Ethereum/Casper: szép új jövő! Vol.2.

Bár mindkét fülemben éppen a bitcoin story aktuális felvonása cseng, de kétségtelenül nem illik megfeledkezni az altcoinokról sem, különösen az Ethereumról, ahol a nagy bitcoin aranyláztól függetlenül is bőven vannak történések. Nemrégiben jelent meg itt a blogon egy hasonló című írásom (Ethereum/Casper: szép új jövő!), jelen post ennek a folytatása, szóval ha esetleg azt nem olvastad, akkor érdemes lehet azzal kezdeni. Amiről ez a post szólni fog: egy rövid összefoglaló azoknak, akik szeretnék emberi nyelven megérteni, hogy mi a Casper és miként hat majd az életükre (már ha, ETH bányászok…), a második rovatot az ezzel kapcsolatos piaci kilátásaimnak szentelem. Tettem kerek egy hete egy ilyen kijelentést:

ismerve a piaci kilátásait nem kell nagy lángésznek lenni ahhoz a prognózishoz, hogy még 2020 előtt négy számjegyű lesz az árfolyama.

Ezt a kijelentést az elmúlt egy hétben többen is szóvá tettétek kommentben, emailben, ‘közönségtalálkozón’ vagy éppen legutóbb a Bálna teraszán 34 fokban egy olyan beszélgetés kellős közepén, ami mindenről szólt, csak éppen nem a $crypto világról. De ha már szentimentalizálok, akkor had osszak meg veletek az értelmes content előtt egy relatív friss és vicces történetet: Ülök éppen egy kávézóban, ahol próbálok energiát nyerni egy kapcsiból és közben teljesen bele vagyok fekedkezvbe a notebookomba, amin éppen a variance.hu nyitóoldala átrvátlankodik éppen. Erre a szomszét asztaltól odaszól egy srác: “-Áhh, variansz, te is szoktad olvasni?”. Az agyamnak kellett fél perc, mire átállt és felfogtam a kérdést, amire csak ennyit tudtam válaszolni reflexből: “- Nem, én jellemzően inkább írom.” A srác elnevette magát, majd rájött, hogy komolyan mondtam. A story folytatása, egy kb. 20 perces crypto piaci diskurzus lett. Ezúton is üdvözlöm a srácot, akinek sajnos azóta elfeldtem a keresztnevét is, de mindesetre jelen post megszületésében nem kis szerepe volt annak, hogy majd 10 percen keresztül beszéltünk arról, hogy miért is nem a kisemberek kisemmizéséről szól a PoS/Casper.

Na de visszatérve a hivatalos trackre, a post harmadik része inkább csak azoknak fog szólni, akik technológiailag is meg akarják érteni, hogy miként is fog működni a Casper, tehát azoknak, akik önállóan akarnak letétet kezelni és önállóan akarnak hozzá nodeot üzemeltetni. Mindenki más poolokon keresztül fogja ezt tenni, akiknek nem igazán releváns az utolsó szakasz.

Kezdjünk is bele:

Sokak a PoS-t az Ethereum hálózat halálhozójaként aposztrofálják és valamiféle árfolyam droppolást és a kishalak legyilkolását látják ebben. Összességében a tudatlanság és az információ hiány, pánik hangulatot generál a legtöbb érintettben. Bármennyire is fura ez az egész rendszer, de Vitalik lényegében sikeresen ültette át a PoW (mining,hashing) pénzügyi modelljét a PoS/Casper rendszerbe. Hiszen a PoW-nál a bányászok adott mennyiségű pénzt fizetnek a bányagép alkatrészekért, amit persze jellemzően fiat-ból (fizikai, nem crypto pénz) vesznek meg, ezzel Ethert termelnek, amit szintén fiatra váltva fizetik az áramszámlát, majd a végén fiatért eladják a bányagépeik alkatrészeit (ahogy most is teszik sokan a hamarosan megjelenő 75-110MH/s-es Vega kártyák miatt), csak azért, hogy újra kezdődjön a ciklus. A PoS ugyanezt teszi azzal a különbséggel, hogy sehol nincs az a kényszer, hogy a befektetésedet fiatra váltsd, ezzel hintáztatva az árfolyamot. Hiszen a letétet Etherben teszed, amiért a jutalmat Etherben kapod, amit NEM kell azonnal visszaváltanod, hogy fedezd az áramszámlát és a végén a depositod maradékát Etherben kapod vissza, amit ezt követően ha akarsz újra Etherben tudsz berakni. Mindez akár jelentősen csökkentheti az Ether volatilitását, mivel nincs kényszeres eladás egyik szereplőn sem, ráadásul a minimum deposit és a hosszú felszabadítási idő (ezekről picit később) eleve kizárja a spekulánsokat, a slashing conditions pedig azokat, akik megpróbálnak csalni a rendszerrel.

Mindez nem csak az én fantazmagóriám, legutóbb éppen Tamás nevű kedves blog olvasóm osztotta meg velem hasonló gondolatait, amit a ‘több szem, többet lát’ evet követve bemásolnék ide is:

Ethereum PoS / PoW: Jól gondolom, hogy a PoS önmagában erős árfolyamfelhajtó hatással lesz ha minden más változót kiveszünk a képletből? Pow-nál a bányaszok nagy része gondolom eladásra rendezkedik be, nem válik mindenki befektetővé, hogy tartsa az Ether-t. Tehát itt nem nagy, de folyamatos eladási nyomás volt ami valamennyire hatással lehetett az árfolyamra. Míg a PoS-nál tartanod kell sok Ethert és rá kell ülnöd, cserébe kapsz még egy kis Ethert. Tehát elsőzör sok Ethert kell venned amivel felhajtod az árfolyamot, majd ülnöd kell rajta, ezzel sok Ethert kivonsz az aktív kereskedésből, amivel csökken a kínálati oldal. Elvileg… Vagy ez hibás logika?

Casper gyorstalpaló

  • Bárki részt vehet a PoS-ban, aki legalább 32 Ethert be tud tenni letétként. A letét mértéke maximalizálva van, pont azért, hogy ne lehessne jelentős piaci befolyást szerezni.
  • A PoS-nál a munka mértékegysége az epoch. Ez az összefüggő blockok sorozata melyeket az epochon belül gazdaságilag véglegesíteni (economical finality) kell. Az epoch időtartama függ a block timetól, a blockok számától és az economical finality elérési idejétől. Egyelőre még pontos számot nem láttam, de elvileg valahol 12 óra körül lesz egy epoch időtartama.
  • Minden epochon véges mennyiségű validator (jelenleg max. 256 db) dolgozik, az lehet validator, aki depositot rak be a Casper contracton keresztül. Az adott epoch validátorai véletlenszerűen kerülnek kiválasztásra. Ha adott epochban részt veszel (kiválasztásra kerülsz), akkor a nodeodnak 100%-ban rendelkezésre kell állnia. Ha akár csak egy prepare-t vagy commit-ot is kihagysz, akkor büntetést kapsz. A büntetés a depositod egy kis részének elégetése. A prepare és a commit természetesen nem manuális munka, ezt a nodeod magától végzi, ehhez viszont az kell, hogy a nodeod nagyon magas rendelkezésre állással fusson. Akár csak egy gép reboot vagy egy rövidebb áramszünet is komoly büntetést vonhat maga után, éppen ezért a PoS nem a házi bakács Rasberry Pi nodeok kiváltsága lesz.
  • A depositként  betett összeget leghamarabb 4 hónap után tudod kivenni, addig bármikor rád kerülhet a validator szerep (akár folyamatosan is), így gondoskodnod kell arról, hogy a full ethereum nodeod ez idő alatt közel 100%-os rendelkezésre állással működjön.
  • A deposit folyamatosan kis mértékben ég el, hiszen a kötelező prepare és commit validálási üzenetek is rendelkeznek gas powerrel, amit a depositodból fizetsz.
  • Bár a minimum deposit 32 Ether, de a gas power költségek miatt 4000 Eth alatti solo validator deposit esetén jó eséllyel hamarabb égeted el a depositodat, minthogy az értelmes mennyiségű pénzt termelne.
  • A Casper bevezetését követően lesz egy hosszabb átmeneti időszak, amíg még megy tovább a PoW (bányászat) egyre rosszabb bevétellel és közben felfuttatásra kerül a PoS. Ezen tranziens időszakban a minerek csinálják a blockokat, amiket epoch keretenként a PoS validatorok ellenőriznek és ütik rá az economical finality flaget.
  • Miután kifuttatásra kerülnek véglegesen a bányászok, a PoS validatorok jutalma is jelentősen csökken, hiszen a tevékenységükhöz már nem fog kelleni blockonként nagy mennyiségű ethert kibocsátani, mivel a validálási tevékenységhez NEM kell tetemes mennyiségű villany árammal fedezni a hashinget/GPU mininget. A tisztán PoS validálási időszakban a rewardok már csak epochonként kerülnek kifizetésre. A reward mértéke függ az összes blockba foglalt tranzakció költségétől, a epoch alatti egyedi és kollektív büntetések mértékétől és természetesen attól, hogy az adott validator mekkora mértékben járult hozzá az adott epoch validálásához (depositjával).
  • Lesznek PoS Validator Poolok, melyek biztonságos smart contractokon keresztül fognak pénzt gyűjteni a meghatározó mértékű letétek képzéséhez. A contarctok biztosítják azt, hogy a poolok gazdái nem tudják ellopni a befektetők pénzét, másrészt pedig, hogy csak akkor tudják azt lekötni (minimum 4 hónapra), ha azt a befektető is úgy akarja. Ennek technológiai háttere már teljesen ki van dolgozva.
  • Ilyen pool funkciót a meglévő mining poolok mellett a tervek szerint az összes exchange (tőzsde) is biztosítani fog.  Itt az exchangek a saját cold walletjeik mellett lehetőséget fognak adni a tőzsdén pihentetett ügyfél coinok bevonására is.

Maga a rendszer mögött egy nagyon összetett motivációs és büntetési algoritmus halmaz áll, melyek nagy részét egyelőre még én is csak kapizsgálom. Ezek lényege, hogy ne lehessen visszaélni a validálással és ne lehessen eltérítési (malleability) vagy akár utxo hamisítási/double-spending támadást kezdeményezni, akkor sem, ha a PoS-ban részt vevő felek nagy része megpróbál összejátszani. Ha mégis ilyen próbálkozás lenne, akkor az kollektív büntetésként jelentkezik automatikusan nem csak az érintett felek részére, hanem az egész PoS validator közösség irányába. A kollektív büntetés célja az összejátszások korai fázisban való elfojtása és a konspirátorok kizárása a közösségből. Mivel mindenki érintett, így senki sem játszhatja ki a “csináltok amit akartok, engem nem érdekel” kártyát.

Négy számjegyű eth price predikció 2020 előtt?

Azt gondolom, hogy ehhez a ponthoz bőven elég lenne annyit írni, hogy lásd az eddig leírtakat. De picit kifejtve:

  • A mindenkori árfolyamot a kereslet és a kínálat aránya határozza meg. A crypto világban nincs olyan hogy bizalmi index. Nem bízunk abban, hogy az Ether mögött olyan fundamentális érték van, ami egy válság esetén is értékállóvá teszi. Ha valaki TÖBB Ethert akar eladni, mint amennyire igény van, akkor ezzel rövid távon is jelentősen be tudja szakítani az árat. Fordított esetben pedig az egekbe tudja röpíteni azt. Ez alapvető gazdasági tézis.
  • A PoW módszer folyamatos pénzbőséget generál, hiszen a szereplők (különösen a kicsi bányászok) folyamatosan el akarják adni a megtermelt Etherejeiket a költségeik fedezéséhez.
  • Ezzel szemben a PoS eleve lock-ineli a depostiokat 4 hónapra, így drasztikusan csökken a likviditás. Emellett a rewardok mértéke is drasztikusan csökken, hiszen nem kell tetemes villanyszámlát fedezni belőle. Egyes jelenlegi kalkulációk szerint a letétként berakott depositra annak mértékétől függően éves szinten 5-10% közötti “kamat” kerül kifizetésre reward formájában.
  • A csökkenő hozamok, a validációban résztvevő szereplők pénzügyi “érettsége”, a slashing condition-ök és a kényszeres fiatra váltások hiánya egyértelműen volatilitás csökkenést kell hogy eredményezzen. Ez pedig az Ethereumot ki tudja emelni a crypto piacok szochasztikus árfolyamingadozásaiból, aminek közvetlen következménye a vásárlási igény erősödése lehet.
  • Ha a kereslet nő, de a kínálat csökken a letét és a csökkenő infláció miatt, az egyértelműen az árfolyam növekedését kell, hogy eredményezze.

Technikai részletek

Adott mindjárt néhány nagyon fontos konstans, amik befolyásolják az egész Casper működését. Ezek:

  • A block time várhatóan 4 másodperc lesz, tehát jelentősen nőhet a hálózat áteresztő képessége, ami létszükséglet a szélesebb körű adaptációhoz.
  • Egy epoch várható 12 óra körül lesz (10800 block)
  • a letétek leghamarabb 10 millió block után szabadíthatók fel, ez megközelítőleg 4 hónap.
  • Legkisebb berakható deposit: 32 Ether, legnagyobb 131072 Ether

Ezek egyelőre teszt paraméterek, az értékek még dinamikusan változhatnak.

A deposit (stake) és withdrawal folyamat egy Casper smart contracton keresztül fog működni, ezen smart contract által megadott validator azonosító fog hozzákötődni a nodeodhoz, aminek performanciája és elérhetősége határozza meg a jutalmadat és az esetleges büntetéseidet. Hiszen amikor úgy döntesz, hogy Te szeretnél részesülni a validálási folyamat jutalmából, amihez beraksz adott mennyiségű letétet (amit a fentiek alapján leghamarabb 4 hónap múlva vehetsz ki), akkor ezzel együtt azt is vállalod, hogy egy teljes értékű nodeot fogsz futtatni, ami folyamatosan részt vesz a validálás folyamatából. A korábbi cikkben már említettem, hogy büntetés (letét elégetés) jár annak, aki csalni próbál. Ugyanilyen büntetés jár annak is, akinek a nodeja nemes egyszerűséggel nem funkcionál megfelelően. A Casper algoritmusba be van építve egy folyamatos inflációs ráta, ami szépen lassan égeti el a letétet. Ha részt veszel a validálásban, akkor azzal, hogy gas powert fizetsz a prepare/commit-okért, ha pedig nem, akkor meg azzal, hogy büntetést kapsz az inaktivitásért. Ezt a folyamatot csak akkor tudod kezelni, ha a nodeod tényleg folyamatosan rendelkezésre áll és tényleg részt is vesz a konszenzusban. Ez utóbbi védelem ugye azt a célt szolgálja, hogy ne lehessen azzal ellehetetleníteni a hálózat működését, hogy adott PoS validatorok bejelentkeznek, bent tartják a pénzüket, de nem vesznek részt a validálásban.

A PoS modell célja, hogy mindig a leghosszabb (legtöbb validálást kapott) blocklánc legyen az élő. Ennek megfelelően a validátorok a letétjük mennyiségének megfelelő szavazati joggal rendelkeznek, egy block akkor valid, ha a validátorok 2/3-a azt validnak tartja. Agyhogy azt szintén jeleztem már, a reward kifizetése is változik, az már nem blockonként, hanem epochonként jár, tehát megközelítőleg 12 óránként.

Büntetés jár azért ha adott validátor nem vesz részt akár a block előkészítésben (prepare), akár a véglegesítésben (commit). Van kollektív bütetés is, ha adott mennyiségű validátor dönt úgy, hogy makacskodik. Ilyenkor mindenkit büntet a rendszer.

Maximalizálásra kell, hogy kerüljön az, hogy mennyi validátor vehet részt a játékban. Ennek az az oka, hogy komoly overheadet jelent a validálási folyamat a hálózatra nézve, mely extra terhelés folyamatosan növekszik a validátorok számával. A jelenlegi tervek szerint maximum annyi validátor lehet amennyi block készül adott epochon belül. Mivel ennél feltételezhetően lényegesen többen szeretnének majd csatlakozni a PoS rendszerhez, ezért a ‘kis játékosoknak’ poolokba kell tömörülniük.

Tekintettel arra, hogy a Casper bevezetése után már nem kell egy kisebb ország áramfogyasztásával közel azonos pénzt fizetni a hashingelés miatt (PoW), ezért a block reward is lényegesen kevesebb lesz. Ennek kiszámolására egy bonyolult algoritmus szolgál, amiből egyelőre inkább nem vontam még le komolyabb következtetéseket, de ami biztos, hogy lényegesen kevesebb lesz a reward mint ami most kerül kiosztásra a bányászoknak. Cserébe viszont a pooloknak egyetlen dolga lesz: egy vagy több olyan non-stop nodeot üzemeltetni, ami nagyon magas rendelkezésre állással tud üzemelni.

Mi a helyzet a poolokkal szembeni bizalommal? Hiszen itt végső soron arról beszélünk, hogy a stakeholderek odaadnak egy kvázi ismeretlen poolnak akár több tíz vagy száz ethert legalább 4 hónapra. Vajon mi védi meg a feleket attól, hogy ne legyen ebből pool hack vagy egyéb visszaélés? Ne adja az ég, ne éljék újabb reneszánszukat a HYIP pénzlopó vállalkozások magukat poolokként álcázva. A válasz roppantul egyszerű és nem is kell hozzá semmi lényegesen új technológia. A megoldás a smart contractokban rejlik. A pool üzemeltetője összerak egy contractot, ami pontosan tartalmazza leprogramozva, hogy mi történhet a deposittal. A contractot számos módszerrel lehet védeni, pl.: a “háromból kettő” multisign módszerrel, amikor a contracthoz hozzárendelésre kerül 3 publikus kulcs (egy a pool üzemeltető kulcsa, egy a deposit tulajdonos online kulcsa és egy a deposit tulajdonos offline/backup kulcsa). A deposittal csak és kizárólag akkor lehet bármit is csinálni, ha a három aláírásból 2 rendelkezésre áll. Így a pool csak a felhasználó engedélyével kezdeményezhet letétet a felhasználó depositjából, ellenben viszont ha a felhasználó pénze éppen nincs letétként lekötve, akkor a pool nélkül is kezdeményezheti a kivétel/withdrawal folyamatot. Ez persze csak egy példa, számos további alternatíva is rendelkezésére áll a pool fejlesztőknek.

A PoS poolok már készülőfélben vannak, legutóbb a RocketPool jelentette be, hogy kidolgozás alatt áll a saját koncepciója. Erről részletesebben itt olvashattok: -link-

Aki szeretné mindezt ennél részletesebben is megérteni, megismerni, annak alább felsorolom a forrásokat, amik alapján ez a cikk készült:

  • https://github.com/ethereum/wiki/wiki/Proof-of-Stake-FAQ
  • https://cdn.hackaday.io/files/10879465447136/Mauve%20Paper%20Vitalik.pdf
  • https://variance.hu/casper/ether.html
  • https://github.com/ethereum/research/blob/master/casper4/papers/casper_economics_basic.pdf
  • https://medium.com/rocket-pool/rocket-pool-your-new-casper-friendly-ethereum-pos-pool-in-alpha-75709bd19936

Ha ideáig eljutottál a cikk elolvasásával, akkor ezúton gratulálok kitartásodhoz, Te minden bizonnyal egy nagyon elszánt PoS/Casper érdeklődő lehet. Nesze neked jutalomként egy Recommend gond, használd egészséggel: 🙂

Bookmark the permalink.

25 Comments

  1. Használtam egészséggel természetesen 🙂 Köszönet az írásért!

  2. Arról lehet tudni milyen gép is kell majd a nodeok üzemeltetéséhez?
    Mondjuk ilyen alacsony “hozam mellett” nem hiszem, hogy nagy buli lesz ez. Éves 5-10%-ot sokkal kisebb kockázattal is el lehet érni bármi mással. Arról nem is beszélve, hogy mindenért bünti jár. Az emberek ennél sokkal mohóbbak, ha meg kiesik a liqviditás a piacról, akkor – ebből az egyébként kintűnő rendszerből – nagy pofon is lehet. ETH nem a blockchain smart contract ötlet miatt szaladt fel $400-ra, hanem a bányászat és a spekuláció miatt. Azt ne feledjük el, hogy majdnem 2-3x becsődöltek már.

    • Teljesen igazad van, ha valaki lufit akar fújni és a lufikon akar csipegetni profitot, annak a jelek szerint az Ethereum nem lesz a barátja a jövőben. Aki viszont egy vitális üzleti vállalkozást akar építeni a legnagyobb trx áteresztő képességet igérő és a legnagyobb üzleti adaptációt biztosító (lásd Ether Enter Alliance) crypto pénzen az oda meg vissza lesz az Ethereumért.

  3. Zölcsi zölcsi

    Öhm az 5-10%os hozamot hogy kell érteni?

    Ebből a gas power költség már le van vonva?

    A mai magyar gazdasági helyzetben az 5-10%-os hozam egy ilyen viszonylag kockázatos piacon a 0-val egyenlő, nem értem miért vagy annyira oda ettől a lehetőségtől.

    • Igen, ez a deposit nominális értékén keletkező interest rate. Egy szóval sem mondtam, hogy annyira oda vagyok ettől a lehetőségről, én csak közzé tettem azokat az információkat amiket felfogtam az eddig közölt forrásokból. Ha a cikkből esetleg az jött le, hogy szerintem ez a világ legjobb üzlete és holnaptól mindenki törje fel a nyugdíjalapján… akkor elnézést, de mégcsak sugallni sem akartam ezt 🙂

  4. Na jó, most elégeltem meg, hogy nem látom a support ETH/BTC/egyéb címed/címeid. Shut up and take my money! (Hozzám vágnád a címed bitte?)

    • Jobb oldali widget sorban van egy rovat: “A Blogról”, azon belül pedig a “Támogasd a blogot:” rész, alatta megtalálod a címeket. Viszont azt tudd, hogy minden ide utalt pénzedből pónikat fogok venni. Én egy megrögzött póni fan vagyok, csak azért foglalkozom a crypto világgal, hogy elég pénzt termeljek, amiből pónikat tudok venni. Nagyon szeretnék végre egy élő pónit is, jelenleg csak 3 db döglött pónit tudtam eddig venni, azokat elástam a kertben és gyakran szoktam virágot vinni nekik, biztos nagyon szeretnék megenni, ha élnének. Addig is persze előszeretettel gyűjtöm a műanyag pónikat és a pónis újságokat.

  5. Variance, lehet már volt ebben az esetben sorry, hogy nem láttam.
    ETH-hoz melyik walletet- ajánlod?

    • Ajánlani nem tudok, mert egyetlen egyet használok csak, így nincs összehasonlítási alapom a többivel. Én egyébként az alap Mist klienst használom, alatta pedig egy kézzel buherált geth-et (go ethereum) node-ot használok. Annyiból buherált, hogy sima light módban használom a geth-et (./geth –syncmode=light –cache=2048). Ennek köszönhetően az egész blockchain-em mindösszesen csak 350Mb-ot foglal perpillanat.

      Btw. milyen hazafi is lennék, ha nem egy geth alapú nodeot használnék, amit ugye hazánk fia Szilágyi “karalábé” Péter, ethereum core fejlesztő tart karban.

      • Mh, köszi. Nekem csak egy egyszerű lightweight kliens kéne, pá rhétig tárolni míg meg nem jön trezorom, aztán majd azon tartom. Tőzsdén nem akarom hagyni…

  6. A ‘mohó emberek’ bizony sok száz milliárd számra tartják a megtakarításaikat 0-tól alig különböző letétekben, egyéb gazdasági szereplőkről nem is beszélve, akik számára pár százalékos, de biztos hozam szinte maga a Szent Grál. Nincs kétségem afelől, hogy a Casper PoS depositokra durva túljelentkezés lesz, ha bármilyen 0-tól különböző jutalék várható. Aki közép-hosszú távra fektet be ETH-be, annak ez hab a tortán.
    A PoS poolokat nyilván technikailag hozzáértő szervezetek fogják üzemeltetni.

    • Szerintem is túljelentkezés lesz, ez boritékolható. A kérdés, hogy mi lesz a kisebb bányászokkal szerintetek? Egy nagy részük majd bányászik mást (lehet érdemes zcasht venni, vagy vmi hasonlót, ha ráugranak másra)? Sokan lehet eladják a vga kártyáikat, ergo jöhet egy kínálati többlet, bár lehet ezt is mind felvásárolja a piac… az ETH árfolyamában ez is okozhat kínálati oldalról többletet, hogy nem bányásznak tovább ETH-t, tehát eladják vesznek más kriptopénzt belőle, abból fiat, és így tovább.

    • Cryptopresence

      Arról nem is beszélve, hogy közben az ETH árfolyama is emelkedhet, így a +10% felett azzal is kalkulálni lehet.
      A hagyományos bányászat nem érdekelt eddig, mert számomra ellenszenves a villanyfogyasztás ilyen formája, de ez a PoS – ráadásul Pool-okba tömörülve – izgalmas lehet.
      Ha jól értem, nekem az otthoni gépem nem kell 24/7 menjen, ha Pool-ban vagyok. Elég a Pool-nak mennie folyamatosan? Ha mégis futnia kell, akkor is alapon, nem pedig felpörgetve, zabálva az áramot.
      Kíváncsi vagyok, a Bitcoinnál mikor érkezik el a PoS-ra váltás. Mert így ez ökológiailag elfogadhatatlan és a társadalom számára visszatetsző.
      Miközben az EU kiszanálta a hagyományos villanyégőket és hatalmas zöld matricákat ragaszt a hűtőre, mosógépre, A+++ jelekkel, addig a PoW egyre több áramot fogyaszt. Ezt hosszú távon nem lehet fenntartani.

  7. Levente Paszka

    Említetted a Vega kártyákat ami képes 75-110MH/s teljesítményre?? Ha egy kártya képes ilyen teljesítményre és talán elfogadható árba is lehet kapni (400-500 dollár) akkor talán még mindig lehetne egy rövid ideig banyaszni…?? Vagyis mit gondolsz menyi idő kell hogy a Pos rendszer életbe lépjen??

    • Ez a 75-110 egyelőre pletyka, főleg hogy az inkább 70-100. De a pletyka is csak pletykára épít. Egyelőre annyit tudunk, hogy az egyik ethminer fejlesztő (Claymore) 40-nél többet nem tud kihozni a Vegából.

      • Amit biztosan lehet már most tudni: a vega kb 2x többet fogyaszt mint kellene neki, emellett a fizikai paraméterei alapján sem logikus a 40MHs. Ebből sokan arra következtetnek, hogy biosból van visszafogva. Innentől minden más természetesen már csak spekuláció 🙂

        • 2 dolog nem stimmel ezzel. Claymore, mikor kihajtotta a belét, akkor ért el 35-40-es értéket, de akkor már throttlingolt szerencsétlen kártya. Ha vissza lenne fogva, akkor nem TDP/temp határon menne. A másik pedig a “papíron hogy kéne mennie” és a gyarkolatban hogy megy ellentéte. Elég megnézni egy GTX1080-as tempóját a 1070-esekhez képest. Pedig ott 100% ugyanaz az architektúra/gpu, “csak” a memória szervezése más. Nos, a Vega ennél jóval nagyobb különbségekkel rendelkezik a Polarisokhoz képest (pl. RX580). Egyáltalán nem biztos, hogy a meglévő kódutakkal több kihozható a 40-nél. Azonban(!), mivel számtalan újítást hoz a Vega, beleértve új utasításokat, simán elképzelhető, hogy a már most is igencsak kicentizett TDP keretből akár 50-60, vagy még nagyobb MH/s-os tempót ki lehet hozni egy okosabb, kifejezetten Vega-specifikus kóddal. Kíváncsi vagyok rá, lesz-e ebből valami. Mindenesetre Claymore a tegnapi kérdésemre a még mindig csak 40 MH/s-es csúcsteljesítményt vallotta be a már új (még ki sem adott) bányászverzióval.

        • Bocsánat, még 1 dolog: a BIOS-ból visszafojtás nagyon rövidtávú megoldás lenne csak az AMD részéről. 1 hetet sem adnék a bányászoknak (inkább csak 1-2 órát), hogy átlépjenek egy olyan korlát fölött.

          • Nem tudok vitatkozni az érveiddel. Én csak annyit tudok, hogy amikor elindult tavaly októberben a ZCash, majd kiadta EWBF_ az első minerét, akkor az az első miner a szintén akkor akkortájt piacra kerülő 1070es és 1080-as kártyákon átlag 20-40 sol/sec sebességgel hasítottak. Most fél évvel később ugyanezen kártyák friss driverrel és friss minerrel 450-700 között kavarnak.

  8. Hát ebből meg mi lesz? Ha hülyeség, akkor nem szóltam…
    http://imgur.com/a/ptTNN

  9. M30-at nem igazán szokott nézni egy tech elemző sem. H1 és fölfelé de D1 a kedvenc. Egyébként nagyon szép dupla csúcs (double top) alakult ki! Ez alapján az ár esni fog. Ha ezek megbízhatóan működnének, akkor minden amatőr forexes már milliárdos lenne 🙂

  10. Egyelőre nagyjából felfeküdt rá.

  11. Már egy jó ideje mindenki a bitcoin “Trónok harca” fejezeteit nézi, így elsikkadnak az egyéb történések, vagy csak utalásban vannak említve.

    Ethereum:
    https://twitter.com/VitalikButerin/status/898726451637215232
    Szóval , míg a bitcoin harca többek között a skálázhatóságról szól, addig szép csendben már 5 alkalommal üti meg az ETH a saját és minden coin 24h-s tranzakciós csúcsát.
    “Congrats to ethereum community for 5 days of record-high transaction usage! (410061 … 443356)”
    Vitalik tweetjei között megtaláltam,. hogy miért favoritizálja az OmiseGO (OMG)-t.

    Ha jól értem Vitalik és Pod “Scaling Ethereum paper, a possible way forward for cost-efficient decentralized applications and the world computer.” plasma.io.
    https://twitter.com/jcp/status/895466765869752320

    “As only merkleized commitments are broadcast periodically to the root blockchain (i.e. Ethereum) during non-faulty states, this can allow for incredibly scalable, low cost transactions and computation. Plasma enables persistently operating decentralized applications at high scale.”

    Egyértelmű, hogy ETH extension lesz belőle.

    Ezt implemetálná az OMG, Vitalik et al. segítségével.

    Van mögöttük támogatása, mert úgy néz ki thai a fejlesztő csapat, és Vitalikkal karöltve látogatást tettek a Thai nemzeti banknál egy egy előadás erejéig.
    https://twitter.com/omise_go/status/897472052457684993

    Aztán jő a hátszél ismét:
    https://cointelegraph.com/news/omisego-price-recovers-after-support-from-thai-ministry-of-finance

    • Isten bizony ma terveztem egy összefoglalót ezekről, de annyira szépen összeszedted a dolgot, hogy így már felesleges. Köszi! Akkor marad mára is egy game of thrones cikk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *