A Bitcoin újra átütötte a 10.000 dollárt

Alig másfél évvel a legutóbbi Bitcoin hype ciklus után ma hajnalban újra átütötte a Bitcoin a 10.000 dolláros árfolyamszintet, sőt egy picit fentebb is kúszott, aminek köszönhetően egy bitcoin ára jófajta hazai fizetőeszközben immáron újra 3 millió forint felett érhető el. Mindez úgy, hogy márciusban még benézett az árfolyam az egy milka alá is…

Az, hogy ennek be kellett következnie és, hogy ilyen mértékben az papírforma volt. De, hogy miért pont most? Ez kétségtelenül az egyik legnagyobb kérdés. Ha ez a kérdés csak bennem merült volna fel, akkor nincs is miről beszélni, de a téma előkerült egy heti rendszerességgel megtartott teleconf beszélgetésen, ahol bizony a megannyi szakértő és elemző egységesen tette szét a kezét.

Így hajnal négykor a Balatonparton (miközben a távoli yacht clubból még most is üvöltetik a 90 évek techno és house slágereit) nem is találhatnák annál jobb témát, hogy elmerengjek ezen a kérdésen.

Mennyivel másabb most a Bitcoin helyzete?

Kezdjük a pozitív oldallal. Hiszen nem először üti át az árfolyam a 10k USD-t, így jöhet a ‘then and now’. Mi minden változott a kripto világ körül az elmúlt bő két évben:

Bitcoin a popkultúrában

Tény, hogy a legutóbbi hype ciklus (2017 második fele) volt az első, ami már komolyabb mértékben is elérte a mainstreamet, sőt a popkultúrába is beivódott az elmúlt 2 év film és sorozattermését tekintve. Tehát a szélesebb plénum most először tudott végigtekinteni egy teljes összeomlási és feltámadási ciklust. Nyilván mindenki hallotta már, hogy korábban is volt ilyen ciklus, de azért ezt illik meg is tapasztalni ahhoz, hogy az ember kontextusba tudja helyezni. Összegezve: A Bitcoin hétköznapi beszédtémává vált!

MrRobot scene - fsociety protest agains money - Amazon Prime Video
MrRobot scene – Amazon Prime Video

Tőzsdei termékek

2 éve nem volt Bakktunk… igaz most sincs, de ma már konkrét ígéret van, hogy indul júniusban. Miért fontos a Bakkt és mi az a Bakkt? Az első olyan USA tőzsdén jegyzett határidős termék, ami mögött valós Bitcoin van és az ki is kérhető a lejáratkor. Ez mindenképpen egy olyan tényező, ami sokban tudja javítani a Bitcoin megítélését.

A másik oldalról nézve viszont még mindig nincs semmi előrelépés a ETF kapcsán… Ami nem feltétlenül rossz jel.

A Bitcoin elfogadottsága

Lett időközben egy Libránk, aminek vajmi kevés köze van a Bitcoinhoz, ellenben annál sokkal több a kriptopénzekhez. A Facebook és szövetségesei által összerakott – jelenleg deszkamodell állapotban álló – decentralizált fizetésforgalmi stablecoin egyértelműen a kriptoeszköz (cryptocurrency) kifejezés népszerűsítését tűzi ki maga elé. Jó ránézni pl a Libra lexikonra.

Is Libra a cryptocurrency?
Yes. Libra is a new cryptocurrency designed to have a stable and reliable value and be widely accepted around the world.

De a Libra egy másik aspektusból is fontos mérföldkő, függetlenül attól, hogy egyáltalán meg fog-e valósulni. Akik két éve is olvasták a blogomat, azok biztosan emlékeznek, hogy hosszú bejegyzéseket szántam annak, hogy vajon mikor és milyen formában fog megjelenni a kriptoeszköz a nagy internetes cégek életében. Akkoriban leginkább az Amazon volt folyamatosan hírbe hozva etéren. Nos mára már tudjuk, hogy a Facebook és barátai léptek először.

Technológia

Maga a Bitcoin technológia is sokat fejlődött az elmúlt két évben. Bár talán még mindig itt van a legkomolyabb lemaradás, mindannak ellenére, hogy perpillanat sokkal nagyobb volument tud átengedni a hálózat jelentősen kisebb költségekkel. Persze nincs kétségem afelől, hogy az a bizonyos lefolyó ismét el fog dugulni… Sajnos az elmúlt két év sem volt ahhoz elég, hogy széles körben elterjedjenek a layer2 megoldások. Pedig szép számban születtek alternatívák (pl. a stable LN implementációk vagy a Liquid). Hogy a saját fejemre is hamut szórjak: az INLOCK a mai napig SegWit mentes natív tranzakciókkal dolgozik… Ami nem szép, de perpillanat ennyire futotta.

Szabályozás

Két éve a szabályozók semmilyen szinten sem foglalkoztak a kriptoeszközökkel, mondván: “nincs hatása a gazdaságra”. Most ott tartunk, hogy a FATF (Financial Action Task Force) iránymutatást ad ki a virtuális eszközök kapcsán, ami direktben a G20-ak asztalára címzi észrevételeit és olyan bődületes marhaságok vannak benne mint pl, hogy Bank szintű biztosítékokkal és felügyeletekkel kell rendelkezni az összes váltóoldalnak és egyéb fiat-crypto gatewaynek. A motivációt ugyan értem… Emellett folyamatosan erősödik az USA szenátusában is a “most már meg kéne regulázni ezeket a cryptokat” moraj. Most éppen Maxine Watters kaliforniai szenátor lett az ügyeletes szócső, aki aggodalmát fejezte ki a piaci térnyerés kapcsán.

Két éve minden arról szólt, hogy a Bitcoin gyenge, rossz, a kínai bányászok uralják és le kéne cserélni. Ugyan ezen a téren nem túl sok változás történt, de mára ez már nem igazán téma, hiszen mindezekkel együtt is a platform stabil és bebizonyosodott, hogy sem a nagy gazdasági szereplők (NYA és SegWit2X), sem pedig a nagy bányász és bányász eszköz gyártók (UAHF, BCH) nem tudják azt valójában uralni. Akik ezen szereplők közül a Bitcoin ellen fogadtak, azok jellemzően igen rosszul jártak. (Főleg célozva itt a Bitmainre…)

A Bitcoin helyzete itthon?

Nézzünk egy kis hazai körképet a téma kapcsán:

  • 2 év alatt az akkori 4-5 stabilan működő Bitcoin ATM helyett immáron több mint 30 BATM érhető el. Ezek közel fele már a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken üzemelnek és 4 független csapat üzemelteti őket, melyekhez hamarosan csatlakozik egy ötödik BATM üzemeltető, aki további 20 BATM-et helyez üzembe még idén.
Bitcoin ATMs in Hungary
  • Egyre több hazai fiat-crypto gateway szolgáltató jelenik meg itthon. Közülük most három szereplő emelkedik ki, akiknek a hirdetései ott vannak majd az összes hazai kripto blogon/magazinon.
  • Apropó kriptosajtó: egy kezemen elfér, hogy 2 éve mennyi kripto specifikus blog és magazin létezett itthon. Mára a lista közel 20 újabb szereplővel bővült, rengeteg blog mellett egyre több üzleti alapokon működő vállalkozás is nyit ebbe az irányba. Sőt a mainstream és fintech gazdasági sajtó is már képes nem csak szitokszóként hivatkozni a Bitcoinra. Tisztelet persze az olyan kivételeknek, mint pl. a Fintechzone, akik mindig is kifejezetten pozitívan álltak a hazai kriptoeszköz specifikus témákhoz.
  • Bár itthon kifejezetten erős volt az elmúlt években is a blockchain illetve kriptoeszköz specifikus konferencia felhozatal, de tény, hogy egyre inkább nyer teret mindez a nagyobb célközönséget megszólító konferenciákon is. Idén a FintechShow-n már önálló kriptogazdaság szekció volt, de a 2005 óta megrendezett “E-banking Summit” konferencia (mely idéntől már Fintech Festival néven fut), szintén dedikáltan foglalkozik kriptoeszköz témákkal.
  • Hazai kripto projektekből is van bőven, de mivel ezzel a témával nemrégiben foglalkoztam, így ezt most skippelem.

Mi van a háttérben?

Amennyiben elfogadjuk azt a tényt, hogy a Bitcoin valamiféle tartalékeszközként kezd funkcionálni, akkor valójában egyáltalán nem annyira meglepő, hogy pont most lőtt ki az árfolyam. A világgazdaság gyengélkedése egyre inkább nyilvánvaló. Itt van az USA-Kína kereskedelmi háború, amihez még India is csatlakozik, az Orosz befolyás folyamatos térnyerése és a kíméletlenül közeledő recesszió mind-mind olyan tényező, ami erősíti a tartalékeszközöket. Minderre raktak rá tegnap egy komoly lapáttal az iráni események, amely kapcsán felerősödött egy újabb közel-keleti beavatkozás esélye az USA részéről.

Talán nem véletlen, hogy az Arany is éppen most lépett ki a lefelé tartó árfolyam csatornájából.

Nos nem… A mai 10.000 dollár feletti Bitcoin árfolyam nem olyan mint a 2017 őszi 10k… Sokat fejlődött mind az eszköz, mind a piac, ami azt használja.

Bookmark the permalink.

76 Comments

  1. “ma hajnalban újra átütötte a Bitcoin a 10 dolláros árfolyamszintet”

    Bárcsak 10 dollár lenne, picit keveset vásároltam régebben 🙂
    Azt hiszem, ez egy elírás.

    Köszi a cikkeket, igazán hasznosak, gyorsan olvasom is tovább a legújabbat.

  2. Érdekes körülmények között születhetett ez az írás Ennyi hiba nem szokott lenni, sőt. Indiáról lemaradtam..Bár lehet Irán akart lenni az is. Jó ez a poszt így, amikor a kriptós meglátja a zsebében az árfolyamot és megpezsdül a vér az ereiben. Mindez a Balatonparton, hajnalban. Zseniális! Egyébként én aki októberre vártam a medve piac végét most aztán teljesen elvesztettem a fonalat. Ha ez így megy tovább még idén ATH lesz, amit csak 2021 re vártam. Persze hamarosan már tényleg várható egy korrekció, de meddig mehet ez ha tényleg beüt a válság..Mert ha jól sejtem ennyi pénz még sosem kereste az útját mint ami most fogja és hát nem soke maradt ami nincs túltolva jelenleg. Még kevesebb ami nem korrelálgat a nagyvilág dolgaival. Érdekes lesz. További jó pihenést, kevesebb szúnyogot, több tranzakciószámot!

    • Jav.: nem sok eszközosztály maradt..

      • Ez teljesen kimaradt..10 évvel a válság után ezt a felfújt világgazdaságot most se értem mi tartja még ezen a szinten, de a fiúk mindent megtesznek, hogy kipukadjon a lufi. Kétlem, hogy csendes landolás lesz ezen szintekről.

    • Nincs túltolva????? Egy digitális lábnyomért 2 hektár föld ára??? Több, mint 2 Magyarországnyi területet ér most a BTC kapilalizációja? (5000 dollár/hektár árfolyamon, nagyon szabadjára engedve a számítást),
      Majd akkor lesz a kijózanodás, ha a gazdasági bukórepülésben pénz kell. Ugyanúgy tömték és tömik a feleseges pénzt a kriptóba is, mint az ingatlanba meg a részvényekbe. Nem beszélve az ellenőrizhetetlen kereskedéssel feltornázott árakról. Sőt ne feledjük a tether csodatévő hatását.
      Ha ez megbicsaklik, a vezetőink mindenbe kapaszkodni fognak, nem kell jópofiziuk.
      Lám-lám, már előkészítették a szabályozást is és hogyan? Nem is a blokkláncot akarják megregulázni, hanem ami ráépült. Amit fizikailag meg tudnak fogni. Vagy megoldod, vagy elmenekülsz. A kábítószer is tiltva van és mégis be tudja szerezni, akinek kell. De nem árulják minden sarkon. A kriptókkal meg azt csinálnak, amit akarnak, a NAGY tiltás ellenére. Kína is tiltja és a bányászfarmok virágoznak a szénerőművek szomszédságában.Persze a zöld energiát használják és csak a csúnya ipar működik a szennyező villanyáramra!!! Ez ugyan olyan, mint a villanyautó. Ha nem az orrod alá pöfékel, akkor 0 CO2 a kibocsájtása, de hogy a város szélén okádja a füstöt a szénerőmű, ami tolja a többezer tonna CO2-t a légkörbe, azt senki nem látja. Természetesen a CO2 színtelen, szagtalan gáz, így nincs is.

      • Kedves Nemelemző/Altcoin/Mikormi :)!

        Látom eddig azt remek fórumot is szennyezed már, te aki 2 dolláros árfolyam óta a btc ellen beszélsz (hivatalos, ő maga mondta). Szóval eleve hiteles vagy.

        Nos lássuk milyen butaságokat sikerült összehordanod a teljesség igénye nélkül:

        1, Hány hektár termőföld van a világon és hány BTC?
        2, Ne lepődj meg, ha pont ide fog menekülni a tőke, mert máshová nagyon nem tud, nemesfémek esetleg.
        3, Mindenhol van manipuláció, még abban is amikor a paprikát árulod az út szélén.
        4, Tether..remélhetőleg egyre kisebb a jelentősége, egyre több a rivális, örülnék én is ha már nem lenne.
        5, Kínában még nem tiltották be a bányászatot, ha jól tudom kaptak haladékot.
        6, Lényegében a btcnek vagy az élére állsz vagy lemaradsz ha tiltod. Megállítani már nem lehet.
        7, Tiltsd be akkor a kp-t is hiszen minden dolláron van kábszer is.
        8, Mint már írtam neked a btc bányászat segíti a zöld energiák rentábilisabbá tételét, hiszen azok völgy időszakban is ugyanúgy termelnek, a bányászat meg felveszi ezt a felesleges energiát, szóval inkább használ a zöld áram terjedésének mint árt.
        9, Ésss a legnagyobb marhaságod a villanyautó témaköre..:
        a, nagyon nem mindegy hogy az orrod alá pöfékel e vagy nem
        b, egy villanyautó hatásfoka 90% feletti, a hagyományos autók 30% körül poroszkálhatnak legjobb esetben, mert ugye az a legritkább hogy nem dugóban megy meg üzemmeleg motorral megy..
        c, Ebből következik, hogy ha olyan rémes lenne a helyzet, hogy dízel erőművek termelnék csak! az áramot, ami ugye messze nincs így (nincs is ilyen) akkor harmad annyi dízelt kéne elégetni valahol a határban..ami ugy nem az orrod alá megy, mire odaér az orrodhoz jelentősen tisztább lehet mert szembe jön egy két erdő..Ezen felül jön még, hogy egy erőmű jóval komolyabb szinten képes tisztítani a levegőt mint az autód, kevesebb szutyok jön ki belőle arányosan az se az orrod alá. Szóval ordas nagy butaság amit írsz, főleg amikor az aksik javulnak a megújulók hamarosan simán tárolhatók lesznek (pl. maga az autó által). Kérlek ne itt égesd magad máskor, elég lesz a portfolion is, ott legalább nem más munkáját húzod le hülyeségekkel.

        • Mindenkinek a véleménye számít. Akkor is ha a Bitcoint (akár indokolatlanul) isteníti és akkor is, ha már a második vagy harmadik bull runt károgja végig, mondván itt a világ vége. Nyilván mindenkinek megvan mindenhez a saját motivációja. Eléggé liberális elveket vallok a moderálás kapcsán… Bár ez a szó manapság nem kicsit pejoratív fényt kapott, de talán értitek mire gondolok. Amíg nem kezd el valaki anyázni, másokat sértegetni, vagy notóriusan valótlan dolgokat állítani, esetleg scammelni vagy offtopicolni, addig itt van helye a véleményének.

          Az ide tévedő olvasók egy része bizonytalan és a múltbeli vagy jövőbeli döntései okán érdeklődik. Ennek megfelelően sokkal kiegyensúlyozottabb, ha látnak pro és kontra is érveket. Nem esek kétségbe ha valakit a cikkeim elolvasása után pont altcoin barátunk kommentjei fordítanak meg. Mindenkinek megvan a jog ahhoz, hogy ha lekésett egy jó beszállót (ami ezek szerint altcoinnál 2 dollár körül volt), akkor a bánatát olyan módon enyhítse, hogy folyamatosan görbe tükröt mutat. Nekem is van olyan nagyon közeli barátom, aki 2012-ben ott állt, hogy betolja egy családi ház árát Bitcoinba, de végül úgy döntött, hogy nem teszi… Azóta nagyon sokmindenről szoktunk beszélni de van egy tabu témánk: A Bitcoin. Persze van ennek fordítottja is minden irányból: Van olyan hazai volt pénzügyi top manager, aki szintén 2012-ben megjátszotta ezt, időben kiexitelt és boldogan él (és keresi a jó visszaszállókat)

          Persze van ennek az ellentetje is. Aki nagyon jó ötletnek tartotta 1.3k USD-s Ether árfolyam körül betolni egy igen csak nagyobbacska budai családi ház árát, majd amikor látta, hogy az Ether gyengélkedik, akkor tovább tolta azt egy shitcoin betonkeverő vegyes csomogba. Mikor azok is földbe álltak, akkor potom 81% veszteség realizálással szépen ki is szállt idén februárban nem sokkal az előtt, hogy elindult volna az árfolyam felfelé. Mindenki a saját döntéseiért felelős. A kockázatokkal illik tisztában lenni.

          • Értem amit mondasz, személy szerint én már több mint egy éve olvasom amiket ír, így nálam már betelt a pohár vele kapcsolatban, többen is cáfoltuk tényekkel amiket ír, senkire nem hallgat, ugyanazok a dallamok, reméltem legalább itt nem őt kell olvasnom, mindegy.

            Más: Írtad ezeket a nagyobb összegeket..Ma Magyarországon milyen mód van rá, hogy ilyen nagy összegeket valaki utána átváltson jó magyar forintba egyszerűen utalással? Mr Coin nál mintha írták volna, hogy 3 M HUF felett külön fel kell venni velük a kapcsolatot vagy ilyesmi. Gondolom van itt a fórumon olyan akiket ez érdekelne, főleg egy bull után. Szóval ha valaki napon belül ma Magyarországon el akar adni mondjuk 100 M HUF BTC-t úgy, hogy az megérkezzen a számlájára és mindezt egy napon belül akarja megtenni az lehetséges? A kérdés részemről nyilván csak a kiváncsiság miatt van, de ezek szerint simán van akit ez érinthet. Ők hogyan tudnak eljárni ilyen esetben?

          • A 3 milliós határ csak az online váltásokra igaz és az is csak a PMT túlbuzgó betartása miatt. Aki utalással akar nagyobb mennyiségű btc-t váltani az erre használhatja bármelyik tőzsde OTC deskjét. Aki casht akar bitcoinná tenni az pedig használhatja a hazai váltókat. Úgy tudom, hogy mind a coinmixed, mind a mrcoinnak van OTV deskje.

          • Kedves Csaba!
            Nagyon örülök, hogy a hozzáállásod ilyen semleges, tehát inkább megpróbálod elmagyarázni, miért nincs igazam, mint hogy földbe tiporjál.
            Indi azt hiszi, hogy csak a BTC spekulációjával lehet pénzt keresni, a fizetőeszköz funkciója nem érdekli. Jönnek ám a jóslatok. De nem őt akarom jellemzni, ezért be is fejeztem.
            Ha a fórumban mindenki csak dícsér és nincs kritika, az nem visz előre,

        • Most nem olvastad azt amit leírtam, vagy nem érted?
          Magyarországon 1,5 millió a termőföld átlagára, ebből jön ki megközelítőleg az 1 BTC 2 hektár föld .
          A gazdasági válságban nem minden pénz menekül meg, nagyon sok elég, csak úgy elveszik. Szerintem a sok ingyenpénzől jó adag pumpálja a criptovilágot is, nem is akár hogyan.
          A tethernek annyira kicsi a jelentősége, hogy majdnem ugyanannyi a forgalma, mint a BTC-é.
          Tehát kijelenthetjük, hogy Kínában nem tiltják a a bitcoint.
          A kp-t jócskán korlátozzák
          Ha nincs szél, vagy napenergia leállnak a bányászfarmok? Vagy csak az éjjeli áramot használják? Elég ingadozó akkor a teljesítmény.
          Én azt írtam, hogy a villanyautót 0 CO2 nek reklámozzák, ami koránt sem igaz. A CO2 lábnyoma kisebb, de nem 0.

          • Ha van szél pl éjjel akkor azt kb nem venné fel a kutya sem, így olcsón odaadják a bányának, persze ha borús szél mentes idő van akkor simán vennék az áramot ahogy mások is. De ahogy most is látszik egy vízierőmű elég konstansan tolja az energiát éjjel is és örülnek ha valaki megveszi, így a vízerőmű is rentábilisabb lesz.

        • Már vettem a mélylevegőt h leírjam kb. szóról szóra amit a villanyautós erőműves dologról írtál, hálistennek erre már nincs szükség 😀

          Kis adalék:

          A BTC-bányák 75%-a megújulóval megy. Nem hiszem, hogy azért, mert annyira környezettudatosak lennének, inkább azt sejtem, hogy olcsóbb nekik ha így skálázzák, hosszú távon. [forrás: https://coinshares.co.uk/bitcoin-mining-cost-june-2019/%5D

          Továbbá, (kis off):
          Lehet úgy érvelni, hogy az az energia, ígyis-úgyis (kidobott?) energia.
          Deee, szerintem igazságtalan az összehasonlítás, ha a bányászat energiaigényét hasonlítjuk össze egy -mittudomén- SEPA utalás mögött lévő energiával.
          A hagyományos gazdaságtól függetlenül, egy légüres térben nem működne az a tranzakció csak a szerverekkel. Van egy csomó járulékos költség, az vezérigazgató úrak golfedzésetől, az irodaházak légkondiján át…

          És akkor még szóba se kerültek a lehetséges nem PoW megoldások, amik törvényszerű hogy felülkerekednének, ha az adoptáció miatt már nem bírnánk a BTC bányák szubpotimális energiazabálásával.

        • A villanyatók töltése elég problémás lehet a jövőben. A jelenlegi hálózat kizárt hogy elbírja ha egy egész lakótelep tölteni próbálja majd a kocsiját. A nagyfeszültségű vezetékek alatt álltalában olcsóbbak az ingatlanok, Ahhoz hogy tölteni tudja majd minden kocsival rendelkező lakó az autóját, hatalmas áramok szaladgálnának az utcákban.

        • A villanyauto hatasfoka valoban 90%, de az aram eloallitasa, eljuttatasa az aksikba nem az. Igaz, a korszeru belsoegesu motorok 40%os hatasfoka melle is illik odaszamolni az uzemanyag eloallitasat.
          Mindemellett az auto eloallitasa is hordoz magaban emissziot, a villanyauto akksija nem is keveset. En meg nem talalkoztam egy megbizhato tanulmannyal ami kimondana melyik milyen kornyezeti terhelessel jar pontosan, tehat jelenleg inkabb hiszunk az egyik vagy masik technologiaban.
          Hosszutavon meg ugysem a lokalis, hanem a globalis kibocsajtas fogja meghatarozni az eletunket.

          Az akksiknak sokat kell meg fejlodniuk hogy ne csak a kocsink es telefonunk energiajat legyenek kepesek hatekonyan tarolni, ha egyaltalan alkalmasak lesznek ra.

  3. Köszi! Ezek szerint felkészültek.

  4. Egyetlen kerdesem van:
    Hol vannak az alkalmazasok?
    Azokra gondolok, amelyekbol egy uj Amazon, Facebook vagy akarmi nohet ki. Mondjatok mar nehanyat millios felhasznaloszammal. Vagy 100 ezres? 10 ezres?

      • A Binance egy tozsde. A kerdesem pont arra vonatkozott, mi van a spekulacion tul? Nem kotozkodom, csak nem ertem.
        Naponta szuletnek olyan alkalmazasok, amik moge szazezres felhasznalotabor all be. Androidra meg mas platformokra. Hol vannak a BTC alkalmazasok?

        • Már most van egy csomó “alkalmazás”.
          Ott van Brave böngésző, szépen terjed, ha ráharapnak egysze, akkor a hírdető és a hírdetést megtekintő közötti átmenetet szüntetheti meg, például a google adsense-t.
          Persze ez nagy falat lesz, de a google is egy garázsból kezdte annak idején 🙂
          Ott van Vechain, ha minden igaz valaki elkezdte használni a hálózatát. Ez a rendszer a termékek nyomonkövetésére épül, sok más nagy cég mellett arról is rebesgetnek, hogy az ENSZ szén-dioxid kvótáját is ezen a blokkláncon fogják vezetni.
          Sok okos szerződésekre kihegyezett platform (Neo, Ethereum, Cardano, Zilliqa) célja majd az lesz, hogy szinte bármilyen üzletkötés ezeken menjen, lehet pár év múlva ha a postás hoz egy csomagot, akkor annak a szerződése is egy ilyen rendszeren fog menni.
          Titkosított fizetőeszközök, mint például a Monero, Zcash, mobil fizetésre kitalált coinok, Pundi X, Electroneum.
          Icon, Wanchain a blokkláncok közötti átjárást segítő érmék.
          Apropó, Admintól kér4dezném, hogy a Wanchain az nem valami olyasmi mint az Inlock?

          • Na Vechainnél tényleges használat kezdődik mostantól, nem is akárkivel, a Walmart fogja használni a blokkláncát.
            Admin, ez alapján is tartod, hogy a BTC még hosszú évekig lesz A blokklánc és nem rúg mellette labdába senki?
            Azért ez szerintem egy mérföldkő.

          • Keress rá a TE-foodra..magyar hátterű és sztem előrébb járnak mint a Vechain. Élelmiszernyomonkövetés az is.

    • Alkalmazásokból már most is nagyon sok olyan van ami milliós nagyságrendű ügyfélbázissal rendelkezik, de ne feledjük, hogy a Bitcoin nem egy információs rendszer alapja, hanem egy érték rendszer alapja. Tehát ne a következő youtubeot vagy facebookot keresd, hanem a következő payment vagy elosztott decentralizált modellt rendszert, ami a nagy social rendszerek alatt lesz.

      Ha feltétlenül konkrét példák kellenek, akkor ott van a d.tube, ami egy STEEM blockláncra épülő videoplatform, ami a IPFS p2p hálózaton keresztül teszi lehetővé a videók elérését. A rendszer teljes monetizációs modellje cryptora épül. Felhasználói bázisa folyamatosan gyarapodik, amiben sokat segít az, hogy a youtube egyre inkább gyilkolja az ügyfélbázisát pl az Article 13 miatt. Hogy a d.tube valaha is el fogja-e érni a kritikus tömeget az nyilván ma még kérdés, de itt már egy valós alkalmazásról beszélünk több százezres aktív ügyfélbázissal.

      Hogy mondjak egy sokkal témába vágóbb példát: “Bnk to the Future”, az egyik legszélesebb körben használt vállalkozás tőkebevonási platform. Olyan cégek intézik a közösségi tőkebevonást itt mint pl. Kraken, Bitpay vagy a Bitpesa. Most éppen a ShapeShift csinálja itt a Series A tőkebevonását. De itt zajlott le a TON privát toke értékesítése is. Sőt nagyon sok crypto related cég itt intézi a likviditásmenedzsmentjét is Convertible Notek formájában. Fontos, hogy ez nem egy következő ICO/IEO gyár, itt csak valóban működő és eredményeket felmutató cégekbe lehet equity befeketéseket vagy convertible note hiteleket nyújtani.

      Ha ez sem elég, akkor beemelném még mondjuk a Square-t féle Cash App-ot, ami az egyik legnépszerűbb instant money send alkalmazás az USA-ban. Az Apple féle App Storeben dobogós “Finance” kategóriában potom 7 millió aktív felhasználóval. De ugyanígy beemelhetném a Wirex-et (crypto backed bankkártya és banki szolgáltatások) vagy a StorJ.IO-t (elosztott blocklánc alapú adattárolás, kvázi a dropbox alternatívája), vagy a Bitrefill-t ami olyan szolgáltató, ahol mobil egyenleg feltöltést és ajándék kártyákat lehet vásárolni kriptopénzekből, mindezt 170 ország jelenleg 1600 üzletéhez. Az utóbbin keresztül Amazon Giftcardoktól kezdve, a Steam egyenleg feltöltésén keresztül netflix előfizetésig mindent lehet intézni Bitcoinból. A Bitrefill szolgáltatásait jelenleg 130k felhasználó használja.

  5. András György

    Köszönöm a példákat. Elsőre a Brave áll legközelebb ahhoz, amit kerestem felhasználószám, user élmény szempontjából, csak nem egyértelmű, hogy ez a kripto funkcionalitásnak köszönhető. De megnézem mindegyiket alaposabban.
    Azért jó lenne már olyan alkalmazást látni, aminél ránézésre egyértelmű az egyedi felhasználóélmény és nincs működő alternatívája a papírpénz világában.

  6. ide is iderakom, aztán befejezem a floodolást. btw – mr robot eléggé bejövős, köszi Csaba!
    ha megnézitek, nektek is benne lesz a kis móka?
    https://coin360.com/

  7. Kicsit off, de megy felfelé az árfolyam, nyomtatódik a tether is. A tether kibocsátójának mi a biznisz ebben? Eladja a tokenjét ami mögött jó eséllyel van annyi dollár..1 dollárért..Utána ahogy forog nála lecsapódik valami jutalék? Miért éri meg neki? Vagy kissé drágábban adja mint 1 dollár? Egyáltalán miért nyomtatnak egyre többet? Nő rá az igény? Van olyan hogy pl árfolyambeszakadásnál elfogy a tether mert mindenki átváltja stabilba a btct? Persze a kérdésem a többi stabilcoinra is vonatkozna. Gondolom hasonló az elv. Vagy az egész árfolyamemelkedés csak a tethernyomdának köszönhető? Homályos ez a terület szerintem sokaknak..

    • hat pont ezaz hogy senki nem tudja hol van mogotte 1$. “nyomtat” tokent, megveszi a btc, majd eladja valodi eur-ert, es lambooo!!

  8. INDI
    Ne vicceljünk, a Te Food kb olyan a Vechain mellett mintha Kína és Magyarország gazdasági potenciáljára mondanád, hogy előrébb járunk:)
    Nézz utána, hogy mekkora tőke és partneri kapcsolatok vannak a Vechain mögött.
    Szeritnem az is benne van, hogy a BTC és az ETH után ez lesz a 3. számú kriptó.
    Nem akarom leszólni a magyar startupokat, de nagyon nehéz az amerikai és főleg távol keleti nyomulással megbirkózniuk.

    • Nos ők sem magyarisztánban működnek hanem Ázsiában. Kínában az a pár száz wall mart nem lesz akkora hatással sztem a bizniszükre, főleg hogy most se kicsi coin. Csak az arányok miatt mondtam, h sztem te food már most jóval magyobba tolja ezt.

      • 6000 ügyfelük van, de nyilván a kínaiak más kategóriában tolják hosszabb távon.

      • Az a pár száz Wal mart elég komoly dolog, és vegyük hozzá a beszállítókat is.
        Te Foodba és hasonló próbálkozásokba egy Forintot nem tennék, ha csak itthoni piacra terveznek eleve lehúzhatják a rolót, globálisan meg olyat kellene gurítani, ami kizárt szerintem. A nagyon mint a Tesco, Auchan, Lidl, Aldi vagy kifejlesz valami saját rendszert, vagy majd használja Iotát, Vechaint, esetleg ha megjelenik valaki még a színen.
        Itthon milyen ügyfelei vannak Te Foodnak?
        Vechain szerintem nagyon alulértékelt coin így is. Fél milliárd $ a market cap, de ahhoz képest, hogy milyen érmék érnek pár milliárd $-t ez szerintem semmi.
        Én úgy gondolom következő bika piacon simán benne lesz a Top 10ben, de én azt is el tudom képzelni, hogy a BTC és ETH mögött lesz!

        • Ha megtennéd hogy felmész a honlapjukra, akkor nem mondanál ilyen butaságokat..Nem a magyar a fő piacuk, sőt, Vietnám az. Gondolom az Auchan is egy nudli neked, most még csak 5 országban, de aztán nyilván kibővítik ha elégedettek. De nekem mindegy amúgy mit gondolsz. Nyilván a kínaiak mögött több a cash. Csak mondom, hogy sztem a te már többet tett a dolgokért eddig..

          • Nem állítottam, hogy tudom milyen piacra szándékoznak belépni, szóval első körben szöveget értelmezz.
            Én semmi olyat nem olvastam hallottam róluk ami mérföldkő lenne.
            Az hogy az Auchan ott van a partnerek között nem jelent semmit.
            Nézd meg Vechainnek kik a partnerei, a nagy részéből nem lesz semmi szerintem, egy kettő megvalósul már jó.
            Ha szerinted egy két ígéretes ötlet, vagy partnerség azt jelenti, hogy valaki többet tett a dolgokért, akkor hajrá, vegyél sok Te foodot:)

  9. Szabó András

    A bitcoin szabályozásához:

    Mindenütt szoros keretek közé fogják szorítani a kripto pénzek forgalmazását, mely folyamat burkoltan vagy nyíltan már jó ideje zajlik, – hisz még nincs itt az ideje a jelentős térnyerésüknek, – ugyanakkor kínosan ügyelnek arra, nehogy véletlenül ellehetetlenítsék: A kriptók némelyike később nagy tervek letéteményese lehet és lesz.

    Ez Kínára is igaz, ahol megmosolyogtató az a kommunikáció, amit az ottani bányászat betiltásával kapcsolatban folytatnak: A kínai bányászokat hallgatólagos kormányzati támogatás nélkül már rég jobb belátásra bírták volna, – mint ahogy azt tették 2017-ben az országban működő kripto tőzsdékkel egyetlen hét leforgása alatt, beleértve a Binance-t is, – de ugyanez érvényes az amerikai kripto tőzsdékre és bitcoin starup-okra.

    Mert ne dőljünk be a saját propagandánknak, miszerint a bitcoint nem lehet ellehetetleníteni vagy betiltani: Ha a meghatározó pénzügyi körök, és a kapcsolódó mainstreem média úgy akarná, már egy hét múlva ki lehetne dobni a kukába a kriptók túlnyomó részét, de sokkal több időt nem adnék a bitcoinnak sem. Ezzel együtt elég lenne csak néhány milliárd dollárral „megkínálni” a kripto tőzsdéket ahhoz, hogy a mélybe rántsák az árfolyamot, akár a nulláig sűlyesztve azt, mely összeg a Wall street-en zsebpénznek is kevés.

    Mert komolyan gondoljátok, hogy külső gazdasági kényszer és jól felépített terv nélkül az évszázadok során létrehozott magánbankrendszert és az államoktól jórészt független, hatalmas hasznot hajtó pénzkibocsátás jogát pusztán néhány hóbortos informatikus és álmodozó pénzügyi demokrata jajszavára kihajítják a szemétbe a dollár milliárdokkal együtt, és korábbi tulajdonosaik mámorosan belevetik magukat a kripto pénzek anarchiájába?

  10. Szabó András

    Úgy tűnik, Csaba meghosszabbította balatoni nyaralását :), ezért egy picurka szösszenet tán még belefér az új posztja elé:

    A Facebook-ot minden bizonnyal követni fogják más világcégek kriptói is, illeszkedve a trendbe, miszerint a nemzeti valutákat a világ jelentős részén idővel ki fogják szorítani a határokon átívelő multinacionális cégek pénzei, teljessé téve a globalizációt.

    A mostani eset azonban nemcsak azért más, mert az első, hanem mert a Libra megjelenése ezekben az infláció ínséges időkben növelni fogja a forgalomban lévő pénz mennyiségét, emeli a likviditást, ami a fiat pénzek, így a dollár és az euró inflációja gyorsulásának irányában hat. Mindezt anélkül, hogy e valutákból újabb milliárdokat kellene a piacra önteni, ami azért figyelemre méltó, mert az USA-ban és Európában ismét komolyan fontolóra vették egy újabb „mennyiségi lazítás” lehetőségét, ami sokat elárul a világgazdaság jelenlegi állapotáról.

    Szerintem addig nem fog eljutni a dolog, és így vagy úgy, de a dolog rövidesen rendeződik – ami nem feltétlenül jelent jót, sőt!,- ezzel együtt akár egy hosszú távú mesterterv része is lehet a Libra kibocsátása.

  11. ééés, annyira tetszett neki a 10K átütése, hogy még kétszer meg fogja hamarosan tenni.

    • Ha nem többször. Már készül a “Bitcoin újra átütötte a 10.000 dollárt… lefelé” című post 🙂

      • arra gondoltam 🙂 csúnyán elbánik a btc a tízezressel. elüti, visszatolat, majd előre megint… akik kínában rajzolják a görbéket, mindig meg tudják azt találni, amire senki nem számít 😀 mondjuk személy szerint arra gondoltam, hogy azért lódult meg a btc, mert abban akarták sokan kivonni a pénzüket a mai nap előtt a bináncról, plusz a fomo…. most meg hideg rémület kap el sokakat, hogy ennyit tudott a btc, és gyorsan eladnak… vagy nem. imádom.

        • Amilyen hajmeresztől indokokat olvastam én a ‘hirtelen jött bull runra, ami most meg se áll 100k-ig…’ elképzelésbe, na abban tényleg minden volt. Nem akarom eljátszani a nagy megmondód, de ez egyszerűen csak arról szólt, hogy hírtelen sokan akartál azt, hogy most aztán nagyon jó legyen. Éppen eléggé, hogy ez beindítson egy lokális crypto-fomo-t. Még előző hét elején ültem le egy régi barátommal, akivel alaposan kielemeztük, hogy mi is volt akkor a helyzet és a következőkre jutottunk:
          – ha a külső forrásnak a jelei nem jelentkeznek, akkor ez csak lokális fomo, azaz a “sucker’s rally”. A külső forrá hiányára utal, hogy miközben a bitcoin éven belül már 300% fel volt és minden gazdasági hírsite arról írt, hogy a Bitcoin teljesít a legjobban az évben… szóval aközben pl a google trendsen a “buy bitcoin” alig mozdult felfelé.
          – ha egy árfolyam parabolikus pályára lép, akkor az bizony eltörik. Hisz semmi sem nőhet az égig.

          Nekem a legjobb indikátor a várható korrekcióra az volt, amikor 13k körül emberek már leírták, hogy ‘viszlát négy számjegyű árfolyam, soha többé nem találkozunk’.

  12. Száz éves tanulság már: “a piac mindig úgy mozog, hogy a lehető legtöbb résztvevőnek okozzon fájdalmat”

    • Ez messze túlmutat 100 éven. Lényegében az öntudatra ébredt ember egyik meghatározó tulajdonsága ami megkülönböztet bennünket az álatoktól: Az emberiség kicsinyke aránya úgy tud komoly eredményeket elérni, hogy elnyomja és kizsákmányolja a többséget, akik ezért cserébe valamiféle egységet, közösséget, védelmet (vagy inkább) kapnak. Ez lényegében minden politikai és vallási irányzat egyik alap mozgatórugója. Nincs ez másként a tőzsdéken sem. Ahhoz, hogy kevesen sokat nyerjenek, sokaknak kell keveset veszíteniük. A sok és a kevés ebben a kontextuban nyilván végtelenül szubjektív.

      • izé.. az az ismerősöd jár az eszemben, aki azt mondta, hogy beszáll majd 3k-nál vagy 12k-nál — amelyiket előbb eléri. ő most mit csinál? 🙂 sztem mindkettő megvolt azóta.
        amúgymeg a fájdalom okozásáról szerintem: akinek fáj, ha csökken az árfolyam, az még mindig nem teljesen érezte át a bitcoin lényegét, és csak egy szuperrészvényként gondol rá.
        személy szerint örültem az árfolyam emelkedésnek, de két mérőszáma van nálam a helyzetnek: mennyit nyertem – ez pipa volt, a másik pedig, hogy mennyi idő múlva elég a “nyugdíjra” a bitcoin. szeretném, ha a hodl nem lenne hosszabb az életemnél 😀
        ugyanannyi fiat pénzt tudok félretenni egy hónapban. ha most visszaesik egy kicsit az árfolyam, közelebb kerül az ideális állapot időpontja.
        mivel az egyenletbe mostanában bejön a közeledő klímakatasztrófa, jó lenne 5 éven belül kicsit függetlenebbé válni a jelenlegi mókuskeréktől.
        bocs, Csaba, hogy offolom a blogod, de szerintem nem is annyira off, ha a többiek is végiggondolják, hogy mit jelent nekik a Bitcoin, miért kell nekik. én részemről a “lesz nyugdíjad” és a társadalmi kísérlet a meghatározás.

        és szerintem itt van amúgy a közelben az alja, mert most mindenki arra számít, hogy még lefele megy 😀

        szóval részemről végignyomorgom a nyarat, de ha már szabira nem tudok menni, akkor most vadul vásárolni fogok.

        • Javarészt tartotta magát a vállalásához. Nem volt 3k, így ott nem szált be. Viszont kiseggelte 12k-ig, de a lentebb leírt okok miatt a 12k-nál nem szállt be, helyette nyitott egy 5x margin shortot, amit majdnem ki is lőtt 13k-nál, de poziban maradt, most durván vastagon nyerőben írogata itt nekem telegrammon és csapkodja a térdeit örömében.

          • Mit gondolsz, ez a mostani emelkedés mennyire volt túlzás?
            Szerinted mennyire mehet vissza?
            Én 6-7k körül tartanám reálisnak.

  13. Csak én lâtom így, vagy a portfolion tényleg mindig csak a Bitcoin “zuhanásáról” tudnak írni?
    Anno is ez maradt meg, most is csak az esés/korrekció van kint a főoldalon, természetesen clickbait módon.
    Többiek?

    • Ez igaz volt 2017 nyaráig. Ha szóba is került ott a Bitcoin akkor csak olyan kontextusban, hogy “na most vége a Bitcoinnal”. 2017-től azonban kiegyensúlyozottabb lett a kommunikáció, sőt onnantól kint is volt köze egy évig a fejlécben is a Bitcoint árfolyam tickere. Egyébként a chartokon belül a devizáknál most is legfelül a Bitcoin van. Szóval ennyire én nem érzem rossznak a helyzetet. 🙂

      • Igen, ez igaz. Pont 2017 óta követem a dolgokat komolyabban, és tényleg így volt ahogy mondod. 🙂
        Viszont az a rész szerintem még helytálló, hogy cikket én (lehet csak én nem találkoztam vele), csak akkor láttam amikor “gáz” volt.
        Az árfolyam ticker nekem is feltűnt, hogy eltűnt.

  14. Szabó András

    Az energiához:
    Különös, hogy a tehénszartól kezdve (már bocsánat), az elektromos autókig minden eszébe jutott a zöldeknek és a politikusoknak környezeti lábnyom gyanánt, azonban az irdatlan energiákat igénylő bitcoin bányászat valahogy nem került fókuszba, alig szólnak ellene. Pedig jó kis gumicsont lehetne a klíma változáshoz – és láss csodát: Mégsem!

    A BTC app-okhoz:
    Szintén különös, hogy BTC lightning network (LN) applikációból alig van, -windows-os változatból például csak egy vagy kettő (nem jók), – de azok sem a korábbról ismert és népszerű pénztárca gyártók termékei. Vajon miért nem integrálják új verzióikba az LN funkciót, akár Windows alatt, akár máshogy?

    • Jelenleg a Bitcoin egyfajta identitás válságban szenved. Mi a Bitcoin?
      – egy direkt pénzt? Az biztos nem, bár annak jött létre, de ez a képessége ezer sebből vérzik. És ez nem csak a skálázáson múlik. A véges darabszáma, annak koncentrációja és számos egyéb ok nélkül ez nem lehetséges.
      – egy digitális arany? Alapvetően igen, legalábbis a narratíva szerint erre felé tartunk. De ez különösen gyerekcipő.
      – egy tokenizációs platform? Alapvetően igen, hiszen ott az OMNI, de nem igazán terjedt el.

      Akkor micsoda?
      – leginkább egyfajta “tüzelőanyag” a second layer szolgáltatásokhoz. Jól látszik, hogy a fejlesztő csapat nagyját adó Blockstream is erre próbálja terelni a Bitcoin nyilván önös érdekből, hiszen ott a saját LN implementációjuk és ami nekik ennél fontosabb, ott a Liquid, ami mindent tud amit a Bitcoin, csak gyorsabban, olcsóbban és modernebbül, sőt minden művelet mögött 1/1-ben Bitcoin fedezet van.

      A Bitcoinnal kb 4 évig nem volt normális walletje… nem csak windowsra, kb semmire. Sőt a hivatalos wallet (bitcoin-qt) a mai napig messze áll az “ügyfélbarát” jelzőtől.

      Gyerekcipőben járunk még…

      • Szabó András

        Az ördög ügyvédjeként erre mondom, hogy “még nincs itt az ideje”. Mert egy kurta farkú programot hozzátennie a saját walletjéhez az Electrumnak vagy a Jaxx-nak, talán mégsem egy atomprojekt, annál is inkább, mert az Electrum például az elsők között vezette be a Segwit címeket a régiek mellett – de ezeket te jobban tudod.

        Ugyanakkor az LN sem fogja teljes mértékben megoldani a BTC skálázhatósági problémáját, mert ahogy most látom, a nagy összegű átutalások csak a közvetlen kapcsolatban állók csatornáin keresztül lesznek végrehajthatók – ami természetesen előrelépés, hacsak később nem fogják azt is korlátozni. A depozitok megoszlása ugyanis technikai korlátot jelent a bonyolult átviteli útvonalon történő továbbításuknak, egyes LN applikációk már most felső határt szabnak az egy alkalommal átküldhető BTC mennyiségének.

        Hadd legyek ismét konspirológus: Biztos, hogy eleve nem így volt eltervezve? – a mikro utalásokkal játszadozzanak csak a mezítlábas júzerek (lúzerek?), gerjesszék a hájpot, míg a nagy összegű utalások továbbra is a blokkláncon keresztül fognak megvalósulni viszonylag magas átutalási díjért cserébe a cápák részére, amivel az államok belügyi szerveinek és adóhatóságainak “mozgolódását” is kordában lehet tartani. Az offshore paradicsomok talán nem így működnek napjainkban?

        Ugyanakkor az LN csomópontok fokozatos koncentrációja ugyanúgy eleve bele van építve a rendszerbe, mint ahogy korábban bányászoké volt, ezért az porhintés, hogy az LN forgalmának túlnyomó része az egyénileg kialakított, szövevényes csatorna-hálózaton keresztül fog megvalósulni. A koncentráció törvényszerű folyamat lesz, ami szintén a depozitokból fakad, – bár az némileg másképp hat, mint az előbb említett esetben. Most nincs lehetőség részletesen kifejteni.

  15. @Szabó András: A LN nem egy wallet kérdés. Egy Jaxx vagy Electrum számára ez nem annyi, hogy hozzáadok még egy coin/blokkláncot. A layer2-es payment channelek teljesen zöldmezős projektek. ezt magam pontosan tudom, hiszen csendben mi is dolgozunk ezen az INLOCK kapcsán, de itt még koncepcionális problémák is vannak. Tipikusan gondot jelent az offline walletek esetén az, hogy mégis ki fogja figyelni a csatornákat, hogy nem-e akar valaki régebbi commitment transactiont bepusholni. És ha igen, akkor kinek kellene ilyenkor a breach remediaty tx-et betolnia?

    A jelenlegi SPV walletek teljesen alkalmatlanok arra, hogy LN walletek legyenek. Erre (is) egy teljesen új layernek kell felnőnie. Nem véletlenül fundolták fel a Lightning Labsot független forrásból (jack dorsey pl.) és nem vélelenül tol ebbe bele bődületes pénzt az Eclair is.

    Amit a Jaxx és az Electrum költ ma termékfejlesztésre, az összehasonlíthatatlanul kevés a fenebbi projektekhez képest.

    Persze majd ha az LND vagy a c-lightning, vagy bármely más library felnő arra a szintre, hogy egy az egyben tudja azokat integrálni egy Jaxx… na akkor biztos, hogy ez meg is fog történni. De szerintem ez még évek.

    Nézzük a konspirációt: Ebbe ismét beletrafáltál, de ebben sincs semmi konspiráció. A lightningon nemcsak hogy nem érdemes nagy értékű tx-eket küldeni, de ez protokollárisan is ki van zárva. Ha emlékezetem nem csak, akkor elvileg egy payment channelt maximum 0.14 BTC-vel lehet megnyitni. Nemrégiben volt hír, hogy a Bitrefill sikeresen tesztelt egy 1 BTC-s kisérleti payment channelt. Tehát a logikád kikezdhetetlen: A lightning lényege a napi szintű költések finanszírozása úgy, hogy az csak layer2-őn történik és valaki más foglalkozik helyetted a layer1-es elszámolásokkal. Viszont a nagy tx-ek továbbra is onchain fognak menni… pontosabban ott sem, hiszen pl a Liquid pont arra jött létre, hogy pl a nagy tőzsdék ne direkt Bitcoin utalással számoljanak el egymás között, hanem L-BTC-vel a Liquiden keresztül.

    A LN csomópontok koncentrációja nem hogy nem törvényszerű, de egyszerűen gráfelméleti nonszensz is. Ha megpróbálsz felrajzolni magadnak egy pemissionless gráfot ahol szabadon tudsz bármely csomóponttól bármely csomópontig haladni a csomóponok közötti vonal kapacitása alapján, akkor magad is belátod, hogy ennek pont az ellenkezője az igaz. Írtam emlékeim szerint erről korábban egy cikket. De a lényeget ez az ábra is jól mutatja:

    ln

    Bármennyire is szeretne a képen pl Carol egy nagy hub lenni és ehhez hatalmas liquiditás épít ki Grace és Eve felé, ettől még semmi garancia nincs arra, hogy tényleg az ő csatornája lesz mindig a legolcsóbb.

    Erre szokott persze az a válasz jönni, hogy “jójó, de csak a nagy huboknak lesz elég likviditásuk fenntartani a csatornákat és balanszírozni azokat”. Erre az a válaszom, hogy azok akik ma pl bányászattal, vagy masternodeokkal foglalkoznak, azok a jövőben mini hubok építésével fognak foglalkozni és nem lesz annál nagyobb boldogságuk, mint hogy ha naponta többször is kiapar a csatornájuk, amiket nagy hubok árnyékában építenek fel, hiszen ez azt jelenti, hogy baromi sokat kerestek.

    • Szabó András

      Köszönöm válaszodat, ismét tanultam belőle, természetesen nem szeretnék okoskodni szakmai kérdésekben.

      Az Eclair-t én is kipróbáltam, talán ő az egyedüli a halpiacon, amelyik wallet és LN szolgáltatást nyújt egyben, de neki is megvannak a hiányosságai, ami most nem ide tartozik. Később írhatnál arról, hogy az SPV waletek (ha jól tudom azok, amelyek külső szervert vesznek igénybe a verifikáláshoz, azaz nem futtatnak teljes blokkláncot) miért nem alkalmasak az LN funkcióra.

      Ugyanakkor az LN csomópontok koncentrációjában nem értünk egyet:

      Annál olcsóbb fenntartani a csomópontokat, minél nagyobbak, hisz így lényegesen kisebb egy ügyfélre eső depozitot kell lekötniük a működésük érdekében. Az ügyfelek a rendszeres átutalásaikat ugyanis meghatározott , többnyire azonos irányokban hajtják végre, ugyanakkor ha sok ügyfél csatlakozik az adott csomóponthoz, akkor ugyanők szintén meg fogják találni azokat a partnereket is, ahonnan a bevételeiket kapják, így irányukban lényegesen kisebb depozitot kell letétbe helyeznie a csomópont üzemeltetőjének. Vannak más szempontok is, de első szuszra ezt fogalmaztam meg. Most csak annyit, hogy a csomópontok átutalási díjat fognak felszámolni a közvetítésért, ezért az LN teljes ingyenessége csak mítosz, ugyanakkor maga a díj kamatként is felfogható az általuk lekötött depozitért.

      Az ügyfeleknek szintén érdeke lesz a nagy csomópontokhoz való csatlakozás, mivel az általuk lekötött depozit így sok partnerük között osztható meg dinamikusan, így nem kell azokat fölöslegesen „parkoltatni” egyetlen partner irányában sem, – nem szólva arról, hogy ahány csomóponton keresztül halad(na) az átutalás, annyi sápot szednének le róluk, hasonlóan a korábbi mobiltelefonos roaming díjakhoz.

      Még csak annyit: Ha a nagy összegű utalások az LN-en protokolárisan is le vannak tiltva, akkor csak érdemes tovább fűzni a konspirációs gondolatot, nem?

      • Kezdem a végével: Konspirációt annyit lehet fúzni és gyártani amennyit csak akarsz. Egy dolog biztos: A Bitcoin véges kapacitással rendekezik, mely kapacitást ráadásul erősen szűkíti a core fejlesztő csapat hozzáállása azzal, hogy nem támogatnak évek óta semmilyen blokk méret növelési kezdeményezést… mondván, hogy az lassítaná a second layer projekteket, ami egyébként nekik nem mellesleg a core businessük. Mindazonáltal logikus, hogy csak az alacsony összegű tx-ek legyenek layer2-őn. Ha végig gondolod, akkor a bitcoin protokollárisan úgy van tervezve, hogy az egy tx-re jutó névleges adatmennyiség (blokkban szereplő tx méret) nem függ össze a hordozott értékkel (kivéve persze, hogy több utxo-t kell aggregálni, de az megint egy másik szempont).
        Tehát valójban a hálózaton pontosan ugyanannyiba kerül elküldeni 5 dollár értékű bitcoint, mint 5 millió dollár értékű bitcoint.
        Az elv a következő: a kis összegű tx-ek kerüljenek fel layer2-re ezáltal csökken a layer 1 terheltsége is, ami explicit azt eredményezi, hogy a nagy összegű tx-ek is olcsók maradnak.

        Pofon egyszerű logika és konspiráció mentes magyarázat. Persze nem akarlak meggyőzni én semmiről 🙂

        Az SPV kontra LNhez tényleg annyit mondanák csak, hogy egy SPV wallet komplexitása nagyjából megfelel egy papírlapból hajtogatott repcsinek, amihez képest egy LN wallet+service komplexitása karcolgatja a levegőben utasszállítók komplexitását.

        Az LN csomópontok kapcsán viszont szerintem egy kicsit leestél a szánkóról. Nem értem, hogy miért jön ide egyáltalán az ügyfél és annak a depositja. Ennek vajmi kevés köze van az egész LN architektúrához és a fee modelljéhez is.

        Az LN hálózaton belül mindenki autonóm szereplő. Minden annyi csatornát nyit akárhova amennyit akar. Sőt bármikor tudja a csatornákat akár egyoldalúlag is rebalanceolni. A LN HUB-nak nem kell, hogy legyen egyetlen ügyfele sem, csak az kell, hogy értéket helyek felé legyen nyitva neki vastag csatornája és olcsón adja a routing fee-t.

        Nézzünk egy egyszerű példát:
        ln-exp-1
        Vegyük azt hogy Józsika nagyon szeret a Sarki fagyizóba fagyizni és preferálja az LN forgalmat. Józsika okos ezért nem custodial LN walletet használ, hanem saját Eclair walletet hozzá egy bérelt watchtower serviceszel, így Józsika pénzét senki nem tudja lenyúlni.

        Vegyük azt, hogy a HUB3 szeretne nagyon-nagyon-nagyon centrális és gonosz HUB lenni, aki uralni akarja a teljes útvonalat a sarki fagyizó felé és elkezdi emelni az routing fee-t, lebontja a kapcsolatát HUB4 felé és nyit direktben csatornát a Sarki Fagyizóra hogy minél jobban meg is sápolja Józsikát.

        Észreveszi a HUB2 és a HUB1 is, hogy igen nagy forgalom megy a Sarki fagyizó fel, ezért okosan nyitnak 1-1 vastagabb egyoldalú csatornát a Sarki Fagyizó LN nodeja felé.

        Ekkor így néz ki a hálózat:
        ln-exp-2

        Láthatod, hogy gyakorlatilag pillanatok alatt szerte is foszlik HUB3 terve és semmi esélye nincs centralizálódni.

        Amit Te írtál (ügyfelek depositjának centralizálása) az egy teljesen valid issue. Vegyük azt, hogy mondjuk a HUB1 mondjuk a coinbase, ami nyit az ügyfeleli felé LN custodial (deposit) wallet service-t és direktben köt egy vonalat sarki fagyizó felé amire rá is rak egy bődületes fee-t, amivel egyrészt tényleg centralizálja a hálózatot (a fagyizó felé), másrészt viszont erősen limitálja is, hogy mit lehet elérni (fagyizót), viszont ha több LN node felé is nyit csatornát, akkor simán lehet, hogy a coinbase ügyfelei nem is a coinbase->fagyizó vastag és drága csatornán fognak menni. Lásd:
        ln-exp-3

        Persze a rendszert nyilván lehet centralizálni. Elképzelhető, hogy pl a coinbase kvázi a LN felhőn belül zárt csatornákat nyit meg és foylamatosan úgy rebalanszolja a csatornákat, hogy ne lehessen csak az ő drága csatornáit használni, de valójában ez kontraproduktív, hiszen a Bitcoin hálózatot legnagyobb arányban az exchangek használják. Mi mint kis INLOCK is már bődületesen sok pénzt fizetünk azért, hogy pl kezeljük az ügyfelek deposit számláit és onnan továbbítsuk a coinokat a cold számlákra, majd zeljük a withdrawokat. Minél nagyobb ‘honest’ forgalom megy át layer2-re, annál jobban tudják a nagy szereplők olcsón használni a layer1-et. Tehát annál inkább nagyobb lesz a saját profit marzsuk.

  16. Szabó András

    És még egy fontos gondolat, javíts ki, ha tévednék:

    Azok az egyszerű LN felhasználók, amelyek automatikusan nem szeretnének csomóponttá válni, – hisz az összes példabeszéd arról szól, hogy az útvonalak többsége rajtuk keresztül fog haladni – két kézzel fogják ellökni maguktól ezt a funkciót, hisz igaz ugyan, hogy a letétbe helyzett bitcoinjaik teljes összege az átjátszás során nem változik, viszont nagy a valószínűsége, hogy a depozitjaik átcsoportosításra fognak kerülni az általuk nyitott csatornák között, ezért nem marad elegendő pénzük a gyakran használt, fontos irányaik menedzseléséhez.

    • Ez megint illogikus, ha végig gondolod. A legtöbb LN implementáció már alapból rendelkezik autopilot funkcióval, ami folyamatosan manageli a csatornákat és automatikusan rebalanceolja is azokat.

      Ha az történik, hogy neked van egy csatornád a “Sarki Fagyizóhoz”, amit feltöltesz annyi lóvéval, hogy egy évig tudják belőle fagyizni, de valaki rád nyit egy csatornát és leszippantja a likviditásod, akkor:
      – Egyrészt be tudod állítani, hogy az újonnan feléd nyitott csatornáknak mennyi legyen a routing fee-je. Ezt ha magasra állítod, akkor hiába nyitnak rád csatornát, akkor sem fogják azt használni, hiszen a LN onion routing mindig a saját belátható gráfjának (8 mélység, ha jól emlékszem) legolcsóbb útvonalán halad.
      – Persze megteheted azt is, hogy szándékosan alacsony fee-t állítasz be, hogy mégis jöjjön feléd forgalom és hagyod, hogy az autopilot végezze a dolgát. A routing fee-ből mindig bejön annyi pénz, hogy zárd a bejövő csatornákat és rebalanceld a sajátodat és a nap végén még keresel is vele némi sat mennyiséget. Mindezt úgy, hogy valójában semmit nem is tettél.

      • Szabó András

        A csomópontokról:

        Szerintem téves a megközelítésed.

        Aki nagy csomóponttá akar válni, az nem emelni fogja a fee-t, hanem éppenséggel csökkenteni, hogy minél többen csatlakozzanak hozzá. Kezdetben akár ingyenesen is végezheti a szolgáltatást, ehhez kell a megfelelő induló tőke (értsd bitcoin), és a kellő média támogatás (meglesz). Ez automatikusan „ki fogja lőni” az egyszerű LN felhasználók amúgy is alacsony fokú ilyen irányú ambícióit. Miután a „mamut” nagyszámú ügyfelet szippantott magához, lassan emelni kezdheti a díjakat, de akkor már az alacsony összegű sápok is nyereséget fognak számára termelni a sok kicsi sokra megy elve, plusz a korábban említett egy csatornára jutó viszonylag alacsony depozit szükséglet miatt.

        Ezt számítógépen elég jól le lehet modellezni, ami meglátásom szerint már régen megtörtént, és az nagy valószínűséggel a „gráfelméleti nonszensz” irányába mutat, – bár ennek napvilágra hozatala a fejlesztőknek biztosan nem érdeke (ezt nem személyeskedésnek szántam). Az élet majd megmutatja, hogy kinek van igaza, de addig is tartom magam a „nagyhal megeszi a kicsit” elvéhez, és csodálkoznék, ha az épp azután dőlne dugába, miután a bálnák bespájzolták az elérhető érmék túlnyomó részét, és hamiskás mosollyal terjesztik annak a szegény legénynek legendáját, aki megmássza az üveghegyet.

        Az app-okról:

        Az Eclair nálam Android alatt működött okostelefonon, ezért nem valószínű, hogy teljes blokkláncot futtatott volna. Nem SPV módszert alkalmaz? Ezzel együtt bizonyára igazad van az LN nagy fejlesztői kapacitás igényében.

        A konspirációról:

        Nézőpont kérdése. Ha azt mondod, hogy Nakamoto nem számolt a BTC hálózat ilyen mértékű növekedésével és kapacitásigényével, és a követői a kedvezőtlen tapasztalatok ellenére makacsul tartották magukat az eredeti blokkmérethez csak azért, hogy second layer-t fejleszthessenek, ám legyen, – de engedtessék meg nekem, hogy ebben erősen kételkedjek: A kapacitáshiány már a kezdetektől fogva pontosan látható volt, ezért az azt követő rácsodálkozást és vitát inkább olyan pankrációnak tartom, ami hátsó szándékot takar. Számtalanszor hallottam: Nakamoto tudatosan tervezte így a protolollt, ami nálam azt jelenti, hogy tisztában volt a hálózat szűk keresztmetszeteivel. Mégis így látta jónak, – vajon miért?

        Abban igazad van, hogy bármire rá lehet húzni egy konspirációs elméletet, de aki ennyinél megáll, az szerintem homokba dugja a fejét (mielőtt bármit is belemagyaráznátok a szavaimba, rögtön kijelentem: Senkit se nézek struccnak!).

        • Nagyhal-kishal: Ezen a ponton tényleg nem értem, hogy miért nem látod át, hogy miért is nem lesz relevanciája a nagy huboknak. Itt nincs olyan, hogy kinek ki az ügyfele. Az ügyfél egy önálló szereplő, hacsak nem custodial wallet ügyfél. Ha pedig az akkor amúgy sem aktív szereplő. De ezt már többször is kifejtettem. Persze meggyőzni nem akarlak és megsérteni sem akartalak a gráfelméleti nonszensz kifejezéssel, mindazonáltal tartom, hogy akik szerint ez megtörténhet, azok téves információkra alapozzák a meglátásikat. De ezt tényleg zárjuk le azzal, hogy majd az idő eldönti, hogy etéren kinek van igaza.

          Nyilvánvaló, hogy a legtöbb LN implementáció nem hoz magával egy full node igényt, ahogy a legtöbb bitcoin wallet sem igényel egy full nodeot. Viszont igencsak kell az LN implementációknak egy trusted source a blokklánchoz. Erre hozta létre pl a lightninglabs a neutrino-t, ami egy privacy fókuszú light bitcoin node, amihez akár több ezer LN app is kapcsolódhat.

          Az újabb konspirációd: Sehol nem írtam azt, hogy Nakamoto így tervezte volna, szóval nem, nem mondanék ilyet, hiszen ez nem igaz. Satoshi a Bitcoint úgy tervezte, hogy nem volt blokkméret, bármekkora blokk létrejöhet. Közel 2 évig így is ment a hálózat, azonban 2010 végén váratlanul betolta mindenféle különösebb magyarázat nélkül az 1Mb-os limitet. Amikor azt forszírozták, hogy ez később gondot okozhat, akkor annyit írt, hogy ha indokolt lesz akkor majd növelni kell. Később kiderült, hogy a váratlan lépése oka egy sebezhetőség volt, ami a blokkmérethez kapcsolódott. Gyakorlatilag ekkora még annyira olcsó volt a bitcoin és annyira sok volt kint az early minereknél, hogy bárki eljátszhatta volna, hogy több gigabyte-os blokkokat hoz létre teletömve szeméttel… ami lássuk be, akkor kvázi a Bitcoin végét is jelentette volna.
          Tehát amit leírtál, ahhoz vajmi kevés köze van Satoshinak. Ám sokkal inkább van köze a jelenlegi fejlesztőgárda üzleti érdekeinek.

          • Szabó András

            Oké, köszönöm a válaszaidat!

          • Én köszönöm. Nagyon hasznos kis eszmecsere volt és hátha mások számára is volt benne olyan újdonság, ami segíthet jobban megérteni, hogy mi az az LN és miért is halad úgy a Lightning Network progressze, ahogy halad! 🙂

  17. Sziasztok!

    Nagyon örülök hogy ilyen mélységben előkerült az LN téma, mert most megkérdezhetem amit nem értek vagy nem jöttem rá.

    Elméletileg rengeteget tudok az LN működéséről köszönhetően Variance-nek de most abba a problémába estem, hogy mi van akkor ha nekem nincs egy darab satosim sem onchain teljesen új vagyok a Bitcoinban de szeretnék fogadni LN shathosikat. Az eddigi tudásom szerint, mivel ebben az esetben én nem tudok senki felé csatornát nyitni hogyan kérek fel valakit hogy nyisson felém egy csatornát?

    Előre is köszönöm a választ.

    • Szóval azt szeretnéd, hogy valaki nyisson feléd egy csatornát, amin keresztül lehet feléd küldeni pénzt? Ez egy olyan szolgáltatás, amire jelenleg ugyan még relatív kevés megoldás van, de kétségtelenül ez lesz az a valami, ami a legnagyobbat fog durranni, ha komolyabb szintre lép a LN adaptációja.
      Röviden a lényeg: Azzal, hogy valaki feléd csatornát nyit vállalja azt, hogy ő fizeti ki az onchain költségeket a nyitáshoz és majd a záráshoz. Ez egy ideális világban akár ingyen is megtehetné, hiszen a majdani routing fee fedezi a költségeit, de ez az ideális világ egyelőre még messze van.

      Jelenleg erre tudod használni pl a Birefill lightning szolgáltatásait. 9 dollárért lehet tőlük egy 0.02 BTC-s csatornát venni, de nyilván vannak mindenféle egyéb kontrukcióik is.

      A Bitrefill mellett nagyon sokan másik is terveznek ilyen szolgáltatásokat. Jómagam is tavaly év elején sokat agyaltam egy ilyen beindításán, de egyelőre még nem tartom időszerűnek.

  18. Jöhet a lefele átütötte… cikk 🙂

    • Ugyan most éppen megint felette van, de azoknak, akik arra várnak, hogy innen most megint megyünk 13k-ra és utána to-the-moon… Nos azoknak van egy nagyon-nagyon rossz hírem.

        • Imádom a vak hited! Soha ne add fel! Craig egy csaló aki lemaradt egy vonatról és képtelen ezt elfogadni és a végtelenségig hajlandó ennek az ellenkezőjét bizonygatni… már persze addig a végtelenségig amíg van aki ezt finanszîrozza és amíg van valaki akit ez érdekel.

      • Ezt miből gondolod? Szerintem lesz még egy alt szezon, majd után egy szép nagy bucskázás, aztán jövőre, esetleg 2021ben új csúcs.

        • Mégis mi hajtaná most az alt seasont? A btc már be bukott az idei high utáni támasz szint alá, ezzel confimálódott hogy a hype utáni korrekciós időszakban vagyunk… ami igazolja azt is, hogy ez most a 2018-ban indult bear ciklust lezáró “disbelief” fázis volt. Teljesen egyet értünk abban, hogy most egy jelentősebb korrekció jön, majd onnan egy lassú építkezés felfelé, ezzel indítva a következő hype ciklust.

          • Elnézést… elfelejtettem hozzátenni hogy a vasázsgömböm ezt súgta és amúgy is tudja már mindenki hogyha én árfolyam predikciót teszek, akkor annak tuti az ellenkezője fog történni.

          • A mostani BTC emelkedést mi hajtotta? Én nem tudok semmiről.
            Az lenne a brutális ha BTC lenézne az év eleji alj szintjére.
            Ha nem is tartom ezt reálisnak, azért bármi megtörténhet.
            Bele se merek gondolni, hogyha a BTC mondjuk csak 8k-ig lemegy, akkor az altok jó részének az ára hol lesz majd…

  19. Szabó András

    Urak!
    A nyári uborkaszezonban hintáztatják kicsit az árfolyamot – bár tíz alá már nem néz be, – ezért mindenki menjen nyugodtan szabadságra! Majd augusztus végén, amikor az iráni bilit kiborítják, kap egy nagyobb lendületet, – de ha mégsem, akkor is nyaraltatok egy jót!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *