NVIDIA 10-es széria teszt: melyik kártya a legjobb Zcash bányászathoz?

Sikerült az elmúlt két hónapban a nvidia Geforce GTX család 10-es szériájának majd minden darabjához hozzájutnom, így időszerűnek láttam, hogy készítsek egy összehasonlítást az egyes kártyák teljesítményéről. A tesztből kimarad a 1050Ti, mivel azzal nem rendelkezem. A chipset mellett nyilván releváns a konkrét gyártó is, a mellékelt képen láthatók, hogy konkrétan milyen kártyák szerepeltek a tesztben.

A tesztelés során két releváns szempontot vizsgáltam:

  • Mi az adott kártyából kihozható legjobb hatásfok (Sol/Watt), tehát egy wattnyi energia elfogyasztásával mennyi Zcash solutiont tud megoldani a kártya. (mennyit termel)
  • A második pedig nyilván a ROI, tehát mennyi idő alatt termeli ki a kártya a saját árát, mikortól fordul át profitba a termelés

Mindenek előtt érdemes meghatározni a profitabilitási küszöböt. Ez ugye azt adja meg, hogy aktuális árfolyamon számolva mi az a Sol/Watt érték ami alatt már veszteséges a termelés. 1 kW/h ára hazánkban átlagosan 34-38 forint körülre jön ki. Mai árfolyamon számolva a ZCash-t (250USD) kiszámolható, hogy a profitabilitáshoz minimum 0,3 Sol/W aránnyal kell termelni a kártyáknak. Amit ezen a küszöbértéken felül tudnak termelni az a tiszta profit (már persze leszámítva ugye az adózást).

Teszt jelleggel nézzük meg egy (Gigabyte G1) 1080 8Gb-os GTX kártya hatékonysági mutatóját és profitabilitását:

A kártyát a teszt alatt (és egyébként amúgy is…) a következő overclocking paraméterekkel futtattam: gpu core clock: +99Mhz, memory clock: +805Mhz. Az egyes teszt esetekben egyedül azt változtattam, hogy maximum mennyi százalékát haszálhatja a kártya a rendelkezésre álló teljesítménynek. Mint az egyébként várható is volt a kártya kifejezzen jól teljesít alacsony energia szinten. 70%-os power limitnél a hatékonysági mutatója meghaladta a 3,71%-ot, és itt is tudott termelni napi $5,75-t. A legmagasabb bevételt 95%-os terhelésen érte el a kártya amit egyébként 2,93 sol/W hatékonysággal tudott hozni.

Látható a mellékelt táblázatban is, hogy teljesen felesleges 100% felett hajtani a kártyákat, hiszen a hatékonyság romlása mellett még a profitabilitásuk is romlik!

[commercial_break]

Nézzük ugyaennek a kártyának a ROIját (Return of Investment). Ez a kártya ma (2017.06.07) 189.000 Ft végfelhasználói áron kapható. A kártya 95%-os terhelés mellett havi szinten 48.900 Ft-ot termel. Így a kártya 3,86 hónap alatt teljesen kitermeli a saját árát.

Maga a ROI számítás egyébként annyiból csalóka, hogy bár a kártya majd 4 hónap alatt kitermeli a saját árát, azonban egy 4 hónapos GTX 1080-as kártyának az ára nem íródik le nullára, azt ott még el lehet adni használt áruként a piaci új ár 60-70 százalékárt.

Miért fontos a ROI? Érdemes azzal tisztában lenni, hogy a crypto valuta bányászoknál talán csak a BWM gyár alagsorában egy poros, koszos, ablaktalan helyiségben dolgozó munkásemberek érezhetik hasztalanabbnak magukat, kikre ugye a sors azt a kegyetlenséget rótta, hogy index lámpákat készítsenek.

Soha ne feledjük, hogy a coin bányászat a legnagyobb légvár és a legbetegebb piramis játék egyvelege.

Minél többen lépnek be a bányászatba annál magasabb a difficulty, annál alacsonyabb a megtérülés. Ha egy Zcash ára éppen nyaldossa a 240 eurót, az semmilyen szinten sem garantálja azt, hogy egy év múlva ugyanezen egység 2,4 eurót vagy éppen 2400 eurót fog érni. Aki bányászatra adja a fejét, annak egyetlen célja a profit termelés, ehhez viszont komoly invesztíciót kell végrehajtani. A bányász szempontjából mindegy, hogy ennek érdekében 100ezer forintot fektet be és vesz két 1060 3Gb-os kártyát, vagy 20 milliót és épít egy kisebb adatközpontot a garázsában. Mindkét esetben igaz, hogy a bányásznak bőségesen ki kell lépnie a SAJÁT komfort zónájából és szeretné minél hamarabb viszont látni ezt a pénzt.

Nézzük a fenti képen már bemutatott GPUk ROI számítását. Minden esetben a kártyák maximálisan kihajtható OC beállítása mellett a legjobb hatékonysági és profit mutató power limitet használtam a számításokhoz. Ez egyébként az összes kártya esetében a 90 és 95% között állt meg:

Tehát érdekes módon azok a kártyák térülnek meg a leggyorsabban amelyeknek a legrosszabb a teljesítmény mutatója. Ennek nyilván az az oka, hogy a gyártók az alacsonyabb kategóriájú kártyákat alulárazzák, míg a csúcskártyákat bőven túlárazzák.

Amivel most nem foglalkoztam az a RIG-nek a járulékos költsége. Megtérülés szempontjából nagyon nem mindegy, hogy egy 6 GPU-s RIG-be ASUS Dual Series 1060 3Gb OC kártyákat raksz, amelyek összesen fognak termelni 1800 sol/sec-et 700W felhaszálásával, vagy pedig beleraksz 6 db Asus Dual Series 1070-et, amik pedig termelnek 2800 sol/sec-et 840W felhasználásával.  Maga a RIG is pénzbe kerül, még akkor is, ha a kártyák árához képest elenyésző összegbe. A konkrét számításoknál érdemes RIG szinten számolni és úgy kalkulálni a ROI-t.

[commercial_break]

A fenti táblázat segítségével mindenki el tudja dönteni, hogy milyen kártyákba invesztáljon és azt is kiszámolhatjátok, hogy a ROI után várhatóan mennyit fog termelni a RIG. Amit viszont tény: két dolog nem állandó a crpyto currency miningban: a difficulty és az árfolyam. Addig biztosan a víz felett tudsz maradni, amíg folyamatosan követed a statisztikákat és nem feledkezel meg arról, hogy ez egy játék, méghozzá abból a fajtából, amin sokat bukhatsz, ha nem figyelsz.

A tesztben a következő kártyák vettek részt: Asus Dual Series 1060 3Gb OC, MSI Gaming X 1060 3Gb OC, Asus Dual Series 1060 6Gb OC 9Gbps, Gigabyte 1060 6Gb OC (dual fan), Asus Dual Series 1070 8Gb OC, Gigabyte G1 1080 8Gb OC (3 fan), Asus Strix Rog 1080Ti 11Gb OC (3 fan).

A kártyák közül a legjobb teljesítmény mutatót az Asus Dual Series 1070 8Gb érte el stabil 3,31 sol/W értékkel, a kártya a jelenlegi árfolyamon és difficultyn 3,5 hónap után kezd el tiszta profitot termelni. Egy 6 GPU-s RIG esetén ez azt jelenti, hogy a ROI után a RIG havonta átlagosan 300ezer forintot termel.

Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. Ha külömbözőket pl 1070 és 1080-ast tennék egy rig-be, akkor vajon hogyan tudom majd optimalizálni a teljesítményt?

    Ugyanolyan márkájúak kellene legyenek, vagy ugyanaz a típus?

    • Rakhatsz teljesen különböző kártyákat egy rigbe. Nekem van egy olyan rigem ami konkrétan olyan mint a karácsonyfa, 5 teljesen különböző kártya van benne. Amire viszont érdemes figyelni: Sokat könnyít az életen, ha egy kategóriából egy konkrét márkát/gyártót raksz csak egy rigbe. Gondolok itt arra pl, hogy 1060 3Gb, 1060 6Gb, 1070 8Gb, 1080 8Gb és 1080Ti 11Gb-on belül csak egy-egy márka legyen. Ez azért fontos, mert a legtöbb overclocking alkalmazás (pl amit a legtöbben használunk az az MSI Afterburn) az azonos kategóriájú kártyákat egyben kezeli. Márpedig nagyon nem ugyanaz a beállítás kell egy 1060 Asus Dual-Series 9Gps és egy 1060 MSI GamingX kártyának. Persze meg lehet bontani a groupingot, de akkor meg egyessével kell finomhangolni minden kártyát ami eléggé bosszantó tud lenni.

      Szóval alapvetően belerakhatsz különböző kártyákat nvidia esetén, de érdemes egy-egy típuson belül egy konkrét márkát választani rigenként.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *