Vajon a Bitcoin Cash az igazi Bitcoin Cash?

Az elmúlt hónapokban széndákosan hanyagoltam a Bitcoin Cash témát itt a blogon. Tettem ezt leginkább azért, mert igen sok hazai hívője van a BCH-nak, akikkel nap mint nap találkozok és inkább nem akarom piszkálni őket. Azonban az elmúlt napok történéseinek hatására úgy döntöttem, hogy időszerű újra tollat ragadni és kiírni a gondolataimat, hiszen az amúgy jellemzően negatív meglátásaim mellett történt azért néhány pozitív kezdeményezés is a Bitcoin Cash háza táján… még akkor is, ha ezek egy része inkább csak PR fogás, mintsem valós érték.

Az elmúlt hónapokban nagy volt a csend a Bitcoin Cash körül. Lement a várva várt Tokiói BCH konferencia (Satoshi Vision), ami számottevően nem korbácsolta fel a kedélyeket, így a Bitcoin Cash árfolyama tovább oldalazgatott a Bitcoin melletti 0.09-0.1-es sávban. Természetesen azért CSW (Craig -faketoshi- Wright) szórakoztatott sokunkat egy újabb plágiumával (selfish mining irománya), amiről egyébként pont ez Bitcoin Unlimitedes srác (Peter Rizun) rántotta le a leplet. Ezt leszámítva tényleg nem nagyon történt számottevő esemény a nagy medve piaci menetelésben.

A nagy csend után majd egy bő hete beindult újra a marketing gépezet, ami hol máshol kezdődhetett volna, mint a CNBC Fast Money rovatában, ahol is újra BCH vételre biztatták a műsor nézőit. Ezt követően számos fontosabb bejelentés is következett. Előbb a memo.cash nevű projekt kapott nagyobb lendületet, ami egyfajta decentralizált twitterként funkcionál:  Attól decentralizált, hogy minden egyes bejegyzés, komment vagy like egy-egy onchain tranzakció formájában jelenik meg. Tehát a közösségi funkciók a blokkláncon történnek meg. A memo.cash és hasonló szolgáltatások elterjedésének érdekében számos protokolláris változás történt és fog is történni, ezek célja a blokklánc tároló funkciójának bővítése.

A memo.cash bejelentését követően az AntPool egy újabb érdekességgel rukkolt elő. Egyrészt bejelentve a memo.cash-t és az ahhoz kapcsolódó blockchain változásokat majd jelezték, hogy innentől az Antpool a kibányászott blokkok egy részét (a fee 12%-át) burnölni kezdi. A coinok elégetése lényegében annyit jelent, hogy a reward egy része egy olyan címre kerül továbbításra, amihez senki nem fér hozzá. A coinok égetése alapvetően pozitívan hathat egy erre tervezett coin ökoszisztéma esetén, hiszen a megsemmisített coinok összességében csökkentik a total supply-t és ezáltal értékelik fel a megmaradt coinok értékét.

A pozitív eseményekre pontosan úgy reagált a befektetők, ahogy az várható volt: szépen beindult a #FOMO és az egész piacot túlszárnyalva alig egy hét alatt duplázott a Bitcoin Cash árfolyama.

Ennyit számít egy jó alkalmazás (kvázi decentralizált twitter) és egy az érme-ökoszisztémára pozitívan ható bejelentés (coin burn).

Persze a dolgok mélyére ásva azért kihullik néhány csontváz a szekrényből… Az AntPool látványos bejelentése kapcsán igen hamar kiderülhet egy minimális fejszámolás után, hogy bizony ez inkább csak egy PR fogás mintsem valós beavatkozás az ökoszisztémába. Az elégetett coin mennyiség napi piaci értéke alig éri el a 12-15 US$ értéket. Ez valójában vajmi kevésbé fogja drasztikusan érinteni a token supply-t.

Az árfolyamra szintén pozitívan hatott az elmúlt napokra időzített számos egyéb bejelentés is: BitPay BCH checkout mellett éppen mostanra időzítette a Genesis Mining is a natív BCH bányászati lehetőség bevezetését a meglévő SHA256d eszközein. Napon kérdése és kiderül, hogy van-e még tartalék a marketing lufiban, ami tovább hajthatja a Bitcoin Cash árfolyamát. Mindezekkel párhuzamosan természetesen tovább erőlteti a Bitcoin.com a saját enyhén kifacsart retorikáját, aminek újabb állomása érkezett meg a napokban a Bitcoin.com saját block explorerére, amit a jövőben immáron nemes egyszerűséggel “Bitcoin (BCH) Explorer”-nek neveznek. Hosszan elmélkedhetnék még a téma kapcsán, de mivel ezeket a dolgokat képtelen vagyok pártatlanul megítélni, ezért inkább itt zárom is ezt a postot 🙂

Bookmark the permalink.

13 Comments

 1. Elvtelen spekulanskent at is alltam a btcrol a cash banyaszatara a genesis mininban. No jo, a btcn ellszallt difficulty se marasztalt.

  • Nem igazán értem mi értelme átállni BCH-ra. Ugyan az a matek egy hónapra levetítve… Homályosíts fel please.

   • 2 kattintás átállni. 🙂 difficulty a tizede, az ár meg meglódult. Sajnos a btc-ben ma már nagyon keveset hoz a bányászat. Az én kontraktom márciusban indult, mára csak a felét hozza. kevesebb mint 2 hónap alatt. (mert őrült ütemben nő a nehézség és nem látni a változást). venni meg hónapok óta nem lehet hozzá még bányászati erőt, vagy mi ennek a magyar elnevezése.

    • Ezért átverések ezek a kontraktok..

     • Nincs ebben semmi átverés. Elképesztő ütemben növekednek a bányászcégek által üzembe állított gépek, a nagy dump ellenére is. Erre eddig nem volt példa. Ám még így is jó lenne, ha az árfolyam is tartaná a lépést.

      Ugyan így szív, aki otthon farmol, sőt azok jobban. Én úgy tekintek rá, mint egy lábra a több közül. Most inkább megvenni érdemes coinokat mint ilyen felhős mókába beszállni.

 2. CryptoPresence

  Továbbra is nyugodtan megírhatnád az őszinte véleményedet a BCH-ról. Gusztustalan, elvtelen csapat. A filozófia, szatosi öröksége, stb az egy dolog, de ahogy viselkednek, ahogy támadják a Bitcoint, az annyira visszataszító és megdöbbentő, amit semelyik más coinnál nem lehet látni.

 3. Hova várjátok BCH-t? Forkig megy majd felfelé? Hogyan viselkednek általában fork előtt a kriptók? Bár ha jól sejtem ez egy egyik ága elhalós fork lesz. Amúgy igen, elég béna dumákat nyomnak, elvtelenek is, de lehet épp ezért maradnak fenn. Miért nem 128 mega?

  • CryptoPresence

   Azt tippelem, hogy velünk fog maradni. Úgy, ahogy nagyon sok más coin is.
   Tulajdonképpen semmi bajom nem lenne a BCH-val, ha a csapat nem ilyen etikátlanul viselkedne.
   Igény van rá, átmenetileg rugalmasabb, mint a Bitcoin. De amikor majd úgy “istenigazából” elkezdi használni az emberiség a kriptót, akkor fog kiderülni, hogy melyik projekt mennyit ér.

 4. Mégis mi szükség a blokkméret növelésére?
  Annyira le lenne terhelve a hálózata?
  Egyáltalán miért nem alapban így oldották meg az első forknál?

 5. Én úgy tenném fel a kérdést, hogy a Litecoin az igazi Bitcoin Cash? 😛

  http://flappening.watch/

 6. Tökéletesen illeszkedik ide Giacomo Zucco Twitter bejegyzése, amit a tőlünk telhető legjobb módon próbáltuk meg lefordítani magyar nyelvre: http://blockchainbridge.blog.hu/2018/05/03/a_bitcoin_jovoje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *