Bitcoin “Forkológia” I. – Hogyan érinti mindez az árfolyamot?

Ismeretes, hogy a két legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező szuperpénz (BTC és Ether) jelentősebb változtatás előtt áll, melyek a hasznos és jelentősen várt funkciók mellett komolyan fogják érinteni mindkét pénznem rövid/közép távú piaci kilátásait is. Úgy értem negatívan… Nem kicsit. Ez a tendencia már kezdetét is vette, elég csak ránézni az árfolyamok alakulására az elmúlt két hétben. Komoly ellentmondásnak tűnhet, hogy egy várva-várt fejlesztés miért is tudná példátul a BTC-t árfolyamát $3000-ról pillanatok alatt $1000-ra leverni. Ennek megértéséhez érdemes megvizsgálni, hogy mitől is ér perpillanat valójában egy bitcoin most éppen kb. 2400 usa dollárt.

A fundamentális háttérrel nem rendelkező digitális javak (melyek mögött nincs materializált érték, lásd ellenpéldaként a TETHER-t) a kereslet és kínálat határozza meg. A cryptocurrency, mint hosszútávú megtakarítási eszköz egyelőre még nem kifejezetten elfogadott. Ennek egyik oka az iszonyatosan nagy volatilitása, másrészt pedig a rengeteg közhiedelem és tévhit a termékkel kapcsolatban. Ha nem megtakarítási eszköz, akkor mi is a bitcoin? Gyakorlatilag egy ‘nagyon gyors’ és ‘nagyon olcsó’ vagyontárgy, amivel kereskedni lehet vagy pénzt lehet vele eljuttatni a világ bármely bármely pontjára. Ez az utóbbi állítás az ami lényegében meghatározza a btc mindenkori árát. Nézzünk erre egy totálisan random példát: (Már persze, ha Charlie Shrem-et, a Jaxx wallet egyik tulajdonosát randomnak lehet tekinteni…)

Nagyjából ez az egy mondat leír mindent arról, hogy miről is szól a bitcoin. Gyorsan (jelen esetben 6 perc alatt) tudsz küldeni mondjuk 2000 dollárt, mindezt negyed dolláros költségen. Összehasonlítva ugyanezt bármilyen más átutalási módszer sebességével és költségével, a bitcoin versenyelőnye tagadhatatlan.

Szóval miért is kerül éppen most 2400 dollárba egy bitcoin?

  • Egy másodpercbe átlagosan 2000-4000 új BTC tranzakció kerül létrehozásra a bitcoin blockchain hálózatában, melyek csúcsidőben akár 20-50 BTC-t mozgatnak meg (másodpercenként). Ez napi szinten egyébként 2,5-3,5 millió mozgó BTC-t jelent.

  • Ezek a tranzakciók bekerülnek a mempoolba, amiben munkanapokon akár 20-30 ezer tranzakció várakozik arra, hogy azt a bányászok kiszedjék onnan és blockba foglalják őket.
  • Ez azt jelenti, hogy a fix időközönként kibocsátásra kerülő blockokra – melyeknek a mérete is limitált (1Mb) – lényegesen több tranzakció jut, mint amennyit azonnal be lehetne csomagolni. Ahogy azt alábbi diagram is mutatja, májusban hatalmas feltorlódás törént, amit a bányászok csak közel egy hónapnyi munka árán tudtak ledolgozni:

  • Ennek okán az alacsony prioritású (értsd alacsony tranzakciós költséggel futó) átvezetések igen gyakran akár tíz percekre is a mempoolban ragadnak. (májusban voltak olyan napok amikor a medián transaction time is majd 1 óra volt…)
  • Nincs pontos statisztika erről, de egyes becslések szerint csúcsidőben akár fél millió bitcoin is a mempoolban fürdik és várja, hogy valamelyik bányász becsomagolja. Minél nagyobb a mempool mérete, annál több bitcoin ‘lebeg’ a mempoolban.
  • Márpedig ha azt nézzük, hogy összesen létezik kb. 16 millió BTC, aminek több mint a 2/3-a nincs napi szinten forgalomban, akkor látható, hogy ezen volumenből a szinte folyamatosan lekötött fél-egy millió “tranziens” állapotban lévő BTC igen komoly átfolyam felverő hatással rendelkezhet. Hiszen ezekkel a bitcoinokkal majd csak akkor lehet újra kereskedni, ha kikerülnek a mempoolból és a fogadó fél azt megpróbálja valamilyen valós pénzre váltani. (fiat)

A fentebb leírt példa már egy kifejezetten poztív fejlesztés eredménye. Május eleje és június közepe között a bitcoin mempoolja egészen 120 Gbyte-ig hízott, köszönhetően egy alrogitmus hibának aminek az lett volna a feladata, hogy folyamatosan takarítsa a mempool-t. Ennek eredményeként csúcsidőben volt, hogy akár több órát kellett várni egy-egy tranzakció hitelesítésére.

[commercial_break]

Min változtat a BIP148 kezdeményezés ellenpólusaként létrezott SegWit2x megállapodás (SegWit2M)? Erről már korábban több postot is írtam, de röviden a lényeg: 2Mb-ra kerül növelésre a blockméret (hard forkként valamikor novemberben) és leválasztásra kerülnek a fő blockláncról a verifikációs megerősítések. Ennek hatására csökkenhetnek az utalási költségek és drasztikusan fel fog gyorsulni az utalás átfutási ideje. Ez azonban azt is jelenti, hogy lényegesen le fog csökkenni a mempoolban pihenő bitcoinok száma, ami jelentősen növelheti a kereskedelmi platformok likviditását, aminek egyenes ági következménye lesz, hogy meredeken fog zuhanni a bitcoin árfolyama a SegWit aktiválást követően. Hogy meddig? Ehhez már varázsgömb kellene, de jómagam nem lepődnék meg, hogy ha az árfolyam akár 1000 dollár alá is benézne.

Jogos lehet a kérdés, hogy vajon ez egyben azt is jelenti, hogy befejeződik a bitcoin folyamatos árfolyam emelkedése? Erről persze szó szincs. A bitcoin meglévő technológiai akadályai (blockméret, mempool átfutás) miatt még mindig nem tekinthető mainstream eszköznek, sokan pont azért nem használják a bitcoint tranzakciókhoz, mert túlságosan lassú és drága. Ezeket a problémákat azonban a SegWit és az egyéb folyamatban lévő fejlesztések meg fogják oldani. A bitcoin árfolyama folyamatosan fog skálázódni a napi tranzakciók volumenével arányosan. Tehát a SegWit okozta árfolyam visszahullást követően belindul egy várhatóan lényegesen jelentősebb árfolyam emelkedés. (nagyobb mint amit akár csak az elmúlt egy évben láthattunk)

Az árfolyam növekedés hátterében számos olyan bejelentés fog állni, amelyek jelenleg még csak pletyka szinten ismeretesek. A világ két legnagyobb gadget áruháza (AliExpress és Amazon) állítólag fej-fej mellett küzd azért, hogy implementálják a platformukon a bitcoin (és mellette a Litecoin) elfogadását fizetőeszközként. Persze ez csak egy példa a kereslet várható növekedésére. Márpedig egy dolog tény: a bitcoin esetében nem igaz az alapvető gazdasági alapelv, mely kimondja, hogy a kereslet hatására bővül a kínálat. A bitcoin esetében az összes elérhető coin mennyisége limitált, a bányászat egyre lassuló ütemén túl nem fog újabb bitcoin “kinyomtatásra” kerülni. Ha a kínálat mennyisége nem tud skálázódni, akkor a kereslet hatására az egy egység ára fog növekedni…

Az ábra a fentebbi okfejtésemet vizalizálja. Látható rajta a bitcoin napi tranzakció számának alakulása az elmúlt két évben. Májusig ez folyamatosan emelkedett, majd a New Yorki egyezség (80%-os aktivációs küszöb) megkötését követően szépen zuhan lefelé. A zuhanás oka az a tény, hogy egyre több kereskedő és spekuláns már zárja a pozícióit, mivel nem akar hónapokra beragadni a bitcoinban, mire kifut a SegWit okozta turbulencia.


UASF, UAHF, BIP148, SegWit2X és hasonló kifejezések tengerével találkozhat az, aki megpróbálja beleásni magát abba, hogy mi is történik a bitcoin kapcsán a színfalak mögött. Elég csak ránézni az árfolyamra és látható, hogy valami nagyon nincs rendben. Komoly vihar kavarog a 40 milliárd dolláros biliben… Az alábbi cikkben arra vállalkozom, hogy kibogozzam mindezt. Bitcoin ‘Forkológia’ II. – soft fork vs hard fork és a BITMAIN botrány.


Az eredeti, még 2014-ben publikált roadmap szerint az Ethereum network a következő négy nagy updatet célozta meg: Frontier, Homestead, Metropolis és Serenity. Ebből – logikusan következik -, hogy a Homesteadig jutottunk el még 2016 márciusába. Jelenleg a production eth blockchain a Homestead egy későbbi leágaztatásának végtermékén fut. A nagy szünetnek a Homestead és a Metropolis között az oka egyrészt a DAO firm mint első ICO bebukása volt, valamint az Ethereum hálózatot folyamatosan érő (jellemzően DDoS) támogatások voltak. Bitcoin ‘Forkológia’ III. – Mi a helyzet az Ethereummal?.


Az első nyertesek már a frontvonalon vannak. Elég csak ránézni a Litecoin árfolyamára. Alig fél hónap alatt 100% árfolyamnövekedést ért el és semmi jelét nem mutatja annak, hogy szeretne innen jelentősebben visszakorrigálni. Ezen állításomat nyilván kénytelen leszek revidiálni, ha időközben lefut egy villám-rally BTC fronton. A legtöbb általam ismert és követett technikai elemző egybehangzó véleménye alapján a Litecoin lesz a BTC/ETH para abszolút nyertese. Bitcoin ‘Forkológia’ IV. – Ki nevet a végén?.


 

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Nagyon jo bejegyzes, gratulalok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *