A Bitcoin gonosz ikertestvére: túl vagyunk az első 24 órán

Rögtön szögezzük is le, hogy minden előzetes földrengés várakozás ellenére a chain split kisebb döccenőkkel ugyan, de krízisek nélkül zajlott le. Nézzük egyből a fontosabb számokat:

Az első 24 órában majd 200.000 BCash (BCH) tranzakció történt a tőzsdéken. Az árfolyamának mélypontjai valahol 100 USD körül voltak, most éppen 640 USD körül lehet vele kereskedni, de a krakenen járt már 700 USD felett is. Ezzel az árral most hozza a BCH az előzetes várakozásokat, hiszen mint a ViaBTC-n, mind pedig a YoBit-en 0.15-0.16 BTC-be került a chain split előtt egy BCH.

Hogy ez mennyire releváns és van-e benne további növekedési potenciál? Ehhez mutatnék egy roppantul kellemetlen ábrát:

24 óra alatt a hálózat összesen 12 blockot tudott produkálni, ami egyébként nem feltétlenül lenne probléma, hiszen mint látható nem áll hatalmas mennyiségű utalás a mempoolban (az átlag blockméret 200-300k körül van). A baj az, hogy az utolsó block immáron 12 órája keletkezett…

Jelenleg a BCash (BCH) és a bitcoin ugyanazon a bányász hálózaton osztozik. Márpedig a bitcoin ára közel sem zuhant annyit, hogy épp eszű bányász inkább BCH-t akarjon bányászni. Ennek meg is van az eredménye. Perpillanat számomra az is kérdéses, hogy egyáltalán megéli-e a BCH blocklánc a difficulty adjustmentet, lévénhogy 24 óra alatt eddig 131 block lemaradást halmozott fel a bitcoin hálózathoz képest. Ráadásul a blockok headerje is igen beszédes:Valójában ezeddig csak a ViaBTC és egy “unknown” nevű bányász pool tudott csak blockot generálni. Utóbbi egyébként elvileg a KanoPool, aki időközben feltehetően felhagyott a BCH bányászattal és visszaállt a bitcoin blockláncra:

Tehát a jelek szerint összesen 1 szem ViaBTC küzd perpillanat a saját szuperpénze életben maradásáért (BCash/BCH), és egyelőre a többi bányász a profitábilisabb Bitcoin felé húz.

Teljesen jogosan felfedezhetünk itt némi ellentmondást, hogy lehet hogy folyamatosan nő a BCH árfolyama, ha közben a háttérben a hálózata tetszhalott állapotban van?

Az ellentmondás feloldásának kulcsa:

Azaz, miközben az egész BCH  blockchaint a jelek szerint egy az az egy darab ViaBTC bányássza csak, addig a blocklánc védelme érdekében (51% attack) biztos ami biztos 20 confirmation után írják csak jóvá a trazakciókat a SAJÁT tőzsdéjükön. Bár nincs arról perpillanat információm, hogy a többi tőzsde is alkalmazza-e ezt a küszöbérték limitációt, de az árfolyamok gyanúsan azonosak minden tőzsdén.

A 20 confirmation a blockba foglalást követő 20. block kiállítását jelenti. Mivel ezeddik összesen nem készült el 20 block sem, ezért valójában a tőzsdéken belső kereskedés folyik csak (szerk: Ami nem teljesen igaz, hiszen befogadják a tőzsdék a BCH-t, és limitáltan kereskedni is lehet velük, de kiutalni onnan már nem lehet). Tehát hiába áll rendelkezésre több millió BCH a privát walletekbe, azok nem tudnak se bejutni, sem kijutni a tőzsdékről. Ez logikusan árfelhajtó hatású, hiszen a daytraderek nyerészkedni akarnak, ami miatt felvásárolják a rendelkezésra álló mennyiséget, amit drágábban megpróbálnak eladni. Márpedig naív vevő mindig van, aki csak azt látja, hogy ‘úúú de megy felfelé, veszek belőle!‘. Ha az éjszaka folyamán folyamatosan készültek volna a blockok a BCH láncban is, akkor mostanra a tőzsdék már fürödnének a BCH coinokban és folyamatosan menne a dumpolás, ehelyett viszont kényszer pumpolás megy, hisz erősen limitált az utánpótlás az extrém lassú blocklánc miatt.

Mindennek egyetlen célja vélelmezésem szerint az, hogy rövid határidőn belől felverjék a BCash árfolyamát 1000 dollár felé. Ez már egy olyan lélektani határ lenne, ahol jónéhány miner úgy dönthetne, hogy megérheti átrakni a kapacitásának nagyobb részét a BCH oldalára. Persze, hogy ezt követően mekkora zakó lesz… Azt egyelőre max csak sejteni lehet.

[commercial_break]

Jelen post a saját gondolatkísérletem alapján készült, ami számomra az egyetlen logikus következtetés a rendelkezésre álló információk alapján… Mindenki kezelje is ezt így, ha kérhetem.

 

 

Bookmark the permalink.

7 Comments

  1. Szia!

    Arról nincs véletlenül infód, hogy a blockexplorer.com és a blockchain.info miért olvassa be a BCC-s címeket? Electron cash 2.9.0 és bitcoin unlimited tárcában generált címekről van szó. Ezekek vannak feltüntetve ajánlott walletekként a bitcoincash.org oldalon.

    Egyáltalán érdemes-e erre kiutalni? Megjelenik-e BCC-ként?

    Köszi.

  2. “…valójában a tőzsdéken belső kereskedés folyik csak (szerk: Ami nem teljesen igaz, hiszen befogadják a tőzsdék a BCH-t, és limitáltan kereskedni is lehet velük, de kiutalni onnan már nem lehet). Tehát hiába áll rendelkezésre több millió BCH a privát walletekbe, azok nem tudnak se bejutni, sem kijutni a tőzsdékről.”
    Kicsit összezavarodtam. Akkor most elvileg be lehet utalni BCH-t a tőzsdére, ahol eladhatom, vagy nem?

    • Be tudnak jutni, de iszonyatosan lassan. Sőt igazából az elmúlt fél napban már be se tudnak jutni. Van itt némi konspiráció ez a story mögött, készül róla az új post. Bocs, a zavaros fogalmazásért, de perpillanat én is csak pisologok…

  3. Valamikor délben utaltam ma a privát walletemből a viaBTC BCC deposit címre.Eddig 0 confirmáció a 20-ból. Mikor lesz ebből utalás? Ha lesz egyáltalán?

    • Én a “ha lesz egyáltalán?” részre több pénzt raknék 🙂

      Egyébként elvileg van egy olyan tipp az ismert hashing power kapcsán, hogy valamikor éjfél körül fog talán elkészülni egy block. Az automatikus difficulty adjustmenthez az kell, hogy egymást követő 6 block ne tudjon elkészülni 12 órán belül. Ezt a szabályt hackelte meg a békaember. Tahát ha marad a mostani hashing power a BCH-nál, akkor 4 napon belül tud elkezdődni az adjustment. Ennek megfelelően nagyjából 3 hét alatt fog meglenni a 20 confirm az utalásodhoz…
      Persze ez sokkal gyorsanbban is megtörténhet, HA elkezdik átcsoportosítani a hashing powert a BCH láncra.

      • Van egyébként még egy verzió, ami továbbra is találgatás, hiszen nincs konkrét információ, de egyre inkább úgy néz ki, hogy ez lesz a nyerő:
        – szándékosan várnak 12 órát (ez ugye letelt), csak azért, hogy biztosan megtörténjen majd 6 block után a difficulty adjustment
        – ezt követően kibányásznak vagy nagyon gyorsan 6 blockot (amihez komoly mennyiségű hashing powert kell levillantan), vagy nem túl gyorsan, ellenben akkor ez a probléma nagyon elhúzódik.

        Az automatikus difficulty adjustmenthez az kell, hogy egymást követő 6 block NE készüljön el 12 órán belül.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *