna teljesen kihagyni a képletből és simán használni az átfolyó vízmelegítést akár napkollektorral kiegészítve. A hőszivattyú kapcsán egyáltalán nincs panasz a hangjára. A házon belül egyáltalán nem lehet hallani, de kívül sem veszélyes.

Szólj hozzá: