ZCash/ETH: érdemes még beszállni a bányászatba?

Több tényező is arra enged következtetni, hogy extrém szinten megnőtt az érdeklődés a bányászat iránt. Az még hagyján, hogy a blogomat futtató AWS host már kezd nagyon izzadni, aminek okán már komolyan gondolkodom a tier váltáson, de emellett folyamatosan kapom tőletek a legváltozatosabb kérdéseket a legváltozatosabb formákban (email, facebook…). Persze vannak ennél objektívebb visszaméréseim is, ilyen például a Zcash difficulty chartja, amit korábban már többször is említetem és egyébként a néhány héttel ezelőtti 1,5-2 millió körüli difficulty-ról most már stabilan felfutott 3 millióra az átlag. A másik nagyon fontos indikátor az a tény, hogy míg egy hónapja simán tudtam vásárolni szinte bármilyen nVidia kártyát, addig mára nagyon komoly utánajárást igényel az, ha bővíteni akarom a bányászati farmomat. (talán, nem csak én vagyok így ezzel).

A megkapott kérdések egy része egyértelműen aköré összpontosul, hogy adott tőke befektetésével akar valaki bányászatba kezdeni és érdeklődik ennek a technikai és piaci kilátásaival kapcsolatban. Természetesen a legtöbb érdeklődő a gyors haszonszerzés miatt akar beleugrani a Zcash vagy éppen Ethereum bányászatba. Azt látni kell, hogy amit MA meg tudsz termelni bányászattal, az köszönőviszonyban sincs azzal, amit mondjuk egy hónap múlva meg fogsz tudni termelni. Nézzük az én példámat:

  • Petya haverom únszolására május elején ugrottam vissza a cyptocurrency miningba. Akkor Petyával kiszámoltuk, hogy ha össze tudnánk tákolni 12.000 sol/sec hashing powert, akkor fixen tudnánk termelni naponta 1db ZEC-et, ami az akkori 70-80 euros árfolyamon félelmetesen pozitív megtérülési mutatókat hozott. Ez az estimation persze az akkori 1,2-1,3 milliós hashing difficultyval jött ki.
  • Ma (június második felében) a 12k sol/sec hashing power nagyjából napi 0,45 ZEC kitermelésére elégséges. Igaz egy ZEC ára ma 360 euro körül van, így bár darabra kevesebbet lehet termelni, de a megtermelt Zcash lényegesen többet ér, mint amikor elkezdtük a farmolást.
  • Bár ezen a ponton nagyon örülhetnék (és természetesen örülök is), de tisztán látom azt a tendenciát, amit anno megéltem a bitcoin bányászatnál is. Nevezetesen: ha minden fillér megtermelt coint visszaforgatok a bányászatba, akkor talán képes leszek fenntartani a jelenlegi bevételi mutatót.

Mindez azért is lehet aggasztó, mert jelenleg a mining tevékenység elég komoly korlátok közé van szorítva: konkrétan lehetlen beszerezni GPU-kat. Ez utóbbi akadály viszont hamarosan el fog hárulni. Az nvidia bejelentette, hogy kihoz két új chipet is, ami a meglévő 1060-as (106-100) és 1070-es (104-100) chipsetekre épülnek és dedikáltan bányászatra szánják őket. Persze nem kell megijedni, ezek a kártyák ugyanazzal a performanciával futnak, mint a meglévő 1060-as és 1070-es GTX kártyák, ellenben az implementáló cégek (ASUS, MSI és a Colorful is bejelentkezett már) megpróbálják a legolcsóbbra kihozni a konstrukciót az által, hogy pl. lehagynak róla minden video kimenetet és pl. olyan olcsóbb hűtést raknak a kártyára, ami nem törekszik a zéro dBm passzív hűtésre amíg lehet, hanem olcsóbb hűtőbordákra ráraknak komolyabb ventillátorokat. Ezen kártyák első kötegei (batch) már le vannak gyárta és várhatóan június 23-án (tehát ehét pénteken) már az első raklapokkal meg is fognak érkezni a nagykereskedőkhöz és előrendelőkhöz. Ma szúró próba szerűen felhívtam néhány nagykert és ismertebb viszonteladót, mind azt jelezte, hogy tudnak a kártyákról, várják azokat és berendeltek belőle X száz vagy Y ezer darabot. A kártya ára valahol $220 körül fog indulni, amire ha rárakódik a vám, áfa és a kereskedelmi lánc saját jutaléka, akkor is lényegesen a meglévő 1060/6Gb-os (el sem érhető) kártyák ára alatt lesz. Ráadásul a tény, hogy tetemes mennyiségű ilyen kártya fog rázúdulni a piacra… nos ez nem kifejezetten fog jót tenni a Zcash difficulty mutatójának. Nem nagyon szeretek találgatásokba bocsátkozni (óóó, dehogy is nem szeretek…), de a nyár végére simán el tudom képzelni a 10 millió feletti hashing difficulty-t, ami az jelenti, hogy a májusban még napi 1ZEC-et megtermelő 12k sol/s hashing power augusztus-szeptemberben jó ha napi 0.1 ZEC-re elég lesz.

[commercial_break]

Mindebből viszont egy eléggé szomorú és nyílvánvaló következtetés vonható le: Akinek a MEGLÉVŐ bányája még nem termelte ki legalább a bekerülési ár minimum félét vagy inkább már a 2/3-át, azoknál a 106-100 és 104-100-as kártyák által okozott difficulty bomba miatt, durván fog romlani a várható ROI (megtérülési mutatója). Aki viszont MOST döntene úgy, hogy beszáll a bányászatba, annak nagyon javaslom, hogy a fentebb leírtak alapján gondolja végig, hogy biztosan be akar-e ebbe még fektetni. A gond az, hogy maga a bányászat tevékenység iszonyatosan mainstream lett. Amikor egy wall street-i tőzsdeguru azt nyilatkozza, hogy: “A cryptocurrencyk volatilitásából fakadó kockázatokat leghatékonyabban azzal lehet csillapítani, ha a napi kereskedés mellett bányászunk is“.  Nos ez eléggé arra utal, hogy a bányászat átlépte a geek faktort, ez már nem “it crew” kiváltság. Míg májusban és június legelején is a ROI a legtöbb kártya esetén bőven megállt 3 hónap körül (tehát amikorra kitermelni a kártya a saját árát),  addig ha valaki most akar beszállni a bányászatba, akkor ez a mutató könnyen lehet, hogy akár 6-8 hónapra is felkúszhata június végére prognosztizálható difficulty ugrás miatt.  Márpedig ekkora távlatban erősen kérdőjelessé válhat a profitabilitási mutató, hiszen amíg a hashing diff növekedésével arányosan csökken a bevétel, addig ehhez 6 hónap múlva is pontosan ugyanannyi áram kell, mint amennyi ma is.

Bár fontos megjegyeznem, hogy a versenyben kis hazánk átlag magánszemély befektetője nem is áll annyira rosszuk a többi európai országhoz képest (köszönhetően az ambivalens érzelmeket kiváltó rezsicsökkentésnek a hazánk hosszútávú elkötelezettségének az olcsósított energiaforrások kapcsán):

A kép az aramara.blog.hu-n került leközlésre. A képre klikkelve az eredeti külső bejegyzéshez juthatsz.

Tehát bár ennek megfelelően van némi versenyhelyzeti előnyünk, azonban ez az előnyünk európa határaink kívül szinte köddé válik, pl.: ha összehasonlítjuk az árainkat a kínai bitcoin miner farmok áram költségeivel, akik konkrétan meg tudják vásárolni direkt kontraktusokon keresztül a helyi erőművek ciklikus többlet termelési kapacitásait szinte bagóért.

Akkor azt hiszem ennyi elemzés után illene válaszolnom a címben szereplő kérdésre, nevezetesen: Érdemes még beszállni a bányászatba?

IGEN, ha: olyan pénzt fektetsz be, amitől nem vársz villámgyors megtérülést és nem kényszerült arra, hogy szinte azonnal pénzé tedd a megtermelt altcoinokat ahhoz, hogy a család szájába kenyeret tudj tenni. Tehát, ha a Zcash, vagy éppen az Ethereum, Siacoin vagy bármilyen más bányászható altcoin hosszútávú árfolyam növekedésére apellálsz vagy éppen a volatilitásból kinyerhető extra profitra pályázol. Ergo csak a folyamatos likviditás biztosításért bányászol, de a nagy hasznos a kereskedéssel akarod elérni.

NEM, ha: az előző pontban nem ismersz magadra és csak annyit tudsz a bányászatról, hogy az mennyire mainstream és menő és milyen jól néz ki egy miner rig és a Zsoltika is már degeszre kereste magát vele 4 hónap alatt. Ha ezzel futsz neki a témának, akkor lásd előre: Te már nem fogod magad degeszre keresni, ez a vonat távolodó félben van…

Bookmark the permalink.

16 Comments

  1. Ójaj. Akkor lehet, hogy marhaságot csináltam, hogy most szállok be…

    De sajnos már elköltöttem egy valag pénzt. A kocka el van vetve.

    Abban reménykedem, hogy később hátha lesznek olyan altcoin-ok amiket még tudok majd “bányászni”.

    Ugyanakkor köszönöm a hasznos betekintést és a teszteket, amiket publikáltál. 🙂

    • Marhaságot biztosan nem csináltál. A cikk egy feltételezésre alapszik, nevezetesen, hogy lesz egy közel háromszoros difficulty ugrás a nyár végéig a piacot feltételezhetően elárasztó olcsósított GPUk miatt (plusz amiatt, hogy tovább növekszik a bányászat népszerűsége, kommercializálódása.) Amúgy pedig teljesen igazad van, a Zcash és az Ethereum most egyértelműen a bányászat csúcsát képviseli. Az, hogy ezek elvesztik esetleg a profitabilitásukat, még simán lehet, hogy lesz számtalan egyéb altcoin ami hasonló evolúciót fog végigjátszani mint ekettő. Lásd az ETH idén januárban alig ért 8-10 dollárt.

  2. Mar 2012-ben sem erte meg banyaszni, ha egybol eladtad a bitcoinjaid. Tovabba a technologia folyamatos fejlodese miatt eleg gyorsan jonnek ki olyan “banyasz” termekek amikkel nem versenykepes a meglevo hardvered. A bitcoin eseteben ilyen volt az asic minerek megjelenese… persze ethernel nem tudsz elvileg csak vga-val banyaszni. Arra meg persze lehet spekulalni, hogy mennyit megy meg fel, de akkor egyszerubb venni par coint aztan varni szerintem. Persze halkan megjegyzem, hogy csak a btc es eth piaci kapitalizacioja 80 milliard dollar korul van, ami azert eleg tetemes osszeg, de ki tudja meddig no, 2012-ben 10 dollar kornyeken gondolkoztam veszek bitcoint, de tul kockazatosnak tartottam, szoval… Az viszont biztos, hogy bar lehet fel fog menni 10.000 dollarig a btc es ezalatal az altcoinok is majd szepen, ha idokozben a kamatok felmennek valamelyest, akkor ez a lufi is mint ahogy a reszveny es ingatlanpiac eldurran. Olyan szempontbol nem rossz befektetes, hogy lesz egy csomo vga kartyad, aminek az arat jo esetben kitermelted, es eladogathatod a hardverapron.

    • hatdiplomasmalajkurva

      Venom: 80 milliárd összeg nevetséges a világ vagyonához képest. A világ leggazdagabb emberének egyedül majdnem annyi van. Milyen kamatok mennek fel ? Használt VGA-k tömkelege, mint nem rossz befektetés ?
      Hogy lehet ennyi hülyeséget egy kommentbe összeírni ?

  3. Erről az nvidia mining cardról már hallottam 20 helyről, de egy bitcointalk forumposztnál hitelesebb forrást még nem találtam.
    Amellett, hogy nekem teljesen szürreális az egész elképzelés.. eleve, hogy olcsó és nvidia azt egy mondatban még sose láttam ezelőtt. És amúgy miért csinálna 200 USD-ért kártyát, amikor 1000 USD-ért is úgy viszik a 1080TI kártyákat, mintha kötelező lenne. Ugyanígy néztem a kb 1 hónapos úristen milyenfasza tizenakárhány pcie slotos alaplapra, mindenki verte rá 3-4 napig, aztán azóta is az hol van? Arról is találtam mindenhol hírt meg képet csak az Asrock oldalán nem

    • Szia. Nézd meg ezt: https://www.techpowerup.com/gpudb/b4698/asus-p106-100-mining
      Ott van az oldal alján, hogy mely egyéb gyártók (MSI, Palit, Inno3D) jönnek ki ezzel a kártyával. Látható az ASUS képén, hogy a kártyán nincs kimenet. Szóval ez nem legenda.
      Az ASRock 13 PCIe-s alaplapja fent van az ASRock oldalán, és egyébként itt a blogon is leközöltem róla egy videót, amin élőben használták. Nem mellesleg azóta a Biostar is bejelentett egy hasonló alaplapot, ahol beteg módon a PCIe 1X portok két oszlopban vannak az alaplapon. Szóval ez sem annyira legenda.

  4. Ugyan elindult a vonat az állomásról, de azért még fel lehet rá ugrálni. Persze ott a kockázat, hogy leesel és nagyon megütöd magad.

  5. …és mennyi az annyi? Mennyivel érdemes még beszállni? Van 1.2 millám. A probléma csak az, hogy konkrétan 3 napja keresek megállás nélkül VGA-kat, de nincs sehol. Értem, hogy készlethiány van mindenhol, de basszus, ez rohadt frusztráló. Az árak meg ugyebár nagyon elvannak szállva. Ha tudnám egyáltalán mit keressek pontosan, meg hol. Nagyjából körvonalazódik, de mégis bizonytalan vagyok mi lenne a jó. Fogyasztás/Teljesítmény Zcash-nek, Ethernek. RX 580, RX 570, de inkább RX 480 8Gb, nem? GTX 1070 is igen, de 180+ ezerért? Kösz nem. Most a Gaming rig-em dolgozik, mikor éppen eszembe jut. Egyetlen szerencsétlen MSI 1080 Ti Gaming X. Power Limit 80%, 57 fokon. Hoz kb 720-730 Sol/s-t.
    Vegyek ebből még vagy hatot, aztán hívjam fel Paksot, hogy ugyan bővítsék már ki akkor az erőművet.

    • Ahogy erről már írtam nemrégiben egy cikket, ez a vonat már lényegében elment pont azon okoknál fogva amiket említesz. Részletek: https://variance.hu/2017/06/20/zcasheth-erdemes-meg-beszallni-a-banyaszatba/
      VGAkat egyékbént lehet szerezni, de nagyon durván túlárazva, ami erősen rontja a profitabilitást. Készülőfélben van egy “nvidia series 10” profitabilitási rewamp cikk, abban majd lesznek részletek.

      • Ha a kifejezetten mining VGA-ra gondolsz akkor azokkal az a gond, hogy kb eladhatatlanok lesznek miután megvetted.

        • Talán pont ez is az egyik motivációjuk a gyártóknak, hogy kevesebb legyen később a használtpiacon…

          • Persze, ez világos, nekik az nem érdekük, hogy gyarapítsák a használtpiacot. Ráadásul remek, mert itt egy piaci rés amit betömhetnek. Két legyet egy csapásra.

  6. Nézegetem az árakat, mintha kezdene konszolidálódni a helyzet.
    1060 3gb,1080-nál eléggé ,1080 Ti-nél lassabban.
    Lehet hogy az érkező 106-100 ás 104-100 miner kártyák hatása?

    De érdekes módon mindig ki lehet fogni egy-egy kártyát 10-20% diszkonttal. Ha az ember elviszi, utána rögtön feljebb megy az ár.
    Jő összehasonlítási alap a blogon az nvidiás miner kártya összehasonlító cikk, mert abban vannak az árelszállás előtti árak is..

    Kerestem nvidia bányász kártyákat.
    A 106-100-ról több info van, asusnál is fent van.
    Árulni kártyát a magyar neten online én még nem láttam, lehet, hogy van és pult alatt elviszik, nem tudom.

    A 104-100-ról ellentmondásosak az infók, nem lehet tudni hogy 1070 vagy 1080 ekvivalens.
    Elvileg nincs monitor csatlakozó, a garancia állítólag 3 hónap.
    Az újrahasznosítás erősen korlátozott.

    A sebesség adatokat meg akkor hiszem, ha látom.
    Az P106-100 kártya asus honlapján is valami olyasmi van, hogy 36% teljesítmény növekedés a hasonló kártyákhoz képest. “non-mining at the same segment”. Mi az alap az OC (melyik?) kártya vagy az FE?

    https://www.asus.com/Graphics-Cards/MINING-P106-6G/

  7. Nézegetve ezt az ASUS 106-100 kártyát az ebay-en 350 USD-ért adják plusz szállítás.
    Ha átszámoljuk Áfástól, szállítástól 120-130000 Ft-re jön ki.
    Elvileg 220-250 USD köré ígérték.

    Szóvak kb. ugyanaz az ár, jóval kevesebb garancia (3 év -> 3 hónap?), valamivel (mennyivel?) több teljesítményért.
    Kérdés, hogy megéri-e akkor, amikor a difficulty miatt a megtérülés már az évet közelíti.

    A difficulty meg olyan mint az ökörh…s. Napon belül 1000000-t is változik. Mintha nem mindenki nyomná folyamatos üzemben a kártyákat.
    Ami tény a minimumok egyre növekvőek, ami növekvő tendenciát sejtet.
    Ha az ETH meglépi a POS-t, akkor sok ETH bányász fog coint váltani…
    Mondjuk van önszabályozás , ha a difficulty miatt nem éri meg, akkor sokan kiszállnak, ergo lemegy a difficulty is. Jó játék lesz… 🙂

    • A “miner” kártyák semmivel sem hoznak jobb teljesítményt és nem is feltétlenül érdemes őket “otthoni” körülmények között megvásárolni. A motiváció ezen kártyák mögött mindösszesen annyi, hogyha valaki úgy dönt, hogy építeni akar egy újabb giga miner gödröt és ehhez akarna venni néhány tízezer kártyát, akkor lehessen lehetősége ezt egyben megtenni egy nagyobb konténernyi miner kártya vásárlásával, mintsem, hogy hetekig rabolja le az adott régió összes nagykerét és akár a kisker értékesítési pontokat. (a gamer kártyák miatt).

  8. Na neee, ez a teljesítmény?!

    “MSI P106-100 Miner Edition Hashrate

    Cryptomined assembled a rig that consists of 6 MSI P106-100 Miner and then tested it with both Ethereum and ZCash. The power draw mentioned below includes the consumption of the motherboard.
    Claymore:

    20 MH/s, 750 W – Base Clock

    24 MH/s, 830W – 800 MHz Memory and 100 MHz Core Overclock
    EWBF ZCash Miner:

    290 Sol/s – Base Clock, 830W

    310 Sol/s, 830W – 220 MHz overclock”

    https://steemit.com/bitcoin/@steem-buzz/hashrate-and-consumption-of-nvidia-mining-cards-p106-100

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *