Gyors pillanatnyi körkép…

Tényleg csak gyorsan:

  • Sikeresen lezajlott a chain split, bár nem pont ott ahol tervezték, de ez talán mindegy is. A chain split után az első óra finoman szólva is para volt, mivel 70 perc alatt alig 2 blockot sikerült kitermelnie a bitcoin hálózatnak, többekben is felmerült a gondolat, hogy mi van akkor ha a kínai konglomeráció átpakolta a teljes hashing powert a BCH blockláncra, de ezt követően alig 10 perc alatt beesett kb 6 block.
  • Bár a chain spit elvileg lement, de két órával a split után sem sikerült egyelőre kitermelnie a BCH blockláncnak az első blockját sem. Ennél is nagyobb gond, hogy egyes infók szerint a BitcoinABC nodeok vagy egyáltalán nem látják egymás, vagy folyamatosan leszakadoznak.
  • Mindezzel ellentétben a bitcoin (BTC) hálózatában minden rózsás, a chain split óta szinte nulla várakozó trazakció van a mempoolban, ami egyébként nem csoda, hiszen a legtöbb platform és bitcoin elfogadó hely ma szünetelteti a szolgáltatását.
  • A BTC árfolyama – a várakozásoknak megfelelően- egy komolyabbat zakózott. 2900 dollár körül járt a chain split előtt kicsivel, ahonnan egészen 2600-ig esett vissza. Köszönhetően az alapvetően pozitív híreknek és a gyorsan lezajlott konszolidációknak az ár azóta már 2700-ig recoveryzett, de egyelőre még messze vagyunk attól, hogy bármilyen koklúzót is le lehessen vonni.
  • A legnagyobb kérdőjelet jelenleg a tőzsdék jelentik, a krakenre konkrétan nem lehet belépni majd egy órája, és előtte sem kifejezetten muzsikált fényesen.
  • A BCH (Bitcoin Cash) kapcsán perpillanat még nem lehet semmilyen konklúzót levonni. Perpillanat az ára valahol 0,2 és 0,14 BTC körül mozog, de ez még nem tekinthető relevánsnak. Amíg egyetlen blockot sem képes kiizzadni magából a BCH network, addig a most létrejött új coinok nagy része olyan privát walletekben létezik csak ahonnan kérdéses, hogy mikor kerülnek kereskedhető állapotba. Azt még csak becsülni sem lehet egyelőre, hogy mennyi időbe fog kerülni az első block elkészítése. Ami most látszik, hogy a ViaBTC ezeddig kb 22%-nyi hashing powert (120 Ph/s) vont ki a bitcoin (btc) networkből, azonban a többi nagy játok egyelőre nem mozdult.

#update: 20:12-re végre sikerült létrehoznia a ViaBTC-nek az első Bitcoin Cash blocklánc blockkot, amivel életbe tudott lépni az automatikus difficulty adjustment, ezt követően már a bitcoin cash hálózat is képes lesz produkálni az új blockokat folyamatosan. Jelenleg már 3 blockot ki is mineoltak. A helyzet abszurditását mi sem bizonyítja jobban, hogy a legutóbbi blockot sikerült egy olyan minernek kikaparnia, aminél a node configban be volt kapcsolva a “SegWit ready” signal bit a verzióban… Van itt kérem fejetlenség.

Bookmark the permalink.

15 Comments

  1. Az írásból nem derült ki és csak találgatok, de a Via Btc most az eredeti nehézségi szinten bányássza a btc cash-t így kb. napi 3 blokkot fog találni. Ha feltételezem hogy még 2X ennyi bányász is beáll akkor az 9 blokk naponta, és ha jól tudom akkor a nehézségi szint X blokkonként korrigál tehát egy darabig biztos szenvedni fog a hálózat. Meg lehet valahol nézni a következő nehézségi szint korrekció hány blokk múlva várható ?

  2. “Ami most látszik, hogy a ViaBTC ezeddig kb 22%-nyi hashing powert (120 Ph/s) vont ki a bitcoin (btc) networkből, ” Ehhez kérek egy linket. Szépen.

    • btc.com:

      időközben a 22% már felment 34%-ra, sőt a jelek szerint az antpoolnál is két számjegyű lett a kivonás. A jó hír, hogy a hiány egyelőre nem jelentkezik network lassulásként, ugyanúgy megvan az átlag 10 percenkénti új block a bitcoinnál.

    • Köszönöm, ezt a címet már megnéztem. Kissé nehezen hiszek el innen bármit is mivel a BCC Pool sorában az áll hogy “Network HashRate 6176 P” Ez azt jelentené, hogy 98%-a a bányászoknak a BCC-t túrja, ami nem igaz.

  3. Három blokkot már kitúrtak. A harmadik blokknál a Version 002-re végződik. Ez mit jelent? Nem ez volt véletlenül a SegWit ready jelző bit?! 🙂
    http://kephost.com/images/2017/08/01/BCH_first_3_blocks.png

    Forrás: https://cash.coin.dance/blocks

  4. A Kraken már creditelte is a Bitcoin Cash-t.

  5. Most, akkor hogy van ez az átállás? Azok a tárcák, amit a bitcoin cash oldalon találtam letöltve mind olyan címet generáltak, amik a blockchain.info-n fellelhetőek. Azaz nekem úgy tűnik, hogy ez még a régi bitcoinos blokkláncra generált cím.

    Most, akkor mi lesz, ha kiküldöm a bitcoin cashos tárcára a BTC-imet? BCC lesz belőle? (ezt jelzi, hozzáteszem)

    Van valakinek valami ötlete?

    Köszi.

    • Ugyanazzal a privátkulccsal férsz hozzá mind a BCC-hez, mind a BTC-hez, ugyanazon algoritmus alapján ugyanazokat a címeket generálja, de mivel már külön hálózatban vannak, így a BTC-s walletből csak BTC-t tudsz kiutalni, az is fog megérkezni az ún. cashes címedre is. És ez fordítva is igaz. Menet közben “váltódni” nem fog. Bár kétségtelenül nem könnyíti meg a helyzetet ez a zavarosság.

      BTW: úgy látom, hogy lassan 12 órája nem volt új blokk a Cash oldalon.

      • http://www.electroncash.org/

        erre lettem volna kíváncsi, hogy az itt legenerált címek mit keresnek a blockexplorer.com és a blockchain.info oldalon, annak ellenére, hogy BCC-ben van a mértékegysége a walletben, a blockexplorer meg BTC-ben jelzi a címet…

      • Nekem ez így picit zavaros, egy konkrét példa:
        Tegyük fel hogy van egy BCC (Bitcoin cash) címem amin van 1 BCC és van egy BTC (Bitcoin) címem amin 0 BTC van.

        Ha a BCC címről átutalom aztaz 1BCC coint a BTC címre akkor mi fog történni?

        “a BTC-s walletből csak BTC-t tudsz kiutalni, az is fog megérkezni az ún. cashes címedre is.”

        Visszautasítódik az utalás? Vagyis visszapattan a BCC?

  6. Nem pattan vissza, hanem elmegy a BCC blokkláncon lévő címre.

    • Kezdem érteni!
      Szóval ha a BTC címre elutaltam az 1 BCC pénzemet akkor a BCC hálózatából nézve megjelenik az 1BCC összeg rajta. De ha ugyanezt a címet a BTC hálózatóból nézem azon továbbra is 0 BTC lesz.. Érthető már 🙂

  7. Nem. A “cash-es címedre” semmi nem fog megérkezni, ha BTC-t utalsz. Ha BTC-t küldesz, az csak a BTC hálózaton “nézve” fog látszódni, ugyanígy a BCC-s is csak a sajátján. Hiába azonos az ős, a szétválás után az adott forgalom csak az adott hálózatban fog már látszódni, hiszen maga a lánc, ami most kettévált, jelenti azt a könyvelést, amely alapján rendelkezhetsz adott coin felett. A címet, amelyen lévő coinokkal rendelkezel, úgy képzeld el, hogy van egy nagy kondér (a hálózatban nyilvántartott összes coin), amelyben az egyes coinokkal rendelkezési jogot az gyakorolja, aki be tudja mutatni hozzá a priv. key-t a hálózat felé. Amikor megnézed, hogy éppen mennyi coinod van, akkor valójában az történik, hogy megnézi a tárca, hogy a _hálózat szerint_ neked mennyi coinod van. Mivel most már két külön hálózat van, csak azokkal a coinokkal rendelkezhetsz most mindkettőben (de külön-külön, egymásra nincsenek hatással), amelynek a mozgatása a chain split előtt történt (akkor született róla könyvelés).

    Az eredeti kérdezőnek: a címek generálása (tudtommal) nem változott, ugyanúgy érvényes lesz a letöltött tárcákkal generált cím (priv. key) mind a 2 hálózathoz. Ám az egyenlegük külön lesz kezelve.

  8. Elvileg én Reply-t nyomtam 0xd3c3nt hozzászólására, ha nem ott látszódik, akkor bocs’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *