Az AsRock égő csipkebokorja (Asrock H110 Pro BTC+)

Próbálom kerülni a túlságosan impulzív postokat, de ezt most nem tudom kihagyni. Néhány hete már bejelentette az Asrock, hogy újabb lépést kíván tenni a bitcoin (pontosabban altcoin) bányász társadalom igényeinek kiszolgálása érdekében és létrehoz egy új alaplap családot a méltán híressé vált Asrock H81 BTC Pro v2.0 után. A keresztségben ez az alaplap a H110 Pro BTC+ nevet kapta, aminek a legnagyobb érdekessége, hogy potom 13 db Pci express port van rajta (ebből 12 PCI-e x1 és egy x16-os). A slotok elhelyezkedése semmilyen szabványt nem követ, konkrétan szorosan egymás mellé vannak pakolva, eleve arra tervezve, hogy úgyis x1-to-x16 riserek lesznek beledugva. Van az alaplapon egy M.2-es slot is, ami egyelőre meg nem erősített hírek szerint függetlenítve van a PCI-e slotoktól, tehát az alaplapra összesen 14 db videókártyát lehet ráerőszakolni. Az alaplapról ezeddig egyetlen fotó állt rendelkezésre (ezért is nem postoltam róla), viszont most a hétvégén megtartott computex kiállításom élő demóban be is mutatták. Erről készült videókkal tele van a youtube. Íme az egyik:

A videón egyébként a 13 slotból csak 8 slotba van dugva riser és kártya. Ennek oka, hogy a windows 10 jelenleg maximum 8 GPU-t tud működtetni, ezen a limitáción állítólag az Asrock és az AMD aktívan dolgozik, meg akarják oldani, hogy ki lehessen használni az összes slotot windows alatt. Linux alatt nyilván ez a limitáció nem igazán releváns, ennek ellenére a Computexen egy windows10-es test riget mutattak be.

[commercial_break]

Az alaplap a piacokra várhatóan június közepén fog megérkezni. És, hogy a címre is reflektáljak: a bemutató során az egyik teszt alaplap konkréten leéget…

Az alaplappal kapcsolatban egyébként megoszlanak a minerek véleményei. A 7 vs 13/14 GPU-s rigek esetén lényegében csak a CPU-t, memóriát és az SSD-t lehet megspórolni. Ezek azonban elenyésző költségek képviselnek, hiszen a GPU mininghez bőven elég a legolcsóbb celeron CPU, 4Gb DDR4 ram és egy 60 vagy 120Gb-os SSD. Igaz a 13/14 GPU-s RIG esetén meg lehet spórolni a dupla CPU, memória és SSD kölcségét, cseréb viszont ha bármilyen okból elhal a miner, akkor egyből 14 kártya esik ki, míg egy 7 GPU-s rig esetén ennek csak a fele, hiszen egyszerre csak nem hal le két RIG.

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Zölcsi zölcsi

    Miért kell a rignek ssd?

    • Nem kell ssd, de nem nagyon látom okát, hogy miért ne azt használnám. A legkisebb 500Gb-os 5600RPM-es hdd merevlemez piaci ára most 7000 pénz+ára körül van. Ehhez képest egy 120Gb-os SSD kijön 10.000 HUF+Áfából ha windows 10-et akarok rárakni, de igazából egy 8000 forintos 32Gb-os is bőven elég, ha EthOS, SimpleminerOS vagy bármlyen egyéb linuxos miner disztribucióban gondolkodom.

      Emellett persze nem utolsó szempont az, hogy az SSD gyors. Különösen a a kártyák finomhangolásánál és a rigeken belüli kártyák csere-beréjénél (pl. táp kihasználtság optimalizálás) van hogy 5-10x is rebootolom a gépet. Ott nem mindegy, hogy a gép 5-6 másodperc alatt hajt végre egy teljes újraindulást, vagy 1 perc alatt. Márhogy nekem nem mindegy, hogy csak ülök a gép előtt és várok, vagy érdemben tudom csinálni a dolgom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *