Csupa jó hír így vasárnapra (NEO, BTC, LTC, ADX, MCO és LISK kapcsán)

Mai témák: NEO roadmap és újdonságok, BTC-BCH bányász csiki-csuki, rocketjumpoló kicsi altok (ADX, MCO, LISK).

Kezdem is a lelkületemhez legközelebb álló NEO-val… francokat: BTC-BCH csiki-csukival:

Hajnali 4:30 körül megtörént a difficulty adjustment a Bitcoin Cash láncon: 291G-ig ugrott a nehézségi szint. Mondjuk ez sokkal kevesebb mint amit én számoltam, de mentségemre szolgáljon, hogy nem nagyon tudok számolni. Az előző ciklusból már tudhatjuk, hogy erről a difficulyról kerek 30 óra alatt tudják leimádkozni a nehézségi szinten 89G-re. Bár ez valószínűleg ide már nem lesz elég köszönhetően a folyamatos BCH árfolyam gyengülésnek.

Ha leviszik további 1-2 ciklussal 60G körülre, akkor újra mehetnek át a bányászok kaszálni. Apró kitérőként megemlítem, hogy amennyiben tényleg leviszik 60G alá, akkor újra profitábilissá válnak a régi S1 és S3 antminerek is. (Ennek majd még pontosabban utána fogok számolni, de saccra kijön). Szóval én is lelkesen előkapartam a sufiból a két jó öreg S1-es bányászhangyámat ami anno rajtam ragadt a BTC farmból. Ma életet lehellek beléjük. Aki hasonlóképpen akar tenni, annak érdemes ezt megcsinálni még ma, mivel a legjobban közvetlenül a difficulty adjustment után lehet haszálni ezekkel a masinákkal amíg még nem ugranak át a nagy poolok (ez kb 3-4 órás időablak a EDA diff drop után). Holnap beszámolok ezzel kapcsolatos tapaszatalaimról. (ha lesznek…)

Na de nézzük a BTC láncot: A csiki-csuki ( == bányászok DARI szerinti profitábilisebb láncra ugrálása) egyelőre nem nagyon regette meg a BTC-t.  Perpillanat hatalmas tempóval darálják le a bányászok a mempool hátralékot. Alig 12 óra alatt ledarálták a mempoolban felgyűlt unconfirmed tx-ek több mint 60%-át, bár ehhez kellett egy tegnap délutáni iszonyatosan mákos időszak is, amikor több poolnál is egyszerre ütött be a hashing luck. Ami a jó hír: a jelenlegi tempóban haladva a mempoolból az összes 10sat/B feletti tétel ki fog ürülni az újabb miner láncváltásig, ami a rossz hír, hogy még így is fog maradni baromi nagy hátralék a 0-5 sat/B közötti tartományban. Ezek szokás szerint tele vannak pakolva óriás tranzakciókkal (olyan tranzakciók amikben néhány satoshit küldenek több ezer inputról vagy outputra). Ugye ezekre a tx-ekre mondja a /r/bitcoin oldal, hogy ezek a “bigger blockosok által spammelt zsaroló tételek”, velük szemben a /r/btc oldal pedig azt, hogy ez aljas rágalom és nincs itt semmi látnivaló és miért nincs már aktiválva a 2x… Én meg ugye inkább kussolok a saját ezirányú véleményem kapcsán, mielőtt újra vasvillára leszek tűzve.

Az árfolyam egyébként gyanúsan jól érzi magában a felfelé tartó csőben. A nálamnál sokkal, de sokkal okosabb elemzők belelátnak a chartba egy 4000 USD-s korrekciót követő  újabb stagnálást, hogy onnan merre tovább, az erősen függ pl a csiki-csuki kimenetelétől és attól, hogy a BTC->altcoin pénzmozgás mennyire fog esetleg egy konkrét altcoin irányába összpontosulni. Ha ez az alt például az LTC, ETH vagy akár a NEO lesz, akkor komoly esélye van annak, hogy a befektetők vérszemet kapnak és elindul egy újabb a májusihoz hasonló alt-bubble felé. Lehet twitteren és facebookon izzítani az #altsareback hashtageket:) Amennyiben kezelődik valamilyen módon a csiki-csuki okozta fluktuáció és egyenletesen telítődnek az altok, akkor elő lehet venni újra a “Ƀ To-Da-Moon” pólókat.

Hogy milyen jövőt jósolok a Bitcoin Cash-nek: Nézd meg az alábbi oktató jellegű videót és megtudod: (érdemes végig nézni, fontos holtpontok vannak benne, amiket nehéz kibírni röhögés nélkül). forrás természetesen a /r/Bitcoin: https://www.youtube.com/watch?v=6_PLnInsh7E&feature=youtu.be

Nyilván ez csak egy hülye BCore poén… Természetesen szárnyalni fog! Ahogy Gombóc Artúr!

Folytassuk a NEO roadmappal:

Érdekes és fontos hírek láttak napvilágot, amire érdemes minden NEO #HODL-ernek figyelnie. Perpillanat a NEO árfolyama több hetes mélyponton hever (kicsivel talán felette éppen…). Ennek a fő oka a profit realizálás és a tény, hogy perpillanat nagy a csend. Azonban mielőtt bárki is elbizonytalanodna had mutassam be, hogy mi minden várható az elkövetkező időszakban a NEO kapcsán:

 • Folyamatosan vezetik be a tőzsdék a NEO-t, a nagyobb kínai, koreai és japán tőzsdék után most egy kisebb Új-Zélandi tőzsde (Cryptopia) vezette be.
 • Egyrészt vadul dolgozik a közösség a Ledger Nano integráción, ami (tekintettel arra, hogy közösségi kezdeményezés), nem kis teljesítmény.

 • Van szeptember 1-re egy lehetséges ICO bejelentés: ALIS ICO. A jelenleg napvilágot látott információk szerint Ethereum-on lesz kibocsátva a token, viszont egyes pletykák szerint NEO-val is be lehet majd szállni. Amíg ezt nem erősítik meg, addig viszont nem biztos, hogy lesz NEO hatása. Ellenben annál nagyobb hatása lehet az ETH-ra, hiszen az ALIS nemes egyszerűséggel ugyanazt akarja megcsinálni mint a STEEM, elleben specifikusan a Japán social mediára. Tehát jutalmazásos tartalom létrehozás. Az után kapod a tokeneket, hogy mennyire írsz, készítesz izgalmas, érdekes témát.  Ez a modell eléggé sikeres már a STEEM-nél is és a Japán régió kifejezetten kedveli a STEEM-et. Ha sikerül felfuttatni a ALIS-t, ami átveszi ugyanezt a szerepet a Japán régióra, az eléggé epic-win lehet.
 • Sokkal direktebb hatása lehet a NEO árára Da Hongfei felszólalása a Pekingi DACA International Blockchain Summit rendezvényen. Ha valami nagy sztorival készül a NEO csapata az év második felére, akkor azzal itt fognak előrukkolni.  A rendezvény szeptember 2-án és 3-án kerül megrendezésre.
 • Szeptember 10-én kerül kilövésre a Red Pulse ICO, ami már bejelentetten NEO-n ad ki tokeneket. A Red Pulse egy dApp, aminek célja a kínai piac elemzése és lehetséges üzleti kapcsolatok felkutatása vállalkozások számára. Kvázi üzleti-tinder  (basszus ezért de fogok kapni…). Szóval aki üzleti-tinderezni akar, vagy lát ebben fantáziát, az tárazzon be erre némi NEO-t. 15 millió dollárt kívánnak bevonni NEO-val. Minden NEO után 1000 RPX (+bonus) token adnak ki. Ebből kijön, hogy nagyjából 375.000 NEO-t fognak behúzni, ami fog némi vákuumot generálni a piacon. A Red Pulse kapcsán fontos megjegyezni, hogy a tanácsadói csapatban ott ül Da Hongfei is, aki személyesen is érdekelt abba, hogy a Red Pulse sikeres legyen, hiszen ez komoly kiugrás lehet a NEO-nak is.
 • Szeptember végére is jut egy fontosabb dátum: szept 27-én kerül megrendezésre az első Londoni NEO fejlesztői találkozó. Mondjuk ettől nagy árfolyam robbanást nem várok, de az ilyen rendezvények komoly táptalaját adják akár a spekulációknak, akár konkrét döntéseknek.

Mindezzel párhuzamosan a NEO közösség is egyre erősödik, egyre több olyan elemző funkció készül, amik hasznos információkat adnak, ilyen pl az alábbi chart is, amit realtime elérhettek ezen a -link--en bármikor:

Az ábrán a top8 NEO exchange holder fontosabb adatait láthatjátok, úgy mint ki/be áramló NEO és tx mennyiségek.

[commercial_break]

Rise of the Altcoins

Kezdem az LTC-vel. Az LTC kapcsán nagyon sok pozitív hír látott napvilágot. Talán a legfontosabb a héten már itt a blogon is bemutatott Atomic-Swap és a Lightning support, mindkettőnek nagy nyertese lehet az LTC. Perpillanat több elemzői körből is olyan információk láttak napvilágot, hogy rövid távon három számjegyű árfolyamot akarnak látni. Ez persze semmire sem garancia, bár tény, hogy ma csinált az LTC egy 20%-os rallit, amit a héten már egyszer megcsinált (akkor csak 18% lett belőle). Ami biztos: Az LTC továbbra is a BTC hedging párja, így az LTC akkor pumpál, ha a BTC stagnál vagy zuhan és persze mindez fordítva is igaz. Ezzel együtt az LTC egy szokatlanul stabil cryptocurrency. Ha tényleg eléri a három számjegyet (amire én perpillanat semmi garanciát nem látok), akkor azt ugyanazon komótos tempóban fogja megtenni, ahogy eddig is működött, azaz: 2 lépést előre 1 lépést hátra. Ma bámulatos tempóban szúrt fel $54-ről kerek $60 dollárig, ahonnan már szépen vissza is korrigált $58-ig. Kb itt meg is fog pihenni tippem szerint egy kis ideig. Június óta – a maga tetves lajár módjában – csak csinált már 100%-ot…

Persze aki napon belül akar komolyabb tételeket elkapni, annak a zavarosban kell halásznia. Jelenleg én a következő portfolióval játszom: LISK, ADX, MCO és OMG. Mind a négyben vastagon profitban állok, ugyhogy most már nem kell folyamatosan a nyomorult bittrexet nézegetnem. Az ADX kivételével a másik három fundamentumra ‘long-term-#hodl’-ként tekintek. Mindhárom esetében komolyabb fejlesztések és marketing kampányok várhatók. Az ADX (ADEx) pedig nemes egyszerűséggel egy atomrobbáns lehet a piacon, ha tényleg végig tudják csinálni. Ezeken kívül továbbra is long-term hodl-olom az EOS, Golemet és SONM-ot.

Amit viszont bánok, hogy lecsúsztam a VERGE (XVG) pumpáról, pedig tegnap este PetyaTrader szólt…

Így a cikk végére érve, ebből akár három post is kijött volna… Na de, ha már ilyen giga post lett, akkor itt van a végére a napi blockchain evangelista jócselekedetem is:

Tweet: Ma megkérdeztem a kedvenc kávézómban: “Mikor lehet már Ƀ-vel fizetni”. A barista válasza: “Ne is mond, bárcsak abban kapnám én is a fizut”

 

Bookmark the permalink.

18 Comments

 1. MCO-ba szerencsére még idejében az ICO első napjaiban sikerült beugrani, jó döntés volt 🙂 A másik, amiból viszont már kétszer ki kellett volna szállni és a dump után újra beugrani az az MNE, mert hosszútávú HODL stratégia azért itt elég bizonytalannak tűnik. Ami érdekes, hogy szeptember elején jön egy ICO, amibe ETH-val és MNE-vel lehet beszállni és első nap 10 MNE-ért fognak annyi ART nevű buznyákot adni, mint 1 ETH-ért, így MNE fronton korrekt kis pump (4-5x) néz ki rövid távon.

  LTC: az atomic swap okán én komolyabb megugrásra számítok, szerintem idén simén kinéz a három számjegy, jövőre meg a 3-400-as tartomány.

 2. Variance.
  A NEO modellje mennyire fenntartható? Hisz akkor is kapunk GAS-t ha nem járulunk hozzá a hálózat üzemeltetéséhez, hisz nem futtatunk se full node-ot, sem egyebet, csak van NEO, amiért GAS jár. Egyáltalán ki üzemelteti és milyen érdeke fűződik az üzemeltetéshez?

  ETH-nál letétbe kell rakni ETH-t, és node-ot futtatni, amiért kapjuk majd az új ETH-kat, ez így még logikus is, de NEO-nál elég egy sima birtoklás.

  Ez nekem tűnik hosszútávon kicsit fenntarthatatlannak, vagy másnak is?

  Várom válaszod. Köszi.

  • A GAS nem függ össze a dBFT modellel.
   A NEO-ban dedikált dBFT (új. bookkeeping) nodeok vannak létrehozva, ezeknek a feladata, hogy új blockokat létrehozzanak. A bookkeeping nodeoknak számos speciális feltételnek kell megfelelniük, pl fix internet hozzáférés, spéci hardver és minimum 1000 GAS. Ez utóbbi érték folyamatosan növekedni fog az idő elteltével. Ez utóbbi elvárás garantálja azt, hogy a bookkeeping nodeok egyben NEO holderek is legyenek, mivel a block képzéssel folyamatosan égetik a saját GAS-ukat. Ennyiből hasonlít a rendszer az ETH-ra.

   Ezen túl viszont nagyon fontos a rendszer “delegated” jelzője. Ennek lényege, hogy egy-egy bookkeeping nodeok a közösség bármikor kizárhat a hálózatból, ha az ellenségesen viselkedik. A NEO tulajdonosoknak jogában áll a szavazatukat leadni egy-egy bookkeeping node részére. Ezzel a gyakorlatban – most – senki nem foglalkozik, de erre van lehetőség. Ha egy bookkeeping node ellenségessé válik (lásd erre nagyon jó példa a BTC-BCH-nál most zajló csiki-csuki), akkor a felhasználók (NEO holderek) megvonhatják tőle a delegációjukat, így a közösség kizárhatja azt. Így a ‘bányászok’, akarom mondani könyvelő nodeok, sosem tudnak valós hatalmas és kontrollt gyakorolni a hálózat felett, az mindig is a valós NEO holderek kezében marad.

   • Én úgy tudom, hogy ez még “nem élő” dolog. Régebbi twitter postot olvasva a CEO-tól Microsoft Azure-n indultak el, illetve ha emlékem nem csal, jelenleg a neo team üzemelteti a node-okat.

    • Amit leírtam az a dBFT lényege. Ezek protokoll szinten le vannak kódolva és a node implementációk tartalmazzák is ezt. Azonban tény, hogy ezeknek a NEO holder oldali implementálása sehogy sem áll. Az általam ismert NEO walletek egyike sem tartalmaz lehetőséget arra, hogy delegáljunk vagy delegálást visszavonjunk, esetleg szavazzunk a hálózatot érintő változások kapcsán. Szóval perpillanat a kontroll teljesen a NEO cégcsoport kezében van, ellenben a joga és technikai lehetősége megvan a közösségnek, hogy beavatkozzon. Már persze attól függően, hogy mi a közösség definíciója és azok NEO aránya 🙂

     • Na így már teljes a kép nekem is, jó kis összefoglaló!

     • Sokan kritizálják egyébként a “nem megfelelő aktivitásért” a NEO projekt fejlesztését, de érdemes figyelemmel követni a DNA projekt github oldalát (https://github.com/DNAProject). (A DNA adja az alapját a NEO-nak)
      Itt szépen csendben egy ‘sleeping giant’ készül…:)

 3. Én azt nem értem, hogy a BTC fanok miért hagyják érvénybe lépni az EDA-et? Ha meglenne a blokkszám, akkor sokáig el lehetne kerülni, hogy a BCH jövedelmezőbb legyen. Túl sok hashratet kéne beáldozni?

  • Ez egy nagyon jó kérdés… Ehhez egy olyan szintű alulról építkező kezdeményezés kellene mint anno a Shaolinfry által szervezett UASF. Szerintem hamarosan eljön ennek is az ideje…

 4. “Az árfolyam egyébként gyanúsan jól érzi magában a felfelé tartó csőben. A nálamnál sokkal, de sokkal okosabb elemzők belelátnak a chartba egy 4000 USD-s korrekciót követő újabb stagnálást”

  A korrekció első fele már le is ment villámgyorsan, de van a cső aljáig még tovább cca -200USD

  https://twitter.com/Menorel/status/902025718137319425

 5. Üdvözlet mindenkinek. Csak röviden szeretném megköszönni e remek blog létezését. Fontos tudnotok, hogy totálisan távol áll tőlem szakmailag ez a világ. Viszont hihetetlenül izgalmasnak találom és nem is tudom, hogy magyar nyelven létezik e még ilyen remek forrás. Nagyon örülök, hogy itt kötöttem ki! Rendelkezem egy kis szabad forrással és Neoba szeretném fektetni. Kraken-re már regisztráltam és a tőkém is ott pihen. Hálás lennék ha röviden segítenétek hogy lenne célszerű ezt a tranzakciót véghezvinni. Előre is köszönöm szépen.

  • Szia. Krakenen sehogy, a Kraken-re nincs bevezve a NEO. Ha NEO-t szeretnél venni, akkor regisztrálj a bittrex.com-ra, majd utald át oda azt a mennyiségű BTC-t vagy ETH-t, amiből NEO-t akarsz venni.

 6. Nagyon jó cikk ismét, ösülök, hogy rátaláltam erre a blogra, mert sok itt a hasznos infó.
  Kalapemelgetés minden poszt után van, azonban most mégis volt egy kis hiányérzetem
  A Monero érzésem szerinte megérdemelt volna pár szót, ha már triplázta az értékét múlt hét óta.

  Köszönet a cikkért

 7. AZ EOS kapcsán átnéztem a purchase agreement-et és az FAQ-t, és az alábbit találtam. Ez valóban azt jelenti, hogy az EOS tokenek lockolva lesznek végleg a distribution period után?
  Are EOS Tokens transferable?
  While block.one will not be involved in any way in the transferability of the EOS Tokens, it is possible that EOS Tokens could be transferred on a peer-to-peer basis or on platforms operated by 3rd parties during the EOS Token distribution period. EOS Tokens will become fixed (non-transferable) on the Ethereum blockchain within 23 hours after the end of the final EOS Token distribution period which will occur on June 1, 2018 at 22:59:59 UTC.
  Köszönöm előre is!

  • Két féle token van/volt/lesz az EOS kapcsán. Van a token sales során kibocsátott, az Ethereum blockláncon létező EOS ERC-20 token, amin keresztül zavarbaejtően nagyon sok pénzt vonz be a fejlesztő cég.
   Ezen tokenek 1/1-ben lesznek beváltva a token sale után az EOS platform tokenekké. Az ERC-20-as tokenek ezt kövtően már semmit nem fognak érni éppen ezért teszik azokat non-transferable-vé.

   Az EOS platform tokeneket mindenki a platform éles indításakor kapja meg a freezelés után amihez egy preparált (eth wallet privát kulcsával aláírt) üzenetet kell elküldeni 2018 júni 1 után. Az EOS platform tokenek már nem Ethereum blockláncon fognak futni, hanem az EOS saját blockláncán. Az EOS minden szempontból az Ethereum vetéjtársa.

   • Görög, Dr. Balázs

    Nagyon koszonom, igy akkor vilagos, es valoban meg nem neztem meg a reszleteket, csak ez felkeltette a figyelmemet. Koszonom meg egyszer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *