Kétszámjegy…

A mai nappal hivatalosan is betöltötte a 10. életévét a Bitcoin hálózat, hiszen kereken 10 év készült el a Genesis Block, amivel – két hónappal a Whitepaper debütálás után – gyakorlatban is kezdetét vette az amit ma Bitcoinnak nevezünk. A block időbélyege szerint a hivatalos időpont UTC 18:15:05, ami persze a valóságban nem jelent semmit, hiszen simán lehetséges, hogy csak napokkal vagy hetekkel később született meg a tényleges blokk, mivel a 10 percenkénti tényleges blokk képzés csak 2009 január 9-én kezdődött meg. Hogy mi történt a két időpont között? Erre számos teória létezik: Talán a legvalószínűbb, hogy semmi, valójában Satoshi, csak ténylegesen január 9-re készült el a kóddal és a január 3. visszadátumozás sokkal inkább üzenetértékű annak tartalma miatt. Másik népszerű teória, hogy január 3 és január 9 között is aktívan folytak a blokk képzések, de ott Satoshi olyan hibát talált, ami miatt droppolta az összes blokkolt. Teóriákból etéren is végtelen sokat lehet találni.

Elképzelni is nehéz, hogy mekkora hit és kitartás kellett a hálózat működtetéséhez a kezdeti időszakban, bárkinek bármi is volt a motivációja annak létrehozására és fenntartására. A Bitcoin mára talán a legékesebb bizonyítéka, hogy létezhet még organikusan a semmiből fejlődő “grassroot” érték marketing gépezet, adword kampányok és legfőképpen facebook nélkül. Sokszor és sok információmorzsa előkerüléskor kokettáltam már el a gondolattal, hogy megpróbáljam elképzelni Nakamoto motivációját, vagy egyszerűen csak kitalálni, hogy miként is képzelte el “teremtményét”, ám a legtöbb esetben ezek a gondolatkísérletek értelmét vesztik, akkor amikor a ma történéseit próbálom visszavetíteni azokra az időkre, amikor az egész Bitcoin ideológia megszülethetett. Ami biztos: amire ma használjuk a Bitcoint az köszönőviszonyban sincs azzal, amire azt anno Satoshi elképzelte. Ebből persze logikusan következhet, hogy 1-2-5-10 év múlva is teljesen más célt fog betölteni a Bitcoin mint amit ma el tudunk képzelni. Mára illogikusnak tűnhet, hogy a Bitcoin világpénz legyen, hiszen olyan technológiai és értékképzési akadályai lennének ennek, ami mára ezt lehetetlenné teszi. Persze minden csak megközelítés kérdése, hiszen a fogalmak ilyen időtávon akár új értelmet is nyerhetnek, amit ma a “világpénz” alatt értünk, az könnyen lehet, hogy újabb tíz év alatt teljesen más értelmet nyerhet.

A tíz éves évforduló kapcsán talán érdemes lehet elmélázni azon, hogy mit is jelentett a Bitcoin az elmúlt 10 évben: Kezdetben leginkább semmit, csak egy kísérlet volt, Satoshi maga is csapongott annak kapcsán, hogy mire is hozta létre a Bitcoint, egyszer VISA grade elszámolórendszerről értekezett, majd vele párhuzamosan egy másik threadben szűk kör számára létfontosságú privacy coinként aposztrofálta a Bitcoin aminek a fő célja az államok felett álló szabadság megvalósulása. Ezen utóbbi megközelítést hivatott alátámasztani Satoshi Nakamoto személye is. Nehéz eldönteni, hogy a pszeudonim személyiség mögött egy jól megkomponált és részleteiben megtervezett színdarabot kell elképzelnünk, vagy egy lángelme hánykolódását, aki lehet, hogy csak jókor volt jó helyen. Egy biztos: a Bitcoin, mint ötlet nem egy borgőzös este szüleménye, melynek másnapján elkészült a whitepaper és 2 hónapnyi kódolás után már elindult maga a rendszer is. Aki valaha tervezett akár csak töredék ilyen komplexitású rendszereket, az pontosan tudja, hogy mindez nem így zajlik, de erősen az alapos tervezésre utal lényegében a start előtti időszak összes kézzel fogható maradványa is. A bitcoin.org domaint, már 2008 augusztus 18-án beregisztrálta Satoshi. Természetesen egy TOR networkön keresztüli anonim domain regisztrációs szolgáltatáson keresztül. Tehát a projektnek már akkor pontos neve volt, bő két hónappal a whitepaper publikálása előtt. Bár maga a kód az első perctől opensource volt, azonban fontos részlet, hogy 2009 január 3-án maga a kód még senki számára nem volt elérhető, ugyanis Satoshi azt első alkalommal csak 2009 január 9-én töltötte fel a Sourceforge-ra.

Hogy miről szólt 2009-ben a Bitcoin? Lényegében semmiről. Már persze, ha nem számítjuk azt, hogy ebben az évben termelődött ki az összes valaha létezett Bitcoin 15%-a. Hogy hol vannak ma ezek a coinok? Talán az elmúlt évek bull runjain dumpolták le őket ezzel mesés vagyonokat keresve azok, akik “időben csatlakoztak”? Dehogy, az első 1-2 év block rewardjainak a döntő többség a mai napig ott pihen ugyanazon a címen, ahova a coinbase tranzakcióval került, vagy maximum össze vannak söpörve 1000-5000 BTC-s címekre, de immáron 9 év mozdulatlanul pihennek. Igen sok early miner saját bevallása alapján ezen címek privát kulcsa mára már elérhetetlen, hiszen csak pillanatnyi hóbort által vezérelve próbálták ki még 2009-ben a “digitális aranyat” és bányásztan néhány napon keresztül néhány száz vagy akár ezer BTC-t saját kis otthoni gépeikkel. Ennek kapcsán talán Hal Finney 2013-as visszaemlékezése mutat rá leginkább a korai időszakra, aki keserédesen idézte fel a korai időszakot, amikor néhány napnyi bányászat után lekapcsolta a bányász szoftvert, mert már unta, hogy nagyon zajos a gépe és túlságosan melegszik is, ahogy Hal írta egyik búcsú posztjában, nagyon sajnálja, hogy akkor így döntött, hiszen ha kitartóan bányászik tovább, akkor sokkal több értéket tudott volna örököseire hagyni az eltávozása után (aki nem tudná Hal Finney 2014-ben hunyt el ALS betegségben)

After a few days, bitcoin was running pretty stably, so I left it running. Those were the days when difficulty was 1, and you could find blocks with a CPU, not even a GPU. I mined several blocks over the next days. But I turned it off because it made my computer run hot, and the fan noise bothered me. In retrospect, I wish I had kept it up longer, but on the other hand I was extraordinarily lucky to be there at the beginning. It’s one of those glass half full half empty things.

Ezen “geek” időszak lényegében egészen 2011-ig tartott, amikor a Bitcoin elkezdte kettős életét. Egyik oldalon a Bitcoin a szabadság jelképeként egyre több szervezet számára nyújtott alternatív pénzügyi csatornát. 2011-ből talán a legismertebb adaptációja az volt, amikor a Wikileaks megnyitott a lehetőséget a Bitcoinon keresztüli támogatás fogadásnak. Tette ezt az után, hogy az US hatóságok minden más csatornát elvágtak a projekt előtt, a bankszámlán keresztül egészen a PayPal account zárolásáig. Így a Bitcoin maradt az egyetlen pénzügyi csatorna, amin keresztül egyébként az évek során közel 5000 BTC támogatást kapott a Wikileaks. Persze adja magát a kérdés: mégis mitől lett 2011-ben hirtelen vásárlóereje és ezáltal értéke a Bitcoinnak? Itt nyilván fontos megjegyezni a korai Bitcoin sötét oldalát: A kriptoeszköz iránti kereslet legfontosabb forrása egészen 2013-ig a Silk Road és később a TOR/DarkNet-en keresztüli illegális szolgáltatások pénzügyi szolgáltatása jelentette, sőt ha őszinték akarunk lenni, akkor ez nagy valószínűséggel a mai napig így van. Közismert tény, hogy az USA Dollár után a Bitcoin a második legnépszerűbb eszköze a pénzmosásnak és az illegális tevékenységek finanszírozásának.

2012-ben a Bitcoin tovább lépdelt az igen rögös adoptációs úton. Ebben az évben indult el a BitPay szolgáltatás, ami 2012 végére már közel 1000 elfogadóhelyen volt elérhető. Szintén ebben az évben csatlakozott a projekthez számos mára legendává vált korai adopter, akik sokat tettek a Bitcoin sikeréért… Nem itt most nem CSW-re és Ver-re gondolok, akik ekkor még sehol nem voltak. Sokkal inkább gondolok Shremre, Jon Matonisra vagy Gavin Andresenre.

Hogy mi volt 2012-ben és 2013-ban a Bitcoin? Lényegében a jövő pénzügyi fizetőeszközének vizionált digitális vagyontárgy, aminek az adta az értékét, hogy alig 52 bitcoinért lehetett venni Silk Roadon 10g ganját, vagy egy érvényes UK driving license-t. Mindehhez exchangeként természetesen az MtGox-ot használva. Persze ezzel párhuzamosan folyamatosan alakultak ki a legális és fél-legális usecasek is. 2013-ra a Bitcoin már igen komoly szereplője lett a digital collectibles és a szerencsejáték piacnak is. Emlékszem jómagam 2011-ben még teljesen értetlenül álltam az előtt, amikor a WoW-ban a kínai farmerek Bitcoinért akarták árulni a epix lootokat és a WoWGoldot… Azt se tudtuk akkor, hogy mi fán terem a Bitcoin és miért is kellene ezzel foglalkozni. Alig két évvel később a Diablo3 megjelenésekor viszont már teljesen bevált módszer volt a gamerek között, hogy a fat lootok bitcoinért cseréltek gazdát. Ekkora a Bitcoin vásárlóerejének komoly részét adta a gamification és tokenizáció korai küzdelmeit vívó játékipar háta mögött épülő multimillió dolláros üzlet, ami pont annyira volt illegális mint a SilkRoadon folytatott drogvásárlás és az egészségre is legalább annyira volt veszélyes… Jómagam azon generáció tagja vagyok, melyből több áldozatot szedett a játékfüggőség által okozott teljes összecsuklás, mint a drogok fogyasztása.

Miközben szépen csendben fejlődött tovább ez az iparág, a MtGox crash után jött a BitStamp, OkEx és a kraken… a SilkRoad helyett pedig az AlphaBay (de a Bitcoin természetesen nem változott…), szóval mindezen után a Bitcoin szinte egyik napról a másikra lett informatikus geek “szutyokból” a jövő pénzügyi befektetési terméke. Ehhez lényegében az kellett, hogy 2012 év végén megtörténjen az első block reward feleződés és 2013-ban minden hírcsatornából csak az hömpölyögjön, hogy itt a ciprusi bankválság és most lesz oda az egész világgazdaság, mindenki vegyen Bitcoint. Na jó.. azért az sem ártott, hogy mindezzel párhuzamosan őrült tempóra kapcsolt a technológiai fejlesztés és 2013 év végére már nagyon komoly üzlet épüljön fel az ASIC minerek körül. 2012-ben és 2013-ban szinte képtelenség volt követni a fejlődést. Még 2012-ben 3-4 GPU-s Nvidia 560-as RIGekkel termeltünk 1,2GH/s-t 800W áramból, majd rá fél évre már ugyanezt a teljesítményt kihoztuk 2W-ból az AntMiner U1-es kis szörnyetegeken keresztül. Abból az időből sok érdekes emlékem van, a hazai fórumokon folyamatosan azon ment az agyalás, hogy ki milyen ASIC minert vásároljon… Még élénken él előttem az egyik AvalonMiner tulajdonos szomorú története, aki megvette 100 Bitcoinért a minerét, amivel sikerült is összesen 3 bitcoint kitermelnie fél év alatt köszönhetően a hirtelen jött difficulty robbanásnak.

2014 és 2015 lényegében nyugisan zajlott a Bitcoin életében. Ekkora zajlott le az egyik legnagyobb bear market a Bitcoin történetében. Ez volt az az időszak, amikor még boldogan költöttük a Bitcoin pl. kávéra vagy éppen repülőjegyre, hiszen pontosan tudtuk, hogy holnapra már amúgy sem fogja a felét se érni, úgyhogy miért ne… Ezen a ponton így utólagosan szívesen valagon rúgnám saját magam… Emlékszem egy 2014-es amszterdami kiruccanásra, ahol a dutyfreeben fél bitcoinból vettem meg egy üveg OBAN-t, amit előzőleg 3 db AntMiner S1-es kb 2 hónapig bányászott. Ott és akkor jó ötletnek tűnt… Nyilván fontos megjegyezni, hogy ezen két év volt a Bitcoin üzleti eszközként történő megjelenésének fontos mérföldköve. Amellett, hogy egyre szélesebb körben jelent meg ilyen szerepben is a Bitcoin, szintén ezen két évben lett roppantul szexi a “Blockchain” kifejezés. Vicces volt visszahallani nagybanki prezentációkon és stratégiai meetingeken a szlogent, mely szerint a “Blockchain a jövő… erre kell fókuszálni“.

És nagyjából el is jutottunk a jelenhez. Mára a Bitcoin maga lett a digital collectible, amit meg kell szerezni és birtokolni kell, ráülni és elfelejteni 10 évre, hiszen a HODL az jó. Ma már eszünk ágában sincs Bitcoinból sem kávét, sem pedig OBANt venni, helyette a kávéra és az OBANra szánt pénzünkből is Bitcoint veszünk. És akkor már a Bitcoin mellett szerzünk minden másból is egy keveset, hiszen minden fán újabb Bitcoin terem, amik mind sokkal jobbak mint a Bitcoin, mert gyorsabbak, okosabbak, skálázhatóbbak és van egy 16 milliárd dollárt érő whitepaperjük, amiből még csak egy demó prototípus sem tudott elkészülni egy év alatt sem, de azért csak vegyünk egy kevés TRON-t (nem ne vegyünk…), mert az tuti jó lesz. A Bitcoin mára már nem a geekek játéka, helyett sokkal inkább a scammerek játéka, akik Satoshi álmát feltupírozzák, telepumpálják szteroiddal és porszívóként tolják végig 3 csík kólán, majd elvonási tünetes hiperaktív brókerként rakják le a másodgenerációs földműves palánták elé, akiket percek alatt győznek meg arról, hogy nem kell még idén megvenni az új John Deeret, viszi még a régi traktor is a földet 1-2 évig, addig is az EUs támogatási pénzeknek nem is lehet jobb helye annál, hogy befektessék a legújabb CryptoMikroTikroNanoStockCashHypoteticoCoinba, hiszen mindenki pontosan tudja, hogy valójában ez lesz a tuti cucc és nyilván pont azért árulják MLM-ben, mert-hát mindenki számára ismeretes, hogy csak az igazán jó dolgokat lehet MLM-ben értékesíteni! Miért is herdálná el a kibocsátó a vásárlók pénzének a 15-20%-át alaposan felépített és hatékonyan betargetált marketingre, ha ehelyett ugyanezen pénz kétszeresét odaadva egy 100-200 fős MLM bagázsnak, azok futószalagon szállítják a Dzsondér mentesített “befektetőket”, akiknek a telefonján már ott figyel a Jaxx és rajta a Bitcoin, hiszen mindenki pontosan tudja, hogy CryptoMikroTikroGoldot és NanoSockCashCoint csak és kizárólagosan Bitcoinból lehet vásárolni, mivel ha nem abból veszed akkor tuti fekete lyuk keletkezik az agyad helyén! Az persze mellékes, hogy így nem kell adózniuk és az olyan kelletlenségekkel sem kell szenvedniük mint pl a pénzügyi engedélyek, money transfer vagy deposit management licensz. Mégis minek ahhoz még külön engedélyt is kérni, hogy eloszthassák a pénzed maguk között, nemde?

Szóval most itt tartunk…

Ui: Légyszi akik a következő hetekben terveznek újabb hazai crypto scamcoinokat indítani, azok ne a CryptoMikroTikro… nevet válasszák… Felettébb kellemetlenül érezném magam, hogy itt shillelem a portékájukat előre. Aki pedig úgy érzi, hogy a fenti fantázianévben esetleg visszacseng néhány ma már létező vagy a közeljövőben induló hazai MLM scamcoin neve azt megnyugtatom: mindez NEM a véletlen műve…

Ui#2.0: Nyilván ez a cikk inkább akart egyfajta görbe tükör lenni, hiszen mindezekkel együtt tud csak teljes lenni a kép. Ahogy az Internet sem létezik annak sötét oldala nélkül, úgy igaz ez az internet talán legcsodásabb vívmányára is: A Bitcoinra… Aki érti mindezt az úgyis érti, aki meg nem, az tapsikolhat, hogy “ugyehogymegmondtamhogyugye!

Boldog szülinapot Bitcoin! Boldog új évet minden kedves olvasónak!

Ui3.0: Ha bárki is odajön hozzád, hogy ne vedd meg az EU-s pénzből a John Deeret, hanem helyette vegyél nála Bitcoint Jaxxba, amit utána utalj el a CryptoMikroTikroNanoStockCashHypoteticoCoin projektnek, mert ők fogják megcsinálni a legtutibb pénzügyi rendszert, amit természetesen egy olyan közgazdasági professzor talált ki, aki szerint ha egy Bitcoin befektetésre instant kapsz X (ahol X>1) Bitcoin rewardot, ami Te természetesen NEM fogsz kivenni, hiszen sokkal jobban rász ha bent tartok… Szóval, ha ilyen vagy ehhez hasonlóval jönnek oda hozzád… Akkor tégy magadnak egy szivességet: menj és vedd meg a John Deeret…

Utó-utóirat: A cikk körül kialakult comment storm kapcsán megkeresett az egyik hazai projekt, aminek a neve részben szerepel a fenti fantázia projekt név kavalkádban (egészen pontosan a “Mikro” szó kapcsán). Ezúton jelezném (ahogy ezt megtettem már a commentekben is), hogy a kérdéses projekt kapcsán nem rendelkezem olyan információkkal, ami okán célom lett volna őket belefogalmazni ebbe a cikkbe és bármivel is vádolni… Annyit mindenestre elért a kérdéses projekt, hogy kellőképpen felkeltette az érdeklődésem a projektjük kapcsán.

Bookmark the permalink.

38 Comments

 1. Köszi, már idéztelek is az egyik válaszomban.

  A véleményemet kérdezték.
  Részlet az ajánlóból:

  ” …nemzetközi kereskedelmi – közösségi – Kriptopénz rendszer, amely a Műszaki Egyetem villamos mérnöke – matematikus – informatikus T.K. feltaláló ötlete alapján lett megalkotva. …”

  “… A ********** összességében egy zárt rendszerben, önálló Piacteret hoz létre, belső kriptoeszközökkel, amelynek kapcsolata van a külvilág felé is. A Piactér, belső kereskedési felületet kíván biztosítani *** kriptodevizáinak, emellett egy e-kereskedelmi, egy ingatlanos és egy autós kereskedelmi ág is kapcsolódni fog hozzá. A kriptoeszközök stabilitását, állandó fedezet és egyensúly biztosításával kívánja a cég megteremteni, aminek a lényege: Amennyi anyagi intervallum bemegy a rendszerbe, csak annyi mehet ki. …”

  *** mod: A konkrét személyek és projektek nevét anonimizáltam. Egyébként köszi! (Csaba)

 2. “Amennyi anyagi intervallum bemegy a rendszerbe”
  Mármint volumen? Ezt már nem a mérnök kolléga fogalmazta, ugye? Na és mi a fedezet mögötte, és hova van az letétbe téve?

 3. CryptoMikroCoin…. itt most a kriptoakadémiás Mikronra célzol?
  volt is egy nagyobb botránya ha követted őket.

  lehet ez is ki lesz moderálva vagy meg se jelenik túl nagy üzleti érdekek állnak mögötte hogy bármi negativ napvilágot lásson…

  • Nem követtem eddig, csak nagyon felületesen ismerem a projektet, az útóbbi 1-2 napban került csak a látókörömbe komolyabban. A cikk megírása során nem volt célom itéletet mondani az általad említett projekt felett.

  • Szia! Szerintem Smart Crypto Note és a BlockStock volt inkább Csabánál terítéken, de ez a Mikron most került a látókörünkbe, és nagyon érdekelne! Ki tudnád bővebben fejteni ezt a botrányt, hogy mi volt körülötte? Emailben is el tudod küldeni nekem a [email protected] email címre. Nagyon köszönöm! Gyűjtjük az anyagot egy nagyobb leleplezéshez. Mindenki segítségét szívesen vesszük.

   • Hol lehet olvasni a ponzis hírekről?

    Amúgy mikronosok még az arcukat sem vállalják a marketingest leszámítva, cégnév sincs az oldalon. Szóval ami a cikkben szerepel az abszolút illik rájuk:
    “nem kell adózniuk és az olyan kelletlenségekkel sem kell szenvedniük mint pl a pénzügyi engedélyek, money transfer vagy deposit management licensz. Mégis minek ahhoz még külön engedélyt is kérni, hogy eloszthassák a pénzed maguk között, nemde?”

    Inlockot talán leszámítva a magyaros kriptopénzek nem túl meggyőzőek. Ezekkel még egy kanyi vasat se szerzett senki, ellenben jó nagyot bukott. lásd pl etheal

    • Először is elnézést Csabától, hogy ez a téma ide is beszivárgott. A megszólítás miatt kénytelenek vagyunk reagálni.

     A csapat hozott egy döntést, miszerint a csapattagok külön-külön dönthetik el, hogy mennyire szeretnének előtérben lenni. Mivel a csapat elsősorban saját tőkéből finanszírozza magát, megengedhette magának azt a “luxust”, hogy nem pakol ki egy csomó fotót a weboldalra. Vannak a csapatnak olyan tagjai akik teljesen az előtérben vannak, és vannak akik jobban a háttérbe vonulnak. A csapattal lehet találkozni konferenciákon, meetupokon, vagy személyes megbeszélésen. A Mikron platformhoz már eddig is több mint 20-an járultak hozzá, és a hozzájárulók száma folyamatosan növekszik.

     A termék minden része open source, és igazából ez a lényeg.

     A weboldalon amúgy szerepel cégnév, és a tevékenység minden vonatkozó szabályozásnak megfelel.

   • Irtam neked emailt.

 4. Nem akarok szentségtörő lenni de nekem van egy zavaros kép a Bitcoinnal kapcsolatban, mármint a kezdetekkel kapcsolatosan.
  Egyátalán nem biztos, hogy jól emlékszem, de mivel én ezekben az időkben eléggé benne voltam a pókerőrületben, akkor nagyon sokat bújtam a fórumokat, többnyire pókeres témában, de az online pénzkeresés egyébb formái is érdekeltek. Ezen fórumok többsége azóta már megszűnt és eltűnt. Még a google sem ad rá találatot. És a Wayback Machine sem. Illetve pont azok az részek hiányoznak. De a napokban egy másik fórumon moonbaby írása arra késztetett, hogy körbekérdezzek a régi pókeres ismeretségeimnél, hogy mivel fárasztottam őket anno. Emlékeznek-e mi volt 10 évvel ezelőtt. És megerősítést nyert, hogy bizony 2006-2010-ig volt pár fura megnyilvánulásom.
  Amire visszaemlékszem, az az én akkori pókeres lila ködömben képződve született, egy pókeres szemüvegen át látva a dolgokat. Nézzük mire emlékszem és lehet-e köze a bitcoin születéséhez:

  2006-2007-2008 a szabályozások és tiltások évei a pókerben. Amerikai játékosok befizetéseinek a tiltása az onlinepóker termekbe, stb. Először korlátozzák a banki beutalásokat, bankártyákon keresztül. Majd tiltják a Netellert, Moneybookers, myCitadelt, és egyéb trükkös befizetéseket is.
  A fórumok felbolydulnak. Szinte minden lehetőséget tiltanak a befizetésre. A játékosok minden lehetséges trükköt igyekeznek bevetni, pl. olyan dolgok születnek mint a NuCharge, ez egy 300 dollárral feltölthető virtuális telefonkártya, ami alkalmas telefonálásra, de internetes számlák feltöltéseire is. Szóval egy több milliárdos piac ellehetlenítése zajlik éppen ezekben az években.

  És itt jön be az ami nem hagy nyugodni. Úgy emlékszem valami elborult fórumon a következőket olvastam, vagy valami hasonlót:
  Ha az onlinepóker tiltott lesz amerikai és az azóta csatlakozott többi ország állampolgárainak, akkor mi lenne, ha átköltözne az egész egy virtuális játékba, és nem én játszanék onlinepókert vagy egyéb szerencsejátékot igazi pénzben, hanem az avatarom ülne be egy virtuális világ virtuális kaszinójába. És mibe játszanánk? Virtuális pénzbe! (Játék pénz nem volt tilos, azt nem üldözték) Szerintem itt született meg a Bitcoin ötlete. Nem azt mondom, hogy ez ugyan az a Bitcoin mint a Satoshi Bitcoin, de valakik ezt akkor komolyan gondolták. Ha valaki azt hiszi ez utópia, akkor ki kell ábrándítsam, mert akkoriban már volt egy ilyen játék a neve Second Life volt. Ebben a világban már létezett egy virtuális pénz a Linden, de sok játékos elégedetlen volt a rendszerével, voltak visszaélések és csalások is, erre emlékszem, hogy sokan panaszkodtak. Ezért azt találták ki, hogy meg kellet reformálni ezt a virtuális pénzt, hogy komolyan vehető legyen és lehessen rá alapítani egy online szerencsejátékban használható, csalásbiztos P2P pénzrendszert. Ez a lindenére hajazó pénz lett volna egy WoW-ban történt aranybányászat keverékével, P2P rendszerben. A játékosok maguk is bányászok lettek volna, vagy valami ilyesmi.
  Később 2007-ben ezt is betiltották a hatóságok, virtuálisan sem lehet ilyet csinálni.
  Gyanúm szerint itt oszlott fel a csoport, aki meg volt bízva ennek a megvalósításával.

  Visszatérve a WoW-ra és a bányászatra, egy baj volt, hogy akkor nem tudtam, mit jelent a WoW-ban bányászni 🙂 De azt olvastam, hogy emberek ezrei ezzel tudtak pénzt keresni. És csak emiatt érdekelt a dolog, hogy ilyet jó lenne nekem is csinálni. Nem játszottam WoW-t, de a kollégám igen és akkor ez szóba is került, (telefonos segítséggel) ez kb. 2007, de lehet +/- fél vagy egy év körül lehetett. Ennyit tudtam kideríteni. A kollega is nagy pókeres volt, azért dumáltunk ilyenekről, hogy tudnánk online pénz keresni. És itt találkoztam először a bányászható virtuális pénz fogalmával, amit megmondom őszintén, csak 2011 után értettem meg, hogy mi is az.
  A következő amire emlékszem az már egy későbbi dolog. Sajnos ennek nyomát sem találom a neten, azt is lehetségesnek tartom, hogy keverem a pizza nappal (2010.05). Szóval mintha pókeres körökben valaki említené, hogy lesz egy virtuális pénz, amivel kikerülhető lesz a tiltás. Egy olyan befizetési mód lesz, amivel nem tudnak mit kezdeni a hatóságok, P2P rendszerű lesz, azt is mondják, hogy figyeljük a netet és a híreket. Elfog a De Ja Wu érzés. És nem tudom, hogy ekkor vagy a pizza napkor, de valamelyik kereskedelmi rádióban is elhangzott, hogy bitcoin és genesis blokk. Logikám szerint ez inkább a pizza nap lehetett, de a tényleges indulást 2009-et sem zárnám ki.
  Ezek az emlékeim 2010 nyaráig. Lehet nem is így volt, nem akarok senkivel sem vitába keveredni. Az is lehet összemosódtak a dolgok az évek alatt, de kikivánkozott belőlem.

  Legközelebb 2011-ben találkoztam a bitcoinnal, azóta már másképpen látom a dolgokat és kétségek merülnek fel bennem, hogy jól emlékszem-e a 2010 előtti időkre. Pl. Satoshi víziója, összefüggésbe hozható-e az UIGEA törvény kijátszásával?! Ugyan az-e a kettő? Mármint a virtuális P2P pénzrendszer, ami az UIGEA kijátszására lett volna létrehozva és a Satoshi féle tiszta szándékú P2P pénz létrehozása ami meg is valósult. Vagy lehet, hogy a kettő között van is átfedés?! Egy lobby csoport megbízott valakiket, kriptográfusok és speciális programozók kis csoportját, hogy csináljanak egy P2P pénzt, de abból végül ismeretlen okok miatt nem lett semmi, de valaki aki a project-ben dolgozott, és ihletet kapott félrevonult és pár évvel később megcsinálta egyedül?! Mögé rakva egy filozófiát egy eszmét?!
  Azt hiszem ez utobbival tudnék azonosulni és ezt tartom egy lehetséges változatnak.

  Bocsánat ha ez kissé gyerekes és fárasztó volt egyeseknek, de bennem még mindig van egy fucsa érzés, hogy lehet-e összefüggés a régi emlékek és a mai bitcoin között…

  • A “virtuális” pénzként kezelt javak messze túlelőrébb mutatnak a Bitcoinon. Már a David Chaum féle e-cash-t, digitalcasht is használták online poker partykon, de akkoriban (2000-2010) nagyon sok egyéb kupon jellegű megoldás létezett ugyanerre a célra és persze az általad is említett online game currencyk is, amikkel nagyon komoly másodpiaci demandokat elégítettek ki. Egyébként a tevékenységet a WoW-ban nem bányászatnak hívtuk (az is volt persze), hanem ugy farmolásnak vagy grindelésnek, de a célja ugyanaz volt, amire te célzol.

   Visszatérve a pókeres alternatívákra, ezek a megoldások általában két okból buktak el: Mivel mind centralizált volt, ezért vagy volt egy központi személy aki végső soron akár egy hiba okán is elérhető vált (lásd SilkRoad esetén Ross Ulbrich), vagy pedig a központi szereplő vált túlságosan greedyvé és nyúlta le a depositot. Mindezen kockázati tényezőkön alapjaiban változtatott a Bitcoin, viszont én nem tudok arról, hogy 2010 előtt bárki is használta volna bármilyen ilyen célra a Bitcoint, ellenben 2011-től nyilvánvalóan kulcsszerepet játszott a Bitcoin adaptációjában az, hogy az online gambling iparág rátalált erre a gyöngyszemre (is).

   • Igen, a korábbi megoldások azok centralizáltak voltak és volt is velük visszaélés.
    Ami nekem a találós kérdés, az, hogy Satoshi mennyire lehetett része ennek az egésznek? Az, hogy ezzel a témával foglalkozó gambling fórumokon 2007-ben megjelenjen egy bitcoinra hajazó, tehát csalásmentes, decentralizált, bányászható virtuális pénz kifejlesztése, az számomra azt jelenti, hogy ezzel egy team volt megbízva. Tehát tudott róla a megrendelő és tudott róla a team környezete, mert különben nem kerültek volna ki információk nyilvános fórumra. Vagy az is lehet ez nem is volt annyira titkos project. Ha egy team kezdett ezzel foglalkozni, akkor gondolom letették az alapokat, de valamilyen oknál fogva megragadt a project és nem jutott el a befejezés stádiumába. Nem értek hozzá, de ha én lennék egy milliárdos piac gazdája, aki megbíz egy teamet vagy talán több kisebbet, akkor az anyagot véleményeztetném pár olyan szakértővel, aki nem része a teamnek, hanem mint kivűlálló véleményt tud alkotni, hogy jó irányba folyik-e a munka. Valószínűleg valaki vagy valakik így megkapta(ák) a tervet, véleményezésre, felhívta(ák) a hibákra a figyelmet, írt(ak) pár sort és visszaadta(ák). A gambling lobby meg valamiért leállította a projectet. Satoshi kiléte szerintem kiderült volna, ha a team tagja lett volna. Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy az anyagot véleményező személyek vagy az ő ismeretségi körükből valaki Satoshi. Én mondjuk véleményezésre Nick Szabot találtam volna jónak, vagy egy kollégáját, aki megmutatta neki 😉 , minden esetre olyanokat kerestem volna akik már próbálkoztak hasonlóval és elismert szakértői a témának. A következő 1-2 évben Satoshi a hibákat kijavította és kiadhatóra csiszolta a félkész ötletet. Az ő ideologiája nem az online gambling segítése és az UIGEA kijátszása, ő nagyobban gondolkodott.
    Persze pár ember szintén meglátta benne a saját ötletét átdolgozva, ők talán az egykori team-ben benne voltak vagy valamilyen formán közük volt hozzá és szintén magukat tartják Satoshinak.
    Minden estre az eredeti elképzelés a gambling szektorból nagyon hasonló volt, Satoshi 2009-ben kiadott munkájához, egy olyat szerettek volna ők is létrehozni.

   • Meg persze ha van egy arc/cég valami mögött, az már támadási felület is sajnos. Simán rányomják, hogy tiltott pénzügyi tevékenységet végez valaki, vagy valamilyen engedélye hiányzik stb.
    A kevésbé liberális országokban pedig még indokot sem keresnek feltétlenül, hogy eltiporják a kezdeményezést.

 5. Csak a Bitcoin!

 6. itt van két link ami hozzá kapcsolódik.

  https://pethical.hu/minden-mas/ha-nem-tetszik-valami-el-lehet-menni-innen/

  https://www.youtube.com/watch?v=0pigISPHmyc

  az egésznek az alapja az, hogy hírlevélben erőszakosan próbálták rásózni az emberekre a vásárlást.
  vegyed azonnal mert lemaradsz egy olyan lehetőségről ami évtizedenként csak egyszer adódik mint pl a bitcoin.
  de csak egy kis számú csoportot értesítettek a privát saléról is minket
  de ne terjesszük a hírt mert csak a kiválasztottak kapták meg ezt az üzenetet
  gondolom mindenki aki regelve volt a kriptoakadémián.
  aztán egyre több scamra utaló jel kezdett el előjönni
  pl. team hiánya
  félrebeszélések
  20 tag helyett Györfi András már 5ről beszélt. icomustrás videóban is zavarba jött kicsit amikor a team szóba került ha nézitek.
  valaki belinkelte a videót
  más szóvátette hogy nincsenek rendben a számok
  ezután elkezdték törölni a hozzászólásokat mindenféle mondvacsinált indokkal.
  egy híroldalnál ahol a felhasználók hozzászólásait pontozzák elég tré
  pont a kriptó lényegét köpik arcul a cenzúrázgatással.

  a ICO eladási adatai a 60 vásárlást leszámítva eddig titkosak voltak
  de ígértek explorert majd valamikor januárban.
  persze az ico gerillamarketing kampánya után
  ezt megelőzően pár napja csináltak külső fejlesztők egy explorert amin nagyjából látszanak a dolgok
  http://mikron-explorer.csillamfejleszto.hu/

  de először ez is meg volt szólva a mikronosok miatt, törölték is az egyik fejlesztő hozzászólását mert hogy szerintuk az reklám volt mert összefüggésbe lehetett hozni a Microcoinnal.

  annyit elárulok hogy a Microcoin már a Mikron előtt létezett valószínűleg a Mikron neve is ebből jött a kriptoakadémiának.
  a fejlesztője tanácsadóként segédkezett a Mikronnál még az elején.
  az utóbb kiderült hogy szépen meg is hálálták 😀

  azóta konkurenciaként tekintenek a Microcoinra és törölnek a Kriptoakadémiáról minden vele kapcsolatos dolgot a fejlesztőit pedig bannolták egy időre.
  Györfi András ki is jelentette hogy konkurenciaként tekintenek minden más magyar coinra mert ez kőkemény üzlet és véges a piac.

  a 3 partner cég hatharom.com pokerakademia.com kriptoakademia.com egy kézben van pedig külön partnerként vannak feltüntetve.
  a minner.hu is fent van a whitepaperjükben de azóta nem láttam semmi infót róla.
  coinbroker.hu Pataki Gáborja is csatlakozott valahol azt írták róla hogy egy bukott bróker és átjött a kriptopiacra
  de én csak annyit láttam hogy egy ponzi oldalt reklámozott facebook oldalon is refferral linkkel.
  nem jut eszembe a neve most de Csaba is írt róla itt a blogon.
  marha hiteles így ez a Pataki Gábor is 😀

  van cég is mögötte már ha nem kamu
  Telbex limited nevű dubaji arab offshore fedőcég van a mikron mögött
  a mikron.io ÁSZFből ez jött le
  de érdekes hogy magyar a célpiac de az ÁSZF magyar helyett full angol 😀
  az ÁSZF letölthető ha regelsz a mikron.io oldalra.

  még hab a tortán hogy a mikronos wallet vírusos
  így telepítse az ember
  páran szóvá is tettük de le volt rendezve annyival hogy nem az telepítsük nyugodtan 😀
  volt több hibajavítás is de ezt azóta sem javították.

  lesz még sztékelés is ha futtatod a mikron valleteket de a jutalmakat is egy központi címről kapod és a mikronosok döntik el hogy mennyit kapsz vagy kapsz egyáltalán.

  • Ha valami sikeres és a semmiből 2 hónap alatt kézzelfogható eredményeket ér el, ott sajnos feltartóztathatlanul jönnek az ehhez hasonló félinformációkra alapuló összeesküvés elméletek. Végülis valahol jogosan, hiszen a kripto világban sok az átverés, és nehéz megkülönböztetni egymástól a valós projekteket és a kamut. A posztban szereplő rengeteg témára offtopic volta miatt itt most részleteiben nem reagálnánk, de mindenről nyugodtan lehet kérdezni a Mikron hivatalos discord csatornáján.

   Sokadjára írjuk le, hogy a csapat elsősorban a saját tőkéjét használja a Mikron platform finanszírozásra. A vásárlásokból befolyó összeg a csapat saját tőkéjét egészíti ki, aminek segítségével több erőforrást tudunk bevonni a kitűzött célok elérése érdekében és gyorsabban tudunk előre haladni.

   Mikron vásárlással kapcsolatos marketingre kizárólag a partner oldalak segítségével került sor. Ment néhény email üzenet a regisztrált felhasználóknak, és megjelent néhány ismertető cikk, ja és persze bevezetésre kerül a termék maga. Ez olyan minimális, hogy ennél kevesebbet nehéz lett volna tenni. 🙂 Eredetileg mi magunk se gondoltuk, hogy mindössze ennyivel ekkora hatást tudunk kiváltani. Most már lassan minden kriptoval kapcsolatos magyar nyelvű csatornán szóba került a termék.

   A kommunikációban valóban javulnunk kell, ez tisztán látszik a hasonló olvasói posztokból. Lényeg, hogy ugyanazokat a hibákat kétszer ne kövessük el.

   A prototipus kevesebb mint 2 hónapja indult, nagyon az út elején járunk még. Rengeteg feladat áll még a csapat előtt, hogy egy stabil ökoszisztémát sikerüljön kialakítani. Ezen leszünk a következő években.

   • Nem szeretnék továbbra sem itélkezni a projekt felett, ahogy ezt lentebb is leírtam. Mindazonáltal a válaszoddal baromi sokat írtál lényegében a semmiről. “kjani” leírt nagyon sok észrevételt, feltételezést és olyan információt, amit ő is és talán mások is tényként élnek meg. Ennek a nagy része a kommunikációhoz kapcsolódik, aminek kapcsán a válaszodban elismered, hogy ezen a téren bőven van mit fejlődnötök. Ezzel együtt összeesküvés elméletet említesz (???), holott nem látom, hogy bármi is megcáfoltál volna ebből. Ahogy ezt korábban is írtam, alig pár napja került a látókörömbe a Mikron, amikor telegramon felvetésre került szintén nem kifejezetten pozitív megitélésben, előtte a projekt egyszer (még az ICO előtt) a whitepaper alapján kapott népitéletet – ugyanazon a csatornán -, amit akkor szerintem szintén megkaptatok. Hosszan tudnék elmélkedni azokon az érveken amiket leírtál és tételesen szétcincálni azokat, de ezt most (sem) fogom megtenni, mert nem célom, hogy belebonyolódjak ebbe.

    Mivel ha jól sejtem, akkor pro és kontra is kifejthette mindenki a véleményét ezért nagy tisztelettel fordulnék mindenkihez, hogy NE itt a blogon intézze ezt a továbbiakban. Köszönöm, Csaba

  • Azért ez a fajta private sale vet fel kérdéseket…

   https://mikron.io/private-sale?utm_source=kriptoakademia&utm_medium=newsletter&utm_campaign=mikron6

   További észrevétel: A husszúmustrás mikron youtube videóban egészen pontosan 20:00-nál elhangzik egy tételmondat: “januárban dőlt el, hogy lesz egy projekt, lesz egy saját kriptopénz.”

   A Kriptoakadémia meg februárban indult. Vagyis a kriptopénz ötlete megelőzte a híroldal indulását? Innentől pedig egyenes út vezet a tyúk vagy tojás kérdéséig? Mi volt előbb? Mi volt a szándék? Csak nem azért kellett a hiteles hír site, a közösség építés, meg az egész körítés, hogy ennek a hátán gyanútlanul be lehessen majd húzni egy gyanús elemekben bővelkedő ICO-t? Nyilván nem! (Mégis milyen véletlen, hogy ez történik épp…)

   • Csak nem akar csillapodni a téma, bár kétségtelenül szomorú, hogy ezt a témá itt kell kibeszélni és nincs mód arra, hogy az adott közösség csatornáin tudjátok erre haszálni. Viszont had eszközöljek néhány észrevételt, mert van a kommentedben néhány félreértés vagy téves következtetés:
    – A kriptoakadámia oldal 2017 december végén indult. Nem vagyok felhatalmazva, hogy erről részleteket közöljek, ámbátor tiltva sincs semmi, ezért annyit (szigorúan a saját tapasztalásaimat közölve) el tudok mondani, hogy volt némi közöm azokhoz a fundamentális alapokhoz ami alapján a kriptoakadémia mint site és a mikron mögött meghúzódó ideológiát kialakult, azonban sok egyéb dolog kapcsán nem értettünk együttet a core csapattal, ezért nem vállaltam a projektekben semmilyen szerepet.
    – Amit viszont biztosan el tudok mondani: Szó sem volt ICO-ról és lényegében MIKRON-ról sem akkoriban. Szóval a tyúk vagy tojás kérdés nem állja meg a helyét. A hírsiteot fejlesztő cég (aki feltételezésem szerint a MIKRON mögött is áll, bár ezt nem tudom megerősíteni), egy komoly múltú cég, akik meggyőztem arról engem a rövid együttműködésünk során, hogy hatékonyan tudnak közösséget építeni és ezen valós erősségüket hatékonyan tudják konvertálni is. Szóval meglátásom szerint a kriptoakadémia nem csak egy kirakati story amivel bizalmat akarnak vásárolni a lehetséges befektetők felé, legalábbis bő egy éve biztosan nem erre jött létre. A fejlesztők és tulajdonosok komoly múlttal rendelkeznek mind newssite, mind community building kapcsán, hiszek abban, hogy továbbra is erre alapozzák a jövőjüket függetlenül attól, hogy a MIKRON kapcsán milyen kommunikációs vagy egyéb bakikat is követtek el.

    • Köszönöm Csaba és elnézést, most látom, hogy kérted, ne itt. Jogos. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy sokakat érdekel és érint ez a kérdés. Valamint érezhető (a cikkedből is kiderül), hogy téged is zavar, ami zajlik hazai viszonylatban. Ez ellen pedig fel kell lépni.

     Nem baj az, ha nyilvánosság előtt (is) zajlik néha ilyen vita. Egy saját discord platform (gondolom) zárt, ennek meg nyoma marad. Meg őszintén szólva, leszarom a discordjukat, nekem eszem ágában sincs ilyen kétes Mikronokba egy fillért sem tenni, csak sajnos abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy mások is így látják! És szimpatikus, hogy te nem cenzúrázol (mostanában egyre többször, más kripto fórumokon is megszaporodtak a törlések, ami nonszensz).

     Hidd el, fontos dolgok ezek, nagy közösség követ téged. Nézd meg, felvetettél egy félmondatot a cikkedben, és dőlnek ki a csontvázak (megadtam az emailt címemet feljebb és már több helyről, csalódott userektől kapom az emaileket). A fenti (titkos) körleveles linken szerepel 100 ezer euros ajánlat is. Mit ajánlat, erőteljes vételi push, 32 millió ft összegben! Mire? Hova? Kinek? És 1000 euro a min! Ennél még a BlockStock 500 eurós csomagja is kedvezőbb!

     Do Your Own (Fucking) Research, igen, ez tök jogos. De mégis hogy kezdjen hozzá az ember? Amikor még a tudatos kriptós sem igazodik el? Most pl. nagyon fontos és hasznos infókat írtál a Kriptoakadémiáról, már ennyi is segítség a tiszá(bba)n látásért, bár engem teljesen nem győzött meg és ez a cenzúra dolguk hihetetlen gáz!

     https://variance.hu/2018/08/15/egy-kis-scam-tologia-elso-resz/

     Akit érdekel, ennek a postnak a kommentjeiben már volt előzménye a scam kérdésnek, egy kommentedben egyébként szinte szóról szóra ugyanezt mondtad a BlockStok fejlesztőiről is, mint most. Jó srácok, jól indult, stb. 🙂 (csak nem egy társaság? :)) Én ezt teljesen el is hiszem, sőt, el akarom hinni. De sajnos a kriptóban nagyon kevés (máshol is). Mondjuk kiindulásnak azért jó, ha egy projekt nem mindjárt gazemberségben születik. (Ennek a pszichológiája mindig is foglalkoztatott, hogy csalások hogy születnek, alapvetően jó kezdemények válnak azzá, vagy alapból úgy indulnak… de ez tényleg messzire vezető téma).

     Nagyon-nagyon fokozott óvatosságot kívánok mindenkinek!

     • Ha már szóba került itt a Discord, akkor szerintem sokan vevők lennénk, egy Variance csatornához való csatlakozásra.
      Természetesen sok szobával, hol meg lehet beszélni az off-topic dolgokat is.

     • Valóban nagyon hasonlót mondtam 😉 A helyzet az, hogy nagyon sok megkeresést kapok folyamatosan hogy kooperáljak bizonyos projekt kapcsán. Ezek igen nagy részéről szerencsére ideje korán kiderül, hogy vagy eleve scam, vagy valójában csak megélhetési funding, ami kapcsán igen komoly esély van a scamexitnek. Azt el tudom mondani, hogy nagyon sok iyen projektet volt szerencsém csírájában elfolytani azzal, hogy egyszerűen szembesítettem a másik felet azzal, hogy valójában mit is csinál és hogy mennyire átlátszó. Van most pl egy hazai projekt (nem az eddig említettek), ami úgy épített egy MLM-piramis-bombát, hogy egyszerűen nem is értették, hogy pontosan mit csinálnak,de összesodort velük az élet és felhívtam a figyelmüket arra, hogy amire készülnek, az egyébként gazdasági bűncselekmény. A core csapat azon része, akiven én beszéltem azok őszinte döbbenettel fogadták a két A4-es papíron felvázolt skiccelésemet arról, hogy mekkora egy atombombához adják a nevüket. Azóta úgy tudom, hogy az egész projektet refaktorálták és talán lesz belőle valami értelmes, aminek első lépéseként eltávolították az “értelmi szerzőt”, aki nagy valószínűséggel, mindenkit palira vett maga körül.

      Azt meg tudom erősíteni, hogy a BlockStock és a MIKRON között nincs semmi kapcsolat, legalábbis én nem tudok róla. Én alapvetően herótot kapok minden MLM-es crypto storytól, ennek kapcsán nagyon sok negatív megélésem van, nagyon sok ex inviawordös és cryptogoldos károsulttal találkoztam és időközben sikerült egy komolyabb oknyomozás során felgöngyölítenem a szálakat egészen a “koordinátorig”, aki egyébként éppen most egy újabb fantasztikus coin projektet futtat (már elindult az MLM-en keresztüli funding). A kidolgozott üzleti modell kikezhetetlen, gyakorlatilag offshoreba bújtatott adókerülés és gazdasági csalás, ahol (mint korábban) most is egy szem szerencsétlan áll az összes céges papír mögött, aki feltehetően bevállalta, hogy ha kell, akkor nagy duzzogva behúzza azt a két év felfüggesztettet. (Nem az első lesz a franchiseban…)

      Ezekre a storykra próbálok koncentrálni ráérő időmben.
      Ui: Semmi közöm sincs sem a MIKRON sem a BlockStock csapathoz és üzlethez. Csak ismerek mindkét csapatból néhány arcot, akikből nem alapértelmezetten nézem ki azt, hogy scamet csinálnak, viszont az igazsághoz az is hozzátarozik, hogy mindkét csapatból ismerek konkrétan egy-egy illetőt, akikből teljesen ki tudom nézni azt, hogy nem riadnának vissza egy scamexittől sem. Azonban az, hogy ezt én ki tudnám nézni belőlük még nem feltétlenül kell, hogy megpecsételje bármelyik projektet is.
      Ui2: Nem akartam lelőni a témát természetesen, de gondoltam húzok egy vonalat, amiről mindenki eldöntheti, hogy az célvonalnak, vagy startvonalnak tekinti.
      Ui3: Ha valóban van igény arra, hogy készítsünk egy nagyobb kibeszélős topicot, akkor szivesen létrehozok erre egy külön postot.

 7. Ezzel az elemzéssel mennyire értesz egyet?
  https://alapblog.hu/az-osszeomlas-eve/

  • Halihó. Csak felületesen volt most időm átfutni Dávid blogbejegyzését, de a főbb okfejtések és a konklúzió is szerintem bőven reális. Viszont fontos, ahogy a szerző is írja: Ezek a predikciók csak a múltbéli minták vak kivetítéséből születnek, tehát érdemes óvatosan bánni velük, hiszen a világ folyamatosan változik és még ha Bitcoin nagyon szeretne is ugyanúgy performálni mint 4 éve, attól még a világpiacok szinte biztos, hogy nem fognak pontosan ugyanúgy teljesítveni.

 8. András Györfi

  Kedves Csaba!

  Azt állítod, hogy nem ítélkezel a Mikron felett, ehhez képest a cikked végén gúnyolódva a nevünket említed, ezzel akarva-akaratlanul arra utalva, hogy nekünk is vaj van a fülünk mögött. Majd még hozzá is teszed, hogy hasonlóság egyes projektekkel a szójátékban NEM a véletlen műve.

  Értem, hogy nem vagy újságíró, de bloggerként is követned kellene néhány alapvető szakmai szabályt.

  Nagy nyilvánosság előtt utalgatsz arra, hogy csalást követünk el.

  Ezzel súrolod vagy akár ki is meríted a rágalmazást.

  Nem értem, hogy miért.

  Mivel ártottam – ártottunk neked?

  Nem nyilatkozhatok a teljes csapatunk nevében, de nálam kezd betelni a pohár azzal, hogy csalónak vagyok titulálva.

  Soha életemben nem loptam el senkitől semmit. A MIKRON NEM SCAM!

  Követtünk, követünk-e el hibákat?

  Igen, hisz emberek vagyunk, mi sem indítunk minden héten egy kriptopénzt, nekünk is új ez a világ.

  A jövőben arra kérek mindenkit, hogy a mikron.io-n található elérhetőségeken kérdezzen vagy hívjon a 30 901 99 51-es számon.

  Én a nevemmel, arcommal vállalom ezt a projektet, úgy illendő, hogy a minket – engem csalással vádolók is így járjanak el.

  Ismételten fontos, hogy kritizálni lehet minket, de csalással vádolni nem!

  • Kedves András. A cikkben sehol mégcsak utalás szintjén sem említettek a Mikron projektet. Sőt mi több statementeltem is rögtön az első erre utaló kommentnél, hogy a cikk nem a Mikronról szól, emellett nem keveset melóztam azon is, hogy a Mikront ért sérelmek egy részére (amire tudtam) a projektet támogatólag reagáljak, csak hogy kiegyensúlyozottabb legyen az olvasóban a kép. Ehhez képest most idejösz és engem oltasz le és rágalmazással vádolsz. Ez így eléggé no comment…

 9. lehet a mikron nem scam de a marketingetek meg a cselekvéseitek mind arra utalnak és ezt sokan látják így

  úgy kértek nem is kevés pénzt az emberektől hogy azt sem tudják hogy kinek adják
  a bitcointalkos téma sem jó helyen van
  lehet azért mert jobban leoltanák nemzetközileg mert nemzetközi ICO szinten egy noname team az eléggé SCAM gyanús.
  hozzáteszem GYANÚS.
  itt senki nem csalózott le senkit
  te látod bele ezt

  te az arcodat vállalod az ok de a mikron tulajdonosa nem
  annyit megtudtunk a videóból hogy egy másik András nevű ember
  de lehet ez egy és ugyanaz nem tudni
  elvégre egy marketingesnek kevesebb a felelőssége is

  az meg hogy csak privátban discordon mikronakadémián lehet veletek beszélni megint felvet néhány gyanút…

  ezeken a felületek privátok, moderálhatók azaz ha kényes a téma törölhetitek
  ahogy azt már tettétek nem is egyszer

  ezért a kriptos közösségnek nincs más lehetősége mint más oldalakon is hangot adni az aggályainak

  félrebeszélések meg mennek ezerrel
  egyszer a kriptoakadémia csapata áll a mikron mögött utána már csak egy egyszerű partner oldal.
  aztán utána moderáltok töröltök más coinokkal kapcsolatos fórumokat mert sérti a mikron üzleti érdekeit.
  szerinted nem fér meg több koin a piacon mert ez kemény üzlet és pénz.
  ha valami kényes téma még a kriptoakadémián is felszólitottátok az embereket hogy a mikronosoknak írjanak a privát címre vagy discordon.
  próbáljátok függetlennek beállítani a partner oldalakat pedig nem azok

  a hozzáállásotokkal szépen elmartok magatok mellől mindenkit
  ha valaki nem azon a véleményen van mint te kedves András akkor az rosszul gondolja vagy összeesküvés elméleteket gyárt
  szekták is hasonló felfogásúak. :S

  már a bitcoinbázis is a mikronakadémián viccelődik…
  vajon miért?

  arról nem is szólva hogy a walletetek még mindig vírusos.
  az a hiperszuper híres fejlesztő nem tudta javítani majdnem több hónapja a bejelentéstől?
  a blockexplorerre is hónapokat kell várni még mindig nem készültetek el vele bezzeg más fejlesztők 1 óra alatt összedobták
  és az is azzal volt meghálálva hogy töröltétek a fejlesztő hozzászólását discordon és le volt oltva hogy reklámoz mert más koint is fejleszt….

  WIN32/HER vírus

  https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__biztonsag__1647026-fogott-az-avg-nalam-egy-win32heur-nevu-virust-van-e-rola-valakinek-

  tapasztalat

  “Egy nagyon veszélyes trójai vírus. Arra írták, hogy ellopja a személyes adataidat, bankkártya számodat stb. Jó, hogy az AVG elfogta.

  Megbízhatatlan web-oldalakról, nem megbízható ingyenes programokkal, video codecekkel együtt települ a gépre.

  bizalomgerjesztő

  reméljük biztonságban vannak a walletet futtatók bitcoinjai…

 10. Nálam most telt be a pohár. Amit egyesek itt művelnek az már arcpirító. Senki nem írta itt, hogy a MIKRON egy scam, mindösszesen csak kifejtették többen is, hogy a projekt körül több aggasztó dolog is van. Erre idejön Mr. Marketinges és mentegeti a projektjét, hogy az nem scam.

  A MIKRON egy SCAM. Nem úgy SCAM mint ahogy a Csaba által írt postban szereplő scammerek scammelnek, akik feltehetően szándékosan felépített csalást visznek véghez. A MIKRON egy inkompetens scam, ahol néhány teljesen fogalmatlan ember szerencsevadászkodik és mivel ez nem nagyon jött össze nekik, most mindent körbebömbiznek.

  Akkor nézzük, hogy mi is ez a MIKRON. A cég rendezetlen emirátusi hátteréről már valaki írt korábban. A cég mögött álló magánszemélyek ugyanazok akik a magyarországi bejegyzésű ************** Kft. tulajdonosai és akiknek a cége DEVELERY néven fut (develery.com).

  Ez a cég fejleszti a következő internetes termékeket: hatharom.com, pokerakademia.com és kriptoakademia.com Ez a fajta összefonódás egyébként hatharom forumosok számára teljesen ismert, hiszen már többször is végeztek ott háttérvizsgálatot a manipulációs vádak miatt.

  Fontos megjegyezni, hogy ezen három oldal volt a kizárólagos partnere a Mikronnak az induláskor. Tehát a whitepaperben tudatosan megtévesztették a befektetőket azzal, hogy ezen oldalakat partnerként és nem pedig a saját egyéb termékeiként mutatták be.

  Fontos megjegyezni, hogy mind az öt oldal (hatharom, prokerakademia, kriptoakademia, delevery és mikron) domainek is ugyanazon private register szolgáltatáson keresztül regisztrálták ám annyi esze nem volt a rendszergazdának, hogy külön fiókokat hozzon létre a godaddyn így ugyan a regisztrálót nem ismerhetjük, de azt pontosan tudhatjuk, hogy mind az öt domaint ugyanazon személy regisztrálta privátban. Ügyes vagy Pistike, leülhetsz.

  Külön érdekesség a cég küldetése: “Információ és tudás felhasználásával a szerencsét kalkulált kockázattá alakítjuk, és másokat is erre inspirálunk.
  Kiszámíthatóbbá és szórakoztatóbbá tesszük a világot.” Kell ennél több egy icohoz?

  Az **********nek két magánszemély a tulajdonosa, akik mindketten ******* lakcímmel rendelkeznek. Közülük Sz.A. az érdekesebb figura. Nem elég, hogy az illegális hazai sportfogadás kiszolgálásában játszik komoly szerepet (hatharom és pokerakademia), de egyébként a mai napig aktív pókeres, aki folyamatosan ott van az összes nagyobb versenyen A neve ismeretében a profilját könnyedén megtaláljátok. Így talán már nem annyira meglepő, hogy miért is akarnak annyira a háttérben maradni a tulajdonosok és miért is fontos nekik, hogy senki ne tudja, hogy miből is van pénzük. Izgalmas iparág váltás a szerencsejáték fogadásról tovább terjeszkedni a crypto irányba úgy, hogy egyből indítanak is egy saját icot. Hihetőek a komoly szándékaik.

  A fejlesztői csapat kapcsán két konkrét személyt tudtam beazonosítani. A nevüket csak azért közlöm, mert ahogy informálódtam mindketten csak ártatlan áldozatai a Mikronnak. N.P.ről és R.Á.ról van szó. P. egyébként a MicroCoin magyar fejlesztésű crypto egyik fejlesztője, Á. pedig az aki jelenleg végzi a NANO kliens átalakítását MIKRON walletre a github szerint.

  Mennyi pénzt raiselt eddig a Mikron ICO? Itt szintén N.P. az egyetlen tiszta forrás, hiszen a Mikron projekt a transzparencia teljes mellőzésével fogott neki a projektnek etéren is. Azonban a P. által készített explorerből kiderül, hogy megközelítőleg 40-50 address rendelkezik olyan mennyiségű coinnal, amiket meg lehetett venni az ICO során, és ezekből egyértelműen kijön, hogy a projekt 40 ezer dollárt húzott le eddig róluk a gusztustalanságba hajló “kihagyhatatlan” üzenetekkel. A szám tudatában maximálisan értjük, hogy szegény Győrfi Andrásnál miért kezd betelni a pohár, hiszen nevét adta egy olyan SCAM projekthez, amiből bizony komoly osztalékra nem számíthat. Bizony, ezt is tanulni kell még!

  Mindez csak a jéghegy csúcsa. Aki ezeket az információkon tovább halad, az sokkal komolyabb gányt is találni fog.

  One more thing: Az egészben a legnagyobb poén ****** *** megjelenés volt a projekt támogatói között. ****ról annyit kell tudni, hogy az elmúlt két évet azzal roadshowzta végig, hogy neki 100 ICO befektetése van és azon dolgozik az MNB-vel közösen, hogy az ICO coinjait nyugdíj számlára tehesse. Nem kevés hazai befektetőt megtévesztve sodort nagyon sokakat scam ICO-kba, amiket utólagosan folyamatosan törölt a saját honlapjáról. Mostanra **** egy forradalmi termékkel roadshowza végig az országot. Kapaszkodjatok meg… **** felfedezte a stoplosst! és csinált is egy stop loss manager szoftvert, amire minden bizonnyal nagy szüksége is volt, amikor a 100 icoja elégette a vagyonának a 99%-át. **** azóta számos hazai ICO-nak a blockchain vagy crypto advisora. Többek között segédkezett a ********* ICO-nak is, ami icot még a public sale előtt canceleztek többek között azért, mert **** képtelen volt megoldani, hogy egyáltalán tudjanak cryptot fogadni.

  *** mod: A konkrét személyek és projektek nevét anonimizáltam, mert eléggé RANT stílusba ment át a komment. (Csaba)

  • Nem vagyok tagja a mikron csapatnak. Az elején segédkeztem benne, de aztán tavasszal elváltak az útjaink, mert nem olyan irányba ment a projekt amit én toleráltam volna. Nem szeretném, ha bárki osszefüggésbe hozná a nevem ezzel a coinnal. Én a MicroCoin fejlesztője vagyok amire büszke is vagyok, de a mikrontól elhatárolódom.

  • Reagálva “Mikron Géza” írására. Húha, vannak még nálam is elégedetlenebbek, úgy néz ki. Érdekes dolgokat vet fel, úgy tűnik, van itt kibeszéletlen sérelem bőven. 🙁 Én Csabához hasonlóan pár napja tudok csak erről a Mikron dologról, eddig a BlockStockra fókuszáltam. (Rész-siker, hogy az előző, “SCAM-tológia 1. rész” után a Wikipédia beletette a Smart Crypto Note és BockStock szócikkeibe az önreklámra figyelmeztető jelölőket.)

   Csaba esetleg létrehozhatna majd egy dedikált, scam kibeszélő postot, ami alatt hagy nekünk játszóteret. 🙂

  • na, már pénzes kriptosulit is indítanak. azzal a fazonnal akivel az utolsó bekezdésben írtál. ez a társaság rengeteg bőrt szeretne lehúzni a moonboyokról. mikor tanulják meg az emberek, hogy niem nagyon vannak magyar kripto expertek, főleg nem kereskedésben. az, hogy megmutatja valaki, hogy működik a ledger pláne nem szakértés. a neten minden elérhető

 11. Van valahol független magyar kripto discord, ahol ilyenekről lehetne beszélgetni? Telegramokon is ha az ember kétkedik egy projektben, egyből kirakatják a moonboyok

 12. Sziasztok!

  Nagyon érdekes volt ez a kis “vita”, eddig erről a micronról nem is hallottam, de ez ránézésre nagyon gáz.
  Amit viszont kérdezni szeretnék nem ez. Közeledik az ETH fork amivel kapcsolatban jó néhány dolgot sikerült összeszednem pl.
  -Új algoritmus.
  -Blcktime csökkentés.
  -Blockjutalom csökkentés.

  De ami nagyon érdekel azok a részletek.
  Például a ledger támogatja vagy sem a létrejövő új coinokat? Vagy mindenképpen be kell fizetnem valahová ahol majd lekezelik a forkot?
  A létrejövő új coinnak valami kicsi értéke csak lesz, nem akarom azt az értéket elbukni.

  Namármost a sok sok magyar hírportálon nincs egy igazán átfogó leírás ahogy a BTC-BCH fork előtt volt.
  Nem igazán értem miért nincs.
  Mindenki tisztában van ezekkel ígyhát értelmetlen leírni? Vagy senkit nem érdekel? Talán ott van minden csak én vagyok béna és nem találom? Vagy semmit nem lehet még tudni?

  Előre is köszi ha valaki megoszt némi infót.

  • Csak hogy tisztázzuk, Te itt most nem a január 16 Constantinapole hardforkról beszélsz, ami valóban tartalmazza az általad leírt változásokat, hanem a január 12-ei ETN (Ethereum NOWA) airdropról, ahol minden ethereum tulajdonos kap 1/1-ben ETN token.

   Utóbbinak semmi köze nincs az Ethereum projekthez, az ETN projektet a közösség scamnek titulálja, mivel a projekthez tartozó információk nagy része nem hiteles. Erről részleteket itt találhatsz: https://bitcointalk.org/index.php?topic=5079183.0
   Javasolt ennél fényében hogyha az ETN tokeneket bottal sem piszkáljátok

   Ha esetleg mégis a jan 16 Constantinapole hardforkra gondoltál, akkor ott nem fog keletkezni semmilyen új coin, hiszen az összes nagyobb exchange és wallet szolgáltató támogat, tehát ott nincs semmilyen feladatod. Fontos, hogy ez a hardfork “non-contentious”, tehát azon Ethereum nodeok amik nem a legújabb szoftvert futtatják, ott upgradelni kell azokat, különben a régi láncot próbálják majd folytatni. Ennek okán érdemes a hardfork környékén óvatosan utalgatni. A pontos dátum nem ismert, hiszen mint minden hardfork ez is adott fix blockhoz van kötve (#7080000), de ez valóban jan 16 körülre fog esni.

 13. Az NVT Ratio grafikonja pár hete szépen jött lefelé és belépet a normál csatornájába, legalábbis egy kis időre, azt hittem már kezdünk jók lenni, de azóta meredeken visszapattant és kezd megint rosszul kinézni.
  Leszűrhető ebből bármi is? Ez azt jelenti, hogy a 3000 az nem az alja volt?

 14. https://www.bitcoinbazis.hu/smart-crypto-note-scn-a-kriptopenz-nelkuli-kriptopenz/
  https://ponzifigyelo.wordpress.com/2019/01/12/smart-crypto-note-scn-a-kriptopenz-nelkuli-kriptopenz/
  https://coincolors.co/2019/01/13/kriptopenzt-inditott-pablo-escobar-testvere-hirosszefoglalo/ (itt az 5. hír)

  Úgy néz ki, valami megmozdult! Mindenki figyelmébe ajánlom az oldalon a videókat, főleg ezt: https://smartcryptonote.com/mentorprogram/

  Ez maga a klasszikus piramis. A videón ez a Hugauf Árpád nevű tag definíciószerűen mondja el a minden sallangtól mentes, lecsupaszított, nettó pilótajáték rendszerét. Elképesztő, még hallgatni is. Azt nem értem, az ilyet miért nem lehet beszüntetni rögtön? Csinálok egy nyilvánvaló piramist, rámondom, hogy vásárlói közösség, és mehet minden gond nélkül?

  Egyébként meg mindenki mentsen szépen minden oldalt, ami szembejön, így nem tudnak eltűnni:

  http://archive.li/smartcryptonote.com
  http://archive.li/www.blockchainsolutions.hu

  (Lassan tényleg elkelne egy játszós post.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *