Bitcoin ‘Forkológia’ III. – Mi a helyzet az Ethereummal?

Mit tudunk eddig? Cicaharc a soft vs hard fork témában, azaz, agyonverik az árfolyamot és életvesztélyes lehet augusztus 1 után utalni btc-t, mivel nem tudni, hogy melyik blockláncban fog megjelenni az utalás (már persze, ha lesz több). Az élet azonban nem áll meg, senki nem gondolhatja komolyan, hogy az elkövetkező három hónapban ki fognak száradni a cryptocurrency transaction poolok. Kétségtelenül az fog itt nagyot kaszálni, aki most jó lóra tesz, mivel a bitcoin para miatt kiáramló tőke már most elkezdte keresni a helyét.

Hogy mi lesz a – feltehetően – egy nyári sláger? Sokan kapásból rávághatnák, hogy vagy az Ethereum network egyik tokenje vagy egyből maga az Ether. Ennek valószínűségére azonban nem vennék mérget, hiszen az Ethereum is hard fork előtt  áll. Igaz az Ethereum immáron lassan 2 éve áll hard fork előtt, de egyre több jel mutat arra, hogy az új ‘Metropolis’ update már nagyon közel van és valamikor a nyár végén vagy az ősz elején életbe fog lépni. A cryptocurrencyk kapcsán egy dolgot állíthatunk: a hardfork nem egy bizalmi tényező, különösen ha a hardforkhoz komolyabb technikai változások is tartoznak, márpedig az Ethereum Metropolis egy ilyen upgrade lesz.


Az eredeti, még 2014-ben publikált roadmap szerint az Ethereum network a következő négy nagy updatet célozta meg: Frontier, Homestead, Metropolis és Serenity. Ebből – logikusan következik -, hogy a Homesteadig jutottunk el még 2016 márciusába. Jelenleg a production eth blockchain a Homestead egy későbbi leágaztatásának végtermékén fut. A nagy szünetnek a Homestead és a Metropolis között az oka egyrészt a DAO firm mint első ICO bebukása volt, valamint az Ethereum hálózatot folyamatosan érő (jellemzően DDoS) támogatások voltak.

forrás: reddit.com/r/Ethereum (Ethereum Roadmap Visualized #construct2017)

Hudson Jameson, az Ethereum alapítvány tagja idén március végén jelezte, hogy terveik szerint 3-6 hónapon belül fog megjelenni a Metropolis update és annak sikeres indulását követően igen hamar fog jönni a Serenity update is, feltehetően még idén.

Nagyon nem mennék bele a részletekben a soron következő updatek kapcsán, így csak címszavakban:

  • A Metropolis tartalmazni fog egy “abstact adressing” fejlesztés, aminek a lényege, hogy a smart contractokat védeni tudják a ‘quantum computing’-re épülő esetleges támadásoktól. Ennek a lényege, hogy a smart contract konkrétan nem fogja tartalmazni a felek ether adressét, így nem lesz adott minden információ ahhoz, hogy a végtelenül skálázható quantum computing módszerekkel lehetőség nyíljon megfejteni az egyes smart contractok mögött álló walletek pénztárcáját. Fontos, hogy ez a fejlesztés egyfajta jövőbeli támadásra készül fel, tehát a fenyegetés még nem valós, de nyilvánvalóan nem is szeretné senki hogy az legyen.
  • Szintén hasonló okokból implementálásra kerül a ZCashnél már implementált zk-SNARKs algoritmus, amivel az Ethereum is megkapja az “untraceable” képességet, azaz a blockchainből nem lehet visszafejteni visszamenőlegesen, hogy ki, mikor, kinek mennyit utalt. Ez a funkció (shielding) az Ethereum kapcsán is opcionális lesz.
  • Emellett a Metropolis behoz számos fejlesztést az alap smart contract engineben is, ezek nagy része azt a célt szolgálja, hogy sokkal dinamikusabb és okosabb smartcontractokat lehessen fejleszteni, talán a legjobban várt opcode fejlesztés az “explain” funkció, aminek a lényege, hogy lehetőség lesz utólagosan megfejteni hogy miért failelt be egy-egy smart contract. Aki smart contractnál futott már bele az “out of gas” failure code-ba, az minden bizonnyal átérzi ezen fejlesztés hasznosságát.

Eddig a jó hír. Nézzük mit fog hozni a Serenity:

  • A Serenity újabb számtalan jó smart contract funkciót fog hozni… és elhozza Caspert is. Casper a fedőneve a szintén korábban itt a blogon már emlegetett PoS (Proof-of-Stake) algoritmusnak, ami lényegében annyit jelent, hogy a Serenityt követően megszűnik a bányászat az Ethereum chainen. Helyette átáll a blockchain az ‘ajánlat alapú block generálás’ módszerére. Tehát az csinálhatja meg az újabb és újabb blockot, aki a legtöbb pénzt (Étert) helyezi letétbe a block generálás idejére. Részletesebben erről a témáról a következő postban írtam, érdemes megnézni a comment szekciót is, ahol alaposabban van kifejtve a PoS hatása a bányászokra.

Akik szeretnének ennél is jobban utána olvasni a PoS-nak, azoknak linkelem Vlad Zamfir blogpostját a hivatalos Ethereum blogról: – link –.

A PoW->PoS átállásnak számos oka van, mint ahogy azt Vad is kifejti a blog bejegyzésében. Talán az egyik legfontosabb ok az Ethereum ökológiai lábnyoma. Idén március elején még ‘csak’ megközelítőleg 3 TWh áramot zabáltak fel éves szinten az Ethereum minerek a bányászathoz, ez alig 4 hónap alatt majd 4,5 TWh-ra növekedett, holott a profit mögötte egészen pontosan ugyanannyi Ethereum, csak éppen az Ethereum árfolyama ugrott egy tízszeres szintet. Minél profitábilisabb lesz az Ethereum bányászat annál több erőforrást fognak beletolni a bányászok a bányászatba. Már persze ugye ha kapnának a piacon GPU-t, de ez egy másik faktor, amit ebben a cikkben nem akarok részletezni, ezzel már éppen eleget foglalkoztam a blogon.

Jelen pillanatban ha rangsoroljuk az országokat azok éves áram fogyasztása alapján, akkor ezen listán a 120. helyen szerepelne az Ethereum Network PoW áramigénye, közvetlenül Columbia és Cyprus előtt. Ha hozzácsapnánk az Ethereumhoz a Bitcoin PoW áram igényét is, akkor a kettő együtt felugrana a 72. helyre közvetlenül Izland és Szíria közé. Ez utóbbi azért vicces, mivel közismert tény, hogy a legnagyobb bitcoin és ethereum farmok Izlandon futnak az ideális időjárási viszonyok és persze a geotermikus úton előállítható ingyenáram miatt.

[commercial_break]

Az látható, hogy a PoW (Proof-of-Work, hashrate alapú szavazat elosztás) módszer igen komoly szerepet játszik a környezetszennyezésben. A bitcoin és az Ethereum értékének folyamatos növekedésével ez a környezetszennyezési faktor egyre inkább nőni fog.

Ezen problémán (is) változtat egy pillanat alatt a Casper, ami töredékére redukálja az Ethereum network energia igényét azáltal, hogy kiveszi a működésből a hashing poweren keresztüli erő demonstrációt.

Milyen hatással lesz az Ethereum árfolyamára a Metrolopis és a Serenity/Casper? Minden update/fork potenciálisan negatívan befolyásolhatja a bizalom indexet, hiszen az új verzió számos új sérülékenységet tartalmazhat. A Serenity/Casper ráadásul erősen befolyásolhatja az egész Ethereum lánc likviditását, hiszen kiveszi a kicsi szereplők (mai minerek) kezéből a folyamatos ethereum utánpótlást. Így pl. kevésbé lesz valószínű, hogy a kis szereplők bele öntenék az Étereiket bármilyen szembe jövő ICO-ba. (Aminek a több mint a fele scam… szóval ez nem is annyira biztos, hogy nagy baj).

Bár perpillanat semmi jele nincs ennek, de az sem elképzelhetetlen, hogy akár Metropolisnál, akár a Serenitynél a közösség egy része úgy dönt, hogy bizony hard-forkolja az Ethereum láncot. Nem lenne példátlan, hiszen pont ez történt az Ethereum Classic esetén is. Ezek a negatív kilátások az elkövetkező hónapokban folyamatosan elkezdenek beárazódni.

Továbbra sincs szemernyi kétségem afelől, hogy az Ethereum lesz 2018 legnagyobb crypto sztárja, azonban ehhez mind az Ethereumnak, mind a Bitcoinnak túl kell vészelnie a soron követőkező frissítéseiket. Lassan talán körvonalazódik, hogy mi is a nagy ‘forkológiai’ cikksorozatom célja. Szeretnék rávilágítani, hogy vajon mi lehet az alternatíva a bitcoin és az ethereum mellett az elkövetkező kb. fél évre. Az én jelöltem már megvan, de amíg elkészül a lezáró cikk addig is érdekel, hogy Ti mit gondoltok, mibe érdemes átvészelni a forkológiai időszakot. Tippek, okfejtések jöhetnek commentben. (vagy nem, ha greedy vagy és inkább megtartod magadnak a tuti tippedet 🙂

Bookmark the permalink.

8 Comments

  1. Görög, Dr. Balázs

    Tippek az atvészelésre:-) – én diverzifikálnék: ZCash, Monero, Dash, Litecoin, Bitshares, Maidsafe, Factom, Storj, Lisk, BAT, Augur, stb. Azok a projektek, amelyekben van potenciál valóban. Nem tudnám megjósolni, hogy az Ethereum roadmap cikkben taglalt lépései milyen hatással lesznek az egyéb tokenekre.

  2. Laikusként azt gondolnám, hogy a szemben álló felek egyikének sem érdeke, hogy tönkretegyék a cryptopénzt, mert akkor ők is csődbe mennek…

    Ez jut eszembe a kutyás videóról is:
    https://variance.hu/2017/07/03/tldr-segwit2x-para-interpretalasa-egy-videoban/

  3. “A világ két legnagyobb gadget áruháza (AliExpress és Amazon) állítólag fej-fej mellett küzd azért, hogy implementálják a platformukon a bitcoin (és mellette a Litecoin) elfogadását fizetőeszközként.” – ahogy írod. Ezért aszondom, vigyázó szemetek litecoinra vessétek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *