Bitcoin: $3242. Megvan az új all-time-high!

A chain split óta benne volt a levegőben az új ATH, szokatlanul nyugodtan és enerváltan oldalazgatott az árfolyam miközben boldog-boldogtalan arról nyiltkozott, hogy ő bizony minden bitcoinját dumpolta csak azért, hogy abból az új digitális aranyat (BCash/BCH) várásolja. Ez a divergencia arra engedett következtetni a háttérben kirobbanni készül az árfolyam. Ahogy péntekkel kifutott a tőzsdékről a 5/8-as hivatásos tőzsde spekulánsok hada, úgy ez a potenciál realizálódott is a bitcoin értékében. Előbb egészen 3242 dollárig szaladt fel az árfolyam, ezzel beállítva az új történelmi legmagasabb értéket, majd onnan kissé visszakorrigálva a 3100-3150 dolláros tartományban keresi az új árát.

A felfutás mögött nagyon sok ok húzódhat meg. Egyrészt az éppen kirobbanófélben lévő legújabb Trump botrány hatására erősen romlani kezdett a dollár, melyhez képest rövidtávra még a bitcoin is jó (és legfőképpen gyors) alternatívának tűnhet. Másrészt ne feledjük el azt sem, hogy a bitcoin túl van élete talán legnagyobb megrázkódtatásán, nevezetesen a chain spliten, ami nem kevés befektető fejében óriási kérdőjelként lebegett. Most, hogy eltűntek a viharfelhők és egy letisztult közösség építheti a letisztult technológiáit, már sokkal csábítóbb képet mutat a bitcoin. Ez volt az a jövőkép, ami miatt olyan sokan (jómagamat is beleszámolva), általában bár bújtatva, de néha direktben az arcotokban nyomva erőltettük a #HODL mozgalmat!

#update: Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy vajon itt nagybefektetők vették meg kilóra a piacot és ez okozott egy hatalmas pumpát, avagy inkább itt rengeteg kis volumenű tranzakció szabadult rá a piacra. Alább a saját statisztikám erről, a tovább után pedig az érdeklődőknek a minta implementáció amivel ezt ki lehet kalkulálni:

$ ./k.py
max volumen: 30.0
50 percent: [0.107]
90 percent: [1.263497]
95 percent: [2.06424504]
96 percent: [2.97893854]
97 percent: [3.5]
98 percent: [4.25487889]
99 percent: [6.0]

Szóval bár volt 1 db 30 bitcoinnyi tétel is a felfutási időszakba, de a 99%-os percentilis is alig 6 btc-nyi volumen volt, továbbá a tradek 90%-a még az 1,2 btcnyi volument sem érte el darabonként. Az tranzakciók 50%-a pedig 0.107 btc volumen alatt volt. Mivel mindezzel párhuzamosan az orderbookban 5-10-30 és 100 btc-t “buywall” orderek szerepeltek, ezért számomra az tűnik inkább logikusnak, hogy ezúttal kisbefektetők vásárolták szét a piacot.

És akkor az igért minta implementáció amivel bárki bármikor tud hasonló elemzést végezni, ha hozzám hasonlóan pislog azon, hogy mégis mi történt egy-egy felfutásnál, lezuhanásnál:

#!/usr/bin/python3
from __future__ import print_function
import krakenex
import json
import sys
import math

k = krakenex.API()

def percentile(data, percentile):
    size = len(data)
    return sorted(data)[int(math.ceil((size * percentile) / 100)) - 1]

trades = k.query_public('Trades',{'pair': 'XBTUSD', 'since': '1501902600406609135'})

_maxv = 0.0;
b = [];
for i in trades['result']['XXBTZUSD']:
    if (float(i[1]) > _maxv): _maxv = float(i[1]);   
    b.append([float(i[1])]);
    
print (_maxv);
print ('50 percent:', percentile(b, 50));
print ('90 percent:', percentile(b, 90));
print ('95 percent:', percentile(b, 95));
print ('96 percent:',percentile(b, 96));
print ('97 percent:',percentile(b, 97));
print ('98 percent:',percentile(b, 98));
print ('99 percent:',percentile(b, 99));

 

Bookmark the permalink.

21 Comments

  1. Cryptopresence

    Üzenet minden HODLERnek!

    “Üzenem az otthoni hegyeknek:
    a csillagok járása változó.
    És törvényei vannak a szeleknek,
    esőnek, hónak, fellegeknek
    és nincsen ború, örökkévaló.
    A víz szalad, a kő marad,
    a kő marad.”
    Wass Albert

    • Bár kétségtelenül frappáns és ide illő Wass Albert idézete, de szerintem bőven elég lett volna, ha csak annyit írsz, hogy: “bolond lyukból bolond szél fúj”, abból is értettem volna 🙂

      • Cryptopresence

        Lehet, hogy félreértetted.
        Szerintem a lényege: A Bitcoin olyan maradandó, mint a kövek, a hegyek. Éppen ezért érdemes tartogatni, így én is a HODLING filozófiát vallom. Nem váltom aprópénzre, nem szállok ki gyors, de kicsi nyereségeket realizálva.
        Ha ebből valami is lesz, azt 10 év múlva fogom látni. De akkor olyan jelentős és meghatározó részévé válik életemnek, mint Wass Albert számára a hegyek Erdélyben.

  2. Mi lett a tonnanyi etc\btc long pozival?

    • Az engem is érdekelne 🙁

    • Itt megnézhetitek: https://www.bfxdata.com/positions/etcusd

      Ezt ugy valami olyan jelzővel szokták illetni, hogy long middlefinger… Már ha értitek. Éppen ma reggel született egy komolyabb elemzés a mediumon arról, hogy miként és milyen módszerekkel manipulálja az árfolyamot a bitfinex. Ez a konkrét egekbe emelt majd azt követően likvidált long etcusd pozíció is ennek a része volt. Ha újra elém kerül a post és lesz időm, akkor mindenkép összerakok belőle egy postot, mert első átfutásra is nagyon tanulságos volt, jó képet mutat arról, hogy milyen módszerekkel is tudnak piacot befolyásolni a centralizált tőzsdék. Egyre égetőbb szükség lenne legalább egy épkézláb működő decent tőzsdére. csak egyre a megannyi ilyen szolgáltatást ígérő majd bebukó ICO-k közül…

  3. Bocs srácok, de mit jelent ez a hodl, hodler?

    • A hold, holder bitcoin-szlenges verziója. Vagyis azt jelenti, tartani a megvett coint, hosszútávú emelkedésre játszani.

      • Illetve hogy pontosítsak, a hodl hangulata inkább a “f*ck off daytraderek és ármanipulátorok, nem fogok bedőlni nektek, hiába hintáztatjátok az árat, nem adok el, nem adom el nektek a coinjaimat olcsón, nem rajtam fogtok nyerészkedni, én tartom a coinjaimat, akármi is legyen, nem értek a tőzsdéhez, de tartom, f*ck off” szavakkal írható le.
        Eredete:
        https://bitcointalk.org/index.php?topic=375643.0

  4. A Goldmann prognosztizált egy 3691-es TPt, még pér hónapja. Ha így halad hamarosan megcsapja…

  5. Bitfinexen 3300 felett, kíváncsi vagyok meddig megy.

  6. Ernst Ulrik Persson

    Évek óta foglalkozom kriptókkal, de talán most vagyok a legtanácstalanabb. Napok óta rágódok a segwit2x-es forkon és nem értem miért nem idegesebbek a befektetők.

    Nézzük csak.
    Jelenleg a payment processzorok és POS rendszereknek hála millió fölé tehető azon elfogadóhelyek száma, ahol Bitcoin-nal lehet fizetni. Van egy halom pool-unk, váltónk is. Emellett természetesen azon százezrek/milliók, akiknek BTC-jük van jelenleg. Ez adja az “ecosystem”-et.
    A btc1 kódját futtatja jelenleg a bányászok 80+ százaléka, amiben fix-en ott ketyeg az óra a 2x-es forkig. Miért veszélyesebb ez,mint az aug. 1-jei fork?A BCC gyakorlatilag altpénz, amit bizonyos személyek BTC-nek tartanak. Mint látjuk, a piac szerint nem az.
    Ellenben a 2x-es forkra felkészített kód kizárólag a bányászoknál fut. Nézzük a kimeneteleket:

    1. A pool-ok tartják magukat az NYA-hez és forkolnak. A kereskedők nem fognak lépni előre, nincs konszenzusos kód (a Core is kellene hozzá), és már RÉG kinnt kéne lennie, terjesztés alatt, ha 3 hónap múlva esedékes. A S2x lánc működni fog, ellenben senki nem akarja használni. Ezzel egyidejűleg az eredeti bitcoin blokkláncot meg nem lehet majd használni,mert nem lesznek blokkok. Lesz egy döglött BTC láncunk, egy semmibe nem nézett S2X,- amit bányásznak, és ugyan hívhatjuk BTC-nek, mégse tudom úgy használni,mint eddig – és egy BCC, aminek még kétes a sorsa. A BTC megszűnik létezni, magával rántva a teljes kriptovilágot.

    2. A pool-ok megszegik a saját egyezményüket, élükön Jihannal, akiről mindent el lehet mondani, de a szavát még sose szegte. Eldobják a 2x részt, minden marad amostani állapotban, de ekkor két eset lehetséges:
    2.1 A 2X-et támogatók átmennek a BCC láncra, így ismét csak lesz egy döglött BTC láncunk és egy BCC-nk,aminek fogalmunk sincs mennyi lesz az ára, ki tudja-e váltani a BTC-t. Szerintem nem, végeredményben az 1. pontot kapjuk megint.
    2.2 Kisebb eséllyel a felek megosztják a tempójukat a BTC éc BCC között, közel azonos ár alakul ki hosszútávon és lesz egy corporate és egy original verziója a BTC-nek, mindenki jól jár.

    Egyik félnek sem vagyok a támogatója, a technikai részletek érdekelnek, de ebben a kontextusban nem! Ebben az esetben az az egyetlen, ami érdekel, hogy mi lesz a Bitcoin ecosystem sorsa és a BTC ára. Egy stabil, deflálódó kriptopénzt akarok látni, ami használható is.

    Azt nem értem, hogy mi a céljuk ezzel az egésszel mindkét tábornak. Tételezzük fel, hogy a “follow the money” elvet követik.(megj.: ha már elég pénz van, akkor átminősül a hatalom eszközévé,mint tudjuk.) Ezzel a folyamatos erőlködéssel gyakorlatilag kinyírják a kriptopénzeket és ezzel a saját business-üket is. Vajon látják ezt az érdekeltek vagy túl vakok ahhoz, hogy észrevegyék a kód feletti ellenőrzés vágya miatt? Vagy pontosan tudják,de arcvesztés nélkül nem adható már fel ez a harc? Milyen háttérben húzódó érdekek lehetnek még? Esetleg külső nyomásra az egyik tábornak tényleg az a célja,hogy kivégezze a kriptokat,mert veszélyt jelent a fennálló pénzügyi rendszerre?
    Szerintem reggelig tudnám írni a kérdéseket,de legyen elég ennyi. Azok, akik esetleg régóta benne vannak a témában,mit gondoltok? Kéretik a szemellenzőt levenni, nem érdekel se a “segshit” se a “Bcash” se semmi marhaság, csak a várható kimenetel.

    • Mindenek előtt: grat hogy túlélted a titanic katasztrófát! Nem semmi!

      A várható kimenetelt teljesen jól leírtad. Novemberben, ahogy írtad is a btc1 kliensek nagy valószínűséggel végrehajtják a SegWit2x hardforkot, ezzel egy újabb chain split következik be. Azt már most tudjuk (hiszen ezt DashJr és Adam Back is lenyilatkozta), hogy a Core dev csapat NEM támogatja a 2X blockméret növelést.

      Tehát ha ez bekövetkezik, akkor novemberben a BCC/BCH mellett megmarad a UASF csapat által támogatott Legacy Bitcoin blockchain és létrejön a Bitcoin/SegWit2X (B2X) blockchain.

      Ahogy írtad is, a Legacy Bitcoin itt kvázi halálra van itélve a bányászok nélkül… Már persze ha novemberben valóban még a btc1 kódja fut a bányagépeken… a SlushPool már most is natív Bitcoin Core nodeot futtat. Jihan és Roger Ver éppen most veszít el egy nagyon fontos “tét nélküli meccset” a bitcoinnal szemben. Jól látszik, hogy a “follow the money” elv nem érvényesül. A legtöbb ember számára még azt is nehéz felfogni,hogy mi az, hogy bitcoin, a forkokat pedig már szinte lehetetlen.

      Egy bitcoin volt, van, lesz. Minden más altcoin és ide fog tartozni a SegWit2x (B2X) is, ha le merik forkolni.

      A core csapat évek óta nem támogatja a blockméreten keresztüli skálázást. Ehelyett a side-chainekben látja a hosszútávú fenntarthatóságot (Lightning networks). A blockstream teljesen ennek a fejlesztésére állt át. Ha lesz valaha a főláncon blockméret növelés az csak azért lesz, mert erre van szükség ahhoz, hogy a Lightning Network hatékonyabb legyen. És ezt az egészet az elmúlt két éves csetepatézás végén meglátásom szerint minden szereplő már felfogta/megértette.

      Ez persze nem jelenti azt, hogy (amennyiben bejön Tone Vays iszonyatosan alaposan kiszámolt számmisztikai és asztrológiai agymenése) augusztus 11-én Jihan és csapata nem játszik el egy újabb függetlenségi háborút, de ahogy DashJr jelezte, akár erre is fel vannak készülve. Ha Jihan Wu és csapata megpróbálja befagyasztani a bitcoin hálózatot azzal, hogy pillanatok alatt lepakolják a hashing powert amivel megáll a trazaktálás a difficulty adjustmentig, akkor a core csapat kész akár lehardforkolni a főláncot és rövid időre kizárva minden bányászt kézzel beállítani a megfelelő difficulty-t. Jahogy ez így sérti a decentralizált peer-to-peer elveket? Szükségállapotban néha fel kell rúgni a szabályokat.

  7. Szia, megint én, ezúttal egy technikai kérdéssel: azt hogyan lehet megtudni/nézted-e, hogy ugyanazokat a BTC-ket adják, veszik a spekulánsok, vagy az új ATH-n a nagy készleteken ülõ korai játékosok “új” coinokat is bedobtak a piacra? Gondolom ez az infó ott van a blockchainben, de még nem jutottam arra a szintre, hogy ilyesmiket olvasgassak.

    • A tőzsdei kereskedés inhouse történik, tehát amikor veszél,majd eladsz adott mennyiségű $cryptot, akko ennek semmi nyoma nem lesz a blockchainben. A tőzsdék coin mozgása csak a deposit, withdrawalnál látszik. Vannak well know tőzsdei cold walletek, ezek realtime pénzmozgását követneted a bálna-megfigyelőmmel (variance.hu/whales/latest.txt)

      Minden bitcoin tranzakció egy coinbase historyjából származik, tehát a coinbasek utxo láncából követni lehet hogy mennyi alszik, mennyivel kereskednek aktívan és mennyi korábban altatott coinbase kerül újra a piacra. Perpillanat egyébként pont azon dolgozom egy kisebb blockchain visualizer projekt kerei között, hogy ezen információkat realtime tudjam kinyerni a láncól. Azt feltételezem, hogy ezen információk segíthetnek megérteni az aktuális piaci hangulatot. (Vagy nem…)

  8. Olvasgatom ezt a témát, a feleségem folyamatosan beszél hozzám és azt értettem forgolódás helyett, hogy “11-kor forkolódok”. Egyből odafigyeltem 😀

  9. Kíváncsiságból lefuttattam a fenti scriptet a mai reggeli állásra (csak a timestampet cseréltem ki » 
    ‘since’: ‘1512724660000’

    Az eredmény:
    13.86
    50 percent: [0.1]
    90 percent: [1.058]
    95 percent: [2.0]
    96 percent: [2.0]
    97 percent: [2.293]
    98 percent: [2.366]
    99 percent: [4.02757527]

    Érdekes.

    Technikai kérdés for my education:

    Most ismeredek a pythonnal , de egész jól tudtam értelmezni, hogy mit és miért csinál a script.
    Amit nem találtam a doksikban, hogy a query_public method-ban, a method paraméter értéke miért ‘Trades’?
    Hol lehet rátalálni, hogy milyen argument-eket tudok megadni a method paraméternek?
    Alább a python3-krakenex api kód komment részlete. Tehát arra vagyok kíváncsi, hogy milyen értékei lehetnek az API method name-nek és azok mit jelentenek.

    def query_public(self, method, data=None):

    :param method: API method name
    :type method: str

    Másik kérdés:
    A fenti method létrehoz egy requests.Response.json objektumot. Ezt hol tárolja a script?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *