Mélyponton a crypto világ…

Ha csak az elmúlt napok történéseit akarnám összeszedni, akkor is bőségesen volna miből mazsolázni: sorra dumpolják le vagyonukat az egykoron nagyreményű ICOk, az ebből fakadó Ethereum árfolyam zuhanás és a minig reward harmadolás (3ETH->2ETH) hatására a világ igen nagy részén vesztette el profitabilitását a bányászat (nincs ez másként a többi crypto esetén se…). Mindezek hatására az Ethereum hálózat hashpowere szinte pillanatok alatt zuhant a márciusi pontra és valószínű, hogy ez még koránt sem a legrosszabb állapot.

Időszerű-e már temetni a dolgokat? Pezsgőt bonthatnak a cryptoszkeptikusok, hiszen igazolást nyert, hogy egyszer volt budán kutyavásár? Ezt a cikket eme kérdések megválaszolásának kívánom szentelni.

Jómagam immáron majd öt éve kavarodtam bele a kriptopénzek különös és legfőképpen hektikus világába. Aki a blogot régebb óta követi egy dolgot pontosan tudhat: Mindig is Bitcoin maximalista voltam. Szinte alig-alig írtam a blogon altcoinokról, még akkor is, amikor mindenki Cardano vagy éppen Tron mániában élt. Nyilván emögött nincs semmilyen profétisztikus vízió. Egyszerűen az összes altcoint technológiai workaroundnak tartom, amik nem azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy újat alkossanak (mint ahogy azt tette a Bitcoin), hanem mindösszesen csak azt, hogy jobbak legyenek mint a Bitcoin. Ha egy zavarodott hasonlattal akarnél élni, akkor ez olyan, mintha pl.: Anglia kibocsátana egy “GB-USD” nevű pénzt, amire annyit mondana, hogy ez az új USD, és mondjuk felsorolna egy-két érdekes feature-t. Talán erre a hasonlatra legjobban a Bitcoin Cash és egyéb Bitcoin klónok esete az igazak, amelyek már nagyon jobbak sem akartak lenni, mindösszesen megelégedtek a “mi vagyunk az igazibb Bitcoinok” frázissal. Ebből a ‘futottak még’ kategóriából alig néhány cryptopénz tudott csak kiemelkedni. Gondolok itt pl az Ethereumra vagy éppen a privacy coinok közül a Monerora, avagy a ZCashre. Így utólagosan(?) persze adott a kérdés, hogy megérdemelték-e pont ezek a kiemelkedést.

Az altcoinok szárnyalása és elbukása nem első alkalommal következik be a crypto világ rövidke történelme alatt. 2014-ben közvetlenül az előző nagy Bitcoin lufi után alig negyed év alatt 92%-ról 76%-ra zuhant a Bitcoin piaci dominanciája, amikor megszületett a Ripple és mindenki azt kiáltotta ki az új Bitcoinnak. A következő nagy kanyar 2015-ben következett be, amikorra újra visszaküzdötte magát a Bitcoin 92%-ra, majd onnan negyed év alatt újra 75%-ig zuhant, ezúttal az éppen akkor szénnél hypeolt Ethereum és a theDAO okán, amit követően elindult a “nagy altcoin korszak“… Biztosra merem venni, hogy ez az időszak fontos gazdaságtörténelmi pont lesz, amit egykoron majd a dotcom lufi szerencsevadász IPOjaihoz fogunk hasonlítani.

Miről szólt a 2016-2017-es időszak: “Vacak és rossz a Bitcoin… le kell cserélni…” és jöttek is sorra a kompetítorok, amik gyorsabbak, titkosabbak, okosabbak voltak. Az eredmény pedig a Bitcoin piaci dominanciájának mélypontja lett: 32%. Persze a sokak által vizionált flippening még ekkor sem érkezett el.

Hosszan elemezhetném, hogy szerintem miért nem történt flippening, de ez a cikk most nem erről szól. Sokkal inkább arról, hogy hol is tartunk most és – szerintem – milyen jövő várható. Június 24-én szavaztattam meg az olvasókkal, hogy vajon hol is tartunk a Wall Street cheat sheet szerinti pszichológiai piaci ciklusokban. A legtöbb szavazat, akkor a tagadás fázisra érkezett. Bár nem kizárt, hogy a kérdést az adott válaszok miatt sokan félre értelmezték, azonban elnézve a chartokat két érdekességre lehet felfigyelni:

  • Június 24 volt a jelenlegi Bitcoin krízis egyik mélypontja. Az akkor elért támaszt egyelőre nem tudta áttörni – lefelé – újra az árfolyam.
  • Ugyanez a támasz azonban szinte azonnal megdőlt az összes altcoinnál. Azóta is folyamatos tőkekivonás zajlik az altokból, aminek látványos része táplálódik vissza a Bitcoinba.

Idén a Bitcoin majdhogynem megduplázta a piaci dominanciáját. Hogy tudott ez úgy megtörténni, hogy mindeközben a Bitcoin árfolyama továbbra is a 6000-7000-es sávban oldalazgat? Természetesen úgy, hogy alig fél év alatt közel 200 milliárd dollár tűnt el az altokból. A február végén még közel 300 milliárd dollárnyi összegzett altcoin portfolió mára 86 milliárdra zsugorodott.

Mint Bitcoin maximalista, mindezt én így látom: a Bitcoin tovább menetel a maga útján, továbbra is hiszem, hogy egy alulról épülő csendes pénzügyi forradalomnak vagyunk a szemtanúi, mely forradalomban mindig is lesznek fellángolások. Az elmúlt bő két év az altcoinok által generált lufiról szólt, ami méretesre fújta persze a Bitcoint is. Amikor egyes ígéretesnek kikiáltott altokban akár 1000x érték áramlik be a vak reményért cserébe, akkor ne csodálkozzunk, hogyha a valódi értéket tartalmazó Bitcoinba is bőven jut abból a bizonyos levegőből. Hogy van-e valódi érték a Bitcoinban? Azoknak, akik naponta használják és akiknek napi szinten ennek a léte ad munkát, azok számára biztosan van.

Persze úgy a korrekt, ha egy picit beszélek a jövőképről is. Ehhez azonban fel kell tenni néhány nagyon fontos kérdést:

Miért nem volt képes egyetlen altcoin sem túlszárnyalni a Bitcoint? Lesz-e valaha olyan altcoin, ami képes lesz erre?

A Bitcoin nem csak egy pénz és nem csak egy technológia. A Bitcoin valójában egy ideológia, egy alternatív pénzügyi rendszer víziója. Akinek a kriptopénzek csak annyit jelentenek, hogy “megveszem, mert majd felmegy az ára“…  annak ebből vajmi kevés jöhet át. Számukra a Bitcoin a buta kriptopénz, ami lassú és drága a mining feeje… uhh, de sokszor megkaptam ezt itt a blogon. Azonban néha (… nagyon sokszor) a kevesebb többet ér. Jól látható ez most pont az Ethereum kapcsán. Az Ether hátán felnövekvő ICO-k, most hálátlan kölyökként dumpolják az ERC20 hordozórétegét a 200 dolláros árfolyam alá, ahonnan lássuk be… a két számjegyű árfolyam sem tűnik már annyira irreálisnak…

Szóval jövőkép… Bitcoin maximalistaként továbbra is hiszem, hogy rossz lóra tesz, aki a Bitcoin ellen fogad. A Bitcoin árfolyama újra a tavalyi évben oly sokszor emlegetett “eredeti növekedési csatornában” található. Szóval megérkeztünk újra abba a sávba, ahol lennie kellene az árfolyamnak, ha nincs az altcoin éra és nincs a lufi. Ez persze nem azt jelenti, hogy innen már nincs lefelé. Továbbra is hiszem, hogy a Bitcoinnak is kijár újra a 80+%-os korrekció. Épp úgy, ahogy kijárt 2011-ben és 2014-ben is. Ez pedig vizionálja a 3000-4000 US$ közötti bottom-line-t. Persze én lennék a legboldogabb, ha ez a predikcióm (sem) jönne be…

Meglátásom szerint a Bitcoin még hosszú időre az életünk szerves része marad… sőt egyre fontosabb szerepet fog betölteni.

Most jelenleg aktívan folyik a technológia fejlesztése. Januárban még boldogan blogoltam a Lightning Networkről, amire azóta sajnos nem sok időm jutott, de fontos, hogy a mainneten azóta már 115 BTC-nyi csatorna van nyitva és folyamatosan terelődik oda át a mikrotranzakciós forgalom egyre jelentősebb része. Amit biztosan vélelmezek:

  • A Bitcoin, annak minden hátrányával együtt… továbbra is az ‘értékek internetének’ alapvető infrastruktúrája lesz.
  • Ahogy a legutóbbi bear market időszakban, így az elkövetkező hónapokban és években is azok a szolgáltatások lesznek igazán nagy durranások, amik a Bitcoinra építkeznek és arra alapozva hoznak létre újabb és könnyebben elérhető szolgáltatásokat.
  • A mainstream adaptáció legnagyobb akadálya továbbra is az, hogy infrastruktúrát akarunk építeni, szolgáltatások helyett. Holott a kettőnek folyamatosan kellene együtt épülnie.
Bookmark the permalink.

18 Comments

  1. NVT ratio-t nem említetted, most stagnál- erre lehet ráhúzni valami jelentőséget?

  2. Szia, az ETH vergődése nem aggaszt így 2 nappal az ERC20 tokenetek ICO-ja előtt?

  3. Továbbra sem értem én ezt…
    Miért probléma az, ha egy crypto “csak” a Bitcoin továbbfejlesztése?
    Ennyi erővel még ma is Carl Benz Venlo/T modell csotrogányaival rohangásznánk az utakon. A mai autók végül is csak ezeknek a továbbfejlesztése.
    Miért van létjogosultsága egy 8-16 magos processzornak? Végül is csak ugyanarra való, mint egy 286-os. Nyilván 100 egyéb példát is lehetne hozni.
    Amíg nem hiányoznak a smart contract képességek, és a tranzakció mennyiség sem korlátoz, addig tök jó a BTC, csak hát miért kell megvárni, hogy nyilvánvalóak legyenek a hiányosságok? És nekem úgy tűnik, hogy az LN sem nyújt végleges megoldás a sebesség a problémájára. Inkább csak elfedi a problémát.

  4. Érdekes elmélet. Ezek szerint az altokba ömlő pénz röpítette a Bitcoint is?
    Az altok “haszontalanságával” én sem értek egyet.
    Ha önmagában létezne csak a Bitcoin, nem lenne ennyire izgalmas, szerteágazó a piac. Így viszont rengeteg egyéb megoldást fognak megvalósítani, amik közül sok velünk marad.
    Gondolom az Inlock token sem lesz haszontalan. 🙂

  5. A Bitcoin-elfogultságodat el tudom fogadni, és részben osztom is, de ez a posztod azt sugallja, hogy az összes altcoin el fog tűnni. Csak két dolgot említek:
    – okosszerződésre épülő szolgáltatások
    – a BTC irtózatos energiapazarlása, ami meg kéne szűnjön.

    • Pont ezért érdekes az ERC ICO, most akkor van jövője az altoknak vagy nincs és akkor money pump az inlock ICO? .

      • Az INLOCK esetén a token elválaszthatatlan része az alkalmazásnak. Az INLOCK csak akkor lehetne money pump, ha mögötte csak egy whitepaper lenne, amit kérdéses, hogy meg tudnánk-e valósítani, mi viszont kész termékkel és szolgáltatással készülünk a launchra. Az INLOCK üzleti modellje, hogy a collateral-t nem bánjuk és sikeres loan ügylet végén változatlan mennyiségben adjuk vissza. Ez persze simán átalakítható lenne egy olyan modellre, hogy nincs token, nincs ICO viszont a költségeket a collateralból vonjuk el. Ha az INLOCK egy teljesen centralizált megoldás lenne (lásd saját likviditásból adnánk saját zárt folyamaton keresztül hitelt, amihez a fedezetet mi magunk kezeljük), akkor ezt még meg is lehetne csinálni, de esetünkben nem erről van szó. Az offer managementen kívül minden funkció decentralizált, bárki elláthatja, akinek erre joga van. Márpedig ezen szereplők között nagyon nehezen lehet onchain elvégezni a költségek elvonását (lásd mining fee miatt). Lényegében kialakulna egy olyan állapot, hogy – pl. – 1000 dollárnyi collateral alatt nem tudnánk hitel ügyletet folytatni, mivel a mining fee-k elégetnék a szereplők saját jutalékát. Márpedig egy INLOCK szerű platform egyik legfontosabb funkciója, hogy képes legyen mikrohitelek kezelésére, hiszen pont azon régiókban szánjuk első körben, ahol luxus az európai szinvonalú banki szolgáltatás.

  6. Szokásosan eredeti és gondolatébresztő kitekintés. Megkérdezhetem, hogy a BTC eredeti növekedési csatornájáról hol írtál részletesebben?

  7. Kriptoszkeptikusként: Nem bontok pezsgőt, miért tenném?

    Kíváncsi vagyok egyébként, hogy a BTC mikor dobja be a törölközőt. Egyelőre nagyon állja a sarat, de szerintem hamarosan megindul lefelé megállíthatatlanul, és szerintem itt a vége az egész sztorinak.

  8. A Bitcoint a Lightning Network emelheti újra az élvonalba, de ahhoz nem 105 BTC hanem 100.000 BTC chanell zárolást kéne elérjen. Ez még nagyon messze van (noha én is nagyon szurkolok neki mint Ln felhasználó). A PoW energiapazarlása viszont tényleg nagyon aggasztó.

  9. Ahogy a cikkben is írtam, azért akad itt néhány altcoin, ami valóban képes volt maradandót alkotni. lásd Ethereum vagy a Monero. Hogy ezeket milyen módon fogja érinteni az elkövetkező kapitulációs időszak, azt egyelőre nehéz megjósolni. Ami biztos: a legutóbbi crypto kapitulációs időszak (2015) igen sok akkor igéretesnek tartott “next-bitcoin” altot írt le nullára, de nem mindegyiket. Én most is ezt várom. Ami mögött van valódi érték és valódi usecase (lásd pl ethereum és a turing completed smartcontract engine), azt ezt minden bizonnyal át fogja vészelni.

  10. ” elkövetkező kapitulációs időszak” ha ezek szerint a pánicban mód -ban vagyunk akkor valóban ez is pár éves medve lesz mint 2014-ben

    • Végülis már kb 3/4 év eltelt belőle és egyelőre még nem nagyon látszik, hogy a végénél tartanánk. Ennek fényében talán ma már nem elhamarkodott elhúzódó medve piaci kilátásokat vizionálni.

  11. ..és ezen ábra alapján régen nem a 6ezres az eredeti növekedési csatorna :
    https://variance.hu/2017/11/02/ujra-belepett-a-bitcoin-az-eredeti-novekedesi-csatornaba/

  12. Nincs itt semmi para. most kell altokat venni ( xlm, tron, xrp, neo, eos..), minden reklám áron van. Aztán lehet majd örülni az 5-10x profitnak pár hónap vagy 1-2 év múlva.

  13. A kirostálódást én sem bánom sok szempontból. Szabályozás párti jogászként már az ICO 2.0-át várom, ahol a token jogosultak rendes tagi/részesedési jogokkal rendelkeznek a befektetett pénzük kapcsán. Ehhez az kell, hogy a tokenek jó részéről ki legyen mondva: igen, ez bizony értékpapír. Ha ez megtörténik, akkor a tokenek értékpapírként kezelődnek végre és visszatérhet a bizalom az ICO-kba is.

    A Bitcoin más tészta, ő az értéktároló és fizetési rendszer piacon versenyez, ebből az értéktároló kapcsán hosszú távon akár az arany babérjaira is törhet. Meglátjuk.

  14. Ha nem lennének altok elég érdekes lenne a BTC szárnyalása , ott a Coinmarketcap-on egyedül ücsörögve, míg a tőzsdék dübörögnének a magányos BTC -vel. Milyen szép jövő is lenne hmmm! Nincs is semmi gond többé, csak BTC-ből fiatba -10% fee-vel vagy vissza ugyanennyivel. Ettől aztán tényleg élvezhető lenne az egész. Jelenleg ha az altok nem lettek volna , amiből sokan BTC-be menekültek, a BTC már valahol a béka segge alatt ücsörögne.A marketcap sehol nem lenne. Valamint a buborék kezdetén jól emlékszem nem kevés altot vettek az emberek. Nem a BTC volt a sztár. Még egy flippening is kinézett. Nem is biztos a BTC marad a sztár , ahogy az sem, hogy marad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *