Putyin gondolt egyet és leült az Ethereum atyjával

Az vajon jó nekünk, ha Putyin kijelenti, hogy szereti a blockchain alapú digitális gazdaságot és nagyon komolyan ebben látja az Orosz gazdaság fellendítésének egyik eszközét? Nem csak, hogy kijelenti mindezt, de egyből le is ül Vitalik Buterinnel, akiről két dolgot érdemes tudni:

  • Hat éve 8,5 bitcoinért vett egy pólót. Ez a póló mai árfolyamon kb 5,5 millió forintot érhetne, csakhát anno sikerült valahova elhánynia, amit azóta is nagyon sajnál…
  • Ja és emellett az Ethereum nevű altcoint kiadó kezdeményezés alapítója, ami nem mellesleg nemrégiben lökre le a XRP(Ripple) nevű altcoint a crypto pénzek dobogójának ezüstérmes pozíciójáról és biztosította be oda saját pozícióját. (market cap szempontjából)

Kis kitekintés, ha már szóba került: Az Éter (Ethereum) úgy egyébként a napi kereskedelmi volumenben már stabilan veri a bitcoint is. Talán nem véletlen, hogy egyre több nevesebb elemző is trónfosztást lát és alig egy éven belül azt prognosztizálják, hogy árfolyamban is lenyomja az Ethereum a Bitcoint. Persze ezzel párhuzamosan azt is egyre több helyen lehet olvasni, hogy egy BTC irányára az idei év végére tíz ezer dollár körülre prognosztizálható.

Szóval a kilátások félelmetesek, úgy triplázná meg a BTC idén a saját valaha volt legjobb árfolyamát, hogy közben az Éter még meg is veri? Mindezek után talán nem is annyira tűnik lehetetlennek, hogy ebből a bizniszből a nagy Vladimir Putin is ki akarja venni a részét.

A Szentpéterváron tartott International Economic Forum keretei között lezajlott találkozón Putyin és Buterin részletesen egyeztetett a Blockchain adta gazdasági lehetőségekről. Még ezt megelőzően a Fórumon Igor Shuvalov (Miniszterelnök-helyettes) kifejtette, hogy Putyin elkötelezett a blockchain alapú digitális gazdaság fejlesztése érdekében és egyből meg is nevezett három célterületet mindehhez, ezek: tulajdon illetve szabadalmi jogok védelme, csomagkövetés és identitás fejlesztés. A Kreml szóvivőjének közleménye szerint  az Ethereum atyja és az orosz elnök között zajlott találkozó keretei között lényegesen konkrétabb tervek és témák is előkerültek. Ezen konkrétumukról azonban a szóvivő elfelejtett említést tenni a közleményében 🙂

[commercial_break]

Ami viszont tény és bizton állíthatom, hogy ez messze megalapozottabb, mint hogy spekulációnak tituláljam: A Blockchain technológiát nagyon gyakran hasonlítják az internethez, mind súlyban, mind fontosságban. A blockchain által garantált hitelesség, manipulálhatatlanság egy olyan tényező, amire a nyílt társadalmaknak nagyon nagy szükségük van. Az biztos, hogy az Orosz rezsim számára a blockchain mint idea nem feltétlenül kivánatos, hiszen nem illik bele a társadalmi modelljükbe. Azonban mint üzlet… nos ez már más tészta. Az internet forradalomról nem kicsit lecsúsztak az oroszok, hiszen éppen el voltak foglalva az összeomlott Szovjetúnió romjainak takarításával és az olaj biznisszel, azonban a jelek szerint a blockchain bizniszről már nagyon nem akarnak lemaradni.

Amit biztosan állíthatok, hogy ha Putyin azt akarja, akkor a bitcoin árfolyama év végére tényleg 10 ezer dollár lesz, de előtte még persze leveri 1000 dollárra. Na jó, nem fojtatom, mert kezdek átmenni összeesküvés elméletbe.

Ami viszont fontos, ha már szóba került az Ethereum térnyerése: Az ETH protokollja perpillanat aktív fejlesztés alatt áll. Az ETH függetlenségét ugyanaz a technológia garantálja, mint a bitcoinét, nevezetesen a bányászat. A bányászat során kellően sok erőforrást (hashing powert) kell ahhoz felmutatni, hogy valaki kivehesse a részét a bányászatból. Ezt a folyamatos a szaknyelv Proof-of-Worknek nevezi. Ennek az a célja, hogy soha senki ne tudjon egy személyben rendelkezni a tranzakciók hitelesítéséhez szükséges erőforrások 51%-ával, ha ez mégis előfordulna, akkor ez az egy személy/szervezet gyakorlatilag hamisítani tudná a blockchain-t. Mivel a legtöbb blockchain esetén az új blokkok generálás és hitelesítése fix ütemben történik, míg a hashing power folyamatosan nő a sok-sok új bányásszal, ezért a bányászok egyre bonyolultabb hashing műveleteket kapnak, amiket jellemzően brute-force módszerrel fejtenek meg. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, mintha kiraknál egy táblát a házad elé, hogy innentől naponta 100 dollárt osztasz szét azok között, akik a házad előtt olajos hordókat gyújtanak fel. Nem kifejezetten környezetbarát megoldás, hiszen bármennyi bányász is jelentkezzen a munkért, mindig ugyanannyi jutalmat osztanak szét közöttük amit a bányászok egészen addig bányásznak, amíg az profitábilis (tehát az elfogyatott áram ára kevesebb mint a megtermelt coin értéke).

Ezen elven akar immáron közel egy éve változtatni az Ethereum, amely altcoin úgy döntött, hogy a PoW-ről (Proof-of-Work) átáll a PoS-ra (Proof-of-Stake). Ennél a módszernél okafogyottá válik a bányászat, mivel a hashing power helyett letétképzés történik. Az újonnan generálódó blockokat és azok hitelesítését azok között osztják meg, akik a legnagyobb letétet kínálják. Nyilvánvalóan ez a folyamat kicsinálja a ‘kis bányászokat’ és helyettük a nagyvállalatok járnak jól, de persze ne legyünk naívak, itt is a pénz beszél. Magáról a PoW->PoS átállásról itt és most ennél többet nem szeretnék írni, hiszen ez a téma önmagában is elbírna egy önálló postot, de azt nyugodtan elmondhatjuk, hogy a bányászat okozta nem kicsi ökológiai kár kiküszöbölésével az Éter (Ethereum) minden bizonnyal be fogja húzni a ‘legzöldebb altcoin’ díjat és egy olyan jövőbeli utat jelöl ki a cryptopénzeknek, amelyen azok már nem csak egy maréknyi hacker játékszerei lehetnek, hanem valódi pénzügyi eszközök, amelyekre akár megtakarításként is gondolhatunk. A jelek szerint ezen rögös úton szívesen támogatná az Éter csapatát az Orosz állam…

Mindezen hírek árnyékában természetesen mozdult az Éter piaci kereskedelme is, csak a mai napon már 13%-ot emelkedett az ETHEUR árfolyam, mindezt úgy, hogy kiütötte a május 31-ei all-time-best árfolyamot is. De úgy lépte át a történelmi küszöböt, mintha az ott sem lett volna soha. Az árfolyam egyébként úgy emelkedik szinte percről percre, hogy közben a bitcoiné bár pici lépésekkel, de folyamatosan csökken. Kell vajon azon spekulálni, hogy vajon hova áramlik a pénz a BTC-ből pünkösd vasárnap éjjelén? 🙂

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Nem írnál kérlek egy postot az ethereum POW-ről POS-ra való átállás lehetséges hatásairól? Sajnos nem nagyon találtam még megbízható elemzést róla, csak indulatos bányász kommenteket :). Köszi szépen. üdv, B

    • Ahogy a cikkben is utaltam rá, ez téma valóban megér egy külön postot, amit már egyébként el is kezdtem összerakni, viszont a téma nagy falat. Nem szeretném elkapkodni, mivel kerülném, hogy én is csak egy legyen az indulatos bányászok közül 🙂
      Ellenben pont tegnap írtam erről a témáról egy összefoglalót az egyik szakmai fórumon, ahol az egyik bányász kolléga azon állítására reflektáltam, aki szerint a GPU miningnek lesz jövője a PoS után is, erre én a következőt reagáltam:

      Ez mind nagyon jól hangzik, csak kimaradt a képletetből a letét. (Power of Stake). Az addig oké, hogy megmaradnak a nagy bányatársaságok (jelenlegi poolok), de ezen poolok egy részének semmi szüksége nem lesz az egyszeri GPU bányászokra, hiszen saját erőforrásokkal rendelkeznek. (lásd genesis mining, stb.).
      Mi marad? A hoppon maradt bányászok saját közösségi poolokat alapítanak. Na itt jön a csavar. Ahhoz, hogy részt vegyél a validációban letétet kell adnod, méghozzá akkorát amekkorát a nagyok is adnak. El tudod képzelni azt a közösségi pool-t, ahol te fixen ott tartasz néhány 10 vagy akár 100 Ether-t csak azért, hogy legyen elég letétje a poolnak?
      Egyedül azt tudom elképzelni, hogy létre fog jönni erre is egy ICO, hasonló amilyen anno a "DAO company" volt, tehát belapátoljátok a megtakarítási Étereiteket egy smart contracton keresztül amit folyamatosan letétként kezel a közösség ICO pool, majd ha úgy döntesz, ha exitelni akarsz, akkor kezdeményezel egy leválást a poolról és 1-2 héten belül mire végig fut a contractod már meg is kapod az addig ott tartott éteredet.
      Ehhez persze kell csinálni egy jó ICO-t és egy jó smart contract kódot, ami lehetőleg ne legyen olyan bugos mint amilyen a "DAO corp" volt, amikor is ugye lerabolta valaki az összes piaci Ethereum mérhető részét. Majd jött a helyesbítő hardfork, amiből kialakult a ma ismert ETH és ETC mint két független crypto currency :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *