Lássuk mi is van a Bitcoin mögött!

Mit is jelent a gazdasági- és a mögöttes érték a kriptoeszközök esetén, mennyire spekulatív, avagy mennyire ponzi-jellegű is ez a bizonyos érték. Az előző cikkem a blogon nem véletlenül szólt a hitelpénzekről és az egész hitelintézményi háttérről, hiszen sajnálatos tény, hogy ma a legfiatalabb generációk ugyan már az anyatejjel szívják magukba a iPad és egyéb táblagépek készségszintű használatát, azonban ugyanezen csatornákon sajnos a pénzügyi kultúra nem áramlik hasonlóan… tegyük a kezünket a szívünkre, ennek oka igen prózai: amit nem tudunk az nehéz átadni…

Aki viszont veszi a fáradtságot, utánanéz és megérti a pénzügyi rendszer működését, az onnantól másképpen tud tekinteni az olyan fogalmakra, mint pl. az infláció, tőke, kötelező fedezeti ráta… vagy akár arra, hogy most miért is kell 320 forint felett lennie egy eurónak és miért is mondja azt Varga miniszter úr, hogy nem kell menni külföldre nyaralni, akkor nem fog fájni a magas euróárfolyam.

Mindezek fényében viszont teljesen jogosan feltehető a kérdés: mégis mi van a Bitcoin mögött? Ez tényleg csak egy piramisjáték, csak puszta spekuláció, amit csak a folyamatosan beáramló új pénz tart életben és növekedési pályán?

Amit már biztos minden olvasó tud az az, hogy a Bitcoin egy teljesen önálló ‘pénzeszköz’, ami a hazai jegybank állásfoglalása alapján a “fizetésre használható virtuális eszköz” kategóriába esik. (forrás: -mnb állásfoglalás- IV. pontja). Ezen túl, az MNB konkrétan el is helyezi a Bitcoint a fizetési eszközök kategóriájában:

A Bitcoin vonatkozásában a klasszikus értelemben vett pénz kibocsátásról nem beszélhetünk, mivel a Bitcoinok egy informatikai megoldás útján jönnek létre. Az elektronikus pénz, valamint a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz fogalmába így a Bitcoinokat nem lehetséges besorolni, tekintettel arra, hogy a Bitcoinokkal a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény (Pmt.) szerinti fizetési megbízás nem tehető. Az MNB hangsúlyozni kívánja továbbá, hogy a Bitcoin kibocsátója nem egy konkrét intézmény – a felhasználók közössége sem tekinthető kibocsátó intézménynek –, mely tények ugyancsak azt támasztják alá, hogy a Bitcoin és a Fizetésre Használható Virtuális Eszközök nem tartoznak az elektronikus pénz, valamint a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök kategóriájába.

Hogy pontosítsam magam: elhelyezi úgy, hogy nem tartozik bele ebbe a kategóriába, sem a Bitcoin sem semmilyen más hasonló célú kriptoeszköz.

A mögöttes érték

Reményeim szerint az olvasó számára napnál világosabb, hogy valójában mindennek az értéke relatív, minden annyit ér amennyit adnak érte. A jegybankok ádáz harcot vívnak a saját nemzeti valutájuk értékének védelme érdekében, de összességében mégis kijelenthető, hogy ezek értéke leginkább az adott valuta mögött álló gazdaság teljesítményén múlik. Ezt hazánk lakossága vastagon megtanulta, amikor a legutóbbi pénzügyi válságnál a svájci jegybank elvágta az árfolyamkötést az euró és a svájci frank között, minek hatására az egekbe szöktek a hazai devizaalapú lakástörlesztőrészletek.

Mindezen logika alapján adja magát a válasz, hogy a Bitcoin mögött a bitcoinra mint devizára épülő gazdasági teljesítmény adja. De egyáltalán létezik ilyen? Léteznek olyan vállalkozások, amik gazdasági tevékenységükkel a Bitcoin értékét növelik?

A helyzet az, hogy igen és ezen a ponton hosszan sorolhatnám az olvasó számára jellemzően ismeretlen vállalkozásokat és taglalhatnám azok fontosságát, de tartok tőle, hogy kevésbé tudnék ezzel bárkit bármiről is meggyőzni. Viszont van itt egy konkrét példa, amit a törzsolvasók minden bizonnyal ismernek és érintettségem okán megtehetem, hogy nem független külső szereplőként mutatom ezt be nektek. Ez pedig a saját történetem az INLOCK, ami majd két évnyi fejlesztés után május elején végre teljes funkcionalitással elstartolt és szépen teljesít is… azonban most nézzük ennek egy másik vetületét: Mivel is járul hozzá az INLOCK a Bitcoin mögöttes értékéhez.

Diszklémer: A cikk hátralévő része az INLOCKról fog szólni, amiben ezúttal elengedem a tárgyilagosság és függetlenség látszatát is. Akit ez nem annyira érdekel, annak az előző pontban már meglebegtettem a konklúziót.

A konkrét példa

Az igazán régi olvasók talán még emlékeznek a tisztabit projektre (amikor kiplakátoltuk Budapestet) és az ahhoz kapcsolódó tudatosságfejlesztési kampányra, aminek keretei között többek között itt a blogon megkérdeztelek benneteket arról, hogy mégis milyen szolgáltatások is kellenének ahhoz, hogy a “Bitcoin lufi” végre a levegő mellett egyéb értékekkel is töltődjön. A kérdőívre érkező 1200 válaszból akkor az derült ki, hogy az akkori szinthez stabilan működő crypto-fiat gatewayekre, cryptofedezetű bankkártyákra és fejlettebb walletekre lenne szükség. Kétségtelenül kijelenthető, hogy e téren nagyon sok pozitív fejlemény történt az elmúlt bő egy évben, hiszen itthon is van már webwallettel integrált crypto-fiat váltó, de már a VISA-s és Mastercardos cryptofedezetű kártyák sem számítanak annyira nagy kuriózumnak. A kérdőíven természetesen ott szerepelt a “kriptopénz-fedezetű hitelplatform” is, ami bár gyengén szerepelt, de ennek ellenére is fontos visszajelzés volt már akkor is nekem és a csapatomnak, hogy ez a téma ott van az emberek fejében. Ezen és néhány tucat fókuszcsoportos teszt pozitív eredményén fellelkesülve vágtunk bele komolyabban az INLOCK platform tervezésébe és fejlesztésébe. A cél roppant egyszerű volt: hozzunk létre egy platformot, ahol bárki bárkinek adhat kölcsön mindenféle hitelbírálat nélkül úgy, hogy a kölcsönkihelyezés ideje alatt az igénylő kriptopénz fedezetet zárol. Önmagában ez eléggé egy fából-vaskarika szituációnak nézhet ki a külső szemlélő számára, de korántsem annyira nagy újdonság ez a fajta kölcsönügylet, hiszen például a lombard hitelek is így működnek, ahol egy vállalkozás az általa birtokolt részvényeket zálogosítja és így jut gyorsan likviditáshoz.

Szerencsére mára már konkrét számokkal tudjuk alátámasztani, hogy igenis szükség van kriptofedezetű hitelekre. Csak az első hónapban közel egy millió dollár értékben találtak egymásra a kölcsönigénylők és a kölcsönt nyújtók az INLOCK platformon. Mindezt úgy, hogy az elmúlt 6 hónapban fókuszáltan a fejlesztéssel foglalkoztunk, így egyelőre a forgalom még csak az organikus csatornáink teljesítményét reprezentálja.

Persze ez a szám önmagában nem ér semmit. Sokkal fontosabb számok épülnek erre, amik jobban kapcsolódnak a cikk témájához is. De ahhoz, hogy ezeket a számokat érdemben át tudjam adni, előbb kontextusba kell, hogy helyezzem. Nézzük, milyen mértékben is épül az INLOCK az un. kripto-gazdaságra:

Az INLOCK egy teljesen készpénz/hitelpénzmentesített intézmény, ahol kriptopénz fedezetre lehet USDC hitelt felvenni. Maga a folyamat 100%-osan automatizált, beleértve a teljes matchmaking (kölcsönpartnerek megtalálása) folyamatot, folyósítást, stb. Ennek köszönhetően a kölcsönnyújtónak csak annyit kell beállítani, hogy mekkora összeget, mennyi időre és milyen kamaton kíván kihelyezni, míg a kölcsönvevőnek csak annyit, hogy mennyi pénzre van szüksége, mennyi időre mekkora túlbiztosítással kívánja azt védeni. Az igényelt kölcsönt a rendszer a legjobb elérhető kamatú ajánlatokból pakolja össze, így jellemzően a kölcsönösszeg kettő vagy több kölcsönnyújtó ajánlata között kenődik szét.

Miért USDC? A jelenleg elérhető stablecoinokat alapos vizsgála alá vetettük a termék tervezése során. Logikus választás lehetett volna az USDt (tether), ami kétségtelenül óriási likviditással és hatalmas forgalommal bír, ám az USDt konkrétan egy csődprojekt. Valójában 3 különböző platformon (OMIN/Bitcoin, ERC20/Ethereum és TRC20/TRON) kiadott stablecoin, amik között az átjárás részleges. De a technológiai problémák mellett sokkal fontosabb volt az USDt megitélése, ami messze nem tette számunkra lehetővé, hogy bizalmat szavazzunk egy olyan stablecoinnak, ami mögött a fedezet a legjobb szándékkal is csak esetlegesnek kezelhető. Ezzel szemben az USDC egy sokkal stabilabb hátterű banki kibocsátású stablecoin, ami emellett széles körben elérhető is a tőzsdéken és bárki bármikor tud dollárt tokenizálni oda-vissza költségek nélkül a circle.com szolgáltatásán már 100 dolláros mennyiségben is.

Ez eddig mind szép és jó, azonban ezen szint alatt jön a “kriptogazdaság”. Hiszen jó kérdés, hogy mi történik a zárolt összeggel, hol van tárolva a nem allokált USDC, hogyan fedezzük le a műveleteket, illetve… és ez a legfontosabb: hogyan védjük az ügyfelek pénzét a csalásoktól és káreseményektől.

Ezek már kulcskérdések voltak a rendszer tervezésénél. Az ügyfelek (kölcsönigénylők) fedezetként bevont kriptopénzei az eredeti koncepciónk alapján multisig cold walletkben vannak tárolva, amikhez sem jómagam, sem az INLOCK egyetlen csapattagja nem fér hozzá önállóan, így a belső kockázatok jelentősen csökkentek. Az ügyfél fedezeti coinjai soha nem kerülhetnek be tőzsdére… Még akkor sem, ha fedezethiány miatt el kellene azokat adni. Ugyanez igaz a kölcsönként felajánlott de még nem allokált USDC-kre is. Ügyfélpénz soha nem mehet tőzsdére… Mondhatni hangzatos kifejezéssel: Nem tudjuk eltőzsdézni az ügyfelek pénzét.

Mégis mi erre a garancia a leírt szavakon kívül? Hiszen ilyen kijelentéseket bárki tehet. Az INLOCK alatt egy (szándékosan) független csapat által fejlesztett egyenlegkezelő modul dolgozik: Ennek köszönhetően a rendszerben nem tud érték keletkezni, csak ha azt valaki beutalja. Nem lehet olyan pénzt elkölteni sem ügyfél, sem rendszer szinten ami nem létezik. Így az INLOCKnál a “fractional reserve” kizárásra kerül.

Ha nincs fractional reserve és az ügyfelek pénze soha nem mehet be tőzsdére, akkor mégis hogyan garantáljuk a fedezetkezelést? Itt jön be az INLOCK egy másik nagyon fontos funkciója: a saját likviditás menedzsment. Mind a tőzsdéken, mind pedig a withdraw funkcióhoz kapcsolódóan saját liquidity poolokat tartunk fenn. (a liquidity poolokat nem tudom hogyan lehetne lefordítani… Talán adott célra elszeparált tárcák?)

Mivel a platformon nem használunk semmilyen fiat pénzt, így nem vagyunk kitéve a hagyományos bankrendszer lassúságának és bürokratikus buktatóinak. Ha bárhol is likviditásszűke állna fenn, akkor könnyedén lehet rebalanceolni az egyenlegeket úgy, hogy az ügyfelek ebből semmit sm érzékelnek. A leghosszabb átfutású műveletünk sem haladja meg a két órát (itt gondolva a BTC confirmation timera), ennek ellenére, arra törekszünk, hogy akár 72 órát is ki tudjon bírni az összes likviditáspool felügyelet nélkül.

Jelen pillanatban ugyan még bírjuk saját tőkével fedezni a likviditás poolokat, de jól látszik, hogy előbb-utóbb ez már kevés lesz és igencsak krízis tudna az lenni, ha az INLOCK működése azért kerülne felfüggesztésre mert kiapadnak a liquidity pooljaink. Számtalan liqudity szolgáltatótól kapunk naponta megkeresést, akik boldogan segítenének nekünk likviditást biztosítani… nyilván a megfelelő felárral. Ám nem véletlenül peer-to-peer az INLOCK platform. Az INLOCK platform a saját tokenjének a terhére nyugodtan vonhat be akár likviditást, így az ezért járó kamat nem egy-egy nagy szereplő kezében landolna, hanem a közösségnél tudna maradni, ezzel adva a felhasználóknak értelmes célt a kriptoeszközök tárolásán és azok értékére spekulálásán túl. Ez persze még így is erősen limitált jövőképet ad, ráadásul az ilyen jellegű likviditáskezelésbe komolyabb csúszások is bekerülhetnek. Ezen problémát időben felismertük és ennek eredményeként hoztuk létre az INLOCK koncepcióban a “collateral manager” független szerepkört. A szerepkör lényeg, hogy önállóan kezeli a fedezeteket az INLOCKtól függetlenül. Már jelenlege is tárgyalunk olyan nagy szereplőkkel, akik beállnának az INLOCK mögé ebbe a szerepbe. A jelenleg működő CM funkció már úgy lett kialakítva, hogy ahhoz könnyedén tud API-n keresztül kapcsolódni külső szerződő fél.

Az alapvető likviditási okokon túl miért jó a kriptogazdaság más szereplőit bevonni erre a CM szerepre? Az INLOCK egy bizalmi szolgáltatás, ennek okán bármilyen jellegű szolgáltatás-decentralizálás csökkenti a bizalmi kényszert. Így partnereinken keresztül hatékonyabban tudunk növekedni úgy, hogy nincs folyamatosan tőkekényszerünk a liquidity poolok miatt.

STOP… Ezen a ponton kénytelen vagyok saját magamnak behúzni a kéziféket, mivel az egész INLOCKról még oldalakat tudnék írni, de itt és most visszakanyarodok a cikk témájához.

Hol is adtunk értéket a Bitcoinhoz?

Az INLOCK egy 100%-osan fiatmentes platform, sőt azon dolgozunk ezerrel, hogy a mögötte lévő vállalkozások is 100%-osan fiatpénz-mentesek legyenek. Nincs persze semmi bajunk a hagyományos devizákkal, különösen a hazaival… de egyszerűen amennyire lehet, szeretnénk a kriptoeszközök ökoszisztémáját erősíteni.

Mindezeken túl, folyamatosan szerződünk le partnerekkel (itthon és külföldön is), akik valamilyen részfunkcióval támogatják az INLOCK működését. A külsős és belsős kollégák finanszírozása mellett a platform affiliate programja is teljesen kriptoalapú kifizetésekre épül.

Mit is jelent ez a gyakorlatban:

  • Az INLOCK platform célja, hogy a hosszabb ideig birtokolt kriptot (azon belül jelenleg bitcoint és ethert) fedezetként lehessen használni rövidtávú kölcsönhöz. Így eladás nélkül is felszabadítható azok vásárlóereje rövidebb időre. Ennek megfelelően az INLOCK utility és store of value jelleget ad a támogatott kriptoeszközöknek.
  • Használjuk ezen túl az Ethereum hálózatot is, hiszen azon fut a saját tokenünk önálló erc20-as tokenként.
  • Az INLOCK a kölcsönöket stablecoinban biztosítja, így a stablecoin ökoszisztémát használjuk ki, amivel szintén újabb utility jelleget adunk azoknak (azon belül most ugye az USDC-nek). Ezzel a stablecoinokat már másra is lehet használni minthogy spekulatívan kimenekíthessük belőle a kriptokereskedéseken szerzett hasznot.
  • A platformhoz kapcsolódó szolgáltatások egyre nagyobb részét szintén kriptoeszközökben fizetjük.
  • Használjuk az egyik hazai explorer servicet (fusion) az automatizált deposit és withdraw szolgáltatásokhoz.
  • A saját tokenkódunkat természetesen az egyik legjobb hírnevű nemzetközi auditor céggel (CoinFabrik) vizsgáltattuk át… Akiknek a munkáját természetesen szintén etherben fizettük meg. (e mögé most fel tudnék sorolni még kb 30 szolgáltatót, akire ugyanez igaz…)
  • Mit kezd a kölcsönfelvevő az USDC-vel? Azon kívül persze, hogy rohan belőle még több bitcoint venni… Nos pl. euróvá vagy akár forinttá teszi. Hogyan tudja ez megtenni? Csak hazánkban a három nagyobb váltó közül már kettő támogatja az USDC váltásokat. De azon is dolgozunk, hogy az egyik legnagyobb Bitcoin ATM gyártó szintén megoldja az USDC->fiat átjáró problémáját. Sőt ennél merészebb terveink is vannak velük…
  • Szintén fontos szereplők lesznek a collateral managerek, akik segítenek a növekedésbe azáltal, hogy a hosszú távra birtokolt kriptoeszközeikkel bővítsék az INLOCK áteresztőképességét és garantálják, hogy a platform folyamatosan 100%-osan fedezve legyen.

Mindez persze csak a kezdet. Gyakorlatilag mondhatni a startvonal. Csak hogy néhány példa, amivel az INLOCK hozzá kíván járulni a crypto-ecosystem fejlődéséhez:

  • Jelenleg az infrastruktúránk nagy része AWS-en fut (amazon felhő). Ami bár sok szempontból tökéletes, de a költségek terén a röghöz köt bennünket. Szeretnénk minél hamarabb decentralizált infrairányba nyitni, mint pl a SONM projekt.
  • Szeretnénk a fullnode szolgáltatásainkat is átterelni service alapokra, mivel jelenleg nagyon sok erőforrást zabál fel az, hogy saját fullnodeokkal validálunk. Ethereumnál az infura irányba mozdulnánk el, Bitcoinnál pedig neutrino irányba.
  • Már jelenleg is futtatunk néhány remarketing kampányt, de félre van téve nem kevés BAT tokenünk még erre a feladatra is.
  • Egyelőre szigorúan idea szinten kész van az INLOCK lightning network koncepciója is. Nem véletlenül foglalkoztam ezzel annyit tavaly év elején…
  • Szeretnénk bevonni a platformra még több stablecoint (pl. EURO alapút is) és növelni a támogatott fedezeti kiptoeszközöket is.
  • Az INLOCK által létrehozott szolgáltatáscsomagnak további fontos szereplői lesznek a “matchmaking service providerek”, akik white-label formában lesznek képesek nyújtani az ügyfeleik számára az INLOCK szolgáltatását. (white-label: olyan partner, aki az INLOCK szolgáltatását a saját brandjébe építve használja, így az ügyfelei valójában nem is tudják, hogy konkrétan INLOCK szolgáltatást használnak.)

Szintén fontos – jelenleg idea fázisban lévő – koncepciónk a private peer-to-peer lending-loan koncepció, amivel a felek úgy tudnak egymásnak kölcsönt nyújtani direktben, hogy a felek között az INLOCK csak a fedezetbiztosítási szolgáltatást nyújtja. Ez a fejlesztés kétségtelenül az egyik legnagyobb durranás lesz az INLOCK kapcsán, viszont erről most ennél többet egyelőre még nem írnék.

És akkor a számok…

Ha a kriptogazdaságot a szokásos “jéghegy” hasonlattal akarnánk bemutatni, akkor a jéghegy víz feletti része az, amit mindenki lát: coint adok-veszek profit reményében tőzsdéken. Ami persze az esetek többségében inkább veszteség… Puszta spekuláció, semmi több. Nem árulok el nagy titkot ha bevallom, hogy ezt én is így kezdtem. Ám a víz alatt szolgáltatások tízezrei épülnek és szépülnek folyamatosan. Ezek nagy része még csak az alapokat rakja le ahhoz, hogy később olyan szolgáltatások épüljenek rá mint pl az INLOCK, vagy bármely más összetettebb szolgáltatás.

Persze mindez csak ködösítés a konkrét számok nélkül. Nézzük miként performált az INLOCK annak indulása óta: A platform néhány napja lépte át a 200.000 tranzakcióját. Ezeknek közel a 90% a tokenmarkethez kapcsolódik. Azaz token adok-veszek művelet. A fennmaradó 10%-nak a nagyobb része már a kölcsönadáshoz kapcsolódik, kisebb része pedig a Superposition termékhez.


Eddig a pillanatig 600 alkalommal történt kölcsönkihelyezés a platformon. Ezt összesen 172 kölcsönadó rakta össze, akik ezzel a tevékenységgel eddig már több mint 5400 dollár kamatbevételt nyerek. Egy hónap alatt ez több mint perfekt eredmény. A 8%-os éves kamatú kölcsönajánlatok szinte napon belül elmennek, különsen ha 45 vagy annál több napra történik a kihelyezés. A 10%-os éves kamatú kölcsönök jelenleg 86,6%-a van kihelyezve. A hitelfelvevők átlagosan 400 és 2000 USDC közötti összegeket vesznek fel jellemzően 90 vagy 180 napos futamidőre. De persze vannak szélsőséges próbálkozások is. Volt már olyan hiteligény (összegszerűen), amit képtelen volt a platform kiszolgálni. Az elkészült hitelajánlatok 32% megkötésre is kerül. A szám alacsonynak tűnhet, de megvan ennek is racionális oka. Az egyik ok, hogy az INLOCK az első olyan hitelplatform, ahol futó szerződést folyamatosan újra tudsz kötni, ha találsz jobb kamatajánlatot, ezzel egyre több ügyfél él is. A másik ok az, hogy még csak a platform első hónapjánál tartunk és sokan csak kipróbálják a funkciót, de ténylegesen nem akarnak hitelt felvenni.

Amire nagyon büszkék vagyunk: Az átlagos átfutási/folyósítási idő 1,7 másodperc onnantól számolva, hogy az ügyfél beutalta a zárolandó fedezetét.

Hogy mekkora ügyfélbázis hozta össze ezeket az eredményeket? Az INLOCK regisztrált ügyfélköre egyelőre elenyésző. A platformos rendszeresen használó felhasználók száma alig haladja meg a kétezer főt. Mindezen ügyfélbázis konkrétan a tavalyi közösségépítés és a kapcsolódó marketing kampányok hozadéka. A valós és aktív ügyfélbázis méretéhez képest a használt szolgáltatások mennyisége és volumene impozáns és jól előre vetíti, hogy van értelme a módszeres üzletfejlesztésnek és a felhasználóbázis szélesítésének célirányos kampányokkal és partnereken keresztüli terjeszkedéssel.

A számok magukért beszélnek. Talán az olvasó számára is jól példázzák azt, hogy egyre inkább vannak szolgáltatások és termékek a kriptoeszközökre épülő ökoszisztéma mögött. Mondhatni lassan tartalommal telítve azt, amit oly sokan csak lufiként látnak. Nos immáron az INLOCK is a Bitcoin mögött van. Mindazon munka és anyagi ráfordítás ami belement az elmúlt másfél évben a termékbe, az immáron a Bitcoin értékét is növeli.

Hogy a szokásos képzavarjaim egyikével zárjam a gondolatmenetet: Az INLOCK a kishajó a hatalmas jégtörő mögött, ami a Bitcoin nevet viseli. A kishajónak esélye sem lenne a befagyott tengeren magában haladni, azonban ugyanilyen értelmetlen lenne ha a jégtörtő csak magában menne, hiszen ha nincs mögötte senki, akkor mégis kinek töri a jeget? Jó látni, hogy mára lélekveszők és tutajok százai épülnk és úsznak a jégtörő szélárnyékában. Mindenki tudja, hogy hol a helye…

Bookmark the permalink.

16 Comments

  1. Fontos dolog az értékteremtő funkció, illetve a technológia adatptációja hétköznapibb használatú rendszerekbe.
    Főként a kihívás miatt mi is belekezdtünk egy blokklánc projektbe:
    https://blog.cryptopiac.com/kulonleges-blokklanc-projekt-keszulodik/

    Reméljük, minél több magyar projekt lát napvilágot.

    Sok sikert az INLOCK-hoz is! 🙂

    • Sok sikert a projektetekhez! Látom tényleg kemény fába vágjátok most bele a fejszétek. Nagyjából sejtem, hogy milyen fázisban tarthat most a projekt és a saját projektünk alapján, hogy mi minden áll előttetek. Háát leginkább kitartást és sok erőt kivánok hozzá nektek 🙂

  2. Megvilágosultam végre, hogy mire jó az inlock és hogyan működik. Viszont az még mindig nem értem, hogy ki a célközönség és miért használja ezt a funkciókat.

    • Egyelőre még merész lenne messzire mutató következtetéseket levonni az ügyfelekről és azok motivációjáról, hiszen ahogy a cikkben is írtam a legnehezebb feladat még előttünk áll: az ügyfélbázis építés. Így válaszolni csak a jelenlegi csekélyke ügyfélkör és az ő ügyleteik alapján tudok: Jelenleg a felvett hitelek igen nagy aránya kvázi “próbavásárlás”, aminek a célja kipróbálni és megértni, hogy mire jó az INLOCK kölcsön funkciója. De a rövid idő ellenére is már vannak visszatérő ügyfelek. Velük lehetőségeinkhez mérten folyamatosan kommunikálunk, amit tőlük tudunk a motivációról:
      Nyerészkedés: a felvett hitelből kriptopénzeket vesznek arra apellálva, hogy az ár felfelé mozog, így a hitel lejárata előtt eladják a megvett cryptot, törlesztik a kölcsön és behúzzák a profitot. »» ergo netto spekuláció
      Refinancing: Az egyik hazai crypto projekt már az inlock zárt béta óta használja a szolgáltatást refinanszírozásra, így elkerülték, hogy az fundjukat el kelljen adniuk (amiért roppant hálásak, mivel 4000 USD ár körül kellett volna eladniuk nem kevés Bicoint a napi működéshez). A futó ügyletüket a projekt leszállításakor fogják törleszteni egy összegben, amikor megkapják a szerződéses árat. Jelenleg ezt a fajta use-caset egyébként több más projekt is ‘kóstolgatja’.
      Oktatás/képzés: Erről túlságosan sok részletet egyelőre nem írhatok, de az egyik partnerünk kisiskolásoknak oktat pénzügyi tudatosságot és a tananyagnak már része az INLOCK. Ezen keresztül taníják a hitelezés veszélyeit, lehetőségeit, a kamat működését, azt, hogy mit jelent a ‘kisbetű’ a szerződésben és hogyan is kell értelmeznie a költségeket. Hogy miért az INLOCKot használják? Azért, mert itt percek alatt végig tudnak csinálni egy valós műveletet, ahol a nebulók nem játékpénzzel játszanak egy excel tábla fölött, hanem valódi értékkel.
      Fizetés kezelés: Az aktiv felhasználók között néhányan már most is cryptoban kapják részben van egyészben a havi/heti fizetésüket. Itt főleg freelancerekre gondolok. Közülük néhányan már aktívan használják mind a hitelezés, mind a superposition terméket likviditásbővítéshez.
      Arbitrázs: Ez a usecase okozta nekem is a legnagyobb meglepetést. Márhogy nyilván tudtuk, hogy meg fog jelenni, de azt nem hogy konkrétan az első naptól. Számos lelkes ügyfél folyamatos vadászik a nagyon alacsony kölcsönajánlatokra (2-6% közötti tartomány), amiket felvesznek és visszaraknak magasabb kamattal.

      Usecasekből persze ennél sokkal több van már most is használatban, de a legtöbb konkrét felhasználás egy-egy ügyfél saját ‘találmánya’, amit nem lenne célszerű kiterigetnem.

      • Ezek nagyon jó felhasználási célok. Van közötte olyan is, ami engem is érdekel. Azt értem, hogy még csak most indul az építkezés, de a számaitok már így is nagyon jók, nincs ezen mit szerénykedni.

  3. Kedves Csaba!
    Ha lenne időd, tudnál egy blogbejegyzést írni csak az INLOCK-kal kapcsolatban? Tipikus use-case-ek, Alice és Bob példán keresztül, hogy érthető legyen a mögöttes mechanizmus. Ami számomra nem világos jelenleg, hogy hogyan képződik a kamat? Honnan lesz a “kamatmennyiség” biztosítva a kölcsönadás során? (Nagyon kezdő vagyok, így elnézést, ha butaságot kérdezek, még csak most ásom bele magamat a dolgokba)
    Köszönöm.

    • Szia Misi!
      Minden esetben a hitelt felvevő fizeti a kamatot.
      Több scenario is lehetséges ügye:
      – a hitelt felvevő a letétbe helyezett kriptóját visszavásárolja: ehhez a kamattal terhelt összeget kell visszafizetnie
      – a hitelt felvevő nem vásárolja vissza (aka. nem fizet): ebben az esetben a kamat (is) a letétbe helyezett kriptóból (annak likvidálásából / eladásából) kerül kifizetésre.

    • Készül egy ilyen cikk, de perpillanat nagyon agyalok/agyalunk, hogy miként lehetne ezt a legjobban vizualizálni. Kell még hozzá egy kis idő, de összeálljon a koncepció. Az INLOCK kamatrendszere pofon egyszerű: Minden megnyitott kölcsönszerződés első 10 napjára kötelezően meg kell fizetni a kamatot, akkor is, ha hamarabb végtörlesztene az ügyfél. A 10 naptól viszont naponta íródik jóvá a kamat. Tehát 10+ napos kölcsön esetén ha nem akarod megvárni a teljes futamidőt, akkor pontosan annyi napnyi kamatot kell kifizetned, amíg nálad állt a kölcsön. A elő/végtörlesztésnek ráadásul nincs semmilyen költsége.
      Fontos még, hogy részleges/előtörlesztés esetén mindig előbb az addig felhalmozott kamatot fizeted meg, majd utána a fennmaradó összegből törzstőkét.
      Ami még gyakran előkerül kérdésként: A kölcsönnyújtó oldalon a kamatok napi szinten vannak elszámolva, aminek az első periódusa a kölcsön felvételét követő nap éjfél. A kamatok egészen addig függőben vannak, amíg azokat ténylegesen nem törleszti a kölcsönfelvevő, ha ez megtörténik, akkor a kölcsönnyújtó azonnal megkapja az adott halmozott függő kamatbevételét.

  4. Mi a trükk az arbitrázsnál, hogyan alakul ki, ha teljes fedezetet kell biztosítani?
    Vagyis hogyan / miért éri meg jobban felvenni X%-ért hitelt és kiadni 8%-on, mint szimplán kiadni 8%-on?
    Mit nem látok / nem veszek észre?

    • Ahhoz, hogy Te kihelyezz mondjuk 1000 USDC-t 8%-on rendelkezned kell 1000 USDC-vel. Ehhez pl az egyik út, hogy el kell adnod ethert vagy bitcoint, amiket viszont nem biztos, hogy el akarsz adni. Viszont meg tudod tenni, hogy jelentősebb túlbiztosítással (200%+) a meglévő bitcoinodra vagy etheredre felveszed az INLOCKon az 1000 USDC kölcsönt, ha van bent éppen alacsony százalékkal (2-6%), majd kihelyezen akár 10+%-on. Amennyiben jól lövöd be a kamatot, akkor nagyon hamar ki tudja termelni a szerződés az eredetileg felvett kölcsön kamatát és onnantól tisztán pozitívban termel, úgy hogy közben a fedezetként elhelyezett cryptod is megmaradt. Az INLOCK esetén azért is különösen erős ez az arbitrázs lehetőség, mert az első tíz napot követően már naponta íródik jóvá a kamat a szerződésen, így bármikor meg tudod szűntetni az arbitrázs szerződést, ha úgy látod, hogy éppen nem jól termel.
      Jelenleg az INLOCKon kihelyezett kölcsönöknek már közel a 20%-a ilyen arbitrázs ügyletekből származik, sőt megjelentek már az olyan áttételes arbitrázs ügyletek is, ahol a kölcsönt arbitráló nagyobb kockázatot is vállal: felveszi a nagyon olcsó rövid lejáratú kölcsönöket (15-45 napos 4-5%-ost), majd azt kihelyezi 200-300 napra 8-9%-ért. Majd folyamatosan menedzseli az eredetileg felvett kölcsönét vagy úgy, hogy betörleszi USDC-ből, vagy úgy, hogy felvesz egy újabb rövid lejáratú kölcsönt alacsonyabb kamattal.
      Érdekes módon egyébként akik ilyen “játékot játszanak”, azoknak a nagy része angliai; ami csak annyiból érdekes, hogy közismerten Angliában komoly kulúrája van peer-to-peer lendingnek és feltételezésem szerint ott nagyon sokan élnek a hasonló arbitrázsból.

  5. Hello Csaba,

    Annak idején 2 posztot is szenteltem az általam feltett kérdések kapcsáni MNB válasznak, lásd még: http://digitalcash.hu/2017/07/31/az-mnb-es-a-bitcoin-kilog-a-lolab-ii/

    Egyelőre nem úgy tűnik, hogy sokat változott volna az álláspontjuk.

  6. Végig próbáltam az összes funkciót: vettem tokent, vettem fel hitelt, utaltam be USDC tokent, adtam kölcsönt és közben ha gondom volt akkor beszéltem a szupporttal chaten. Nem tudom hova tenni az élményt. A support azonnal választ mindenre és tudtak is segíteni. A felület nagyon egyszerű nincs semmi zavaró technikai bizbasz. A 7%os kölcsönömet kb egy óra alatt fel is vették pedig csak 45 napra raktam be.
    Az már csak hab a tortán, hogy a felület magyar nyelvű és a support is tud magyarul. Nem tudom ezt az egészet hova rakni. Le a kalappal srácok! Eddig csak csendben szemlélődtem, de innentől hangos leszek! Hajrá INLOCK!

  7. Létezik a blogon kívül már felület, ahol lehet kérdezni az inlockról?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *