Bitcoin: erőt gyűjt vagy megpihen?

Az milyen már, hogy a yahoo financeon vezércikkben tanítják a népeket, hogy hogyan kell coinbasen keresztül egyszerűen bitcoint venni? És még csak nem is fizetett hirdetés, tényleg komolyan gondolják 🙂 Két napja sikeresen döntötte meg az alig egy hetes all-time high rekordját a BTCUSD árfolyam. Egészen 2970 dollárig szaladt fel a kraken tőzsdén, ezzel párhuzamosan a dél-koreai bitcoin tőzsdén sikeresen benézett a $3000-es szint felé is egy pillanatra. Mint az várható volt a kerek szám átlépése elbizonytalanítja a befektetőket és újabb nagy korrekció fog következni. Az előző csúcsáttörést követően (május 25) közel 20%-os szinte instant korrekció történt. Hasonlóképpen történt a tavaly márciusi $1300-as csúcsbeállításnál is ahonnan egészen 880 dollárig zuhant az árfolyam alig egy hét alatt. Hosszan lehetne még sorolni a hasonló eseményeket, egészen 2013-ig visszamenőleg, ahol alig négy hét leforgása alatt 1000%-ot emelkedett a bitcoin árfolyama, majd két hét alatt a felére zuhant vissza.

Keresve sem lehetne ennél jobb indokokat találni arra, hogy miért is nem ajánlott senkinek a bitcoin vásárlása, miért is nem jó befektetési célra pláne nem megtakarítási célra és különben is egy büdös nagy lufi az egész.

A június 6-ai csúcsdöntést követően sem maradt el a lejtmenet, bár a korábbiakkal ellentétben sokkal lassabban állt össze a korrekció, hiszen két nap elteltével is alig tudott összehozni 7%-os árfolyam csökkentést. Hosszan lehetne elemezni, hogy vajon milyen hatások befolyásolhatják a bitcoin árfolyamát, azonban ezek előtt egy kis kitérő az altcoinokra: alig egy hete írtam egy szösszenetet az altcoin kilátásokról a nyárra, akkor az Ethereumot és a Zcasht jelöltem meg potenciális nyertesként rövidtávra. Mindkét tipp bejött:

  • Az Ethereum az akkori 235 USD-s árfolyamról 268 USD-ig rohant fel (13%+), ezzel beállítva az all-time high értékét, ahonnan perpillanat 254-ig korrigált vissza. Bár lássuk be ez a tipp mögött azért bőven állt fundamentális hajtóerő is, hiszen az Ethereum ezzel párhuzamosan hajtotta végre a BAT (Basic Attention Token) kibocsátását, ami úgy egyébként az első blockchain alapú böngészős hírdetési platform, ami azt a célt szolgálja, hogy a hírdetési piacon végre ne a közvetítők járjanak jól (értsd: google…), hanem a hirdető – tartalomgyártó –  fogyasztó háromszög. Emellett komoly felhajtóerőt okozott a Putyin sztori és az a fajta elemzői elvárás is ami 2018-ra a BTC és az ETH árfolyamát egy szintre várja.
  • Az ETH-nál talán csak a ZEC (Zcash) futott nagyobbat. 243 dolláros szintjéről alig egy hét alatt felmászott $300 dollár felé, majd ott kissé szétnézve eljátszotta azt amit a bitcoin szokott egyébként: 10% korrekcióval most éppen 270 dollár körül kereskednek vele.
[commercial_break]

Térjünk azonban vissza a bitcoinra. A Brave NewCoin készített egy nagyon látványos infografikát arról, hogy mi is történt a történelmi 3000 dolláros bitcoin csúcskísérlet hetében:

A számok azt gondolom magukért beszélnek, egy folyamatosan élénkülő gazdaság jeleit mutatja a bitcoin annak ellenére, hogy már benne vagyunk a nyárban. A jelek szerint a crypto valuták világában nem nagyon akar érvényesülni a “sell in may and go away” elv. Hasonló érdekes következtetések olvashatók ki a Zcash saját blockchainjének statisztikáiból is:

Az elmúlt egy nap tranzakció volumenje közel 80%-kal volt nagyobb,mint az elmúlt egy hetes átlag. Az elmúlt egy hetes volumen pedig szintén 48%-kal volt nagyobb mint az elmúlt egy hónapos volumen átlaga. Ráadásul az elmúlt egy hónapban úgy történt 4,3 milliónyi nyilvános (blockchainben következő) ZEC mozgás, valamint további minimum fél milliónyi rejtett, követhetetlen ZEC mozgás, hogy egyébként a jelenleg elérhető (kibányászott) összes ZEC darabszáma még nem érte el a 1,5 milliót sem. Látszik, hogy a ZEC-et pontosan arra használják amire való: kereskednek vele, ráadásul a tranzakciók 28%-ában a shielded (blockchainen keresztül követhetetlen) módban teszik ezt.

Ezzel zárnám is a postot, mindenki döntse el, hogy a crypto coin éppen aktuális korrekciója vajon egy ígéretes belépési pont vagy ez már a pukkadásig fújt lufi utolsó kísérlete arra, hogy valahogy megússza az elkerülhetetlen véget. Magam részéről szerintem nem árulok el nagy titkos azzal, hogy miután közel tökéletesen elkaptam mint a bitcoin, mind a ZEC kapcsán a csúcsot a kiszállóra, most éppen azt számolgatom, hogy mikor lenne érdemes visszaszállni.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *