Bányász kisokos, kérdezz-felelek rovat

Mivel rengeteg kérdés érkezett az elmúlt időszakban, ezért gondoltam összefoglalom ezeket egy cikkben, ami remélhetőleg jónéhány további kérdést meg fog tudni előzni. Nézzük:

Milyen videókártyát vásároljak? Mivel a leghatékonyabb a bányászat?

Manapság leginkább azt ami van. Nekem személy szerint csak az nVidia 10-es széria (1060-től felfelé) van tapasztalatom, de azon kártyák kapcsán egységesen elmondható, hogy mindegyik kártyából ki lehet hozni a 3-3,5 W/sol/s hatékonysági arányt, tehát mindegyik jó. Részleteket az erről a témáról szóló elemző cikkben találhatsz.

Milyen poolt használtok? Miért ingadozik a hashrate annyira a suprnovan?

Mint ahogy azt egy korábbi cikkben is jeleztem a suprnova.cc-n kezdtük a bányászatot, azonban annak instabilitása és a statisztikai funkcióinak problémái miatt kb 3 hetet áttértünk a flypool.org-ra. Nekünk minden szempontból megfelelő, atomstabilan mutatja a pillanatnyi termelést és működik rendesen az inactive pool riasztási funkciója is. Nem mellesleg semmit nem kell regisztrálni a használatához.

miner autostart, hogyan tudom megoldani, hogy a miner elinduljon a gép bootolásakor?

Amennyiben autologinod van és windows 7-et vagy windows 10-et használsz, akkor legegyszerűbb: windows gomb+R, majd írd be: “shell:startup”. Ezt követően a megnyíló mappába húzd be a minert indító batch fileodat vagy annak shortcutját. Eredményként a gép újraindításakor automatikusan indul a miner.

miner hibák naplózása és automatikus újraindulás

Előfordulhat, hogy a miner program összehal. Ilyenkor részt jó lenne látni később, hogy miért halt össze, másrészt pedig jó lenne ha automatikusan újra is indulna. Ebben tud segíteni az alábbi kis indító script (batch file):

@ECHO OFf
:L10
set LOGFNAME=%DATE:/=-%%TIME::=-%
set LOGFNAME=%LOGFNAME: =%
set LOGFNAME=%LOGFNAME:.=
%
set LOGFNAME=%LOGFNAME:,=.%.log
miner --server eu1-zcash.flypool.org --port 3333 --user t1KDLdpywLw3FggxFjDGsKG61fxeKKpmnKU.rigG1 --pass x --pec --eexit 3 --log 2 --logfile %LOGFNAME%
timeout /t 15
GOTO L10

Tápegység? Bronze jó? Túl kell tervezni?

Bronze nem igazán jó, vagyis lényegében bármilyen tápegység jó lehet, ha nem zavar, hogy öntöd ki az ablakon a pénzt. A helyes tápegység választás: minimum GOLD quality, de inkább platinum és 80%-ot NE haladja meg a tényleges terhelés. Tehát ha 6 kártyád az alaplappal együtt falból fogyaszt 660W-ot, akkor ezt ne próbáld meg egy 750W-os tápból megoldani, inkább vegyél egy 800-850W-os tápot. A villanyszámlán érezhető lesz a különbség.

Áram, vezetékek, teljesítmény. Mire kell figyelni?

Amíg az igényeid megférnek egy 6 GPU-s RIG-ben, addig szinte semmire. Ha viszont nagyobb farmot akarsz építeni otthoni szinten, akkor a következőket érdemes lehet észben tartanod a tervezésnél, már persze ha szeretnéd elkerülni, hogy leégjen az otthonod:

[commercial_break]
  • Fizika alapok: teljesítmény (Watt) = Áramerősség (Amp) x Feszültség (Volt). Hazánkban ugye 220V feszültséget kapunk falból, amiből kiszámítható, hogy egy 1000W-ot táp működtetéséhez 4,5 Amper áramerősség szükséges. Ha szeretnél otthon 2-3 RIG-et üzemeltetni néhány ventillátorral és esetleg légkondival, akkor könnyen össze jön 3600-4000W teljesítmény igény, aminek a kiszolgálásához már 16-18 Amper áramerősség kell. Mivel emellett élni is akarsz a házadban és néha bekapcsolnál mondjuk egy porszívót, mosógépet, villanysütőt és egyéb nagyfogyasztású eszközöket, akkor könnyen összejöhet akár 6-7 kW pillanatnyi fogasztás is, amihez már akár 30 Amper is szükséges.
  • Ez az a pillanat amikor érdemes lehet kifáradnod a villanyszekrényhez és megnézni, hogy mennyi fázisod van és fázisonként mennyi áramerősségű biztosítékod van. Kis hazánkban a tavalyi évig törvényileg volt szabályozva az alanyi jogon járó lakossági áramerősség. Ez emlékeim szerint 32 vagy 36 Amper volt, amit vagy egyben egy fázison, vagy szétosztva 2 vagy 3 fázison kaphattál meg. Ennek megfelelően egy három fázisos bekötésű lakás esetén a biztosítékokon 12Amp-ot fogsz találni. Egy 12 amperes biztosíték leold, ha 2600W terhelést kap. Tehát ha ráraksz egy ilyen fázisra 2 RIG-et és mondjuk ugyanazon a fázison van egy légkondicionáló vagy éppen egy vasalló, akkor ott már le is csap a biztosíték.
  • Természetesen igényelhetsz nagyobb fővonli betáplálást is, ez azonban a tavalyi évig azért nem volt jellemző, mert ennek igen komoly amperenkénti ára volt az áramszolgáltató részéről (Extra amperenként emlékeim szerint 3500 pénz egyszeri bekötési díj).
  • Tehát ha úgy  döntesz, hogy bővíteni akarod a hálózatodat, akkor ezt nyugodtan megteheted a szolgáltatónál kezdeményezve igényed… És már vízionálhatod is az égő lakásod képét –> A falba lévő kábelek a vastagságuk alapján (AWG/SWG táblázat) vannak tervezve arra, hogy mekkora áramerősséget bírnak el.  A falaidban normál esetben 1mm-es kábelek lehetnek (jobb esetben), ezeket a vezetékeken 5-9 Amper áramerősséget lehet szállítani (függően attól, hogy egy magos a kábel, vagy több apróbb szállból áll). Ahhoz, hogy a biztosítékokat 10,12 Amperről lecseréltesd 20-25Amp-re, ahhoz a mögötte lévő kábeleket is ki kellene cseréltetned legalább 1,3mm single core-os vezetékre (16 AWG) vagy 3mm-es csavart érpárú (12 AWG) vezetékre. Ha ezt nem teszed meg, akkor az alacsonyabb átmérőjű kábelek a terhelés hatására elkezdenek megelegni és előbb szépen leégetik magukról a szigetelést, majd szépen lassan a kábel is elégeti saját anyagát. Az elégő kábel átmérőt veszít, ami miatt egyre melegebb lesz… Az eredményt szerintem nem kell különösebben leírnom.
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *