Miners: easy Hop-on, Hop-off strategy

Az aktuális témák előtt had kezdjem egy friss személyes élménnyel: Ma volt szerencsém találkozni @nopara73-mal, aki sok egyéb kezdeményezése mellett a TumbleBit csapatát erősítette, majd saját fejlesztésű HiddenWallet projektjét irányította, most pedig éppen egy korábbi publikációja nyomán fejlesztés alatt álló ZeroLink projektjét felügyeli. Igen, ő is egyike azon nagyon-nagyon sok magyarnak, akik a crypto világ kialakulásának korai fázisában léptek be és a mai napig ott is ragadtak. nopara73 saját témája a blockchain privacy, tehát annak a megteremtése, hogy a nyílt blocklánc mégse legyen annyira nyílt. Az ő egyik publikációjának átiratát közöltem le nem is oly régen itt a blogon is. Ha a bitcoin privacy a téma, akkor nopara73 megkerülhetlen személye a bitcoin fejlesztői scénának. Eredetileg egy rövid kávézás céljából ültünk le, amiből egy potom 3 órás eszmecsere lett, ahol alaposan ki lettem képezve a tumbling módszerek kapcsán; emellett a kurrens crypto témák színe java előkerült a covert asicboosttól kezdve egészen beszélgető partnerem egy komolyabb kutatómunkájáig, amiben a Satoshihoz kapcsolódó híreket és álhíreket összegezte. Fel sem tudnám sorolni, hogy mindemellett mennyi téma került elő, felüdítő volt egy olyan fejlesztővel beszélni, aki arcokat és saját élményeket tud kapcsolni a Bitcoin fejlesztésében részt vevő megannyi személyhez és persze mindemellett kifejezetten nem kedveli Ver-t sem 🙂 Mivel a beszélgetés javarészt személyes jellegű volt, ezért ennél részletesebben nem szeretném publikáli azt, de mindenképp meg akartam osztani, hogy akad ám kis hazánk fiai és persze lányai között néhány, akik napi szinten járulnak hozzá mindannak a fejlesztéséhez, amit mi általában csak a price chartokon látunk. Talán egy konkrét dolgot had osszak azért mégis meg, ami miatt remélem nopara73 sem haragszik meg: “Hogyan lesz valaki Bitcoin fejlesztő?” – “Két éve írtam egy levelet XY-nak, hogy esetleg tudok-e neki segíteni valamiben… Kaptam tőle egy válaszlevelt, hogy éppen Tokióban van és akadna itt tennivaló. Másnap vettem egy repülőjegyet és kimenem megbeszélni a részleteket.” Azóta haza csak vendégségbe jár.

Na de térjünk rá az aktuális témákra is: Bala tette fel ezt a kérdést kommentben, mire elkezdtem ott válaszolni, majd úgy döntöttem, hogy talán hasznosabb lenne erre egy külön post:

Bala: 36 óra múlva jön a difficulty adjustment a bch láncon (+350%). Jól számolom, hogy ezután ismét a legacy láncon lesz profitábilisabb a bányászat (változatlan árfolyamok mellett)?

A difficulty 1/4 és 4x-es szorzó között kalkulálódhat a 2016 blockonkénti adjustmentnél, tehát 25% és 400% között. A BCH láncon ez tippre egyből megkapja a 400%-ot a holnapi fordulónál, ami azt jelenti, hogy a mostani 68G felmegy 272G-re, ez még mindig csak a 30%-a bitcoin (legacy) lánc difficultijának. Ott abban a percben a Bitcoin Cash (hacsak addig nem pumpolják fel újra) elveszti a profitabilitását.

Hogy mi fog ekkor történni? A nevesített minerek visszapattannak a bitcoinra, hősiesen ledolgozzák addigra a brutálisra felhízott mempool-t, időközben az Unknown miner lelkesen tovább bányássza a BCH-t de SAAJNOS nem fog tudni 12 óra alatt kibányászni 6 blockot, ami miatt újra életbe lép az EDA (Emergency Difficulty Adjustment) és droppol a diff 20%-ot, ezt eljátsza 4×12 óra alatt és 2 nap utána a Bitcoin Cash networkön újra 100G körül lesz a difficulty, mire újra brutálisan profitábilis lesz a BCH lánc, így két napnyi lelkes bitcoin bányászat után újra visszapattannak a bányászok BCH láncra és újabb 3-4 nap alatt végig rusholják a 2016 blockot.

Ééés a történet itt elkezdődik újra az elejéről: diff adjustment (+400%) BCH láncon, bányászok vissza BTC láncra, Unknown leviszi a diff-et EDA-val, bányászok vissza BCH-ra, kirusholják a blockokat. Majd újra indul az egész.

Eddig a pontig ez gyakorlatilag forgatókönyvszerűen tud zajlani, nem látom be, hogy miért ne használnák ki ezt a lehetőséget a bányászok. Azonban kicsit tovább gondolva, mi is történet még ezen túl:


Mindeközben a Btc láncon ki-be járnak a bányászok 2-4 naponta, ami miatt eléggé szohasztikus lesz a performancia. Viszont ne feledjünk hogy bitcoin láncon nincs EDA. Tehát a két nap múlva esedékes SegWit akvitálás után beálló új difficulty (ami tippemre max 4-5%-kal lesz alacsonyabb mint a mostani), szóval onnantól 2016 blockig fixen ott fog maradni ez az új difficulty (a BTC láncon).

Mit jelent mindez a továbbiakra? A BCH Hop-on, Hop-off miatt a Bitcoin (legacy) láncon  a 2016 block két hét helyett kb 3,5-4 hét alatt fog csak elkészülni. Emiatt valamikor szeptember 20 körül kifutó 2016 blockos ciklus után életbe lép a bitcoin hálózaton is a difficulty adjustment, mire a jelenlegi 923G-s hashing power visszazuhan 400-500G közé. Ebben a sávban utoljára idén februárban járt a difficulty a fő láncon. És ekkor átcuppan az összes bányász a főláncra (talán jön az unknown is), mire egy hét alatt berusholják a 2016 blockot. Ekkor visszamegy a főláncon a difficulty 920G körülre. Majd indul előlről az egész big picture. Ekkora azonban kb a mennybe mennek a bányászok, hiszen a brutálisan felgyűlt mempoolt (segwit ide vagy oda), de gyakorlatilag néhány nap alatt eltakarítják.


A fentebbiek persze eléggé brutálisan érintenék a bitcoin ökoszisztémáját, szóval ennyire brutális coinbase dumpolásra azért nem készülnék, de valami könnyített verzió eléggé reális. Meglátjuk mennyire bevállalósak és mohók a bányászok. Lezárva a mai konspirációt nézzünk néhány konkrétumot:

Jelenleg így néz ki a bitcoin mempoolja. Kora reggelre sikerült levinni mempoolt 10.000 tranzakció alá a bányászoknak, ami mostanra azonban majd 60.000-re gyarapodott. 300 sat/B alatti tranzakció költség alatt komoly esély van rá, hogy a tranzakció nem tud kipörögni 1-2 blockon belül, így $11 körül van egy bitcoin tranzakció költsége.

#update: hajlani 1-re sikerült ledolgoznia hátralék egy részét. Így most éppen lehet utalni 140 sal/B áron is. A mempoolba kb 40.000 tx várakozik éppen, remélem reggelre sikerül újra levinni 10k alá.

Jelenleg egyébként 73%-kal profitábilisebb a Bitcoin Cash lánc bányászata, ennek okán ma újabb bányász társaság csatlakoztak a BATPOOL személyében. Persze a láncon továbbra is Mr. Unknown a domináns bányász (59% perpillanat)

A Bitcoin Cash blockláncon átlagosan óránként 35-38 block készül, míg a Bitcoin blockláncon a nap javarészében ez 4 körül volt csak. Ennek az oka a hashing power aránytalan áramlása a két network között:

Látható, hogy a network össz teljesítménye folyamatosan 7-8 Exahash körül van, ami a BTC esetén augusztus 19 óta folyamatosan csökken a BCH javára. Ha nem változik a továbbiakban a hashrate eloszlás a két network között, akkor a BCH 1,37 nap múlva végez a jelenlegi egybefüggő 2016 blockjával, amit követi a fentebb már bemutatott adjustment. Ehhez képest a Bitcoin hálózaton a jelenlegi tempóval két egész napra lenne még szükség az adjustmenthez és ezzel együtt a SegWit aktiváláshoz, azonban ennyire valószínűleg nem lesz szükség, hiszen a BCH diff adjustmentje után a legtöbb bányász vissza fog jönni és kipörgetik gyorsan a maradék blockot és ezzel együtt az addigra felgyűlő mempool-t is.

[commercial_break]

A keretes szerkezet jegyében had térjek vissza a cikk elején jelzett személyes élményem egy fontos momentumára. Mint tudjátok nagyon oda meg vissza vagyok bármiért ami Satoshi Nakamotohoz kapcsolódik, eme rajongásom egyik fontos oka a tény, hogy személy szerint meg vagyok győződve arról, hogy Nakamoto magyar származású (felmenői szinten), korábban többször meg is neveztem itt a blogon. Nopara73 kutatómunkája kapcsán egy újabb fontos részlet került elő, amivel ezeddik nem találkoztam. Nevezetesen egy 2015 augusztusában született levél, amiről hitelt érdemlően sikerül bizonyítani, hogy valóban egy olyan email címről küldték, ami Satoshihoz kapcsolódik és nem is sikerült cáfolni azt, hogy Satoshi keze munkája. Az email akkor született, amikor először került reflektorfénybe a bitcoin skálázási vitája és elkezdődött egy – szerencsére – hamvában elhalt hardfork (Bitcoin XT) kezdeményezés. Az email egy nagyon fontos szakaszát had idézzem:

“Ha két különböző fejlesztőcsapat leforkolva a Bitcoint újra definiálja, hogy mi is az a Bitcoin, mindezt szemben a széleskörű technikai kritikákkal, alapozva mindezt a populista taktikákra, akkor nem lesz más választásom mint, hogy a Bitcoint egy elbukott projektnek nyilvánítsam. A Bitcoin eredendően mind technológiailag, mind a közösség szempontjából robosztus volt. Csalódást okoz látnom a jelenleg kibontakozó szituációs.”

Elszomorítóan aktuális ez a passzus és függetlenül attól, hogy Satoshi írta vagy sem: ezek a gondolatok 2015 augusztusában születtek és láss csodát két évvel később itt tartunk.

Bookmark the permalink.

23 Comments

  1. hogyan ugralnak BCH es BTC kozott a banyaszok – ugy ertem milyen infrastrukturaval? lehet az antminerekkel (pl. S9) is banyaszni BCH-t? ha nem azt mivel banyasszak?

    • A BCH és BTC ugyanazon hashing eljárással működik: double-sha256. Tehát lehet ugrálni. Emellett a ViaBTC és már az AntPool is csinált olyan “okos” mining stratumot, ami automatikusan eldönti minden egyes új block készítésnél,hogy éppen melyik lánc a profitábilisebb és azt bányássza. Tehát mégcsak át sem kell hozzá configolni az S9-eket.

    • Berakod nicehas pool-ba és hátradőlsz. Nekem a BTC a szimpatikus de sajnos senki nem várhatja egy bányásztól sem hogy fele annyit keressen amikor automatikusan dupláját hozza a másik coin.

  2. A végén mégiscsak sikerül tönkretenni a Bitocint? Amíg a nagy nyilvánosság nem tud ezekről, nincs gond. De ha meginog a bizalom, az lassabban jön vissza, mint a hashrate.

  3. Lehet köze a tegnapi napfogyatkozásnak (USA) ehhez a megbolonduláshoz? A Bitcoin zuhant egyet az éjjel. A BCH laposan tartja magát, megállt a folyamatos esése. Mintha készülne valamire.

  4. A teljes e-mailt esetleg nem tudnád linkelni, légyszíves?

  5. Valaki nem tud linkelni egy BCH torta diagramot a hp eloszlásról? Hiába keresek ilyenekre a google be : latest bitcoin cash block by mining pool vagy hasonlóra nem találok.

  6. Sziasztok, mielőtt az első kommentemet elengedem, Csaba, köszi minden aktív és passzív olvasó nevében a sok munkát, olvasni is elég idő, megírni nyilván még húzósabb, plusz még a sok hír követése, nagyon boss ez az egész, tisztelet.

    Amit szeretnék kérdezni a fentiek kapcsán: az egyes árfolyamok, akár konkrétan a BCH/BTC árfolyam, és az egyes difficulty mutatók mennyire követik egymást? Le lehetne képezni a Hop-on, Hop-off teóriát egy jövőbeni BCH/BTC árfolyammá?

    ill. szerintetek kijelenthető-e az, hogy a cryptocurrency-k árfolyamai elvileg könnyebben előre jelezhetőek, mint a klasszikus instrumentumok (ezüst, olaj, Apple részvény vagy a CHF) árfolyamai? ha jól érem, sokkal kevesebb, és alapvetően sokkal objektívebb tényező (adat) befolyásolja a blockchain alapú valuták értékét, mint mondjuk a fenti klasszikusok bármelyikét, vagy?

    • A középkorban nagyon felkapott lett az alkímia, mint tudomány azt követően, hogy elkezdték megérteni az anyag fizikai jellemzőit és rájöttek (akkor még kezdetleges eszközökkel), hogy elvileg bizonyos behatásokkal az egyes anyagok mássá változtathatók (lásd ötvözetes drasztikus anyagtulajdonság változásai). Ezt követően kutatók ezrei szánták rá az egész életüket, hogy “aranyat csináljanak”.
      Én az életemből ezeddig csak fél évet szántam arra rá, hogy az általad is kifejtett “nyitott könyv” segítségével nem csak hogy megértsem, de akár előre is jelezzek bármit ami a crypto piacokon történni fog. A helyzet az, hogy bármennyire is szörnyen okosnak tartom magam és bármennyire is megvan minden technikai tudásom és eszközöm ezekhez a dolgokhoz, valójában csak arra jutottam, hogy semmi értelmeset nem lehet levonni és ha mégis megpróbálod, akkor csak felesleges összeesküvéseket gyártasz, hogy miért: Azért mert az adott coin felhasználóinak a 99%-a semmit nem tud a technológiáról, nem használt block explorert, soha nem tölti le a blockchaint és igazából azt sem tudja, hogy a tranzakciói egy egyébként teljesen nyitott könyvben vannak tárolva. Ennek okán, hozzá nem érnek el a valós technológiai információk, így egy adott pénzügyi krízis helyzetben pontosan úgy reagál a crypto befektetései kapcsán, mint az egyébként meglévő befektetési arany vagy éppen apple részvényei kapcsán. Innentől kezdve hiába rendelkezel rengeteg információval, ha azok akik a döntéseket hozzák meg nem rendelkeznek sem az infóval, sem az eszközökkel. A bitcoin befektetők és használók igen nagy része azért vesz bitcoint, mert a CNN-en azt mondják, hogy az az új digitális arany.

      • Lehet, hogy tévedek, de ha úgy van ahogy mondod – és szerintem úgy van – akkor ez inkább erősítené a hozzád (vagy akár az egészen profi kereskedőkhöz/elemzőkhöz) hasonlók esélyeit és lehetőségeit.
        Hiszen a részvény- pénz- stb. piacok pont azért nem jelezhetőek előre, mert ha lenne bármilyen algoritmus vagy jellegzetesség, az önmagát pusztítaná el, amint elegendő ember elkezdi megjátszani (vagy csak egy, de elegendő zsetonnal).

        • Elvi szinten teljesen igazad van. Azonban a crypto piacokon ugyanúgy kereskednek az emberek mint mindenhol máshol:
          – vannak ugye a háziasszonyok és a taxisok, akik a hírekből követik a trendeket. Kicsi halak, kicsi pénzzel, amit rendre el is buknak.
          – vannak a közösségi csoportosulások, akik között mindig van néhány önjelölt megmondó ember, aki mond valami nagyon ami ha bejön, akkor ő a stár, ha meg nem, akkor van valami tuti kifogás erre is.
          – vannak a tek elemzők, akiknek a napi/2órás/órás gyerta az isten és bármit megadnának egy morning star dojiért vagy egy triple star bear markért, hogy szét tudják shortolni a piacot, mivel az alattuk lévő kasztok mind őket próbálják másolni, így a tech elemzők kaszálnak jellemzően.
          – és persze vannak az információ birtokosok, akik pontosan érzik a fundamentumokat, akik pl. most ebben a percben is pontosan értik, hogy miért rohant fel az LTC árfolyama, hiszen tudják, hogy Charlie Lee bejelentette, hogy holnaptól aktiválják az atomic-swappet, ami miatt az LTC lesz a stár és az LTC fogja kihúzni a szarból a BTC-t. Mindenki más csak erre annyit mond: “pff, LTC pumpa van, kerestem rajta X%-ot”

          Nem véletlenül írtam az általad is jelzet kategóriát a sor végére. Szóval ők értik a fundamentumokat, de a fundamentumok rajtuk kívül senkit nem érdekelnek. Ha a piac úgy dönt, hogy már régóta nyugi van, akkor valaki betol egy olyan álhírt, hogy “Ma bevezeti a NEO-t a Polloniex”, mire 2 órán belől a Polon egyébként durva régen listázott “NEOS” token csinál X száz százalékot mivel mindenki benézni…

          Szóval nem sokra megyek az információimmal 🙂

          • Így már sokkal világosabb, köszi! érdekes átélni (és valamelyest érteni is) ezt a technológiai vívmányt, nagyon kíváncsi vagyok a blockchain alapú jövő mennyire tud majd kiteljesedni és megváltoztatja-e annyira a hétköznapokat, mint mondjuk maga az Internet.

  7. Tehát az árfolyamokat a technológiai körülmények (pl. mining difficulty) csak 1%-ban határozzák meg, és 99%-ot jelentene a global sentiment?
    Laikusként azt gondolnám hogy a kezdetek óta bányászók, a nagy bálnák, akik a Kraaken-en saját VIP rendszerben tradelnek, és a többi “bennfentes” által hozott (egyéni és közös) döntések befolyásolják leginkább az árfolyamokat, főleg napon belül. végül is ez mégis az “ő pályájuk”, vagy már túl sok (akár institutional) pénz van ebben ehhez?

    • Az a baj a háttérhatalommal, hogy ha van is, akkor sem tudsz róla, így elképzeled, szerepet aggatsz rá és bele látod mindenbe. Ami biztos: vannak büdös nagy bálnák, akik beteg módon sok pénzzel rendelkeznek, viszont jellemzően nem ők vannak a tőzsdéken, nem ők tradelnek minden altot néhány tized profitért. A bányászat a bitcoinnál mindig a nulladik pillanatban volt extraprofitos. Tehát amikor CPU-ról GPU-ra álltak, amikor onnan FPGA-ra, majd jött az ASIC. Aki nem ugrott bele az ASIC-ba a legelején, az ma talán ha annyit ki tud termelni az újabb generációs ASIC-ek megjelenése előtt, amennyit ráköltött az eszközre.

  8. Szépen visszakúszott a többség BTC-re, alig 10% maradt BCH-n. http://fork.lol/pow/hashrate

    • Valójában konkrétan nulla maradt BCH-t, csinálják az EDA-t éppen, amibe most belerondított csúnyán a BitClub azzal, hogy csinált egy blockot. Ezzel az EDA-ra egészen 22:03-ig kell várni és onnantól jöhet a difficulty dara 62G-ig. Reggelre mire felébredünk már újra 40-50 blockot fognak kaparni a bányászok a BCH láncon. (Na jó, lehet hogy csak délutánra 🙂

      • Itt valamit nem értek. Senki sem bányássza a BCH-t. A BitClub is csak “véletlenül” csinált egy blokkot.
        Ezt központilag le lehet tiltani? Mármint a bányászatot? Vagy ennyire fegyelmezett a társaság, hogy “Most nem bányászunk, mindenki vigyázzban áll.” Vagy átmegy a másik láncra addig.

        • Nem lehet letiltai központilag, vagyis technikailag nem, ellenben már kínában is feltalálták a telefont 🙂

  9. 7 oran keresztul nem volt block a BCH-n, most meg 19 block (1ora alatt)…

    • Igen, óramű pontossággal letornászták a BCH lánc diffjét és most újra végig rusholják a teljes 2016 blockot ebben a tempóban kb 2 nap alatt, majd újra 24 óráig BTC láncot minolnak és indul is az egész kutyakomédia előlről.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *