Közönségszavazás – hol tartunk most…

Az előző post kommentjeiben némi különvélemény alakult ki arról, hogy vajon hol is tartunk a crypto marketciklus témában, ezért gondoltam célszerű lenne megkérdezni erről az olvasók véleményét. Bár a nyári uborkaszezon és az amúgy is lappangó érdeklődés miatt közel sem lehet reprezentatív a felmérés, de nekem hasznos lehet a későbbi postok témája és időzítése kapcsán.

A szavazásba a wall street cheat sheet “aggodalom” fázisát követő szakaszokat raktam csak be, hiszen logikusan legalább itt kell már tartanunk. Én személy szerint ezzel elmondhatom magamról, hogy legalább egy teljes ciklust végig éltem a Bitcoin mellett. 2013 év végén nyitottam a kriptopénzek irányába és 2014 év eleje óta számítom magam hívőnek. Vicces módon pont az előző lufi leeresztő fázisában csatlakoztam, amikor éppen 600 dolláros árfolyamokkal  az akkori “aggodalmi” (Anxiety)  fázisban tartottunk. Kicsit későbbről még egy blogbejegyzésem is van, ami pont az akkori kapitulációs időszakban készült. Én azt követően gyakorlatilag végig csináltam a teljes ciklust… Így ma már ‘veteránként’ teljes másként látom a mindezt, ezért is fontos, hogy lássam, hogy az olvasók nagy része miként vélekedik a jelenlegi helyzetről.

Lássuk Ti mit gondoltok, hol is tartunk akkor most pontosan: (A cheat sheethez klikk a fentebbi képre a nagyobb méretért)

Bookmark the permalink.

55 Comments

  1. Ha jól sejtem pillanatokon belül beszakad vagy rakéta fel? Mi is volt a pontos alja februárban?

  2. Én Bitstampest szoktam nézni, mivel a teletraderen az jön be elsőnek, ott még tartja magát. 🙂 5 879 jelenleg 🙂

  3. Szerintem év végére beszagol a 3000 alá picivel, ott fog stagnálni egy darabig. Talán egészen 19 végéig, majd a 20 tavaszi felezésre felkészülve indul el felfelé szép lassan és valamikor 21 ben lehet egy újabb ciklus ( lufi) teteje.
    Legalábbis eddig ez volt a forgatókönyv. Azt nem tudom, hogy az elméletileg idén elkészülő lighting network mit fog megváltoztatni. Nagyon bízom benne, hogy mindent előrébb hoz egy kicsivel.

    • Elnézve a korábbi major korrekció %-okat ( https://steemitimages.com/DQmcwEonCZUyV3yGTbTrau7xDuBytQ7oRgUow8rJWyRjWeD/BX2iRixzLJILbwQNX4EW2NnMCkO5aSI3cU-7HnHi2Q8.jpg ), mégha akkor sokkal kisebb piac is volt, ez szerintem is megeshet egy ilyen méretű bullrun (vagy pukkanás) után.
      “Azt nem tudom, hogy az elméletileg idén elkészülő lighting network mit fog megváltoztatni.”
      Hogy önmagában ez sokat változtasson ahhoz el kell, hogy terjedjen, amitől (látva a Segwit terjedési sebességét … ) lehet még évekre vagyunk.
      Persze ettől még spekuláció az lehet, de ez most pl. pont egy olyan időszak ahol szépen látható az árakat mennyire hidegen hagyják a fejlesztések (nem csak BTC).

      • Egy technológiai újdonság a crypto világban igen ritkán vezet trendfordulóhoz. A LN szerintem biztosan nem igen. Jelenleg 23 Bitcoin van lockolva az LN csatornákban. Ha ez az érték drasztikusan el kezd növekedni az talán lehet valamiféle indikátor, de ettől még nagyon messze vagyunk.

  4. Esetleges G20-as pozitív hatásokról való diskurálások csak engem kerülnek el? Vagy az is negatív lesz mert hú szabályzás? Szerintem ha végre kijelölik, hogy mik legyen a szabályzási elvek az nagyon pozitív hosszabb távon, de tuti rövid távon az lesz hogy jajj jajj, hogyan mossák majd így a pénzt és esik majd tőle..

  5. Én már azt sem értem, hogy ezen zónákban hogyan tud ilyen nyugis lenni az árfolyam..Csapkodni kéne nem? 🙂

    • Nyugis!? +-10% napon belül elég csapongó, talán a magyar kispapírok mozogtak csak ennél jobban az idén.
      Szerintem a kriptók emelkedésének mindig a piac bõvülése volt a fõ motorja, ahogy minden hullámban egyre szélesebb kör jutott hozzá a “befektetési lehetõséghez”. De még egyszer nem lesz már ilyen extenzív növekedés, mert mint minden piramisjátéknál, egyszer elfogynak a balekok. Talán még egy hullámot hozhatna, ha még könnyebbé tennék a kriptovásárlást, és a teljes pénzügyi és technikai analfabéták is kapnának egy lehetõséget, hogy a sarki trafikban készpénzért vehessenek Bitcoint. De egyrészt már most sem volt olyan nehéz kriptót venni, másrészt nem a könnyítés felé tartanak a pénzügyi szolgáltatók. Így már a kérdésfeltevés is optimista, nem lesz itt itt semmi ciklus.

      • Azért azt megnézném, hogy 100 ismerősödből hány vette a fáradságot, hogy megnézze, hogyan kell ilyet venni..az emberek lusták..azt várják, hogy eléjük tegyék..csak egy kattintás a bevált bróker felületen..Az hogy te itt vagy a fórumon és tudsz róla, azzal rálátást tekintve a felső 1%-ba vagy 1 ezrelékbe tartozol..ne abból indulj ki, hogy mi van itt..Sokak még a számítógépet se használják nagyobb gondok nélkül..A mozgást arra értettem, hogy ahhoz képest, hogy a szakadék szélén állt az árfolyam..meg ahhoz képest hogy crypto piac. De szerintem a további szakadás vagy elnapolódik vagy el is marad, van egy olyan érzésem, hogy a mostanában igen csendben lévő Tether pumpát fogjuk látni a következő hetekben..

        • Lajtha András Balázs

          Tavaj nyár óta a csapbból is a kriptó és a BTC folyt (valamiért az utóbbi hetekben 7000 dollár alatt már nem olyan érdekes a téma), minden ismerősöm hallott róla, és aki akart, az vett is. Egy részük most nagyon bosszankodik. Lehet hogy igazi BTC-hez nehéz hozzájutni, de eToro-n azért nem nagy ördöngősség megnyitni egy számlát.

          Meglepődnél, hogy milyen emberektől vettem, kiknek adtam el bányászfelszerelést. Volt egy huszonéves srác, aki angolul nem beszélt, felsőfokú végzettsége nem volt, bányász poolokról tőlem hallott először, de risereket vett tőlem, mert már megrendelt két hatkártyás rig-hez való RX480-ast. De találkoztam vidékről fölutazó gimnazistákkal is, akiknek a bevásárlólistáján fejenként tíz GTX1070-as volt az addig összehozott profitból. Tízből talán egy videokártyát vettem úgy, hogy a tulaja nem próbált meg rajta bányászni.

  6. CryptoPresence

    Tavaly nyár óta követlek téged és azóta van pénzem ebben a “játékban”. Addig csak a partvonalról nézegettem egy ideje. Teljesen más így élesben végignézni egy zuhanást, mint a történelemkönyvekből olvasni róla (2013-4-5).

    Kevés időm (fél év) volt felkészülni erre a korrekcióra, de áldom az eszem és a megérzésem, hogy nem hallgattam sem rád “tízezer alá már többet nem nézünk be”, sem a fészbúkos tréder csoport vezérdrukkereire (kallos péter) “A CME futures semmilyen hatással nem lesz az árfolyamra”.

    Azóta kiderült, hogy igenis komoly szerepe volt (van) a CME-nek.
    Dec 10 – 17 környékén indult a kereskedés. Rá egy hétre eladtam egy csomó Bitcoint, mert úgy éreztem és itt hangot is adtam neki, hogy “A CME szénné fogja shortolni a Bitcoint”. Sajnos igazam lett, bár nem hiszem, hogy csak ez az oka a mostani trendnek.

    Egyáltalán nem neheztelek rád, sőt, hálás vagyok azért a sok tudásért, amit itt megosztasz velünk. Ugyanakkor veteránként már lehetett volna rálátásod a folyamatokra és nem vak tábornokként kiáltani a százezret februárra.

    A trading view felületén több tréder figyelmeztetett arra, hogy nagyon sokan várják a pillanatot, amikor elkezdhetik shortolni a Bitcoint, mert “ez egy nem normális folyamat”, amit a helyére kell tenni. Az ott elhangzott gondolatok hatására könnyítettem a portfoliómon. Ha ezt nem tettem volna, most lelkileg nagyon nehéz helyzetben lennék. Így viszont nyugodtabban tudom nézni, elemezni az eseményeket és továbbra is olvasni az írásaidat.

    Ennyi idő után már érettebben látom ezt a piacot és a véleményem – amiről írtam is itt korábban – a következő:
    – A dollár és úgy általában a fiat marad. Nem megy sehová, mert egyetlen komoly nemzetállam sem mond le szuverenitásának második legfontosabb szimbólumáról (az első a hadsereg).
    – A bitcoinból nem lesz új arany. Az arany sem megy sehová. A tavalyi év nagy csalija pont ez volt és etettek meg sokakat ezzel a szöveggel. Pénzként már nem használható, akkor legyen belőle arany.
    – Akkor mi lesz belőle? Véleményem szerint egy új eszközosztály (befektetés, spekuláció), ami felnő a tőzsde mellé. Valamint egy új platform (technikai felület), amire újabb és újabb csodálatos fejlesztéseket hozhat létre az emberiség.

    • A buborék legfontosabb tulajdonsága, hogy sosem tudhatod, hogy hol a plafon. Pont annyira tűnthetett tavaly évvégén reálisnak és egyben nonszensznek a 100k, mint amennyire nonszensz volt tavaly áprilisban a 18k évvégére. Ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy ki mennyire veterán. Amikor tavaly évvégén kiraktam (megjegyzem nagyon komoly tartózkodás mellett) ParabolicTrav 100k-s chartját, akkor Te magad írd ezt: “Én kiegyeznék a fenti vonalakkal. Ráadásul logikusnak is tűnik. Éves szinten egy tízszerezés bizony százezret jelent jövőre.Ha valaha valahol megállapodik az árfolyam, elkezdhetjük pénzként is használni.”

      Amit akkor én írtam az adott cikkben:

      Kezdeném is az előző cikkben megemlített $100k-os célárral. Talán logikailag nem volt egyértelmű, de a “Bitcoin: fekete karácsony” cikksorozat a legkevésbé sem arról szól, hogy én bármilyen célárat is adjak bármihez. A cikksorozat lényege, hogy bemutassam a nemrégiben csatlakozott új olvasóknak azt, hogy milyen szinten ambivalens az a piac, amire éppen a megtakarításaikat akarják beönteni. Egyik oldalról óvodások szintjén működő konfliktuskezelési képességekkel ássák alá [..], másik oldalról viszont adott egy közösség, aki nem akarja mindezt tudomásul venni és igazából még az sem nagyon zavarja, hogy nyilvánvalóan mesterségesen pumpálják fel az árfolyamot. Ennek a “csalinak” a célja az lehet, hogy a lufit pumpáló lelkes közkatonák szeretnék minél magasabban eladni az évek alatt összekuporgatott bitcoinjaikat.

      Az egész decembert azzal promóztam végig, hogy Tether pumpa így és tether pumpa úgy. Az, hogy ebből ki MIT akart kiolvasni, az mindenkinek a saját szuverén magánügye.

      Ahogy a cikkben is írtam én most zártam le az első teljes ciklusomat (vagyis azt hiszem, hogy lezártam). Pont ezen oknál látom a jövőt pozitívan szemben veled. Térjünk vissza a záró gondolataidra majd a következő bull run alatt… 🙂

  7. A válaszok összesítéséből nekem az jön le, hogy a legtöbben a kérdést sem értették 😀

  8. Alföldi Sándor

    Szerintem TA alapon júliusban kapituláció, novemberben végső kifenekelés (depresszió) jöhet. Érdekes, hogy az ETH három hónapos lemaradásban van a BTC-hez képest, eszerint nemsokára következhet a májusi BTC-nak megfelelő rali.

    • Nekem van egy olyan elméletem is, hogy úgy is mindig az van amire nem számítunk..lásd ekkora korrekció..tehát most jöhet is a bika, mert mindenki lefelét vár, az árfolyam irányát pedig szerintem pár nagy kutya mutatja meg kezdetben, nem a tömeg

      • Tethert nagyjaból hitelesnek nevezte vmi ügyvédi iroda, ami ugyancsak vicc, miért nem könyvvizslató iroda? Mt Gox szervezetten nem ad el többet..ezek mind meg se mozgatták az árfolyamot..tehát nagyon le akar menni ezek alapján, talán ezért fogunk meglepődni.

      • Mindig az tortenik amit senki sem var? Akkor jon a teljes osszeomlas es 1$ ala megy a Bitcoin. 🙂

  9. Csak a nagyon friss felhasználók mondanak efféle 1 dolcsis jóslatokat 🙂 Tudom mert mert én is mondtam 6 éve bár akkor az még reálisabb volt.

    De nézzük meg a bitcoint egy teljesen ingyenes módon faucetek nyomogatásával.

    Én 2011-ben a nagy 32 dolláros csúcsnál találtam rá a bitcoinra és a maihoz hasonló faucetek 2012 elején kezdtek megjelenni. Akkoriban kis munkával ( 30 perc ) összeszedhettél 1 millió shatosit ami kb. 3 dollárcent volt. Ha 100 napig csináltad, lett 1 bitcoinod. 2013 decemberében ez kb. 250 ezer forintot ért. Hozzávetőlegesen 5000 forintos órabér.

    2014-15-ben szintén 30 perc munkával naponta 40-50 ezer shathosi simán összejött, az 100 nap alatt 0,05 bitcoin. A 20 ezres csúcsnál ez szintén 250 ezer forintot ért.

    Most 2018-ban 2-3000 shathosit lehet összeszedni, ami 100 nap után 0,003 BTC
    Az árnak el kell érnie a 320 000 dollárt valamikor 21 ben és akkor ez is 250 ezer forintot fog érni, na meg persze igazam lesz 🙂

    Én végignéztem a 12-es siránkozást (én is sírtam cefetül). Aztán láttam ami 14-ben folyt a fórumokon ( akkor röhögtem rajtuk mert a csúcson kiszálltam, csak sajnos elittam az árát és nem vettem vissza)

    És most itt vagyunk, már nem adok el, nem sírok, és semmilyen jelet nem látok, hogy eltérnénk a forgatókönyvtől.

  10. Ezen az oldalon https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption meglepődve láttam, hogy mintha tetőzött volna a BTC hálózat energiafogyasztása. Ez azt jelenti, hogy a mai árfolyamon már nem éri meg újabb bányászkapacitást beállítani? Mi történik a hálózattal, ha elkezdik lekapcsolni a bányagépeket? Jöhetnek az 51%-os támadások a BTC-re is?

    • A válasz az h semmi, de nyugi messze növekvőben van jelenleg is. Max az lenne mint hónapokkal ezelőtt. Akkor is ment most is menne, inkább onnan kéne kimászni, hogy a Bitmain kb 45% al rendelkezik, ami nem egészséges lássuk be. De talán erre is megoldás lesz a jelentős kanadai orosz meg japán bányanyitások.

  11. Bőrönd Ödön

    Úgy gondolom, elég ránézni a tavaly év végi bull run chartra, egyértelmű volt, h ebből egy nagy visszaesésnek kell történnie a következőkben. a probléma ott volt, h sokan azt állították a bull run idején, és akinek nem volt tapasztalata és rálátása az ezt bekajálhatta, h ez egy világszerte történtő mainstream adoptáció által hajtott növekedés, és nem spekuláció, moneypuláció. most láthatjuk h fenéket volt itt széleskörű adoptáció, és a bitcoint ugyan eltűntetni valóban nem lehet, de komolyan megsebezni, lenyomni az árakat azt nagyon is.

  12. én csak azt nem értem hogy minek jövünk ilyenkor piac pszihózisos diagramokkal amikor is az egész kripto “piac” egy nem gyenge manipulácio. Méretéből adódóan ugyebár pár bálna úgy rángatja ahogy akarja. Ez annnyira új annnyira manipulálható,hogy nem lehet ráhúzni ilyesfajta diagrammmokat

  13. Itt bármi megtörténhet. Még az is, hogy a Bitmain játszik az árakkal. Nekik aztán tényleg bejött az élet, már ami a BTC bányász célgépeket érinti. Simán lehet, hogy ők állnak a háttérben, nyomják le az árakat, hogy többen kiszálljanak a bányászatból (h ne érje meg nekik), aztán a difficulty eséssel többet ki tudnak hasítani a piacból, utána megindul az árfolyam és szedik is már ki a pénzt. A 45 vs 51%-ról már ne is beszéljünk (ne legyünk naivak).

  14. Anélkül, hogy ezzel bárkit is meg akarnék bántani: A szavazásnál is sokkal inkább reprezentatívabbak a commentjeitek. Tökéletesen jól példázzák a fázist, ahol éppen tart a nagyközönség.

    • Kérdés, hogy aki elérte a saját kapitulációs szakaszát az olvassa-e még a blogot egyáltalán vagy csöndben távozott, mert annyira fáj a bukó, hogy a blockchainre se akar többet gondolni.

  15. Mindig csodálkozom amikor 1 hónapnál régebben kriptoval foglalkozó emberek TA-be mennek. Szerintem nyilvánvaló hogy erősen manipulált piac, így benne van a nagy esés és a nagy bull is a mai szintről.
    Hosszútávon nem tud nem nőni, a penetráció minimális, messze nincs annyi pénz ebbe a dologba behúzva mint pl. a kaparós sorsjegyekbe, pedig annál gagyibb talán nincs is 🙂
    A “behúzást” ezzel a pejoratív hangnemmel a kriptok többségére értem, mert túlnyomórészt semmi elképzelés nincs mögöttük, a kevés értelmes, vagy legalább valami elképzeléssel bíró viszont majd kiemelkedik és majd ezután kezd kualakulni, nagyon vadnyugat ez még.
    Bocs, de a BTC pont nem lesz közöttük szerintem, minden ami POW és nem ASIC-resistant, részemről kuka.

  16. Ahogy gyerekkoromban nem voltam hajlandó a használati útmutató szerinti figurákat kirakni, nem vagyok hajlandó receptek szerint főzni úgy itt is látom, hogy annak ellenére, hogy rendben leszavaztam, egyik kategóriát sem érzem magaménak. Ez az egész csak egy móka, nem? Ne tegyük már tönkre magunkat idegeskedéssel…

    • Hivatalos, itt a maci vége..Tether nyomtatott 250 et..ilyenkor mindig emelkedés lesz rövid idön belül..de ami miatt még nyilvánvalóbb a maci vége, hogy a barátok köztben ma elhangzott a bitcoin kifejezés..Történelmi pillanat..

  17. Csaba! Az ILK tokenekért mindent 😉

    https://youtu.be/9rE4QPHWJZg

  18. köszi mindenkinek. Három forrás érkezett, időrendileg: Spekuláns, qubit és Atticus.

    Itt le is zárnám a kompetísönt. Spekuláns-t illeti meg a reward 500 ILK. De vigaszdíjként felajánlon qubitnek és Atticusnak is 100-100 ILK tokent. Kérném, hogy ARRÓL AZ EMAIL CÍMRŐL küldjetek nekem egy ethereum address-t, amit megadtatok a kommenteteknél. az emaileket a szokásos info kukac variance pont hu email címre küldjétek.

    Arra figyeljetek, hogy az addressen legalább egy kevés töredék ethereum legyen, különben a smart contract nem fogja elküldeni a token-t.

    Token distribution júli 15 után fog megtörténni.

  19. Erre vannak a tokenek? Megajándékozni a barátokat?
    Hát igen, a legtöbbet azért kreálták. Csak egy jó marketing kell hozzá, beetetni a birkákat, aztán be lehet váltani ropogós dollárra.
    Olyan bőkezűen osztod, mintha az értéke 0 lenne.
    Nálunk az óvodai álarcos bálban az egyik kisfiú bitcoinnak öltözött. Ez az info mennyi tokent ér?

  20. Meglátásom szerint 85-100 mrd lehet a BTC min. market capja a hardcore hodlerek jóvoltából?! erről nincs valami kimutatás- becslés?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *