A kripto éra küszöbén a skálázás lesz az új üzlet!

Az idei év egyértelműen már a ökoszisztéma térnyeréséről szólt. A PayPal lépése, a Libra… akarom mondani Diem és most a sorhoz kapcsolódó Spotify is ezt erősíti. Ha ide vesszük azokat a tőzsdén kereskedett cégeket is, amelyek a készpénzállományuk bizonyos százalékát rakták át bitcoinba, akkor az összkép tovább élénkül. MicroStrategy, Galaxy Digital Holdings, Square… csak néhány cég a nagyon körül, akik jelenleg az összes kibocsátott Bitcoin 4%-án ülnek és terveznek ülni és még igen sokáig.

Az idei évet (rögtön január 1-én) egy visszatekintő és előre mutató trendelemzéssel kezdtem, melyben megpróbáltam meghatározni, hogy az 2010-et követően melyik évben mi volt a kripto piac meghatározó trendje, majd tettem egy jóslatot a 2020-as évre is. Az eredeti cikket itt lehet elolvasni:

A jóslatom pedig a következő volt a 2020-as évre:

Az idei év egyértelműen azon szárnypróbálgatásokról fog szólni, amiben jelenlegi óriás cégek “összekoszolják” magukat a kriptopénzekkel. Ennek első jelei már tavaly láthatók voltak például a Facebook-Libra kapcsán. De a Twitter vezére is egyre inkább nyíltan áll ki a technológia mellett. Az első fecskék már kireppentek. 

Ez lesz valóban az idei trend? Nos meglátásom szerint ez csak az olaj lesz a tűzre. Idén egyre több tradicionális vagy un. “challenger” pénzügyi szolgáltató fog nyitni a kriptogazdaság felé, ezáltal létrehozva olyan piaci terméket, ahol az ügyfelek lényegében nem is találkoznak a kriptoeszközökkel mégis napi szinten használják azokat.

Így utólag talán elmondhatom, hogy fején találtam a szöget. A PayPal féle kripto bevezetés, illetve a növekvő inflációs és válság félelmek egyre többeket irányít a kriptopénzek felé. Az olyan – egykoron patkánymérget kiabáló – befektetési társaságok is elismerően nyilatkoznak ma már a Bitcoinról, mint pl a Blackrock vagy a JP. Morgan.

A Blackrock CEO-ja éppen tegnap számolt be arról, hogy a saját weboldaluk keresési statisztikája alapján mennyire dominál a Bitcoin iráni kereslet az intézményi szereplőknél. Míg a második és harmadik legnépszerűbb kifejezésre 3000-3000 keresést mértek, amik egyébként a “chinese pandemic” és a “monetary policy” volt, addig a dobogó legfelső fokán álló Bitcoin önmagában könyvelt el 600.000 keresést náluk.

Alig 1 hónapon belül a PayPalnak köszönhetően 18 millió elfogadó pont válik képessé arra, hogy kriptopénzt is el tudjuk fogadni, de egyre biztosabb, hogy még 2021 januárjában a Diem is el fog indulni, ami ugye a Facebook saját natív stablecoin fizetőeszköze.

Egyértelműen beérett a Bitcoin un. “értéktároló” (store of value) jellege és ezen az a tény sem tud változtatni, hogy a Bitcoin nem felel meg a “pénzről” elfogadott ismert közgazdasági kritériumoknak. Valójában ez csak annyit jelen, hogy a pénz fogalma vált idejétmúlttá!

Mit hoz a jövő?

A 2021-en év kriptogazdasági jövője mondhatni innentől papírforma. Jönnek az intézmények és tovább zajlik a mainstream adaptáció… Valószínűleg kinéz itt egy újabb bull market is, bár ezen a ponton ezt még balgaság lenne elkiabálni. Ám jó kérdés, hogy mi is lesz a kripto 2021-es uralkodó trendje?

Talán nem lövök nagyon mellé, ha a sok-sok hangzatos buzzword helyett ezúttal inkább visszanyúlok a gyökerek felé és a “skálázást” jelölöm meg a 2021-es év várható uralkodó trendjének.

A skálázás a nyílt blokkláncok növekedésének az egyik legnagyobb gátja. Bár technológiailag nem lett volna lehetetlen akár a Bitcoint, akár az Ethereumot a láncon belül skálázni, de a technológiai ellenérvek és a gazdasági érdekek összecsapásából végső soron lényegében az jött ki, hogy mindkét meghatározó blokklánc esetén marad minden a régiben és utat engednek az alternatív skálázási megoldásoknak.

Persze nem állíthatjuk, hogy valóban minden marad a régiben, hiszen Bitcoin kapcsán most jött ki frissen a taproot, ami igen jelentős skálázási lépést eredményez, ahogy az Ethereum kapcsán is van egy reménysugár arra, hogy az Eth2.0 projekt csak eljut valamikor az Phase 1.5-be, amikor is megnyílik a lehetőség némi térnyerésre a jelenlegi lánc esetén is… De összességében elmondható, hogy egyik lánc sem akarja vagy tudja univerzálisan megoldani ezt a problémát.

Mindez erősen felértékeli az közösségi és intézményi skálázási projektek fontosságát. Gyakorlatilag a PayPal megoldása is egy skálázási megoldás, hiszen annak zárt ökoszisztémája okán a Bitcoin és az Ethereum hálózati áteresztőképességének több ezerszeresét is el fogják tudni érni azáltal, hogy valójában csak a PayPal, illetve kripto alapkezelő partnere, a PAXOS között történik az elszámolás. A tranzakciók nem kerülnek ki a nyílt láncra.

Ugyanilyen népszerű alternatív lánc megoldásokat céloznak meg a rollup/zkrollup projektek is az Ethereum esetén. ZkSync, Loopring, hogy csak a két legnépszerűbb megoldást emeljem ki. Ezek a projektek már nem csak whitepaper szinten porosodó ideák. A DeFi ökoszisztéma egyre több szereplője kezdte el a saját rollup integrációit.

Persze a rollup megoldások sem univerzálisak, hiszen csak nagyon limitáltan nyújtanak skálázást, de arra tökéletesek, hogy időt nyerjenek.

Például olyan projekteknek nyernek időt, mint az OMG.Network, ami mára egy működő Layer-2 megoldás az Ethereumra. Még 2017-ben írtam egy cikket, az akkor még Omisego néven gondozott projektről:

És persze ebben a sorban szóvá kell tenni az Ethereum 2.0-t is. Hiszen éppen a napokban startolt el (minden szkeptikusságom ellenére) annak első fázisa a Beacon Chain formájában. Illetve ennek kapcsán Vitalik kiadta a frissített utiterv ábráját is, amin immáron az egyes feladatok állapotát is vizualizálja:

Az ábra továbbra is egy igencsak grandiózus terv részleteit tartalmazza, melyekben olyan hangzatos címkék vannak, mint például a “No more PoW”. De sajnos az is jól látható, hogy az Eth1->Eth2 összedolgozása még igencsak korai állapotban van.

Ez a tény pedig tovább erősíti az olyan projekteket, mint a ZkSync, vagy éppen az OMG Network. Ezeket a célokat kitűző projektekre mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a 2021-es évben.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *