Trendforduló, készülhetünk az #altsareback hashtagre?

Most, mikor már az én igen konzervatív és jellemzően pesszimista (vagy inkább realista) Twitter feedem is zöldben tündököl és a legnagyobb medveidomárok is már bikákat hajtanak; időszerű körbenézni a releváns (-nak  hitt) számok tükrében is.

Számtalan alkalommal hivatkoztam már a Bitcoin NVT mutatóra, ami a mai napig nagy barátom. A mutató április 5-én érte el a csúcspontját, ahol is lefelé irányt vett. Ezzel megtörve a tavaly decemberben indult folyamatosan emelkedő trendet, ami már önmagában is biztató jel.

Két dolog idézheti elő, hogy az NVT érték (Network Value to Transaction Ratio) valóban tovább csökkenjen:

  • Vagy az szükséges, hogy az árfolyam jelentősen csökkenjen a jelenlegi traffic mellett –> Ami egy jelentősebb árfolyamcsökkenést… akarom mondani reálisabb árfolyamot jelent
  • Vagy pedig az szükség, hogy drasztikusan emelkedjen a blockchainen továbbított tranzakciók értéke. –> Ez esetben, akár egy jelentősebb árfolyamnövekedés is esélyes lehet.

Esetleg, ugye ezen kettő valamilyen szintű kombinációja…

Bár nem feltétlenül gondolom, hogy szoros összefüggést kell keresni a Bitcoin NVT ratio és a prompt kriptotőzsdei kereskedés között, de kétségtelenül érdekes párhuzam fedezhető fel a tőzsdei short pozíciók alakulása és az NVT ratio között:

Április 12-én napon belül tűnt el a short pozíciók majd fele, ami azóta is csökkenő pályán van. Ez a tény már önmagában is azt eredményezte, hogy a legtöbb medveidomár trendfordulót kiáltott két hete. A hangulat ezen idő alatt a 7000 US$ tartományból egészen 10k-ig pumpálta az árfolyamot, ahol viszont komolyabb korrekció következett be, ami rövid távon újra a 8500-as tartományba vitte le az árfolyamot. Ez  pedig jelenleg, egy ék alakzatban pattog:

Az ék csúcsa május 3-ra esik, így várhatóan az elkövetkező héten kiderül, hogy innen merre megyünk tovább. Részemről továbbra is tartom a korábbi állításom. A bull vagy 3k-nál, vagy 12k-nál kezdődik… függően attól, hogy melyiket éri el előbb.

Hogy valójában merre megyünk tovább az persze egy igen jó kérdés. Azonban nehéz eltekinteni attól a tényezőtől, hogy március vége óta folyamatosan csökken a kereskedelmi volumen a legtöbb tőzsdén, mindez úgy csökken, hogy közben az árfolyam a fentebb már említett módon rakétázik. Ezen fura divergencia mögött meghúzódó okok kapcsán nehéz figyelmen kívül hagyni a következő tényt:

Március 20-án 300 millió frissen nyomtatott Tether (USDT) került a piacra, melyek hatása egyelőre nem tisztázott. Amennyiben a tether a BTC piacra került beöntésre, az megmagyarázza az elmúlt hetek hurráoptimizmusát… ezzel együtt előrevetíti az elkövetkező hetek valóságrealizálásának elkerülhetetlen jövőképét. Már persze, ha nem pörög fel újra a tether nyomdagép.

Hogy konkrétumokat is írjak, ennek kapcsán: a legyártott 300k tetherből 70k került azonnal piacra (március 22), a többi egészen április 25-ig pihent a célszámán, azonban e-hét szerdán újabb 130 millió US$-nyi tether kerül két részben mozgósításra (50+80k-s darabokban). Érdekesség, hogy mindkét dátumon (március 22 és április 25) méretes zuhanás következett be. Hogy a tethert ennek előidézéséhez, avagy a hatást gyengítéséhez kellett: nos ez egyelőre tisztázatlan.

Összegzésképpen: a Bitcoin háza táján a helyzet bár kétségtelenül biztató, hiszen több releváns mutató is jó irányba tart, mindettől függetlenül erősen kétséges számomra, hogy időszerű-e már a hurráoptimizmus. Egyelőre inkább érzem a #hopium hatást, mint a valódi #fomo-t…

Persze, elemezni csak technikai oldalról közel sem a teljes kép. Összeszedtem néhány fontosabb dolgot, ami szintén befolyásolhatja a közeljövőt:

  • Az “MtGox wallet” watcherek a héten újra felpörögtek és jelezték, hogy Mr. Kobayashi újabb 16k Bitcoint és Bitcoin Casht mozgatott meg. Rögtön ez után le is közölte, hogy természetesen konzultált több szakértővel is a coinok eladása kapcsán és biztosan nem exchangen fogja őket eladni ezáltal nem várható, hogy ez jelentősen befolyásolná a piaci árat. Ez persze erősen függ attól is, hogy ki lesz az OTC partner és a partner mekkora árréssel vásárol…
  • A NASDAQ CEO-ja bejelentette, hogy a népszerű techtőzsde nyitott a kriptopénzek kereskedésére és várhatóan lehetővé teszik, hogy nyílt tőzsdei platformukon keresztül is el lehessen érni a kriptopénzeket. Azóta már láttam utalást arra, hogy a Bitcoin kapcsán előkerült egy 2018 októberi céldátum is erre.
  • A Binance egyébként egyre szimpatikusabb CEOjának (a bermudagatyás storyja igen epicre sikerült…) pénzügyi jelentése szerinte a tavalyi év nyarán indult exchange platformjának profitja potom 200 millió US$ volt, amivel úgy egyébként leelőzte többek között a Deutsche Bankot is…
  • Az elmúlt egy hétben a CME Group riportja szerint 60%-ot emelkedett a Bitcoin futuresök iránti kereslet, amivel egyébként ATH-t is értek el.

Érdekes módon más a helyzet viszont több altnál is. Számos kisebb kapitalizációjú alt is all-time-high körül mozog. Márhogy BTC-hez képest. Az EOS network launch az egekbe repítette az Ethereum babérjaira törő okospénzt. Szerencsére továbbra is kitartok a tavaly augusztusban tett statementekhez:

Ezeken kívül továbbra is long-term hodl-olom az EOS, Golemet és SONM-ot.

Szintén szépen visszaszerezte a buktájának nagy részét az OmiseGo is, de sokunknak a legnagyobb meglepetést Petyatrader nagy kedvence: a zencash okozta, ami konkrétan megütötte BTC-hez képest az ATH-t a héten. Szintén jó úton tart efelé a VeChain és a Stellar is. Továbbá aki eddig kitartott a NEO mellett (vagy éppen mostanában szállt be), az szintén jó kilátások elébe néz. Ma kitört a NEO is a 4 hónapos downtrendből… Ígéretes időszaknak nézünk elébe.

Bookmark the permalink.

6 Comments

  1. Szia!

    Egy ideje már követem a blogodat, de eddig csak olvastam. Most két dolog jutott eszembe:
    – Írtad, hogy a tőzsdei volumen március vége óta csökken. Ezt hol látod? Én coinmarketcap-en teljesen mást látok. A 24 órás volumen márciusban, és annak a végén szinte sosem érte el a 20 Mrd USD-t (voltak periódusok amikor 10 alatt volt), az utóbbi napokban pedig volt, hogy karcolta a 40-et, és a 30 körüli tartományban van. A 3 hónapos ábrán teljesen jól látszik, hogy Február-Március-Április eléggé U alakú. Vagy a volumen alatt a BTC/egyéb cryptoban trade-elt volument érted? Szerintem még úgy is inkább fentebb vagyunk, mint akkor voltunk, habár ez utóbbi esetben nem olyan tiszta a kép. Szerintem a volumennel, főleg ha a tavaly Novemberhez, Decemberhez hasonlítom semmi baj nincsen, és a crypto piac még így is nagyon túltrade-elt, ha mondjuk a részvénypiachoz hasonlítom.
    – Az NVT ratio. Szerintem ami kicsit árnyalja ott a képet, az az, hogy pár hónappal ezelőtt, és főleg az utóbbi év végén nagyon sok tranzakció nem valós tranzakció volt, hanem artbirage lehetőségeket használtak ki rengetegen exchange-k között. Én is nem egyszer láttam, hogy amikor valami moonolt, vagy éppen pánik volt, akkor akár 5-10%-os spread-ek is kialakultak exchange-k között és crypto párokban (volt, hogy LTC/BTC GDAX/Bitfinex között 10%-os spread volt órákon keresztül). Ezek a spread-ek az utóbbi hónapokban drasztikusan visszaestek, és ha van is valami spread, akkor jóval hamarabb eltűnik. Tehát arra akarok célozni, hogy a novemberi/decemberi periódusban, amikor a crypto igazán berobbant a köztudatba sokan azért csatlakoztak mert látták, hogy a piacok mennyire hatékonytalanok, és ezt ki lehet használni (vagyis olyanok csatlakoztak, akiket a crypto hidegen hagy, de a pénz, amit könnyen lehet ezeken a spreadeken keresni nem). A saját példámból kiindulva, én is akkor jóval több tranzackiót végeztem a blockchain-en, és csak azért, hogy ezeket a spreadeket realizálni tudjam. Lehet, hogy az NVT ratio-t teljesen félreértem, abban az esetben a kommentemnek ez a része teljesen hibás, de ha nem akkor az NVT ratio szerintem egy nagyon biased measure, és az előbb említett okok miatt nem ad tiszta képet arról, hogy a network mennyire van használva. Az elmúlt pár hónapot szerintem már lehet hasonlítgatni, de November/December óta rengeteget fejlődött a piac.

    • Szia.
      24h volumen: Mivel én Bitcoin maximalista vagyok, ezért a kérdéses szakaszban a Bitcoin napi volumenjét tekintettem baselinenak. Tény, hogy össz crypto szinten sokkal jobb a helyzet, ahogy erre a cikk végén utaltam is. Viszont csak Bitcoint nézve az 24h USD volumen csökkenést mutat ha figyelembe veszed az árfolyam növekedés adta korrekciós tényezőt is. Legalábbis én ezt látom ki belőle.
      NVT: Az arbitrage nélkülözhetetlen része a hálózati forgalomnak, hiszen minden tranzakció mögött valós megfizetett fee áll, így az abritrázs mögött is. Ebből a szempontból az NVT-t semmilyen szinten nem rontja az arbitrázs volumen, ugyanúgy fontos része az ökoszisztémának.

  2. Ebbe az NVT-be nem kavar bele a Lightning Network? Azok a tranzakciók kimaradnak belőle, tehát magasabbat mutat a valóságnál a jövőben.

    • Mivel az NVT onchain tranzakció volumenből számítódik, így az offchain (LN, elements egyéb payment channelek) tx-ek valóban torzítják az értéket. Viszont egyelőre nincs arról igazolt adat, hogy akár csak 1%-ot is elérte volna az offchain-ben történő tranzakciók aránya. Ráadásul az iszonyatosan alacsony mining fee miatt nem is hiszem, hogy hogy komoly motiváció lenne az offchainen történő nagy volumenű utalás. Az LN alapvetően mikrotxekre lett kitalálva.

  3. az ETH nem kicsit eshet vissza ha az EOS beváltja azokat?!

  4. Ez nincs meg, de érdekelne, kérhetek egy linket? Köszönöm.

    “CZ bermudagatyás storyja igen epicre sikerült…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *